Sabtu, 17 November 2012

03 di kuala krai - Google Blog Search

03 di kuala krai - Google Blog Search


Mazlin Chik Inn Nordin: Tangga Bradley <b>Kuala Krai</b>.....

Posted: 06 Nov 2012 07:17 AM PST

Penerbangan ke Kota Bharu pagi ini sungguhpun
lewat 10 minit, ia tidak menjelaskan temujanji
kami dengan Pengetua dan tenaga pengajar
MRSM Kuala Krai.

Saya dan wartawan Liza ke sana untuk tugasan
Potret Bersamamu mendekati seorang pelajar
anak Rosmini Deraman yang berasal dari
Pulai Condong, Machang.

Kerjasama yang diberikan pihak kakitangan
MRSM memang baik sekali.

Selesai penggambaran dan makan tengahari,
kira kira 3 petang, kami pun meninggalkan
MRSM.


Sebelum balik ke Kota Bharu, saya singgah
sebentar ke Tangga Bradley atau kini dikenali
sebagai Tangga Krai.

Satu masa dulu, tangga ini menjadi
tanda aras untuk makluman andai akan
berlaku banjir besar di Kelantan.

Ketika berada di jeti penambang, mengimbas
kembali ketika saya menerbitkan rancangan
Warna Warna Malaysia bersama pengacara
Datin Normala Samsudin.

Ternyata rumah rumah rakit berhampiran
pinggir Sungai Kelantan di Kuala Krai tinggal
beberapa buah sahaja tidak sebanyak
ketika rakaman yang saya buat kira kira
15 tahun lalu.Dari Kuala Krai, kami singgah makan malam
di Pasir Mas ke Restoren Yee Taming Sari,
individu yang obses dengan pelbagai koleksi
keris yang pernah kisahnya disiarkan dalam
program OBSESI TV9 beberapa bulan lalu.

Bila nak bayar aja, Abang Yee kata
"on the house".......

Alhamdulillah....rezeki jangan ditolak....

Esok, hari yang panjang buat saya dan krew.....

03 di mengkebang - Google Blog Search

03 di mengkebang - Google Blog Search


0 Beranikah Kerajaan PAS Kelantan Mencontohi Penyelaras DUN <b>...</b>

Posted: 14 Nov 2012 02:01 AM PST


CTS ingin bertanya kepada kepada Menteri Besar, Timbalan Menteri Besar, EXCO dan ADUN-ADUN PAS Kelantan, beranikah mencontohi cara kerja yang dilakukan oleh Penyelaras DUN Mengkebang? Haji Azizzuddin Hj Hussein, bekas ADUN di DUN berkenaan sebelum tewas kepada calon PAS di dalam PRU12 bukan sahaja meletakkan alamat Facebooknya di kain rentang, malah beliau juga meletakkan nombor telefon peribadi sekiranya Rakyat ingin bertanyakan mengenai pembinaan madrasah baru di Kampung Mial. 
Ini bukan perletakan batu asas yang sering dilakukan oleh Kerajaan PAS Kelantan yang hanya akan tinggal batu asas selepas itu. Ini adalah pembinaan betul-betul madrasah! Kata Kerajaan Kelantan hendak berkhdimat kepada rakyat hendak membuat negara berkebajikan? Kalau nombor telefon pun takut nak bagi kepada Rakyat nampak sangat tidak berani berdepan dengan Rakyat. Ke guano?

