Selasa, 12 Julai 2011

03 di chiku - Google Blog Search

03 di chiku - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2011 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2011 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2011 09:02 AM PDT


j-QAF SK <b>CHIKU</b> 03: Asal Usul Sek. Keb. <b>Chiku</b> 03

Posted: 31 May 2011 11:59 PM PDT

Bermulanya pembukaan tanah baru di kawasan hulu negeri Kelantan, telah banyak memberi peluang-peluang pekerjaan dan penempatan baru. Ini termasuklah di kawasan Gugusan Felda Chiku. Dari situlah lahirnya kepentingan memberi pendidikan kepada anak-anak peneroka..

Sekolah ini mula dibuka pada 1.1.1987. Pada awalnya ia merupakan sekolah cawangan di bawah kelolaan Guru Besar Sekolah Kebangsaan Chiku 02. Guru besar yang pertama ialah En. Jaafar B. Yussof. Sekolah ini bermula dengan 10 bilik darjah yang di tempatkan sementara di bangunan lama Pejabat Felda Chiku 03.

Sekolah ini dimerdekakan pada 1.4.1988. Masih berada di lokasi lama tetapi sudah mendapat bangunan tambahan untuk menampung bilangan murid yang bertambah dengan pesat. Tuan Haji Mat Hussain b. Awang Hamat telah dilantik menjadi Guru besar yang pertama selepas dimerdekakan. Beliau bersara secara pilihan pada 31.12.1993.

Satu lokasi baru telah dikenalpasti untuk membina bangunan baru. Sebidang tapak seluas 13.22 ekar di Bandar Baru Chiku dikenal pasti. Bermula dengan detik inilah sekolah ini diberi nama Sekolah Kebangsaan Chiku 03 pada 1.12.1991. Nama ini diberi bertepatan sekali dengan lokasi sekolah ini yang terletak di kawasan Felda Chiku 03.Tambahan pula pada suatu waktu kawasan ini dipenuhi dengan pokok-pokok ciku.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di kuala krai - Google Blog Search

03 di kuala krai - Google Blog Search


mi1: Polis tahan 10 wakil Pakatan lawat Jeyakumar <b>di</b> IJN

Posted: 01 Feb 2001 12:00 AM PST

Polis menahan sembilan ahli parlimen dan senator Pakatan Rakyat daripada melawat ahli parlimen Sungai Siput Dr Michael Jeyakumar yang kini terlantar di Pusat Jantung Negara (IJN) ketika di bawah tahanan Ordinan Darurat.

Mereka yang ditahan itu adalah - M Manogaran (Teluk Intan), Khalid Samad (Shah Alam), Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor), Tian Chua (Batu), R Sivarasa (Subang), Nurul Izzah Anwar (Pantai Dalam), Dr Hatta Ramli (Kuala Krai), Fong Po Kuan (Batu Gajah) - dan senator S Ramakrishnan.

Sg siput mp dr jeyakumar devaraj - Socialism 2010Mereka tiba di IJN sekitar jam 1 petang tadi dan diberitahu oleh seorang doktor bahawa Jeyakumar (kanan) adalah di bawah tahanan polis dan tidak ada sesiapa pun yang dibenarkan melawatnya tanpa izin polis.

Atas permintaan pemimpin Pakatan, doktor itu berkata beliau akan cuba berunding dengan polis bagi mendapatkan kebenaran berkenaan.

Ahli parlimen dari Parti Sosialis Malysia (PSM) dibawa ke IJN pada Sabtu lalu dan ditempatkan di Unit Rawatan Koronari selepas mengadu sakit dada.

Menurut setiausaha agung PSM, S Arutchelvan, - Jeyakumar disoal-siasat oleh lima anggota polis semasa dalam tahanan sehingga menimbulkan tekanan mental.

Polis membenarkan kakaknya melawat ahli parlimen itu Ahad lalu.

Ini kali kedua aktivis sosial dan politik itu dibawa bagi mendapatkan rawatan perubatan setelah beliau bersama 29 ahli PSM yang lain ditangkap pada 26 Jun ketika dalam perjalanan menghadiri program parti itu 'Udah La Tu... Bersaralah' .

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di wakaf bharu - Google Blog Search

03 di wakaf bharu - Google Blog Search


Palekbang melambai & Penambang memanggil. « The Kelantan Times

Posted: 28 Jun 2011 09:13 PM PDT

Kampung Banggol dari Kampung Sungai Pinang, Palekbang.

