Selasa, 10 Julai 2012

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search


Tuan Guru Hj. Abdullah Bin Mohammad Dalam Kenangan

Posted: 05 Jul 2012 07:26 PM PDT

Latar Belakang Dan Pendidikannya

Lahir pada tahun 1916 di Kampung Guai. Tuan guru lebih dikenali dengan panggilan TOK GURU HAJI DOLLAH atau ABAH. Pendidikannya bermula di Pondok Lambur Wakaf Baru, Kelantan, Tn. Guru Haji Awang. Kemudian ke Pondok Jambu Kota Bharu, Kelantan, bergurukan Tn. Guru Hj. Mohamad Pauh. Kemudian melanjutkan lagi ke Pondok Bunut Payung, Kelantan, dibimbingi Tn. Guru Hj. Abdullah Tahir.

Buka Pondok Di Temerloh

Pengasas dan Mudir Pertama Madrasah An-Najah atau lebih dikenali dengan panggilan Pondok Bukit Keledang. Pondok ini mula dibuka pada tahun 1957 hingga sekarang. Pada tahun 1961 – Ia dimulakan dengan Sekolah Arab Perempuan sahaja selama 3 tahun. Dalam tahun 1973 dibantu oleh menantunya Tuan Guru Hj. Mohammad B. Ilyas, lahir pada tahun 1945 berasal dari Kg Tualang Salak Jelawat Bachok, Bachok, Kelantan. Pendidikan di Pondok Terusan Pasir Tumbuh Kota Bharu, Kelantan (tahun 1956-1969), berguru dengan Tn. Guru Hj.Mustafa b. Abu Bakar dan Tn. Guru Hj. Abdul Aziz b. Abu Bakar. Pada tahun 1974, Almarhum Tn. Guru Hj. Abdullah menyerahkan pentadbiran Madrasah An-Najah sepenuhnya kepada menantunya dan membuka pondok baru di Padang Luas, Bera (Madrasah Darul Huda, Bera) sehingga tahun 1996. Sekarang ini pondok itu masih diteruskan lagi oleh Ustaz Sulaiman b. Mohammad (Tenaga Pengajar). Beliau ialah sepupu kepada Almarhum Tuan Guru. Sistem pengajian di kedua-dua pondok yang diasasnya ialah Pendidikan Agama Sepenuhnya dan Menyeluruh menggunakan Kitab Pondok, Kitab Arab dan Jawi serta Ilmu Alat. Pelajar berpeluang melanjutkan pengajian ke Pondok Moden di Kelantan dan juga ke Timur Tengah (Mesir,Yaman).

Perjuangan Politik

Almarhum Tn. Guru Hj. Abdullah juga antara pengasas Parti Islam Se-Malaysia (PAS) cawangan Kg. Bukit Keledang (cawangan PAS tertua di Parlimen Temerloh). Beliau juga pernah bertanding mewakili PAS di Parlimen Temerloh suatu ketika dahulu menentang Al-Marhumah bonda Sudirman Hj. Arsyad yang mewakili UMNO. Beliau mendapat tidak sampai 100 undi sahaja.

Sebutir Permata Yang Hilang

Pada tahun 1996 seluruh Pahang gempar dengan meninggalnya seorang tokoh ulamak dan pendidik yang terkenal di negeri ini. Beliau memang terkenal di negeri ini lebih-lebih lagi dengan siri Kuliah Jumaatnya di Masjid Besar Daerah Temerloh yang sentiasa dihadiri oleh ratusan hadirin. Jenazah beliau diiringi oleh ribuan anak muridnya dan masyarakat setempat untuk dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam bersebelahan dengan Madrasah An-Najah, Pondok yang beliau sendiri asaskan. Moga-moga Allah mencucuri rahmat-Nya keatas rohnya dan menempatkannya di Jannatul Firdaus. Aamiin.

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search


Banglo Untuk <b>di</b> sewa / Rent <b>Pengkalan Chepa</b> Kota Bharu <b>...</b>

Posted: 10 Jul 2012 04:38 AM PDT

Publish date: July 10, 2012 11:40 am
Contact Name: Fazila
Price: RM1300
Region: Kelantan
Location: Pengkalan Chepa Kota Bharu Kelantan
Phone: 0139818514
Tags:

Monthly Rent: RM 1 300 Type: Houses, For rent Area: Kota Bharu
Size: 2200 sq.ft. Bedrooms: 3 Bathroom: 3
Furnished: Partially furnished

Property Type: Bungalow / Villa / Cluster houses

*Rumah Banglo 1 Tingkat*Halaman rumah yang besar (6000 sq.ft)

Dilengkapi Kabinet dapur + aircon (bilik utama) + kipas siling + aksesori
bilik air + plaster siling + stor dan lain-lain eksesori dalaman.

*Kedudukan dan loksi yang menarik dan selamat,*kawasan selamat dari banjir,
*Berdekatan segala kemudahan awam seperti sekolah, masjid,
pasaraya,kedai,airport,institusi pendidikan dan lain-lain.

*5 minit ke pusat bandar Kota Bharu

Berminat hubungi:

Fazila(Tuan Rumah) No Tel : 013-9818514

Cara pembayaran: 2 bulan deposit + 1 bulan sewa + Deposit TNB RM 500 & Air
Kelantan RM 100

Share: Twitter | Facebook | Email

Report bad use or Spam

03 di kelaboran - Google Blog Search

03 di kelaboran - Google Blog Search


Berhibur mengikut syariat Islam. « Persada

Posted: 05 Jul 2012 04:54 PM PDT

TUMPAT – Hari kebudayaan dan Kesenian Wanita Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelaboran di sini, disambut meriah dengan persembahan dikir berendoi dan dikir barat wanita.

Program anjuran Urus setia Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan Kerajaan Negeri Kelantan dengan kerjasama Majlis Tindakan Dun Kelaboran berjaya menghiburkan golonganwanita yang hadir.

Pengarah program, Tengku Maziah Tengku Muda berkata, hiburan yang diketengahkan sempena hari kebudayaan dan kesenian ini adalah berhibur mengikut syariat Islam.

"Mungkin dikir barat, nasyid, sajak , berbalas pantun sering kita diperdengarkan di manamana sahaja.

"Tetapi satu seni warisan lama cuba diketengahkan dan diperdendangkan iaitu dikir berendoi," katanya.

Menurutnya, walaupun program ini hanya separuh hari, tetapi ia mampu mengeratkan lagi ukhuwah golongan wanita di Dun ini.

"Sambutan yang baik dalam kalangan wanita di sini, selain dapat berhibur dalam masa yang sama dapat mengeratkan lagi ukhuwah," katanya.

Perasmian penutup disempurnakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kelaboran, Mohd Zaki Ibrahim.

//sinar harian

ads