03 di bachok - Google Blog Search

03 di bachok - Google Blog Search


penduduk berang masaalah air kecoh <b>di bachok</b> <b>...</b> - pendekar melayu

Posted: 04 Nov 2012 07:48 PM PST


BACHOK – "Rakyat Kelantan seharusnya bersyukur apabila tanggungjawab membela kebajikan rakyat ini sentiasa dibantu oleh Kerajaan Persekutuan,"menurut Presiden Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK), Azmi Ali
 Kampung Kubang Telaga dan Kampung Permatang Pasir di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jelawat, dekat sini mengadakan demonstrasi aman menuntut Kerajaan Negeri segera menyelesaikan kemelut air yang melanda sejak 15 tahun lalu.
Presiden Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK), Azmi Ali berkata, dalam tempoh berkenaan, penduduk di dua kampung itu hanya bergantung kepada sumber air perigi dan tali air yang tidak dirawat.
Menurutnya, kebanyakan penduduk terlibat terdiri daripada petani yang berpendapatan RM500 ke bawah .
"Kualiti air yang digunakan tidak memuaskan dan dan boleh memudaratkan kesihatan penduduk kerana keadaan perigi hampir kering dan berkeladak pada musim kemarau.
"Apabila tiba musim tengkujuh, ia dipenuhi dengan kotoran yang dibawa air banjir kerana dua lokasi itu terletak di pinggir sawah serta sering ditenggelami air,"katanya kepada pemberita di Kampung Kubang Telaga, tengahari tadi.
Beliau berkata, penduduk yang berkumpul hari ini tanpa mengira fahaman politik mahu MTRK mengemukakan permohonan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak melalui Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed untuk mendapatkan dua unit penapis air 1Malaysia yang memerlukan kos mencecah RM200,000 dalam tempoh yang terdekat.
Beliau berkata, kemudahan yang sama sebelum ini disediakan oleh Kerajaan Persekutuan bagi menyelesaikan krisis air bersih di Jajahan Tumpat dan Pasir Mas awal tahun ini.
Menurutnya, penduduk melahirkan rasa kecewa terhadap kegagalan negeri menyelesaikan isu ini termasuk sikap tidak perihatin pempimpin parti berkenaan untuk melihat dan meninjau sendiri tentang kualiti air yang digunakan oleh penduduk sejak sekian lama.
Azmi berkata, keperluan dua unit penapis air itu sekurang-kurangnya mampu membekalkan air yang dirawat dan bersih kepada penduduk bagi tujuan memasak atau bekalan minuman.
"Dalam hal ini pemimpin kerajaan negeri tidak berbuat apa-apa untuk menyelesaikan masalah rakyat kecuali mengkritik kualiti penapis air 1Malaysia yang dibekalkan Kerajaan Persekutuan," katanya.

03 di kok lanas - Google Blog Search

03 di kok lanas - Google Blog Search


teres <b>kok lanas</b> untuk <b>di</b> sewa | Rumah Sewa

Posted: 12 Nov 2012 09:23 PM PST

Publish date: November 13, 2012 5:23 am
Contact Name: zulkifli ruslan
Price: RM450
Region: Kelantan
Location: kok lanas
Phone: 0179426422
Tags:

teres setingkat. 250 politeknik kok lanas belakang econjaya. taman desa petaling. berdekatan sekolah. pelajar atau keluarga.
porch depan belakang rumah, suasana tenang.

Sewa Bulanan Rm 450.
utk masuk. deposit Rm450.00+utiliti Rm 200+ perjanjian , kunci Rm30.
Jumlah Rm1130.00

hubungi zul 0179426422

Share: Twitter | Facebook | Email

Report bad use or Spam

03 di kota bharu - Google Blog Search

03 di kota bharu - Google Blog Search


Buku Jalanan, bakal muncul <b>di Kota Bharu</b>! - Buku, dan Sewaktu <b>...</b>

Posted: 13 Nov 2012 07:43 PM PST

Saya biasa ke Buku Jalanan Titi di Taman Tasik Titiwangsa. Cuma di sana yang saya biasa pergi. Saya tahu di seluruh Malaysia terdapat beberapa lagi Buku Jalanan seperti di Shah Alam, Ipoh, Seremban dan banyak lagi.
Kali ini warga Kota Bharu pula bakal dapat peluang membaca secara percuma. Mereka bercadang mengadakan Buku Jalanan Kota Bharu di Taman Perbandaran Tengku Anis.
Nantikan kawan-kawan, terutamanya yang berada di Kota Bharu, BUKU JALANAN KOTA BHARU tidak lama lagi. Jika saya pulang ke kampung, insya-Allah jika kebetulan ada acara Buku Jalanan di sana, teringin juga stop by.

03 di gaal kelantan - Google Blog Search

03 di gaal kelantan - Google Blog Search


Apa Kata Nik Aziz Bila Wakil Rakyat PAS <b>Kelantan</b> Sindir Suruh <b>...</b>

Posted: 17 Oct 2012 07:02 PM PDT

October 18, 2012   ·   33 Comments

nik mazian

Nampaknya salah seorang wakil rakyat PAS di Kelantan bakal berhadapan dengan jutaan caci maki dan kutukan pedas apabila dia dilaporkan menyindir Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat, untuk melepaskan "baton" yang dipegangnya sejak sekian lama.

ADUN Gaal, Dr. Nik Mazian Mohamed dalam kenyataan halusnya ketika sidang DUN membahaskan bajet negeri itu menasihatkan supaya mana-mana pemimpin yang sudah tua dan uzur supaya melepaskan jawatan kepada mereka yang lebih muda dan kuat.

Paling pedas, Nik Mazian menegaskan bahawa adalah sangat tidak sesuai bagi seseorang pemimpin yang sudah tua itu melepaskan "baton" ketika dia sedang berhenti untuk melegakan rasa lenguh di tengah jalan!

Kenyataan yang dalam dan pedas maksudnya itu dipercayai ditujukan kepada Nik Aziz apabila dia menyatakan kebimbangannya terhadap tahap kesihatan Menteri Besar Kelantan itu yang sering uzur dan khuatir jika "baton" yang dipegangnya tidak sempat diserahkan kepada penggantinya…

Saya tertanya-tanya, apakah Nik Aziz akan terasa hati dengan sindiran yang tepat terkena di batang hidungnya itu?

