Selasa, 20 November 2012

03 di chiku - Google Blog Search

03 di chiku - Google Blog Search


Lembaran Sebuah Kehidupan: Hari Raya Haji 2012 - Part III

Posted: 18 Nov 2012 01:53 AM PST

[unable to retrieve full-text content]di kala anda melihat gambar ini, adakah terdetik di hati anda mengapakah ada ramai orang yang memproses telur? adakah memerlukan manusia seramai ini? sebenarnya hanyalah ... Posted by chiku the chucuru at 5:53 PM ...

03 di pasir puteh - Google Blog Search

03 di pasir puteh - Google Blog Search


Perhilitan Pindah Gajah Liar Ditangkap <b>Di</b> Hutan <b>Pasir Puteh</b>

Posted: 12 Nov 2012 12:52 PM PST

Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Kelantan memindahkan seekor gajah liar yang ditangkap di kawasan hutan Felcra Teratak Batu di Pasir Puteh ke taman negara yang terletak di sempadan negeri ini dan Terengganu, semalam.

Gajah jantan seberat lima tan metrik dan setinggi tiga meter itu ditangkap anggota renjer jabatan tersebut setelah didapati berkeliaran di kawasan hutan berkenaan dua hari lepas.

Pengarah Perhilitan Kelantan Rahmat Topani berkata penangkapan haiwan itu dapat menyelesaikan masalah yang boleh mengancam keselamatan penduduk di sekitar kawasan hutan tersebut.

"Pemindahan gajah itu ke taman negara hanya sementara sebelum ia dipindahkan ke kawasan kekal di Pusat Konservarsi Gajah di Kuala Gandah, Pahang," katanya di Kota Bharu, semalam.

Rahmat berkata pihaknya akan terus membuat pemantauan di kawasan hutan di Pasir Puteh itu bagi memastikan tidak ada gajah liar lain di situ.

Beliau meminta penduduk membuat laporan segera kepada pihaknya jika terserempak dengan gajah di kawasan berkenaan.

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search


Anak Yatim Cemerlang, SK <b>Jelawat</b> I Terbaik Bachok | Detik <b>...</b>

Posted: 20 Nov 2012 06:00 PM PST

Oleh IZZ MIQAIL

Ilias bersama pelajar cemerlang SK Jelawat I yang diumumkan sekolah terbaik UPSR jajahan Bachok.

JELAWAT – Seorang anak yatim yangg kehilangan bapa pada usia tiga tahun mencatatkan kejayaan cemerlang 5A dalam peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) yang diumumkan kelmarin.

Nur Shahriemawani Saidi,12, berkata, dia tidak menyangka dengan kejayaan itu dan ia adalah hadiah paling istimewa buat ibunya, Raznoor Zakaria,43.

Sebagai anak seorang pembantu kedai makan, kejayaan itu bakal dijadikan azimat untuk dia terus belajar mencapai kejayaan dalam peperiksaan utama lain kelak.

"Saya amat bersyukur kerana kejayaan ini adalah hadiah istimewa untuk ibu saya yang selama ini bekerja mencari rezeki untuk menyara kami adik – beradik sejak ayah meninggal dunia sembilan tahun lalu.

"Insya Allah selepas ini saya akan terus berusaha untuk berjaya dalam akademik untuk membantu mengubah nasib keluarga. Saya juga ucapkan berbanyak terima kasih di atas doa ibu, adik- beradik, rakan dan guru- guru yang banyak membantu saya untuk mencapai kejayaan ini," katanya selepas menerima slip peperiksaan yang disampaikan Yang Di Pertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), Sekolah Kebangsaan (SK) Jelawat, Datuk Dr Ilias Husain, semalam.

Difahamkan, Nur Shahriemawani adalah anak ketiga daripada enam beradik. Kakak sulungnya, bekerja di sebuah pasaraya di Pengkalan Chepa, dua abangnya kembar, Mohd Khairul Ikram dan Mohd Khairul Ikhwan,17, serta dua adiknya juga kembar, Nur Shahrihanani dan Nur Shahrihanini,10.

Sementara Ilias berkata, kesungguhan guru yang sentiasa memastikan murid mendapat keperluan pelajaran secukupnya amat dibanggakan.

Menurutnya, tiada hadiah yang paling manis buat pendidik yang berbaloi menikmati kejayaan anak didik mereka.

"Syabas diucapkan kepada semua murid yang berjaya dan semua guru yang terlibat dalam mencipta kejayaan terulung ini.

"Bukan semua murid dilahirkan dengan kemahiran dan kemampuan yang sama untuk belajar tetapi inisiatif pihak sekolah yang memfokus kepada kelemahan murid mengikut kemampuan adalah suatu usaha yang amat berjaya.

"Kami pihak PIBG sentiasa menyokong usaha pihak sekolah untuk mengadakan pelbagai program kecemerlangan untuk calon UPSR," katanya.

SK Jelawat 1 dinobatkan sekolah paling cemerlang tahun ini dalam Pejabat Pelajaran Daerah Bachok selepas 64 muridnya mencatat 5A bagi UPSR 2012.

Keputusan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) yang diumumkan kelmarin adalah kejayaan terbaik Pejabat Pelajaran Daerah Bachok dari aspek Gred Purata Sekolah (GPS) dengan catatan 1.98.

03 di kuala krai - Google Blog Search

03 di kuala krai - Google Blog Search


1 MALAYSIA: Gambar Kehadiran ANWAR <b>DI Kuala Krai</b> Kelantan <b>...</b>

Posted: 01 Sep 2012 05:30 PM PDT

BAS MEWAH sudah kena cat datang ke Kuala Krai dengan Kereta tu Mercedes KCD 77...lihatlah saja mana ada orang yang datang.Ini membuatkan tamparan Hebat buat ANWAR...ini tanda tandanya PKR akan hancur di Kelantan bahkan semua tempat di Malaysia.Ini ker mahu menawan Putrajaya...Cara ANWAR untuk mendapatkan sokongan dari PAS jer ni...bukan apa.Tactic ANWAR siapa yang tak kenal talam dua muka.

