Khamis, 19 April 2012

03 di mengkebang - Google Blog Search

03 di mengkebang - Google Blog Search


indah.com: Hebat ! Tanah rizab Melayu <b>di</b> Kelantan kekal sejak 1930

Posted: 02 Apr 2012 02:00 AM PDT

KOTA BHARU, 2 Apr: Pada 1960 negeri-negeri di Semenanjung mewujudkan Enakmen Tanah Rizab Melayu bertujuan menyekat orang Melayu menjual tanah mereka sewenang-wenangnya kepada bangsa lain.

Sedangkan di Kelantan Enakmen Tanah Rizab Melayu diwujud pada 4 November 1930 semasa di bawah pentadbiran Inggeris.

Sejak tempoh itu tanah rizab Melayu di Kelantan kekal seperti mula diwujudkan iaitu seluas 1,309,153.38 hektar atau 85 peratus, manakala bukan rizab Melayu seluas 195,197 hektar (15 peratus).

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan, Datuk Husam Musa berkata, di Kota Bharu ada kawasan digazet sebagai tanah rizab Melayu dan bukan rizab Melayu sejak 1930.

"Tanah di kawasan tebing Sungai Kelantan di bandar ini termasuk dibangunkan hotel adalah bukan tanah rizab Melayu," katanya ketika membentang kertas kerja pada Seminar Masa Depan Tanah Rezab Melayu di Kota Bharu, kelmarin.

Program tersebut dianjurkan Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri Kelantan diadakan di Kelantan Trade Centre. Mantan Ketua Setiausaha Kementerian Tanah, Datuk Prof Dr Nik Mohd Zain Nik Yusof turut membentang kertas kerja.

Baru-baru ini akhbar milik Umno mendakwa Kelantan menggadai tanah rizab Melayu kepada bukan Bumiputera sehingga melibatkan ribuan hektar asalnya berstatus tanah pertanian.

Malah Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamad dilaporkan mendakwa kerajaan Kelantan menggadai tanah rizab Melayu kepada sebuah syarikat bukan Melayu di Mengkebang.

Bagaimanapun Husam menjelaskan tanah di daerah Mengkebang yang dimaksudkan pemimpin terbabit bukan tanah rizab Melayu yang digazet sejak 1930.

Sedangkan kata beliau tanah-tanah rizab Melayu di negeri-negeri lain semakin berkurangan kerana kerajaan BN tidak berminat menjaga kepentingan orang Melayu.

"Walhal menurut Enakmen Tanah Rizah Melayu secara jelas menyebut mana-mana tanah yang diambil hendaklah diganti di tempat lain menurut nilai harga tanah yang diambil," katanya.

Sementara itu Dr Nik Mohd Zain berkata, beberapa negeri di bawah BN tidak berminat mengganti kawasan tanah rizab Melayu yang diambil untuk projek awam.

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search


Last week Kenduri <b>di Jelawat</b>, Esok kat Taman Ria. | Tasya Amir

Posted: 18 Mar 2011 06:45 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Kakak Kak Laila dan Kak Nadia. Minggu lepas punya kenduri di Jelawat Kelantan, tak sempat nak ambik photo banyak-banyak. Jadual berarak dari Pasir Tumbuh ke Jelawat sepatutnya pukul 12 tgh hari. Tapi tertangguh tiga ...

03 di pasir puteh - Google Blog Search

03 di pasir puteh - Google Blog Search


hampir 20000 ORANG DATANG KHAS UNTUK MAT SABU <b>DI</b> <b>...</b>

Posted: 02 Apr 2012 01:48 AM PDT

dasat.. ini maca kawe leh keno penyakit terkujut beruk tau... mana taknya beribu ribu ribu yang datang, mat sabu tu beb.. power dia.. hehehe
mat sabu yang semakin encem.. 
ramai der orang yang datang tak caya tengoklah kat bawah nun...
wahhhhhh ramainyer........ power ni... lagi sumber bergambar klik

narapatinantaboga™: Asal Usul Gayong <b>di Pasir Puteh</b>...

Posted: 30 Jan 2012 08:00 AM PST

Dalam bahasa kelantan, kita sebut "menitih", yakni mencari asal usul, keturunan dan salasilah. Ambo orang pasir puteh, sedikit sebanyak, macam orang2 di kampung dan daerah dalam kelantan, sudah pasti ada rasa "bangga" dengan keturunan kita. Masing2 ada sejarah dan keturunan yang boleh diceritakan. Cuma tak silap ambo, Imam Syafie rah. (kalau tak silap) pernah berkata "Bukanlah anak jantan kalau berbangga dengan harta ayahnya". (lebih kurang, sebab ambo dengar2 pon zaman sekolah menengah lagi). Tapi mencari asal usul keturunan itu tidak salah. Kali ini, kepulangan ambo ke kampung adalah mencari asal usul Silat Seni Gayong di daerah Pasir Puteh. Sejarah kedatangan Gayong ke Pasir Puteh ada diceritakan oleh temuramah Cikgu Onn Jadi dengan Cikgu Majid Mat Isa.


