Jumaat, 23 September 2011

03 di chiku - Google Blog Search

03 di chiku - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2011 12:00 AM PDT

Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2011 12:00 AM PDT

Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2011 12:00 AM PDT

Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2011 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2011 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2011 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2011 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2011 09:02 AM PDT


j-QAF SK <b>CHIKU</b> 03: Asal Usul Sek. Keb. <b>Chiku</b> 03

Posted: 31 May 2011 11:59 PM PDT

Bermulanya pembukaan tanah baru di kawasan hulu negeri Kelantan, telah banyak memberi peluang-peluang pekerjaan dan penempatan baru. Ini termasuklah di kawasan Gugusan Felda Chiku. Dari situlah lahirnya kepentingan memberi pendidikan kepada anak-anak peneroka..

Sekolah ini mula dibuka pada 1.1.1987. Pada awalnya ia merupakan sekolah cawangan di bawah kelolaan Guru Besar Sekolah Kebangsaan Chiku 02. Guru besar yang pertama ialah En. Jaafar B. Yussof. Sekolah ini bermula dengan 10 bilik darjah yang di tempatkan sementara di bangunan lama Pejabat Felda Chiku 03.

Sekolah ini dimerdekakan pada 1.4.1988. Masih berada di lokasi lama tetapi sudah mendapat bangunan tambahan untuk menampung bilangan murid yang bertambah dengan pesat. Tuan Haji Mat Hussain b. Awang Hamat telah dilantik menjadi Guru besar yang pertama selepas dimerdekakan. Beliau bersara secara pilihan pada 31.12.1993.

Satu lokasi baru telah dikenalpasti untuk membina bangunan baru. Sebidang tapak seluas 13.22 ekar di Bandar Baru Chiku dikenal pasti. Bermula dengan detik inilah sekolah ini diberi nama Sekolah Kebangsaan Chiku 03 pada 1.12.1991. Nama ini diberi bertepatan sekali dengan lokasi sekolah ini yang terletak di kawasan Felda Chiku 03.Tambahan pula pada suatu waktu kawasan ini dipenuhi dengan pokok-pokok ciku.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

03 di galas kelantan - Google Blog Search

03 di galas kelantan - Google Blog Search


Adakah Pas <b>Kelantan</b>, Mahkluk Perosak Atau Khalifah <b>...</b>

Posted: 23 Sep 2011 06:42 AM PDT

Pas selalu membincangkan soal manusia berperanan sebagai khalifah di muka bumi ini dan berjuang menegakkan keadilan demi Islam.

Namun kini perjuangan Pas itu semakin pudar akibat materialisme meresap di kalangan pemimpin apabila banyak isu korupsi berlaku termasuk pengambilan tanah rakyat dalam projek ladang rakyat, pengambilan tanah untuk projek kondominium mewah di kawasan Kota Bharu seperti di Jalan Gajah Mati dan penyelewengan harta kerajaan oleh menantu korup Menteri Besar Kelantan Abdul Ariffahmi Abdul Rahman sehingga Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) rugi RM60 juta dalam isu Bazar Tok Guru.

Akibat ketamakan duniawi, nafsu Pas semakin terselah terhadap kekayaan Kelantan apabila sebuah badan bukan kerajaan di sini akan melancarkan gerakan mengutip sejuta tandatangan rakyat Kelantan bagi mendesak kerajaan negeri menyelamatkan khazanah alam negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Menyelamatkan Sungai, Kayu Kayan dan Alam Sekitar (JBMSKAS) Kelantan Mohd Noor Ibrahim berkata langkah itu bagi mengekang pencerobohan hutan berleluasa di Kelantan serta penggunaan racun makhluk perosak berbahaya.

JBMSKAS juga akan mengadakan perbincangan dengan pelbagai agensi berkaitan bagi memastikan kempen ini berjaya, katanya.

Mengulas rasionalisasi tindakan badan itu, Mohd Noor berkata bukti dapat dilihat pada keadaan Sungai Kelantan sekarang.

"Sungai Kelantan terdedah kepada kemungkinan akan hanya tinggal menjadi parit pada jangka masa 20 atau 50 tahun akan datang kerana selain dari airnya keruh ianya mengalami kecetekan.

"Malah, air Sungai Kelantan kini menjadi semakin sempit sehingga 20 ke 50 peratus menjadi daratan dan boleh dijadikan kawasan bercucuk tanam selain mengalami kecetekan yang agak ketara," katanya.

Selain itu katanya,  air sungai di kawasan hulu Kelantan kini tidak cukup selamat digunakan kerana dicemari racun rumpai yang digunakan di ladang kelapa sawit, terutama di kawasan Sungai Pergau, Sungai Lebir, Sungai Galas dan Sungai Nenggiri.

"Ekoran daripada itu khazanah sungai turut mengalami kepupusan," katanya.

Mohd Noor juga mendakwa penerokaan hutan untuk pembangunan dan pembalakan juga menyebabkan banyak anak sungai tertimbus, sekali gus menjejaskan Sungai Kelantan sebagai sumber bekalan air.

