Jumaat, 1 Mac 2013

03 di kuala krai - Google Blog Search

03 di kuala krai - Google Blog Search


.: BN Akan Turunkan Siapa <b>Di</b> Kerusi Parlimen <b>Kuala Krai</b>?

Posted: 19 Dec 2012 04:37 PM PST

ANALISA CALON UMNO                                                                      

Kedai roti payan (tempayan) Jali yang terletak bersebelahan setesen minyak Shell atau Petronas di Kuala Krai merupakan "setesen" persinggahan saya terakhir dalam hampir setiap kali perjalanan pulang dari Kuala Lumpur ke kampung saya di Gual Nibong, Rantau Panjang. Selalunya sesampai di Lata Rak kira-kira 35 km dari Kuala Krai saya akan menghubungi beberapa orang rakan untuk sama-sama pekenakan roti payan Jali.

Roti payan Jali bagi saya istimewa disebabkan gulai kambingnya berawahkan awah asli Kelantan cukup memecahkan selera saya. Nyangkut. Itu sebab pertama, sebab kedua kenapa saya akan singgah di situ kerana di kedai roti payan itu juga menjadi sumber maklumat politik di Kuala Krai. Bagi mereka yang celik IT akan duduk sambil minum di situ untuk memantai blog ataupun memasukkan status politik dalam Facebook.

Di situ nanti menerusi beberapa orang rakan akan dapat mengetahui perkembangan terkini mengenai politik Kuala Krai di kedua belah pihak Pas dan juga Umno. Adakalanya maklumat politik setempat yang dibicarakan di situ lebih terkini dan telus daripada sumber-sumber rasmi dari kedua buah parti.

Ternyata harapan saya petang itu tidak sia-sia. Di kedai itu sudah menanti tiga orang (informer) untuk memberi maklumat mengenai politik di Kuala Krai. Kesemua informer kali ini cenderung atau lebih dekat dengan politik dalaman Umno. Kebetulan juga informer dari pihak Pas tidak ada petang itu.

Tajuk yang menjadi tumpuan petang itu satu saja mengenai kerusi parlimen Kuala Krai. Siapakah bakal dipilih oleh Umno untuk bertanding di kerusi parlimen? Sememangnya ada beberapa nama yang menjadi sebutan atau memang berhajat untuk bertanding di kerusi berkenaan. Mungkin kenapa kerusi parlimen lebih diminati memandang peluangnya lebih cerah berbanding dengan kerusi Dewan Undangan Negeri.

Di parlimen Kuala Krai terdapat empat kerusi state; Guchil, Mengkebang, Manik Urai dan Dabong. Kesemua kerusi ini dimenangi oleh Pas, kecuali Guchil oleh wakil PKR. Selain itu kenapa ramai yang berminat untuk bertanding di kerusi parlimen disebabkan wakil parlimen kini Dr Mohd Hatta Ramli adalah orang luar Kelantan. Dengan mengambil kira dalam pilihan raya umum akan datang Pas akan mengkekal Mohd Hatta menyebabkan ada perkiraan kerusi parlimen itu lebih mudah. Ini ditambah lagi dengan keyakinan bekas calon Umno Prof Che Musa Che Omar yang tewas tidak akan dicalonkan lagi.

Che Musa sendiri khabarnya sudah kurang minat dan kurang percaya dengan Umno, sebenarnya pucuk pimpinan Umno Kelantan. Beliau khbarnya sudah mirip kepada Pas dan pernah menghadiri di beberapa majlis anjuran Pas dan duduk-duduk bersama pemimpin Pas. Terdengar juga khabar dari pihak Pas untuk menawarkan sesuatu kepada bekas calon Umno itu menjelang pilihan raya nanti.

Menjadi rebutan

Lantaran itu kerusi Parlimen Kuala Krai menjadi rebutan. Ada empat nama disebut-sebut atau diperkirakan layak dengan memiliki kelebihan masing-masing. Mereka ialah Tuan Aziz Tuan Mat dan Ramzi Abdul Rahman. Kedua-dua mereka merupakan pemimpin Umno peringkat bahagian, Tuan Aziz selaku Ketua Pemuda Umno Kuala Krai, manakala Ramzi adalah Ketua Bahagian dan bekas Adun Dabong 2004 - 2008.

Manakala dua nama lagi ialah Junaidi Abu Bakar dan Nik Sepia Nik Yusuf. Junaidi tidak mempunyai apa-apa kedudukan di dalam Umno Kuala Krai begitu juga Nik Sepia. Junaidi ketika ini adalah Naib Cancelor Hal Ehwal Pelajar di Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI), Tanjung Malim, manakala Nik Sepia bekas ahli Umno dan kini merupakan ahli tertinggi Parti Progresif Rakyat (PPP).

Itulah empat nama yang mengidam kerusi parlimen Kuala Krai. Peringkat awal Nik Sepia dikatakan beriya-iya dan melakukan gerak kerja sosial di Kuala Krai dengan tujuan mempengaruhi rakyat. Namun sejak kebelakangan ini kegiatan beliau mendekati rakyat sudah terhenti apabila dia menyedari tidak mungkin BN dan Umno memberi laluan kepadanya untuk bertanding di Kuala Krai.

Begitu juga dengan Tuan Aziz. Bekas calon pilihan raya kecil Manik Urai ini telah mengemukakan percaturan politiknya dan membuat andaian bahawa dia mampu untuk mngugat Pas di kerusi parlimen Kuala Krai. Alasan diberikan kerana dia dikatakan mempunyai ramai rangkaian, saudara mara di Kuala Krai. Bagaimana pun hasrat itu juga sudah menumpul dan kini tidak kedengaran berita lagi dia akan bertanding di kerusi parlimen. Boleh jadi juga kerana Tuan Aziz sudah hampir pasti akan bertanding sekali lagi di Manik Urai menyebabkan dia melupai kerusi parlimen.

Dengan ternafinya kedua orang itu, kini dua nama saja yang menjadi sebutan di Kuala Krai dan diramalkan akan diletakkan oleh Umno Kelantan bertanding di parlimen Kuala Krai; Ramzi dan Junaidi. Dipercayai Pengerusi Umno Kelantan, Mustapa Mohamed sedang menghalusi dua nama ini saja untuk kerusi parlimen Kuala Krai.

Semasa saya di setesen persinggahan (kedai roti payan Jali) itu dua nama inilah yang diperkatakan dan diakui oleh sebahagian besar ahli dan penyokong Umno Kuala Krai. Menurut informer Umno sudah hampir pasti akan menurunkan salah seorang daripada mereka memandang kedua-dua nama ini saja yang sedang diperkatakan serata Kuala Krai. 

Menurut sumber itu pula kedua-dua tokoh ini ada kelebihan tersendiri untuk dicalon atau dipilih BN untuk diletak di kerusi Kuala Krai. Mereka juga sedang berusaha menunjukkan kemampuan dan wibawa bagi memastikan diri mereka dipilih oleh parti.  Secara logiknya Ramzi dilihat mempunyai kelebihan berbanding dengan Junaidi kerana dia adalah ketua bahagian. Lazimnya ketua bahagian jarang diabaikan dan akan diberikan keutamaan. Manakala bagi Junaini pula dia hanya berharap kepada ehsan sebagai calon boleh menang (winnable candidate).

Sebagai 'orang luar' Umno Junaidi menggunakan kedudukanya di UPSI untuk mengombakkan dirinya di Kuala Krai. Katanya beberapa program pendidikan dilakukan bagi mendekati masyarakat Kuala Krai. Junaidi menggunakan fasalitis yang ada untuk menjaja dirinya. Bagaimana pun program itu yang lebih kepada bidang kependidikan tidak dilibatkan oleh ramai pihak di Kuala Krai. Program dianjurkan oleh beliau lebih sesuai untuk kanak-kanak sekolah dan kurang berkesan dari sisi politik.

