Jumaat, 3 Jun 2011

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search


PAS Akan Tercicir <b>Kelantan</b> Dalam PRU 13 « Kickdefella

Posted: 06 May 2011 10:34 PM PDT

Muktamar PAS pertengahan tahun ini akan menyaksikan ke arah manakah para perwakilan PAS ingin membawa komitmen Parti Islam Se Malaysia bagi berhadapan dengan Pilihanraya Umum Ke 13 akan datang.

Tiga keputusan yang bakal menyusur. Pertama, mengekalkan tekad PAS memperjuangkan Islam sepenuhnya dan mempertahankan kedudukannya di kubu-kubu tradisinya di Negeri-Negeri Melayu. Kedua, melebarkan arus tsunami 2008 dengan meneruskan usaha meraih sokongan pemilih-pemilih bukan Melayu dan bertapak di kerusi-kerusi campuran di bandar. Atau ketiga, mengekalkan momentum 2008 disamping mempertahankan kedudukannya di kubu-kubu tradisinya di Negeri-Negeri Melayu.

Pilihan yang pertama dan ke tiga boleh mencalari komitmennya terhadap Pakatan Rakyat. Pilihan yang kedua pula boleh mengakibatkan keciciran sokongan terhadap PAS di kubu-kubu tradisinya di Negeri-Negeri Melayu.

Perwakilan PAS harus sedar, walaupun hari ini mereka menikmati jentera Pakatan Rakyat tetapi di dalam berhadapan dengan PRU13 kelak, mereka tidak lagi menikmati kekuatan maya seperti PRU12.

Hari ini kekuatan media dan media maya PAS kembali kendur seperti asalnya sewaktu PRU1999 dan PRU2004. Kekuatan media dan media maya PAS hanya tertumpu kepada pejuang-pejuang dan aktivis-aktivis parti yang dalam kata ringkas hanya mampu berhujah dengan cara totok, penuh kekerasan dan caci-maki menjurus kepada meraih sokongan dari pembaca yang sudah menyokong mereka.

Di Kelantan arus perubahan sudah mula menjadi gelombang. Penduduk di kawasan bandar dan pesisir bandar sudah mula jemu dengan kemelut yang mereka hadapi akibat kegagalan Kerajaan Negeri Pimpinan PAS menyelesaikan isu-isu asas seperti kemudahan air bersih dan sistem saliran yang baik dan kebersihan persekitaran. UMNO pula kembali menikmati sokongan yang meningkat di kerusi-kerusi tradisi mereka termasuk di kawasan-kawasan tanah rancangan yang terlepas dalam 2008.

Keputusan kajian peti-peti undi oleh PAS Kelantan sendiri menyaksikan satu pattern yang membimbangkan. PAS Kelantan sedar mereka berhadapan dengan kekalahan di Kelantan.

Nik Aziz yang putih bersih sudah tercemar dan menjadi orang biasa. Pengganti pilihan Nik Aziz, YB. Dato' Husam Musa pula tidak mungkin dapat diletakkan bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri kerana tidak digemari oleh pihak Istana Kelantan yang baru. Calon popular untuk mengganti MB Kelantan itu pula, seperti YB. Dato' Ahmad Yacob dan YB. Dato' Mohammad Amar dirasai oleh Nik Aziz sebagai tidak memiliki kemampuan yang sewajarnya. Maka, di dalam keadaan begini, Nik Aziz tiada pilihan tetapi memilih untuk terus kekal sebagai tunggak PAS di Kelantan.

UMNO Kelantan mahu dua dari tiga pilihan yang ada pada PAS iaitu, sama ada Nik Aziz kekal sebagai tunggak PAS di Kelantan atau, sama ada Ahmad Yakob atau Nik Amar dipilih sebagai penyambung tradisi kepimpinan ulama' di Kelantan. Salah satu daripada 2 pilihan ini, UMNO akan senyum lega.

Tetapi, jika Husam Musa yang dipilih sebagai pengganti Nik Aziz, UMNO akan merasa kelatnya. Apa tidaknya, kebanyakan pimpinan UMNO Kelantan sendiri mengakui kelebihan Husam. Penyokong-penyokong UMNO sendiri akan menyokong Husam.

Husam sendiri berusaha keras untuk memperbaiki hubungannya dengan Istana Kelantan bagaimanapun, pihaknya mendakwa penasihat kepada Al-Sultan Kelantan sebagai penghalangnya.

