Ahad, 23 September 2012

03 di manek urai - Google Blog Search

03 di manek urai - Google Blog Search


Royalti Minyak: Pembangkang Mengundur Ke Belakang

Posted: 11 Aug 2012 03:47 PM PDT

royalti

Apabila Pakatan Rakyat (PR) melalui kenyataan Anwar Ibrahim dan Husam Musa secara terbuka menolak penubuhan Jawatankuasa Khas Tuntutan Royalti Negeri-negeri Pantai Timur, sudah tampak jelas permainan politik yang cuba dicorakkan oleh pembangkang bersabit isu royalti minyak ini.

Imbas semula sejarah awal isu royalti minyak ini sejak mula ianya ditimbulkan, rakyat sudah nampak hala tuju PAS condong untuk mempolitikkannya berbanding merundingkan isu untuk mencari titik temu.

Menjelang Pilihanraya Kecil (PRK) Manek Urai yang diadakan pada Julai 2009 lalu misalnya, isu tuntutan royalti minyak untuk Kelantan adalah menu utama yang dianggap oleh PAS akan menjadi daya tarikan kuat untuk meningkatkan sokongan rakyat kepada Nik Aziz dan kerajaan negeri pimpinannya.

Namun seperti yang kita maklum, keputusan PRK tersebut walaupun berkesudahan dengan kemenangan berpihak kepada PAS akan tetapi undi yang diperolehi PAS dan majoriti kemenangannya juga jatuh merudum.

Semasa PRU 2008, DUN Manek Urai dimenangi oleh PAS dengan majoriti 1,352 undi setelah memperolehi sejumlah 5,746 undi mengalahkan calon BN yang hanya memperolehi 4,394 undi.

Sekalipun kempen PRK Manek Urai agak hangat dengan isu retorik dan provokasi kenegerian bersabit tuntutan royalti minyak, menariknya undi yang diperolehi PAS dalam PRK itu telah merosot kepada 5,348 undi sahaja berbanding PRU 2008 sebanyak 5,746 undi memihak kepada PAS.

BN pula berjaya meraih sokongan dari 5,283 pengundi yakni peningkatan memberangsangkan sebanyak 889 undi, satu penambahbaikan sokongan yang agak baik dibandingkan hanya 4,394 undi saja yang dirangkul pada PRU 2008.

Kebetulannya, calon yang mewakili PAS yang memenangi PRK Manek Urai adalah seorang peraih ikan, lantaran itu kemenangan tipis dengan majoriti hanya 65 undi itu begitu popular dan sinonim dikalangan khalayak umum sebagai kemenangan "nyawa-nyawa ikan".

Selepas PRK itu, PAS masih cuba mensensasikan isu royalti kerana berpandangan ianya tetap berbaloi untuk dimanfaatkan bagi kepentingan politik PAS walaupun ujian awal di Manek Urai menyaksikan kesan positifnya pada PAS terlampau minima.

Dalam pada itu, ramai kalangan pemimpin PAS pada awalnya bercanggah pendapat apabila ramai yang mengakui dari aspek perundangan sebenarnya Kelantan tidak layak menuntut royalti tersebut sekalipun cuba diyakinkan oleh Husam Musa yang isu ini tetap akan memihak kepada Kelantan.

Apabila Husam berjaya 'mempengaruhi' pemimpin UMNO Kelantan, Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) untuk sepakat dalam satu pasukan memperjuangkan isu tersebut, akhirnya perbezaan pandangan dikalangan pemimpin PAS negeri dapat diketepikan.

Berikutan itu, sejak akhir 2009 dan sepanjang tahun 2010 gerakan menuntut royalti minyak terus diperhebatkan kerana PAS yakin dengan penyertaan rasmi Ku Li maka isu tersebut akan mempengaruhi rakyat untuk menolak UMNO yang ketika itu dilihat semakin mendapat tempat di hati rakyat Kelantan.

Tanpa PAS sedari, penyertaan Ku Li dalam kempen tuntutan royalti itu hanyalah bersifat menuntut ehsan Perdana Menteri supaya menggunakan kuasa dan budi bicaranya bagi menimbangkan pembayaran royalti demi kebaikan negeri Kelantan dan lain-lain negeri yang di luar sempadan pantainya menghasilkan petroleum atau gas.

Ku Li tahu, dengan hanya bersandarkan pada Akta Kemajuan Petroleum 1974 dan Perjanjian 1975 semata-mata tidak kukuh untuk dihujahkan kelayakan Kelantan menerima bayaran royalti berikutan kekangan dari akta dan fakta perundangan lain terutama membabitkan sempadan perairan yang memisahkan hak kerajaan negeri dan hak kerajaan pusat.

Antara akta yang berkait langsung dengan Akta kemajuan Petroleum 1974 dan Perjanjian 1975 ialah Akta Pelantar Benua 1966 [Akta 83], Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu No.7/1967), Akta Perlombongan Petroleum 1966 [Akta 95], UNCLOS 1982, Convention on the Territorial Sea and Contiguous Zone 1958 dan beberapa lagi akta lain.