03 di bachok - Google Blog Search

03 di bachok - Google Blog Search


ANGIN BERPESAN (1953) Penggambarannya <b>Di Bachok</b>, Kelantan <b>...</b>

Posted: 17 Nov 2012 05:57 PM PST

June Harris (Junaidah) dan Ahmad Shah. NURAINIMUTI Iklan yang tersiar dalam The Singapore Free Press pada 28 September 1954.

Pengedar SOUTH-EAST ASIA FILM COMPANY
Pengeluar UNITED FILM PRODUCTIONS
Pengarah NAS ACHNAS
Pelakon JUNE HARRIS M. SUKI AHMAD SHAH ZAHARAH AGUS NURAINIMUTI M. NOR LAMBAK SALMAH ISMAIL YUSOF BANJAR

Tahun ditayangkan: 1954 (28 September)
Masa tayangan: Tidak diperolehi
Kedudukan filem: Hilang

SINOPSIS___

Cerita menggambarkan kehidupan terumbang ambing satu keluarga di perkampungan nelayan, akibat seorang ayah yang pergi ke laut menangkap ikan tetapi kemudian tidak pernah pulang.

ULASAN___

Apabila Nusantara Film Company dibubarkan selepas filem terakhirnya "Dian", Ho Ah Loke menubuhkan pula United Film Productions bersama teman baikya, Ong Keng Huat.

Dengan menyewa alat-alat perfileman Nusantara Film, penggambaran "Angin Berpesan" yang diarahkan oleh Nas Achnas telah dilakukan di Bachok, Kelantan.

Filem ini yang menghasilkan teknik penggambaran yang agak baik telah dijual kepada South-East Asia Film Company yang mempunyai hubungan rapat dengan Cathay Organisation, untuk diedarkan di rangkaian panggung wayang Cathay.

Sambutan kurang memuaskan, oleh yang demikian United Film Productions pun terpaksa mengikut jejak langkah Nusantara Film menutup perniagaannya.


CATCHY TUNES IN MALAY FILM
(Siaran The Straits Times, 26 Septembedr 1954)

A Black-And-White excursion to the "Beach of Passionate Love" and its remote villages and coffee sheds in Kelantan. That is "Angin Berpesan", a Malay film, previewed last week.

Filmed in a village on enchanting coaat of Kelantan, the film stars June Harris and Nurainimuti, as a fisherman's beautiful daughters.

The story tells of unlucky fisherman (M. Suki) who, with the help of his wife, daughters and son, ekes out a living from the sea.

There is an interesting scene of a Malayan bullfight and a goatfight.

One scene of belles bathing - in sarongs of course - around a well, raises eyebrow.

The film - there are a few catchy tunes too - was cleverly photographed but it lacks sequence.

VERDICT: Worth seeing.


Lagu "Angin Berpesan" nyanyian Momo yang terdapat dalam versi piringhitam, bukannya dalam filem.
(Sumber: Njendra)

LAGU___

Terdapat beberapa lagu dalam filem ini, tetapi hanya dua saja yang dapat dikesan.

* "ANGIN BERPESAN"
Penyanyi MOMO
Ciptaan WANLY YAZID
Lirik SJARIF RACHMAN
Versi PIRING HITAM

* "KASIH BERMULA"
Penyanyi NONA ASIAH
Ciptaan WANLY YAZID
Lirik SJARIF RACHMAN
Versi PIRING HITAM

FAKTA___

* Selain "Angin Berpesan", United Film Productions juga mengeluarkan "Kampong Nelayan" dan "Berbahagia Di Singapura."

* M. Suki ialah hero "Leila Majnun" (1934) yang diarahkan oleh B.S. Rajhans dan merupakan filem Melayu pertama dikeluarkan di Malaya (kini Malaysia) dan Singapura.

* M. Nor Lambak pernah membintangi beberapa filem termasuk berperanan hero dalam "Insaf" (1954) yang turut dibintangi oleh Rusini, Osman Gumanti dan Mala Ratina.

* Filem ini merupakan yang ke-4 diarahkan oleh Nas Achnas selepas "Pelangi", "Pachar Puteh" dan "Dian".

* June Harris ialah Junaidah (anak pelawak D. Harris) juga merupakan isteri pertama P. Ramlee dan ibu kepada Nasir P. Ramlee.

* Nurainimuti ialah anak Zaharah Agus (isteri pertama P. Ramlee dalam "Madu Tiga") dan juga ibu kepada Nanu Baharuddin.

# Update akan dilakukan dari masa ke masa.
ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI___
FILEM KLASIK MALAYSIA
berapa banyakkah yang masih ada?
SEKSI ARTIS DULU-DULU
dedah ke tak dedah ke seksi tetap seksi
10 FILEM BOLLYWOOD HEBAT SEPANJNG MASA
top 10 bollywood films all time REVOLUSI ISLAM DAN FILEM IRAN
"a separation" meningkatkan martabat negara iran
CECILIA CHEUNG
foto-foto lucahnya menggemparkan hong kong
CINTA DAN LAGU
satu-satunya filem musikal wujud di malaysia PERGIMU TAKKAN KEMBALI LAGI
tapi jasamu tetap dikenang dan dihargai... TRIVIA "PERMINTAAN TERAKHIR"
ciplakan filem hong kong "susanna"

FILEM-FILEM BARU DI PANGGUNG WAYANG___

KONSEP PENERBITANNYA HARUS DIPUJI

Setelah diamati buku setebal 355 muka surat ini, kesimpulannya konsep penerbitannya harus dipuji kerana ia berlainan sekali dari apa yang pernah disajikan sebelum ini. Dilihat pula dari segi kesungguhan kedua-dua insan (Datuk Aziz Sattar dan Mustafar A.R.) yang pernah mengenali P. Ramlee, banyak betul perkara yang boleh kita ambil iktibar, dan 20 tahun bukan masa yang sedikit untuk mereka menyiapkan buku yang cukup bermutu ini. Memang benar karya peninggalan Seniman Agung Tan Sri P.Ramlee tiada bandingan dan sumbangannya dalam bidang seni terus abadi dan terpahat dalam minda semua lapisan masyarakat, namun di sebalik kehebatannya, buku ini yang turut menyelitkan gambar-gambar dari filem, sinopsis, ulasan dan pengalaman kedua penulis ketika pembikinan 66 filem P. Ramlee, ada memaparkan kisah menarik antaranya bagaimana P.Ramlee menceduk idea dari filem-filem luar untuk disesuaikan dengan filem-filem arahannya - KAKAK TUA.
POLITIK HARIAN: Tuntutan Bina Loji Petrokimia <b>Di Bachok</b>, Ancam <b>...</b>

Posted: 08 Oct 2012 12:01 AM PDT


Minggu lalu ada dua perhimpunan dianjurkan oleh pakatan pembangkang, kedua-duanya kebetulan bersangkut paut dengan perkara yang sama yakni membabitkan isu petrokimia. Perhimpunan pertama berlaku di Pengerang, Johor dan satu lagi himpunan berlangsung di Shah Alam, Selangor.