Kedudukan semasa di Kelantan menyaksikan UMNO berada di dalam kedudukan selesa untuk memenangi 16 buah kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan. Ia di tambah dengan 5 kerusi yang dimenanginya pada 2004 tetapi tewas pada 2008 serta 3 kerusi yang mereka tewas kurang daripada 5% undi dalam tsunami 2008. Keseluruhannya, UMNO dilihat berpotensi memenangi minimum 24 daripada 45 kerusi DUN Kelantan. Kerusi-kerusi tersebut adalah seperti berikut,

A) Kumpulan pertama

 1. N01 Pengkalan Kubor
 2. N04 Wakaf Bharu
 3. N15 Gual Periok
 4. N16 Bukit Tuku
 5. N22 Jelawat
 6. N25 Kok Lanas
 7. N29 Selising
 8. N31 Semerak
 9. N36 Bukit Bunga

10. N37 Air Lanas

11. N38 Kuala Balah

12. N40 Guchil

13. N42 Dabong

14. N43 Nenggiri

15. N44 Paloh

16. N 45 Galas

B) Kumpunan kedua

 1. N11 Tendong
 2. N23 Melor
 3. N27 Gual Ipoh
 4. N39 Mengkebang
 5. N41 Manek Urai

C) Kumpulan ketiga

 1. N21 Perupok
 2. N34 Temangan
 3. N35 Kemuning

Sementara itu, jika arus pemilih Melayu yang dilihat mula kembali kepada UMNO di dalam beberapa siri pilihanraya kecil semenjak YAB Dato' Seri Najib Razak menyandang jawatan Perdana Menteri Malaysia, PAS turut berkemungkinan besar akan tercicir kerusi-kerusi berikut.

D) Kumpulan keempat

 1. N11 Chetok
 2. N12 Pengkalan Pasir
 3. N20 Tawang
 4. N24 Kadok
 5. N30 Limbongan
 6. N32 Gaal
 7. N33 Pulai Chondong

Kewibaan UMNO Kelantan di bawah pimpinan Dato' Sri Mustapa Mohamed juga dapat diukur dengan kemampuan ia mengembeling jenteranya menyakinkan pemilih bahawa Kelantan dibawahnya akan mampu memperbaiki kualiti hidup masyarakat. Jika pemilih yakin dengannya, kerusi-kerusi berikut juga boleh terus tercicir dari genggaman rapi PAS di Kelantan.

E) Kumpulan kelima

 1. N02 Kelaboran
 2. N05 Kijang
 3. N08 Tanjong Mas
 4. N09 Kota Lama
 5. N10 Bunut Payong
 6. N17 Salor
 7. N19 Demit

Ada eloknya, perwakilan ke Muktamar PAS sempat bertenang seketika dan menghayati kedudukan semasa dari perspektif yang lebih terbuka sebelum mereka membuang undi untuk menentukan arah tuju parti. Namun begitu, saya suka memetik kata-kata seorang sahabat baik dan bekas ADUN PAS Kelantan, kepada saya di dalam pertemuan baru-baru ini.

"Alo Pok Sheih, tak dok nak rusingnya kalau PAS kalah di Kelantan. Bukan kita tak biasa kalah. Bahkan ana masih yakin, PAS dan pimpinan kita lebih kuat dan lebih banyak benda yang kita buat semasa zaman kita kalah banding dengan zaman kita ada kuasa. PAS ni parti Islam, matlamat kita untuk perjuangkan Islam. Biar kalah asal kita jangan ubah matlamat kita…."

Saya hanya mampu tersenyum kagum dengan semangat tersebut.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di chiku - Google Blog Search

03 di chiku - Google Blog Search


j-QAF SK <b>CHIKU</b> 03: Asal Usul Sek. Keb. <b>Chiku</b> 03

Posted: 31 May 2011 11:59 PM PDT

Bermulanya pembukaan tanah baru di kawasan hulu negeri Kelantan, telah banyak memberi peluang-peluang pekerjaan dan penempatan baru. Ini termasuklah di kawasan Gugusan Felda Chiku. Dari situlah lahirnya kepentingan memberi pendidikan kepada anak-anak peneroka..

Sekolah ini mula dibuka pada 1.1.1987. Pada awalnya ia merupakan sekolah cawangan di bawah kelolaan Guru Besar Sekolah Kebangsaan Chiku 02. Guru besar yang pertama ialah En. Jaafar B. Yussof. Sekolah ini bermula dengan 10 bilik darjah yang di tempatkan sementara di bangunan lama Pejabat Felda Chiku 03.

Sekolah ini dimerdekakan pada 1.4.1988. Masih berada di lokasi lama tetapi sudah mendapat bangunan tambahan untuk menampung bilangan murid yang bertambah dengan pesat. Tuan Haji Mat Hussain b. Awang Hamat telah dilantik menjadi Guru besar yang pertama selepas dimerdekakan. Beliau bersara secara pilihan pada 31.12.1993.

