Isnin, 30 Disember 2013

03 di chiku - Google Blog Search

03 di chiku - Google Blog Search


felda <b>chiku</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 06 Dec 2013 12:00 AM PST


<b>felda chiku</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 06 Dec 2013 12:00 AM PST


<b>felda chiku</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 06 Dec 2013 09:18 AM PST


<b>felda chiku</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 23 Nov 2013 09:16 AM PST


Konvoi Mesra KTOC Ke <b>Felda Chiku</b> 3 & Taman Negara Pahang

Posted: 30 Oct 2012 12:12 AM PDT

Konvoi Mesra KTOC 6-7 Julai 2012 berarak ke Kolam Pancing Wak Labu, (En. Anas Aziz) di Felda Chiku 3. Konvoi juga berkesempatan untuk ke Taman Negara.


Blog Felda: felda <b>chiku</b> - Google Blog Search - Blogger

Posted: 06 Dec 2013 12:00 AM PST


<b>felda chiku</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 06 Dec 2013 09:18 AM PST


<b>felda chiku</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 23 Nov 2013 09:16 AM PST


Konvoi Mesra KTOC Ke <b>Felda Chiku</b> 3 & Taman Negara Pahang

Posted: 30 Oct 2012 12:12 AM PDT

Konvoi Mesra KTOC 6-7 Julai 2012 berarak ke Kolam Pancing Wak Labu, (En. Anas Aziz) di Felda Chiku 3. Konvoi juga berkesempatan untuk ke Taman Negara.


03 di kuala krai - Google Blog Search

03 di kuala krai - Google Blog Search


Muzzammil&#39;s: About <b>Kuala Krai</b> Part 2

Posted: 16 Dec 2013 08:34 PM PST

d) GUA IKAN - GUA GELAP/GUA KERIS
 • Merupakan tarikan rekreasi alam semulajadi dan rangkaian gua-gua yang terkenal di Kuala Krai. Terletak kira-kira 95 km dari Kuala Krai dan 7 km dari Dabong.
 • Gua Ikan di perolehi ekoran daripada terdapatnya batu yang kelihatan seperti ikan. Di percayai, terdapat peninggalan harta karun yang di sembunyikan oleh pihak tentera Jepun yang masih tidak di jumpai sehingga kini
 • Di antara aktiviti yang menarik ialah menikmati keindahan flora dan fauna, mandi-manda, rekreasi dan perkelahan.
 • Di antara kemudahan yang disediakan di sekitar Gua Ikan ini ialah Dewan, Surau, Tempat Permainan Kanak-kanak, gerai makanan, tandas, tempat letak kenderaan dan papan tanda.
 • Walau bagaimanapun, terdapat beberapa masalah sosial di kalangan remaja dan kesan vandalisme ke atas gua ikan ini.  Pemantauan yang berterusan perlu dijalankan bagi mengatasi masalah ini.
 • Terdapat gua-gua yang menarik di sekitar kawasan ini antaranya Gua Keris dan Gua Gelap direntangi oleh anak sungai yang jernih.
 • Untuk sampai ke Gua Keris, pengunjung perlu melalui Gua Gelap yang agak sukar kerana hanya boleh dimasuki dengan berjalan mengiring dan kemudian merebahkan badan secara melentang sejauh kira-kira 20 meter untuk melepasi pintu gua yang rendah dan sempit.
 • Gua Gelap atau dikenali sebagai Gua Batu Susun juga memperoleh nama daripada pelbagai bentuk batu yang tersusun rapi di sepanjang laluannya. Stalaktit dan stalagmit yang terbentuk hasil daripada titisan dan hakisan air ribuan tahun dahulu, bersinar apabila disuluh.
 • Di Gua Keris pula, pengunjung perlu memanjat batu yang agak licin dan sebaik tiba di dalamnya kelihatan  'sebilah keris' yang terbentuk hasil cantuman stalaktit dan stalagmit. Gua berkenaan yang luas dan lantai yang agak mendatar dikatakan pernah didiami oleh manusia dahulu kala. Satu kawasan lapang di dalamnya dikatakan pernah digunakan sebagai tempat berlatih silat. 