"Rombongan pergi ke Kelantan buat persembahan di Pasir Putih. Pergi dengan dua buah kereta. Di Pasir Putih, pergi ke rumah Tuan Haji Hamid Kelantan, Yang Dipertua Gayong Pasir Putih dulu. Kita kata kita nak tinggalkan Cikgu Awang untuk mengajar di Kelantan. Kemudian, sekarang ni kita nak buat pertunjukanlah pelajaran baru ni. Bagi tahu semua. Di padang sekolah agama. Orang Kelantan kata tak apalah. Bila ahli semakin ramai, Cikgu Awang minta pembantu. Maka Haji Harun dihantar membantu."


Ambo berpeluang berjumpa dengan Ayah Zi, seorang usahawan ternama di Pasir Puteh. Anak kepada allahyarham Haji Hamid "kopi". Kebetulan, isteri ambo bersahabat baik dengan anak perempuan Ayah Zi. Dari situ, kami berbual rancak berkenaan dengan kedatangan awal Silat Seni Gayong di Pasir Puteh. Selepas itu, ambo mencari seorang guru tua yang masih hidup. Seorang guru tua yang hanya selesa dipanggil Ayah Mat. Orang di Pasar (ambo pon orang dalam pasar juga sebab nenek dan pak saudara meniaga lauk pauk dalam pasar) memanggilnya Pok Mat Tokseh atau Pok Mat Merah, kerana suka makan sireh.


Bercerita tentang gayong, Ayah Mat berkata asal rombongan Gayong datang apabila dijemput oleh empat sahabat. Arwah Haji Hamid Kopi, Arwah Cikgu Ali, Arwah Ku Jak (Tengku Razak) dan dia sendiri. Seingat-ingatnya, sebelum peristiwa 13 Mei lagi sudah tiba rombongan pertama itu. Dikatakan juga, rombongan itu entah macam mana hendak ke tempat lain, tetapi ditakdirkan singgah ke Pasir Puteh dan dibuka Gelanggang Gayong, kalau ambo tak silap, yang pertama dalam negeri Cik Siti Wan Kembang. Gelanggang itu di tepi jalan, hadapan rumah arwah Cikgu Ali dekat sekolah agama Saniah pasir puteh sekarang. Mereka pernah buat demo di "Dalam Rhu" (pantai). Antara yang kena pilih untuk dipijak tangan dengan kereta ialah Ayah Mat dan Arwah Haji Hamid.


Pertama kali dibuat mandi minyak, ada 8-12 orang yang menyertainya. Seingat-ingatnya, apabila terjadi peristiwa 13 Mei di Kuala Lumpur, dia sendiri yang "datang zuk" dan nampak orang-orang di hadapannya kecil-kecil. Ayah Mat juga berpesan sentiasa amal amalan zikir yang dituntut dalam Gayong. Kerana orang dulu-dulu nampak hasilnya depan mata. orang zaman sekarang memandang enteng amalan itu. Antara yang pernah tiba ke Pasir Puteh, Cikgu Awang Daud, Cikgu majid,arwah Cikgu Ahmad Lazim, arwah Cikgu Siti Kalsom dan arwah Dato' Meor sendiri (kedatangan Cikgu Siti dan Dato' Meor diceritakan oleh seorang guru tua lain, bukan Ayah Mat)


Apa-apapun, ambo cukup gembira dapat berjumpa Guru tua ini. Semoga mendapat keberkatan di atas segala ilmu, petua dan nasihat yang diberi. InsyaAllah.

03 di chiku - Google Blog Search

03 di chiku - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2012 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2012 09:24 AM PDT


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2012 09:39 AM PDT


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) atau nama ringkasnya SK Sri Chiku (2), merupakan sebuah Sekolah kebangsaan yang terletak di Felda Chiku 2. Pada 2009, Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) memiliki 108 pelajar lelaki ...

Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search. Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST. Xpdc ke Felda Chiku Gua Musang bahagian 1. Kali ini penceritaan agak panjang dan saya terpaksa bahagikan kepada 2 bahagian. Part 1 and part 2.

03 di kota bharu - Google Blog Search

03 di kota bharu - Google Blog Search


KedahLanie.info: Vedran Gerc senjata Kedah <b>di Kota Bharu</b>

Posted: 19 Apr 2012 06:00 PM PDT

ALOR SETAR – Kehilangan khidmat tiga tonggak tidak melunturkan semangat Kedah untuk mencipta peluang dengan sasaran sekurang-kurangnya mencatat keputusan seri pada perlawanan separuh akhir pertama Piala FA menentang Kelantan di Stadium Sultan Muhammed IV esok.

Selesa dengan status bukan pilihan, skuad Kenari bakal mempertaruhkan beberapa pemain berpengalaman seperti Baddrol Bakhtiar, Mohd. Khyril Muhymeen Zamri, Mohd. Fauzi Nan, Amar Rohidan, Mohd. Faizal Abu Bakar dan Sabree Abu untuk mengimbangi kekuatan Kelantan yang dilabelkan sebagai pasukan pilihan.