Satu lokasi baru telah dikenalpasti untuk membina bangunan baru. Sebidang tapak seluas 13.22 ekar di Bandar Baru Chiku dikenal pasti. Bermula dengan detik inilah sekolah ini diberi nama Sekolah Kebangsaan Chiku 03 pada 1.12.1991. Nama ini diberi bertepatan sekali dengan lokasi sekolah ini yang terletak di kawasan Felda Chiku 03.Tambahan pula pada suatu waktu kawasan ini dipenuhi dengan pokok-pokok ciku.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di rantau panjang - Google Blog Search

03 di rantau panjang - Google Blog Search


Banjir <b>di Rantau Panjang</b>

Posted: 02 Nov 2010 07:42 AM PDT

RANTAU PANJANG: Limpahan air Sungai Golok yang menenggelami daerah Rantau Panjang kini menyebabkan kawasan bebas cukai itu lumpuh bahkan pekan Sungai Golok di Narathiwat yang terletak bersebelahannya di Thailand juga turut terjejas.

Paras air Sungai Golok melebihi paras bahaya 9.00 M,bacaan sekarang 10.19 M.

Tinjauan mendapati, penduduk di Rantau Panjang bukan sekadar terputus hubungan dengan penduduk di luar daerah itu bahkan aktiviti perniagaan yang dijalin setiap hari membabitkan dua negara turut terhenti.
Biarpun menjangkakan kehadiran musim bah, rata-rata penduduk sempadan yang ditemui bagaimanapun meluahkan kebimbangan terhadap limpahan lebihan air di kawasan tadahan air terdekat iaitu di Sukirin, Narathiwat, Thailand yang akan menyebabkan air meningkat lebih mendadak.

Seorang penduduk, Nita Mat Ann, 31, berkata beliau kini semakin diburu kebimbangan sekiranya keadaan hujan tidak reda yang akan menyebabkan peningkatan di kawasan tadahan air itu.
"Banjir mula sejak semalam air naik, jadi hari ni memang tak niaga dah…Kita bimbanglah, kalau setakat air sungai tidak apa, tapi kalau hujan lebat lagi malam ini air tadahan itu limpah, kita akan susah kerana akan banjir besar, boleh gulung tikarlah," kata penduduk Sukirin yang juga peniaga di Rantau Panjang, di sini hari ini.
Sementara itu Setiausaha kepada Datuk Bandar Sungai Golok, Fauzi Abdul Majid ketika ditemui berkata, pihaknya juga bimbang dengan hujan yang dijangka turun berterusan dan turut mengeluarkan arahan berjaga-jaga kepada rakyat di sempadan Thailand.


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di machang - Google Blog Search

03 di machang - Google Blog Search


AGEN DSAI....: Ceramah Penuh DSAI <b>Di Machang</b> (video)

Posted: 05 May 2011 03:43 AM PDT

Billion of our money been waste by Bn - Why pay the IPP so much? The biggest thorn in TNB is the high IPP capacity payment estimated to exceed RM11b for the financial year. With Jimah power plant...

21 beberapa jam yang lalu

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di gaal kelantan - Google Blog Search

03 di gaal kelantan - Google Blog Search


PAS Akan Tercicir <b>Kelantan</b> Dalam PRU 13 « Kickdefella

Posted: 06 May 2011 10:34 PM PDT

Muktamar PAS pertengahan tahun ini akan menyaksikan ke arah manakah para perwakilan PAS ingin membawa komitmen Parti Islam Se Malaysia bagi berhadapan dengan Pilihanraya Umum Ke 13 akan datang.

Tiga keputusan yang bakal menyusur. Pertama, mengekalkan tekad PAS memperjuangkan Islam sepenuhnya dan mempertahankan kedudukannya di kubu-kubu tradisinya di Negeri-Negeri Melayu. Kedua, melebarkan arus tsunami 2008 dengan meneruskan usaha meraih sokongan pemilih-pemilih bukan Melayu dan bertapak di kerusi-kerusi campuran di bandar. Atau ketiga, mengekalkan momentum 2008 disamping mempertahankan kedudukannya di kubu-kubu tradisinya di Negeri-Negeri Melayu.

Pilihan yang pertama dan ke tiga boleh mencalari komitmennya terhadap Pakatan Rakyat. Pilihan yang kedua pula boleh mengakibatkan keciciran sokongan terhadap PAS di kubu-kubu tradisinya di Negeri-Negeri Melayu.

Perwakilan PAS harus sedar, walaupun hari ini mereka menikmati jentera Pakatan Rakyat tetapi di dalam berhadapan dengan PRU13 kelak, mereka tidak lagi menikmati kekuatan maya seperti PRU12.

Hari ini kekuatan media dan media maya PAS kembali kendur seperti asalnya sewaktu PRU1999 dan PRU2004. Kekuatan media dan media maya PAS hanya tertumpu kepada pejuang-pejuang dan aktivis-aktivis parti yang dalam kata ringkas hanya mampu berhujah dengan cara totok, penuh kekerasan dan caci-maki menjurus kepada meraih sokongan dari pembaca yang sudah menyokong mereka.