e) TEMBIKAR MAMBON
 • Kampung Mambong yang terletak diseberang Sungai Galas di daerah Kuala Krai merupakan sebuahperkampungan kecil yang menjalankan perusahaan seramik.
 •  Kampung ini yang juga dikenali sebagai tempat "Seramik Mambong" memakan masa selama 45 minit dari Tangga Krai untuk ke sana dengan menaiki bot serta tambangnya amat berpatutan.
 • Perusahaan yang diasaskan oleh Tuk Bare dan diusahakan oleh Cikgu Ramli adalah merupakan perusahaan turun temurun.
 • Antara Jenis-jenis seramik yang telah dihasilkan adalah pasu hiasan , buyung,belanga dan lain-lain lagi.
 • Terdapat 7 peringkat harus dilalui untuk menghasilkan sebiji seramik.
 • Antara peringkat-peringkat tersebut adalah mesin tanah (tanah sungai),tapis tanah,ikat acuan,tuang acuan,keringkan acuan,clear dan bakar
 • Jenis-jenis seramik yang telah dihasilkan adalah pasu hiasan,buyung,belanga dan lain-lain lagi.Perusahaan ini telah diubahsuai pada tahun 1990 dan kekal sehingga sekarang
 • Kawasan perusahaan ini sering dikunjungi oleh pelajar-pelajar dari UiTM bagi mempelajari seni halus membuat tembikar.  Walau bagaimanapun kawasan ini memerlukan penambahbaikkan kerana potensinya yang tinggi di dalam sektor pelancongan.

03 di kok lanas - Google Blog Search

03 di kok lanas - Google Blog Search


BONGKAR!!! Punca Sebenar Pelajar Maahad Tahfiz <b>Kok Lanas</b> Mati <b>...</b>

Posted: 13 Dec 2013 06:48 AM PST

BONGKAR!!! Punca Sebenar Pelajar Maahad Tahfiz Kok Lanas Mati [SAKSIKAN...]
Identiti Pelajar Maahad Tahfiz Kok Lanas
Nama Penuh: Wan Ahmad Faris Bin Wan Abdul Rahman

Status: Pelajar Tingkatan 4 Sekolah Maahad Tahfiz Sains Nurul Aman Kok Lanas
Pihak pengurusan Maahad Tahfiz Sains Nurul Aman Kok Lanas mengucapkan takziah kepada keluarga pelajar mereka yang dijumpai meninggal di Pusat Tahfiz tersebut
Mangsa dikenali dengan nama Allahyarham adik Wan Ahmad Faris bin Wan Abdul Rahman berusia 16 tahun menuntut dalam tingkat 4 di pusat Thafiz tersebut.
Jenazah Allahyarham selamat disembahayangkan di Masjid Kg Larak , Mulong , Kota Bharu selepas fardu Asar petang tadi dan dikebumikan di kampung halaman mangsa.
Allahyarham adaah seorang pelajar yang baik dan telah menghafal lebih 20 jus' Al-Quran, kita doa kan agar Allahyarham tergolong dalam golongan orang-orang yang beriman dan dirahamati Allah.
PSkebenaran kapada kes ini pasti akan diketahui... Al Fatihah kapada arwah.

03 di pasir puteh - Google Blog Search

03 di pasir puteh - Google Blog Search


(10 gambar) sekitar majlis kesyukuran fizo omar dan mawar <b>di pasir</b> <b>...</b>

Posted: 28 Dec 2013 06:39 AM PST

Wah, meriah sungguh majlis menyambut menantu atau majlis kesyukuran sempena perkahwinan Fizo Omar dan Mawar. Majlis berkenaan berlangsung hari ini di kediaman kelaurga Fizo di Taman Sri Jawa, Selising, Pasir Puteh, Kelantan.

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

Memetik sumber berita, Fizo atau nama sebenarnya, Wan Hafizol Wan Omar, 28, bersyukur kerana majlis itu dihadiri kira-kira 15,000 tetamu sejurus rombongan keluarga isterinya, Mawar Abdul Rahman, 24, tiba dengan diiringi konvoi motosikal berkuasa tinggi. Pasangan pengantin yang berpakaian merah jambu ceria dan tidak jemu melayan tetamu serta peminat sepanjang majlis bertemakan seri taman berlangsung. Fizo berkata, kenduri yang diadakan khusus bagi meraikan warga Kelantan itu sebagai menghargai sokongan dan dorongan diberikan sehingga dia berjaya dalam dunia lakonan serta perniagaan.

