Rabu, 8 Februari 2012

03 di kok lanas - Google Blog Search

03 di kok lanas - Google Blog Search


RM 50 shj Celcom SKMM, COD <b>di kok lanas</b>, kelantan sahaja, maaf <b>...</b>

Posted: 31 Jan 2012 08:24 AM PST

Forum Jump

03 di galas kelantan - Google Blog Search

03 di galas kelantan - Google Blog Search


MyMassa: Ku Li akan pastikan BN merampas semula <b>Kelantan</b> PRU <b>...</b>

Posted: 04 Feb 2012 10:06 PM PST


Kali terakhir UMNO meminta kepakaran dan kebijaksanaan KU LI memimpin kempen parti tersebut menentang fuckatan adalah ketika PRK Galas beberapa tahun lalu. Hasilnya, UMNO bukan sahaja berjaya merampas kembali DUN Galas, malahan majoriti juga meningkat hampir tiga kali ganda.
Dan ramai juga rakyat Malaysia yang tidak akan lupa bagaimana Ku LI memastikan PAS merampas kuasa daripada UMNO pada PRU 1990 dengan kemenangan 100%!
Itulah apa yang hebatnya tentang Ku Li ini. Nampak sahaja senyap di ulu banat, tetapi pengaruhnya bukan sahaja terbatas di gelanggang politik, malahan beliau juga masih lagi dihormati dalam hal ehwal dalaman Istana Kelantan.
Kalau tidak percaya, cuba-cubalah tanya kepada rakyat Kelantan berkenaan kontroversi bagaimana Sultan Muhammad Ke-5 naik ke takhta. Kami tidak mahu mengulas lanjut atas kerana Daulat Raja-raja Melayu. Biarkanlah ia terus menjadi ceritera rakyat.
Dan ini jugalah bukti kebijaksanaan Tok PA dalam melaksanakan tanggungjawabnya memastikan BN merampas semula Kelantan. Beliau tidak sombong dan sanggup memohon pertolongan daripada sesiapa jua yang mahu membantu. Inillah satu tokoh pemimpin UMNO negeri yang boleh bersaing dengan Nik Aziz yang tidak mahu melepaskan kuasa.
PRU 2004 telah menjadi bukti bagaimana Tok PA menguruskan jentera BN negeri sehinggakan PAS hampir tumbang dan bergantung hayat dengan hanya satu kerusi sahaja. Tetapi kesilapan strategi mengumumkan pengganti MB yang tidak digemari rakyat pada 2008 telah mengakibatkan BN mengalami kekalahan yang lebih teruk!
Insya Allah, kalau BN Kelantan terus ikhlas berjuang untuk membela nasib rakyat Kelantan yang telah lama tertindas di bawah PAS, PRU-13 Kelantan akan kembali kepada kita!

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search


Homestay <b>di Pengkalan Chepa</b> : Semua Homestay

Posted: 23 Jan 2012 12:40 AM PST

Kasih Teratai Homestay

Lot 4363 , Taman Sri Setia , Pengkalan ChepaKelantan.

Lengkap dengan peralatan rumah dan perkasasmemasak,setarika dan seliumut serta bantaltambahan disediakan. muat untuk 2-3 keluarga

Terletak di kawa. perumumahan yang berkejirananbaik. Bermpiran dengan kedai makan , kedaiserbanika 7 E, stesen Minyak.

Jarak perjalanan :

5 minit ke UMK & bandar pengkalan Chepa
8 minit ke Airport
15 minit ke kota Bharu
30 minit ke pasar wakaf Che Yeh

kadar sewa :
1 hari 1 malam RM 160

sekiranya melebihi 3 hari penginapan , hargadiskaun akan diberikan.

