Selasa, 26 Jun 2012

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search


Pembinaan Lebuhraya KB-KK Helah Politik Kaut Balak | Detik <b>...</b>

Posted: 01 Jun 2012 07:04 AM PDT

Oleh IZZ MIQAEL 
 
BACHOK – Perancangan kerajaan negeri Kelantan untuk membina lebuh raya Kota Bharu- Kuala Krai didakwa hanya retorik semata- mata untuk memancing undi musim pilihan raya disamping mengaut hasil balak di daerah tersebut.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata, kerajaan Kelantan tidak akan mampu membina lebuh raya tersebut yang memerlukan kos berbilion ringgit.

Menurutnya, sekiranya ia diserahkan kepada kontraktor swasta sekalipun, ia tidak akan mampu ditukar dengan pemberian tanah atau konsesi balak yang terdapat dilaluan tersebut.

"Kos untuk membina lebuh raya itu terlalu tinggi dan memerlukan pinjaman bank untuk pembinaannya. Tambah mustahil apabila ia dikatakan lebuh raya tanpa tol.

"Ia adalah helah politik yang menguntungkan mereka apabila musim pilihan raya semakin hampir. Ia juga adalah taktik untuk mengambil balak yang terdapat banyak di kawasan laluan dirancang.

"Sekiranya balak dan tanah di kawasan tersebut diserahkan kepada pihak kontraktor swasta sekalipun kos itu tidak akan mampu ditampung untuk pembinaannya. Kos itu meliputi harga hartanah separuh daripada negeri Kelantan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan kejohanan Liga Sukan untuk semua peringkat daerah Bachok di gelanggang futsal Sekolah Kebangsaan Alor Bakat hari ini.

Pada majlis tersebut, gelanggang futsal Alor Bakat adalah yang keenam dibina di Bachok dan yang ketiga di Dun Jelawat di atas inisiatif Awang Adek.

Hadir sama pada majlis tersebut ialah Pengarah Jabatan Belia Dan Sukan Kelantan dan Penyelaras Dun Jelawat, Datuk Dr Ilias Husain.
Awang Adek berkata, percaturan kerajaan Pas itu hanya menjadikan rakyat Kelantan sebagai mangsa kerana berharap terhadap pembinaan lebuh raya tersebut sedangkan sebelum ini terlalu banyak projek yang dijanjikan tetapi hanya tinggal batu asas sehingga kini.

Menurutnya, rakyat juga menjadi mangsa apabila kononnya derma diperlukan untuk pembinaan tersebut sedangkan 92 peratus rakyat Kelantan layak menerima Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M).

"Bagaimana mereka hendak menderma sedangkan ramai rakyat Kelantan berpendapatan di bawah RM3,000 dan menerima BR1M. Ini memangnya sesuatu yang mustahil dan agenda politik dengan janji kosong.

"Apabila mereka gagal melaksanakannya kelak, pelbagai alasan akan dicipta untuk menutup kesilapan diri mereka.

"Ini juga adalah agenda untuk menanam kebencian rakyat Kelantan terhadap Kerajaan Persekutuan dalam isu tersebut sedangkan pembinaan lebuh raya tersebut tidak praktikal kerana kesesakan hanya berlaku pada musim cuti umum sahaja berbanding kesesakan yang berlaku di Lembah Kelang.," katanya.

Beliau berkata, pembinaan lebuh raya tersebut hanya mampu direalisasikan dengan pinjaman bank dan perlu mendapat jaminan Kerajaan Persekutuan untuk jaminan pembayaran balik pinjaman tersebut.

03 di pasir puteh - Google Blog Search

03 di pasir puteh - Google Blog Search


Calon-Calon Umno <b>Di Pasir Puteh</b> Percaturan Yang Tepat..!!

Posted: 20 Jun 2012 02:08 AM PDT

Umno Pasir Puteh menjadi bahagian pertama di Kelantan yang sudah selesai muktamadkan calon-calon untuk ke empat kerusi di kawasan parlimen itu iaitu, kerusi Parlimen Pasir Puteh, dan empat Dun, Gaal, Limbongan, Semerak dan Selising.