Pemandangan Kota Bharu dari Jeti Kampung Laut, Palekbang.

Sebuah Jeti di Kampung Laut.

Pekan Palekbang suatu ketika dahulu namanya meniti dibibir masyarakat dek kerana disitulah terletaknya masjid tertua di Malaysia iaitu di Kampung Laut sebelum ianya dipindahkan ke Nilam Puri berlaku hakisan akibat banjir saban tahun. Kampung Laut,sebuah perkampungan nelayan yang terletak di tebing Sungai Kelantan ini sarat dengan kisah dan sejarah silam sebelum Perang Dunia ke-II meletus. Namanya seakan-akan nama sebuah negeri di Indonesia, iaitu Palembang. :)

Kampung Sungai Pinang, Palekbang merupakan sebuah perkampungan di pinggir Sungai Kelantan dan terletak di Pekan Palekbang, Tumpat. Tumpat merupakan daerah paling kecil di Negeri Kelantan yang berkeluasan kira-kira 169 kilometer persegi. Sebahagian besar daerah ini adalah dataran tanah pamah dan terdapat banyak gugusan pulau sungai atau island river yang berpotensi dimajukan untuk industri pelancongan. Selain industri pelancongan yang mampu bertapak di kawasan sekitar Tumpat, sejarah juga memainkan peranan penting sebagai salah satu faktor memperkenalkan kawasan sekitar Tumpat di mata pelancong. Salah satu produk sejarah tersebut adalah stesen kereta api Palekbang.

Bot yang berulang alik dari Jeti Kampung Laut ke Tambatan DiRaja.

Stesen kereta api Palekbang merupakan stesen kereta api utama di Kelantan suatu ketika dahulu. Ia menjadi hub utama bagi penduduk Jajahan Tumpat dan Kota Bharu untuk ke suatu destinasi terutama ke Pahang dan negeri Pantai Barat. Pada ketika itu, perkhidmatan feri yang menggunakan kayuhan roda besar dan mampu membawa kereta disediakan dari Kota Bharu ke Palekbang untuk kemudahan penduduk Kota Bharu ke stesen kereta api ini. Minyak juga diangkut dari stesen kereta api ini ke Kota Bharu dengan menggunakan kapal minyak. Kilang air Fraser & Neave (F&N) juga didirikan bersebelahan stesen kereta api ini. Selepas siap pembinaan Jambatan Sultan Yahya Petra, fungsi stesen kereta api Palekbang sebagai stesen utama bagi dua jajahan ini telah diambil alih secara berperingkat- peringkat oleh Stesen kereta api Wakaf Bharu. Kini, semuanya hanya tinggal kenangan kerana bangunan-bangunan lamanya telah dirobohkan dan yang tinggal hanyalah tapak sebagai lambang sejarah sahaja.

Menurut cerita anak jati Kampung Sungai Pinang, ketika era pemberontakan komunis kawasan kampung ini dahulunya adalah lokasi penempatan tentera Thailand. Ketika itu, kawasan hutan di sekitar kampung ini didiami tentera komunis. Lokasi kampung ini adalah markas pentadbiran komunis dalam usaha mereka meluaskan pengaruh ke Negeri Kelantan, Terengganu dan Kedah. Oleh sebab kedudukan kampung yang bersempadan dengan Thailand maka tentera negara Gajah Putih itu turut membantu memerangi komunis dan menjadikan Kampung Sungai Pinang sebagai markas penempatan askar Thailand. Nama Kampung Sungai Pinang dikatakan berasal dari pokok pinang atau nama saintifiknya Areca Catechu yang tumbuh melata di tebing Sungai Kelantan. Suatu masa dahulu, penduduk tempatan kerap mengambil buah pinang untuk dimakan bersama daun sirih. Selain itu, penduduk juga gemar menjadikan isi buah pinang sebagai jeruk. Lantaran itu, kampung ini dikenali sebagai Kampung Sungai Pinang.