"Tambah memburukkan lagi pengorekan pasir yang juga rakus dan tanpa perancangan bagi mengekalkan kualiti kedalaman dan kejernihan air sungai," katanya.

Mohd Noor berkata pihaknya bertekad untuk memulihkan Sungai Kelantan agar kembali bersih dan jernih.

5.958700 102.146872

03 di machang - Google Blog Search

03 di machang - Google Blog Search


ABDULLAH CHEK@ABC SADONG: 20/7/11 PIDATO <b>DI MACHANG</b>

Posted: 23 Jul 2011 12:37 AM PDT


Semasa saya di Tingkatan Dua, dalam tahun 1974, semasa belajar di Kuala Krai, saya telah dipilih untuk mewakili sekolah dalam pidato Bahasa Inggeris. Tajuk yang diberikan kepada saya adalah: If I Have A Million Dollar. Pidato pertama saya adalah lawan antara Zon bagi Jajajahan Machang dan Ulu Kelantan. Sebetulnya, itulah permulaan latihan bagi saya untuk meloloskan diri dari kepompong rasa malu dan takut untuk bercakap dikhalayak ramai. Acara pidato, kalau tak silap di adakan di SMK Hamzah Machang, Kelantan, sebuah sekolah yang jauh lebih hebat dari tempat di mana saya belajar ie SMR Kuala Krai.


(2) Hari ini, saya kembali ke Machang, kebetulan untuk ketemu seorang teman. Naik teksi menggunakan jalan pilihan Mata Ayer-Kemubu bagi mengelakkan kesesakan di Jalan Krai-KB di Ketereh terutama bila di hujung minggu akibat Pasar Minggu. Di sepanjang jalan ini, banyak rumah-rumah Melayu lama yang uzur tetapi khazanah yang kian meruntuh. Mungkin dengan tertubuhnya Amanah oleh Tengku Rezaliegh Hamzah, maka warisan ini akan dapat dihidup dan diperkayakan semula. Harap Amanah bukan lagi hanya suara politik untuk politik. Melayu pada dasarnya perlukan kepemimpinan yang lebih luas dari hanya berpolitik.

(3) Di pekan Machang saya cuba bersiar-siar sambil menanti kedatangan teman saya, dan terasa amat mengamit nostalgia. Dulu bila bercakap pasal tajuk pidato, hujah saya pada masa itu adalah bagaimana wang sejuta dollar itu dapat digunakan secara berterusan. Pokoknya, pada usia 14 tahun saya sudah berfikir untuk melihat bagaimana saya harus boleh membantu mereka yang tiada pekerjaan dan tiada pendapatan baik untuk hidup dengan baik. Pada masa itu, saya berhujah, dengn sejuta dollar saya ingin membuka lading dan menyediakan peluang pekerjaan kepada banyak orang. Dari sana juga saya bercadang untuk terus berkembang. Anihnya, sebetulnya, saya tidakpun tahu apa sebenarnya ladang, dan ladang apa yang ingin saya buka. Saya cuma berhujah.

(5) Menahan rasa tak sabar, kerana janji jumpa jam 11.00, biar saya sudah tawaf Machang sebanyak dua kali, dia masih juga belum datang. Akhirnya, jam 11.30 baru ketemu di KFC. Orang Melayu, biar telah berpendidikan tinggi juga telah merantau sampai hampir ke bulan, namun menghargai masa masih sangat tidak diperdulikan!

(6) Dari jendela KFC Machang, saya jadi terpegun bagaimana Allah seperti telah mendorong saya sejak lama dulu untuk punya ilham sebegitu. Kini, setelah mengemudi Organisasi pimpinan saya, baru saya sedar, betapa apa yang saya lakukan kini adalah pidato saya di Machang. Sekurang-kurangnya saya, biar sudah menuju akhir jalanan bakti, saya telah menyedari tujuan hidup saya sejak saya masih anak-anak lagi.

(7) Ngobrol bersama teman, kami meleret kepada soal masalah kerjaan anak-anak di Kelantan. Negeri yang dipegang PAS, kerjaan untuk rakyat adalah soal kedua. Soal pertama adalah Kelantan mesti diperintah PAS. Soal kebajikan rakyat, rakyat harus boleh mencari jalan sendiri. Untuk memerintah, PAS perlukan bantuan rakyat. Selepas dapat memerintah, rakyat tidak perlukan bantuan PAS. Isu You scrape my back, and I'll scrape your back tidak timbul. Soal masalah anak Kelantan yang engan hijrah juga menjadi perkara pokok terhadap penawaran kerja di sini. Soal hijrah, saya kira bukan hanya soal berbindah, nampaknya ianya juga mencakupi soal hijrah pemikiran dan sikap.