Senarai nama-nama yang bertanding di kerusi-kerusi berkenaan sudah pun berada dalam fail "beres" atas meja presiden parti di Ibu Pejabat Umno Kuala Lumpur. Pengerusi Umno Kelantan Mustapa Mohamed juga dikatakan merestui calon-calon berkenaan.

Kerusi parlimen yang sebelum ini menjadi rebutan beberapa nama sudah muktamad dengan bekas ketua bahagian Kamaruddin Mohd Noor akan diberikan tanggungjawab untuk merampas kerusi berkenaan. Walaupun pencalonan Kamaruddin mendapat tentangan khasnya dari ketua bahagian Zawawi Othman, namun atas kehendak Kuala Lumpur, Zawawi dikatakan terpaksa akur.

Pemilihan Kamaruddin katanya atas naluri Udin anak Yassin. Ha Najib Razak juga bersetuju kalau Kamaruddin dicalonkan. Pemilihan Kamaruddin salah satu sebab berdasarkan kepada latar belakang pendidikan dan syaksiah beliau yang dikatakan jauh lebih baik dari Zawawi yang sebelum ini hanya guru sekolah rendah sahaja.


Zawawi menentang pencalonan ini kerana beliau dikatakan lebih melihat pencalonan itu bakal memberi cabarannya di masa datang dalam hirerki kepimpinan Umno Pasir Puteh. Rata-rata berpendapat sekiranya Kamaruddin terpilih menjadi calon menyebabkan dia akan kembali memimpin Umno Bahagain Pasir Puteh dan ini paling diktakuti Zawawi berbanding kalah dalam pilihan raya. Zawawi pula lebih selesa menjadi ketua bahagian kerana dengan kedudukan itu beliau dapat mengendalikan peruntukan yang disalurkan menerusi Umno Pasir Puteh.

Sebagai gantiannya Zawawi dicadangkan bertanding di Dun Semerak untuk bertemua dengan Wan Hassan Wan Ibrahim. Walaupun Zawawi memilih Gaal sekiranya tidak dapat Parlimen Pasir Puteh tetapi ada usaha termasuk dari Kuala Lumpur mencaturkan supaya Zawawi bertanding di Semerak. Perletakkan Zawawi di itu adalah untuk 'membunuh' kerjayaanya dalam politik.  Cara paling baik bagi membunuh Zawawi di Pasir Puteh ialah dengan meletakkan bertanding di kerusi yang sukar dimenangi.

Bila-bila masa dan di lihat dari celah mana sekali pun Zawawi tidak akan mampu untuk mengalahkan Wan Hassan yang dilihat sebagai wakil rakyat Pas yang ampuh di Pasir Puteh. Isu perceraian Wan Hassan dengan isteri keduanya yang cuba dijaja tidak berbekas langsung. Wan Hassan pula dilihat calon Pas yang sesuai untuk mengekangkan kemaraan Zawawi. Gedebe lawan gedebe.

Gaal yang menjadi kerusi pilihan kedua untuk Zawawi akan diserahkan kepada muka baru seornag doktor giri, Dr Sumardi Hassan. Sumardi dikatakan anak tempatan yang mempunyai kualiti untuk menjadi calon. Selain dari mempunyai keluarga besar doktor gigi ini juga dikatakan mempunyai latar belakang pendidikan Islam. Beliau pernah menuntut di Pakistan. dan berperwatakan sedarhana dan mesra rakyat.

Kemungkinan kalau Pas tidak memindahkan Nik Mazian Nik Mohamad di Gaal, kemungkinan kerusi ini akan dimenangi mudah oleh Sumardi. Justeru Pas perlu mencari jalan terbaik untuk menyelamatkan Dun Gaal. Setakat ini timbalan Yang Dipertua Pas Pasir Puteh, Yuganu Yunus dikatakan telah disebut-sebut untuk mengganti tempat Nik Mazian di Gaal.