Manakala sikapnya yang dikatakan ego dan suka membangga-banggakan kedudukannya serta kuasa dan pangkat kurang disenangi oleh rakyat Kuala Krai. Misalnya cara beliau menaikkan papan iklan menayangkan gambarnya dianggap sebagai berlebihan-lebihan. Orang juga mermpertikaikan untuk apa dan di mana relevensinya dia memaparkan gambarnya dipapan iklan sebesar gajah di sepanjang jalan utama menuju ke Kuala Krai. Nampak sangat cara Junaidi mempromosikan dirinya seperti peniaga mempromosikan barang baru yang belum tentu baik dan buruknya.
 
Pemaparan gambarnya sebagai menjual diri diterjemahkan sebagai satu sikap suka membesar-besarkan diri dan ini menimbulkan cemuhan orang ramai. Selain itu beliau juga dikatakan menjualkan cerita kononnya beliau diturunkan ke Kuala Krai oleh pemimpin atasan dengan tujuan membawa perubahan. Kata-kata itu menyebabkan pemimpin peringkat bahagian tersentuh dan merasa dihina. Pemimpin yang dikaitkan Junaidi ialah Muhyuddin Yassin. Benarkah?

Kata sumber lagi, peringkat awal penurunan beliau ke Kuala Krai mendapat sambutan dan diberi perhatian oleh umum. Tetapi apabila dia tidak dapat mengawal diri dan terlalu syok sendiri menyebabkan rakyat terutamnya ahli Umno mula membuat penilaian dan mengenali siapa dia Junaidi ini. Kehebatan Junaidi dengan sendirinya berinsut apabila orang membandingkannya dengan gaya dan juga sikap Ramzi yang humble dan tidak begitu menunjukkan diri walaupun dia adalah ketua Umno Kuala Krai di mana lebih berhak untuk menaikkan gambarnya lebih besar dari Junaidi.

Begitu juga kalau dibandingkan dari segi pengaruh di dalam kepimpinan Umno Kuala Krai, Junaidi tertolak ke belakang. Orang Kuala Krai tidak melihat beliau sebagai pemimpin, orang yang berusaha untuk memenangkan Umno sebaliknya ingin mencari kesempatan dan ruang. Hakikat itu menyebabkan orang nampak yang bekerja keras untuk memastikan Umno menang ialah Ramzi.

Demikian dari segi pengalaman politik, jauh ia berpihak kepada Ramzi. Ramzi bukan saja pernah menjadi Adun Dabong tetapi yang penting beliau adalah bekas Setiausaha Politik kepada Abdullah Badawi semasa Pak Lah menjadi perdana menteri. Dan perkara paling penting sebagai ketua bahagian Ramzi menguasi jentera parti kalaupun tidak sepenuh 90 peratus berpihak kepadanya. Manakala belum tentu jentera parti akan bergerak aktif kalau Junaidi dipilih menjadi calon.

Pengalaman dan realiti itu memberi kelebihan kepada Ramzi apa lagi wataknya yang sedarhana, mudah mesra dan senang didekati. Cuma kalau pun ada sedikit masalah Ramzi bukan asal anak Kuala Krai kerana kampung halamannya di Kubang Batang Tumpat. Pun begitu kalaulah ini dijadikan perbandingan, Junaidi juga bukan anak Kuala Krai jati kerana beliau adalah orang Terengganu. Dari segi geografi ternyata tanah air asal Junaidi lebih jauh dan tidak bercantum pun dengan Kuala Krai jika dibandingkan dengan tanah air asal Ramzi yang satu negeri dengan Kuala Krai.

Menyimpulkan semua maklumat, percakapan dan hakikat yang ada ternyata Ramzi lebih relevan untuk dipilih oleh Umno bagi bertanding di kerusi parlimen Kuala Krai. Cuma persoalannya apakah Ramzi mampu menumbangkan Dr Hatta, ataupun beliau akan mengalami nasib sama dengan Prof Che Musa yang tertumus di hadapan rumah sendiri. Persoalan itu juga tidak penting kerana kata orang "anak pari dalam perahu" kalau tak beri tak tahu".  [wm.kl.8:01 am 20/12/12]

03 di kok lanas - Google Blog Search

03 di kok lanas - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>Di</b> Kolej Komuniti <b>Kok Lanas</b> Mac 2013

Posted: 01 Mar 2013 06:55 PM PST

Kolej Komuniti Kok Lanas mempelawa Warganegara Malaysia yang berkelayakan dalam bidang yang berkaitan untuk mengisi kekosongan jawatan secara sambilan/sementara. 
1.Jawatan: Pensyarah Sambilan Harian (Bahasa Inggeris) 
a) Mempunyai Ijazah Sarjana Muda di dalam bidang TESL atau mempunyai kelayakan yang setara dengannya.
Calon-calon yang berminat hendaklah mengemukakan resume dan permohonan tersebut hendaklah sampai ke Kolej Komuniti Kok Lanas; di alamat 
Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia
(UP: Puan Shuhaila binti Ibrahim)
Tel:09-7880400 Fax:09-7880401 
Hanya calon yang layak akan dipanggil untuk ditemuduga. 
Sebarang pertanyaan, sila berhubung Puan Shuhaila Ibrahim ( shuhaila@kkklk.edu.my) di talian 09-7880400.

03 di kota bharu - Google Blog Search

03 di kota bharu - Google Blog Search


Majlis Resepsi Apex & Leuniey <b>Di Kota Bharu</b> (19 Gambar <b>...</b>

Posted: 30 Dec 2012 08:08 PM PST

03 di rantau panjang - Google Blog Search

03 di rantau panjang - Google Blog Search


Berita Harian | &#39;Messi&#39; sertai SMK <b>Rantau Panjang</b>

Posted: 03 Feb 2013 02:19 PM PST

Selepas teliti dokumen Sufian dibenarkan

Kota Bharu: Impian remaja yang pernah digelar 'Messi Malaysia', Sufian Mat, 17, untuk kembali bersekolah akhirnya tercapai apabila menerima surat kebenaran bersekolah daripada Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Kelantan, di sini, semalam.

Surat itu disampaikan Timbalan Pengarah JPN, Zahari Daud disaksikan Penolong Pengarah Unit Perhubungan dan Pendaftaran JPN, Rahimi Mohamed serta Penyelia Kanan Disiplin Hal Ehwal Murid (HEM) JPN, Mohd Fauzi Ismail dan bapa saudara remaja itu, Halim Yaakob, 45.


Lapor di SMK Rantau Panjang

Zahari berkata, dengan surat kebenaran itu, Sufian boleh melaporkan diri di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Rantau Panjang sama ada mulai semalam atau hari ini.

Katanya, Sufian akan mula bersekolah di tingkatan lima dan menjadi tanggungjawab pihaknya membantu remaja berkenaan untuk meneruskan pelajarannya.

"Selepas meneliti dokumen diserahkan kepada JPN, Sufian dibenarkan bersekolah dan dia sendiri memilih belajar di SMK Rantau Panjang yang berdekatan dengan rumah keluarganya," katanya ketika ditemui pada majlis penyerahan surat kebenaran kepada Sufian di pejabat JPN di sini, semalam.

Sementara itu, Sufian berkata dia akan memanfaatkan peluang belajar semula itu bagi meneruskan cita-citanya mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) selain terus menggilap bakatnya dalam sukan bola sepak.
"Saya cukup bersemangat menyambung semula persekolahan ditinggalkan sejak lebih setahun lalu, peluang ini tidak akan saya sia-siakan. Saya berterima kasih kepada JPN Kelantan kerana memberi kebenaran kepada saya untuk belajar semula," katanya.