Contact Mariana Muhammad

di negeri kelantan - Google Blog Search

di negeri kelantan - Google Blog Search


<b>Kelantan</b> Terus Membangun Bersama Islam « Sahabat Emas <b>...</b>

Posted: 23 Jan 2012 04:42 PM PST

Kelantan Terus Membangun Bersama Islam : Pelaburan Dinar Emas jadi tarikan utama bank antarabangsa melabur di negeri Kelantan

Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad (KFHMB), adalah bank antarabangsa Islam pertama di Malaysia telah secara rasminya beroperasi di Negeri Kelantan dengan berlangsungnya majlis pembukaan cawangan bank antarabangsa tersebut yang disempurnakan oleh Sultan Kelantan Sultan Muhammed V di Kota Bharu semalam.

Ketua Eksekutif Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad (KFHMB) , Puan Jamelah Jamaluddin di dalam ucapan alu-aluannya berkata bahawa dasar pembangunan ekonomi Islam kerajaan negeri kelantan yg berasaskan emas dinar, Peningkatan dan permintaan tinggi terhadap akaun pelaburan emas di negeri Kelantan menjadi penyebab utama mengapa Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad (KFHMB) membuka cawangan di Negeri Kelantan.Lebih dari 20KG Emas 995 telah dijual di Kelantan dan permintaan terhadap Akaun Pelaburan Emas dalam bentuk Emas Dinar amatlah tinggi serta mendapat sambutan yang menggalakkan di negeri ini

Di antara jemputan khas yang memeriahkan majlis tersebut adalah Setiusaha Kerajaan Negeri Kelantan,Speaker DUN Kelantan, Exco-exco kerajaan Negeri Kelantan, para pegawai tinggi kerajaan Negeri Kelantan, para ahli perniagaan dan usahawan tempatan serta pelanggan Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad di Kota Bharu. Fenomena positif Ini menandakan bahawa kehadiran mana-mana syarikat tempatan atau asing sepertimana Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad (KFHMB) di negeri Kelantan mendapat kerjasama dan galakan dari Kerajaan Negeri Kelantan.

Turut hadir sebagai jemputan khas di majlis pembukaan cawangan Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad tersebut adalah YB Dato Haji Husam selaku Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri Kelantan

YB Dato Haji Husam,dilaporkan berkata bahawa kerajaan Negeri Kelantan amat mengalu-alukan syarikat multinasional dan antarabangsa melabur dan beroperasi di negeri Kelantan di dalam pelbagai bidang industri hiliran dan teknologi tinggi. Masih terdapat banyak peluang perniagaan dan pelaburan jangka masa panjang untuk diterokai di negeri Kelantan ujar beliau.

Malahan ujar beliau, Kerajaan Negeri Kelantan bersedia membantu dan bekerjasama dengan semua syarikat tempatan dan antarabangsa yang berminat untuk melabur dan beroperasi di Negeri Kelantan untuk kemajuan dan kemakmuran rakyat negeri Kelantan di bawah pemerintahan yang berlandaskan Al-Quran dan Hadis.

Konsep Membangun Bersama Islam yang dilaksanakan kerajaan Negeri Kelantan terbukti berkesan kerana menarik minat DAN pelabur asing untuk berurus niaga di negeri Kelantan.Suasana politik yang aman dan pemerintahan kerajaan negeri yang bebas dari rasuah menjadi salah satu faktor penyebab bank antarabangsa ini untuk beroperasi dan berurusniaga di Negeri Kelantan.Gerbang Kota Darul Naim sentiasa terbuka buat mereka di bawah polisi pembangunan ekonomi mengikut acuan sistem ekonomi islam kerajaan negeri Kelantan yang mesra pelabur.

YB Dato Haji Husam juga berkata bahawa Kerajaan negeri Kelantan menggalakkan institusi kewangan lain melabur serta memajukan produk mereka untuk dinikmati bersama oleh rakyat Negeri Kelantan.

majlis pembukaan cawangan bank antarabangsa turut mendapat liputan media tempatan dan antarabangsa, seperti di web portal berita yang berpengkalan di UAE, www.zawya.com

YB Dato Haji Husam juga turut membuka akaun di Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad.