Manakala di Limbongan pula Umno akan mempertaruhkan timbalan ketua bahagiannya Rujahan Salleh. Berlaku perebutan tiga calon untuk Dun Limbongan ini dari Umno, bekas wakil rakyat Che Min Che Mat yang juga dikenali dengan "wakil rakyat 30 sen",  Wan Mohd Najib dan Rujahan Salleh.

Rujahan juga pernah bertanding namun tewas. Bagaimana peluang Rujihan untuk nertanding di Limbongan cerah mmancar  apabila beliau jauh lebih muda berbanding Che Min dan Wan Najib yang sudah hampir lupus tempoh dan ditutupi senja limun.

Di Selising pula Umno telah hampir pasti meletakkan pegawai startegi Umno Sukri Salleh yang juga Naib Ketua Umno Pasir Puteh. Zukri yang bermasalah dengan ketua bahagian selama ini mendiamkan diri dan banyak memonitorkan jarum politiknya di Pasir Puteh dari Kuala Lumpur. Walaupun Ybekas wartawan Utusan Yazid Othman dikatakan berminat, tetapi Zukri dilihat lebih berpeluang memandangkan hubungan baik beliau dengan salah seorang orang kanan Najib Razak.

Kedudukan ini menjadikan Zukri lebih berpeluang. Bagi Umno Selising bukan kawasan yang diimpikan tetapi tidak mustahil kalau Zukri diturunkan dan Pas pula gagal mencari pengganti Saiful Bahari kemungkinan kerusi itu boleh berpindah tangan. Kekuatan yang ada kepada Zukri ialah beliau memiliki keluarga besar di Selising.

Nama-nama disebut itu sudah pun dimuktamadkan. Ia boleh berubah sekiranya ada perkembangan-perkembangan terkini yang mungkin akan dilakukan oleh Zawawi. Umno Pasir Puteh dan masyarakatnya juga sudah faham dengan cara Umno bahagian itu berpolitik. Peristiwa penghantaran mesej kepada Fuad Zarkasi sewaktu timbalan menteri pelajaran itu turun ke Pasir Puteh menjelaskan akan kesamsengan politik di bahagian itu.

MSO.

03 di kota bharu - Google Blog Search

03 di kota bharu - Google Blog Search


Demo bertembung <b>di Kota Bharu</b>, seorang blogger cedera, Pas

Posted: 26 Jun 2012 06:31 AM PDT


Seorang blogger pembangkang Khairul Nizam Abdul Ghani adalah antara individu yang mengalami kecederaan dalam pertembungan dua kumpulan yang mengadakan perhimpunan serentak di Kota Bharu hari ini.

Khairul yang merupakan pengendali blog Adukataruna dikatakan cedera dan menerima 

tiga jahitan di kepala ekoran kecederaan yang dialaminya.
Khairul Nizam dikatakan memasuki ke kawasan kumpulan pro-UMNO dan cuba membuat provokasi dengan harapan agar dapat menaikkan kemarahan penyokong UMNO.
Malaysiakini melaporkan bahawa demo yang diadakan oleh PAS adalah atas arahan Sultan Kelantan kononnya untuk menuntut wang royalti minyak.

Ketua Polis Kelantan Datuk Jalaluddin Abdul Rahman mengesahkan berlaku insiden tumbuk-menumbuk dalam kejadian di hadapan Kota Darul Naim itu tetapi tidak dapat memastikan pihak mana yang melakukannya dahulu.

Pihak polis tidak menerima sebarang laporan Polis seperti yang dinyatakan oleh Khairul Nizam.

03 di gaal kelantan - Google Blog Search

03 di gaal kelantan - Google Blog Search


Calon-Calon Umno <b>Di</b> Pasir Puteh Percaturan Yang Tepat..!!

Posted: 20 Jun 2012 02:08 AM PDT

Umno Pasir Puteh menjadi bahagian pertama di Kelantan yang sudah selesai muktamadkan calon-calon untuk ke empat kerusi di kawasan parlimen itu iaitu, kerusi Parlimen Pasir Puteh, dan empat Dun, Gaal, Limbongan, Semerak dan Selising.