Di Kelantan arus perubahan sudah mula menjadi gelombang. Penduduk di kawasan bandar dan pesisir bandar sudah mula jemu dengan kemelut yang mereka hadapi akibat kegagalan Kerajaan Negeri Pimpinan PAS menyelesaikan isu-isu asas seperti kemudahan air bersih dan sistem saliran yang baik dan kebersihan persekitaran. UMNO pula kembali menikmati sokongan yang meningkat di kerusi-kerusi tradisi mereka termasuk di kawasan-kawasan tanah rancangan yang terlepas dalam 2008.

Keputusan kajian peti-peti undi oleh PAS Kelantan sendiri menyaksikan satu pattern yang membimbangkan. PAS Kelantan sedar mereka berhadapan dengan kekalahan di Kelantan.

Nik Aziz yang putih bersih sudah tercemar dan menjadi orang biasa. Pengganti pilihan Nik Aziz, YB. Dato' Husam Musa pula tidak mungkin dapat diletakkan bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri kerana tidak digemari oleh pihak Istana Kelantan yang baru. Calon popular untuk mengganti MB Kelantan itu pula, seperti YB. Dato' Ahmad Yacob dan YB. Dato' Mohammad Amar dirasai oleh Nik Aziz sebagai tidak memiliki kemampuan yang sewajarnya. Maka, di dalam keadaan begini, Nik Aziz tiada pilihan tetapi memilih untuk terus kekal sebagai tunggak PAS di Kelantan.

UMNO Kelantan mahu dua dari tiga pilihan yang ada pada PAS iaitu, sama ada Nik Aziz kekal sebagai tunggak PAS di Kelantan atau, sama ada Ahmad Yakob atau Nik Amar dipilih sebagai penyambung tradisi kepimpinan ulama' di Kelantan. Salah satu daripada 2 pilihan ini, UMNO akan senyum lega.

Tetapi, jika Husam Musa yang dipilih sebagai pengganti Nik Aziz, UMNO akan merasa kelatnya. Apa tidaknya, kebanyakan pimpinan UMNO Kelantan sendiri mengakui kelebihan Husam. Penyokong-penyokong UMNO sendiri akan menyokong Husam.

Husam sendiri berusaha keras untuk memperbaiki hubungannya dengan Istana Kelantan bagaimanapun, pihaknya mendakwa penasihat kepada Al-Sultan Kelantan sebagai penghalangnya.

Kedudukan semasa di Kelantan menyaksikan UMNO berada di dalam kedudukan selesa untuk memenangi 16 buah kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan. Ia di tambah dengan 5 kerusi yang dimenanginya pada 2004 tetapi tewas pada 2008 serta 3 kerusi yang mereka tewas kurang daripada 5% undi dalam tsunami 2008. Keseluruhannya, UMNO dilihat berpotensi memenangi minimum 24 daripada 45 kerusi DUN Kelantan. Kerusi-kerusi tersebut adalah seperti berikut,

A) Kumpulan pertama

 1. N01 Pengkalan Kubor
 2. N04 Wakaf Bharu
 3. N15 Gual Periok
 4. N16 Bukit Tuku
 5. N22 Jelawat
 6. N25 Kok Lanas
 7. N29 Selising
 8. N31 Semerak
 9. N36 Bukit Bunga

10. N37 Air Lanas

11. N38 Kuala Balah

12. N40 Guchil

13. N42 Dabong

14. N43 Nenggiri

15. N44 Paloh

16. N 45 Galas

B) Kumpunan kedua

 1. N11 Tendong
 2. N23 Melor
 3. N27 Gual Ipoh
 4. N39 Mengkebang
 5. N41 Manek Urai

C) Kumpulan ketiga

 1. N21 Perupok
 2. N34 Temangan
 3. N35 Kemuning

Sementara itu, jika arus pemilih Melayu yang dilihat mula kembali kepada UMNO di dalam beberapa siri pilihanraya kecil semenjak YAB Dato' Seri Najib Razak menyandang jawatan Perdana Menteri Malaysia, PAS turut berkemungkinan besar akan tercicir kerusi-kerusi berikut.

D) Kumpulan keempat

 1. N11 Chetok
 2. N12 Pengkalan Pasir
 3. N20 Tawang
 4. N24 Kadok
 5. N30 Limbongan
 6. N32 Gaal
 7. N33 Pulai Chondong

Kewibaan UMNO Kelantan di bawah pimpinan Dato' Sri Mustapa Mohamed juga dapat diukur dengan kemampuan ia mengembeling jenteranya menyakinkan pemilih bahawa Kelantan dibawahnya akan mampu memperbaiki kualiti hidup masyarakat. Jika pemilih yakin dengannya, kerusi-kerusi berikut juga boleh terus tercicir dari genggaman rapi PAS di Kelantan.