03 di wakaf bharu - Google Blog Search

03 di wakaf bharu - Google Blog Search


1 MALAYSIA: Gambar Ceramah UMNO...Gegarkan Bumi Kelantan <b>...</b>

Posted: 24 Feb 2013 06:30 AM PST

Ceramah UMNO di seluruh negeri Kelantan terus mendapat sambutan luar biasa. Baru-baru ini lebih 5000 orang hadir di ceramah UMNO di Pengkalan Chepa.Kelmarin, lebih 3000 orang hadir di ceramah PENDITA anjuran UMNO Wakaf Bharu di Kampung Kubang Palas, Wakaf Bharu. Ceramah disampaikan oleh Pengerusi Biro Agama Nadi Rakyat, Ustaz Rujhan. Turut hadir, Timbalan Ketua UMNO Bahagian Tumpat, Datuk Rosdi Ab. Aziz.Rakyat Kelantan dilihat berada dalam mood untuk menukar kerajaan PAS Kelantan. Momentum ini terbukti melalui siri-siri ceramah UMNO di seluruh Kelantan sejak beberapa bulan ini.
Jika dahulu ceramah UMNO selalunya hambar sambutannya, kini ceramah UMNO sering mendapat kehadiran luar biasa. Sebaliknya pula berlaku pada PAS apabila hampir setiap siri ceramah mereka tidak mendapat sambutan.PAS kini dilihat tidak mampu menarik ramai orang untuk hadir ke ceramah berkelompok mereka. PAS kini cuma mengharapkan program besar-besaran yang memerlukan pemimpin-pemimpin utama mereka untuk turun padang untuk menarik orang ramai ke ceramah mereka.

Lihat sambutan hebat ceramah UMNO di Wakaf Bharu kelmarin!Sumber...SINI

03 di machang - Google Blog Search

03 di machang - Google Blog Search


Addin: Rupanya Sudah Ada Pengganti Saifuddin Nasution <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 27 Feb 2013 04:52 PM PST

Teka-teka mengenai kedudukan Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail sudah terjawab malam tadi apabila Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim mengumumkan ahli parlimen Machang itu akan bertanding di kerusi  Kulim - Bandar Baru di Kedah dalam pilihan raya umum akan datang.

Ini bermakna Saifuddin sah meninggalkan Kelantan dan akan berpindah kerusi ke negeri asalnya Kedah.

Menjelaskan perpindahan itu di Machang malam tadi Anwar mengatakan ia atas permintaan rakyat bukannya kerana apa-apa masalah di sebaliknya. Pemilihan Saifuddin bertanding di Kulim - Baru Baru juga sebagai mengembalikan keyakinan rakyat kepada PKR. Saifuddiin adalah antara empat orang bukan anak Kelantan yang bertanding di Kelantan dalam pilihan raya umum lalu.

Tiga dari mereka ialah bekas timbalan presiden PAS alias "orang itu" di Bachok, Dr Mohad Hatta Ramli di Kuala Krai dan Salahudin Ayub di Kubang Kerian.

Pengumuman mengenai kedudukan Saifuddin itu juga menjawab siapakah yang bakal bertanding di kerusi parlimen Machang. Sebelum ini terdengar desas desus mengatakan kerusi Machang yang diperuntukan kepada PKR akan ditukar dengan kerusi Bachok yang diberikan kepada PAS. Alasan pertukaran ialah kerana PKR tidak ada calon berwibawa di Machang manakala PAS pula bermasalah untuk mencari calon yang boleh berdepan dengan Awang Adek Hussein, seorang timbalan menteri.

Bekas ketua pemuda Umno Kelantan, Zaiyadi Awang Noh disebut-sebut sebagai orang yang layak untuk berhadapan dengan Awang Adek memandangkan dia mempunyai keluarga besar. Bagaimana pun Zaiyadi dilihat masih sayangkan Umno untuk menyertai mana-mana parti Pakatan Rakyat dan dia juga tidak terdesak untuk menjadi calon.

Kalau Machang diserahkan kepada PAS, Adun Pulai Chondong Zulkefli Mamat dikatakan akan menerusi tugas dan tanggungjawab Saifuddin bagi mempertahankan kerusi Machang. Zulkefli disebut-sebut akan meninggalkan kerusi Pulai Chondong yang sudah dipegang selama dua penggal setengah.

Tampaknya 'projek pertukaran' itu tidak menjadi kenyataan. Walaupun Anwar tidak mengumumkan calon sesuai untuk diletak di Machang, tetapi saya difahamkan sudah ada seorang tokoh pendidik asal anak Labok Machang dikatakan sudah dikenal pasti akan diletak bertanding di situ menggantikan Saifuddin. Kerusi Bachok pula diserahkan kepada PAS bagi menentukan calon untuk mengganti "orang itu" yang sudah dijelaskan Mursyidul Am Pas sudah tidak ada dalam senarai calon PAS.

Kemungkinan ini bakal menjadi kenyataan apabila malam tadi Zaiyadi Awang Noh yang disebut-sebut akan mengumumkan diri keluar Umno semasa ceramah Anwar Ibrahim di Ketereh tidak menjadi kenyataan. Dalam perkembangan lain Zaiyadi dikatakan sudah mengisi borang keahlian PKR tetapi sengaja tidak diumumkan?

Calon yang akan diletakkan di Machang khabarnya sudah mendapat restu Anwar Ibrahim. Calon berkenaan juga mendapat 'lambaian' dan sokongan padu dari PAS Machang. Manakala calon PAS di Bachok pula nama Ariffin Mahmod terus disebut-sebut bagi berhadapan dengan Awang Adek Hussein. Nama Ariffin lebih popular dari nama Zaiyadi Awang Noh.

Nama Ariffin disebut bersama dua nama lain, bekas MP Bachok Wan Nik Wan Yusuf dan Adun Tawang Hasan Mahmod. Omar Mohamad walaupun dikatakan juga layak tetapi beliau tidak akan dicalonkan lagi kerana sudah terlalu usang. ~mso


AR RISALAH الــرســالـة: Pengganti Saifuddin <b>di Machang</b> Sudah Ada?

Posted: 28 Feb 2013 04:51 AM PST

MSO

Teka-teka mengenai kedudukan Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail sudah terjawab malam tadi apabila Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim mengumumkan ahli parlimen Machang itu akan bertanding di kerusi  Kulim - Bandar Baru di Kedah dalam pilihan raya umum akan datang.

Ini bermakna Saifuddin sah meninggalkan Kelantan dan akan berpindah kerusi ke negeri asalnya Kedah.

Menjelaskan perpindahan itu di Machang malam tadi Anwar mengatakan ia atas permintaan rakyat bukannya kerana apa-apa masalah di sebaliknya. Pemilihan Saifuddin bertanding di Kulim - Baru Baru juga sebagai mengembalikan keyakinan rakyat kepada PKR. Saifuddiin adalah antara empat orang bukan anak Kelantan yang bertanding di Kelantan dalam pilihan raya umum lalu.

Tiga dari mereka ialah bekas timbalan presiden PAS alias "orang itu" di Bachok, Dr Mohad Hatta Ramli di Kuala Krai dan Salahudin Ayub di Kubang Kerian.

Pengumuman mengenai kedudukan Saifuddin itu juga menjawab siapakah yang bakal bertanding di kerusi parlimen Machang. Sebelum ini terdengar desas desus mengatakan kerusi Machang yang diperuntukan kepada PKR akan ditukar dengan kerusi Bachok yang diberikan kepada PAS. Alasan pertukaran ialah kerana PKR tidak ada calon berwibawa di Machang manakala PAS pula bermasalah untuk mencari calon yang boleh berdepan dengan Awang Adek Hussein, seorang timbalan menteri.

Bekas ketua pemuda Umno Kelantan, Zaiyadi Awang Noh disebut-sebut sebagai orang yang layak untuk berhadapan dengan Awang Adek memandangkan dia mempunyai keluarga besar. Bagaimana pun Zaiyadi dilihat masih sayangkan Umno untuk menyertai mana-mana parti Pakatan Rakyat dan dia juga tidak terdesak untuk menjadi calon.

Kalau Machang diserahkan kepada PAS, Adun Pulai Chondong Zulkefli Mamat dikatakan akan menerusi tugas dan tanggungjawab Saifuddin bagi mempertahankan kerusi Machang. Zulkefli disebut-sebut akan meninggalkan kerusi Pulai Chondong yang sudah dipegang selama dua penggal setengah.