Senarai nama-nama yang bertanding di kerusi-kerusi berkenaan sudah pun berada dalam fail "beres" atas meja presiden parti di Ibu Pejabat Umno Kuala Lumpur. Pengerusi Umno Kelantan Mustapa Mohamed juga dikatakan merestui calon-calon berkenaan.

Kerusi parlimen yang sebelum ini menjadi rebutan beberapa nama sudah muktamad dengan bekas ketua bahagian Kamaruddin Mohd Noor akan diberikan tanggungjawab untuk merampas kerusi berkenaan. Walaupun pencalonan Kamaruddin mendapat tentangan khasnya dari ketua bahagian Zawawi Othman, namun atas kehendak Kuala Lumpur, Zawawi dikatakan terpaksa akur.

Pemilihan Kamaruddin katanya atas naluri Udin anak Yassin. Ha Najib Razak juga bersetuju kalau Kamaruddin dicalonkan. Pemilihan Kamaruddin salah satu sebab berdasarkan kepada latar belakang pendidikan dan syaksiah beliau yang dikatakan jauh lebih baik dari Zawawi yang sebelum ini hanya guru sekolah rendah sahaja.


Zawawi menentang pencalonan ini kerana beliau dikatakan lebih melihat pencalonan itu bakal memberi cabarannya di masa datang dalam hirerki kepimpinan Umno Pasir Puteh. Rata-rata berpendapat sekiranya Kamaruddin terpilih menjadi calon menyebabkan dia akan kembali memimpin Umno Bahagain Pasir Puteh dan ini paling diktakuti Zawawi berbanding kalah dalam pilihan raya. Zawawi pula lebih selesa menjadi ketua bahagian kerana dengan kedudukan itu beliau dapat mengendalikan peruntukan yang disalurkan menerusi Umno Pasir Puteh.

Sebagai gantiannya Zawawi dicadangkan bertanding di Dun Semerak untuk bertemua dengan Wan Hassan Wan Ibrahim. Walaupun Zawawi memilih Gaal sekiranya tidak dapat Parlimen Pasir Puteh tetapi ada usaha termasuk dari Kuala Lumpur mencaturkan supaya Zawawi bertanding di Semerak. Perletakkan Zawawi di itu adalah untuk 'membunuh' kerjayaanya dalam politik.  Cara paling baik bagi membunuh Zawawi di Pasir Puteh ialah dengan meletakkan bertanding di kerusi yang sukar dimenangi.

Bila-bila masa dan di lihat dari celah mana sekali pun Zawawi tidak akan mampu untuk mengalahkan Wan Hassan yang dilihat sebagai wakil rakyat Pas yang ampuh di Pasir Puteh. Isu perceraian Wan Hassan dengan isteri keduanya yang cuba dijaja tidak berbekas langsung. Wan Hassan pula dilihat calon Pas yang sesuai untuk mengekangkan kemaraan Zawawi. Gedebe lawan gedebe.

Gaal yang menjadi kerusi pilihan kedua untuk Zawawi akan diserahkan kepada muka baru seornag doktor giri, Dr Sumardi Hassan. Sumardi dikatakan anak tempatan yang mempunyai kualiti untuk menjadi calon. Selain dari mempunyai keluarga besar doktor gigi ini juga dikatakan mempunyai latar belakang pendidikan Islam. Beliau pernah menuntut di Pakistan. dan berperwatakan sedarhana dan mesra rakyat.

Kemungkinan kalau Pas tidak memindahkan Nik Mazian Nik Mohamad di Gaal, kemungkinan kerusi ini akan dimenangi mudah oleh Sumardi. Justeru Pas perlu mencari jalan terbaik untuk menyelamatkan Dun Gaal. Setakat ini timbalan Yang Dipertua Pas Pasir Puteh, Yuganu Yunus dikatakan telah disebut-sebut untuk mengganti tempat Nik Mazian di Gaal.

Manakala di Limbongan pula Umno akan mempertaruhkan timbalan ketua bahagiannya Rujahan Salleh. Berlaku perebutan tiga calon untuk Dun Limbongan ini dari Umno, bekas wakil rakyat Che Min Che Mat yang juga dikenali dengan "wakil rakyat 30 sen",  Wan Mohd Najib dan Rujahan Salleh.