Kehadiran penyerang import dari Crotia, Vedran Gerc yang meledak dua gol pada penampilan sulungnya Selasa lalu, turut memberi keyakinan kepada pasukan Hijau Kuning apabila digandingkan bersama Mohd. Khyril Muhymeen untuk mencari jaringan sebagai bekalan untuk perlawanan separuh akhir kedua di gelanggang sendiri kelak.

Skuad Hijau Kuning bagaimanapun mungkin terpaksa menerima hakikat kehilangan khidmat perancang import, Safi Elfatah dan V. Thirumurugan yang belum pulih daripada kecederaan serta Khairul Helmi Johari yang digantung satu perlawanan.

Jurulatih Kedah, Wan Jamak Wan Hassan berkata, dalam saingan peringkat tersebut, amat penting untuk memastikan gawang Kedah tidak dibolosi dan pada masa sama perlu mencari jaringan sebagai bekalan sebelum perlawanan timbal balik di Stadium Darul Aman pada 1 Mei ini.

Katanya, kesebelasan Sang Kenari tidak perlu gentar dengan prestasi memberangsangkan Kelantan dalam saingan Liga Super kerana Piala FA merupakan pertandingan yang berbeza.

"Para pemain diingatkan agar bertahan dengan kental dan mempamerkan corak serangan yang berkesan kerana jaringan gol dapat menaikkan semangat pasukan menjelang perlawanan timbal balik nanti," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia semalam.

Justeru kata Wan Jamak, para pemain Kedah tidak boleh hilang fokus dan perlu memberi komitmen seratus peratus pada pertemuan itu untuk mencerahkan peluang mara ke perlawanan akhir.

Katanya, sedikit kealpaan boleh mengundang dengan kesebelasan Hijau Kuning mesti berjuang sehingga tiupan wisel terakhir perlawanan jika tidak mahu berputih mata

sumber: http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0420&pub=Utusan_Malaysia&sec=Sukan&pg=su_03.htm (20/04/2012)

03 di galas kelantan - Google Blog Search

03 di galas kelantan - Google Blog Search


Allah Taala Memang Nak Tunjuk Beza Antara Umno Dengan Pas <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 26 Jan 2012 10:50 PM PST

Oleh Zakrul Adam

Sepanjang penggal PRU12, terdapat 16 buah pilihanraya kecil di seluruh Malaysia. Dua daripadanya di Kelantan iaitu Manek Urai dan Galas. Manek Urai dimenangi oleh PAS menerusi wakilnya, Mohd Fauzi Abdullah atau lebih dikenali sebagai Abe Uji manakala Galas pula dimenangi oleh UMNO menerusi wakilnya, Abdul Aziz Yusoff.

Seperti biasalah, bila dah pilihanraya, maka pelbagai janji ditabur demi memikat hati pengundi. Dan seperti biasa jugalah, PAS akan sentiasa mendabik dada bahawa mereka adalah 'tajalli Allah Taala' yang bukan sahaja memberi manfaat tetapi juga memberi syafaat dalam bentuk syurga.

Nik Abdul Aziz mempertahankan Negara Berkebajikan yang menjadi slogan terbaru PAS. Namun apa yang berlaku di Manek Urai dan dibandingkan pula dengan di Galas, menjelaskan tentang kemudaratan golongan pencipta slogan yang bukan sahaja tidak mempunyai maruah dan harga diri, bahkan akan sanggup berbohong, menipu dan memperdayakan umat manusia asalkan mereka menang pilihanraya.

Janji-janji syurga di Manek Urai nampaknya tidak menjadi realiti. Sebaliknya pengangkatan Abe Uji sebagai wakil rakyat Manek Urai, bukan sahaja menambahkan lagi masalah, sebaliknya membuktikan bahawa PAS sekadar mampu menjanjikan syurga, tetapi tidak mampu membuktikan amalan untuk ke syurga.

Permukaan lantai Pasar Laloh

Abe Uji nampaknya telah diserang oleh gerombolan di dalam PAS sendiri. Pelbagai masalah di Manek Urai mulai ditimpakan ke batang tengkuk Abe Uji. Dikatakan, Abe Uji tidak mampu menggalas tugas sebagai wakil rakyat, sungguhpun Abe Uji telah diberikan restu dan rahmat oleh Nik Abdul Aziz sendiri.

Wakil Rakyat PAS itu dikatakan gagal menyelesaikan masalah jalan kampung yang rosak teruk di Manek Urai. Permukaan lantai Pasar Laloh yang sangat daif juga tidak dititikberatkan. Semak-samun di kiri kanan jalan Kampung Berangan, bukan sahaja mengundang ancaman daripada haiwan berbisa dan buas, sebaliknya menjadi tempat persembunyian peragut dan penjenayah seksual yang amat baik, tidak dipedulikan langsung oleh Abe Uji biarpun masalah tersebut telah berkali-kali dibawa ke pengetahuannya.