(8) Saya kemudian ke Pasar Machang, saya membeli anak ikan tamban kering. Harganya agak murah dan rasanya pasti enak kalau dibuat sambal goreng: cili hidup, bawang merah, bawang putih, sedikit halia, tomato, semuanya digiling lumat, lalu kemudian digoreng bersama anak-anak ikan tamban. Inilah bakal juadah sahur saya di sepanjang puasa nanti.

Kota Bharu, Kelantan
23 July, 2011

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search


Tesl5 in BIG at Penjara <b>Pengkalan Chepa</b> - lensa kami photoblog

Posted: 26 Aug 2011 03:20 PM PDT

Assalamualaikum & Salam 1Malaysia.


Sedikit pics ntuk dikongsi bersama. pics dak2 ijazah sem 2 kelas tesl5 IPG Kota Bharu yang menjalankan BIG  khidmat masyarakat di Penjara Pengkalan Chepa pada 14 Ogos 2011.pics laen maybe akn di upload di fb kami. sekian, adios amigos.


..:: photographer&photoeditor: izzat&izzah|coupleizz freelancer ::..
..:: nukilan mohdizzatfirdausmohdzaid ::..

03 di demit kelantan - Google Blog Search

03 di demit kelantan - Google Blog Search


HUDUD DAN NEGARA BERKEBAJIKAN « MOHD NURI

Posted: 22 Sep 2011 07:48 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Beliau juga meminta PM Najib supaya menarik balik surat larangan kepada Kelantan kerana surat itu di buat atas nama Kerajaan dan PM bukannya atas bodi Mahathir. Dewan Pemuda Negeri Kelantan juga mencabar ...

03 di gua musang - Google Blog Search

03 di gua musang - Google Blog Search


Kerajaan BN Tingkatkan Nilai Ekonomi <b>Di Gua Musang</b> 10 Kali Ganda

Posted: 25 May 2011 01:01 AM PDT

Kategori Dari Bahagian

Kerajaan BN Tingkatkan Nilai Ekonomi Di Gua Musang 10 Kali Ganda

GUA MUSANG, 25 Mei – Pembangunan infrastruktur kerajaan pusat seperti jalan raya telah meningkatkan pelaburan dan nilai tanah di kawasan pedalaman Hulu Kelantan iaitu Gua Musang dengan kenaikan hartanah sebanyak 10 kali ganda.

Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah berkata nilai tanah sekitar bandar ini melambung lebih 10 kali ganda daripada nilai tahun 80-an dulu berikutan menjadi rebutan pelbagai pihak untuk dijadikan pusat pelaburan jangka panjang.

"Sebagai contoh harga satu unit kedai yang dahulunya hanya RM50,000, tetapi sekarang meningkat kepada lebih RM300,000 seunit," katanya pada Majlis Perjumpaan Dengan Peserta Program Penempatan Masyarakat Setempat (PPMS) Kesedar Sejahtera di Chin Teck, dekat sini, hari ini.

Berikutan itu, beliau menasihati penduduk agar tidak menjual hartanah mereka walaupun ada menerima tawaran kerana mereka akan rugi jika berbuat demikian kerana beliau menjangkakan nilai tanah di kawasan berkenaan akan meningkat.

Tengku Razaleigh yang juga Ketua UMNO bahagian Gua Musang berkata sejak kebelakangan ini juga semakin banyak permintaan orang luar untuk membeli tanah-tanah di sekitar Gua Musang sama ada untuk gudang perniagaan atau pembukaan ladang.

Sejajar dengan Dasar Keberhasilan Negara (NKRA) dalam meningkatkan taraf  hidup rakyat dan memajukan kawasan pedalaman, Kerajaan Barisan Nasional (BN )telah melaksanakan pembinaan jalan raya menghubungkan Kuala Lipis-Gua Musang-Kuala Krai-Kota Baharu bawah pelan Pembangunan Ekonomi Wilayah PantaiTimur (ECER).

Kerajaan pusat juga melaksanakan Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) sebanyak 1,500 unit membabitkan kos pembinaan hampir RM200 juta di Gua Musang yang dijangka siap sepenuhnya dalam masa tiga tahun lagi.

Beliau mengakui dahulu tidak ada siapa yang berminat untuk membuka pelaburan di daerah ini, tetapi selepas kerajaan membina rangkaian jalan dengan kedudukan bandar Gua Musang yang terletak di tengah-tengah Semenanjung Malaysia menjadikan ia lokasi strategik.

"Perkara itu ditambah pula dengan pembukaan jalan baru menghubungkan GuaMusang-Jeli, Gua Musang-Cameron Highland, Perak dan Gua Musang-Kuala Berang di Terengganu menambahkan minat orang ramai datang ke Gua Musang," katanya.

Katanya rumah untuk penempatan penduduk miskin itu juga mempunyai nilai tinggi walaupun kerajaan memberi secara percuma kepada mereka.

"Kita harap penduduk terbabit jangan mengambil kesempatan menjual rumah terbabit dan hargailah sumbangan kerajaan itu untuk terus dimanfaatkan sehinggake anak cucu," katanya.

Berita Bertarikh 25 May 2011 Pada 4:01 PM

ads