Di antara senarai kemudahan kewangan di bank Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad adalah seperti pelaburan emas, akaun simpanan semasa dan tetap, akaun tabungan haji dan umrah, pinjaman perumahan, pinjaman peribadi dan perniagaan, pembelian kenderaan dan banyak lagiboleh dirujuk di laman web rasmi Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad.

Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad (KFHMB) juga turut melancarkan produk kewangan khas di negeri Kelantan, iaitu kemudahan pinjaman tanpa faedah dan tempoh masa (minimum pinjaman ialah RM3,000 dan pinjaman maksimum pula sebanyak RM30,000) untuk para ibu tunggal memulakan perniagaan di Kelantan.

Kuwait Finance House di Kota Bharu adalah cawangan KFHMB yang ke 9 di Malaysia.Cawangan-cawangan lain Kuwait Finance House di Malaysia adalah di Kuala Lumpur, Shah Alam, Klang, Johor Bahru, Pulau Pinang, Kuching, Kota Kinabalu, Bureau de Change, KLIA, LCCT serta KL Sentral.

- www.husammusa.com

03 di demit kelantan - Google Blog Search

03 di demit kelantan - Google Blog Search


PRU13: Kerusi PAS, PKR <b>di Kelantan</b> kekal « ""Renunglah dengan <b>...</b>

Posted: 06 Dec 2011 11:44 PM PST

Dari Harakahdaily

KUALA LUMPUR, : Pembahagian kerusi bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13, antara PAS dan PKR di Kelantan selesai sepenuhnya.

Mengesahkan perkara itu Timbalan Pesuruhjaya PAS negeri, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah (gambar) berkata, kedua-dua parti masing-masing telah bersetuju untuk mengekalkan 'staus quo' seperti PRU ke-12 pada 2008 lalu.

"Ya, kita sudah selesai dengan kedua-dua parti bersetuju untuk kekalkan status quo seperti sebelum ini.

"Kita (PAS) setuju dan PKR pun setuju," katanya ketika dihubungi Harakahdaily.

Menurut beliau lagi, keputusan yang dicapai kira-kira dua bulan lalu itu juga bersetuju untuk mengekalkan kerusi kawasan bertanding masing-masing seperti mana 2008 tanpa sebarang perubahan.

"Dari sudut kawasan bertanding juga kita setuju kekal dan tiada perubahan," katanya lagi sambil memberitahu keputusan itu sudah dimaklumkan kepada Pakatan Rakyat di peringkat Pusat,

Pada PRU 2008, PAS bertanding di 51 kerusi iaitu 11 kerusi Parlimen dan 40 kerusi Dun, manakala PKR pula bertanding di lapan kerusi iaitu tiga Parlimen dan lima Dun.

13 kerusi parlimen yang ditandingi PAS adalah, Kuala Krai, Gua Musang, Kota Bharu, Pasir Mas, Rantau Panjang, Kubang Kerian, Bachok, Pasir Puteh, Tumpat, Pengkalan Chepa dan Jeli.

Kerusi Dun pula adalah Kelaboran, Pasir Pekan, Wakaf Bharu, Kijang, Chempaka, Panchor, Tanjung Mas, Kota Lama, Bunut Payong, Tendong, Pengkalan Pasir, Chetok, Meranti, Gual Periok, Bukit Tuku, Salor, Pasir Tumboh, Demit, Tawang, Perupok, Jelawat, Melor, Kadok, Kok Lanas, Bukit Panau, Gual Ipoh, Kemahang, Selising, Limbongan, Semerak, Gaal, Pulai Chondong, Temangan, Kemuning, Bukit Bunga, Air Lanas, Mengkebang, Manik Urai, Dabong dan Galas.

Kerusi Parlimen bagi PKR pula adalah Tanah Merah, Ketereh dan Machang, manakala Dun pula adalah Paloh, Nenggiri, Guchil, Pengkalan Kubor dan Kuala Balah.

Selain Kelantan, Pakatan Rakyat Selangor juga sebelum ini memaklumkan telah selesai pembahagian kerusi di negeri itu.

