Khamis, 23 Januari 2014

03 di chiku - Google Blog Search

03 di chiku - Google Blog Search


felda <b>chiku</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 09 Jan 2014 12:00 AM PST

PAS Di Gugusan FELDA Chiku Berkubur Selepas Semua Ahli Sertai UMNO

GUA MUSANG – Pas Cawangan Chiku 7 berkubur selepas 20 ahlinya yang menggerakkan parti itu secara aktif di Gugusan Felda Chiku sejak tahun 1990 mengisytiharkan keluar parti untuk menjadi ahli UMNO dan menyokong Barisan Nasional (BN).

Kesemua mereka membuat keputusan tersebut bersama ahli keluarga masing-masing selepas kecewa dengan pemimpin Pas yang tidak menghargai perjuangan mereka malah pemimpin tertinggi Pas didakwa langsung tidak pernah melawat ahlinya di situ.

Wakil mereka, Ayob Jaafar, 51, berkata, tingkah laku pemimpin Pas Kelantan itu berbeza dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paloh, Datuk Norzula Mat Diah daripada BN yang bukan sahaja tinggal di kawasan berhampiran sebaliknya seorang yang sangat mesra dan berkhidmat untuk rakyat.

"Saya datang ke sini pada tahun 1989 dan menjadi penyokong kuat Pas ketika kali pertama mengundi setahun selepas itu lalu terus berjuang bersama Pas tetapi pemimpin atasan pula tidak melakukan kerja.

"Saya sokong Pas sebab Tok Guru (Datuk Nik Aziz Nik Mat) tetapi lama-kelamaan saya tengok apa yang Pas lakukan semua tidak betul, malah mereka meniru apa sahaja yang UMNO lakukan," katanya ketika ditemui di rumahnya di sini hari ini.

Bikri Samad, 50, berkata, meskipun baru hendak menjadi ahli UMNO namun sejak beberapa tahun lalu dia bersama keluarga sudah jatuh hati dengan sikap pemimpin UMNO yang cakna kepada rakyat dan sentiasa memberi sokongan.

"Jadi kali ini saya akan mengisi borang untuk menjadi ahli UMNO supaya penduduk kampung lain percaya kerana memang selama ini saya sudah memilih UMNO dan menyokongnya," jelasnya.

Sementara itu, seorang ibu tunggal, Rohani Yahya, 47, berkata, dia memilih menjadi ahli UMNO sebagai ucapan terima kasih kepada pelbagai bantuan yang diterimanya daripada Kerajaan Pusat.

"UMNO tidak pernah mengabaikan saya dalam apa sahaja perkara. Saya dapat bantuan kebajikan untuk ibu tunggal, Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan pelbagai lagi bantuan persekolahan untuk anak-anak.

"Kali ini sokongan saya kepada BN. Saya akan memberi undi kepada calon BN dalam pilihan raya nanti untuk membalas budi mereka," katanya.

Ahli Pas sejak 1989, Suhaibah Abdul Rahman, 43, berkata, dia kecewa dengan Kerajaan Pas Kelantan yang langsung tidak pernah memberi sebarang bantuan serta menjaga kebajikan keluarganya.

"Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berikan durian runtuh kepada semua peneroka dan banyak lagi. Ini semua saya hargai dan bersyukur kerana dapat membantu keluarga saya.

