Isnin, 30 September 2013

03 di rantau panjang - Google Blog Search

03 di rantau panjang - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di rantau panjang</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Sep 2013 07:29 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Dilema peniaga <b>di</b> Kompleks Bazar Abdul Rahman b. Auf <b>Rantau</b> <b>...</b>

Posted: 11 Sep 2013 06:12 AM PDT

RANTAU PANJANG: Kompleks Bazar Abdul Rahman B. Auf yang dibina menggunakan belanja yang besar, di sini, mungkin menjadi projek gajah putih dan tidak mustahil 15 peniaga yang masih beroperasi di bangunan itu bakal gulung tikar, tidak lama lagi.
Buat masa ini, ketiadaan pengunjung sejak tujuh tahun bangunan berkenaan beroperasi telah memaksa 90 peratus peniaga asal menutup kedai.
Menurut seorang peniaga, Rosnani ibrahim, 43, keadaan ini berlaku berikutan pengunjung tidak menyedari wujudnya urus niaga dalam bangunan berkenaan kerana beranggapan ia belum beroperasi sepenuhnya.
Katanya, kewujudan Pasar Besar Rantau Panjang juga memberi kesan kepada peniaga di Kompleks Bazar Abdul Rahman B. Auf apabila pengunjung hanya tertumpu di kawasan depan manakala pengunjung yang datang ke bangunan berkenaan pasti berpatah balik apabila mendapati banyak kedai tidak beroperasi.
"Dalam sehari, kami boleh kira dengan jari bilangan pengunjung ke sini. Itu belum kira hasil jualan seharian. Ada kalanya kami hanya mampu jual pakaian sebanyak RM100 dalam sebulan," katanya.
Rosnani turut merasakan seolah-olah peniaga di bangunan itu dianaktirikan dan pihak berkenaan seumpama lebih menumpukan perhatian kepada peniaga-peniaga di pasar lama.
"Suasana di sini jauh lebih selesa, sejuk dan tersusun berbanding pasar lama. Malah surau yang disediakan lebih luas dengan kemudahan tandas lebih bersih. Sayang kerana tiada pengunjung masuk ke sini," katanya.
Seorang lagi peniaga, Zainudin Che Ismail, 27 memaklumkan, keadaan yang dihadapi sekarang ini memberi kesan kepada peniaga kerana menanggung kerugian lantaran terpaksa membayar sewa kedai sebanyak RM400 sebulan.
"Itu belum tambah bayaran bil telefon, air, elektrik dan gaji pekerja. Saya terpaksa mencari inisiatif lain seperti menjual secara melalui internet untuk menampung semua kos berkenaan.
"Sekiranya peniaga tidak mempunyai kemahiran jualan secara atas talian, perniagaan mereka pasti 'melingkup' dalam tempoh masa yang singkat," katanya.
Tambah Zainudin, peniaga di Kompleks Bazar Abdul Rahman B. Auf hilang punca untuk mengadu nasib mereka setelah pelbagai cara dilakukan untuk mencari jalan penyelesaian.
Katanya, terdapat peniaga yang meluahkan masalah tersebut kepada Kerajaan Negeri Kelantan melalui Ahli Parlimen dan juga majlis daerah.
Sementara itu, Suhaiza Sahar, 30 meminta peniaga di Pasar Besar Rantau Panjang agar tidak mementingkan diri mereka dan segera berpindah ke bangunan baru.
Menurutnya, sehingga hari ini banyak masa terbuang kerana peniaga-peniaga berkenaan enggan berpindah walaupun bangunan baru telah dirasmikan tahun lalu.
"Macam-macam alasan mereka berikan. Selagi mereka tidak berpindah, selagi itulah peniaga dalam bangunan sekitar sini tidak dapat menjalankan urus niaga.
"Kami mohon jasa baik Majlis Daerah Pasir Mas (MDPM) agar lebih tegas dalam menangani keengganan peniaga berpindah ke bangunan baru kerana ia membebankan peniaga lain," katanya.
Suhaiza berkata, sejak dua tahun memulakan perniagaan pakaian di Kompleks Bazar Abdul Rahman B. Auf, dia mendengar pelbagai khabar angin mengenai penetapan tarikh berpindah.
Menurutnya, bermula 10 Oktober 2011 lalu, peniaga di pasar lama sepatutnya mengosongkan tapak kerana bangunan baru telah dirasmikan oleh bekas Menteri Pelancongan, Datuk Seri Ng Yen Yen.
"Bagaimanapun, terdapat khabar angin mengatakan arahan berpindah dari pasar lama ke bangunan baru telah ditunda sebelum perayaan Aidilfitri, kemudian dilanjutkan sehingga Hari Raya Aidiladha pada tahun lalu.
"Semuanya menjadi cakap-cakap kosong kerana sehingga ke hari ini, lot kedai dalam bangunan ini terus kosong," jelasnya.
Peniaga di bazar ini turut meragui kebenaran arahan berpindah dari tapak pasar besar ke bangunan baru Rantau Panjang bermula 1 Oktober ini. Ini kerana sudah banyak arahan berpindah dikeluarkan sejak dua tahun lalu, namun keadaan sama tetap berlaku.
Sumber: Sinar Harian | Edisi Kelantan | 11 Sept. 2013 |