E) Kumpulan kelima

 1. N02 Kelaboran
 2. N05 Kijang
 3. N08 Tanjong Mas
 4. N09 Kota Lama
 5. N10 Bunut Payong
 6. N17 Salor
 7. N19 Demit

Ada eloknya, perwakilan ke Muktamar PAS sempat bertenang seketika dan menghayati kedudukan semasa dari perspektif yang lebih terbuka sebelum mereka membuang undi untuk menentukan arah tuju parti. Namun begitu, saya suka memetik kata-kata seorang sahabat baik dan bekas ADUN PAS Kelantan, kepada saya di dalam pertemuan baru-baru ini.

"Alo Pok Sheih, tak dok nak rusingnya kalau PAS kalah di Kelantan. Bukan kita tak biasa kalah. Bahkan ana masih yakin, PAS dan pimpinan kita lebih kuat dan lebih banyak benda yang kita buat semasa zaman kita kalah banding dengan zaman kita ada kuasa. PAS ni parti Islam, matlamat kita untuk perjuangkan Islam. Biar kalah asal kita jangan ubah matlamat kita…."

Saya hanya mampu tersenyum kagum dengan semangat tersebut.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

PAS Akan Tercicir <b>Kelantan</b> Dalam PRU 13 « Terompah Besi ™

Posted: 07 May 2011 01:31 PM PDT

Muktamar PAS pertengahan tahun ini akan menyaksikan ke arah manakah para perwakilan PAS ingin membawa komitmen Parti Islam Se Malaysia bagi berhadapan dengan Pilihanraya Umum Ke 13 akan datang.

Tiga keputusan yang bakal menyusur. Pertama, mengekalkan tekad PAS memperjuangkan Islam sepenuhnya dan mempertahankan kedudukannya di kubu-kubu tradisinya di Negeri-Negeri Melayu. Kedua, melebarkan arus tsunami 2008 dengan meneruskan usaha meraih sokongan pemilih-pemilih bukan Melayu dan bertapak di kerusi-kerusi campuran di bandar. Atau ketiga, mengekalkan momentum 2008 disamping mempertahankan kedudukannya di kubu-kubu tradisinya di Negeri-Negeri Melayu.

Pilihan yang pertama dan ke tiga boleh mencalari komitmennya terhadap Pakatan Rakyat. Pilihan yang kedua pula boleh mengakibatkan keciciran sokongan terhadap PAS di kubu-kubu tradisinya di Negeri-Negeri Melayu.

Perwakilan PAS harus sedar, walaupun hari ini mereka menikmati jentera Pakatan Rakyat tetapi di dalam berhadapan dengan PRU13 kelak, mereka tidak lagi menikmati kekuatan maya seperti PRU12.

Hari ini kekuatan media dan media maya PAS kembali kendur seperti asalnya sewaktu PRU1999 dan PRU2004. Kekuatan media dan media maya PAS hanya tertumpu kepada pejuang-pejuang dan aktivis-aktivis parti yang dalam kata ringkas hanya mampu berhujah dengan cara totok, penuh kekerasan dan caci-maki menjurus kepada meraih sokongan dari pembaca yang sudah menyokong mereka.

Di Kelantan arus perubahan sudah mula menjadi gelombang. Penduduk di kawasan bandar dan pesisir bandar sudah mula jemu dengan kemelut yang mereka hadapi akibat kegagalan Kerajaan Negeri Pimpinan PAS menyelesaikan isu-isu asas seperti kemudahan air bersih dan sistem saliran yang baik dan kebersihan persekitaran. UMNO pula kembali menikmati sokongan yang meningkat di kerusi-kerusi tradisi mereka termasuk di kawasan-kawasan tanah rancangan yang terlepas dalam 2008.

Keputusan kajian peti-peti undi oleh PAS Kelantan sendiri menyaksikan satu pattern yang membimbangkan. PAS Kelantan sedar mereka berhadapan dengan kekalahan di Kelantan.

Nik Aziz yang putih bersih sudah tercemar dan menjadi orang biasa. Pengganti pilihan Nik Aziz, YB. Dato' Husam Musa pula tidak mungkin dapat diletakkan bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri kerana tidak digemari oleh pihak Istana Kelantan yang baru. Calon popular untuk mengganti MB Kelantan itu pula, seperti YB. Dato' Ahmad Yacob dan YB. Dato' Mohammad Amar dirasai oleh Nik Aziz sebagai tidak memiliki kemampuan yang sewajarnya. Maka, di dalam keadaan begini, Nik Aziz tiada pilihan tetapi memilih untuk terus kekal sebagai tunggak PAS di Kelantan.

UMNO Kelantan mahu dua dari tiga pilihan yang ada pada PAS iaitu, sama ada Nik Aziz kekal sebagai tunggak PAS di Kelantan atau, sama ada Ahmad Yakob atau Nik Amar dipilih sebagai penyambung tradisi kepimpinan ulama' di Kelantan. Salah satu daripada 2 pilihan ini, UMNO akan senyum lega.

Tetapi, jika Husam Musa yang dipilih sebagai pengganti Nik Aziz, UMNO akan merasa kelatnya. Apa tidaknya, kebanyakan pimpinan UMNO Kelantan sendiri mengakui kelebihan Husam. Penyokong-penyokong UMNO sendiri akan menyokong Husam.