Melihat kepada pembangunan pesat di Bandar Kota Bharu yang menghadap ke arah Palekbang yang semakin hari semakin terkehadapan sesuai dengan fungsinya sebagai ibu negeri, maka situasi 'in reverse' menampakkan bahawa pekan Palekbang semakin ketinggalan saban hari bagaikan Palekbang tersangat 'cemburu' dengan perkembangan di Bandar Kota Bharu yang berada dihadapannya. Dari arah Palekbang menuju ke Tumpat, terdapat sebuah Hospital Besar Tumpat, Balai Bomba dan beberapa infrastruktur asas yang dilihat bahawa kawasan ini ada potensi untuk dibangunkan bermula dengan satu infrastruktur  iaitu sebuah Jambatan yang dapat menghubungkan Pekan Palekbang dan Bandar Kota Bharu selain daripada jaringan jalan raya lain yang jauh.
Terdapat pelbagai pembolehubah yang boleh membawa kepada perkembangan sesuai tempat dan kawasan sebagai contoh logistik iaitu jaringan yang baik, faktor muka bumi, kepadatan penduduk dan sebagainya. Antara pembolehubah yang terpenting adalah perhubungan dan jaringan jalan raya yang baik untuk memungkin sesuatu kawasan dimajukan. Merujuk kepada akses di pekan Palekbang, kebanyakan mereka yang ingin ke Kota Bharu lebih mudah dengan menaiki bot yang hanya memakan masa selama 5-8 minit berbanding mereka melakukan 'pusingan' untuk ke Kota Bharu melalui Wakaf Bharu & Pasir Pekan yang mamakan masa 45-60 minit ditambah dengan kesesakan laluan di Jambatan Sultan Yahya Petra.

Imej Satelit 1: Imej Palekbang & Penambang

Imej Satelit II: Lokasi Cadangan Pembinaan Jambatan Palekbang-Penambang

Jikalau sekiranya disediakan suatu peruntukan baru untuk membina jambatan baru di Palekbang-Penambang, ia akan memberi faedah kepada lebih ramai penduduk tempatan terutamanya masyarakat Bumiputra dan sekali gus akan meningkatkan lagi nilai tanah dan aktiviti perekonomian di kawasan tersebut. Kawasan-kawasan di Palekbang seperti di Kampung Laut & Kampung Sungai Pinang akan menikmati pembangunan yang seimbang dengan Kedai Buloh dan Kuala Besar jika akses seperti sebuah Jambatan yang merentasi Sungai Kelantan dibina.

Ini kerana, penduduk di Jajahan Tumpat sekarang hanya menggunakan Jambatan Sultan Yahya, iaitu satu-satunya Jambatan di Kota Bharu untuk merentasi Sungai Kelantan untuk ke Kota Bharu berbanding Jajahan Pasir Mas yang mempunyai 2 Jambatan (Jambatan di Tendong & Jambatan Salor-Pasir Mas) untuk menyeberangi Sungai Kelantan walaupun perbezaan jurang penduduk sangat ketara dengan Kota Bharu yang semakin padat. Jambatan Sultan Yahya Petra yang dibina pada tahun 60-an ini sudah tidak mampu lagi menampung pertambahan kenderaan dan kesesakan berlaku setiap hari walaupun kemunculan Jambatan Sultan Yahya Petra ke-II dilihat sebagai suatu pembesaran laluan dan bukan sebuah laluan alternatif kerana penduduk di Jajahan Tumpat (melalui Wakaf Baru & Pasir Pekan) hanya dihubungkan melalui arteri yang sama sebelum masuk ke Bandar Kota Bharu melalui Kampung Sireh.

Difahamkan bahawa projek untuk melebarkan jambatan tersebut sedang dijalankan, tetapi ia hanya berdasarkan kajian jumlah kenderaan beberapa tahun lepas. Sebagai perbandingan, penduduk di Jajahan Pasir Mas tidak menghadapi kesulitan seperti penduduk Tumpat kerana mereka boleh menggunakan dua buah jambatan, iaitu di Salor dan Pasir Mas, tiada kesesakan lalulintas berlaku sedangkan jumlah penduduknya lebih sedikit daripada penduduk Jajahan Tumpat. Manakala di Kota Bharu, jika dilihat Jambatan Sultan Yahya Petra II dari satu sudut, ianya adalah suatu pembesaran yang tidak semestinya dapat mengurangkan kesesakan pada arteri Kota Bharu melainkan perlunya satu laluan alternatif yang bukan sahaja bertindak sebagai alternatif kepada Jambatan Sultan Yahya, tetapi juga ia membuka ruang untuk Palekbang dimajukan untuk seimbangkan jurang sosial antara Kota Bharu Barat & Kota Bharu Timur iaitu antara Kampung Laut, Kampung Sungai Pinang dan Pulau Daruna dengan Kedai Buloh, Kuala Besar dan Pulau Beluru. Lihatlah perbezaan kepadatan pembangunan dan penduduk antara Kota Bharu dan Palekbang di Tumpat melalui imej satelit.