Ironinya, dalam isu petrokimia di Pengerang, para pemimpin parti pembangkang dan NGO proksi mereka membantah pembangunan Hab Penapisan Minyak dan Petrokimia (RAPID) manakala di Shah Alam pakatan pembangkang dan NGO proksinya beria-ia menuntut pembinaan kemudahan loji petrokimia yang sama di Bachok Kelantan.

Dalam perhimpunan di Shah Alam itu, kira-kira 2000 orang penyokong pakatan pembangkang termasuk dua tiga ratus orang peserta konvoi dari Kelantan telah berkumpul di Dataran Kemerdekaan Shah Alam sempena penganjuran program Ceramah Mega Royalti Kelantan.

Program tersebut adalah anjuran Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Hak Pendaratan Minyak dan Gas Ke Kelantan ataupun dikenali dengan singkatan nama ROYALTI, sebuah NGO proksi kepada PAS Kelantan.

Selain daripada menuntut pembinaan kompleks dan loji petrokimia, mereka juga mahukan pembayaran royalti daripada Petronas atas alasan wujudnya carigali gas dan minyak dalam kawasan perairan Kelantan serta menuntut supaya semua hasil gas dan petroleum di daratkan di Pantai Senok Bachok, Kelantan.

Mengikut janji kerajaan PAS Kelantan pada 2003, sebuah kompleks yang mengandungi kemudahan simpanan gas dan minyak atau dikenali juga sebaga loji petrokimia akan dibina di tanah seluas 2000 hektar yang turut membabitkan pengambilan tanah penduduk setempat di Pantai Senok, Bachok.

Jika asas bantahan rakan mereka di Pengerang di ambil kira, terutama dalam soal projek petrokimia RAPID konon membahayakan nyawa dan memberi kesan buruk pada alam sekitar serta merugikan penduduk setempat dari segi pendapatan dan hartanah, timbul persoalan menarik apakah pembangunan projek loji petrokimia di Bachok Kelantan memberi impak berlainan?

Alang-alang PR dan NGO mereka membantah projek petrokimia RAPID maka sepatutnya di masa yang sama PAS Kelantan dan NGO proksinya, ROYALTI juga sewajarnya menolak idea mendaratkan hasil gas atau minyak ke Pantai Senok Kelantan.

Tapi ia tidak berlaku sedemikian kerana parti pembangkang sama ada PAS, PKR mahupun DAP serta semua NGO proksi mereka tahu hakikat sebenar, tidak wujud pun bahaya atau kesan buruk pada manusia mahupun alam sekitar.

Bantahan di Pengerang tapi dimasa yang sama menuntut pembinaan kompleks dan petrokimia serta meminta pendaratan hasil gas di Bachok Kelantan cukup untuk membuktikan wayang pembangkang berkaitan bahaya RAPID Pengerang hanyalah propaganda politik untuk mengabui mata rakyat sahaja.

Logiknya, jika kompleks dan loji petrokimia RAPID di Pengerang benar-benar mengancan nyawa penduduk dan alam sekitar, bermakna tuntutan kerajaan PAS Kelantan dan NGO ROYALTI seumpama sengaja mahu membahayakan nyawa penduduknya. Bukankah begitu?

03 di wakaf bharu - Google Blog Search

03 di wakaf bharu - Google Blog Search


PERANG SARAF <b>di</b> McDonald&#39;s <b>Wakaf</b> Che Yeh, Kota <b>Bharu</b> <b>...</b>

Posted: 19 Nov 2012 09:40 PM PST

PERANG SARAF di McDonald's Wakaf Che Yeh, Kota Bharu, KELANTAN

Kelantan: Sebuah group Facebook tempatan, Punk Rock Klate telah menyerang McDonald's di Wakaf Che Yeh, Kota Bharu, Kelantan dalam usaha menyedarkan umat Islam dari mengambil Muffin percuma atau dari membeli McDonald's

Sementara itu di kawasan lain...

SEMOGA KITA SEMUA DAPAT MENJAWAB SOALAN DARI ALLAH TENTANG SUMBANGAN KITA DALAM MEMBANTU SAUDARA MARA ISLAM KITA DI PADANG MASHAR NANTI - IN SHA ALLAH

Semasa Nabi Ibrahim sedang dibakar oleh Namrud yang zalim, seekor burung pipit berulang-alik daripada sebuah kolam ke lembah tempat Nabi Ibrahim sedang dibakar dengan membawa air kolam tadi dalam paruhnya yang kecil. Kejadian ini dilihat oleh malaikat Jibril a.s. dan Jibril bertanya kepada sang pipit, adakah air itu mampu untuk memadamkan api yang menggila marak dan besar itu?

Lalu sang pipit menjawab, yang dia tahu bahawa air yang dibawa tidak terpadamkan api yang ganas itu. Namun, sekurang-kurangnya dia telah menjalankan tanggungjawabnya; tidak berdiam diri apabila melihat kekasih Allah dizalimi oleh orang kafir.

"Sesungguhnya orang mukmin itu bersaudara"
(Surah al-Hujuraat:ayat 10)

"Tidak beriman seorang muslim itu sehingga dia mencintai saudaranya sepertimana dia mencintai buat dirinya"
(Hadis Riwayat al-Bukhari)

KHILAFAH JANJI ALLAH! BERSABARLAH SAUDARAKU!