"Alhamdulillah, saya gembira kerana hasrat meraikan orang ramai di tanah kelahiran saya tercapai. Saya berterima kasih kepada semua tetamu yang meluangkan masa ke majlis ini termasuk tetamu kehormat. Ini tanda terima kasih saya kepada mereka yang selama ini menyokong saya dalam bidang lakonan dan juga menyokong penglibatan saya serta Mawar dalam dunia perniagaan," katanya.

Sumber berita juga memaklumkan Fizo menumbangkan 10 lembu, tiga kambing dan 1,000 kilogram (kg) ayam untuk dihidangkan dalam majlis berkenaan. Selain itu, ada yang lebih istimewa. Fizo juga menyediakan dua gerai burger bakar `Hot Burger' milik syarikatnya untuk diberikan secara percuma kepada tetamu yang hadir.

Majlis berkenaan bertambah seri dan meriah apabila turut dihadiri bekas Menteri Besar Kelantan, YB Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Jom lihat beberapa foto sekitar majlis kesyukuran Fizo Omar dan Mawar dibawah:

majlis kesyukuran fizo omar dan mawar pasir puteh kelantan 28 disember 2013

majlis kesyukuran fizo omar dan mawar pasir puteh kelantan

Tahniah diucapkan kepada Fizo dan Mawar. Semoga berbahagia…

Tags: , , , , ,

Category: HIBURAN

03 di manek urai - Google Blog Search

03 di manek urai - Google Blog Search


Wangsa Setia: "GO GREEN" PAS <b>DI MANEK URAI</b>

Posted: 04 Jul 2009 12:50 PM PDT

"Go Green" – itulah slogan Pakatan Rakyat, khususnya PAS di Manek Urai. Dengan logo sama seperti team bolasepak Manchester United, logo bulan (PAS) diletakkan di tengah antara roket (DAP) dan mata (PKR). Malangnya slogan dan logo ini tidak menggambarkan keadaan sebenar PAS, DAP dan PKR.

"Go Green" bertentangan sama sekali dengan tindakan Kerajaan PAS Kelantan di bawah Tok Guru Nik Aziz memperkosa dengan rakusnya kehijauan hutan simpan Lojing bersempadan Cameron Highland. Dalam perjalanan saya ke Manek Urai semalam, Lojing tampak gondol kesan dari penebangan balak yang dilakukan secara menyeluruh di kawasan berkenaan.

LOJING YANG DIPERKOSA

Sudah tiada kehijauan di Lojing. Warna hijau hutan tropika bertukar warna menjadi cokelat tanah ibarat padang jarak padang terkukur. Rakyat diajak menuju ke warna hijau – warna parti PAS – tetapi parti itu sendiri yang memusnahkan warna hijau di puncak Lojing.

Kerakusan PAS di Lojing telah mengganggu ekologi tadahan air, dan melanggar perintah Allah s.w.t. supaya umat manusia jangan melakukan kerosakan di muka bumi. Dalam hal ini, Tok Guru Nik Aziz lupa pada perintah Allah, sebaliknya tunduk pada perintah nafsu bagi mengaut hasil khazanah hutan tanpa belas kasihan.

Rakyat di Manek Urai diajak oleh PAS untuk meminati pasukan bolasepak Manchester United, sedangkan kemudahan padang bola pun tidak diberikan keutamaan oleh Kerajaan PAS Kelantan kepada anak muda Manek Urai.

Logo PAS yang berada di tengah antara logo DAP dan PKR juga mengelirukan rakyat Manek Urai. Selama ini mereka melihat bukannya PAS yang mendominasikan Pakatan Rakyat, sebaliknya DAP dan PKR. Lazimnya logo PKR berada di tengah, kononnya simbolik peranan parti itu yang dapat menyatukan PAS dan DAP. Tetapi hakikatnya, kini logo DAPlah yang sepatutnya berada ditengah kerana dapat meletakkan PAS di bawah ketiak parti chauvinis Cina itu.

Rakyat di Manek Urai jangan tertipu dengan helah politik DAP. Parti ini sengaja mewujudkan situasi tegang di Kedah bagi menunjukkan kepada pengundi di Manek Urai kononnya PAS itu punya pengaruh dan bukan 'yes men' kepada DAP. Maka diciptalah cerita wayang kulit kononnya DAP marahkan PAS kerana merobohkan pusat penyembelihan babi di Kedah sehingga DAP Kedah dan Adunnya bertindak meninggalkan Pakatan Rakyat di negeri itu.