Paling menyedihkan ialah apabila para pengundi dan penduduk Manek Urai terlalu sukar untuk melihat batang hidung dan batang tubuh Abe Uji. Semenjak bergelar Wakil Rakyat, Abe Uji bagaikan jijik untuk mencemarkan kakinya ke tanah Manek Urai.

 jalan Kampung Berangan

jalan Kampung Berangan

Berbeza pula dengan Abdul Aziz Yusoff, wakil rakyat UMNO-BN di Galas yang setiap masa ada di Galas dan Gua Musang. Wakil Rakyat UMNO itu amat mudah ditemui dan juga amat mudah untuk diminta bantuan.

Pelbagai masalah yang tidak dapat diselesaikan oleh Wakil Rakyat PAS dahulu, kini berjaya diselesaikan oleh Abdul Aziz Yusoff termasuklah isu perumahan PPRT yang diselesaikan oleh Abdul Aziz Yusoff dengan bantuan Kerajaan Pusat setelah Kerajaan Negeri enggan melayannya.

Begitu juga dengan isu Tanah Adat Orang Asli yang telah dirampas oleh Kerajaan Negeri untuk tujuan pembalakan dan projek Ladang Rakyat yang sebenarnya tidak memberikan keuntungan kepada mana-mana rakyat Kelantan sama ada yang terlibat apatah lagi yang langsung tidak terlibat dengan program tersebut.

Bagi mereka yang terbuka fikiran dan bermata terang, pasti dapat melihat perbezaan yang sangat ketara antara kedua-dua Wakil Rakyat yang dipilih pada dua PRK pasca PRU12. Perbezaan yang paling ketara sudah tentulah, satu pihak berusaha keras menunaikan janji dan satu pihak lagi berusaha keras menabur janji. Satu pihak lagi bekerja untuk memenuhkan janji dan satu pihak lagi tak habis-habis dengan ceramah di sana sini, termasuklah Tuk Guru merangkap Menteri Besarnya sendiri.

03 di gaal kelantan - Google Blog Search

03 di gaal kelantan - Google Blog Search


Harapan Terakhir Umat England - Melawan Barcelona | Sokernet <b>...</b>

Posted: 18 Apr 2012 01:08 AM PDT

Chelsea lawan Barcelona. Ini adalah epik. Jenis epik yang tak terjangkau dek akal fikiran manusia. Kerana dalam seluruh England tidak ada pasukan bola lain yang dikhabarkan mampu melawan Barcelona melainkan Chelsea. Dan ini bukan cakap kosong atau ikut sedap mulut. Bijak pandai bola sepak semuanya mengakui di England hanya Chelsea saja yang boleh melawan Barcelona. Kerana apa?
Kerana Chelsea ialah Harapan Terakhir Umat England. Harapan yang lain-lain lama dah bungkus.
Bersempena perlawanan epik yang bakal berlangsung malam ini, kita merenung kembali semua perlawanan-perlawanan epik antara dua pasukan bola teragung di dunia ini dalam pentas Champions League.
Pentas suku akhir Champions League. Chelsea pada masa ini melayakkan diri ke Champions League buat kali pertama di puncak kebangkitan The Italian Renaissance pimpinan Gianluca Vialli selaku 'player-manager'. Membarisi kesebelasan Chelsea ketika ini antaranya trio Perancis seperti Frank Lebouef, Marcell Desailly dan Didier Deschamps, duo Itali yakni Gianfranco Zola dan Roberto Di Matteo serta kiper Belanda, Ed de Goey.
Manakala Barcelona pula berada di penghujung era presidensi Josep Lluis Nunez, antara era presidensi terpanjang dalam sejarah Barcelona (1978 hingga 2000) dan sehingga kini paling berjaya (27 trofi semuanya). Pemain mereka antara dewa bola sepak zaman itu, seperti Josep Guardiola, Luis Figo, Luis Enrique, Michael Reiziger, Rivaldo, Frank de Boer, Phillip Cocu, Patrick Kluivert dan tidak lupa anak muda zaman itu seperti Xavi Hernandez dan Carles Puyol. Phew!
Diundi bertemu dalam suku akhir, pusingan pertama di Stamford Bridge menyaksikan The Blues mudah menundukkan anak buah Louis van Gaal 3-1. Tiga gol dijaringkan dalam tempoh 8 minit pada separuh masa pertama, mulanya oleh Gianfranco Zola dan dua lagi oleh 'super-sub' dari Norway, Tore Andre Flo. Barcelona hanya berpuas hati dengan gol tunggal dari Luis Figo pada minit ke-64, Figo ketika ini bermain untuk musim terakhir beliau bersama Barcelona sebelum murtad ke Real Madrid.
'Sexy football' milik Chelsea tidak berdepan masalah menundukkan Barcelona yang pada zaman itu belum terkenal lagi dengan permainan 'art' mereka.
Tetapi satu masalah tentang 'sexy football' Chelsea ialah, ianya tidak konsisten. Dan dalam lawatan sambil belajar ke Camp Nou, The Blues diratah sejumlah 5 gol oleh Barcelona yang tidak berhati perut.
Di hadapan 80,000 semangat nasionalisme Catalan, anak buah Gianluca Vialli pula ditundukkan kali ini. Rivaldo menjaringkan gol pertama Barcelona pada minit ke-24 diikuti pula oleh Luis Figo pada minit ke-45. Tamat separuh masa pertama, kedudukan agregat telah terikat 3-3 dengan Barcelona beroleh kelebihan gol tempat lawan.
Separuh masa kedua bermula dan sekali lagi 'super-sub' Tore Andre Flo memainkan peranan untuk menjaringkan gol pertama dalam sejarah Chelsea di Camp Nou. Chelsea di depan kembali, tapi Daniel Garcia kembali mengikat kedudukan agregat kepada 4-4 pada minit ke-83. Hingga tamat masa permainan, kedua-dua seteru masih terikat dan perlawanan dilanjutkan ke masa tambahan.
Tetapi di masa tambahan, Chelsea tidak berdaya untuk berbuat apa-apa. Jaringan penalti oleh Rivaldo dan kemudian diikuti pula gol oleh Patrick Kluivert menghancurkan harapan The Blues dengan Barcelona mara ke separuh akhir melalui agregat 6-4. Barcelona mara ke separuh akhir tetapi kecundang di tangan Valencia.