03 di machang - Google Blog Search

03 di machang - Google Blog Search


E&#39;RAZ FADLI: Penjenayah Bersenjata Bebas <b>di Machang</b>, Kelantan

Posted: 01 Nov 2012 05:04 AM PDT

Penjenayah Bersenjata Bebas di Machang, Kelantan
"SEORANG penjenayah paling dikehendaki polis Kelantan, Zawa Abd. Halim ditembak mati dalam satu kejadian di Kilometer 45 Jalan Machang-Kuala Krai, Machang, semalam. - UTUSAN/AIZZUL A. MAJID"
Mesti ramai yang dah tahu kes ni.. E'raz dah tak nak ceritakan kes ni.. Siapa yang belum baca kes ni, korang boleh klik BERITA ini.. Sedikit info, kes tembak-menembak dua anggota polis, seorang penjenayah tegar dan paling dikehendaki di negeri Kelantan! Sempat menyamun sepasang suami isteri dan melarikan kereta Perodua Myvi yang ketika itu bayi lelaki mereka sedang tidur di tempat duduk belakang.. Selepas terbabas, berlaku la tembak-menembak dan seorang rakannya yang masih bebas.. Bayi lelaki selamat..
Ibu bapa E'raz berada di Machang.. Bila dapat tahu kes ni, cepat-cepat call mereka dan tanya keadaan.. Pintu rumah, tingkap apa semua memang dinasihatkan tutup sebab risau seorang penjenayah yang masih bebas tu (dikatakan bersenjata) berada di kawasan kampung itu.. Begitu juga dengan kakak yang berada di kawasan Machang juga.. Diharapkan tiada kes berlaku lagi dan penjenayah berkenaan ditangkap!

03 di galas kelantan - Google Blog Search

03 di galas kelantan - Google Blog Search


Hodak <b>Galas</b> Tugas Baru | Detik Perubahan

Posted: 13 Nov 2012 07:21 AM PST

Hodak (kanan) bakal menggalas tugas selaku Ketua Jurulatih dan Pengurus Pasukan Kelantan bagi menghadapi Liga Malaysia musim depan.

 

Oleh QAYYUM HAKIMI

KOTA BHARU – Selepas Johor, Sarawak, ATM, Selangor dan T-Team, terbaharu giliran Kelantan pula menamakan Ketua Jurulatih mereka, Bojan Hodak untuk menjalankan tugas serentak selaku Pengurus Pasukan bagi saingan Liga Malaysia musim depan.

Hodak menjadi jurulatih keenam selepas Fandi Ahmad (Johor), Robert Alberts (Sarawak), B Sathianathan (ATM), Irfan Bakti Abu Salim (Selangor) dan Peter Butler (T-Team) diberi tanggungjawab dua dalam satu, melatih serta menguruskan pasukan masing-masing.

Situasi terbaharu di kem Kelantan itu berpunca apabila Pengurus Pasukan, Azman Ibrahim mengambil keputusan mengundur diri daripada terbabit bersama The Red Warriors bagi mengharungi saingan liga yang kian mencabar pada musim depan.

Keputusan Azman itu wajar dihormati, apatah lagi beliau boleh disifatkan selaku Pengurus Pasukan paling berjaya membimbing Kelantan memenangi kesemua piala dipertandingkan dalam tempoh tujuh tahun.

Bermula 2005, Azman berjaya membantu Kelantan meraih kejuaraan Liga FAM, pertandingan bola sepak kelas ketiga di negara ini, seterusnya membawa The Red Warriors beraksi dalam Liga Perdana tahun berikutnya.

Legasi pengurus pasukan berusia 52 tahun itu berterusan apabila meletakkan Kelantan menjuarai Piala Sultan Ahmad Shah dan Piala Malaysia buat pertama kali pada tahun 2010 disusuli kejayaan Kelantan memenangi trofi Liga Super buat pertama kali pada tahun lalu.

Reputasi Azman, selaku seorang ahli perniagaan yang pernah menghabiskan ratusan ribu ringgit duit poketnya sendiri ketika menerajui Kelantan tujuh tahun lalu terus gemilang apabila menoktahkan The Red Warriors sebagai juara treble dengan memenangi Piala FA, Liga Super dan Piala Malaysia pada musim ini.

Azman yang juga Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) memberikan alasan untuk kembali fokus menyelesaikan beberapa urusan peribadinya termasuk soal perniagaan di sebalik keputusan mengenai perletakan jawatan tersebut.

Meski pun keputusan tersebut belum diberitahu secara rasmi kepada pengendali berusia 41 tahun itu, namun yang pasti Hodak dilihat tidak kekok untuk menjalankan tugas tersebut secara serentak.

Hodak ketika ini sedang bercuti di Singapura sebelum kembali turun padang bagi memulakan latihan pra musim pertama di Kota Bharu pada Khamis ini.

03 di gaal kelantan - Google Blog Search

03 di gaal kelantan - Google Blog Search


TAFADHDAL: AKU SUKA CERITA MOTIVASI MACAM INI

Posted: 13 Nov 2012 11:50 PM PSTSEBAGAI pegawai nombor 1 Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Solah Mat Hassan amat sibuk dengan tugasan di pejabatnya di Putrajaya, beliau sibuk melayan stafnya dan orang luar. Beliau sesekali dicelah dengan deringan telefon bimbit serta siri khidmat pesanan ringkas (SMS). Lumrah bagi seorang pemimpin.

Dalam keadaan sibuk itu, Solah meminta wartawan ini tunggu sebentar agar dapat membereskan kerja-kerja satu persatu. Walaupun sibuk, Ketua Pengarah JPJ itu tidak pernah menghampakan wartawan serta sesiapa sahaja yang ingin menemuinya.

Sifat-sifat mesra beliau begitu mendekatkan diri dengan orang ramai termasuk wartawan ini.

Apabila peluang tiba untuk menemuramah Solah, soalan pertama terpacul dari mulut: "Adakah ini merupakan cita-cita Datuk sejak kecil lagi?

Solah menidakkannya. "Saya ingin menjadi askar kerana saya suka berlawan, semangat mahu berlawan dan suka berjuang," katanya secara spontan sehingga wartawan ini tergamam mendengar jawapan itu.

Lantas ditanya kenapa beliau tidak merealisasikan cita-citanya itu. Solah terdiam seketika.

Jawapan awalnya amat ringkas iaitu "Amat menyentuh perasaan". Agaknya beliau tengah menyusun butiran penjelasannya.