03 di demit kelantan - Google Blog Search

03 di demit kelantan - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di demit kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Aug 2013 11:22 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di demit kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jun 2013 11:04 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di demit kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Feb 2013 11:14 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

DIALOG RAKYAT: Setiausaha Pakatan Tanding <b>Di Demit</b>?

Posted: 24 Sep 2012 01:31 AM PDT

MSO

Setiausaha Pakatan Darulnaim, pertubuhan yang menghimpunkan anak-anak Kelantan di perantauan pro Umno, Roslan Mohamad disebut-sebut bakal diturunkan Umno untuk bertanding di salah satu Dun di Kelantan. Roslan kelahiran Kubang Kerian katanya akan diperuntukan Dun Demit yang terletak dalam Parlimen Kubang Kerian.

Sebelum ini Dun Demit ditanding oleh Mohamad Abdul Ghani yang tewas kepada Muhammad Mustafa dengan kekurangan undi sebanyak, 4,799.

Roslan yang juga merupakan pegawai eksekutif di Proton. Beliau seorang aktif dan mempunyai personaliti yang menarik serta seorang aktivis Ngo yang rajin.

Semasa bertemu dengan beliau dua hari kepas, Roslan tidak menolak desas desus itu dan berkata; "kalau parti berkehendakkan saya sedia untuk mengambil risiko."

Bagaimana pun katanya perbincangan lanjut dengan Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan Mustapa Mohamed difahamkan masih belum diadakan lagi.

Sebelum ini Najib Razak mengatakan Umno akan meletak calon yang boleh menang tidak kira ianya merupakan pimpinan bahagian atau pun tidak. Kemungkinan Umno meletakkan Roslan juga dikira tepat dengan profesyen dan juga personaliti Roslan yang sedarhana dan seorang berhemat.

Sementara itu seorang lagi winneable candidate Dr Junaidi Abdu Bakar yang disebut-sebut kononnya akan diletak bertanding di Kuala Krai dikatakan sahamnya kini mulai merudum ekoran pemasangan posternya di sepanjang jalan sempena hari raya lalu. Pemasangan poster yang mengalu-alukan kepulangan anak perantau sekali gus untuk mempromosinya itu tidak disenang oleh orang ramai dan ada setengah menganggapnya yang tidak wajar dan satu perbuatan yang ganjil.

Orang ramai menganggap pemasangan papan tanda itu sebagai melampau dan tidak kena pada tempatnya sekaligus menyerlahkan akan keghairahan timbalan naib cencelor (hal ehawal pelajar dan alumni) UPSI. Dalam papan tanda itu beliau turut menyebut jawatan dan kedudukannya serta jawatan dalam pasukan awam. Lantaran itu ada yang mempersenda-sendakan bila pula UPSI membuka cawangan di Kuala Krai.

Sehubungan itu kerusi parlimen Kuala Krai besar kemungkinan Umno akan serahkan kepada Ketua Bahagian Ramzi Abdul Rahman untuk berhadapan dengan dengan calon Pas Dr Mohd Hatta Ramli. Selain Junaidi, Razmi juga berhajat untuk menjadi calon di parlimen Kuala Krai.

Sikap Ramzi yang dikatakan merendah dan tidak menonjolkan diri seperti mana Dr Junaidi mendapat perhatian pucuk pimpinan. Begitu juga dengan jasa dan bakti Ramzi lebih dirasai oleh rakyat Kuala Krai berbanding dengan Junaidi.

