Sabtu, 4 Ogos 2012

03 di gaal kelantan - Google Blog Search

03 di gaal kelantan - Google Blog Search


PenangWasabi: Masjid : ADUN PAS persoal kerajaan <b>Kelantan</b>!!!

Posted: 23 Jul 2012 11:37 PM PDT


Seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) PAS mempersoalkan tindakan kerajaan negeri pimpinan parti itu yang disifatkannya tidak memberi keutamaan terhadap pembinaan masjid di setiap pembangunan bandar baru yang dilaksanakan di Kelantan.

Hassan Mohamood (Pas-Tawang) berkata, perkara tersebut boleh dilihat dalam pelaksanaan pembangunan Bandar Baru Tunjung dan Lembah Sireh apabila pembinaan masjid tidak diberikan penekanan berbanding bangunan lain yang telah siap dibina. Beliau turut mempersoalkan projek pembinaan masjid di Lojing yang belum bermula tetapi peruntukan sebanyak RM1 juta telah pun diluluskan.

"Kerajaan tidak memberi keutamaan kepada pembinaan masjid dan tidak memberi penekanan kepada pemaju supaya membina masjid, sebagai contoh di Bandar Baru Tunjung, bangunan lain dah naik masjid tidak ada manakala di Lembah Sireh, bangunan lain penuh, masjid entah di mana.

"Jadi saya harap kerajaan memberikan keutamaan terhadap pembinaan masjid," katanya ketika mengemukakan soalan tambahan kepada Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini hari ini.

Ahmad ketika itu sedang menjawab soalan tambahan Abdul Halim Abdul Rahman (Pas-Chetok) yang meminta kerajaan negeri mencontohi pendekatan hijrah Rasulullah yang memberi keutamaan membina masjid, dalam pembangunan bandar baru Lojing. Abdul Halim berkata, pembinaan masjid itu penting supaya masyarakat tidak kosong daripada menerima ajaran agama.

Timbalan Menteri Besar itu dalam jawapannya berkata, kerajaan telah meluluskan peruntukan RM1 juta untuk mewujudkan pusat pengajian pondok moden di Lojing yang akan memberi nafas baru dari segi perkembangan Islam khususnya di kalangan Orang Asli di kawasan tersebut.

Beliau berkata, batu asas pembinaan pondok itu yang turut mengandungi sebuah masjid telah pun diletakkan dan kerajaan kini menunggu rangka program pembangunan yang hendak dilaksanakan di kawasan tersebut daripada Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN).

"Tidak timbul tak beri keutamaan, begitu juga di Bandar Baru Tunjung, wang telah ada tapak sudah ada," katanya.

Terdahulu ketika menjawab soalan Zulkifli Mamat (Pas-Pulai Chondong) mengenai pelan struktur pembangunan bandar Jajahan Kecil Lojing, Ahmad berkata, rancangan pembangunan dibuat secara menyeluruh untuk jajahan Gua Musang bagi pembangunan bandar berkenaan terutama berkonsepkan pelancongan agro.

Beliau berkata, beberapa pelan rancangan juga dilaksanakan bagi memastikan pembangunan yang hendak dilakukan tidak menjejaskan kualiti alam sekitar di Lojing.

Mungkin ini jawapan standard dari Nik Aziz :

Jika kita masih ingat pada 5 Januari 2008, di Pasir Puteh, Nik Abdul Aziz Nik Mat mengakui sejak beliau mentadbir negeri ini selama 18 tahun, Pas tidak pernah membina sebuah masjid pun! Alasan Nik Aziz amat menjengkelkan! Beliau tanpa rasa bersalah berkata, ini kerana, kerajaan negeri tidak akan melayan sebarang permintaan untuk membina masjid baru kecuali rakyat sendiri yang menyediakan tapak dan membinanya terlebih dahulu.

''Rakyat buat dulu masjid, beli tanah tapak dulu baru kerajaan negeri Pas beri sekadar mampu,'' itulah sikap "cuci tangan' Nik Aziz ketika berucap pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) Gaal, di Kampung Telosani.

Mursyidul Am Pas itu seperti amalan biasa yang dilakukan oleh pemimpin dan penyokong Pas, tidak akan malu kepada kegagalan parti mereka mendirikan walau sebuah masjid sepanjang memerintah di Kelantan tetapi akan menyalahkan Kerajaan Persekutuan. Alasan Nik Aziz ialah Kerajaan Persekutuan tidak menyediakan peruntukan mencukupi kepada kerajaan negeri bagi melaksanakan projek-projek pembangunan di negeri itu!