Bila penjelasan lanjut diberikan, segala misteri di sebalik cita-citanya yang tidak tertunai itu beransur-ansur terungkai satu persatu.

Titik peralihan, jelas Solah, ialah apabila beliau lulus dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan gred satu. Malah beliau merupakan pelajar terbaik di daerah Pasir Puteh ketika itu.

"Saya cuba masuk ke Universiti Pertanian Malaysia kerana ingin menjadi petani moden. Namun, saya kena sahkan sijil-sijil (peperiksaan) dulu dan hanya Pegawai Daerah (DO) yang boleh lakukan," katanya.

Solah dibesarkan dalam sebuah keluarga petani yang miskin di Kampung Gaal, Pasir Puteh, Kelantan. Beliau ialah anak kampung sejati yang menanam tembakau, menanam padi serta menjala, menjual ikan dan menjual buah-buahan tempatan.

Beliau bijak orangnya dan menunjukkan pencapaian cemerlang dalam bidang akademik sejak sekolah rendah lagi.

Untuk mendapatkan pengesahan sijil-sijil tersebut, Solah berkata, dia menyediakan telur ayam, kelapa yang dibersihkan dengan daun mempelas, beras pulut yang dituai dari bendang sebagai buah tangan kepada pegawai terbabit nanti.

"Selepas solat Maghrib, saya bersama ibu bapa saya menaiki beca roda tiga dari Kampung Gaal ke pusat bandar di Pasir Puteh.

"Perjalanan sehala adalah kira-kira dua batu dan memakan masa sejam. Saya berdiri sepanjang perjalanan sementara ibu bapa duduk kerana ruang terhad," katanya sambil menambah bapa saudaranya yang bekerja sebagai tukang kebun di rumah Pegawai Daerah itu membuat temu janji tersebut.

Pertemuan itu bagaimanapun meninggalkan kesan yang amat mendalam terhadap jiwanya.

Memori lampau itu amat mengusik hati Solah sehingga beliau yang tabah serta bengis bagi mereka yang tidak mengenalinya "tewas" apabila mengimbaunya.

Air mata yang berlinangan turun membasahi pipinya. Tangannya menyeluk poket untuk mendapatkan sapu tangan cepat-cepat bagi menyeka air mata yang berguguran.

"Terdapat dua perkara yang mengganggu emosi saya. Pertama, Pegawai Daerah terbabit tidak menghargai kejayaan saya memperolehi Gred 1 kerana dia langsung tidak mengucapkan tahniah.

"Keduanya, dia tidak usik pun buah tangan tersebut sebaliknya menyuruh saya meletakkannya di anak tangga," ujarnya dengan suara yang terketar-ketar kerana kesedihan yang teramat sangat.

Apa tidak sedihnya, Solah membuat persiapan buah tangan itu sejak seminggu. Perjalanan sejam pergi, dan sejam balik

Tetapi perjumpaan hanya kurang daripada lima minit. Lebih mengaibkan, Pegawai Daerah itu tidak menjemput mereka masuk ke rumah.

Semasa dalam perjalanan pulang, Solah masih ingat ibu bapa dan dirinya diam membatu sepanjang perjalanan kerana terpukul dengan layanan tersebut.

"Dalam benak saya, okey, anda tidak menghormati ibu dan bapa saya kerana saya orang kampung."

Bermula dari detik itu, beliau berjanji tidak akan jadi askar.

"Pertamanya, saya berikrar akan melanjutkan pelajaran ke universiti. Keduanya, bila saya bekerja, saya akan berada di kerusi pegawai daerah itu atau lebih tinggi dan akan buka pintu kepada sesiapa sahaja," tegas Solah.

Justeru, mulai hari pertama bekerja, Solah mengakui beliau tidak pernah menolak sesiapa yang ingin berjumpa dengannya.

Patutlah pintu pejabatnya di Putrajaya sentiasa terbuka luas kepada pengunjung!

Jika diselak zaman persekolahan menengah lagi, semangat berkobar-kobar untuk melawan situasi sudah terbit.

Solah berkata, beliau tidak dapat memohon biasiswa persekutuan kerana borang permohonan hanya diberikan kepada anak-anak cikgu, polis dan kerani.

Katanya, dia mengetahui perkara itu selepas kawan-kawan serta kenalannya yang berjaya mendapat biasiswa itu merupakan anak-anak inspektor polis, kerani dan guru.

Ini menguatkan lagi azamnya untuk 'menewaskan' mereka dalam bidang pendidikan. Biasiswa tersebut bernilai RM15 sebulan yang dimasukkan dalam buku akaun.

"Kawan yang mendapat biasiswa pernah belanja tengok wayang 25 sen untuk filem kelas ketiga ketika itu," katanya.

Akhirnya, Solah mendapat gred pertama manakala kawan-kawannya mendapat gred dua.