Atau Nik Aziz hanya buat tak tahu sahaja, seolah-olah tidak faham dengan kiasan yang disampaikan oleh salah seorang pemimpin PAS Kelantan itu?

Pada saya, gesaan Dr. Nik Mazian yang meminta agar Nik Aziz meletak jawatan dan tidak memegang jawatan di dalam Kerajaan Kelantan atau PAS itu membuktikan tentang sikap akar umbi PAS yang mahu Mursyidul Am PAS itu bersara secepat mungkin.

Sebelum ini, saya pernah menulis tentang rungutan dan gesaan beberapa rakan yang rapat dengan kepimpinan PAS yang mahu Nik Aziz meletakkan jawatan.

Namun ketika itu, puak-puak PAS begitu marah dan seolah-olah cuba menyembunyikan fakta yang ketika itu sedang hangat diperkatakan di kalangan akar umbi, khususnya golongan pro-ulama PAS yang sudah bosan dengan "fatwa sesat" Nik Aziz.

Hakikatnya, sememangnya betul dakwaan bahawa ramai puak-puak PAS, khususnya di Kelantan sedang tertunggu-tunggu persaraan Nik Aziz dalam masa terdekat disebabkan ketidakupayaan Menteri Besar Kelantan itu melaksanakan tanggungjawabnya sebagai ketua sebuah negeri.

Mereka tahu tentang jadual ketat Nik Aziz yang terpaksa mengunjungi hospital untuk mendapatkan rawatan dan mereka juga tahu tentang keadaan Menteri Besar itu yang lebih banyak menghabiskan masa untuk tidur di pejabatnya.

Mereka juga sudah bosan melihat Mursyidul Am itu keluar masuk hospital dan gagal melaksanakan pentadbiran negeri itu dengan baik akibat kekangan kesihatan yang buruk dan usianya yang lanjut menyebabkan dia tidak faham banyak isu-isu moden yang berbangkit.

Malah ada di antara mereka yang mengaku malu dengan Nik Aziz yang tidak mampu memahami Bahasa Inggeris dengan baik, apatah lagi untuk bertutur dalam bahasa dunia tersebut.

Selain itu, dengan ekonomi Kelantan yang masih berada di takuk lama dan prestasi yang tidak stabil turut menyebabkan mereka merasa tidak puas hati terhadap "orang tua" itu.

Persoalannya, mahukah Nik Aziz mengikut dan menuruti gesaan nasihat ADUN Gaal serta golongan akar umbi PAS di Kelantan itu?

Pada pandangan saya, Nik Aziz tetap Nik Aziz dan saya menjangkakan dia akan "buat-buat bodoh" serta akan terus bertanding pada PRU ke-13 nanti sekaligus akan mempertahankan jawatan Menteri Besar Kelantan sekiranya dia menang di DUN yang ditandinginya.

Sebagaimana maklum, Nik Aziz memang degil, ego dan gilakan jawatan. Dan disebabkan sifat-sifat itulah dia akan terus memegang jawatan di dalam Kerajaan Negeri Kelantan dan PAS sehingga ajal menjemputnya.

Cuma, saya mengharapkan agar ADUN Gaal tidak akan kecewa dan kecil hati selepas ini sekiranya "tiket ke syurga" miliknya ditarik balik dan dia bakal dihujani oleh pelbagai kutukan dari para penyokong "Nabi PAS" itu.

Harapan saya, usahlah pecat Dr. Nik Mazian. Bukan apa…nanti payah pula PAS nak menang bila ramai sangat pemimpin yang dipecat PAS..kan?

By


03 di galas kelantan - Google Blog Search

03 di galas kelantan - Google Blog Search


BN BERKEMAMPUAN MENANG <b>DI KELANTAN</b> - KU LI ~ Perigi Timur

Posted: 14 Nov 2012 09:30 AM PST

GUA MUSANG - Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah yakin Barisan Nasional (BN) mampu mencapai kemenangan dan kekal menerajui negara pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13).

Katanya, ini kerana rakyat menerima banyak pembaharuan yang dilaksanakan kerajaan BN bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menerusi transformasi yang diperkenalkan.

"BN tidak menghadapi masalah untuk mencapai kemenangan pada PRU13 berikutan rakyat berada dalam keadaan selesa selepas banyak pelaksanaan kemajuan yang dicurahkan kerajaan sebelum ini.

"Memang sebelum ini sebilangan kecil mereka yang tidak menerima transformasi yang diperkenalkan Perdana Menteri itu, tetapi sejak kebelakangan ini mereka telah memahami perkara sebenar mengenai perkara itu," katanya kepada pemberita selepas penyampaian bantuan Titik Sentuhan kepada masyarakat Orang Asli di Pos Hendrop, di sini, hari ini.