Ketiga-tiga komponen parti iaitu PAS, PKR dan DAP juga masing-masing bersetuju mengekalkan jumlah kerusi mengikut pilihan raya umum yang lalu.

03 di jeli kelantan - Google Blog Search

03 di jeli kelantan - Google Blog Search


<b>Kelantan</b> Tetap Dapat Pembangunan | Detik Perubahan

Posted: 02 Feb 2012 02:07 AM PST

Rakyat Kelantan perlu sedar sudah terlalu banyak peruntukan yang diberikan kerajaan persekutuan dalam usaha membangunkan negeri ini.

Untuk Rancangan Malaysia Kelapan (RMK-8) sahaja kerajaan persekutuan telah pun membelanjakan sebanyak RM1.086 bilion untuk melaksanakan projek-projek pembangunan di Negeri Kelantan.

Peruntukan itu telah dibelanjakan sejak 2001 sehingga September 2002 menerusi pelbagai agensi dan kementerian dan kerajaan persekutuan ketika itu amat berpuas hati dengan pencapaian tersebut dan meminta Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) menyegerakan usaha meneruskan projek-projek yang dikenal pasti di Kelantan.

Antara projek-projek yang telah dilaksanakan oleh jabatan-jabatan di bawah Kementerian Pendidikan melibatkan perbelanjaan RM895 juta, Kementerian Kerja Raya (RM880 juta), Kementerian Pembangunan Luar Bandar (RM527 juta), Kementerian Pertanian ((RM141 juta), Kementerian Pembangunan Usahawan (RM96 juta) dan Kementerian Kesihatan (RM93 juta).

Ia merupakan senarai jabatan-jabatan besar yang telah menggunakan peruntukan tersebut bagi melaksanakan projek-projek pembangunan di Kelantan telah dikenal pasti.

Pada 2007 kerajaan persekutuan meluluskan projek tebatan banjir bernilai RM1.7 bilion yang akan dibina di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) akan membantu mengatasi masalah banjir yang dihadapi rakyat negeri ini.

Projek tebatan banjir itu merupakan salah satu projek utama yang dirangka Kerajaan Persekutuan untuk kepentingan rakyat dengan matlamat mengurangkan ancaman bencana yang dihadapi penduduk di enam jajahan di negeri ini di samping membolehkan lebih luas tanah pertanian diusahakan.

Projek tebatan banjir sungai Kelantan di Tambatan Diraja  Kota bharu

Projek tebatan banjir sungai kelantan di tambatan Diraja Kota Bharu

Selain itu kerajaan persekutuan juga telah membelanjakan sebanyak RM370 juta di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) bagi melaksanakan pelbagai projek pembangunan infrastruktur di Kelantan.

Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor berkata, peruntukan tersebut membuktikan bahawa Kerajaan Pusat yang diterajui oleh Barisan Nasional (BN) tidak pernah mengabaikan Kelantan walaupun negeri ini di bawah pemerintah Pas.

Peruntukan yang disalurkan oleh kerajaan persekutuan itu turut melibatkan kerja-kerja pemantauan dan menaik taraf jalan Lojing-Gua Musang dan Simpang Pulai-Lojing membabitkan kos sebanyak RM33 juta.

Bantuan pembangunan daripada kerajaan persekutuan itu tidak berhenti di situ malah diteruskan sehingga kini. Buktinya dalam pembentangan Bajet 2011 negeri ini turut mendapat pelbagai projek pembangunan sepanjang tahun.

Menurut Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin, ia termasuk bantuan sekolah agama rakyat, subsidi pertanian dan projek pembinaan jalan kampung yang membabitkan peruntukan RM696 juta di seluruh Semenanjung.

Daripada jumlah itu Kelantan dijangka mendapat peruntukan terbesar berasaskan keperluan berbanding dengan negeri lain.

Malah Kelantan turut mendapat faedah dalam projek membaik pulih 12,000 unit rumah golongan miskin dan miskin tegar di seluruh negara yang membabitkan peruntukan berjumlah RM300 juta.

