Rabu, 1 Jun 2011

03 di kuala krai - Google Blog Search

03 di kuala krai - Google Blog Search


DIALOG RAKYAT: Naib Presiden PPP intai kerusi parlimen <b>Kuala Krai</b>?

Posted: 01 Jun 2011 04:02 AM PDT

KUALA KRA: Tanpa perlu pendidikan tinggi, pemimpin yang tidak dikenali pun boleh menjelma sebagai 'dewa' apabila mempunyai hubungan rapat dengan Presiden parti.

Itulah yang berlaku dalam Umno sejak dahulu sehingga sekarang. Antaranya Datuk Ramzi Abdul Rahman tidak dikenali sebelum mempunyai hubungan rapat dengan Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Pernah dilantik sebagai setiausaha kepada Pak Lah ketika menjadi orang nombor satu kerajaan Malaysia.

Kelibatnya dalam politik bermula di Tumpat, kampung asalnya. Namun di Tumpat beliau tiada tempat untuk berada di kedudukan tinggi.

Nasib menyebelahinya apabila dilantik sebagai ketua penaja Umno Kuala Krai menggantikan Datuk Wan Zaid Wan Abdullah, yang dikatakan tidak sebulu dengan Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Dan selepas Pak Lah diketepikan Datuk Seri Najib Razak dengan bantuan Tan Sri Muhyiddin Yassin lebih setahun lalu, tiada lagi kedudukan istimewa buat Ramzi.

Malang juga bagi dirinya selepas menyiapkan rumah agam di puncak bukit di Jelawang, Dabong tiba-tiba beliau ditolak rakyat pada pilihan raya umum lalu.

Beliau tewas biar pun berdepan dengan calon bukan popular dari PAS, Arifabillah Ibrahim.

Malah kedudukan Ramzi tergugat lagi apabila ura-ura Wan Zaid berusaha keras bagi mendapatkan semula kedudukannya di Kuala Krai.

Dan sekarang muncul pula Datuk Nik Sapiea Nik Yusof, Naib Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP) dikatakan sedang mengintai peluang di parlimen Kuala Krai.

Pada pilihan raya umum lalu BN diwakili tokoh tidak dikenali pengundi tempatan iaitu Datuk Dr Che Musa Che Omar bagi mempertahankan kerusi parlimen Kuala Krai, namun tewas kepada Dr Mohd Hatta Ramli.

Ramzi pula gagal mempertahankan Dun Dabong pada pilihan raya umum lalu.

Keributan yang mulai melanda Kuala Krai sekarang menyebabkan Umno bahagian itu terpaksa mencipta gimik baru bagi menarik perhatian ramai.

Lalu dicetus program ceramah dan majlis penyerahan borang kononnya seramai 38 bekas ahli dan penyokong PAS menyertai Umno baru-baru ini.

Program itu diadakan di Taman Sri Nal, Batu Jong. Pada majlis itu seorang penduduk yang didakwa sebagai ahli PAS, Stahan Awang menyerah borang permohonan ahli Umno kepada Ramzi.

Namun keghairahan tersebut hanya mampu bertahan sehari apabila PAS Cawangan Setaphonal menafikan Stahan sebagai ahli PAS di cawangan tersebut.

Yang Dipertua PAS Kuala Krai, Ustaz Abdul Latif Abdul Rahman berkata, tidak ada ahli PAS di Setaphona yang bernama Stahan seperti dilaporkan menyertai Umno baru-baru ini.

Katanya, ahli PAS yang berdaftar di cawangan itu hanya 25 orang dan bukan 38 orang seperti didakwa Stahan.

"Lagi pun tiada cawangan bernama Ladang Setaphona seperti dilaporkan media tempatan semalam. Hanya ada cawangan Setaphonal dan Lubuk Jong di mukim tersebut," ujarnya ketika dihubungi di sini.

Abdul Latif yang juga Adun Mengkebang berkata, dakwaan Umno kononnya tiada kemudahan disediakan kerajaan negeri di Taman Sri Nal tidak berasas.

Katanya, peruntukan RM20,000 dilulus beberapa tahun lalu bagi membesar madrasah di taman tersebut untuk keselesaan penduduk.

Selain itu membaiki jalan, membina longkang dan pelbagai kemudahan lain disediakan.

"Sebenarnya Umno di Kuala Krai cuba menyembunyikan krisis dalaman yang berlaku sehingga terpaksa mencipta gimik kononnya ada ahli PAS menyertai Umno," ujarnya.

Menurutnya juga pemimpin Umno dikatakan bimbang dengan kehadiran Nik Sapiea agak kerap berulang alik ke Kuala Krai sekarang.

Malah golongan veteran Umno lebih mengenali Naib Presiden PPP itu berbanding dengan ketua Umno bahagian sekarang.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

ads