Champions League 2004/05

Barcelona 2 - 1 Chelsea


Lima tahun berselang sejak pertembungan pertama antara dua pasukan bola teragung ini, Chelsea dan Barcelona kembali dijodohkan dalam 'Round of 16' Champions League 2004/05.

Chelsea pada ketika ini telah pun melalui proses revolusi yang menyaksikan bermulanya era Roman pada 2003 dan turunnya The Special One dari kayangan pada 2004. Dengan Jose Mourinho mengemudi The Blues, tidak dapat dinafikan lagi kebesaran Chelsea apatah lagi dibarisi pula pemain seperti Petr Cech, Claude Makelele yang memulakan istilah 'Makelele Role', Ricardo Carvalho dan tidak lupa Eidur 'The Iceman' Gudjohnsen.

Barcelona pula selepas tamatnya era Nunez kini telah memasuki era presidensi Joan Laporta. Masih muda, Laporta turut membawa masuk Frank Rijkaard untuk kembali membina Barcelona yang pada masa itu dibayangi oleh kehebatan The Galacticos oleh Real Madrid. Di bawah Rijkaard, Barcelona memulakan proses membina kembali kemegahan Catalan ini dengan membawa masuk pemain seperti Ronaldinho, Samuel Eto'o dan Giovanni van Bronckhorst. Manakala pemain muda lima tahun dulu seperti Carles Puyol dan Xavi Hernadez telah pun membesar matang dalam ilmu bola sepak.

Di Camp Nou, Chelsea tunduk lagi kepada Barcelona. Walaupun Juliano Belletti menyumbatkan gol sendiri untuk Chelsea (selepas itu pada tahun 2007 dia berpindah dari Barcelona ke Chelsea) di separuh masa pertama, tetapi separuh masa kedua menyaksikan Maxi Lopez dan Samuel Eto'o meledak 2 gol untuk Barcelona menang selesa 2-1. Didier Drogba dibuang padang 11 minit permainan separuh masa kedua, Jose Mourinho membuat tuduhan tentang Frank Rijkaard mempengaruhi pengadil Sweden, Anders Frisk ketika waktu rehat, dan Anders Frisk meletak jawatan selepas perlawanan ini akibat ugutan bunuh dari penyokong Chelsea.

Chelsea 4 - 2 Barcelona

Selepas kecundang lagi di Camp Nou, niat Chelsea tidak lain dan tidak bukan ialah untuk memastikan Barcelona tidak akan menang di Stamford Bridge, sekaligus memadamkan defisit 1 gol dalam perlawanan sebelumnya. Tugas mencatur strategi pastinya terletak pada The Special One, yang sejak memegang Chelsea telah mengubah corak permainan dari 'sexy football' kepada permainan yang lebih pragmatik dan praktikal.

Barcelona di bawah Frank Rijkaard pula sedang beralih ke corak permainan yang lebih 'art' dari zaman-zaman sebelumnya. Tugas Rijkaard seperti yang diamanahkan oleh Joan Laporta ialah untuk memastikan trofi Champions League kembali ke Camp Nou selepas kali terakhir ia dilakukan pada 1992.

Namun begitu di Stamford Bridge, dendam Chelsea terbalas juga. Seawal minit ke-8 Eidur 'The Iceman' Gudjohnsen mengikat agregat, hanya untuk disusuli oleh gol Frank Lampard pada minit ke-17 dan Damien Duff berselang 2 minit kemudian. Ronaldinho merapatkan jurang melalui sepakan penalti pada minit ke-27 dan satu lagi gol sebelum tamat separuh masa pertama bagi mengikat kembali kedudukan agregat 4-4, kelebihan pada Barcelona atas faktor gol tempat lawan.