Pengerusi DAP Kedah, Thomas Su menambahkan lagi sandiwara kononnya Kerajaan Negeri Kedah mahu merobohkan kuil dan tokong. Maka nampak hebatlah semula PAS di kacamata rakyat, khususnya pengundi Melayu di Manek Urai, sehingga boleh menentang kemahuan DAP.

Hakikatnya sandiwara dan wayang kulit ini akan berakhir selepas pilihanraya kecil Manek Urai nanti. PAS akan terus berada di bawah ketiak DAP selepas itu, menghidu bau hamis, hangit, masam dan serba serbi bau Kit Siang, Guan Eng, Thomas Su dan kuncu-kuncu DAP.

Rakyat Manek Urai jangan tertipu lagi. Buatlah pilihan yang tepat bagi mengembalikan maruah agama dan bangsa.

03 di gaal kelantan - Google Blog Search

03 di gaal kelantan - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Dec 2013 03:25 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :- di gaal kelantan - Google Blog Search

JKM <b>Kelantan</b> Sasar Daftar 10,000 OKU - MyNewsHub

Posted: 14 Dec 2013 10:51 PM PST


PASIR PUTEH – Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kelantan menyasar untuk mendaftarkan seramai 10,000 Orang Kurang Upaya (OKU) di negeri itu, sepanjang tahun depan.

Pengarahnya, Mohd Noor Chik berkata, mereka yang mendaftar akan memperoleh pelbagai skim bantuan bulanan daripada Kerajaan Pusat bagi meringankan beban hidup mereka.

"Gerakan mengenainya akan dilancarkan menerusi pelbagai kaedah termasuk di 40 rumah Pemulihan Dalam Komoditi (PDK) di seluruh Kelantan," katanya kepada pemberita pada majlis jom daftar OKU peringkat Parlimen Pasir Puteh di Kampung Pulai Lima di sini, hari ini.

Majlis disempurnakan anggota Dewan Undangan Negeri (Dun) Semerak, Zawawi Othman dengan dihadiri lebih 300 OKU dari empat Dun di kawasan Parlimen berkenaan iaitu Limbongan, Semerak, Gaal dan Selising.

Mohd Noor berkata, sehingga ini seramai 5,000 OKU menerima bantuan bulanan membabitkan peruntukan berjumlah RM15 juta setahun.

Beliau berkata, gerakan mendaftar itu dijalankan kerana masih terdapat ramai OKU di negeri ini yang layak diberi bantuan tidak berbuat demikian mereka mungkin tidak mengetahui tentang bantuan antara RM150 hingga RM300 sebulan yang disediakan Kerajaan Pusat.

Katanya, selain mendaftar dengan PDK mereka juga boleh berbuat demikian dengan Penyelia Pembangunan Mukim (PPM), di Pejabat-pejabat Kebajikan Masyarakat berdekatan dengan mendapat pengesahan doktor perubatan.

Mohd Noor berkata, Kerajaan Persekutuan menyediakan peruntukan lebih RM110 juta setahun bagi membiayai pelbagai skim bantuan termasuk orang tua, mereka yang terlantar sakit, bantuan alat pendengaran, kerusi roda dan bantuan cermin mata. – BERNAMA

JKM Kelantan Sasar Daftar 10,000 OKUhttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/JKM.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/JKM-150x150.jpgMyNewsHub Terkini,

PASIR PUTEH - Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kelantan menyasar untuk mendaftarkan seramai 10,000 Orang Kurang Upaya (OKU) di negeri itu, sepanjang tahun depan. Pengarahnya, Mohd Noor Chik berkata, mereka yang mendaftar akan memperoleh pelbagai skim bantuan bulanan daripada Kerajaan Pusat bagi meringankan beban hidup mereka. 'Gerakan mengenainya akan dilancarkan menerusi pelbagai...

