Ahad, 1 April 2012

03 di mengkebang - Google Blog Search

03 di mengkebang - Google Blog Search


.: Rencana Khas

Posted: 01 Apr 2012 05:24 AM PDT

Pemimpin Umno Kelantan Perlu Belajar Dengan Tok Batin

Satu seminar mengenai masa depan tanah rezab Melayu telah diadakan Sabtu lepas di Convention Centre KTC Kota Bharu Kelantan. Seperti mana kata Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Pembangunan Maklumat, Sains dan Teknologi, Dr Mohd Fadzli Hassan semasa merasmi pembukaan seminar itu, tujuan ia diadakan untuk menjawab dan memberi penjelasan tuduhan Umno dan beberapa pemimpinnya terhadap kerajaan Kelantan yang kononnya telah mengadai dan menjual tanah rezab Melayu kepada bukan Melayu.

Cerita karut ini disiarkan secara bersiri dalam akhbar penjilat buntut UBN beberapa hari lalu.Fitnah ini tampaknya menimbulkan kemarahan kepada pihak kerajaan kerana ia merupakan pembohongan mentah.

Tuduhan itu sesuatu yang 'sikir' telinga mendengarnya dan sesiapa pun akan merasa terkilan dan marah sekiranya apa dikatakan itu benar-benar satu realiti.

Selamanya isu tanah sensitif di Kelantan. Sebab tanah merupakah asset dan nyawa serta roh kepada mana-mana rakyat juga bukan saja rakyat Kelantan. Kerana itu pantang ada isu mengenai tanah; penjualan, pemilikan, pengambilan dan sebagainya ia akan diambil kesempatan oleh parti politik untuk dijadikan modal.

Isu mengenai tanah dan pengadaian balak ini berlaku di Kelantan sejak tahun 1959 lagi. Tetapi ia membawa keburukan (impak) besar kepada kerajaan Kelantan pada 1978. Umno menjaja Pas telah mengadaikan kawasan balak berpuluh ribu hektar di Hulu Kelantan kepada syarikat asing.

Walaupun kerajaan Pas cuba menafikan tetapi kerana isu diledak menyebabkan rakyat termakan dan akhirnya kerajaan Pas yang berusia 18 tahun tumbang.

Mengambil iktibar ke atas apa yang pernah berlaku itulah mungkin menjadikan kerajaan negeri menerusi Urusetia Kerajaan Negeri dibawah pengawalan Dr Mohd Fadzli Hassan terpanggil untuk mengadakan seminar berkenaan. Jawaban dan penjelasan terhadap isu-isu cukup sensitif begitu bukan boleh dibuat atas pentas ceramah politik. Ia perlu dibincang dalam dewan berhawa dingin secara ilmiah dan dengan akal yang teduh. Usaha Urusetia itu sepatutnya disambut sebaik mungkin.

Malangnya majlis ilmiah dan seperti itu kurang mendapat sambutan. Sikap yang tidak terliur kepada majlis ilmiah dan bersifat akademik sebegini seharusnya dikikis dari kepala rakyat Kelantan khusunya dari kalangan penggerak kerajaan dan juga merupakan mata telinga parti – lantikan politik.

Sepatutnya merekalah memenuhi dewan. Manakala anak muda pula yang rajin berkokok dan mengula isu-isu politik dalam blog dan Fb tampak ikut liat untuk datang ke majlis seumpama itu.

Tidak hairanlah kalau separuh dewan yang boleh memuatkan 1,500 dihadiri hanya kira-kira 100 orang sahaja. Wajah wakil rakyat juga tidak berapa ramai yang nampak. Yang pasti ialah Adun Limbongan Drs Zainuddin dan Adun Manik Urai Abe Uji. Kekurangan mereka mungkin disebabkan berlaku pertindihan program.

Untuk memberi penjelasan dan membincangkan isu tanah rezab Melayu, pengajur mengundang tiga orang ahli penal; bekas Ketua Setiausaha Kementerian Tanah dan Koperasi, Dr Nik Mohd Zain, Pengerusi Kewangan, Pembangunan dan Kebajikan Husam Musa dan Ketua Pembangkang Dun Kelantan Tuan Haji Mohamad Alwi bin Che Ahmad yang dilahirkan di Makkah al Mukaramah. Bagaimana pun Alwi tidak hadir kerana kesuntukan masa untuk merasmikan mesyuarat PIBG.