Tampaknya 'projek pertukaran' itu tidak menjadi kenyataan. Walaupun Anwar tidak mengumumkan calon sesuai untuk diletak di Machang, tetapi saya difahamkan sudah ada seorang tokoh pendidik asal anak Labok Machang dikatakan sudah dikenal pasti akan diletak bertanding di situ menggantikan Saifuddin. Kerusi Bachok pula diserahkan kepada PAS bagi menentukan calon untuk mengganti "orang itu" yang sudah dijelaskan Mursyidul Am Pas sudah tidak ada dalam senarai calon PAS.

Kemungkinan ini bakal menjadi kenyataan apabila malam tadi Zaiyadi Awang Noh yang disebut-sebut akan mengumumkan diri keluar Umno semasa ceramah Anwar Ibrahim di Ketereh tidak menjadi kenyataan. Dalam perkembangan lain Zaiyadi dikatakan sudah mengisi borang keahlian PKR tetapi sengaja tidak diumumkan?

Calon yang akan diletakkan di Machang khabarnya sudah mendapat restu Anwar Ibrahim. Calon berkenaan juga mendapat 'lambaian' dan sokongan padu dari PAS Machang. Manakala calon PAS di Bachok pula nama Ariffin Mahmod terus disebut-sebut bagi berhadapan dengan Awang Adek Hussein. Nama Ariffin lebih popular dari nama Zaiyadi Awang Noh.

Nama Ariffin disebut bersama dua nama lain, bekas MP Bachok Wan Nik Wan Yusuf dan Adun Tawang Hasan Mahmod. Omar Mohamad walaupun dikatakan juga layak tetapi beliau tidak akan dicalonkan lagi kerana sudah terlalu usang.

di negeri kelantan - Google Blog Search

di negeri kelantan - Google Blog Search


Sidang Media :- MEMORANDUM TUNTUTAN ROYALTI <b>NEGERI</b>

Posted: 11 Jan 2013 01:58 AM PST

r_memorandum_tuntutan_petronas5-royalti

r_memorandum_tuntutan_petronas2-royalti

r_memorandum_tuntutan_petronas4-royalti

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

 

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh;

Yang Amat Berusaha Tan Sri;

MEMORANDUM TUNTUTAN ROYALTI NEGERI KELANTAN, ISU PEMBERIAN WANG EHSAN KEPADA TERENGGANU-KELANTAN-PAHANG, ISU PERSEMPADANAN LAUT DAN PERTINDIHAN MEDAN BERTAM ANTARA NEGERI PAHANG DAN TERENGGANU, ISU TUNTUTAN KENAIKAN ROYALTI BAGI SABAH DAN SARAWAK.

Pihak Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak Dan Gas (ROYALTI) atau lebih dikenali sebagai "R", kini merupakan gabungan 100 buah NGO dari negeri-negeri pengeluar minyak dan gas iaitu Kelantan, Terengganu, Pahang, Sabah dan Sarawak. Kini dikenali sebagai R MALAYSIA.

 

TUNTUTAN RAKYAT KELANTAN

1. petronas perlu jelaskan bayaran tunggakan royalti bernilai rm10.4 billion

Kerajaan Negeri Kelantan melalui Pengerusi Jawatankuasa Tuntutan Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas Negeri Kelantan telah mengumumkan pada 3 Oktober 2012, di Istana Kehakiman Putrajaya bahawa tunggakan jumlah Bayaran Tunai ataupun Royalti yang PETRONAS dan Kerajaan Malaysia perlu bayar adalah sejumlah RM10.4 Billion, yang meliputi pengeluaran sejak 1990 an lagi.

 

I. PETRONAS PERLU PATUHI Perjanjian Kelantan dan Petronas pada 9 Mei 1975 iaitu menyebut ( Petikan dari Perjanjian Petrolium 1975 ):

1.     (1) PETRONAS hendaklah membayar wang tunai kepada KERAJAAN secara bayaran tahunan sebanyak yang setara dengan 5% dari nilai petroliam yang didapati dan diperolehi di Kelantan dan dijual oleh PETRONAS atau ejen-ejen atau kontrektor-kontrektornya dalam tempoh yang diperuntukkan dalam fasal 2.

(2) Nilai yang akan dipakai bagi maksud fasal kecil (1) Fasal ini ialah harga jualan f.o.b purata tiap-tiap enam bulan yang diperolehi oleh PETRONAS atau ejen-ejennya.

(3) Apa-apa petroliam yang digunakan oleh PETRONAS, ejen-ejen atau kontrektor-kontrektornya bagi maksud meneruskan penggorekan dan pengeluaran hendaklah disifatkan sebagai dijual bagi maksud mengira pembayaran wang tunai di bawah fasal ini.

II. PETRONAS PERLU PATUHI AMANAT TUN RAZAK

 

Bahawa hasrat Almarhum bekas Perdana Menteri, Allahyarham Tun Abdul Razak di Parlimen semasa perbahasan Akta yang sama pada waktu itu sebagaimana jawapannya di parlimen dahulu perlu difahami.

"Tuan Yang Di Pertua, semua negeri di Malaysia melainkan Sabah dan Sarawak telah menandatangani perjanjian dengan PETRONAS sebagaimana yang dikehendaki oleh Akta Kemajuan Petroleum 1974. Saya diberitahu Kerajaan Negeri Selangor telah pun bersetuju menandatangani perjanjian ini. Mengikut perjanjian itu, tiap-tiap negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan negeri tersebut, yang dijual oleh PETRONAS ataupun ejensi–ejensi ataupun kontrektor-kontrektornya."

 

 

IV. MENGGUNAKAN ORDINAN DARURAT DAN 3 BATU NAUTIKA SUDAH DIMANSUHKAN.

Kerajaan Malaysia perlu mengikuti Akta Kemajuan Petroleum 1974 dibentuk di Parlimen yang mengantikan Ordinan Darurat 1969 berkaitan pemberian Royalti Minyak 5% dan jarak perairan laut Negeri-Negeri. Seksyen 13 (1) Akta Darurat Kuasa-kuasa Perlu 79 telah pun memansuhkan penggunaaan pemakaian ordinan darurat kuasa-kuasa perlu 1969 dan oleh itu ordinan tersebut adalah tidak relevan dan sudah dimansuhkan di Parlimen tahun lepas, 2011.

 

2. DARATKAN GAS KE KELANTAN

 

 

I. PETRONAS PERLU PATUH DAN SETIA kepada Titah Sultan Muhammad V agar Gas didaratkan ke Kelantan

 

"Beta berharap gas ini dapat didaratkan di negeri ini kerana Kelantan telah menyediakan zon indutri petroleum di Bachok seluas 4,000 ekar sejak tahun 1990-an lagi,"

 

Kenyataan Baginda pada Majlis Pembukaan Rasmi Persidangan Dewan Undangan Negeri ke 12, Disember 2011

 

II. PETRONAS PERLU SERAHKAN HASIL GAS DAN MINYAK KELANTAN

 

Di perairan Kelantan terdapat simpanan GAS ASLI sebanyak 13 trillion kaki persegi yang sudah sedia untuk diterokai. (13,000,000,000,000). Ia cukup untuk 7 generasi rakyat Kelantan, (lebih kurang 500 tahun lamanya). Ianya terletak di Blok-Blok berikut;

 1.                              I.          Blok A18
 2.                            II.          Blok B17 & C19
 3.                          III.          PM3
 4.                          IV.          Sub-Blok Ular
 5.                            V.          PM301 & PM302
 6.                          VI.          PM303
 7.                        VII.          PM311 & 312

 

 

III. MINYAK DAN GAS KELANTAN INGIN DIDARATKAN KE KERTEH, TERENGGANU PADA TAHUN 2013.

 

 

PETRONAS berkenaan laporan Akhbar Utusan Malaysia dan Berita Harian pada 22 Jun 2012 melaporkan bahawa Petroleum Nasional Bhd (PETRONAS) akan melabur AS5.2 Billion (RM15.6Billion – Utusan Malaysia, RM16.64Billion-Berita Harian) bagi pembangunan Projek Lembangan Melayu Utara (Malay North Basin) dlm tempoh 5 tahun akan datang yang membabitkan pengeluaran Rizab Gas dalam perairan Negeri Kelantan sekitar 1.7 Trillion kaki padu di kawasan perairan Negeri Kelantan, iaitu di Blok PM302, Blok PM325 dan PM326B yang membangunkan saluran paip seluas 300km dari blok gas dlm perairan Kelantan ke Kerteh dan Kemamang, Terengganu menjelang tahun 2013.