<p style="text-align: left;">PASIR PUTEH - Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kelantan menyasar untuk mendaftarkan seramai 10,000 Orang Kurang Upaya (OKU) di negeri itu, sepanjang tahun depan.</p> <p style="text-align: left;">Pengarahnya, Mohd Noor Chik berkata, mereka yang mendaftar akan memperoleh pelbagai skim bantuan bulanan daripada Kerajaan Pusat bagi meringankan beban hidup mereka. "Gerakan mengenainya akan dilancarkan menerusi pelbagai kaedah termasuk di 40 rumah Pemulihan Dalam Komoditi (PDK) di seluruh Kelantan," katanya kepada pemberita pada majlis jom daftar OKU peringkat Parlimen Pasir Puteh di Kampung Pulai Lima di sini, hari ini. Majlis disempurnakan anggota Dewan Undangan Negeri (Dun) Semerak, Zawawi Othman dengan dihadiri lebih 300 OKU dari empat Dun di kawasan Parlimen berkenaan iaitu Limbongan, Semerak, Gaal dan Selising. Mohd Noor berkata, sehingga ini seramai 5,000 OKU menerima bantuan bulanan membabitkan peruntukan berjumlah RM15 juta setahun.</p> <p style="text-align: left;">Beliau berkata, gerakan mendaftar itu dijalankan kerana masih terdapat ramai OKU di negeri ini yang layak diberi bantuan tidak berbuat demikian mereka mungkin tidak mengetahui tentang bantuan antara RM150 hingga RM300 sebulan yang disediakan Kerajaan Pusat. Katanya, selain mendaftar dengan PDK mereka juga boleh berbuat demikian dengan Penyelia Pembangunan Mukim (PPM), di Pejabat-pejabat Kebajikan Masyarakat berdekatan dengan mendapat pengesahan doktor perubatan. Mohd Noor berkata, Kerajaan Persekutuan menyediakan peruntukan lebih RM110 juta setahun bagi membiayai pelbagai skim bantuan termasuk orang tua, mereka yang terlantar sakit, bantuan alat pendengaran, kerusi roda dan bantuan cermin mata. - BERNAMA</p>

03 di galas kelantan - Google Blog Search

03 di galas kelantan - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di galas kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Aug 2013 03:12 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di galas kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Aug 2013 03:12 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di galas kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2013 03:04 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di galas kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 23 May 2013 03:04 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di galas kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 09 May 2013 03:52 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di galas kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Nov 2012 03:51 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Omegay: Persemadian terakhir fuckatan dan PAS <b>di</b> selatan - Dimensi