Ketidakhadiran Alwi itu menyebabkan beliau disifat sebagai penakut dan tidak bertanggungjawab. Seaptutnya beliau hadir untuk memberi penjelasan dan juga bukti ke atas tuduhan dilemparkan Awang Adek Hussein dan Mustapa Mohamad seperti mana dilaporksan akhbar usang PB.

Kalaupun beliau sibuk seharusnya beliau wakil kepada mana-mana pemimpin Umno Kelantan yang galak berkokok mengenai isu berkenaan. Dalam hal ini Annuar Musa juga boleh kerana beliau kini tidak banyak sibuk dengan kerja-kerja parti.

Barang kali benar kata pengerusi acara Cikgu Hassan ketidaksanggupan untuk Alwi datang ke seminar itu kerana gerun berdepan dengan rakyat. "Beliau juga mungkin tidak bercadang untuk menjadi MB Kelantan," kata Cikgu Hasan berseloroh disambut takbir Allahuakar. Kerana kalau beliau ada hasrat hendak jadi MB beliau akan berdepan dengan sesiapa saja di mana juga.

Tanpa kehadirian Alwi dan wakilnya Umno boleh dianggap sudah tewas di petang hari lagi.

Manakala moderator seminar itu ialah Pengurus Besar Perbadanan Pembangunan Bandar Baru Tunjung, Che Abdullah yang juga merupakan bekas seorang pegawai kerajaan yang arif mengenai hal ehwal tanah. Banyak input dan pencerahan diberikan Abdullah mengenai status dan kedudukan tanah rezab Melayu Kelantan yang unik.

Begitu juga dengan Dr Nik Mohd Zain banyak memberi input dan pengetahuan berhubung dengan isu-isu pengambilan tanah dan juga akta-akta berkaitan. Dari penjelasannya pengambilan tanah atau pemilikan dan penjualan tanah bukan boleh dilakukan sewenang-wenangnya ia perlu menuruti akta yang sedia ada.

Kertas kerja bertajuk "Isu-Isu Pengambilan Tanah Rezab Melayu (TRM)" lelih lebih bersifat profesional dan akademik. Beberapa fakta atau perangkaan yang diberikan cukup berguna untuk semua pihak mengambil tahu dan tindakan ke atas isu-isu tanah di negara ini. Misalnya mengenai keluasan tanah rezam Melayu mengikut negeri dan juga keluasan tanah rezam yang tidak diganti semula.

Kedua-dua ahli penal bersetuju bahawa akta tanah Kelantan (TRM) jauh lebih baik dan terpelihara (kemah) berbanding dengan akta tanah di negeri-negeri lain. Akta tanah Kelantan juga jauh lebih awal digubal berbanding dengan akta tanah di negeri lain.

Akta tanah Kelantan digubal tahun 1930, diikuti Kedah 1931, Johor 1935, Terengganu 1941. Manakala kerajaan Persekutuan sendiri mengubal akta tanah pada tahun 1960. Sementara itu 85% daripada keluasan tanah di Kelantan 1.3 juta hektar. Kedudukan ini menyebabkan Kelantan tidak perlu mewartawan tanah rezab digunakan untuk membolehkan ia diganti.

Pada pandangan Husam penggubal anekmen tanah Kelantan menunjukkan kebijaksanaan para pentadbir tanah terdahulu dan juga sultan serta para ulama. Di mana katanya penggubal itu adil di mana semua rakyat Kelantan dapat memiliki tanah. Orang bukan Melayu diberikan tanah yang tidak digezatkan sebagai rezab Melayu. Di atas tanah ini bukan Melayu boleh memajukan tanah tersebut berdasarkan ia mendatangkan kehasilan kepada kerajaan Kelantan.