Husam sendiri berusaha keras untuk memperbaiki hubungannya dengan Istana Kelantan bagaimanapun, pihaknya mendakwa penasihat kepada Al-Sultan Kelantan sebagai penghalangnya.

Kedudukan semasa di Kelantan menyaksikan UMNO berada di dalam kedudukan selesa untuk memenangi 16 buah kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan. Ia di tambah dengan 5 kerusi yang dimenanginya pada 2004 tetapi tewas pada 2008 serta 3 kerusi yang mereka tewas kurang daripada 5% undi dalam tsunami 2008. Keseluruhannya, UMNO dilihat berpotensi memenangi minimum 24 daripada 45 kerusi DUN Kelantan. Kerusi-kerusi tersebut adalah seperti berikut,

A) Kumpulan pertama

 1. N01 Pengkalan Kubor
 2. N04 Wakaf Bharu
 3. N15 Gual Periok
 4. N16 Bukit Tuku
 5. N22 Jelawat
 6. N25 Kok Lanas
 7. N29 Selising
 8. N31 Semerak
 9. N36 Bukit Bunga
 10. N37 Air Lanas
 11. N38 Kuala Balah
 12. N40 Guchil
 13. N42 Dabong
 14. N43 Nenggiri
 15. N44 Paloh
 16. N 45 Galas

B) Kumpunan kedua

 1. N11 Tendong
 2. N23 Melor
 3. N27 Gual Ipoh
 4. N39 Mengkebang
 5. N41 Manek Urai

C) Kumpulan ketiga

 1. N21 Perupok
 2. N34 Temangan
 3. N35 Kemuning

Sementara itu, jika arus pemilih Melayu yang dilihat mula kembali kepada UMNO di dalam beberapa siri pilihanraya kecil semenjak YAB Dato' Seri Najib Razak menyandang jawatan Perdana Menteri Malaysia, PAS turut berkemungkinan besar akan tercicir kerusi-kerusi berikut.

D) Kumpulan keempat

 1. N11 Chetok
 2. N12 Pengkalan Pasir
 3. N20 Tawang
 4. N24 Kadok
 5. N30 Limbongan
 6. N32 Gaal
 7. N33 Pulai Chondong

Kewibaan UMNO Kelantan di bawah pimpinan Dato' Sri Mustapa Mohamed juga dapat diukur dengan kemampuan ia mengembeling jenteranya menyakinkan pemilih bahawa Kelantan dibawahnya akan mampu memperbaiki kualiti hidup masyarakat. Jika pemilih yakin dengannya, kerusi-kerusi berikut juga boleh terus tercicir dari genggaman rapi PAS di Kelantan.

E) Kumpulan kelima

 1. N02 Kelaboran
 2. N05 Kijang
 3. N08 Tanjong Mas
 4. N09 Kota Lama
 5. N10 Bunut Payong
 6. N17 Salor
 7. N19 Demit

Ada eloknya, perwakilan ke Muktamar PAS sempat bertenang seketika dan menghayati kedudukan semasa dari perspektif yang lebih terbuka sebelum mereka membuang undi untuk menentukan arah tuju parti. Namun begitu, saya suka memetik kata-kata seorang sahabat baik dan bekas ADUN PAS Kelantan, kepada saya di dalam pertemuan baru-baru ini.

"Alo Pok Sheih, tak dok nak rusingnya kalau PAS kalah di Kelantan. Bukan kita tak biasa kalah. Bahkan ana masih yakin, PAS dan pimpinan kita lebih kuat dan lebih banyak benda yang kita buat semasa zaman kita kalah banding dengan zaman kita ada kuasa. PAS ni parti Islam, matlamat kita untuk perjuangkan Islam. Biar kalah asal kita jangan ubah matlamat kita…."

Saya hanya mampu tersenyum kagum dengan semangat tersebut.

5.958700 102.146872

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search


Kelantan Youth Car Club: TT <b>di</b> Kota Bharu dan <b>Pengkalan Chepa</b>

Posted: 07 May 2011 12:05 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]TT di Kota Bharu dan Pengkalan Chepa. Gambar event TT di Kota Bharu dan Pengkalan Chepa. Anjuran: Lain-lain gambar tentang Event KYCC bolehlah didapati di laman Social Facebook : http://www.facebook.com/home.php#! ...

03 di jeli kelantan - Google Blog Search

03 di jeli kelantan - Google Blog Search


<b>Jeli</b> Dijadikan Pangkalan Gerakan Gelombang Merah Tawan <b>Kelantan</b>

Posted: 03 Jun 2011 10:50 AM PDT

 JELI  - Umno bahagian Jeli akan dijadikan kubu dan pangkalan gerakan Gelombang Merah dalam usaha menawan Kelantan daripada tangan Pas pada pilihan raya umum ke-13 nanti, kata Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Beliau yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata, bagi memenuhi hasrat itu, Umno bahagian itu bukan sahaja berazam untuk merampas semua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dimenangi PAS di kawasan Parlimen Jeli, malah di seluruh negeri.