"Saya tidak pernah merasa sedikit pun bantuan daripada Pas Kelantan, tidak kiralah dalam apa bentuk sekalipun," ujarnya. – UTUSAN

Artikel disiar pada April 3, 2013 - 9:26 pm oleh Darlina Shasha

03 di kuala krai - Google Blog Search

03 di kuala krai - Google Blog Search


mY LiFe !!: Suhu Sejuk <b>di Kuala Krai</b>, Kelantan

Posted: 22 Jan 2014 06:56 PM PST

Subhana'Allah..Maha Suci Allah, Maha Pencipta yang mencipta bumi dan segala pergerakan di seluruh alam ini.
Kuala Krai, Kelantan kebiasaannya mengalami suhu purata sekitar 30-35 Celcius pada waktu siang dan purata pada 25-30 celcius pada waktu malam mengalami suhu sejuk sejak beberapa hari yang lalu. Seingat ambe, ambe perasan suhu sejuk ini sejak hampir 2 minggu yang lalu iaitu sekitar pada awal tahun iaitu bermula seawal 3 Januari lagi. Memula ambe ingat ini disebabkan musim banjir peringkat ke 2, tetapi tiada nya hujan lebat yang berlaku, hanya hujan renyai-renyai.
Sekitar 7 Januari 2014, tiada hujan namun suhu masih sejuk. Suhu sejuk masih terasa hingga sekarang. 
Akhirnya, ambe menjumpai jawapan yang dicari-cari. Terima kasih kepada My lovely bro, Abg Ami...Pada 21 Januari 2014, ambe ditunjukkan satu artikel dalam The Star Online oleh Jabatan Metareologi Malaysia yang mengatakan, suhu di Kuantan, Pahang, Sebahagian Kedah, Perlis termasuk Kelantan amnya terutamanya Kuala Krai khasnya. 
Mengikut Jabatan Metareologi, Kuala Krai mengalami suhu sejuk akibat perubahan monson yang biasa berlaku sebelum ini. Suhu sejuk ini sekitar 20-22 celcius. (Jadi betul le apa yang ambe alami sebelum ini).
Suhu di Kuala Krai akan jatuh pada tahap minimum iaitu pada 19 celcius yang akan berlaku dalam tempoh 2 hari lagi, iaitu pada esok, 24.01.2014. Suhu terendah yang sama macam suhu di Cameron Highlands dan Genting Highlands.
Jika mengikut pakar, suhu ini pernah berlaku sebelum ini dan adalah satu fenomena biasa.
Bagi diri ambe pula, sejak ambe tinggal di Kuala Krai, sejak dilahirkan pada tahun 1982, dan seingat ambe, ini kali pertama ambe alami. Jika pakar mengatakan pernah dan biasa berlaku, sejujur ambe katakan, tiada dalam ingatan ambe. Malah ambe bertanya juga pada Mama dan Abah, orang lama di Kuala Krai sejak zaman penjajah lagi, mereka juga tidak tahu dan tidak ingat bila keadaan ini berlaku.
Jika diikutkan oleh pakar antarabangsa yang ambe pernah baca artikelnya di dalam Sinar Harian, Malaysia mungkin akan mengalami suhu sejuk dan mungkin bersalji. Keadaan itu bakal berlaku sekitar diantara tahun 2040 atau 2050. 

Namun begitu, artikel ini dinafikan oleh pakar metareologi Malaysia yang mengatakan Malaysia masih terlindung di dalam kawasan Garisan Khatulistiwa. Tetapi, dengan apa yang telah terjadi pada Mesir, Vietnam dan Indonesia, ambe rasa Garisan Khatulistiwa ini bukan lagi sebagai ukuran. Malah ukuran ini dibuat oleh manusia sendiri. Segala apa yang berlaku, atas kehendak Nya. Kita berserah pada Allah S.W.T selaku pemilik dan pentadbir alam ini.
Ketika ambe menulis blog saat ini, memang sudah dilaporkan di media sosial, elektronik malah di berita arus perdana yang Vietnam mengalami salji buat kali pertama, Mesir turut mengalami salji buat kali pertama dalam tempoh 100 tahun dan turut mengalami salji adalah Indonesia. Subhana'allah
Salji di Indonesia (Sumber Youtube)
Salji di Vietnam (Sumber Youtube)
Salji di Mesir (Sumber Youtube)
video
Semua ini kuasa Allah yang Maha Berkuasa atas segala apa yang dimiliki Nya. Mungkin sebagai peringatan untuk kita semua. Pakar hanya meramalkan keadaan cuaca berdasarkan teknologi yang dimiliki semasa ini dan bersandarkan apa yang kajian mereka lakukan bertahun-bertahun mengenai apa yang pernah berlaku sebelum ini dan akan berlaku selepas ini. Selebihnya, hanya Allah sahaja yang tahu apa yang Dia lakukan untuk kita.
Secara peribadi ambe, bila lagi nak merasa suhu sejuk macam ini. Mungkin ini kali pertama dan mungkin terakhir untuk ambe rasa suhu sejuk 19-22 Celcius di Kuala Krai. Jika Allah panjangkan umur ini, in Shaa Allah akan merasa lagi pada tahun tahun akan datang..