Sepatutnya Nik Aziz merasa malu apabila terdapat banyak masjid uzur yang merentangkan kain pemidang untuk mengutip derma kerana kerajaan Pas gagal menunaikan tanggungjawab terhadap rumah Allah. Tidak ada apa-apa yang boleh dibanggakan oleh rakyat kerana Kerajaan Pas terbukti gagal dalam pemerintahan mereka setelah diberi peluang mentadbir negeri selama lebih 18 tahun.

Banggakah pemimpin Pas bila kebanyakan masjid masih lagi berada pada tahap yang uzur, buruk dan tidak terjaga. Ada masjid yang masih terbengkalai kerana tidak ada duit untuk disiapkan oleh pihak berwajib. Memang rakyat digalakkan memberi derma kepada masjid, tetapi kerajaan negeri tidak boleh lepas tangan.

Rakyat Kelantan, khususnya yang berada di luar Kelantan malu bila rumah Allah tidak diberi perhatian utama oleh Kerajaan Pas. Ini membuktikan Pas berbohong untuk mendaulatkan Islam. Sekaligus memperlihatkan, Kerajaan Pas hanya asyik berkhayal dengan slogan tetapi gagal untuk memakmurkan negeri Kelantan.

Dalam masa yang sama, Pas tetap memperalatkan masjid yang dibina oleh kerajaan Barisan Nasional, untuk mengekalkan pengaruh mereka di negeri ini.
" Paling dikesalkan, bangunan Pas di setiap daerah tumbuh dengan begitu pesat umpama 'cendawan di musim hujan'.

Tidak cukup dengan penceramah Pas tempatan, parti itu mengimport penceramah Pas dari luar Kelantan untuk berceramah di masjid yang uzur dan bocor semasa hari kebesaran Islam. Tidak malukah pemimpin Pas dengan tindak tanduk mereka itu? Paling dikesalkan, bangunan Pas di setiap daerah tumbuh dengan begitu pesat umpama 'cendawan di musim hujan'.

Bangunan Pas seperti Putik di Pengkalan Chepa tersergam indah dan dilengkapi dengan kemudahan yang cukup selesa. Begitu juga bangunan Pas di Parlimen Ketereh dan beberapa tempat lain sudah siap dengan begitu cepat. Di manakah Pas mendapat wang untuk menyiapkan bangunan milik parti itu? Kalau bangunan parti ada duit, memperbaiki dan membina masjid walaupun sudah 18 tahun memerintah masih tidak ada peruntukkan!.

Mungkin rakyat Kelantan terfikir bahawa jika Pas jujur dalam perjuangan Islam, alangkah baiknya jika wang tersebut digunakan untuk membina dan memperbaiki rumah Allah yang uzur itu. Hingga kini, banyak bantuan kepada masjid diberikan oleh Kerajaan Persekutuan melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan (JPPK). Malangnya, terdapat jawatankuasa masjid yang menyokong Pas tidak menghargai sumbangan tersebut.

Maka pada pendapat penulis memang patut pun ADUN PAS sendiri yang mengeluh mengenai kurangnya kerajaan negeri memberi keutamaan terhadap pembinaan masjid di setiap pembangunan bandar baru yang dilaksanakan di Kelantan. Adakah PAS Kelantan akan terus mengambil sikap " lepas tangan " semata-mata berharap kepada kerajaan pusat untuk setiap pembangunan di seluruh negeri Kelantan.

Jadi apakah fungsi sebenar Kerajaan PAS diKelantan ini? Diharap rakyat Kelantan dapat memikirkan samada untuk terus memberi sokongan kepada PAS dalam PRU yang akan datang. Wallahuallam.

Penang Wasabi..