"Kita (Umno Jeli) berazam untuk dijadikan pangkalan hadapan atau kubu dalam mengepalai gerakan Gelombang Merah bagi merampas negeri ini dari tangan PAS pada pilihan raya umum ke-13 akan datang," katanya ketika berucap pada majlis perasmian mesyuarat agung perwakilan Umno bahagian itu di Kompleks Umno Bukit Nangka, di sini Jumaat.

Mesyuarat itu dirasmikan Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah. Mohd Shafie sebelum itu turut dibawa melawat Kompleks Kuarantin Kastam dan Imigresen (CIQ) Sempadan Kelantan-Thailand di Buketa diiringi kira-kira 200 penunggang motosikal terdiri Pemuda Umno.

Mustapa berkata hasrat beliau itu akan menjadi kenyataan jika anggota Umno di semua peringkat bekerja habis-habisan bagi menghadapi pilihan raya yang akan diadakan pada bila-bila masa sahaja.

"Ini perlu untuk membela rakyat yang telah menampakkan tanda-tanda untuk berubah melalui perjuangan yang dibawa oleh Kerajaan BN atau Umno," katanya.

Di GUA MUSANG, Timbalan Ketua Umno bahagian Gua Musang Mat Yusoff Abd Ghani berkata anggota Umno di Kelantan perlu mengutamakan perjuangan parti daripada kepentingan peribadi bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang bagi membolehkan BN merampas semula Kelantan daripada PAS yang kini berdepan dengan kebencian rakyat kerana banyak isu gagal diselesaikan.

"Jangan kita berpecah lagi. PAS hakikat sebenarnya tidak kuat di Kelantan, tetapi disebabkan perpecahan di kalangan ahli Umno itu sendiri memberi peluang parti itu menang pada beberapa PRU yang lepas," katanya semasa berucap merasmikan Mesyuarat Perwakilan Pemuda, Wanita dan Puteri Umno Bahagian Gua Musang di Bukit Chekati, di sini.

Mat Yusoff yang juga ADUN Nenggiri berkata, PAS kini semakin lemah kerana banyak isu yang dibangkitkan rakyat negeri itu termasuk isu tanah penduduk kampung serta Orang Asli dan air gagal diselesaikan sampai sekarang.

- BERNAMA

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di tanah merah - Google Blog Search

03 di tanah merah - Google Blog Search


FAMIHA HOMESTAY <b>Tanah Merah</b>: LOKASI FAMIHA HOMESTAY <b>TANAH MERAH</b>

Posted: 11 Apr 2011 05:47 PM PDT

PETA LOKASI FAMIHA HOMESTAY
Berikut adalah peta lokasi Famiha Homestay yang di ringkaskan. Sila klik pada peta dibawah untuk dapatkan peta yang lebih jelas. Sila cetak dan bawa bersama sebagai panduan. Sebarang masalah, hubungi saya.
Selamat Berkunjung.....
"Murah - Damai - Selesa"
Visi Kami : "MENJADI HOMESTAY PILIHAN PERTAMA DI TANAH MERAH" Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di pasir mas - Google Blog Search

03 di pasir mas - Google Blog Search


buletin prihatin: Mengitai PAS <b>di Pasir Mas</b>.

Posted: 04 Apr 2011 10:40 PM PDT

SAYA mendokong penuh kerajaan pimpinan YAB PM kerana itulah pilihan mejoriti rakyat Malaysia. Pun begitu, saya berdoa dan berharap agar PAS akan terus kuat dan mantap demi membawa wadah perjuangan Islam di Negara ini.

Saya mendapat tahu PAS kawasan Pasir Mas akan mengadakan mesyuarat agongnya pada 30 April akan dating. PAS kawasan Pasir Mas buat masa ini dipimpini oleh Ustaz Ismail Nuh. Saya difahamkan sejak dulu lagi beliau ingin melepaskan jawatan YDP namun dihalang oleh pendokong-pendokong di Pasir Mas. Ustaz Ismail dikehendaki bukan kerna pitis di sakunya. Beliau dikehendaki kerana keikhlasan dan ilmu yang dapat dirasai oleh rakyat di sana.

Pada mesyuarat agong kali ini, saya rasa selain perkiraan jawatan YDP, apa yang lebih wajar dibincangkan dan diusulkan ialah siapakah yang menjadi wakil PAS dalam PRU 13 kelak di Pasir Mas.

Saya tahu Datuk Him begitu giat menjalankan program termasuklah menyebarkan baju kuning kepada mereka yang dikatakan ahli Perkasa. Bahkan gelombang Merah di Pasir Mas pun dikatakan Datuk Himlah penaja utamanya.