Selain itu pengalaman yang dilalui Umno dengan meletakkan Prof Che Musa Che Omar dalam pilihan raya menjadi Umno takut dan phobia untuk meletakkan seorang lagi tokoh akademik di Kuala Krai.

03 di perupok - Google Blog Search

03 di perupok - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di perupok</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Sep 2013 09:28 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di perupok</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Dec 2012 09:48 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Dia buat dah: Remaja 13 tahun ditahan edar dadah

Posted: 07 Dec 2012 06:30 AM PST

Remaja 13 tahun ditahan edar dadah:
MUAR 6 Dis. - Seorang remaja berusia 13 tahun bersama dua lelaki ditahan ketika membungkus sejumlah dadah yang dianggarkan bernilai RM12,000 di sebuah rumah di Kampung Kelantan, Parit Perupok di sini kelmarin.
Ketika serbuan pukul 4.30 petang itu, remaja terbabit bersama dua lelaki berumur 53 dan 34 tahun itu sedang leka memasukkan dadah dalam peket-peket kecil untuk dijual.
Timbalan Ketua Polis Daerah Muar, Supritendan Sahadan Jaafar berkata, kesemua dadah tersebut terdiri daripada 4.4 gram (g) syabu, heroin (20.9 g) dan sebiji pil ekstasi yang kesemuanya boleh dibekalkan kepada 900 penagih.
"Kegiatan itu dilakukan dalam sebuah bilik di rumah tersebut. Pemeriksaan mendapati remaja itu berasal dari Kajang, Selangor dan tidak bersekolah serta mengaku sudah terlibat dengan aktiviti itu sejak enam bulan lalu.
"Kedua-dua suspek dewasa itu pula berasal dari kampung tersebut. Suspek berusia 53 tahun mempunyai lima rekod jenayah sejak 1991 dan seorang lagi ada empat rekod jenayah yang kesemuanya berkaitan dadah," katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Muar di sini hari ini.
Beliau berkata, kesemua suspek termasuk remaja itu didapati positif dadah jenis heroin dan direman hingga 28 Disember ini dan kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.
Dalam satu lagi serbuan berkaitan dadah di sebuah rumah di Parit Perupok kira-kira pukul 1 pagi sehari sebelum itu, polis menahan dua lelaki berusia 18 dan 32 tahun kerana disyaki melakukan kegiatan sama.
Bagaimanapun, pihak polis tidak menemukan dadah dan hanya menjumpai sepucuk pistol jenis Colt tanpa peluru yang disimpan di bawah katil di bilik belakang dipercayai digunakan untuk merompak.
"Kedua-dua suspek juga didapati positif dadah jenis syabu. Salah seorang lelaki berkenaan ada rekod jenayah lampau berkaitan peras ugut.
"Pistol tersebut menggunakan peluru penabur," katanya sambil memberitahu, kedua-duanya direman hingga esok dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 36(1) Akta Senjata Api 1960 yang boleh didenda RM5,000 atau penjara setahun jika sabit kesalahan.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Johor/20121207/wj_02/Remaja-13-tahun-ditahan-edar-dadah#ixzz2ENP8jtM1
© Utusan Melayu (M) Bhd 


'via Blog this'

BLOG KELANTAN: 03 <b>di perupok</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Sep 2013 09:25 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Posted:

[unable to retrieve full-text content]