Oleh sebab itu, apabila Perdana Menteri Dato' Seri Najib mengumumkan keputusan untuk menubuhkan Jawatankuasa Khas bagi membincangkan isu royalti minyak membabitkan tiga negeri di Pantai Timur, ia sebenarnya satu berita gembira yang sepatutnya disambut semua pihak.03 di rantau panjang - Google Blog Search

03 di rantau panjang - Google Blog Search


Ceritaku untuk mu: Masjid Cina@ Masjid Beijing <b>di Rantau Panjang</b>

Posted: 07 Sep 2012 05:00 PM PDT


Bagi pembaca yang baru membaca entry ini,anda boleh membaca mengenai Masjid Cina@Masjid Beijing di sini. Ada juga beberapa maklumat yang boleh dibaca dalam blog myadha dan beberapa kawan yang lain.Pasti pembaca ingin mengetahui berapa kos pembinaanya. Mengikut maklumat pembacaan saya kosnya menelan belanja hampir 9 juta. Lihat saja pada paparan saya yang sebelum ini. Memang cantik rekebentuknya.Dan paling saya suka keadaan persekitaran Masjid Cina@ Masjid Beijing ini bersih dan selesa. Tiada halangan bagi pelancong untuk berkunjung dan bergambar di Masjid Cina ini. Malah anak saudara saya,beriya-iya ingin mengambil gambar di ruang imam....(lihat gambar di atas).
Ini pula pembahagi ruang solat wanita dengan lelaki. Tahukah anda,bahawa cetusan idea pembinaan Masjid Bejing@Masjid Cina ini adalah dari Menteri Besar Kelantan iaitu Tuan Guru Nik Abdul Aziz.Dari pembacaan saya,pada peringkat awal pembukaan masjid ini khabarnya solat terawih diimamkan oleh Imam jemputan dari China...yang kebetulan ketika pembukaan ini jatuh pula pada bulan Ramadhan.Tahniah!pihak yang bertanggungjawab satu inovasi dalam menyebarkan syiar islam.Bagi anda yang berada di luar Kelantan,dan datang berkunjung ke Rantau Panjang jangan lepaskan peluang berkunjung dan bersolat di Masjid Cina@Masjid Beijing ini. Kita akhiri kisah Masjid Cina/Beijing di sini....Kami dah melawat anda bila lagi?....(Entry baru bakal menyusul,sedang fikir)

03 di demit kelantan - Google Blog Search

03 di demit kelantan - Google Blog Search


Menghadiri Kumpulan Inovatif Dan Kreatif (KIK) Negeri <b>Kelantan</b> 2012

Posted: 12 Sep 2012 11:14 PM PDT

Sekiranya umat Islam tidak pernah mempedulikan dari sudut pengibadatan,kerohanian dan sentiasa bangun malam,maka ia akan mendapati bahawa tentera-tenteranya akan jatuh satu persatu dan mereka hanyut dengan ujian.Tidak dapat tidak,bangun malam perlu kekal sebagai teori kalau pun bukan untuk dipraktikkan >>PETIKAN BUKU PERJUANGAN

Org yg bahagia itu akan selalu menyediakan waktu utk membaca,kerana membaca itu sumber hikmah, menyediakan waktu utk tertawa kerana ketawa itu muzik jiwa, menyediakan waktu utk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu utk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu utk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu, dan menyediakan waktu utk beribadah kerana ibadah itu adalah ibu segala ketenangan jiwa..

03 di tanah merah - Google Blog Search

03 di tanah merah - Google Blog Search


PENGEDAR DADAH <b>DI TANAH MERAH</b> DI CEKUP!!! | Pakdoe Allan

Posted: 27 Aug 2012 11:22 AM PDT


TANAH MERAH - Polis berjaya merampas 1,292 biji pil kuda dalam dua tangkapan berasingan melalui operasi bersepadu bermula pukul 2.50 pagi hingga 5.15 pagi di Jalan Taman Hiburan di sini kelmarin.

Ketua Polis Daerah Tanah Merah, Deputi Superintendan Abdul Aziz Mahmud berkata, dalam tangkapan pertama, polis menahan sebuah kereta jenis Proton Satria yang dinaiki tiga lelaki dalam keadaan mencurigakan.

Menurutnya, hasil pemeriksaan polis pada badan salah seorang daripada mereka, ditemui dua biji pil dipercayai dadah berwarna kemerahan yang disimpan di dalam kotak rokok.

"Siasatan lanjut pada kenderaan terbabit, polis menjumpai satu beg silang berwarna coklat yang diletakkan di dalam papan pemuka kereta.

"Polis kemudian menjumpai enam paket plastik warna biru mengandungi 992 biji pil kuda serta satu plastik lut sinar berisi daun dipercayai ganja dan turut ditemui wang tunai RM4,450," katanya kepada pemberita di sini semalam.

PAKDOE ALLAN

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search


Global Networking: Re: [free_4_your_ads] Rumah banglo <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 08 Jul 2012 09:42 AM PDT

 

"Hey Guys, use this link http://www.lifebytheinch.com it is the
same as going to Amazon.com nothing changes. Same products and services
delivered from Amazon @ 10-50% off. Give it a shot and FORWARD it to all your
friends as well as theirs. You will love it and while doing so contributing to
a great charity without spending a Pennie more!!!

http://michaelfkatz.com/
"It is not your Aptitude but your
Attitude that determines your Altitude"
Michael Katz
Email Mkatz289@att.net
Cell 718 930 8817

--- On Sun, 7/8/12, Money Received <billionspeoples@yahoo.com> wrote:

From: Money Received <billionspeoples@yahoo.com>
Subject: [free_4_your_ads] Rumah banglo di kelantan-jelawat
To: free_4_your_ads@yahoogroups.com
Date: Sunday, July 8, 2012, 1:35 AM

Rumah banglo di jelawat kelantan ingin dijual

keluasan tanah 0.3428 hektar- RM350,000

harga boleh runding....

alasan untuk jual kerana ingin membuat rumah berdekatan dengan keluarga

berminat sila sms 0192376913 -[sms dahulu]

[Non-text portions of this message have been removed]


ads