Akta tanah Kelantan ini seharusnya difahami betul-betul oleh mana-mana pihak yang ingin bercakap mengenainya kalau tidak menyebabkan mereka terperangkap dengan tektik sendiri untuk memburuk pihak lain. Kesan lain kalau ia tidak difahami menyebabkan timbul kekeliruan yang boleh memburukkan keadaan sebab soal tanah ini sangat sensitif.

Dikesempatan itu Husam yang lebih bercakap dalam naluri politik menjawab tuduhan Umno yang kerajan Kelantan mengadai tanah rezab kepada bukan Melayu. Hal ini dirujuk kepada apa disiarkan dan diungkitkan oleh akhbar penjilat buntut berhubung pemajuan tanah di Mengkebang di Kuala Krai.

Jelas Husam dalam enakmen tanah Kelantan ada beberapa mukim yang diletakkan sebagai kawasan bukan rezab Melayu. Antaranya ialah Galas, Pulai di Gua Musang, Mengkebang di Kuala Krai, Temangan di Machang dan seksyen 1 hingga 11 di Bandar Kota Bharu. Biasanya tanah atau kawasan penempatan orang Cina, Siam dan India telah digazetkan sebagai tanah bukan rezab Melayu.

Jadi tuduhan bahawa kerajaan Pas Kelantan gadai tanah rezab Melayu di Mengkebang ekoran penjualan projek Pelabuhan Darat milik Sajaran kepada sebuah syarikat milik bukan Melayu (Merpati Resources) tidak berbangkit sebenarnya kerana tanah itu termausk dalam bukan rezab Melayu.

"Awang Adek kena mengaji sikit soal enakmen tanah ini," katanya. Bila mendengar kata Husam itu saya teringat kepada pandangan diberikan oleh penghulu Orang Asli yang menghuraikan bahawa di Kelantan tidak ada kawasan tanah adat. Menurutnya yang ada ialah tanah yang direzabkan oleh kerajaan kepada Orang Asli. Nampaknya mengenai anekman tanah Kelantan ini Orang Asli lebih arif dari Awang Adek Hussein dan Mustapa Mohamed.

Meskipun ada kawasan-kawasan tertentu diberikan kepada bukan Melayu tetapi sekiranya ia dimajukan 30% hartanah di situ hendak diperuntukan kepada orang Melayu. Menurut Husam contohnya hotel Ridel ia terletak di kawasan bukan rezam Melayu. Ini bermakna tidak semestinya kawan bukan rezam Melayu tidak boleh dimiliki oleh orang Melayu. Hotel Ridel itu adalah milik orang Melayu.

Manakala mana-mana kawasan atau tanah bukan rezab Melayu kalau ia diberikan kepada orang Melayu ia tidak akan boleh ditarik balik lagi.

Atas kedudukan dan keistimewaan anakmen tanah Kelantan itu menyebabkan kerajaan negeri menerusi Pengerusi Jawatankuasa Tanah Kelantan, Ahmad Yaacob telah mengarahkan tindakan undang-undang diambil kepada pihak yang menuduh kononnya kerajaan Kelantan telah menggadai rezab Melayu. Arahan itu wajar dan tepat kerana si pendusta patut diheret ke mahkamah untuk penganjaran.

Seminar berkenaan ternyata memberi pencerahan berhubung dengan anekmen tanah. Ia wajar diadakan secara lebih khusus dan melibatkan perserta lebih ramai lagi. Tetapi seperti dikatakan tadi sayang seribu kali sayang tidak ada wakil Umno dan juga wartawan akhbar penjilat buntut mengikut seminar berkenaan atau mendapat penjelasan langsung atau terus mendapat pencerahan dari pakar tanah terutamanya dari Dr Nik Mohd Zain bagi tidak tersalah lapor atau membuat laporan yang boleh diketawakan sang babi. [wm.kl.8:00 pm 01/04/12]

DIALOG RAKYAT: Pemimpin Umno Kelantan Perlu Belajar Dengan <b>...</b>

Posted: 01 Apr 2012 04:51 PM PDT

MSO

Satu seminar mengenai masa depan tanah rezab Melayu telah diadakan Sabtu lepas di Convention Centre KTC Kota Bharu Kelantan. Seperti mana kata Exco, Dr Mohd Fadzli Hassan semasa merasmi pembukaan seminar itu, tujuan ia diadakan untuk menjawab dan memberi penjelasan tuduhan Umno dan beberapa pemimpinnya terhadap kerajaan Kelantan yang kononnya telah mengadai dan menjual tanah rezab Melayu kepada bukan Melayu.