03 di pasir mas - Google Blog Search

03 di pasir mas - Google Blog Search


Pemilihan Umno: Persaingan Sengit <b>di Pasir Mas</b> - Kota Bharu News

Posted: 17 Sep 2013 03:09 AM PDT

Sebelum ini terdapat perkhabaran bahawa jawatan-jawatan seperti Ketua Bahagian, Wanita, Pemuda dan Puteri bakal direbut dan ia menjadi bualan hangat dalam kalangan perwakilan cawangan.
Kejutan jawatan Ketua Bahagian.
Sebelum ini, ramai perwakilan meramalkan jawatan Ketua Umno Bahagian Pasir Mas yang disandang Datuk Hanafi Mamat tidak akan dicabar selepas beliau mengumumkan bersedia mempertahankan jawatan itu.
Namun jawatan itu dikatakan bakal dicabar oleh Timbalan Ketua Umno Bahagian Pasir Mas sekarang ini, Johan Che Pa yang dikhabarkan mendapat sokongan padu 'orang kuat' Pasir Mas.
Johan dijangka mengumumkan keputusan sama ada akan bertanding atau tidak pada saat akhir, iaitu sebelum tarikh akhir penyerahan borang pencalonan dan tindakannya dilihat memberi tamparan hebat kepada Hanafi dalam usahanya untuk terus kekal menerajui kepimpinan Umno Bahagian Pasir Mas.
Kredibiliti kedua-dua calon tidak perlu dipertikaikan kerana masing-masing mempunyai peluang seimbang pada pemilihan parti itu nanti.
Bagaimanapun, Hanafi dilihat mempunyai peluang cerah untuk mempertahankan jawatannya kerana tindakan Johan menarik diri dari bertanding pada PRU13 bagi memberi laluan kepada Datuk Ibrahim Ali dilihat sedikit menjejaskan reputasinya.
Tindakan beliau (Johan) dilihat seperti 'mengkhianati' kepercayaan penyokong Umno yang ingin melihat parti itu menawan semula Parlimen Pasir Mas.
Penyandang jawatan Ketua Pergerakan Wanita Umno Bahagian Pasir Mas, Rita Sarbanon Ismail telah mengumumkan akan mempertahankan jawatannya pada pemilihan kali ini.
Bagaimanapun, beliau dikatakan bakal dicabar oleh isteri kepada seorang kenamaan yang turut berminat untuk merebut jawatan berkenaan, untuk berkhidmat di Parlimen Pasir Mas.
Seandainya benar, Rita Sarbanon dijangka berdepan saingan sengit daripada calon yang bergelar 'datin' itu dan kedua-duanya perlu bekerja keras dalam usaha memastikan kemenangan pada pemilihan berkenaan.
Pertandingan empat penjuru
Sementara itu, persaingan empat penjuru bagi merebut jawatan Ketua Pemuda Umno Bahagian Pasir Mas menjadi isu hangat dalam kalangan perwakilan setelah penyandangnya, Najib Rasdan Abdul Rahman tidak mempertahankan jawatan itu berikutan faktor had umur.
Antara nama-nam yang menyatakan kesediaan merebut jawatan itu adalah Naib Ketua Pemuda Umno Bahagian Pasir Mas, Mohamed Fareez Nor Amran dan tiga muka baru, iaitu ahli perniagaan, Noor Hariri Mohamed Noor; guru merangkap Pengerusi Gerakan Belia 4B Pasir Mas, Rizduan Ibrahim dan Nor Azmawi Ab Rahman.
Noor Hariri dilihat paling aktif turun ke peringkat akar umbi melalui pelbagai program yang dirangka untuk mendekatkan diri dengan pemuda di Pasir Mas dan kredibiliti pemimpin muda yang mesra dengan panggilan 'abe' itu memberi kelebihan kepadanya.
Bagaimanapun, Noor Hariri dijangka tetap menerima tentangan sengit daripada Mohamed Fareez yang berpengalaman luas dalam pergerakan pemuda dan Nor Azmawi sebagai anak saudara kepada Ketua Umno Bahagian Pasir Mas.

Public Complaints Bureau: Program KABB <b>di</b> Jajahan <b>Pasir Mas</b> <b>...</b>

Posted: 26 Aug 2013 07:00 PM PDT

Biro Pengaduan Awam Negeri Terengganu/Kelantan akan mengadakan Program Kaunter Aduan Bergerak Bersepadu (KABB) di Jajahan Pasir Mas seperti ketetapan berikut:

Tarikh : 29 Ogos 2013 (Khamis)
Masa : 8.30 pagi hingga 12.30 tengah hari
Tempat : Berhadapan Pasaraya Mydin Rantau Panjang, Kelantan


Program Kaunter Aduan Bergerak Bersepadu (KABB) merupakan salah satu program proaktif BPA yang memberi peluang kepada orang ramai untuk mendapatkan khidmat nasihat, membuat aduan dan memberi maklum balas terhadap BPA serta agensi-agensi kerajaan di samping merapatkan hubungan dengan masyarakat setempat.

Orang ramai dijemput hadir. Sebarang pertanyaan mengenai program ini boleh hubungi pejabat BPA Negeri Terengganu/Kelantan ditalian 09-6238135.

ads