//mstar.com.my

MR50 Sitkrumat Camp Klang: Biodata Cikgu Raja

Posted: 19 Nov 2012 04:59 PM PST

Cikgu Raja Ahmad dilahirkan pada 1983 di Pasir Puteh Kelantan. Mendapat pendidikan awal di SK Gaal dan SMK Kamil sebelum melanjutkan pelajaran di Universiti Pendidikan Sultan Idris. Sama seperti remaja di Kelantan yang lain, minat terhadap sukan Muay Thai bermula ketika usianya 16 tahun setelah melihat pertandingan Muay Thai yang diadakan di Bandar Pasir Puteh. 
Kelab pertama yang disertai ialah Siku Kapak yang diasaskan oleh Pak Mat Siku Kapak di Kampung Sungai Gali, Pasir Puteh. Berlatih di bawah tunjuk ajar legenda Muay Thai di Kelantan ini merupakan peluang yang jarang diperoleh oleh anak-anak muay. Setelah beberapa tahun bersama Siku Kapak, minat mula berubah ke arah pencarian seni pula lalu berguru pula dalam Silat Seni Gayong dan Silat Tempur Tongkat. 
Di universiti, ilmu yang terpendam sejak beberapa tahun kembali ditagih oleh rakan-rakan sekuliah lalu tertubuhnya Kelab Muay Thai UPSI. Setelah menamatkan pengajian di Tanjung Malim pada 2007, khidmat ditagih oleh Sekolah Menengah Kebangsaan Kampung Jawa di Klang. Pada 2008, wujudlah Kelab Tomoi SMK Kampung Jawa yang disertai oleh murid-murid sekolah. Akibat insiden pergaduhan yang berlaku melibatkan beberapa ahlinya, kelab diarahkan tutup oleh pihak sekolah. Bermulalah pencarian tempat baru dan semasa sedang berjoging di sebuah taman rekreasi yang terkenal di Klang, sebuah tapak dikenal pasti strategik untuk lokasi latihan. 
Beberapa ahli lama diajak berlatih dan kelab diberi nama Kelab Muay Thai Sri Andalas. Sejak hari itu, bilangan ahli semakin bertambah. Pada tahun 2009, kelab bertukar nama dan nama guru pertama diambil lalu tertubuhlah Sitkrumat yang bermaksud anak-anak buah Tok Guru Pak Mat. 
Perkenalan dengan Pengerusi Persatuan Tomoi Gombak, Tuan Azman Abdul merupakan anugerah yang tidak ternilai lalu bermulalah perancangan memajukan sukan Muay Thai di Selangor. Beberapa kelab yang sudah lama wujud di Selangor diajak bergabung dan tertubuhlah Persatuan Muay Thai Selangor dan Cikgu Raja dilantik sebagai setiausaha agungnya. Beberapa seminar dan siri kejohanan peringkat negeri dan kebangsaan dianjurkan. 
Pada 2012, Sitkrumat bertukar nama. Perkataan MR50 yang bermaksud Malaysian Ringgit 50 diletakkan bersama-sama. MR50 diambil bersempena dengan yuran penyertaan sebanyak RM50 yang dibayar oleh ahli-ahli untuk menyertai kelab ini. Angka ini dianggap unik kerana dengan yuran serendah itu, pelatih boleh berlatih selama-lamanya tanpa perlu membayar yuran bulanan. Yuran pendaftaran itu sebenarnya digunakan untuk menambah barang-barang latihan dan ahli sebenarnya mendapat semula apa yang mereka bayar.

Walaupun bilangan ahli semakin bertambah sehingga mencapai 400 orang, lokasi latihan masih dikekalkan di Taman Rakyat Klang dan kini merupakan antara kelab paling ramai ahlinya di Malaysia. 

di negeri kelantan - Google Blog Search

di negeri kelantan - Google Blog Search


Jln-Jln Masuk Kg <b>di Negeri Kelantan</b> - Monier Mat Din ( NGO <b>...</b>

Posted: 15 Nov 2012 09:20 PM PST


Alhamdulillah, 11 hb Nov baru-baru ini, mengambil sempena cuti Hari Keputeraan Sultan Kelantan, NGO Wargakilang telah diberi masa dan kelapangan untuk mengadakan projek amal masuk kampung bagi membantu keluarga miskin dan susah di Negeri Kelantan.

Sebut nama negeri Kelantan, sebenarnya saya sendiri rasa phobia nak pi join kawan-kawan buat kerja amal bantu org2 miskin di sana. Bukannya apa, dua tiga minggu lepas bila kami war-warkan aktiviti kami itu di beberapa buah website, blog dan mailing list, kami ada menerima email-email sinis yang mengambil kesempatan untuk mempolitikkan niat murni kami itu; dikatakan bahawa itu semua adalah salah rakyat Kelantan sendiri yang silap memilih pemimpin mereka.

Saya pun tak tau nak kata apa sebab kalau sungguh nak sembang bab politik, dua minggu lepas saya dan kwn-kwn ada masuk ke beberapa buah kg pedalaman di negeri Perak yang diperintah oleh parti politik yang berlawanan dgn parti yang memerintah Kelantan, saya tengok miskin di situ lebih kurang sama teruknya dgn kemiskinan di tempat lain di seluruh negara.Ini antara gambar yg sempat saya rakamkan waktu masuk kg di negeri Perak ini.


Bukan tujuan nak memburukkan sesiapa tetapi untuk menyatakan bahawa dlm isu kemiskinan ini kita semua seharusnya lebih terbuka, PAS ka dia UMNO ka dia, mereka semua adalah sanak saudara kita – yang WAJIB kita bantu tak kira siapa. Ok, stop kat sini bab politik.

Ini saya nak kongsi pengalaman kami Jln-Jln Masuk Kg bagi bantuan di negeri Kelantan baru-baru ini. Sekali lagi, bukan niat nak memburukkan sesiapa tapi sebab nak kongsi cerita agar boleh dijadikan iktibar bersama.

Sempena Maal Hijrah hari ini (1 Muharam 1434) saya nak petik kata-kata orang alim yg memetik hadith Nabi SAW yg antara lain menyatakan bahawa Tiada Lagi Hijrah selepas pembukaan kota Mekah, yang ada ialah Jihad dan Niat. Kami menyimpan harap mudah-mudahan usaha rakan-rakan kami di NGO Wargakilang membantu org2 miskin setakat kemampuan yg kami ada ini akan dpt dikategorikan sebagai Jihad untuk membantu mereka yang punya satu shahadah seperti kita (tak kira apa parti), dan mudah-mudahan NIAT ikhlas kami ini tidak disalah-erti dan dipolitikkan oleh mana-mana pihak selepas ini.

Saya yang pertama kali berpeluang masuk ke kg-kg di pedalaman Kelantan ini rasa amat teruja kerana kg-kg di sana agak jauh berbeza berbanding dgn kebanyakan kg di negeri Kedah, negeri kelahiran saya ini.

(Deretan hampir 20 buah kereta membelah keheningan kg di pedalaman Kelantan) (Antara rumah terpencil di pinggir desa) (Melawat 2 buah rumah keluarga miskin di sebuah kg pedalaman yang dikaitkan dengan Lagenda Putri Saadong) (Bagi menjimatkan masa, barang-barang dipunggah keluar dan diagih-agihkan kepada beberapa keluarga secara serentak di pusat agihan yang telah ditetapkan) (Kanak-kanak antara yang paling gembira dgn sumbangan ini, dapat biskut/goodies berbagai rasa)
(Antara penerima sumbangan ialah seorang insan OKU yang tidak mampu bekerja menyara keluarga, terpaksa bertongkat ke sana sini) (Dua orang adik beradik, Che Nab dan Che Jah, dua org insan OKU yang cacat penglihatan turut menerima sumbangan) (3 keluarga penerima sumbangan sedang bergambar dengan Activist Wargakilang berbaju oren.)