Pembangunan ketara yang diberikan kerajaan persekutuan jelas dilihat dalam proses pembangunan Jeli yang dahulunya merupakan sebuah kawasan pedalaman yang sunyi namun kini telah berubah menjadi sebuah bandar yang pesat membangun.

Pelbagai nikmat kemudahan dan prasarana seperti jalan empat lorong, masjid bandar Jeli, bangunan ruang niaga, astaka Bandar Jeli, dewan Balora, Kompleks ICQ Bukit Bunga dan pelbagai lagi.

Jeli dilihat bakal menjadi hab pendidikan di Kelantan kerana Bandar itu akakn dilengkapi dengan kampus Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Politeknik Jeli serta Sekolah Menengah Sains Jeli pada tahun depan.

Sebut sahaja dari sekecil-kecil sekolah sehingga ke peringkat tertinggi semuanya ada di daerah ini. Buat masa ini, Jeli telah dilengkapi dengan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) dan Kolej Komuniti.

Sementara tiga projek itu yang sedang dilaksanakan, bakal mengubah wajah jajahan Jeli yang selama ini kelihatan terpencil, sekali gus merancakkan pelbagai aktiviti pembangunan di sini.

Hab pendidikan turut disokong oleh kemudahan infrastruktur asas yang sedang giat dilaksanakan di jajahan tersebut seperti Projek Memperelok Jalan Gua Musang-Jeli membabitkan kos RM53 juta.

Sektor pendidikan ternyata memberikan impak yang besar kepada ekonomi masyarakat sekeliling seperti kewujudan Kampus Universiti Malaysia Kelantan (UMK) di Taman Bendahara, Pengkalan Chepa, Kota Bharu yang telah menyumbang RM17.16 juta kepada masyarakat setempat pada tahun pertama beroperasi 2007.

UMK

Jumlah itu terus meningkat kepada RM26.77 juta pada 2008 dan RM54 juta pada 2009.

Pengarah Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) Kelantan, Makhtar Mustapha berkata, kesemua projek itu membuka peluang yang amat luas kepada rakyat Kelantan terutama penduduk di Jeli dalam bidang perniagaan untuk meningkatkan taraf ekonomi mereka.

Kampus UMK Jeli yang bernilai RM37.5 juta menjadi kenyataan dan ia menunggu masa untuk disiapkan sepenuhnya pada April tahun depan.

UMK mampu menampung lebih 800 pelajar dan 200 tenaga pengajar lengkap dengan kemudahan termasuk masjid, blok pentadbiran dan fakulti. Kampus ini juga secara tidak langsung memberikan peluang kepada anak-anak tempatan untuk melanjutkan pelajaran.

Politeknik Jeli pula dibangunkan dengan kos RM103 juta di kawasan seluas 49.6 hektar yang kini dalam proses pembinaan dan dijangka siap pada tahun depan.

Kerajaan persekutuan juga turut memberikan perhatian serius dalam aspek keagamaan, pada tahun lepas sahaja lebih RM4.8 juta disalurkan ke jajahan melalui peruntukan khas Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Peruntukan Projek Infrastruktur Asas dan Peruntukan Dana Khas Kerajaan Persekutuan.

03 di tumpat - Google Blog Search

03 di tumpat - Google Blog Search


BIRO R n D DARUSSYIFA: tokong siam <b>di tumpat</b>

Posted: 21 Jan 2012 08:09 AM PST

kes hari ni agak menarik, antaranya jin sekeluarga empat ekor mengaku dah ada dlm badan seorang makcik sejak lebih 20 tahun lepas, diupah dan berasal dari sebuah tokong di sempadan siam,hanya beberapa tahun lepas baru kehadirannya dirasai oleh keluarga makcik tersebut. dah puas pergi bomoh sehingga  sampai putus asa, akhirnya tergerak nak pergi DS, kali pertama mereka dtg. Mereka (jin2 ini) beragama buddha....ok sambung esok dah ngantuk ni...bukan apa sebab ada pengajaran dari cerita ni yg boleh dikongsi.