Mencadangkan dan mengesa PETRONAS agar pembinaan hab pengumpulan, pemprosesan dan pengangkutan gas serta pembinaan paip sepanjang 300km diwujudkan di Kelantan, kerana jarak Blok PM301 yang berada dalam perairan Kelantan adalah lebih dekat berbanding ke Kerteh, iaitu ke Pantai Senok, Bachok hanya 140km sahaja berbanding 300km ke Kerteh.

IV. PETRONAS CUBA NAFIKAN HAK KELANTAN

 

Pendaratan Minyak dan GAS Kelantan ke Songkhla, Thailand sejak tahun 2004, penafian hak hasil bumi Negeri Kelantan sejak 2004 dan sebelumnya, usaha untuk mengeluarkan minyak dan gas Kelantan dari Blok PM 302, PM325 dan PPM 326B ke Kerteh dan Kemamang, Terengganu adalah PENCABULAN Konsep Federalisme yang dimeterai dalam perjanjian Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1948.

Sekiranya minyak dan gas didaratkan ia secara tidak langsung dapat menjimatkan kos yang sangat tinggi dan impak ekonomi yang sangat baik kepada pertumbuhan Ekonomi Negeri Kelantan sekiranya gas didaratkan di Negeri ini sepertimana Titah Sultan Kelantan, Sultan Muhammad Kelima yg telah bertitah agar Gas didaratkan ke Pantai Bachok, memandangkan 4000ekar tanah sudah disediakan sebagai Zon Industri Petroleum sejak 1990-an lagi.

Kami percaya dgn pendaratan projek PETRONAS tersebut akan membuka peluang Kerja yg sangat luas sekiranya projek Gas itu berjaya didaratkan ke Kelantan, secara langsung ia akan meningkatkan Ekonomi Negeri Kelantan dan selari dengan Konsep Federalisme Negara.

 

 

TUNTUTAN RAKYAT TERENGGANU

 

1. SELESAIKAN TUNTUTAN BERTINDIH MEDAN MINYAK BERTAM

 

I. Perdana Menteri pada kenyataan yang disiarkan media arus perdana menyatakan bahawa "PETRONAS TEMUI MEDAN MINYAK" pada 31 Oktober 2012 yang lalu.

 

Medan Minyak di Bertam, di Blok PM307, 160km dari Pahang. Pengeluaran minyak dijangka akan dicapai pada suku ketiga 2014. Sasaran pengeluaran berjumlah antara 17,500 dan 20,000 tong sehari. Rizab medan minyak Bertam sebanyak 64 juta tong.Negeri Pahang dijangka menerima "wang ehsan" sekitar RM100 juta setahun.

II. BERIKAN ROYALTI KEPADA KERAJAAN TERENGGANU BUKANNYA WANG EHSAN.

PETRONAS PERLU PATUHI Perjanjian TERENGGANU dan Petronas pada TAHUN 1975 iaitu menyebut ( Petikan dari Perjanjian Petrolium 1975 ):

1.     (1) PETRONAS hendaklah membayar wang tunai kepada KERAJAAN secara bayaran tahunan sebanyak yang setara dengan 5% dari nilai petroliam yang didapati dan diperolehi di Kelantan dan dijual oleh PETRONAS atau ejen-ejen atau kontrektor-kontrektornya dalam tempoh yang diperuntukkan dalam fasal 2.

(2) Nilai yang akan dipakai bagi maksud fasal kecil (1) Fasal ini ialah harga jualan f.o.b purata tiap-tiap enam bulan yang diperolehi oleh PETRONAS atau ejen-ejennya.

(3) Apa-apa petroliam yang digunakan oleh PETRONAS, ejen-ejen atau kontrektor-kontrektornya bagi maksud meneruskan penggorekan dan pengeluaran hendaklah disifatkan sebagai dijual bagi maksud mengira pembayaran wang tunai di bawah fasal ini.

 

 

TUNTUTAN RAKYAT PAHANG

 

I. BERIKAN ROYALTI KEPADA KERAJAAN PAHANG BUKANNYA WANG EHSAN.

 

Kami mennuntut bayaran tunai atau royalti iaitu terma yang disebut dalam Akta Kemajuan Petroleum 1974 dan perjanjian antara Kerajaan Negeri Pahang dengan PETRONAS pada tahun 1975/76.

Istilah "Wang Ehsan" adalah istilah politik yang menafikan hak Kerajaan Negeri Terengganu pada tahun 2000, akhirnya Wang Royalti diberikan semula pada tahun 2008 kepada Negeri Terengganu. Bergitu juga dengan apa yang berlaku di Negeri Kelantan pada tahun 2010, dimana Kerajaan Malaysia memberikan "Wang Ehsan" RM20 Juta setahun kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) bagi menafikan hak Kerajaan Negeri Kelantan untuk mendapat royalti.

Tindakan ini jelas melanggar akta dan perjanjian yang telah dibuat, kerana dalam Akta Kemajuan Petroleum 1974 disebut dengan jelas Wang Royalti/ Bayaran Tunai mestilah dibayar kepada Kerajaan Negeri bukan kepada agensi atau badan-badan Kerajaan lain.

Justeru itu, pihak R Malaysia dan R Pahang menuntut PETRONAS tidak mengulangi kesilapan yang telah dibuat pada Terengganu dan Kelantan, berikanlah Hak yang samarata sepertimana Sabah dan Sarawak yang layak menerima royalti 5 peratus daripada setiap pengeluaran yang dibuat di Negeri masing-masing.

 

II. DEDAHKAN MEDAN RHU 

Kami menuntut PETRONAS mendedahkan bukti terperinci mengenai kewujudan telaga minyak di Blok PM-308 Medan Rhu kepada umum dalam masa terdekat.

Sepertimana Perdana Menteri pada 31 Okrober lalu mendedahkan blok PM-307 Bertam adalah hak milik Pahang sedangkan hasil kajian kami ia adalah milik Terengganu.

Mengapa Kerajaan Pusat dan PETRONAS tidak dedahkan ada telaga minyak dalam perairan Pahang iaitu di blok PM-308 Medan Rhu

 

 

 

 

 

TUNTUTAN RAKYAT SABAH & SARAWAK

Kami menuntut royalti daripada 5 peratus ditingkatkan kepada 20 peratus bagi membangunkan sosio-ekonomi Negeri Sabah dan Sarawak, yang mana kedua-dua Negeri tersebut berada pada paras kemiskinan paling ramai di Malaysia.

Kemudahan infrastruktur asas, pembangunan fizikal dan modal insan juga jauh ketinggalan berbanding Semenanjung.

TUNTUTAN R MALAYSIA

 

I. R Malaysia menuntut agar diberikan bayaran royalti minyak dan gas daripada 5 peratus kepada 20 peratus kepada Negeri Terengganu, Pahang, Kelantan, Sabah, Sarawak dan semua negeri-negeri pengeluar minyak serta gas pada masa akan datang.

II. R Malaysia menuntut agar segala minyak dan gas yang dijumpai dan dikeluarkan dari dalam perairan dan luar perairan mana-mana negeri pengeluar adalah perlu didaratkan dan diproses di Negeri masing-masing.

Sekian, terima kasih.

Wassalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh.

Memorandum ini bertarikh 11 Januari 2013

…………………………..

Nazri Deraman

Presiden R Malaysia

Mohamad Fauzi Abu Samah

Pengerusi R Terengganu

Nordin Majid

Pengerusi R Pahang

TAG: HKR #KL112

FOTO BERKAITAN:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

03 di demit kelantan - Google Blog Search

03 di demit kelantan - Google Blog Search


.: Setiausaha Pakatan Tanding <b>Di Demit</b>?