Cikgu Bob: RANKING SPM 2011 FIZIK <b>KELANTAN</b>

Posted: 03 Aug 2012 02:54 AM PDT

JABATAN PELAJARAN KELANTAN
BIL SEKOLAH 2012     4531 PHYSICS


1 SEK MEN SAINS MACHANG KELANTAN                                     1.98
2 SEK MEN SAINS TENGKU MUHAMMAD FARIS PETRA           2.31
3 SEK MEN KEB MANEK URAI KUALA KRAI                                 2.56
4 SEK MEN KEB AGAMA NAIM LILBANAT                                     2.78
5 SEK MEN SAINS PASIR PUTEH PASIR                                            2.98
6 SEK MEN KEB LONG YUNUS BACHOK                                          3.04
7 SEK MEN JENIS KEB CHUNG HWA (C)                                           3.21
8 SEK MEN KEB KUBANG BEMBAN PASIR MAS KELANTAN     3.46
9 MAKTAB SULTAN ISMAIL KOTA BHARU                                      3.83
10 SEK MEN KEB PADANG PAK AMAT PASIR PUTEH                    3.93
11 SEK MEN KEB AGAMA LATI PASIR MAS                                     3.97
12 SEK MEN JENIS KEB CHUNG CHENG (C)                                    4.12

13 SEK MEN KEB AGAMA FALAHIAH PASIR PEKAN                     4.27
14 SEK MEN KEB DATO' AHMAD MAHER KOTA BHARU             4.27
15 SEK MEN KEB WAKAF BHARU KELANTAN                                 4.32
16 SEK MEN KEB PAHI KUALA KRAI KELANTAN                           4.33
17 SEK MEN KEB GAAL PASIR PUTEH                                               4.35
18 SEK MEN KEB DATO' ISMAIL PASIR PUTEH                               4.37
19 SEK MEN KEB JELAWAT BACHOK                                                 4.42
20 SEK MEN KEB KOK LANAS KOTA BHARU                                  4.54
21 SEK MEN KEB BADAK BACHOK                                                    4.56
22 SEK MEN KEB AGAMA TOK BACHOK KELANTAN                   4.59
23 SEK MEN KEB SERI INTAN MACHANG                                        4.60
24 SEK MEN KEB TANAH MERAH (2) KELANTAN                           4.65
25 SEK MEN KEB KUBANG KERIAN (2)                                              4.68
26 SEK MEN KEB ISMAIL PETRA                                                         4.76

Friday, March 23, 2012 Muka 1 dari 6

BLOG - BLOG WAKIL RAKYAT: N45 Dr Halimah Ali

Posted: 03 Aug 2012 11:24 PM PDT


 31.7.12
KOTA BHARU
KELANTAN

Setelah 45minit berada di rumah seorang ulamak besar yang sudah pasti namanya terkenal di seantero dunia saya boleh buat satu rumusan penting. Iaitu ulamak yang dikagumi dan diakui keikhlasannya serta diyakini bersih jiwanya oleh kawan dan lawan ini seorang manusia dan BUKAN MALAIKAT! Beberapa kali saya dengar dia batuk. Dia kata dia kurang sihat selepas program turun padang melawat orang Asli di Kelantan. Jauh ke dalam.
YB Dato' Nik Amar yang menemaninya dalam program itu mengakui keletihan kerana perjalanannya agak 'taxing'. Beliau diberi cuti selama 3 hari. Namun temujanji bersama saya masih dipenuhinya. Sebenarnya saya serba salah. Nak teruskan pertemuan dengannya atau batalkan sahaja. Saya sudah berada di Kota Bharu untuk mesyuarat atas jemputan EXCO KERAJAAN Kelantan bagi tujuan program bersama dengan EXCO Pendidikan Selangor yang mahu diadakan di Selangor.
Setiausahanya memberitahu beliau bersedia berjumpa pukul 11pagi di kediaman peribadinya di Pulau Melaka. Saya bersyukur Allah beri kesempatan dan penghormatan untuk berjumpa insan yang dipilihNya sebagai khalifah yang mentadbir negeri Serambi Mekah.Sudah 22tahun lamanya. Penuh dengan onak dan duri.Namun Tok Guru sebagai pahlawan pewaris Nabi s.a.w. menganggap semua itu sebagai kemuncup di tengah jalan. Tidak perlu panik.Tidak perlu lemah semangat.Tidak perlu bersedih.

Yang penting baginya perjuangan perlu diteruskan.Katanya kepada saya, hidup ini mesti ambilkira syurga neraka.Ideologi lain tidak faham syurga neraka, pahala dosa. Hanya Islam yang mengambilkira apa yang kita lakukan di dunia ini ada kaitan dengan syurga pahala. Dalam semua perkara dosa pahala mesti diambilkira.