Patung buddha <b>di Tumpat</b> - blog*spot

Posted: 21 Jan 2012 03:24 PM PST

di kelantan terdapat sesuatu yang kita jarang dapat lhat di mana-mana negeri di malaysia iaitu patung buddha. salah satu patung buddha tersebut merupakan patung beddha terbesar di asia tenggara iaitu patung ""the sitting buddha'".

salah faham konsep agama di kelantan?
banyak patung buddha di kelantan tidak semestinya menunjukkan pihak kerajaan lemah atau salah konsep agama . ia menunjukkan di kelantan mempunyai nilai hak kebebasan beragama yang kuat dan bersih yang perlu ada di setiap hati masyarakat di malaysia.
 kita perlu menghormati agama lain di mana jua. ia mudah ditonjolkan oleh nabi muhammad S.A.W sendiri menerima apa jua agama di bawah tempat pemerintahan beliau termasuk sektor perniagaan dan lain-lain.

03 di pulau melaka - Google Blog Search

03 di pulau melaka - Google Blog Search


Berkhemah <b>di Pulau</b> Besar, <b>Melaka</b>

Posted: 15 Jan 2012 04:05 PM PST

Assalamu'alaikum,
Dah 10-11 tahun ke Pulau Besar, 7 Januari 2012 bersamaan 13 Safar 1433, hari Sabtu, adalah kali pertama hamba berkhemah di Pulau ini dengan isteri dan anak-anak. Sebelum ini kalau isteri dan anak-anak turut serta, kami akan bermalam di chalet bersebelahan kawasan Makam Sultan Arifin.  Banyak juga barang yang kami bawa, khemah, makanan, minuman dan sebagainya. Kalau naik feri, memang kena ambil van di jeti, tak mampu nak angkut semua barang tu. Tahun lepas (2011) ada sekali hamba datang bersama anak kedua, kami bermalam di surau sahaja. 
Sepertimana dalam artikel sebelum ini, cadangnya nak datang seorang sahaja. Bagi pengunjung setia Pulau Besar seperti hamba, Pulau Besar ada 'Panggilan Pulau'. Maksudnya, kalau sampai Panggilan Pulau, kita akan ke sana walaupun tanpa dirancang. Kalau dah merancang macam mana sekalipun, kalau tiada 'Panggilan Pulau', maka kita tidak sampai di Pulau Bertuah ini. Tahun lepas, hamba dah merancang untuk berkhemah dengan keluarga di Pulau Besar, dah siapkan barang2nya, akhirnya tak jadi...tak ada 'panggilan Pulau'...:-) Ramai juga rakan tasawuf hamba yang 'tidak berminat' untuk ke Pulau Besar. Kita tak boleh salahkan mereka. Bahagian masing-masing. Ada yang tidak berminat, ada yang 'tiada gerak', ada yang masih menunggu 'Panggilan Pulau' dan macam-macam. Itulah kayanya Allah Taala dalam menjadikan sesuatu. Dalam kunjungan kali ini, Panggilan Pulau itu sampai pada 5 Januari 2012. Ada dua hari untuk buat apa yang patut.
Selain urusan yang perlu diselesaikan, hamba pun memang ada berjanji untuk bawa isteri dan anak-anak berkhemah apabila kembali ke Malaysia pada tahun 2010. Kesibukan 'memulakan hidup baru' menyebabkan janji ini tertunda beberapa ketika. Alhamdulillah, janji ini dapat ditunaikan juga walaupun sedikit terlambat. Isteri hamba bukan 'orang rekreasi' pada zaman mudanya. Namun, hamba bersyukur kerana beliau semakin sukakan berkhemah. Anak-anak setakat ini memang sukakan kegiatan luar, berkhemah, dan sebagainya. Anak yang bongsu yang berumur 2 setengah tahun pun suka berkhemah. Apabila ditanya suka tak 'camping', beliau pun kata suka...:-)