Posted: 23 Sep 2012 08:22 PM PDT

BAKAL CALON                                                                                                             

Setiausaha Pakatan Darulnaim, pertubuhan yang menghimpunkan anak-anak Kelantan di perantauan pro Umno, Roslan Mohamad disebut-sebut bakal diturunkan Umno untuk bertanding di salah satu Dun di Kelantan. Roslan kelahiran Kubang Kerian katanya akan diperuntukan Dun Demit yang terletak dalam Parlimen Kubang Kerian.

Sebelum ini Dun Demit ditanding oleh Mohamad Abdul Ghani yang tewas kepada Muhammad Mustafa dengan kekurangan undi sebanyak, 4,799.

Roslan yang juga merupakan pegawai eksekutif di Proton. Beliau seorang aktif dan mempunyai personaliti yang menarik serta seorang aktivis Ngo yang rajin.

Semasa bertemu dengan beliau dua hari kepas, Roslan tidak menolak desas desus itu dan berkata; "kalau parti berkehendakkan saya sedia untuk mengambil risiko."

Bagaimana pun katanya perbincangan lanjut dengan Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan Mustapa Mohamed difahamkan masih belum diadakan lagi.

Sebelum ini Najib Razak mengatakan Umno akan meletak calon yang boleh menang tidak kira ianya merupakan pimpinan bahagian atau pun tidak. Kemungkinan Umno meletakkan Roslan juga dikira tepat dengan profesyen dan juga personaliti Roslan yang sedarhana dan seorang berhemat.

Sementara itu seorang lagi winneable candidate Dr Junaidi Abdu Bakar yang disebut-sebut kononnya akan diletak bertanding di Kuala Krai dikatakan sahamnya kini mulai merudum ekoran pemasangan posternya di sepanjang jalan sempena hari raya lalu. Pemasangan poster yang mengalu-alukan kepulangan anak perantau sekali gus untuk mempromosinya itu tidak disenang oleh orang ramai dan ada setengah menganggapnya yang tidak wajar dan satu perbuatan yang ganjil.

Orang ramai menganggap pemasangan papan tanda itu sebagai melampau dan tidak kena pada tempatnya sekaligus menyerlahkan akan keghairahan timbalan naib cencelor (hal ehawal pelajar dan alumni) UPSI. Dalam papan tanda itu beliau turut menyebut jawatan dan kedudukannya serta jawatan dalam pasukan awam. Lantaran itu ada yang mempersenda-sendakan bila pula UPSI membuka cawangan di Kuala Krai.

Sehubungan itu kerusi parlimen Kuala Krai besar kemungkinan Umno akan serahkan kepada Ketua Bahagian Ramzi Abdul Rahman untuk berhadapan dengan dengan calon Pas Dr Mohd Hatta Ramli. Selain Junaidi, Razmi juga berhajat untuk menjadi calon di parlimen Kuala Krai.

Sikap Ramzi yang dikatakan merendah dan tidak menonjolkan diri seperti mana Dr Junaidi mendapat perhatian pucuk pimpinan. Begitu juga dengan jasa dan bakti Ramzi lebih dirasai oleh rakyat Kuala Krai berbanding dengan Junaidi.

Selain itu pengalaman yang dilalui Umno dengan meletakkan Prof Che Musa Che Omar dalam pilihan raya menjadi Umno takut dan phobia untuk meletakkan seorang lagi tokoh akademik di Kuala Krai.[wm.kl.11:02 am 24/09/12]

03 di ketereh - Google Blog Search

03 di ketereh - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: DSAI | Ceramah Perdana Kebangkitan Rakyat <b>...</b>

Posted: 28 Feb 2013 04:48 AM PST

Berikut hanyalah sebahagian kecil punca segala masalah yang melibatkan kehilangan wang dan harta negara sejak umno/BN berkuasa lebih setengah abad yang lalu. Namun, jika dikumpul, ianya mencecah ratusan billion Ringgit wang milik Rakyat yang telah diselewengkan oleh kerajaan umno/BN.

1. Skandal PKFZ yang melibatkan duit Rakyat sebanyak RM12.7 billion.

Tun Dr Ling Liong Sik mengaku tidak bersalah di atas dua pendakwaan di bawah Seksyen 418 dan 417 Kanun Keseksaan atas tuduhan memperdayakan Jemaah Menteri berhubung projek bernilai RM12.7 bilion itu. Bekas Presiden MCA ini dituduh memperdayakan Jemaah Menteri untuk bersetuju meluluskan pembelian 999.5 ekar tanah milik koperasi nelayan Melayu di Pulau Indah pada harga RM25 satu kaki persegi dengan kadar faedah 7.5 peratus, iaitu nilai yang jauh lebih tinggi dari nilai sebenar di pasaran. Beliau juga mengeluarkan surat sokongan mengarahkan projek PKFZ ini diserahkan kepada syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd, milik Pengerusi Kelab Penyokong BN, Dato Seri Tiong King Sing.

2. Komisen pembelian kapal selam sebanyak RM500 juta.

 • Harga asal pembelian: €1.14 billion (RM4.52 billion)
 • Kos Senggaraan jangka panjang: €999.15 juta (RM3.964 billion) kepada Perimekar Sdn Bhd bagi kerja-kerja penyelenggaraan jangka panjang kapal selam itu pada tahun 2002.

Permohonan tambahan daripada Kementerian pertahanan pada Sidang Belanjawan 2011

 • RM417 juta untuk membiayai kontrak senggaraan (In Service Support) dua buah kapal selam Scorpene
 • RM56 juta untuk bayaran pendahuluan sewaan perkhidmatan Sistem Submarine Escape Rescue Intervention (SMER-1).
 • Sebelum ini, kerajaan sudah membayar €999.15 juta (RM3.964 billion) - Rujuk di atas.

3. Kerugian pembelian aset oleh Sime Darby RM1.6 billion.

 • Kerugian akibat lebihan kos berjumlah kira-kira RM1.6 bilion, membabitkan projek minyak dan gas Bulhanine dan Maydan Mahzam di Qatar serta projekhidroelektrik Bakun.


4. Menanggung kerugian (bailout) Konsortium Perkapalan Berhad milik Mirzan Mahathir sebanyak RM1.7 billion.

 • MISC (anak syarikat Petronas) telah diarahkan oleh Mahathir (PM ketika itu) untuk membeli aset Konsortium Perkapalan Berhad dengan pembiayaan sebanyakRM1.7 billion bertujuan menyelamatkan syarikat perkapalan milik anak beliau, Mirzan.

5. Kos senggaraan Paya Indah Wetland RM88 juta.

6. Kerugian Pos Malaysia (Transmile) RM5460 juta.


7. Perjanjian pembelian Eurocopter sebanyak RM1.67 billion.

 • Harga ditawarkan oleh Eurocopter Malaysia yang dipilih oleh kerajaan: RM1.67 billion
 • Harga Kelowna Flightcraft untuk helikopter alternatif: RM865 juta (Kerajaan dapat menjimatkan RM805 juta)

8. Kos pembaikan bumbung Stadium Terengganu yang runtuh sebanyak RM292 juta.

9. Kos memperbaiki kerosakan MRR2 sebanyak RM70 juta

10. Akaun bil terlebih bayar Maybank sebanyak RM4 billion.

11. Tumbuk-rusuk (kickbacks) kepada Ng Yen Yen di Kementerian Pelancongan RM10 juta.

12. Kos membeli tiga buah lukisan oleh MAS sebanyak RM1.5 juta.

13. Lebihan bayaran oleh Kementerian Belia dan Sukan sebanyak RM8.4 juta.

14. Perbelanjaan Kompleks Sukan gajah putih di London sebanyak RM70 juta.

15. Baikpulih bangunan MATRADE sebanyak RM120 juta.

16. Kos minyak dan senggaraan jet kegunaan PM sebanyak RM200 juta.

17. Hutang tidak dapat dituntut InventQ sebanyak RM228 juta.

18. Membayar gantirugi pembatalan Jambatan Bengkok sebanyak RM257 juta.

19. Kerugian dalam urusniaga penjualan Augusta sebanyak RM510 juta.


20. Nilai kehilangan pendapatan kerajaan daripada Approved Permit (AP) yang dikeluarkan bagi tempoh setahun sebanyakRM1.8 billion.