Tetapi, di separuh masa kedua Captain Marvel John Terry melakukan tugas beliau untuk menghasilkan gol ketika perlu. Dari tendangan sudut Damien Duff, Captain Marvel tidak bermasalah untuk menanduk bola masuk melepasi Victor Valdes. Dendam lima tahun sudah akhirnya ditebus oleh Jose Mourinho dan barisan baru pemain Chelsea hasil kemenangan agregat 5-4.

Barcelona bungkus, manakala Chelsea mara ke suku akhir untuk menundukkan Bayern Munich dengan agregat 6-5. Perjalanan Chelsea bagaimana pun berakhir di separuh akhir apabila disekat oleh kelab bersejarah, Liverpool.

Champions League 2005/06

Chelsea 1 - 2 Barcelona


Mungkin sudah jodoh agaknya, Champions League 2005/06 sekali lagi menemukan dua pasukan teragung di peringkat Round of 16. Rekod Champions League antara keduanya ketika ini kekal dengan masing-masing beroleh 2 kemenangan, Barcelona menyingkir Chelsea pada suku akhir Champions League 1999/00 manakal Chelsea pula membungkus Barcelona pada 'Round of 16' Champions League 2004/05.

Tidak ada banyak perubahan antara kedua pasukan. Jose Mourinho masih lagi mengemudi Chelsea dan begitu juga Frank Rijkaard di Barcelona. Kedua-dua pasukan menjuarai EPL dan La Liga masing-masing musim sebelumnya. Dan pertemuan kali ini ibarat penentu siapa lebih hebat antara Chelsea dan Barcelona.

Perlawanan pertama di Stamford Bridge menyaksikan Chelsea sekali lagi bakal berjaya mempertahankan rekod kemenangan di gelanggang sendiri ke atas Barcelona. Thiago Motta menyumbatkan gol sendiri pada minit ke-59. Tetapi berselang 12 minit kemudian John Terry yang muncul wira musim lepas melakukan kesilapan besar untuk menyumbat gol sendiri pula. Barcelona kemudian beroleh gol kemenangan apabila Samuel Eto'o merobek gawang Chelsea pada minit ke-80.

Ianya adalah kemenangan pertama Barcelona di Stamford Bridge dan sekaligus memberikan Chelsea tugas berat untuk mencapai kemenangan dalam perlawanan timbal balik di Camp Nou.

Barcelona 1 - 1 Chelsea


Apabila perlawanan timbal balik berlangsung di Camp Nou, Frank Rijkaard memilih untuk bermain secara bertahan di sebalik jolokan Barcelona sebagai antara pasukan terbaik dunia. Di depan 98,450 penonton, perlawanan tanpa gol disajikan sepanjang 78 minit hinggalah Ronaldinho memecah kesunyian untuk gol pertama perlawanan.

Harapan Chelsea jelas hampir terkubur, walaupun dengan gol penalti saguhati diberikan pada minit ke-90 yang disempurnakan oleh Frank Lampard. Dengan waktu berbaki masa kecederaan, pengadil dari Jerman meniup wisel untuk mengesahkan Barcelona kembali pula membalas dendam ke atas Chelsea selepas dibungkus awal musim lepas.

Barcelona terus mara ke perlawanan akhir dan mudah menewaskan Arsenal 2-1 untuk menjuarai Champions League. Langsung tidak dilaporkan oleh wartawan seluruh dunia ialah kenyataan Frank Rijkaard selepas perlawanan yang menjelaskan bahawa lawan Chelsea 10 kali lagi susah dari lawan budak-budak macam Arsenal.

(bersambung)

di negeri kelantan - Google Blog Search

di negeri kelantan - Google Blog Search


Gift of Hope – Jelajah <b>di Negeri Kelantan</b> dan Terengganu

Posted: 19 Mar 2012 10:43 PM PDT

by the administrator on March 20, 2012

Jelajah Gift of Hope di Kelantan

Pasukan dari Jabatan Bantuan dan Program IRM yang diketuai oleh Bro Kamarul Halim telah selamat menjalankan penilaian di Kelantan bermula daripada 15 Mac 2012 (Khamis) 16 Mac 2012 (Jumaat). Pada hari pertama, sebanyak sembilan buah rumah di Kota Bharu dan kawasan Wakaf Bharu. Manakala pada hari kedua, sebanyak lima buah rumah di Melor.

IRM telah menziarahi beberapa keluarga  miskin, warga emas, dan pesakit penyakit kronik.  we visited poor families, senior citizens, chronic patients. Bro Halim turut ditemani wakil IKRAM sepanjang keberadaan beliau di sana iaitu Ustaz Omar Alias (Kota Bharu), Ustaz Abdul Rashid (Wakaf Bharu) and Ustaz Nik Mohd Noor (Melor).