Hamba memang 'orang rekreasi' semasa zaman sekolah rendah, menengah, zaman bujang sehingga ke zaman sebelum berkahwin. Kalau setakat berkhemah ni, alah bisa tegal biasa. Hamba pernah berkayak 180 km selama seminggu, mendaki Gunung Tahan, Gunung Inas di Perak, Gunung Bintang di sempadan Kedah/Perak, Gunung Ulu Sepat di sempadan Perak/Kelantan, Gunung Jerai, Gunung Ledang dan lain-lain kegiatan. Isteri dan anak-anak hamba 'dididik' dengan aktiviti perkhemahan untuk mengajar mereka erti kesusahan, maksud kekurangan, bagaimana hidup dalam serba kekurangan, mendidik mereka dengan sifat qanaah, cukup dengan apa yang ada, bagaimana 'menjaga solat' dalam kehidupan yang tidak semewah/sesenang di rumah.

Alhamdulillah, setakat ini isteri dan anak-anak sukakan kehidupan semasa berekreasi, berkhemah. Walaupun berdepan cabaran makan saja apa yang ada, tidur beralaskan tikar atau beg tidur, dalam ruang yang sempit, bilir air yang tiada di 'depan mata' dan lain-lain masalah, mereka sukakan aktiviti berkhemah dan tak sabar nak berkhemah lagi...:-)... Umumnya, anak-anak masa kini 'wajib' diajar tentang kehidupan luar rumah, kehidupan semasa berkhemah, kehidupan yang susah dan payah kerana masa depan mereka kelak tidaklah sesenang mana. Kalau anak-anak masa kini tidak pernah susah, tidak pernah merasa susah, kelak apabila mereka hidup dalam zaman yang susah, maka mereka akan lebih susah. Kalau mereka dah biasa, moga-moga zaman yang susah itu akan menjadi alah bisa tegal biasa pada mereka.

Khemah hamba sekeluarga...
Ramai yang 'puji' khemah kami sebab kata mereka ada 'ruang tamu' di tengah-tengah. Ada yang kata tak pernah nampak khemah macam ni....Khemah ini hamba beli semasa tinggal di UK, rasanya dalam tahun 2007. Kat luar negara, macam2 versi khemah ada berbanding dalam negara yang pilihannya lebih terhad. Hamba ada banyak khemah, untuk 2 orang, 3 orang, 4 orang dan yang di dalam gambar untuk 6 orang. Kalau 'ruang tamu' digunakan untuk tidur, boleh muat sampai 8 orang dewasa. Kalau  nak bawa naik gunung, mungkin kurang sesuai sebab berat. Kalaupun isi khemah boleh dibahagi-bahagikan, ia masih kurang sesuai kerana 'menggunakan ruang' yang luas.
Isteri hamba sendiri dah beberapa tahun tak sampai ke Pulau Besar. Banyak perubahan yang beliau lihat di Pulau ini. Kami tak bawa peralatan memasak dan makanan untuk dimasak. Semua dah dimasak dan Alhamdulillah cukup sampai Ahad tengahari. Petang Sabtu, kami meronda sampai kawasan Makam Tujuh Beradik. Malamnya tak kemana-mana, selepas solat, sembang-sembang, makan malam dan minum air panas di gerai berhampiran.  Jam 10 malam dah masuk tidur. Anak-anak sekejap je dah lelap...Hamba tak boleh lelapkan mata. Jam 2 pagi, bangun, mandi dan bersihkan diri dan ke surau. Selepas itu ziarah Makam Sultan Arifin. Ramai orang tidur di kawasan makam.