Posted: 28 Nov 2012 08:30 PM PST


Lebih tiga tahun lalu yakni pada 14 Julai 2009 seluruh negara tertumpu pada satu pertarungan sengit membabitkan pertembungan satu lawan satu diantara BN dan PAS dalam Pilihanraya Kecil (PRK) DUN Manek Urai, Kuala Krai Kelantan.
Persaingan sengit yang berpusat di Selatan Kelantan itu walaupun berpihak kepada PAS namun kemenangan yang diperolehinya terlampau tipis hanya dengan kelebihan 65 undi sahaja berbanding 1,352 undi majoriti yang PAS perolehi pada PRU 12 2008.
Bermula dari situ gema kebangkitan Gelombang Merah semakin dirasai sementara di masa yang sama riak resah kerisauan semakin mencengkam kepimpinan PAS di Kelantan.
Kira-kira empat bulan kemudiannya atau lebih tepat lagi pada 4 November 2009, sekali lagi Selatan Kelantan menjadi pentas tumpuan ramai apabila berlaku pertembungan kali kedua membabitkan BN dan PAS, kali ini berlangsung di DUN Galas, Gua Musang.
Kebetulannya baik di PRK Manek Urai mahupun Galas yang lokasinya terletak di Selatan Kelantan ini, kedua-duanya menyaksikan undi sokongan untuk PAS semakin merosot sekalipun jentera pilihanrayanya didokong kuat oleh jentera PR dari PKR dan DAP.
Manakala di pihak BN pula jelas menunjukkan peningkatan undi sokongan yang amat ketara berikutan kembalinya sebahagian penyokong UMNO yang sebelumnya berpaling tadah pada PRU 2008 disamping meningkatnya kesedaran rakyat terhadap kelemahan urus tadbir Menteri Besar Kelantan, Nik Aziz Nik Mat.
Satu perkara yang agak menarik, kejatuhan PAS di Kelantan pada akhir dekad 70-an dulu juga bermula dari Selatan Kelantan berikutan kebangkitan rakyat negeri ini membantah pelbagai penyelewengan konsesi kayu balak yang telah dilakukan oleh pemimpin PAS dan kroni mereka.
Antaranya termasuklah melibatkan tanah seluas 350,000 ekar tanah di yang digadaikan kepada syarikat Timber & Mine dari Singapura untuk tujuan pembalakan.
Jika dilihat pada senario di atas, kelihatan coraknya hampir sama. Tidak mustahil kejatuhan PAS di Kelantan akan bermula dari Selatan dengan mengambil semangat kebangkitan rakyat sebagaimana diterjemahkan dalam PRK Manek Urai dan Galas.
Sementelah lagi, sebahagian besar rakyat Kelantan semakin sedar kewujudan utama Ladang Rakyat di Gua Musang dan Kuala Krai yang membabitkan keluasan tanah lebih 80,000 ekar sebenarnya berkait rapat dengan konsesi pembalakan yang hanya menguntungkan syarikat Cina DAP dan Cina Singapura yang mempunya hubungan rapat dengan kepimpinan PAS Kelantan.
Sementara itu, dalam konteks politik nasional pula, tika ini PR kelihatan begitu memfokuskan tumpuan mereka ke arah selatan tanahair yakni Johor dengan andaian mereka berpeluang memperalatkan masyarakat Cina untuk menyokong PR dalam PRU 13.
Namun melihatkan kesepaduan sokongan yang diterjemahkan oleh rakyat Johor semasa PRK DUN Tenang di mana menyaksikan undi sokongan untuk BN dari majoriti orang Melayu Islam, Cina dan India semakin meningkat naik, jelas sekali PR bakal menghadapi kesukaran untuk mengekalkan 7 kerusi yang mereka miliki apatah lagi menawan kerusi lain.
Di antara Kelantan dan Johor pula, kedua-dua negeri ini menampilkan satu percanggahan pendirian PR yang ketara di mana, mereka sepakat menyokong pembinaan kilang Petrokimia yang disarankan dibina di Bachok Kelantan, sedangkan di Johor pula pakatan pembangkang begitu lantang menentang pembinaan kilang Petrokimia di Pengerang atas nama penjagaan alam sekitar dan tanah rakyat
Kontradiks sebegini menampakkan agenda perjuangan PR lebih banyak menambah keraguan besar dalam fikiran rakyat apatah apabila ia dilakukan oleh kepimpinan PR dan NGO proksinya hasil dari pembiayaan dan hasutan kiasu Singapura.
Johor adalah nadi kekuatan UMNO dan jantung hati BN malah budaya rakyatnya agak berbeza walau berlainan agama dan bangsa, lagi kuat ia diasak lagi rapat kesepaduan rakyat menentang anasir adu domba pembangkang, sebagaimana dibuktikan melalui PRK DUN Tenang. 
Baik senario Selatan Kelantan mahupun Selatan tanahair yang membabitkan negeri Johor, kedua-duanya juga berkongsi satu rumusan, kejatuhan PAS di Kelantan dan kemusnahan PR pada PRU 13 tidak syak lagi akan bermula dari Selatan. - Beruang Biru

BLOG KELANTAN: 03 <b>di galas kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Dec 2012 03:17 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Ngeh Wajar Dapat Tanah <b>Di Kelantan</b>

Posted: 23 Dec 2012 10:47 PM PST

MEMANG sekilas pandang artikel ini agak bercanggah dengan artikel yang pertama, tapi skop penulisan kali ini berbeza. Ini ada kena mengena dengan bantahan pelbagai pihak berhubung pendedahan sebuah laman blog pro UMNO baru-baru ini berkaitan dengan pemilikan sejumlah besar tanah oleh pemimpin DAP Perak dari kerajaan Kelantan.

Yang dimaksudkan sudah tentulah Datuk Ngeh Koo Ham yang tadi penulis minta dipecat dari DAP kerana menerima penganugerahan darjah kebesaran Datuk dari raja-raja Melayu.

Tapi itu adalah isu yang sama sekali berbeza dengan yang ini.

Sebetul, kelayakan Ngeh untuk mendapat tanah dari kerajaan negeri Kelantan, tidak perlu dipersoalkan atas beberapa sebab.  Pertama, Ngeh adalah rakyat Malaysia dan layak mendapat tanah dimana-mana bahagian di negara ini secara merit.  Kedua, perolehan tanah itu adalah atas kapasiti syarikat, bukan individu seperti mana tanggapan banyak pihak.

Ketiga, dakwaan yang mengatakan orang luar Kelantan tidak boleh memiliki tanak di Kelantan adalah tidak benar kerana tidak semua tanah di Kelantan berada dalam kawasan Tanah Rizab Melayu dimana orang bukan Melayu tidak boleh memilikinya.