Rujahan juga pernah bertanding namun tewas. Bagaimana peluang Rujihan untuk nertanding di Limbongan cerah mmancar  apabila beliau jauh lebih muda berbanding Che Min dan Wan Najib yang sudah hampir lupus tempoh dan ditutupi senja limun.

Di Selising pula Umno telah hampir pasti meletakkan pegawai startegi Umno Sukri Salleh yang juga Naib Ketua Umno Pasir Puteh. Zukri yang bermasalah dengan ketua bahagian selama ini mendiamkan diri dan banyak memonitorkan jarum politiknya di Pasir Puteh dari Kuala Lumpur. Walaupun Ybekas wartawan Utusan Yazid Othman dikatakan berminat, tetapi Zukri dilihat lebih berpeluang memandangkan hubungan baik beliau dengan salah seorang orang kanan Najib Razak.

Kedudukan ini menjadikan Zukri lebih berpeluang. Bagi Umno Selising bukan kawasan yang diimpikan tetapi tidak mustahil kalau Zukri diturunkan dan Pas pula gagal mencari pengganti Saiful Bahari kemungkinan kerusi itu boleh berpindah tangan. Kekuatan yang ada kepada Zukri ialah beliau memiliki keluarga besar di Selising.

Nama-nama disebut itu sudah pun dimuktamadkan. Ia boleh berubah sekiranya ada perkembangan-perkembangan terkini yang mungkin akan dilakukan oleh Zawawi. Umno Pasir Puteh dan masyarakatnya juga sudah faham dengan cara Umno bahagian itu berpolitik. Peristiwa penghantaran mesej kepada Fuad Zarkasi sewaktu timbalan menteri pelajaran itu turun ke Pasir Puteh menjelaskan akan kesamsengan politik di bahagian itu.

MSO.

03 di galas kelantan - Google Blog Search

03 di galas kelantan - Google Blog Search


Janji Kerajaan PAS <b>Kelantan</b> Yang Belum <b>Di</b> Tunai | Kamaluddin&#39;s <b>...</b>

Posted: 26 Jun 2012 07:28 AM PDT

Sesiapa sahaja berhak menggunakan apa yang terdapat disini untuk tujuan sebaran bukan untuk diputarbelitkan. Sekiranya terdapat apa-apa penulisan dan media yang terdapat disini yang melanggar hakcipta, sila maklumkan kepada saya bagi tujuan mengeluarkan penulisan dan media dari blog ini. Penafian serta Terma dan Syarat melayari blog ini boleh dilihat disini


03 di tumpat - Google Blog Search

03 di tumpat - Google Blog Search


Pekerja kilang mati ditikam <b>di Tumpat</b> | Inimajalah

Posted: 12 Jun 2012 02:10 AM PDT

Who's Online

9 visitors online now

Kategori

Arkib

© 2009 - 2012 inimajalah.com.my

Penyiaran semula kandungan web ini adalah dibenarkan dengan hakcipta tertakluk di bawah Creative Commons berdasarkan syarat seperti di sini.

03 di perupok - Google Blog Search

03 di perupok - Google Blog Search


Pahlawan Tok Moris » Sulalatus Salatin

Posted: 22 Jun 2012 11:39 PM PDT

Pahlawan Tok Moris atau Bomoh Idris merupakan salah seorang hulubalang dari bumi Kedah yang diceritakan pernah pergi bersama rakan-rakannya ke Bangkok dalam masa perang Perang Bisik untuk menyelamatkan Sultan Ahmad Tajuddin II.

Sultan Ahmad Tajuddin II atau Almarhum Melaka ini telah diperdaya oleh tali barut musuh sehingga Tuanku ditangkap oleh angkatan Thai apabila pulang dari persembunyian dari Melaka. Tungku dipenjarakan di Bangkok dan pada masa itu tidak ada sesiapa yang berani pergi menyelamatkan Tuanku kerana takut dengan kehebatan angkatan Thai, tambahan lagi telah ramai angkatan Melayu telah ditangkap dan dipenggal kepala mereka serta dihimpunkan kepala-kepala itu semua di sebuah bukit di Bangkok.