Ahad, 8 Januari 2012, selepas subuh, kami ambil sarapan pagi berupa roti canai dan nasi lemak di gerai 5/6. Kemudian anak-anak main pantai. Hamba kalau ke pantai atau sungai, 'sengaja' biarkan anak-anak buat hal mereka. Biarkan akal dan fikiran mereka 'bebas' meneroka apa yang mereka nak buat. Kita pantau dari jauh sahaja. Kemudian, hamba sambung rehat sikit sebab malamnya 'tak dapat tidur'.  Jam 11  hamba ke Makam Seribu. Insya-Allah, posting selepas ini berkaitan Makam Seribu. Jam 1145 pagi lebih kurang, kami sekeluarga ke pantai di belakang pulau, menghadap Selat Melaka. Hamba dan anak-anak mandi di sini. Sebenarnya sejak kali pertama menjejakkan kaki ke Pulau Besar, hamba memang sukakan pantai belakang pulau. Pantainya lebih bersih, tak ramai orang dan airnya lebih bersih/jernih. Ada beberapa kisah di pantai belakang ni.....tapi.....mana boleh cerita....:-)

Selepas itu, hamba ajak isteri dan anak-anak ke Gua Yunus. Jarak Gua Yunus dengan pantai belakang dalam  10-20 minit, bergantung kepada kudrat kita dan 'ahli rombongan'.  Isteri dan anak-anak memang tidak pernah ke Gua Yunus. Tidak mudah untuk ke Gua Yunus dengan anak yang masih kecil (5 1/2 tahun dan 2 1/2 tahun). Alhamdulillah, walaupun banyak rintangan, jalan yang perlu pendakian, sedikit merbahaya dan curam, kami sekeluarga sampai juga. Pada awal perjalanan, isteri hamba macam dah nak 'give-up', tapi atas dorongan hamba, beliau teruskan juga. Hamba kata tak jauh manapun, alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan. Alhamdulillah, anak 2 1/2 tahun hamba tak banyak ragam apabila didokong menuruni curam untuk sampai ke Gua Yunus.

Apabila sampai ke Gua Yunus, ramai juga penganut agama Hindu di sini. Ni yang susah bila kerajaan negeri Melaka jadikan Pulau Besar kawasan pelancongan. Orang Hindu ni, apa saja benda 'nak disembah mereka'. Asalkan pelik dan ganjil, batu, lantai, kubur, pokok, macam2 benda disembah mereka. Teruja isteri dan anak-anak apabila sampai ke Gua Yunus. Hamba kata, dulu dok dengaq cerita si suami/abah saja tentang Gua Yunus, lani dah sampai sendiri. Isteri hamba akui, kalau malam, memang 'syok' dok di Gua Yunus. Tanpa kebisingan dan gangguan, kesyahduan di Gua Yunus memang mengujakan bagi sesiapa yang pernah ... di sini. Kami ambil gambar di sini. Kemudian bertolak balik ke kawasan perkhemahan. Sampai di kawasan sekitar Makam Tujuh Beradik, hidangan makan tengahari secara percuma sedang disediakan. Isteri dan anak sulung dan kedua beratur untuk ambil nasi sedangkan hamba balik ke khemah untuk ambil 'lauk-pauk' kami yang masih ada.

Sementelah di Pulau, hamba sempat bersembang dengan PakTam Ramli.  Hamba bertanyakan tentang Tok Janggut. Hamba sendiri menerima SMS dari Hj Zul tentang pulangnya Tok Janggut ke rahmat Ilahi pada 10 November 2011. Tok Janggut a.k.a Suip diberitakan meninggal dunia jam 12 tengah malam. Al-Fatihah untuk Tok Janggut a.k.a Suip, Al-Fatihah.

Kemudian, kami bersiap-siap untuk balik. Solat, kemas khemah dan semua barang. Selepas jam 530 petang, barulah ada bot laju yang menghampiri kawasan berhampiran Makam Sultan Arifin (depan gerai makan). Jam 6 petang kami bertolak balik dengan bot laju dan jam 830 malam kami sampai ke rumah. Letih dan penat, tapi isteri hamba kata puas hati dengan pengalaman berkhemah dan ke Gua Yunus tu...Anak-anak pun suka walaupun letih.

ads