Kekadang dia memegang dadanya apabila batuk. Sakit sikit katanya. Hati saya sayu melihat kegigihan TOK GURU NIK AZIZ NIK MAT yang masih mahu meraikan kedatangan saya. Datin Tuan Sabariah bersama-sama dalam perjumpaan itu. Datin pun nampak letih.
Tujuan sebenar saya mahu berjumpa dengan TOK GURU ialah meminta restu Tok Guru sebagai mursyidul am dalam usaha saya mahu menyemai benih 'baldatun tayyibatun wa rabbun ghafur' atau yang dikenali sebgai Mini Serambi Mekah @Kpg Delek. Saya berkongsi cita-cita saya untuk melihat pusat tamaddun Rabbani ini terjelma dalam masa yang terdekat dan memohon jalinan Serambi Mekah Kelantan sebagai pendorong dan pembantu daripada berkongsi pengalaman dan kemungkinan jaringan kerjasama dari segi pendidikan , ekonomi dan agama.

Beliau seorang yang berpandangan jauh.Beliau bertanya samada saya tahu berbahasa Cina kerana wajah saya seperti orang Cina. Beliau terus menyambut, 'Yang Berhormat perlu belajar bahasa Cina'! Saya teringat Hu Pang Chaw , Pengerusi DHPP dan lain-lain rakan.
Malangnya memang saya belum mahir berbahasa Cina. Nampaknya kena tambah lagi catuan masa...

Yang menarik segala pertuturannya berkisar ke akhirat!! Segala permasalahan dan perbincangan saya dengannya tentang impian saya sebagai wakil rakyat yang saya kongsikan dengannya dikaitkan dengan akhirat! Beliau terus mencelah bila dia dengar apa yang saya katakan itu menimbulkan minatnya...Tidak ada cerita habuan dunia, keseronokan dunia....
Beliau begitu tenang walaupun keadaannya tidak selesa kerana keuzuran fizikalnya. Namun yang jelas emosi nya sangat stabil. Rohaninya bersambung terus dengan AL KHALIQ. Subhanallah.

Sebenarnya, semasa saya menjadi insan biasa lebih 20tahun yang lepas, suami dan anak-anak saya pernah menziarahnya. Ketika itu, saya tidk masuk ke rumah kerana isteri Tok Guru tidak berada di rumah. Saya menunggu di kereta. Jadi saya sempoat melihat persekitaran rumahnya. Di rumah, Tok Guru menghidang air teh yang dibancuh dan dituang sendiri olehnya kepada suami dan anak-anak saya. YAB Menteri Besar Kelantan melayan tetamunya sendiri tanpa pengawal dan orang gaji!
 Berapa ramai ketua menteri di dunia ini yang seperti YAB Dato' Menteri Besar Kelantan.

 Rumah yang saya pergi dahulu hanya sekarang ini ditambah sedikit perabot.Itu pun dibeli orang lain semasa mula menjadi Menteri Besar. Dan beliau telah menegah supaya jangan dibeli lagi. Bersama saya Bendahari Persatuan Ulamak Malaysia, Ustaz Mohammad Ya, Timb Pengarah YIK dan Hj Azmi, PA EXCO Pendidikan Selangor.
Orang muda sekarang harus menilai kewujudan ulamak di tengah-tengah mereka dan merebut peluang bersama dengan ulamak tersebut. Allah mencabut ilmu daripada sesuatu masyarakat dengan pemergian ulamaknya. Sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tidak berguna.

03 di kelaboran - Google Blog Search

03 di kelaboran - Google Blog Search


Pilihan Anda: ADUN <b>Kelaboran</b> &#39;suami terbaru&#39; Abby Abadi?

Posted: 01 Aug 2012 05:53 AM PDT

|

Sekali lagi selamat datang ke buletin khas Abby Abadi dimana kami akan sentiasa memaparkan perkembangan kerjaya politik aktress bergelar 'pendakwah bebas' ini.

Kami perhati juga tulisan Abby Abadi di Twitter dua tiga hari ini bukan sekadar meneruskan dakwah juga kempen politik beliau, namun ada satu gossip politik yang beliau hadapi.

Beberapa laman blog politik ada memetik ura ura mengatakan penglibatan Abby Abadi dalam politik kini lebih serius selepas menikahi salah seorang ahli politik PAS.