Cerita karut ini disiarkan secara bersiri dalam akhbar penjilat buntut beberapa hari lalu.Fitnah ini tampaknya menimbulkan kemarahan kepada pihak kerajaan kerana ia merupakan pembohongan mentah.

Tuduhan itu sesuatu yang 'sikir' telinga mendengarnya dan sesiapa pun akan merasa terkilan dan marah sekiranya apa dikatakan itu benar-benar satu realiti.

Selamanya isu tanah sensitif di Kelantan. Sebab tanah merupakah asset dan nyawa serta roh kepada mana-mana rakyat juga bukan saja rakyat Kelantan. Kerana itu pantang ada isu mengenai tanah; penjualan, pemilikan, pengambilan dan sebagainya ia akan diambil kesempatan oleh parti politik untuk dijadikan modal.

Isu mengenai tanah dan pengadaian balak ini berlaku di Kelantan sejak tahun 1959 lagi. Tetapi ia membawa keburukan (impak) besar kepada kerajaan Kelantan pada 1978. Umno menjaja Pas telah mengadaikan kawasan balak berpuluh ribu hektar di Hulu Kelantan kepada syarikat asing.

Walaupun kerajaan Pas cuba menafikan tetapi kerana isu diledak menyebabkan rakyat termakan dan akhirnya kerajaan Pas yang berusia 18 tahun tumbang.

Mengambil iktibar ke atas apa yang pernah berlaku itulah mungkin menjadikan kerajaan negeri menerusi Urusetia Kerajaan Negeri dibawah pengawalan Dr Mohd Fadzli Hassan terpanggil untuk mengadakan seminar berkenaan. Jawaban dan penjelasan terhadap isu-isu cukup sensitif begitu bukan boleh dibuat atas pentas ceramah politik. Ia perlu dibincang dalam dewan berhawa dingin secara ilmiah dan dengan akal yang teduh. Usaha Urusetia itu sepatutnya disambut sebaik mungkin.

Malangnya majlis ilmiah dan seperti itu kurang mendapat sambutan. Sikap yang tidak terliur kepada majlis ilmiah dan bersifat akademik sebegini seharusnya dikikis dari kepala rakyat Kelantan khusunya dari kalangan penggerak kerajaan dan juga merupakan mata telinga parti – lantikan politik.

Sepatutnya merekalah memenuhi dewan. Manakala anak muda pula yang rajin berkokok dan mengula isu-isu politik tampak ikut liat untuk datang ke majlis seumpama itu.

Tidak hairanlah kalau separuh dewan yang boleh memuatkan 1,500 dihadiri hanya kira-kira 100 orang sahaja. Wajah wakil rakyat juga tidak berapa ramai yang nampak. Yang pasti ialah Adun Limbongan Drs Zainuddin dan Adun Manik Urai Abe Uji.

Untuk memberi penjelasan dan membincangkan isu tanah rezab Melayu, pengajur mengundang tiga orang ahli penal; bekas Ketua Setiasuaaha Kementerian Tanah dan Koperasi, Dr Nik Mohd Zain, Pengerusi Kewangan, Pembangunan dan Kebajikan Husam Musa dan Ketua Pembangkang Dun Kelantan Mohamad Alwi bin Che Ahmad yang dilahirkan di Makkah al Mukaramah. Bagaimana pun Alwi tidak hadir kerana kesuntukan masa untuk merasmikan mesyuarat PIBG.

Ketidakhadiran Alwi itu menyebabkan beliau disifat sebagai penakut dan tidak bertanggungjawab. Seaptutnya beliau hadir untuk memberi penjelasan dan juga bukti ke atas tuduhan dilemparkan Awang Adek Hussein dan Mustapa Mohamad.

Kalaupun beliau sibuk seharusnya beliau wakil kepada mana-mana pemimpin Umno Kelantan yang galak berkokok mengenai isu berkenaan.