Peta Jajahan Kota Bharu & Tumpat di pisahkan oleh Sungai Kelantan

Masyarakat di Kota Bharu diharap tidak mudah dimainkan dengan isu yang menyentuh soal politik infrastruktur oleh Pusat dengan realiti semasa yang dialami Kerajaan Negeri. Kerajaan Negeri punyai alasan yang kukuh untuk tidak meneruskan pelaksanaan pembinaan jambatan yang dahulunya telah pun diletakkan batu asas di Palekbang pada tahun 1996 atas faktor-faktor peruntukan yang dinafikan. Asasnya, lokasinya sudah ada, cuma ia perlu diberi nafas baru, tidak membiarkan batu asas itu menjadi 'monumen bersejarah', dimana projek berkenaan perlu disemak semula dari masa ke semasa dan jika difikirkan perlu, jika Kerajaan Negeri punya kewangan yang kukuh hasil tuntutan Royalti Minyak yang dinafikan, mengapa tidak untuk meneruskan kembali pelan asal untuk menghubungkan Palekbang dan Penambang. Terdapat satu sumber menyatakan bahawa Pelan  Projek Pembinaan Lembah Sireh (Kota Bharu Waterfront) merangkumi pembinaan sebuah jambatan yang menghubungkan Palekbang dengan Penambang di Kota Bharu.

Sedangkan penduduk Dabong juga telah pun ada jambatan yang baru walhal jumlah penduduknya jauh lebih sedikit berbanding mereka di Palekbang dan sekitarnya. Jika sekarang sebagai contoh penduduk di Kampung Laut mengambil masa sejam untuk sampai ke Kota Bharu kerana kesesakan lalu lintas di waktu pagi, amatlah diyakini jika dengan adanya jambatan baru ini akan memendekkan masa perjalanan Kota Bharu-Palekbang yang hanya akan mengambil masa lima minit untuk sampai ke Kota Bharu. Semoga hasrat rakyat terbanyak dapat direalisasikan untuk mengilhamkan sebuah Jambatan yang menghubungkan Palekbang ke Penambang merentasi Sungai Kelantan. Semoga ia dinamakan Jambatan Sultan Muhammad V dapat diilhamkan sebagai hadiah kepada Sultan Kelantan yang baru, yang Soleh lagi Berjiwa Islam.

Imej Dari Palekbang ke Arah Penambang.

Jalanraya dari Pekan Palekbang.

Jalanraya Pekan Palekbang berakhir disini.

Dipisahkan oleh Landasan Keretapi Palekbang di tebing Sungai Kelantan.

Menghadap Sungai Kelantan, kelihatan sebuah batu asas.

Batu asas pembinaan jambatan ini dibina pada tahun 1996 dalam percubaan pertama untuk menghubungkan Palekbang ke Penambang, tapi gagal. Percubaan kedua sedang berjalan, doakan...

Kelihatan Tokong Mek, Kampung Cina dari Seberang Palekbang.

Imej Ke Arah Penambang.

Ke Arah Sungai Kelantan di Jalan Wakaf Mek Zainab.

Bulatan di Kampung Cina.

Menghadap Sungai Kelantan, iaitu terletak kira-kira 100 meter di hadapan.

Menghadap semula ke arah Kota Bharu.

Pengakhiran sebuah Jambatan di Jalan Wakaf Mek Zainab.

Dan…

kisah seorang Gemuloh yang genius dan sarat dengan karya yang sinikal serta mesej yang sarcastik untuk bangsanya yang akan menyusul selepasnya. Jika, kita mendalami dan meneliti semua filemnya, maka satu per satu filemnya terkena diatas batang hidung kita. Mari bercerita soal rasmi merasmi ladang limau dan kandang harimau mahupun sebelum subuh dan sesudah subuh..

Sekadar hiburan dan tiada kena mengena antara yang hidup mahupun yang sudah pergi.