Ahli politik yang menjadi mangsa gossip politik ini adalah ADUN Kelaboran Mohd Zaki Hj Ibrahim yang khabarnya kerap dilihat bersama Abby Abadi di beberapa majlis ceramah anjuran PAS sejak kebelakangan ini.


Ada otak dan kecantikan masih belum dapat menandingi benda ini...

Namun Abby Abadi pantas menjadikan medium Twitter untuk menafikan sebarang hubungan dengan ahli politik tersebut tetapi tetap meminta peminat untuk mendoakan jodoh'nya cepat sampai.

Menurut Abby Abadi, ini bukan pertama kali beliau mendapat 'jodoh' hasil cakap cakap orang ramai dan mula menerima gossip nakal sebegini sebagai lumrah apabila terlibat dalam dunia politik.

Sekian buletin khas Abby Abadi. Berjumpa lagi di edisi seterusnya jika kami belum bosan. Heh.

- Rotikaya

[Ads: The #GALAXYSIII exterior is smooth and curved, with no parting or linear lines on the cover. More info check here!]

PERINGATAN: Pilihan Anda tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Post Berkaitan : HIBURAN, TERKINI


Share/Bookmark comments
Posted by Desperado on 8:53 PM. Filed under , .
© 2008 - 2012 Desperado, Hakcipta Terpelihara.

Semua tulisan, pendapat, komen dan foto yang ada di blog ini MILIK ASAL PENULISNYA yang dikutip dari pelbagai sumber di dalam internet melainkan dinyatakan sebaliknya. PENULIS tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang diperolehi daripada blog ini.

Gossip: Aktif Berpolitik, Abby Abadi Sudah Nikah ADUN <b>Kelaboran</b> <b>...</b>

Posted: 01 Aug 2012 12:16 AM PDT

Gossip: Aktif Berpolitik, Abby Abadi Sudah Nikah ADUN Kelaboran PAS?

Sekali lagi selamat datang ke buletin khas Abby Abadi di'mana kami akan sentiasa memaparkan perkembangan kerjaya politik aktress bergelar 'pendakwah bebas' ini.

Kami perhati juga tulisan Abby Abadi di Twitter dua tiga hari ini bukan sekadar meneruskan dakwah juga kempen politik beliau, namun ada satu gossip politik yang beliau hadapi.

Beberapa laman blog politik ada memetik ura ura mengatakan penglibatan Abby Abadi dalam politik kini lebih serius selepas menikahi salah seorang ahli politik PAS.

Ahli politik yang menjadi mangsa gossip politik ini adalah ADUN Kelaboran Mohd Zaki Hj Ibrahim yang khabarnya kerap di'lihat bersama Abby Abadi di beberapa majlis ceramah anjuran PAS sejak kebelakangan ini.

Namun Abby Abadi pantas menjadikan medium Twitter untuk menafikan sebarang hubungan dengan ahli politik tersebut tetapi tetap meminta peminat untuk mendoakan jodoh'nya cepat sampai.

Menurut Abby Abadi, ini bukan pertama kali beliau mendapat 'jodoh' hasil cakap cakap orang ramai dan mula menerima gossip nakal sebegini sebagai lumrah apabila terlibat dalam dunia politik.

Sekian buletin khas Abby Abadi. Berjumpa lagi di edisi seterusnya jika kami belum bosan. Heh.

Related Posts
Categories
Tag

JOMO MALAYA: PANAS! YB <b>Kelaboran</b> atau YB Kalabakan yang <b>...</b>

Posted: 03 Aug 2012 10:30 AM PDT

UCAPAN PENGGULUNGAN DATO SERI NAJIB TUN RAZAK, PRESIDEN UMNO: "Panji-panji telah kita kibarkan, alah undur, berpantang ajal, pertahankanlah ia, gendonglah ia hingga kudrat yang terakhir. Ayuh! ayuh! ayuh! semua ke medan perang. Insya-Allah kemenangan pasti milik kita. Demi Islam, demi Melayu, demi Malaysia!

SELAMAT DATANG KE BLOG JOMO MALAYA!!! JOMO MALAYA TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB DI ATAS SEMUA KOMEN-KOMEN ANDA... HAK ANDA UNTUK BERKATA APA, TAPI, JAGA-JAGALAH TIAP TUTUR KATA ANDA!

ads