03 di bunut payong - Google Blog Search

03 di bunut payong - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di bunut payong</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jan 2014 09:10 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di bunut payong</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Jan 2014 09:48 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Majlis Ramah Mesra Bersama Pemuda Dun <b>Bunut Payong</b> « Pilih <b>...</b>

Posted: 26 Dec 2013 07:17 AM PST

Kota Bharu-Sdr Wan Mohd Rasman Dato Hj Wan Hassan, Ketua Pemuda Umno Bhg Kota Bharu turun padang bersama Ketua Ketua Pemuda cawangan dalam Dun Bunut Payong dalam Majlis Ramah Mesra disamping menyampaikan saluran  bantuan kepada golongan muda.
image

03 di manek urai - Google Blog Search

03 di manek urai - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di manek urai</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jan 2014 09:23 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di manek urai</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Dec 2013 09:10 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di manek urai</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Dec 2013 09:20 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di manek urai</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Dec 2013 09:23 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

&#39;Perubahan bermula <b>di Manek Urai</b>&#39; - Utusan Online

Posted: 12 Jul 2009 04:38 PM PDT

'Perubahan bermula di Manek Urai'

PUTRAJAYA 12 Julai - Sokongan dan kesedaran pengundi di Manek Urai terhadap Barisan Nasional (BN) merupakan langkah permulaan ke arah usaha membela nasib rakyat Kelantan pada masa depan.

Menurut Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, BN dan UMNO akan bersama-sama dengan seluruh rakyat Kelantan untuk memulakan langkah pembaharuan itu.

''Ini adalah masa yang tepat untuk membuat perubahan kerana di tangan penduduk Manek Urai, kesemua pembaharuan ini akan bermula.

''Manek Urai boleh menjadi tempat bermulanya perubahan itu kerana rata-rata pengundi sedar dengan politik sempit kepimpinan Pas yang tidak mungkin dapat membawa mereka ke mana-mana," ujarnya dalam satu kenyataan akhbar yang dikeluarkan di sini hari ini.

Menurut beliau, jentera kempen UMNO menerima pelbagai keluhan rakyat Manek Urai yang tidak melihat sebarang peningkatan hidup sepanjang diperintah Pas.

''Apabila saya bertemu sendiri dengan pengundi, ramai menyatakan keadaan ini perlu berubah dan rakyat tidak boleh lagi digula-gulakan.

''Jauh di sudut hati mereka tertanya-tanya apakah kerajaan Kelantan sedar bahawa ramai rakyat di pedalaman masih hidup dalam keadaan yang jauh tertinggal dan semakin hari peluang mereka semakin tertutup," ujarnya.

Beliau berkata, saban hari penduduk Manek Urai dan sekitarnya melihat kekayaan hasil bumi dari Kelantan khususnya kayu balak dibawa keluar.

Jelasnya, hasil bumi bernilai jutaan ringgit itu adalah milik negeri dan rakyat Kelantan berhak menikmati pulangan daripadanya.

''Mereka tertanya-tanya apakah tidak mungkin kerajaan negeri dapat membuat perubahan dan berkongsi kekayaan dengan rakyat secara lebih telus," ujarnya.