***********************************************************************************************************************

EDISI TAMBAHAN: Pengaliran Sungai Kelantan bermula di pertemuan Sungai Galas dan Sungai Lebir (Gua Musang) dan berakhir di Kuala Besar (Kota Bharu). Sehingga ke hari ini, jika bercakap soal Jambatan-Jambatan di Sungai Kelantan, terdapat lima buah jambatan yang merentangi Sungai Kelantan.

*Bermula dengan Jambatan keretapi terpanjang dan tertua di Malaysia iaitu Jambatan Keretapi Guillemard (1925) di Tanah Merah.

Jambatan Keretapi Guillemard.

*kemudianya Jambatan Sultan Yahya Petra di Kota Bharu yang bina pada 17 April 1965.

Jambatan Sultan Yahya Petra.

*Disusuli oleh Jambatan Tanah Merah-Machang  di Tanah Merah pada 1988.

Jambatan Tanah Merah-Machang

*selepas itu Jambatan Pasir Mas-Salor di Pasir Mas pada 30 Mei 1991

Jambatan Pasir Mas-Salor

*dan akhir sekali Jambatan Sultan Ismail Petra di Tendong, Pasir Mas pada 15 Sep 2003.

Jambatan Sultan Ismail Petra

*sebelum mengilhamkan Jambatan Sultan Muhammad ke-V (Palekbang-Penambang) di Kota Bharu, Insya-allah.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di rantau panjang - Google Blog Search

03 di rantau panjang - Google Blog Search


mazni rahim || me.myself.and.i: Lawatan II : <b>Rantau Panjang</b> dan <b>...</b>

Posted: 19 Jun 2011 06:11 PM PDT

 Kami bertolak dari Taman Tamadun Islam ke Rantau Panjang pada pukul 11.30 pagi. Kami tiba di Rantau Panjang pada pukul 3.30 petang Aku rasa semua orang tahu apa yang bestnya kat Rantau Panjang ni. Banyak jugak barang yang aku beli. Selain baju, beg dan aksesori untuk diri sendiri, aku belikan untuk mak aku barang-barang dapur. 2 jam meround macam tak cukup je kan...apa taknya aku shopping dengan Cikgu Rahimah (kaunselor SMKBT2) dan kamilah orang terakhir yang naik bas.Pukul 5.30 petang kami bertolak ke Kota Bharu dan kami makan malam di rumah Cikgu Fadli (guru sains sukan SMKBT2). Selesai makan malam, kami bertolak ke homestay untuk mandi dan solat. Di awal perancangan, kami ke wakaf che yeh pada pukul 9.00 malam. Tetapi disebabkan bilik air cuma ada dua (satu untuk lelaki dan satu untuk perempuan), kami hanya dapat bergerak pada pukul 11 malam.

Wakaf Che Yeh juga terkenal dengan syurga membeli-belah. Disebabkan petang tadi aku dah berhabis kat Rantau Panjang, jadi di sini aku hanya membeli 2 helai baju jersi, kasut sukan serta makan-makan. Apa yang boleh diperhatikan, harga barang di Rantau Panjang dan Wakaf Che Yeh agak ketara juga bezanya. Contohnya, toto dijual pada harga RM32 di Rantau Panjang dan di Wakaf Che Yeh toto yang sama harganya RM60. Yelah, peniaga-peniaga di Wakaf Che Yeh sendiri memborong barang-barang yang mereka jual di Rantau Panjang.


Full Feed Generated by
Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di gaal kelantan - Google Blog Search

03 di gaal kelantan - Google Blog Search


Bola Sepak: <b>Kelantan</b> buru pemain import

Posted: 09 Jul 2011 08:41 AM PDT

PEMAIN Kelantan gembira bersama piala Liga Super pada Majlis Penyampaian Anugerah di Wisma FAM, semalam.


Red Warriors mahu mantap cabaran hadapi Piala AFC 2012: Annuar
JUARA Liga Super, Kelantan yang dianggap sebagai pencetus kebangkitan bola sepak negara, mara selangkah lagi apabila akan beraksi dalam Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC), tahun depan.

Sehubungan dengan itu, Presiden Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa bercadang mendapatkan khidmat dua pemain import bagi memperkuatkan skuadnya dalam menghadapi saingan berkenaan.