Mengikut maklumat yang disampaikan kepada penulis, hanya 75% tanah di Kelantan berada didalam Tanah Rizab Melayu, baki 25% lagi tidak berada dalam kawasan Rizab Melayu.

Mengikut Enakmen Tanah Rizab Melayu Kelantan Tahun 1930, Tanah Rizab Melayu di Kelantan adalah semua tanah di Kelantan, kecuali Daerah Batu Mengkebang, Kuala Krai (Daerah Penggawa), Daerah Galas, Gua Musang, Daerah Temangan, Machang (kecuali Lot No. 183 sehingga Lot No. 193 dan juga 126 sehingga Lot No 223 Pekan Temangan).

Termasuk hahagian-bahagian di dalam Seksyen 6, Seksyen 7, Seksyen 9, Seksyen 10 dan Seksyen 11 Bandar Kota Bharu.

Selain itu, kawasan-kawasan yang terletak di bahagian selatan (termasuk Gua Musang),  terutama yang telah diberi konsesi kepada Syarikat Pembangunan Duff tidak diisytiharkan sebagai rizab Melayu kerana berpegang kepada peruntukan perjanjian pada 10 Oktober 1900 – iaitu sebelum Enakmen Tanah Rizab Melayu 1930 dikuatkuasakan.

Sementara hampir sebahagian besar tanah di Kelantan tidak boleh dipindah milik kepada bukan Melayu, tanah-tanah yang telah diperolehi sebelum kawasan itu diisytiharkan sebagai rizab Melayu, adalah dikecualikan dari larangan dijual kepada bangsa asing (rujuk Seksyen 13A Enakmen Tanah Rizab Melayu Kelantan).

Perkara itu dikaitkan pula dengan pemilikan lebih 4,000 hektar tanah oleh syarikat yang didakwa dimiliki sepenuhnya (hampir 99%) oleh Ngeh,  Upayapadu Plantation Sdn. Bhd adalah di mukim Relai dalam jajahan Gua Musang!!  Penulis ulang, Gua Musang (sila rujuk Enakmen Tanah Rizab Melayu di atas).

Jadi dimana salahnya Ngeh memiliki tanah di Kelantan kerana kawasan itu memang bukan kawasan Rizab Tanah Melayu yang boleh dimiliki oleh sesiapa sahaja asalkan mendapat kelulusan dari kerajaan negeri Kelantan, terutama Menteri Besarnya, Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Soal ada orang Kelantan sendiri tidak memiliki tanah, itu soal lain dan tidak langsung ada kena mengena dengan isu yang dibincangkan. Kenapa Ngeh perlu dipersalahkan jika ada orang Kelantan tidak mendapat tanah?  Itu salah sendirilah, siapa suruh tak memohon?

Lagipun tanah ini adalah untuk dibangunkan projek pertanian (selain pembalakan) yang mampu menyumbang semula ke dalam  ekonomi negeri.

Selama ini UMNO juga yang menuduh kerajaan negeri gagal membangunkan ekonomi Kelantan, tapi bila kerajaan negeri membuat usahasama dengan syarikat yang kebetulan dimiliki Ngeh untuk meningkatkan ekonomi Kelantan, UMNO nak bising pula.

Jadi apa yang betul?

Maka itu penulis percaya isu sebenarnya bukan sangat sebab Ngeh memiliki tanah di Kelantan, tapi dakwaan bahawa tanah itu diserahkan kerajaan negeri sebagai balasan untuk melantik Datuk Seri Nizar Jamaludin sebagai Menteri Besar Perak (rasuah).

Walaupun penulis percaya dakwaan tersebut mengarut tapi penulis mendengar DAP mengambil serius mengenainya dan akan mengambil tindakan susulan.  Jadi penulis meminta semua pihak menanti sehingga DAP mengadakan sesi pendengaran sebelum memberikan apa-apa komen.

Artikel Berkaitan:

 1. Anugerah Datuk: DAP Wajar Pecat Ngeh & Teng
 2. Serah Tanah : PAS Anggap Maklumat Palsu
 3. Umno Jual 74 Ekar Tanah Rizab Melayu Di Gombak
 4. MB Selangor: Rizab Melayu Tidak Diusik
 5. Janji Pas Setiap Rakyat Dapat Tanah Jika Menang PRU

03 di dabong - Google Blog Search

di dabong - Google Blog Search

03 di dabong - Google Blog Search


MyNewsHub.My - Sertai Komuniti Berita Online Terhangat <b>di</b> Malaysia.