Datuk Him di Pasir Mas sama dengan wakil UMNO dah sekali pandang. Demikian kuatnya Datuk Hing berkerja. Justeru, perlulah mereka yang benar-benar padan untuk berhadapan dengan Dautk Hing di Pasir Mas. Bahkan telah ada sungutan di kedai kopi mengatakan UMNO akan menyerah kerusi Pasir Mas kepada Datuk Hing.

Satu pandangan di kalangan pekerja-pekerja tegar di Pasir Mas, mereka "setuju angin" benar kalau Mad Sabu dibawa ke Pasir Mas untuk mewakili PAS dalam PRU kelak. PAS bukan tiada calon hebat di Pasir Mas. Abang Pa ADUN Pengkalan Pasir misalnya, merupakan seorang yang bijak dalam pelbagai percaturan.

Namun tokoh-tokoh hebat ini amat diharapkan untuk mengukuhkan kerajaan Islam di Kelantan. Saya kira hal-hal inilah yang patut diberi perhatian dalam muktamar Pasir Mas 30 April kelak.

Sebagaimana kata Ketua Penerangan Negeri, dalam usaha merampas Malasia, Kelantan tidak kebal dari serangan UMNO. Maka sesuai benarlah percaturan strategic dibuat mulai semalam lagi.

Saya benar-benar mendoakan PAS akan bertambah kuat dengan pengisian keislamannya dalam masyarakat. – 2 Jamadil Awal 1432H.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di ketereh - Google Blog Search

03 di ketereh - Google Blog Search


KERENGGA: Ada cawangan Umno <b>di Ketereh</b> bakal dibubar

Posted: 19 May 2011 02:47 AM PDT

Mohd Nor Yahya

Kemuncaknya apabila bekas Ketua Pemuda Umno Ketereh, Soberi Shafii (gambar) mengambil langkah sama menyerah borang menyertai PAS baru-baru ini.

Sejak pilihan raya umum 2008 sehingga sekarang tiga bekas anggota jawatankuasa Umno Ketereh menyertai PAS termasuk Hussin Mat dan Abdul Manaf Abdullah.

Soberi pernah berjuang selama 38 tahun bersama Umno berkeyakinan lebih ramai lagi pengikutnya di Ketereh terutamanya anak muda menunggu masa sesuai untuk meninggalkan Umno.

"Hanya menunggu masa yang sesuai dan InsyaAllah kita akan lihat ada cawangan Umno di Ketereh akan dibubarkan nanti," katanya ketika ditemui pada majlis penyerahan sijil keahlian PAS kepada 100 bekas ahli Umno di sini, baru-baru ini.

Mereka yang diketuai Mohamad Abdul Rahman menerima sijil daripada Adun Kadok, Azami Mohd Nor. Majlis itu diadakan di Kampung Padang Lepar, Kadok.

Soberi juga bekas calon BN pada pilihan raya umum 1995 di Dun Kadok menjelaskan gelombang merah dilancarkan Datuk Seri Mustapa Mohamed hanya retorik semata-mata.

"Umno sebenarnya tidak ada pendekatan kukuh untuk meyakinkan rakyat Kelantan.

"Bagi saya gelombang merah tidak memberi kesan langsung kepada rakyat negeri ini," ujarnya.

Azami pula berkata, hasil kesedaran rakan-rakan bekas pemimpin Umno di Kerereh membolehkan rakyat menilai perjuangan sebenar dibawa Umno sekarang.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di kelaboran - Google Blog Search

03 di kelaboran - Google Blog Search


™ kaasii peecaahhh laaa...®: Program terkini <b>Di</b> sekitar Pulau <b>...</b>

Posted: 14 May 2011 02:28 AM PDT

Unit Ehsan 1 NGO yang sedang mengembangkan sayap ke kawasan seluruh Parlimen di Malaysia kini dalam rangka untuk menambahkan ahli.

Mohon disebarkan kepada rakan-rakan untuk mendaftar sebagai ahli.

Untuk mendapatkan maklumat untuk sebarang program dan update terkini sila layari http://unit-ehsan-penang.blogspot.com untuk maklumat lanjut.

Atau tel 0124984556 @ penyelaras parlimen untuk sebarang pertanyaan

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

™ kaasii peecaahhh laaa...®: Banjir Kilat <b>Di</b> Sg Dua

Posted: 14 May 2011 02:11 AM PDT

Unit Ehsan 1 NGO yang sedang mengembangkan sayap ke kawasan seluruh Parlimen di Malaysia kini dalam rangka untuk menambahkan ahli.

Mohon disebarkan kepada rakan-rakan untuk mendaftar sebagai ahli.

Untuk mendapatkan maklumat untuk sebarang program dan update terkini sila layari http://unit-ehsan-penang.blogspot.com untuk maklumat lanjut.

Atau tel 0124984556 @ penyelaras parlimen untuk sebarang pertanyaan

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

ads