21. Senggaraan kapal-kapal selam KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Rzak (akan dijadikan artifak Muzium Negara) sebanyak RM4.1 billion.

22. Pembinaan dan senggaraan PSC Naval Dockyard Lumut sebanyak RM6.75 billion.

23. Dua skandal Bank Bumiputra pada wal 1980-an sebanyak US$1 billion dengan anggaran nilai kerugian pada 2008 sebanyak RM3.2 billion.

24. Kegagalan Maminco dalam percubaan menguasai pasaran timah dunia pada tahun 1980-an dipercayai mengakibatkan kerugian bernilai US$500 juta. (RM1.6 billion)

25. Bertaruh dalam niaga kewangan pasaran hadapan luar negara menyebabkan Bank Negara Malaysia kerugian RM30 billion pada tahun 1990-an.

26. Kerugian Perwaja Steel sebanyak US$800 juta (RM2.56 billion).

27. Menggunakan dana awam sebanyak RM10 billion dalam operasi Valuecap Sdn Bhd untuk melonjakkan nilai harga pasaran saham.

28. Skandal kewangan Bank Islam yang melibatkan kerugian RM700 juta.

29. Penjualan MV Augusta dengan harga €1 (1 Euro) mengakibatkan kerugian sebanyak €75.99 juta (RM348 juta) - sama seperti No. 18?

30. Kehilangan royalti Wang Ehsan Terengganu sebanyak RM7.4 billion (antara tahun 2004 – 2007)

31. Sejak penubuhan Petronas Philharmonic Orchestra selama lebih 10 tahun yang lalu, ia telah menelan perbelanjaan sebanyak RM500 juta denga RM1 juta setahun dibayar sebagai gaji dan imbuhan kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

32. Yuran Penasihat: Mahathir telah dibayar RM180,000, Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Kemajuan Wanita) RM404,726 dan Abdul Hamid Othman (Agama) RM549,675 pada setiap tahun.

33. Kerajaan telah membelanjakan RM3.2 billion untuk pelaksanaan program Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sepanjang lima tahun pertama pelaksanaannya. Daripada jumlah tersebut, kerajaan telah membayar RM2.21 billion untuk membeli pelbagai kelengkapan teknologi, maklumat dan komunikasi (ICT) namun tiada sebarang perincian perbelanjaan pernah ditunjukkan.

Kerajaan telah membayar RM6k bagi setiap komputer laptop/notebook yang dapat diperolehi di pasaran dengan harga di bawah RM3k. Beberapa konsortium telah ditubuhkan semata-mata untuk 'mengendali secara atas-angin' pengagihan segala peralatan dan perkakasan berkenaan. Kini, kebanyakan peralatan dan perkakasan telah menjadi milik anak guru-guru yang terlibat dengan PPSMI.

34. Komisen yang telah dibayar kepada dua buah syarikat persendirian yang mengendalikan pembelian kapal selam Scorpene iaitu Perimeker Sdn Bhd dan IMT Defence Sdn Bhd berjumlah RM910 juta. Ada kaitan dengan No. 2.

35. Kerajaan membuat bayaran RM300 juta sebagai ganti rugi yang dibayar kepada Gerbang Perdana kerana pembatalan pembinaan Jambatan Bengkok yang bernilai RM1.1 billion.

36. RM1.3 billion telah dibazirkan dengan pembinaan kemudahan kompleks gajah putih 'Customs, Immigration and Quarantine' (CIQ) apabila projek Jambatan Bengkok dibatalkan.

37. Membelanjakan RM100 juta untuk kerja-kerja baik-pulih dan kebocoran Bangunan Parlimen Malaysia.


38. Program Angkasawan Negara yang menelan belanja – RM40 juta

39. Dianggarkan sebanyak RM500 juta setahun dibelanjakan untuk Latihan Khidmat Negara

40. Menanggung kerugian Eye of Malaysia – RM30 juta dan RM5.7 juta dalam bentuk pemberian tiket percuma.

41. Menanggung kerugian sebanyak RM2.4 juta untuk pembelian dakwat kekal

42. Pada September 2006, Samy Velu mengumumkan bahawa kerajaan telah membayar ganti rugi berjumlah RM38.5 billion kepada 20 buah syarikat pengendali lebuhraya. Sembilan syarikat pengendali tol lebihraya menerima durian runtuh berjumlah RM380 juta daripada kenaikan kadar tol pada tahun 2008 sahaja.

43. Tumbuk-rusuk (kickbacks) sebanyak RM32 juta nilai eksport kayu balak oleh syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Ketua Menteri Sarawak dan ahli keluarganya.

44. Dua kali menanggung kerugian (bailout) oleh Malaysia Airline System (MAS) yang berjumlah sebanyak RM7.9 billion. Pada ketika MAS berhadapan dengan kerugian pada saban tahun, sebanyak RM1.5 juta telah dibelanjakan untuk membeli TIGA buah lukisan untuk menghiasi pejabat pengerusi MAS, Munir Majid. (Berkaitan dengan No. 11)

45. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pengangkutan Putra sebanyak RM4.486 billion.


46. Menanggung kerugian (bailout) STAR-LRT sebanyak RM3.256 billion.

47. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pembetungan Kebangsaan bernilai RM192.54 juta.

48. Menanggung kerugian (bailout) Lebuhraya Seremban-Port Dickson sebanyak RM142 juta.

49. Menanggung kerugian (bailout) Penjara Kuching bernilai RM135 juta.

50. Menanggung kerugian (bailout) Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam sebanyakRM8.3 juta.

51. Menanggung kerugian (bailout) Le Tour de Langkawi sebanyak RM3.5 juta.

52. Agihan secara borong ratusan juta saham di Bursa Malaysia dengan berselindung di bawah Dasar Ekonomi Baru (DEB) kepada kroni, kaum keluarga, anak-anak para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.


53. Pindah-milik puluhan ribu hektar tanah-tanah komersial dan konsesi pembalakan kepada anak-anak serta kaum keluarga para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.

54. Kerugian Petronas sejak tahun 1997 apabila menandatangani perjanjian dengan ENAM PENAMA yang tidak didedahkan dalam dagangan hadapan petroleum negara dengan kadar harga murah untuk jangkamasa yang panjang. Apabila harga bahan petroleum meningkat, Petronas kekal menjual kepada ENAM penama ini pada harga murah yang telah dipersetujui.

Dan manusia yang bertanggungjawab mengatur perjanjian dagangan hadapan yang merugikan Petronas dan Rakyat ini adalah merupakan manusia yang paling lantang bersuara sekarang ini - Mahathir Muhamad. Dan beliau ingin kekal menjadi penasihat Petronas hingga mati bagi melindungi identiti ENAM JAHANAM yang menghisap darah Rakyat melalui keuntungan Petronas.

55. RM5700 untuk membeli seunit jek kereta yang berharga RM50. (*)

56. Kenderaan milik kerajaan meneguk setangki petrol bernilai RM113 dalam tempoh beberapa minit. (*)

57. Platform tiang bendera berharga RM990 dibeli dengan harga RM30,000 (*)

58. Thumb drive berharga RM90 dibeli dengan harga RM480 (*)

59. Kabinet simpanan barang berharga RM1,500 telah dibeli dengan harga RM13,500 (*)

60. Pembelian seunit lampu suluh bernilai RM35 telah dibayar dengan harga RM143. (*)

(*) - yang dinyatakan adalah sebutharga untuk SATU UNIT. Kerajaan membeli dalam bentuk pukal antara puluhan hingga ribuan unit item yang sama.