"KAFA akan menguji terlebih dulu pemain berpotensi diserapkan dalam pasukan Kelantan, bukan hanya berdasarkan video yang ditunjukkan oleh ejen pemain," kata Annuar selepas majlis penyerahan trofi Liga Super di Wisma Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) semalam.

Menurut Annuar, persatuannya bersedia mengeluarkan dana tinggi bagi mendapatkan khidmat pemain dari Amerika Latin, Afrika atau Asia Tengah, walaupun FAM memutuskan untuk tidak menggunakan khidmat pemain import dalam Liga Malaysia musim depan.

Annuar turut merayu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak supaya menyediakan peruntukan kepada Kelantan untuk membina stadium baru bagi menggantikan Stadium Sultan Mohamad Ke-1V, tanpa mengira situasi politik di negeri itu.

Annuar berkata kejayaan skuad The Red Warriors mengungguli saingan Liga Super musim ini serta menjadi wakil negara ke kancah Piala AFC, memerlukan stadium yang memenuhi piawaian ditetapkan AFC memandangkan stadium yang ada sekarang tidak layak digunakan untuk peringkat berkenaan.

Selain Kelantan, Terengganu yang menjuarai Piala FA baru-baru ini turut layak beraksi di Piala AFC, tetapi Persatuan Bola Sepak Terengganu masih belum membuat keputusan sama ada mahu menyertainya atau tidak.
Jurulatih Terengganu, Irfan Bakti Abu Salim yang cemerlang memimpin pasukannya menjuarai Piala FA dan naib juara Liga Super musim ini berkata, dia berminat untuk menyertai Piala AFC musim depan tetapi keputusan berada di tangan persatuan.

Saingan Piala AFC tahun depan dijadual berlangsung dari 3 hingga 18 Mac dan ketika ini, tiga negara Maldives, Nepal dan Palestin menyatakan hasrat untuk menjadi tuan rumah kejohanan itu.

AFC dijangka memilih tuan rumah pada mesyuarat eksekutifnya pada 29 Julai ini.

----- Berita Harian Online

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di jeli kelantan - Google Blog Search

03 di jeli kelantan - Google Blog Search


PUSAT ANAK PERMATA NEGARA <b>JELI</b>, <b>KELANTAN</b>: Hari Keluarga Permata <b>...</b>

Posted: 02 Jul 2011 10:50 PM PDT

Pada 24-25 Jun 2011, Pusat Anak PERMATA Negara Jeli, Kelantan telah mengadakan Hari Keluarga di Permai Beach Resort, Bachok, Kelantan... Jom mari la kito pakak tengok gapo hok berlaku denu...


Acara Teropah Gergasi :- Cepat- cepat kak...

Senaman untuk gaya hidup yang lebih sihat...


Terima Kasih En.Mat Abu...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di kelaboran - Google Blog Search

03 di kelaboran - Google Blog Search


Dun <b>Kelaboran</b>: ADUN <b>KELABORAN</b> & LIMBONGAN <b>DI</b> SEMINAR PAS SARAWAK (I)

Posted: 31 Jan 2009 10:02 PM PST

ADUN Kelaboran bersama ADUN Limbongan, YB.Drs. Zainuddin Awang Hamat ketika ini sedang mengadakan lawatan kerja ke Sarawak bermula pada 31 Januari hingga 3hb Februari 2009. Dalam rangka lawatan tersebut, beberapa aktiviti telah diatur oleh Yayasan Amal Malaysia Cawangan Sarawak dan Badan Perhubungan PAS Sarawak bagi mengisi program siri lawatan tersebut.


Membentang Kertas Di Seminar Memahami Dasar Perjuangan PAS di salah sebuah hotel di Bandaraya Kuching.

Gimik penyerahan Akhbar Harakah kepada Ustaz Osman Mustafa, Pesuruhjaya PAS Sarawak. Pihak BBC Kelantan akan menaja akhbar Harakah sepanjang tahun 2009 kepada PAS Sarawak. Turut kelihatan dalam gambar ialah Pesuruhjaya PAS Sarawak (empat dari kanan), Tuan Hj Adam, Timbalan Pesuruhjaya (tiga dari kanan) & Sdr. Abang Eddy, Ketua Dewan Pemuda PAS Sarawak (dua dari kanan).