Jelajah Gift of Hope di Terengganu

Jelajah penilaian Gift of Hope diteruskan pada hari berikutnya (17 Mac 2012) di negeri Terengganu yang hanya mengambil masa sehari sahaja.
Bro Halim telah sempat menziarahi 12 buah keluarga di daerah Kemaman (Kg Seberang Tayor, Kg Paya Berenjut, Kg Mak Lagam, Kuala Kemaman dan Air Putih)Keluarga yang dilawati meliputi keluarga miskin, warga emas dan pesakit penyakit kronik. Sepanjang jelajah di Terengganu, Br Halim telah dibantu oleh Wakil Negeri IRM di Terengganu iaitu Tn Hj Zameran dan Hj Mahmood (penasihat CAKNA).

BUKTINYA <b>DI NEGERI KELANTAN</b> : NIK AZIZ - Dewan Pemuda <b>...</b>

Posted: 16 Mar 2012 10:57 AM PDT

'Negara berkebajikan banyak bantu Kelantan'
SHAH ALAM - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata pendekatan beliau memperjuangkan dasar 'negara berkebajikan' sepanjang dua dekad  lalu telah membawa impak besar dalam membantu rakyat Kelantan walaupun ia nampak kecil.
Beliau yang menyandang jawatan Menteri Besar bermula 1990 berkata, sejak mengetuai Kerajaan Kelantan beliau tidak pernah mengambil pemberian elaun-elaun kerajaan, sebaliknya sanggup hidup bersederhana bersama rakyat.
"Saya tidak pernah menggunakan wang kerajaan. Saya tak tinggal di rumah yang disediakan oleh kerajaan.
"Selama ini juga saya tidak ambil elaun yang diberikan oleh kerajaan. Sebagai contoh sebulan dapat RM5,000. Cuba bayangkan kalau setahun," katanya dalam ucapan pada Majlis Makan Malam Bersama Pemimpin Pas, di sini, malam tadi.
Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang turut hadir pada majlis malam tadi telah mengetengahkan dasar negara kebajikan pihaknya ketika menyampaikan ucapan dasar pada muktamar Jun lalu.
Pas juga menjadikan konsep negara berkebajikan sebagai tema manifestonya pada Pilihan Raya Umum 2008.
Mengulas pendekatan kepimpinan Kerajaan Negeri, Nik Abdul Aziz juga berkata, elaun sambutan Aidilfitri dan Aidiladha yang diberikan kerajaan iaitu sebanyak RM30,000 hingga RM50,000 tidak pernah diambilnya.
Jelasnya, tindakan tidak mengambil elaun yang diberi oleh kerajaan telah menjimatkan banyak duit rakyat.
"Jika pemimpin ada sikap begini, rakyat miskin tidak akan jadi bangsat sebab mereka akan dapat bahagian mereka atas keperihatinan kita yang memimpin.
"Kita perlu memimpin berlandaskan dengan cara Islam sebab Islam itu sebuah badan kebajikan yang menolong orang," katanya.
Tambah Nik Aziz, konsep mengharamkan riba di Kelantan juga membebaskan negeri itu daripada premis judi.

Kerajaan <b>Kelantan</b> sudah sedia jumpa Umno <b>di</b> mahkamah

Posted: 24 Mar 2012 12:25 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]KOTA BHARU, 24 Mac: Kerajaan Negeri Kelantan sudah bersedia bertemu dengan pihak tertentu di mahkamah dalam isu 'Tanah Rizab Melayu Kelantan' yang didakwa tergadai. Ini kerana dakwaan tersebut jelas satu pembohongan, kata ...

03 di demit kelantan - Google Blog Search

03 di demit kelantan - Google Blog Search


MEMAHAMI BUDAYA POLITIK <b>KELANTAN</b> « MOHD NURI

Posted: 19 Mar 2012 12:12 AM PDT

Salam perjuangan…

Memandangkan Kelantan telah di perintah oleh PAS selama 22 tahun bermula 1990 hingga 2012 dan pernah memerintah 18 tahun sebelum ini iaitu bermula 1960 hingga 1978.  Jika di campur dalam dua zaman pemerintahan PAS di Kelantan maka ianya berjumlah 40 tahun.  Satu tempoh yang agak panjang dan penuh dengan pengalaman serta karenah rakyat terhadap Kerajaan dan Parti yang memerintah.  Tempoh pemerintahan sesuatu parti bagi sesebuah kerajaan menunjukkan tahap penerimaan rakyat kepada parti yang menguasai kerajaan pada sesuatu masa.  Sepanjang tempoh pemerintahan PAS pelbagai ragam rakyat ditemui sehingga rakyat Kelantan diisytiharkan sebagai guru politik kepada rakyat seluruh Malaysia dan Kelantan sendiri dinobatkan sebagai Universiti Terbuka di Malaysia. Pasang surut kerusi Pakatan Rakyat di Kelantan di sepanjang tempoh 22 tahun PAS memerintah sepatutnya menjadi pengajaran yang amat berguna kepada semua pemimpin PAS dalam menentukan strategi bagi memastikan PAS terus di terima oleh rakyat sepanjang zaman. Sesungguhnya orang muslim tidak patut di patuk oleh ular pada tempat yang sama sekali lagi.