Akhirnya, angkatan Tok Moris dengan hanya seramai 7 orang sahaja telah bergerak ke Bangkok serta membuat serangan hendap yang dasyat terhadap tentera Thai. Satu pertempuran yang sangat hebat dari segi keilmuan berlaku antara kedua-dua pihak. Dengan pakaian ilmu 'sulam kalimah' dari angkatan Tok Moris telah dapat menewaskan musuh dan berjaya memecahkan masuk penjara tentera Thai lalu Tuanku Sultan telah diselamatkan. Namun, kehebatan ilmu pahlawan Thai amat sukar dibunuh di bumi mereka sendiri maka pasukan Tok Moris mengheret para pahlawan Thai seramai 40 ke 50 orang ini dengan dicucuk rotan ke telinga tawanan kemudian diikat secara beramai-ramai dan dibawa pulang ke bumi Melayu (kampung Perupok). Di sana mereka ditahan beberapa hari sebelum dibunuh lalu kesemuanya di tanam di Kubur Panjang.

Anugerah Sultan:

Di atas jasa Tok Moris dan rakan-rakannya, mereka telah dianugerahkan Tanah Ampun Kurnia seluas seratus ribu relong. Tanah ini dikatakan luasnya bermula dari Kampung Patani di timur (arah dari Kubur Panjang) hingga ke Kampung Perupok di barat. Dari Mukim Lesong di utara hingga ke Sg Rambai di selatan.

Rakan-rakan Seperjuangan:

Ramai rakan-rakan Tok Moris telah turut serta berjuang bersama beliau dalam pertempuran sejak dari awal tahun 1817 sehinggalah membawa ke perang Musuh Bisik. Nama mereka-meraka ini adalah seperti Tok Imam Ha (Taha), Tok Git Nui (Taib Kecik), Tok Panglima Arshad, Tok Panglima Kecik, Tok Mo Syen, Tok Merah, Tok Kameh dan beberapa ramai lagi yang tidak dapat dipastikan nama atau gelaran mereka.

Senjata-senjata Tok Moris:

Senjata milik Tok Moris ada yang masih disimpan oleh waris pahlawan ini dan salah sorang cicit kepada beliau iaitu Haji Idris dikatakan masih menyimpan sebilah pedang yang berukuran lebih kurang 3 kaki panjangnya. Pedang ini yang boleh digulung menjadikan sebagai tali pinggang dan boleh menegak apabila digunakan sebagai senjata pentempuran. Selain itu masih terdapat dalam simpanan oleh warisnya sebilah keris pakaian Tok Moris.

PENEMUAN 1 :

Pahlawan Tok Moris ini merupakan keturunan dari Raja Ayutthaya iaitu Sharif Shah adik kepada Paduka Bonda (isteri pertama Tengku Muhammad Jiwa III). Sharif Shah dikatakan lari meninggalkan Ayutthaya ketika pihak Burma menyerang dan berhijrah bersama pengikutnya seramai angkatan baginda mengandungi 40 ekor gajah ke negeri Kedah dan membina kubu dan kota dan kemudian dikenali sebagai Kota Mengkuang.

Maklumat dan kisah Tok Moris ini telah diperolehi melalui rujukan di Arkid Negara dan sebahagiannya telah diceritakan oleh sejarahwan Kedah iaitu Almarhum Datuk Ismail Saleh pada tahun 2004 melalui sumber kajian dan temuramah beliau dengan keturunan tersebut. Dalam rombongan kami, sempat kami melawat kawasan tanah Ampun Kurnia dan Masjid Perupok di mana terdapat makam Tok Moris.