61. Perbelanjaan kempen 1Malaysia yang dibayar kepada APCO sebanyak RM76.8 juta.

62. Membayar subsidi RM17 billion kepada Penjana Tenaga Bebas (IPP)


63. Cincin berlian bernilai USD24 juta untuk Ro$mah --- kononnya pembelian telah dibatalkan – berapa pula jumlah ganti rugi yang terpaksa rakyat bayar?

64. Satu laman web 1pengguna bagi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dibina dan diselenggarakan dengan belanja RM1.4 juta.

65. Projek e-mel 1Malaysia yang menelan belanja RM50 juta.

66. Menggunakan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Danaharta dan Khazanah untuk membeli saham-saham Timedotcom yang tidak laku – kerugian sebanyak RM3.3 billion.

67. Skandal Offshore Petrol Vehicle (PSC-NDSB) – rugi RM6.75 bilion


68. Rosmah sewa bilik hotel RM100,000 satu malam di Burj Al-Arab Dubai!!

69. Rosmah dan Najib sewa penthouse di Hotel Darling di Sydney pada kadar RM65,100untuk sehari semalam.

70. "Lawatan Sambil Belajar" ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh Rosmah and the Gang (FLOM @ First Lady of Malaysia) ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

71. Memperuntukkan dana RM100 juta setahun untuk Rosmah berbelanja dalam projek peribadi 'Permata Negara'nya.

72. Perbelanjaan oleh Rosmah untuk mengendalikan Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang melibatkan 15 orang wanita isteri Ketua-ketua Negara yang majoritinya daripada negara-negara Afrika yang menelan belanja RM4.5 juta untuk tempoh TIGA hari.

73. Kos ubah suai Seri Perdana sebanyak RM12.5 juta.


74. Bil elektrik kediaman rasmi PM dan TPM di Seri Perdana sebanyak RM160,000sebulan.

75. Insinerator di Broga, Semenyih, kerajaan BN yang di atas kebodohan mereka tidak mendengar keluhan rakyat, terpaksa membazirkan berbilion ringgit membatalkan projek tersebut. Insinerator yang seberat 1,500 tan dan menggunakan teknologi 'fluidized bed gasification' yang dikatakan terbesar di Asia ditaksirkan menelan belanja RM1.5 bilion (lebih kurang USD395 juta) untuk dibina dan RM200 juta (USD53 juta) bagi kos operasinya setiap tahun.

CHECK-LIST INI AKAN TERUS DIKEMASKINI DARI SEMASA KE SEMASA.

03 di gua musang - Google Blog Search

03 di gua musang - Google Blog Search


Taiping Mali: Ku Li Bakal Menang Tanpa Bertanding <b>Di Gua Musang</b>

Posted: 22 Feb 2013 08:24 AM PST

Umum mengetahui adalah menjadi dasar rasmi pakatan parti-parti pembangkang untuk sama-sama menobatkan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri dan ia kesepakatan tersebut telah termaktub semenjak Ketua Umum PKR itu dipecat dari UMNO pada 2 September 1998 lagi.

Sama ada ketika mereka bergabung dalam pakatan yang dinamakan Barisan Alternatif (BA), Barisan Rakyat (BR) dan yang terkini Pakatan rakyat (PR) yang ditubuhkan selepas PRU 12 2008, fokus mereka tidak pernah lari untuk melihat Anwar sebagai PM.

PAS yang kini merupakan parti yang paling kuat jenteranya dalam PR berbanding PKR dan DAP, juga tidak ketinggalan malah acap kali parti itu pula yang kelihatan terlebih-lebih mempromosikan Anwar sejak hampir 15 tahun dulu.

Menjelang PRU 13 ini tentunya ramai yang beranggapan PAS mahupun PR akan kekal dengan dasar yang disepakati bersama itu, apatah lagi Anwar sebagai jambatan penyatuan DAP dan PAS dalam PR sudah dilihat paling layak untuk menggalas jawatan itu sekiranya PR berjaya dalam PRU 13.

Pun begitu, senario semasa nampaknya tidak menjurus ke arah itu apabila sumber dalaman PAS mengesahkan Majlis Syura Ulama parti itu yang bermesyuarat baru-baru ini tanpa kehadiran Mursyidul Am PAS telah memutuskan menolak Anwar sebagai calon PM.

Anwar ditolak kerana majoriti ahli Majlis Syura termasuk Timbalan Mursyidul Am PAS, Ustaz Haron Din dan Ketua Dewan Ulama PAS, Harun Taib berpandangan Ketua Umum PKR itu terlalu liberal dan mempunyai masalah moral yang sukar untuk diterima oleh majoriti pengundi Melayu Islam.

Malah kecenderungan Anwar menyokong golongan LGBT serta begitu mengambil mudah soal-soal kepentingan orang Melayu Islam dan akidah umat juga merupakan faktor sebahagian besar ahli Majlis Syura Ulama PAS cenderung untuk memilih pemimpin lain sebagai calon gantian.

Rentetan daripada itu, Hadi Awang dan Setiausaha Agung PAS, Mustafa Ali telah beberapa kali mengadakan perundingan dengan pemimpin UMNO Kelantan, Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) dan menjanjikan jawatan PM sekiranya Ku Li berpaling tadah.

PAS juga berjanji akan memberi laluan mudah tanpa meletakkan calonnya dalam PRU 13 bagi Parlimen Gua Musang seterusnya membolehkan pemimpin veteran UMNO itu meraih kemenangan percuma semasa penamaan calon kelak.

Bagaimana pun PAS menuntut Ku Li segera berkempen untuk PAS di Kelantan selepas selesai penamaan calon sekaligus dengan maksud membantu PAS mengekalkan Kelantan daripada jatuh ke tangan BN.

Tanpa PAS sedari, Ku Li bukanlah kecil anak mudah untuk dipermainkan. Beliau sudah agak masak dengan permainan politik PAS terutama sekali sewaktu parti S46 yang diketuainya dulu pernah dikhianati oleh pemimpin PAS tatkala S46 berada dalam kedudukan yang lemah.

Lagi pun Ku Li juga tahu, semasa namanya dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Syura Ulama PAS tempohari, sebetulnya hanyalah sekadar untuk menutup hasrat sebenar PAS yang berniat untuk meletakkan Hadi Awang sebagai calon utama sebagai PM.

Demi untuk mengelakkan DAP dan PKR membantah pencalonan hadi sebagai PM, maka nama Ku Li diguna pakai dengan demikian diharapkan dapat membendung kemarahan rakan sepakatan di masa yang sama PAS berharap mendapat manfaat memecahbelahkan kekuatan UMNO di Kelantan yang tika ini sedang mengasak PAS.

Ini bukan kali pertama PAS cuba menjerat Ku Li ke dalam perangkap mereka dalam usaha propaganda PAS untuk melemahkan UMNO di negeri itu.

Semasa PRK DUN Galas 2010 dulu PAS melalui Naib presidennya, Husam Musa juga pernah memujuk Ku Li supaya menyebelahi PAS dengan berselindung di sebalik perjuangan royalti minyak, bagaimana pun permintaan itu langsung tidak diendahkan.

Percaturan PAS sudah pun berada dalam pengetahuan Anwar dan seperti diduga Ketua Umum PKR itu nyata agak marah kerana merasakan dirinya sudah dikhianati oleh rakan sepakatan. Apatah lagi perjumpaan sulit itu sengaja dilakukan tanpa pengetahuan DAP dan PKR.

Dulu PAS pernah mengkhianati S46, BERJASA dan HAMIM semasa mereka bergabung dalam APU, lama sebelumnya PAS mengkhianati Parti Negara selain pernah sengaja keluar dari UMNO semata-mata untuk mengejar kuasa duniawi. Kini PAS cuba pula untuk mengkhianati PR.

PAS sebenarnya sedang menjerat diri sendiri, tabiat suka menikam belakang kawan bukanlah satu permainan politik yang bijak, lambat laun akan memakan diri dan PAS pula yang akan ditikam dari belakang.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

ads