Barang kali benar kata pengerusi acara Cikgu Hassan ketidaksanggupan untuk Alwi datang ke seminar itu kerana gerun berdepan dengan rakyat. "Beliau juga mungkin tidak bercadang untuk menjadi MB Kelantan," kata Cikgu Hasan berseloroh disambut takbir Allahuakar. Kerana kalau beliau ada hasrat hendak jadi MB beliau akan berdepan dengan sesiapa saja di mana juga.

Tanpa kehadirian Alwi dan wakilnya Umno boleh dianggap sudah tewas di petang hari lagi.

Manakala moderator seminar itu ialah Pengurus Besar Perbadanan Pembangunan Bandar Baru Tunjung, Che Abdullah yang juga merupakan seorang pegawai kerajaan yang arif mengenai hal ehwal tanah. Banyak input dan pencerahan diberikan Abdullah mengenai status dan kedudukan tanah rezab Melayu Kelantan.

Begitu juga dengan Dr Nik Mohd Zain banyak memberi input dan pengetahuan berhubung dengan isu-isu pengambilan tanah dan juga akta-akta berkaitan. Dari penjelasannya pengambilan tanah atau pemilikan dan penjualan tanah bukan boleh dilakukan sewenang-wenangnya ia perlu menuruti akta yang sedia ada.

Kertas kerja bertajuk "Isu-Isu Pengambilan Tanah Rezab Melayu (TRM)" lelih lebih bersifat profesional dan bukan politik. Beberapa fakta atau perangkaan yang diberikan cukup berguna untuk semua pihak mengambil tahu dan tindakan ke atas isu-isu tanah di negara ini.

Kedua-dua ahli penal bersetuju bahawa akta tanah Kelantan (TRM) jauh lebih baik dan terpelihara (kemah) berbanding dengan akta tanah di negeri-negeri lain. Akta tanah Kelantan juga jauh lebih awal digubal berbanding dengan akta tanah di negeri lain.

Akta tanah Kelantan digubal tahun 1930, diikuti Kedah 1931, Johor 1935, Terengganu 1941. Manakala kerajaan Persekutuan sendiri mengubal akta tanah pada tahun 1960. Sementara itu 85% daripada keluasan tanah di Kelantan 1.3 juta hektar. Kedudukan ini menyebabkan Kelantan tidak perlu mewartawan tanah rezab digunakan untuk membolehkan ia diganti.

Pada pandangan Husam penggubal undang-undang tanah Kelantan menunjukkan kebijaksanaan para pentadbir tanah terdahulu dan juga sultan serta para ulama. Di mana katanya penggubal itu adil di mana semua rakyat Kelantan dapat memiliki tanah. Orang bukan Melayu diberikan tanah yang tidak digezatkan sebagai rezab Melayu.


Akta tanah Kelantan ini seharusnya difahami betukl-betul oleh mana-mana pihak yang ingin bercakap mengenainya kalau tidak menyebabkan mereka terperangkap dengan tektik sendiri untuk memburuk pihak lain.

Dikesempatan itu Husam yang lebih bercakap dalam naluri politik menjawab tuduhan Umno yang kerajan Kelantan mengadai tanah rezab kepada bukan Melayu. Hal ini dirujuk kepada apa disiarkan dan diungkitkan oleh akhbar penjilat buntut berhubung pemajuan tanah di Mengkebang di Kuala Krai.

Jelas Husam dalam enakmen tanah Kelantan ada beberapa mukim yang diletakkan sebagai kawasan bukan rezab Melayu. Antaranya ialah Galas, Pulai di Gua Musang, Mengkebang di Kuala Krai, Temangan di Machang dan seksyen 1 hingga 11 di Bandar Kota Bharu. Biasanya tanah atau kawasan penempatan orang Cina, Siam dan India telah digazetkan sebagai tanah bukan rezab Melayu.

Jadi tuduhan bahawa kerajaan Pas Kelantan gadai tanah rezab Melayu di Mengkebang ekoran penjualan projek Pelabuhan Darat kepada sebuah syarikat milik bukan Melayu tidak tidak berbangkit sebenarnya kerana tanah itu bukan rezab Melayu.