PRU 13 memerlukan pendekatan baru dan strategi baru untuk menguasai politik baru di Malaysia. Rakyat Malaysia khasnya golongan muda dan pertengahan mempunyai akses yang tinggi kepada maklumat media baru bagi mengikuti perkembangan dan pendekatan yang di ambil oleh semua parti dalam menghadapi PRU 13 nanti.  Rakyat sekarang sudah cerdik dan boleh menilai sendiri sejauh mana keikhlasan dan kesungguhan pemimpin mereka untuk memikul amanah dan tanggungjawab sebagai wakil rakyat di kawasan mereka.  Jika silap strategi yang di atur maka Parti akan mengalami natijah yang tidak baik kelak.  Antara pendekatan baru yang perlu di ambil kira oleh Tok Guru Nik Aziz (TGNA) semasa menurunkan calon-calon PAS dalam pru 13 nanti ialah calon yang dipersetujui oleh akar umbi di dun dan parlimen. Terimalah kajian dan kehendak rakyat sepenuhnya. Jangan ulangi kesilapan 2004 di mana PAS menolak kajian yang di buat oleh pelbagai pihak tentang prestasi PAS di waktu itu dan meletakkan calon yang tidak sesuai dengan kehendak rakyat. Bagi YB yang sedia ada yang uzur dan tidak perform maka inilah masa yang terbaik untuk berkorban dan berundur secara terhormat dan beri laluan kepada muka baru demi kelangsungan PAS untuk memerintah Kelantan.  Bagi saya PAS perlu meletakkan 40% muka baru di seluruh Kelantan bagi memastikan kelangsungan pemerintahan PAS di Kelantan jika tidak maka tunggulah kemarahan rakyat sekaligus menghukum PAS yang syok sendiri.  Keberanian inilah yang perlu ada kepada TGNA untuk membariskan calon yang diterima oleh rakyat nanti.  Pengorbanan semua pemimpin dan wakil rakyat PAS adalah cukup penting. Tidak ada gunanya kita bertanding dan tidak boleh membantu PAS untuk terus memerintah Kelantan.  Ingatlah kedegilan kita untuk merasai kehendak rakyat akan merugikan semua pihak. Yang menang akan jadi arang dan yang kalah akan jadi abu.  Akhirnya kebimbangan saya ialah di saat negeri lain menaiki gerobak keretapi menuju putrajaya tetapi Kelantan telah terputus gerobaknya dan ketinggalan dari gerobak lain ke putrajaya.  Marilah semua pimpinan PAS meletakkan kepentingan Parti dan Rakyat didahulukan sesuai dengan motto perjuangan NEGARA BERKEBAJIKAN

03 di perupok - Google Blog Search

03 di perupok - Google Blog Search


STOKIS MORHABSHI UTAMA SARAWAK: Cara membuat <b>...</b>

Posted: 15 Apr 2012 02:22 AM PDT


Sebarang pertanyaan dan pembelian boleh dibuat dengan menghubungi nombor berikut:

Encik Husin: 019-4391777
Puan Zalia : 013-8240177

Atau Gunakan handphone anda dan pesan melalui SMS MUDAH:
taip nilai RM ,(Saiz pek ml) diikuti NAMA, ALAMAT & JUMLAH yang dikehendaki

Contoh: RM8.30 (30ml ) Hussin, 272,lorong 3, Jalan Perupok off Jalan Matang, 93050,Kuching,Sarawak.(6 botol)

 (sila hantar sms anda kepada 019-4391777 / 013-8240177 utk pesanan) 

Atau Email kami di: stokismorhabshi@gmail.com
Atau datang terus ke pusat stokis morhabshi sarawak di:

272,lorong 3, Jalan Perupok off Jalan Matang, 93050,Kuching,Sarawak.

 Atau

isi borang pesanan minyak morhabshi

03 di ketereh - Google Blog Search

03 di ketereh - Google Blog Search


Detikdaily - Proses bicara pengundi pos <b>di Ketereh</b> tercemar?

Posted: 28 Mar 2012 08:21 AM PDT


You have attempted to access this site with an invalid User Agent.

If you think this is a mistake you can contact the site webmaster at tokayah(at)hotmail(dot)com.

Be SURE to include the following information in any email!
User Agent: none
Remote Address: 69.162.77.2
Client IP: none
Forwarded For: none

03 di pasir mas - Google Blog Search

03 di pasir mas - Google Blog Search


Kanak-kanak pengsan 12 jam dipanah petir <b>di Pasir Mas</b> | Sharing <b>...</b>

Posted: 19 Apr 2012 02:40 AM PDT

PASIR MAS: Seorang kanak-kanak lelaki pengsan selama 12 jam selepas terkena panahan petir ketika hujan lebat di Kampung Kolam, Tok Uban, di sini, semalam.

ads