03 di rantau panjang - Google Blog Search

di rantau panjang - Google Blog Search

03 di rantau panjang - Google Blog Search


Mangsa Banjir <b>Di Rantau Panjang</b> Meningkat - MyNewsHub.My <b>...</b>

Posted: 13 Jan 2014 04:44 AM PST


KOTA BHARU – Jumlah mangsa banjir di Kelantan pada petang ini bertambah kepada 1,629 orang berbanding 1,423 orang pagi tadi.

Menurut portal rasmi kerajaan negeri, kesemua mangsa membabitkan 644 buah keluarga dari Rantau Panjang itu kini ditempatkan di lapan buah pusat pemindahan sementara.

Peningkatan jumlah mangsa banjir di kawasan jajahan Pasir Mas itu berikutan limpahan air Sungai Golok di Rantau Panjang yang masih mencatatkan bacaan melepasi bahaya.

Keadaan itu juga menyebabkan kebanyakan peniaga di zon bebas cukai Rantau Panjang menutup perniagaan mereka hari ini berikutan kawasan digenangi air selain kenderaan ringan tidak boleh memasuki kawasan itu.

Paras air di Sungai Golok, Rantau Panjang pada pukul 5 petang berada pada paras 10.34 meter iaitu melepasi tahap bahaya 9 meter.

Jalan alternatif antara Rantau Panjang ke Jeli iaitu di Panglima Bayu masih lagi ditutup kepada kenderaan ringan.

Laporan itu turut mengesahkan semua pusat pemindahan banjir dalam jajahan Tanah Merah telah ditutup selepas 199 orang mangsa banjir yang ditempatkan di situ dibenarkan pulang ke rumah masing-masing pagi tadi. – BERNAMA

Mangsa Banjir Di Rantau Panjang Meningkathttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/FW310208_KB10_130114_BANJIR_JALAN-lpr.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/FW310208_KB10_130114_BANJIR_JALAN-lpr-150x150.jpgMyNewsHub Terkini

KOTA BHARU - Jumlah mangsa banjir di Kelantan pada petang ini bertambah kepada 1,629 orang berbanding 1,423 orang pagi tadi. Menurut portal rasmi kerajaan negeri, kesemua mangsa membabitkan 644 buah keluarga dari Rantau Panjang itu kini ditempatkan di lapan buah pusat pemindahan sementara. Peningkatan jumlah mangsa banjir di kawasan jajahan Pasir...

KOTA BHARU - Jumlah mangsa banjir di Kelantan pada petang ini bertambah kepada 1,629 orang berbanding 1,423 orang pagi tadi. Menurut portal rasmi kerajaan negeri, kesemua mangsa membabitkan 644 buah keluarga dari Rantau Panjang itu kini ditempatkan di lapan buah pusat pemindahan sementara. Peningkatan jumlah mangsa banjir di kawasan jajahan Pasir Mas itu berikutan limpahan air Sungai Golok di Rantau Panjang yang masih mencatatkan bacaan melepasi bahaya. Keadaan itu juga menyebabkan kebanyakan peniaga di zon bebas cukai Rantau Panjang menutup perniagaan mereka hari ini berikutan kawasan digenangi air selain kenderaan ringan tidak boleh memasuki kawasan itu. Paras air di Sungai Golok, Rantau Panjang pada pukul 5 petang berada pada paras 10.34 meter iaitu melepasi tahap bahaya 9 meter. Jalan alternatif antara Rantau Panjang ke Jeli iaitu di Panglima Bayu masih lagi ditutup kepada kenderaan ringan. Laporan itu turut mengesahkan semua pusat pemindahan banjir dalam jajahan Tanah Merah telah ditutup selepas 199 orang mangsa banjir yang ditempatkan di situ dibenarkan pulang ke rumah masing-masing pagi tadi. - BERNAMA