"Awang Adek kena mengaji sikit soal enakmen tanah ini," katanya. Bila mendengar kata Husam itu saya teringat kepada pandangan diberikan oleh penghulu Orang Asli yang menghuraikan bahawa di Kelantan tidak ada kawasan tanah adat. Menurutnya yang ada ialah tanah yang direzabkan oleh kerajaan kepada Orang Asli. Nampaknya mengenai anekman tanah Kelantan ini Orang Asli lebih arif dari Awang Adek Hussein.

Meskipun ada kawasan-kawasan tertentu diberikan kepada bukan Melayu tetapi sekiranya ia dimajukan 30% hartanah di situ hendak diperuntukan kepada orang Melayu. Manakala mana-mana kawasan atau tanah bukan rezab Melayu kalau ia diberikan kepada orang Melayu ia tidak akan boleh ditarik balik lagi.

Atas kedudukan dan keistimewaan anakmen tanah Kelantan itu menyebabkan kerajaan negeri menerusi Pengerusi Jawatankuasa Tanah Kelantan, Ahmad Yaacob telah mengarahkan tindakan undang-undang diambil kepada pihak yang menuduh kononnya kerajaan Kelantan telah menggadai rezab Melayu. Arahan itu wajar dan tepat kerana wajar kalau si pendusta diheret ke mahkamah untuk penganjaran.

Seminar berkenaan ternyata memberi pencerahan berhubung dengan anekmen tanah. Tetapi sayang seperti dikatakan tadi sayang seribu kali sayang tidak ada wakil Umno dan juga wartawan akhbar penjilat buntut berkenaan mengikut seminar berkenaan atau mendapat penjelasan langsung atau terus mendapat pencerahan dari pakar tanah terutamanya dari Dr Nik Mohd Zain.

03 di bachok - Google Blog Search

03 di bachok - Google Blog Search


Tiga Sekolah Kekal Kelulusan 100 Peratus <b>Di Bachok</b> | Detik <b>...</b>

Posted: 21 Mar 2012 03:13 AM PDT

Saupi (tiga kiri) selepas menyampaikan keputusan kepada salah seorang pelajar cemerlang, Luqman Amri di SMKA Tok Bachok tangah hari tadi.

Oleh IZZ MIQAEL

BACHOK – Tiga buah sekolah menengah dalam Pejabat Pelajaran Bachok berjaya mengekalkan kecemerlangan kelulusan 100 peratus dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang diumumkan hari ini.

Pegawai Pelajaran Daerah Bachok, Saupi Majid berkata, tiga buah sekolah tersebut iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Agama Tok Bachok, SMK Dato' Perdana dan SM Teknik Bachok dan  mencatatkan kelulusan am 100 peratus bagi SPM 2011.

Menurutnya, 14 calon pula mendapat keputusan 'straight A' yang didominasi oleh  SMKA Tok Bachok apabila tiga calonnya mencatat '11  A'.

"Tahniah diucapkan kepada semua calon yang berjaya mencatat keputusan cemerlang bagi SPM 2011terutamanya 14 calon 'straight A' daripada semua sekolah yang terlibat.

"Sekolah lain yang mendapat 'straight A' ialah tiga pelajar dari SMK Beris Panchor, empat pelajar dari SMK Long Yunus dan empat dari SMK Bachok," katanya.

Katanya, kelulusan am PPD Bachok tahun 2011 ialah 91.11 peratus dengan Gred Purata Sekolah 4.79.

Menurutnya, tahun ini juga mencatat sejarah tersendiri apabila dua pelajar dari SMKA Tok Bachok mendapat keputusan 11A+ buat julung kalinya dalam sejarah PPD Bachok.

Dua pelajar tersebut ialah Luqman Amri dan Mohd Syafiq Shazwan Saipul Bahari.