Berdasarkan pengamatan kami, bumi Kenyalang memang subur untuk menerima perjuangan Islam. Masyarakat Sarawak makin memahami bahawa syiar Islam yang dibawa oleh PAS bukanlah bersifat perkauman atau prejudis tetapi syiar yang dibawa adalah bersifat universal yang sepatutnya boleh diterima oleh semua lapisan masyarakat tanpa mengira batas agama, bangsa dan warna kulit.

Adalah menjadi harapan bersama agar bendera hijau putih akan terus berkibar tidak kira di mana arah, dan bakal menggamit cucu cicit, suku sakat Yusuf Merais, Kanang anak Langkau, Rosly Dhobi atau lain-lain pejuang dalam menongkah arus perjuangan menegakkan keadilan Islam di bumi Kenyalang ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di pulau melaka - Google Blog Search

03 di pulau melaka - Google Blog Search


Taman Tema Arab City Akan Dibuka <b>Di Melaka</b> | ! Oh New Beb !

Posted: 11 Jul 2011 05:30 PM PDT

, » Taman Tema Arab City Akan Dibuka Di Melaka
Best Blogger Tips Best Blogger Tips

>Orang Sedang Membaca! OMG !

Arab City yang dikatakan pertama seumpamanya di dunia, merupakan satu usaha beraniyang akan melihat saluran tanah di pulau indahPulau Melaka berubah menjadi destinasipelancong-bertemakan Arab bertaraf dunia yang menawarkan kombinasi sempurna iklimyang harmoni, budaya, makanan,glamor, mewah, hiburan dan mesra rakyat.

Arab City adalah inisiatif  pertama seumpamanya, dan Malaysia telah dipilih sebagai negara dari mana visi untuk Arab City akan menjadi kenyataan. Konsep Bandar Raya Arab adalahuntuk berkhidmat sebagai jambatan antara dunia Arab dan negara tuan rumah, dan di peringkat yang lebih besar sebagai pautan untuk menubuhkan dan menggalakkan peluangpelancongan, hubungan perdagangan dan pertukaran kebudayaan pada skala global.

Fakta ringkas:

  • Ia di bangunkan di Pulau Melaka dan disebahagian tanah tebus guna di persisiran pantai Melaka. 
  • Projek ini dibangunkan hasil usaha sama antara syarikat pemaju, Golden Corporate Heritage Sdn Bhd (GCH) dan kerajaan Melaka. GCH yang berpangkalan di Kuala Lumpur merupakan usaha sama antara rakan kongsi Dubai, Arab Saudi dan Malaysia. Syarikat itu mempunyai pejabat cawangan di Dubai dan Arab Saudi dengan kepentingan dalam hartanah, perdagangan serta minyak dan gas.
  • Projek bernilai RM250 juta ini akan mempunyai tiga lokasi utama iaitu PulauMelaka, Klebang dan Sungai Melaka (Kampung Jawa).  
  • Ia diterapkan dengan unsur-unsur kebudayaan masyarakat Arab dengan menyediakan muzium Mesir Kuno, taman tema, teater, spa untuk golongan lelaki dan wanita serta 20 restoran makanan asli Arab, persisiran berpasir oasis, bazar dan gerai kraftangan.
  • Fasa pertama projek itu di Pulau Melaka dijangka siap Disember 2011 manakala keseluruhan projek dijangka siap pada 2013.

Gambar sekitar tapak pembinaan:

Buat Duit Percuma!
Pengalaman mencari harta karun yang menarik dari rumah anda sendiri! Klik!
Tengok Persembahan Incubus Live! Klik!
Dapatkan Kereta Vios Terbaru Dengan Bayaran Muka Rendah! Klik!
Pakej MARIE FRANCE BODYLINE Paling Murah! Klik!

Artikel Berkaitan:

Noted : Segala artikel di dalam ini datangnya dari pelbagai sumber. Admin akan letak sumber di setiap akhir artikel. Jika artikel itu tiada sumber, itu bermakna artikel berkenaan merupakan hasil dan research daripada admin sendiri. Anda dibenarkan untuk mengambil/menyalin artikel di dalam blog ini dengan syarat jangan lupa creditnya. Happy Reading :)

About author

Anda ingin mencari peluang untuk manambah pendapatan kedua tanpa mengganggu kerja anda sekarang? Kalau anda inginkan perubahan, sahut cabaran kami! Kami akan tunjukkan kepada anda cara nak BUAT DUIT HARI-HARI!!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

ads