Akhirkata :

"Hulubalang Bumi Jawi seperti Tok Moris ini adalah amat penting bagi anak-anak Tanah Jawi. Dewasa ini terdapat beberapa blog sedang membincangkan kewujudan phulubalang sebenar yang mempertahankan Tanah Air, walaupun perbincangan di blog seperti ini masih terdapat pertikaian namun bak kata sejarawan "sejarah itu hidup". Apapun kita sama-sama teruskan membongkar ketuanan Hulubalang kita dan InsyaAllah di satu hari yang terdekat ini, Hulubalang sebenar Bani Jawi akan menjadi sumber kekuatan semangat dan iktikad anak-anak di Tanah Jawi ini agar bersatu dan cekal mempertahankan yang haq"

Dipetik dari : hulubalangbanijawi.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

03 di wakaf che yeh - Google Blog Search

03 di wakaf che yeh - Google Blog Search


Mr. Secretary: 1st time ke Kelantan Part 4 : Ke <b>Wakaf Che Yeh</b> Cari <b>...</b>

Posted: 25 Jun 2012 09:51 PM PDT

Wah.. dah masuk part 4 dah kan. bab 3, CLICK HERE . Macam novel novela pulak rasanya.. Alah biasalah, nak jadi penulis novel tak layak n tak mampu nak imegine sepower novel novela kan. So, fefiling dalam penulisan dalam blog picisan tahap bayi 3 tahun nie pun dah cukup. bersyukur dengan apa yang ada ye tak. *tadah tangan amin.. Ok, back to d topic, haaaaaa... untuk entry kali nie, aku nak share n ceciter kat hampa semua benda yang menarik kat Wakaf Che Yeh nie. yelah, mana lah nak tau kan boleh bukakan hati konkrit korang yang tak pernah gi ke sini lagi kan. *x dapat ganjaran dari kerajaan negeri kelantan ok..
Aik, awat aku p wakaf che yeh semata dua mata nak p mencari abang Obama Ombak rindu. Aik, abang Obama belakon dalam ombak rindu ka? or depa ada buat shooting ombak rindu 2 yang dibintangi oleh abang Obama? wah. banyak betoi persoalan kan. Ok takpa, jap lagi hampa tau la sebab apa aku p cari Obama Ombak rindu kat Wakaf Che yeh nie kan. Aku siap bagi bukti lagi kat hampa.. kemain sungguh. (=_=")
Menurut Uncle Wikipedia, Wakaf Che Yeh nie terletak 7 KM dari Bandar Kota baru n popular dengan pasar malam hariannya.. *ingatkan Wakaf Che Yeh nie nama khas untuk pasar malam ala2 uptown tu je.(salah faham rupanya). ok, sambung.. Wakaf  Che Yeh nie dah beroperasi dari 10 tahun yang lepas woo. lama tu..*umur aku masa tu baru 10 tahun.. Uncle Wikipedia jugak cakap di Wakaf Che Yeh nie banyak barang yang kita boleh dapat. Dari pakaian sampailah ke makanan tradisonal Kelantan.. *Good-good kan?
Actually, memang benar-benar lagi betul apa yang uncle Wikipedia tu dok merapu. memang banyak barangan kat sini. nak makan , nak pakai, nak shopping, semua boleh kat sini. and yang penting sekali mesti nak ada duit datang ke sini. *rambang mata. Semua barang boleh dikatakan lagi murah berbanding ngan barang-barang kat tempat kita. Yelah, Siam sebelah kan. Pengunjung kat sini memang ramai weh. Bercampur gaul peluh-peluh aku dengan pengunjung kat sana. *jem dengan manusia. ramai sungguh. OPs! terlupa, aku gi malam minggu rupanya.. ihihihi
Rasanya, cukup kot aku dok meraban sorang-sorang kat sini. Tah..tah, hampa main scrool dari atas untuk tengok gambar je kan. *syok sendiri rupanya aku nie.. Lol. Oklah, macam biasa, mesti la aku nak show off kat hampa semua gambar-gambar yang sempat aku amik walaupun bermandi peluh kat sana. *walaupun...kemain~
Kan aku kata, orang-orang yang datang sini semuanya kusyuk beli belah. Yelah, kat sini kan barang-barang murah. Macam-macam ada wooo.. *nada ala2 pakcik astro punya iklan.

bukan takat makanan n pakaian ja juai kat sini. MAS pun ada woo. Juai main letak atas meja pun. Tak takut langsung kena rompak. pak guard bawak senapang pun tak diperlukan. *mas celop rupanya.. Glup~

Korang tengoklah sendiri. Betapa padatnya manusia-manusia kat sana. Betapa terkepit lagi terhimpitnya aku kat sana. Jem..jem..jem.. balik sampai rumah, macam-macam bau ada. bau kari, bau masak lemak, bau lontong.. bau ketiak.. semua dalam satu..