03 di machang - Google Blog Search

03 di machang - Google Blog Search


1 MALAYSIA: AHLI PAS <b>DI MACHANG</b> KELANTAN KELUAR PARTI <b>...</b>

Posted: 01 Apr 2012 06:38 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]AHLI PAS DI MACHANG KELANTAN KELUAR PARTI SERTAI UMNO....PAS KELANTAN KEMUNGKINAN MERUNDUM JATUH. Sebentar tadi di Media jam 8 malam beratus Ahli PAS keluar parti menyertai UMNO kerana ...

03 di gua musang - Google Blog Search

03 di gua musang - Google Blog Search


Kepimpinan Ku Li masih diperlukan <b>di Gua Musang</b> « Persada

Posted: 05 Mar 2012 04:20 PM PST

Gua Musang – Desas desus mengenai pengguguran Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) untuk bertanding kerusi itu Pilihan Raya Umum Ke 13 nanti mendapat pelbagai reaksi.

Seorang penduduk, Abdullah Yusiff, 63, berkata, rakyat akan menolak BN sekiranya Ku Li tidak dicalonkan semula untuk kerusi Parlimen Gua Musang pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13) nanti.

Dia menyifatkan Ku Li masih mampu menjalankan tugas sebagai wakil rakyat kawasan tersebut kecuali Ku Li sendiri menyatakan ingin bersara daripada perjuangan politik.

"Kami sebagai rakyat Gua Musang tetap mempertahankan Ku Li supaya kepimpinan BN dapat mencalonkan semula kerusi kawasan itu kerana kami masih sayangkan perjuangan dia," katanya.

Mustapha Ab Rahman, 52, pula berkata, Ku Li yang sekian lama berjuang untuk rakyat Gua Musang tidak sewajarnya dibelakangkan untuk menghadapi PRU 13 akan datang dan perlu dikekalkan.

Beliau bimbang sekiranya Ku Lu tidak dicalonkan semula kemungkinan bukan sahaja kerusi Parlimen Gua Musang yang kalah, tetapi juga tiga kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) termasuk Galas, Nenggiri dan Paloh.

"Kami benar-benar terkejut apabila Ku Li membuat pengumuman akan bertanding calon Bebas jika digugurkan sebagai calon BN dan ini seolah-olah beliau telah tahu tidak akan dicalonkan semula," katanya.

Deraman Harun, 45, berkata, beliau amat sedih dengan kenyataan Ku Li itu dan berharap kepimpinan BN di peringkat atasan tidak membuat kejutan dengan menggugurkan Ku Li daripada bertanding pada PRU13 nanti.

"Kita mempertahankan Ku Li sebagai pemimpin paling lama dan jangan gugat kewibawaan pemimpin itu dengan meletak calon tidak diterima rakyat," katanya.

//sinar harian

03 di wakaf che yeh - Google Blog Search

03 di wakaf che yeh - Google Blog Search


OPERASI MEMADAM KEBAKARAN KEDAI <b>DI WAKAF CHE YEH</b>

Posted: 07 Mar 2012 06:56 PM PST

Tarikh:     1 Mac 2012 ( Khamis )

Tempat:   Wakaf Che Yeh

KELANTAN, 1 Mac 2012.  Sembilan deretan kedai di Jalan Kuala Krai – Wakaf Che Yeh musnah dalam kebakaran. Sementara itu, PgB Shahrin Yusmar bin  Hj Mat Yusof berkata, jabatan menerima panggilan kebakaran pada jam 6.05 petang. Lima jentera bomba dari Balai Bomba Kota Bharu, Pengkalan Chepa, Tunjung dan Bomba Sukarela terlibat dalam operasi tersebut. Operasi memadam kebakaran di ketuai oleh YS PPjB Azmi bin Osman.

03 di pulau melaka - Google Blog Search

03 di pulau melaka - Google Blog Search


Pemandangan Subuh Pada Hening Pagi <b>Di</b> Masjid <b>Pulau Melaka</b> <b>...</b>

Posted: 14 Mar 2012 11:00 AM PDT

Ulama, Menteri Besar dan Imam.