Di tengah berbaju hijau ialah En Ismail OKU Bisu dan ibunya Tok Esah yang tinggal berdua bersama Ismail dan seorang lagi anak beliau, Zakaria 28 tahun yang bekerja mengambil upah memanjat pokok kelapa – suatu profesyen pekerjaan yang hanya terdapat nun jauh di kg-kg pedalaman.

Antara insan istimewa yang saya temui dalam perjalanan kami masuk kg di negeri Kelantan ini ialah Tok Nab, seorang wargamas sebatang kara yang tinggal sendirian di sebuah bangsal kayu usang di belakang kilang serunding.

Saya katakan istimewa, kerana betul-betul sebelum kami singgah di rumah beliau, saya menerima SMS secara tiba-tiba dari adik bongsu saya dari Kedah. Beliau menulis:

" Slm, klau jumpa org tua2 yg miskin mintk sat tolong doakan adik dpt istri yg solehah dan cpt dpt jodoh"

Ha ha ha, ini dah personal dah ini. Bukannya apa, adik saya yg berusia 27 tahun kerja Technician kilang ni selalu bersama kami di WK cuma kali ini tidak dpt turut serta. Sudah jadi benda biasa bagi kami mendengar cerita-cerita mistik daripada rkn2 yg selalu ikut kami masuk kg ini, antaranya ialah kisah benar dua pasangan suami isteri yang dikurniakan cahaya mata setelah sekian lama berkahwin, melalui doa org-org miskin yg mereka temui dlm perjalanan mereka bersama WK ini.

(Tok Nab ghoyat dia nak solat dulu. Kami masuk jumpa beliau ini selepas Tok Nab dah habis solat)

Hebat org tua ini, walaupun hidup miskin sebatang kara dan dirinya sendiri uzur dimamah usia, namun dalam apa-apa hal Tuhan didahului dan Solat diutamakan. Moga doa Tok Nab utk adik saya itu akan menjadi.

Turut menerima sumbangan ialah seorang insan Fakir Miskin Kedana yg dipanggil orang sebagai Mat Jali.

(Mat Jali dan Ibunya sewaktu team Wargakilang membuat riki sebelum ini) (Mat Jali sedang menikmati jamuan di tempat agihan sumbangan – t.kasih semua)

Kami juga turut menyampaikan sumbangan Kerusi Roda kepada seorang OKU lumpuh di sana.

(Adik Nurul bersama kerusi Roda sumbangan rakan kami di Wargakilang)

Semua sekali ada 35 keluarga yang menerima sumbanga kami itu. Dalam ramai-ramai penerima tersebut, hati saya paling tersentuh dengan keluarga Pn Rahana dalam gambar di bawah ini.

(Pn Rahana bersama 6 daripada 7 orang anak-anaknya dan ayah mereka, bekas pak guard yg jatuh nyanyuk dan tak mampu bekerja mencari nafkah untuk mereka sekeluarga)

Anaknya yang sulung (tiada dlm foto) adalah seorang pelajar pintar; dapat 9A dlm PMR yang lalu, namun dek kerana kemiskinan keluarga memilih untuk bersekolah di sekolah biasa. Tiap-tiap hari kayuh basikal sejauh 6 km ikut jln short cut ke sekolah.

Di kampung ini, saya ditakdirkan berpeluang bersembang panjang dengan Poksu Aziz, salah seorang jiran mereka yang agak prihatin. Menurut Poksu Aziz, sudah 2 kali beliau melihat dan mendengar sendiri Pn Rahana minta nak beli beras 2 kilogram (lebih kurang RM5) di kedai runcit berdekatan. Berapa banyaklah sangat beras 2kg untuk 7 orang anak. Poksu Aziz tak sampai hati, terus minta tauke kedai itu bagi beras hat satu kampit 10kg kpd Pn Rahana, dan beliau sendiri yang membayarnya.

Bagi meringankan perbelanjaan rumah agaknya, maka kami lihat di rumah beliau ada timbunan kayu api dan juga dapur kayu yang diguna untuk masak berselang-seli dengan dapur gas.


Menurut Poksu Aziz, anak-anak Pn Rahana semuanya ini hari-hari pergi sekolah tak bawa duit. Ada sekali itu Pn Rahana ada duit lebih sikit, dihulurkannya RM1 kpd si kakak sulung yg dpt PMR 9A itu. Kakak ini cakap:

"Mak, simpanlah duit ini, bagi kat adik-adik. Saya tak apa, jgn risau pasal saya, mak bagilah kat adik-adik buat belanja sekolah mereka!!"

Sedih, tak tau nak kata apa bila saya dengar Poksu Aziz cerita macam tu.

Bila saya renung semula gambar beras 4 lima kampit dalam gambar Pn Rahana dan keluarganya ini, saya dapat rasakan betapa LEGA nya hati beliau sebab selepas ini, sekurang-kurangnya untuk 2 tiga bulan mendatang, insyaallah beliau tak perlu lagi menebal muka nak gi beli beras timbang kilo. Terima kasih banyak-banyak di atas sumbangan kalian semua. Walaupun nampak sikit, tapi banyak sebenarnya buat Pn Rahana dan anak-anaknya ini.

Kepada anda yang membaca, khususnya anak-anak Kelantan, jika ada kelapangan bantulah keluarga yg ada potensi ini. Anak sulungnya pintar dan insyaallah adik-adiknya yang lain pun pintar juga. Sayang benar sekiranya BENIH yang baik yang sedang tenggelam timbul di pinggir sungai ini, yang masih mampu kita gapai dengan tangan, dibiarkan hanyut begitu saja dibawa deras arus kemiskinan. Bantulah mereka.

Moga Allah SWT akan permudahkan urusan tuan/puan yang tak putus-putus memberi sokongan dan kerjasama dalam agenda kita semua membantu anak-anak bangsa, setakat yang kita sama-sama terdaya ini.