Titiba sampai kat kedai juai kasut nie, aku terpanggil-panggil oleh kasut tu suruh amik gambar dia.. so, aku pun melenting la.. Dah la tak cantik. kasut demam ciken pop bentuk love.. warna merah macam tema red mummy.. 2 dalam satu sebab jadi tong sampah.. Cait, tengok-tengok pusing belakang, ada tuan punya kedai rupanya. siap buat muka tak puas hati sebab dok mencarut kat kasut dia.. *slow-slow kluar kedai n blah dari situ. ahahah..


Sat.sat.. nak senyum lebar jap. *sambil tutup mata sebelah. Ini pertama kali aku jumpa papan tanda arahan kat baju. n 1st time aku jumpa 3 ayat yang di translate dalam tulisan rumi. Memang menakjubkan.. *kau mampu~ aku cuba baca yang ditulis dalam versi Kelantan, tapi filed. Nada tak sedap katanya. Cait~


Xlah shopping banyak sangat. Sebab ujung bulan kan. Itulah sebabnya. Kalau nak diikutkan hati nurani berjiwa remaja lagi kanak-kanak nie, 10 ribu hingggit pun tak cukup kan..

Nie la dua orang brother pemandu pelancong aku.. *mamposs kena siku.. Nie la dianya orang yang aku tumpang dari kelantan ke Tanjong malim. Kalau nak ikutkan, aku balik naik bus sebab tiket dah beli. Tapi, hati murni depa mengajak aku balik dengan depa, bertambah la satu hari lagi kehidupan aku di kelantan. Baik dorang nie tau. Sorang nama Onn, Sorang nama kudin.. sapa nak berkenalan, Gitau aku na. ihihihh. *dorang staf kat office aku jugak la..
Nie la propa yang aku nak tunjuk dari tadi. ihihi.. Ce tengok gambar kat bawah nie. Obama dah pakai tudung wooo.. Bagoih betoi.. Macam tak percaya.. Eh,eh.. *dah tukar jantina ka... kepelikan sebenarnya..
Wah. ombak rindu... Kain ombak rindu. Eh.. Izzah pakai kain nie ke? maya karin datang beli kain nie ka? or kain nie memang berombak.. berombak dan membuat sipemakai jadi buloh perindu.. Penawar rindu.. rindu serindunya.. ahhaha.. Macam mana la kain nie dipanggil ombak rindu.. :)
Oklah, cukup mengeksploitasi keadaan. Wakaf Che Yeh memang meriah..*maria cerry.. ahaha. Dok meraban panjang-panjang, buat isi entry nie lari jauh dari tajuk asalnya. Ok, cukup sampai sini ja taipan aku dalam entry nie. Kita jumpa dalam next entry lagi ok. untuk Part 5 pulak tau. Wah.. kata 4 hari kat sana, tapi dah masuk part 5 nie apa kes kan.. ihihi. yelah, part 5 nie kan pasal perjalanan balik. ada benda yang menarik dibuat n tempat menarik yang aku singgah masa dlm perjalanan tau. Nak tahu apa dia, tunggu next entry ok.. Assalamualaikum kawan-kawan semua. n thx alot sebab sudi baca. *nada sopan.

03 di pulau melaka - Google Blog Search

03 di pulau melaka - Google Blog Search


(GAMBAR) Himpunan Hijau <b>di Pulau</b> Pinang dan <b>Melaka</b> | Blog <b>...</b>

Posted: 25 Jun 2012 10:06 AM PDT

Sign up free email newsletter

Stay Updates with this Blog. Get Free email newsletter updates, Enter your Email here:

Don't forget to confirm your email subcription

Leave a Reply to this Post

ads