Posted: 28 Dec 2013 07:04 PM PST


KOTA BHARU – Seorang pelajar Universiti Kebangsaan Singapura yang sedang berkhemah di Gunung Stong, Dabong, Kuala Krai, hilang selepas tergelincir dari tebing gunung itu malam tadi.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Jeli Penolong Penguasa Bomba Soleh Nasir berkata dalam kejadian kira-kira 7 malam, Lee Jun Jie dikatakan sedang melihat suasana pemandangan waktu senja ketika berhenti berkhemah di Kem Baha.

Dia kemudian dilaporkan tergelincir dari tebing disebabkan keadaan tanah yang licin akibat musim hujan dan dikhuatiri terjatuh ke dalam Air Terjun Stong yang terletak kira-kira 18 meter di bawah Kem Baha, katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Beliau berkata 17 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Jeli dan Kuala Krai ditugaskan untuk mencari dan menyelamat mangsa sejak malam tadi.

Operasi disambung semula 7.30 pagi ini dengan bantuan polis, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia Kuala Krai dan Ikatan Relawan Rakyat Malaysia Kuala Krai.

Difahamkan, mangsa bersama 23 rakannya tiba di Dabong, Kuala Krai petang semalam dengan menaiki kereta api, dan mendaki Gunung Stong untuk berkemah di situ.

Gunung Stong mempunyai ketinggian 1,422 meter dan Air Terjun Jelawang yang terletak di gunung tersebut merupakan yang tertinggi di Asia Tenggara.

Kem Baha terletak kira-kira 400 meter dari kaki Gunung Stong merupakan kem pertama yang perlu disinggahi pendaki sebelum meneruskan pendakian ke Puncak Ayam yang terletak di Gunung Stong. – BERNAMA

Pelajar Universiti Singapura Hilang Di Gunung Stonghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/Pelajar-Universiti-Singapura-Hilang-Di-Gunung-Stong.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/Pelajar-Universiti-Singapura-Hilang-Di-Gunung-Stong-150x150.jpgMyNewsHub Terkini

KOTA BHARU - Seorang pelajar Universiti Kebangsaan Singapura yang sedang berkhemah di Gunung Stong, Dabong, Kuala Krai, hilang selepas tergelincir dari tebing gunung itu malam tadi. Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Jeli Penolong Penguasa Bomba Soleh Nasir berkata dalam kejadian kira-kira 7 malam, Lee Jun Jie dikatakan sedang melihat suasana...

KOTA BHARU - Seorang pelajar Universiti Kebangsaan Singapura yang sedang berkhemah di Gunung Stong, Dabong, Kuala Krai, hilang selepas tergelincir dari tebing gunung itu malam tadi. Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Jeli Penolong Penguasa Bomba Soleh Nasir berkata dalam kejadian kira-kira 7 malam, Lee Jun Jie dikatakan sedang melihat suasana pemandangan waktu senja ketika berhenti berkhemah di Kem Baha. Dia kemudian dilaporkan tergelincir dari tebing disebabkan keadaan tanah yang licin akibat musim hujan dan dikhuatiri terjatuh ke dalam Air Terjun Stong yang terletak kira-kira 18 meter di bawah Kem Baha, katanya ketika dihubungi Bernama hari ini. Beliau berkata 17 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Jeli dan Kuala Krai ditugaskan untuk mencari dan menyelamat mangsa sejak malam tadi. Operasi disambung semula 7.30 pagi ini dengan bantuan polis, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia Kuala Krai dan Ikatan Relawan Rakyat Malaysia Kuala Krai. Difahamkan, mangsa bersama 23 rakannya tiba di Dabong, Kuala Krai petang semalam dengan menaiki kereta api, dan mendaki Gunung Stong untuk berkemah di situ. Gunung Stong mempunyai ketinggian 1,422 meter dan Air Terjun Jelawang yang terletak di gunung tersebut merupakan yang tertinggi di Asia Tenggara. Kem Baha terletak kira-kira 400 meter dari kaki Gunung Stong merupakan kem pertama yang perlu disinggahi pendaki sebelum meneruskan pendakian ke Puncak Ayam yang terletak di Gunung Stong. - BERNAMA