Ini adalah merupakan suatu pemandangan Subuh 'biasa-biasa' di Kelantan pada hening Jumaat di Masjid Pulau Melaka, Kota Bharu Kelantan. Solat Subuh atau biasanya dipanggil Subuh Sajadah akan diimamkan sendiri oleh Tuan Guru Dato' Menteri Besar, Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat walaupun dalam keadaan beliau yang uzur. Para jemaah datang dari segenap penjuru Kota Bharu menyebabkan Masjid 2 tingkat ini sentiasa melimpah keluar setiap pagi Jumaat. Berdasarkan pengalaman saya bermastautin di luar Kelantan selama lebih daripada 5 tahun, keadaan ini sangat 'rare' di negeri-negeri lain.

Inilah Subuh yang digeruni Yahudi. Inilah Subuh di Negeri yang dikatakan miskin. Miskin Material, tapi percayalah kita kaya Akhirat. Sesuatu yang tidak ada di negeri lain adalah berkat Ulama terdahulu dalam menegakkan kalimah Allah dibumi Kelantan dan Pattani menyebabkan negeri ini dan rakyatnya sangat cintakan Islam. Rakyat Kelantan tidak memuja Tuan Guru Nik Aziz bahkan jauh dari itu. Tapi rakyat telah dididik dan diasuh minda oleh 'orang tua ini' supaya cintakan Islam dan mengambil Islam sebagai suatu cara dan gaya hidup, dan bukannya seperti yang diamalkan oleh mereka2 yang lain yang mengambil solat sahaja dari Islam.

Islam tidak mengajar penganutnya untuk berfikir kebelakang, malah kita adalah perintis pemikiran ke hadapan iaitu Akhirat. Kita banyak sangat fikir dunia menyebabkan kita melihat dunia material sesuatu yang perlu diberi fokus. Ingat, kita dalam permusafiran, sebagai adat dalam permusafiran, kita perlu ambil yang mana perlu sahaja kerana kita perlu berjalan lagi dan terus berjalan hingga ke negeri yang kekal abadi. Itulah Akhirat. Kita tidak diajar untuk bermewah. Kita tidak diajar untuk itu kerana untuk apa diciptakan syurga jika di dunia ini kita telah memasuki 'syurga'. Hiduplah sederhana. Kita di Kelantan, Alhamdulillah. Walaupun tidak semaju mereka, tapi nilai Islam itu sangat mahal.

Klik Di Sini Untuk Zoom Gambar

Jemaah melimpah ke bibir masjid.

Klik Di Sini Untuk Zoom Gambar

Subhanallah!

Klik Di Sini Untuk Zoom Gambar

Islam di Kelantan.

Klik Di Sini Untuk Zoom Gambar

Usai Solat Subuh, Tuan Guru memimpin bacaan Mathurat bersama-sama jemaah.

Klik Di Sini Untuk Zoom Gambar

Majlis tahniq akan diadakan selepas solat Subuh setiap Jumaat sekiranya Tuan Guru Nik Aziz tiada urusan di luar Kelantan dan kesihatan yang mengizinkan.

Klik Di Sini Untuk Zoom Gambar

Percuma! Beliau tidak mengenakan sebarang bayaran.

Klik Di Sini Untuk Zoom Gambar

Setiap kali majlis berlangsung, hampir 40 orang bayi akan ditahniq sendiri oleh beliau.

Klik Di Sini Untuk Zoom Gambar

Berkat Seorang Ulama.

Klik Di Sini Untuk Zoom Gambar

Penat dan lelah, beliau tidak pernah menolak permintaan untuk ditahniq.

Klik Di Sini Untuk Zoom Gambar

Seorang tukang urut sentiasa berada di belakang beliau, dan jika beliau terasa penat, beliau akan minta tangguh seketika untuk solat sunat 2 rakaat untuk menambah tenaga. Allahu Akbar!

Klik Di Sini Untuk Zoom Gambar

Jemaah yang sedang menunggu giliran di luar.

Klik Di Sini Untuk Zoom Gambar

Walaupun mereka berada disekitar Kota Bharu, dan walaupun keadaan yang sempit untuk parkir kenderaan, ramai jemaah hadir dengan kenderaan masing2. Orang Kelantan memang miskin!

Klik Di Sini Untuk Zoom Gambar

Kita tidak semiskin seperti yang digembar-gemburkan mereka. Bahkan kita kaya! Kaya akhirat.

ads