(Group foto sebahagian drpd peserta expedisi JJMK Wargakilang Kelantan 2012)

Terima kasih semua.
moniermatdin@yahoo.com
16.11.12
http://www.moniermatdin.blogspot.com
http://www.facebook.com/wargakilang

03 di perupok - Google Blog Search

03 di perupok - Google Blog Search


reunion sk.<b>perupok</b> - pengemis cint@ il@hi, perindu sy@hid @b@<b>di</b>...

Posted: 11 Nov 2012 09:56 PM PST

Day: Ahad = Hari Raya Haji ke-3
Place: Pantai Irama, Bachok
Xsabar menanti tarikh ini, planning untuk "Reunion" student sekolah rendah dulu...macam xpercaya tapi inilah realitinya. Tercetus idea ni sbb dah lama xjumpa kawan2 sekolah rendah dulu,,tapi akhirnya berkenalan kembali di laman sosial yg sangat famous semestinya ::FACEBOOK::. Nasib baik ada kawan lelaki aku yg sudi nak incharge utk reunion ni...thanks a lot my frenz.
Tibalah hari yg dinanti2kan:
Mula-mula sampai, malu r gak nak tegur (sbb lama xjumpa....huhuhu) tp beberapa seketika baru r berani. First aktiviti: Lelaki <barbeque = bakar daging>, Perempuan <siapkan air + hidangkan makanan>,,sementara menunggu lagi kehadiran kawan2 yg akan datang. Next: buat halaqah (bulatan) utk sesi "ice-breaking" utk m'perkenalkan balik diri sendiri (ada yg xingat nama...huhuhu),,,yang penting nak tahu sekarang belajar lagi @ dah bekerja. Antara kawan2 yang hadir ari tu, sorang baru kerja (NURSE melalui SPA),,sorang laki bakal kerja (dgn SPA gak)...TAHNIAH2X my frenzs!!!
Yang lain semua smbung study ag ke peringkat IJAZAH (br hbs Diploma),,salah sorang drpd kami bakal sambung MASTER dalam bidang yg sama kat UMT...TAHNIAH gak (^_^). Yang mengejutkan,,ada sorang antara kami yg dah berkahwin dan mempunyai 2 orang anak...barakallahulaku =). Dalam sesi ni,,kami akan b'tukar nombor fon masing2 utk kemudahan jika ada nk buat event ag. Sambil2 itu kami menikmati makanan yang ada,,walaupOm simple tapi mengeyangkan (alas perut jer).
Selesai sesi "Ice-Breaking",,so apa lagi sesi "Bergambar"....sesi paling penting dalam setiap event sbg kenangan kami2 utk masa2 depan...he5
Selesai bergambar,,kami bersalam-salaman dan bersurai dengan gembira. Syukran sahabat utk event ni yg penuh dgn "SwEet MemorY". Semasa bersama kalian ari tu,,teringat kenangan2 masa sekolah darjah 1 - 6 kat Sekolah Kebangsaan Perupok,,,byk kenangan Manis & Pahit bersama kalian. Klu diingatkan balik,,pelbagai perasaan yg hadir (GEMBIRA + LUCU + KETAWA + SEDIH + MARAH krn t'lalu byk peristiwa2 yg telah berlaku).
p/s: InsyaALLAH panjang umur "WE ALLs" akan jumpa lagi...semuanya menjadi kenangan kita bersama!!!

 Juadah (Keropok + Ketupat + Colek buah + Kek + Nuget + Daging Bakar + Air Batu Sirap)


::: Berkawan biar berbilion2x :::

03 di wakaf che yeh - Google Blog Search

03 di wakaf che yeh - Google Blog Search


Yak Boktam Kelih: PERANG SARAF <b>di</b> McDonald&#39;s <b>Wakaf Che Yeh</b> <b>...</b>

Posted: 19 Nov 2012 09:40 PM PST

PERANG SARAF di McDonald's Wakaf Che Yeh, Kota Bharu, KELANTAN

Kelantan: Sebuah group Facebook tempatan, Punk Rock Klate telah menyerang McDonald's di Wakaf Che Yeh, Kota Bharu, Kelantan dalam usaha menyedarkan umat Islam dari mengambil Muffin percuma atau dari membeli McDonald's

Sementara itu di kawasan lain...

SEMOGA KITA SEMUA DAPAT MENJAWAB SOALAN DARI ALLAH TENTANG SUMBANGAN KITA DALAM MEMBANTU SAUDARA MARA ISLAM KITA DI PADANG MASHAR NANTI - IN SHA ALLAH

Semasa Nabi Ibrahim sedang dibakar oleh Namrud yang zalim, seekor burung pipit berulang-alik daripada sebuah kolam ke lembah tempat Nabi Ibrahim sedang dibakar dengan membawa air kolam tadi dalam paruhnya yang kecil. Kejadian ini dilihat oleh malaikat Jibril a.s. dan Jibril bertanya kepada sang pipit, adakah air itu mampu untuk memadamkan api yang menggila marak dan besar itu?

Lalu sang pipit menjawab, yang dia tahu bahawa air yang dibawa tidak terpadamkan api yang ganas itu. Namun, sekurang-kurangnya dia telah menjalankan tanggungjawabnya; tidak berdiam diri apabila melihat kekasih Allah dizalimi oleh orang kafir.

"Sesungguhnya orang mukmin itu bersaudara"
(Surah al-Hujuraat:ayat 10)

"Tidak beriman seorang muslim itu sehingga dia mencintai saudaranya sepertimana dia mencintai buat dirinya"
(Hadis Riwayat al-Bukhari)

KHILAFAH JANJI ALLAH! BERSABARLAH SAUDARAKU!

03 di pulau melaka - Google Blog Search

03 di pulau melaka - Google Blog Search


Adiza saidi: SINGGAH <b>DI PULAU MELAKA</b>.

Posted: 27 Oct 2012 05:40 PM PDT

pulau melaka yang terletak di utara bandar kota baru bersempadan dengan
kampong kedai lalat dengan kota jembal adalah sinonim bagi takyat kelantan.
di hari raya kedua tahun ini aku berkesempatan singgah untuk bergambar kenangan
buat anakcucu ku di hari mendatang bahawa inilah rumah IDOLA KU.

ads