Hadir sama Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Galas, Ab Aziz Yusof, Pegawai Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) Gua Musang, Azman Ngadiron dan Pegawai Jabatan pembangunan Persekutuan Kelantan (JPPK) Daerah Gua Musang, Muhammad Shukri Abdul Aziz.

Ditanya mengenai banyak tanah di kawasan penempatan Orang Asli diambil balik kerajaan negeri untuk pembangunan ladang, Tengku Razaleigh berkata, perkara itu perlu diadakan rundingan bagi menyelesaikannya.

Beliau berkata, JAKOA bersama Orang Asli perlu berbincang secara telus mengenai masalah yang dihadapi kaum berkenaan kerana jika tidak berbuat demikian akan menimbulkan banyak masalah untuk masa depan mereka.

"Kita (pemimpin) tempatan juga boleh campur tangan bagi menyelesaikan perkara itu, tetapi kita mahu melihat sejauh mana perbincangan jabatan terbabit dengan kerajaan negeri.

"Memanglah Kelantan lain daripada Negeri Pahang, Perak dan Selangor yang menyediakan tanah rizab kepada masyarakat Orang Asli, tetapi (di) Kelantan perlu berunding bagi mencari jalan penyelesaiannya," katanya. - Bernama

Pas harap Tengku Razaleigh Hamzah mengatakan pas boleh menang. Tapi rupanya sebaliknya, kesian penyokong2 Pas. Tapi memang yakin pun BN akan menang lebih besar.Ku Li..Pemimpin yang berpandang jauh...melihat banyak perubahan dan transformasi di buat oleh PM kita. Cuma pihak pembangkang saja yang takut hancur lebur, terpaksa menolak fakta yang ada. Begini lah nasib malang pembangkang.

03 di perupok - Google Blog Search

03 di perupok - Google Blog Search


Dua Kereta Terbakar, Seorang Rentung | Kamaluddin&#39;s Blog

Posted: 17 Nov 2012 08:17 AM PST

- Nov 18, 2012 00:17:49.

KUCHING: Seorang mati terbakar sementara seorang selamat dalam dua kejadian kemalangan berasingan di Kuching dan Bau kelmarin.

Kejadian pertama berlaku kira-kira jam 3 petang apabila sebuah kereta Proton Iswara Aeroback yang di pandu seorang lelaki yang belum dikenalpasti rentung selepas berlanggar dengan sebuah lori tiga tan.

Pemandu lori, Lend Kendong memberitahu beliau sedang dalam perjalanan membawa muatan minuman ringan dari Lundu ke kilang di Batu Kitang dan terlibat dalam kemalangan apabila sebuah kereta Iswara memasuki lorong yang bertentangan.

"Saya melihat kereta memasuki lorong yang dilaluinya dan memberi amaran meggunakan lampu tetapi kereta tersebut masih terus melalui lorong yang bertentangan menhala kearah saya," kata Lend Kendong, 46,yang berasal dari Pendawan.

Beliau mengatakan, bagi mengelak berlaku perlanggaran beliau telak mengelak ketepi jalan tetapi kereta Iswara tersebut melanggar pada bahagian sisi lori yang dipandunya dan terbakar.

Kent dan beberapa pemandu yang kebetulan berada ditempat kejadian cuba membantu mengeluarkan pemandu yang terperangkap didalam kereta Iswara tersebut tetapi gagal kerana api marak dengan cepat.

Pasukan Bomba dari Balai Bau tiba ditempat kejadian setelah dimaklumkan mengenai kejadian tersebut dan menemui mayat yang sudah rentung dan sukar dikenalpasti.

Mangsa kemudiannya dikenalpasti sebagai Francis Linco Rinden dari Kampung Opar dihantar ke Hospital Bau untuk bedah siasat.

Ketua Polis Daerah Bau, DSP Mohd Sabri Zainol berkata mangsa yang bekerja sebagai juruteknik di Sesco dalam perjalanan dari Betong ke Bau. Beliau meninggalkan seorang balu seorang jururawat di Hospital Bau dan seoran anak berusia satu tahun.

 ++++++

Dalam kejadian berasingan yang berlaku tengahmalam kelmarin, seorang lelaki  terselamat setelah keretanya terbakar akibat kemalangan berhampiran Kota Sentosa.

Lelaki berusia 36 tahun dari Jalan Perupok di Gita dipercayai dalam perjalanan pulang apabila kereta yang juga Proston Iswara Aeroback  dipandunya hilang kawalan dan terbalik dihadapan stesyen minyak.

Kereta terbakar dengan cepat dan beliau yang terperangkap didalam menjerit meminta bantuan apabila pakaiannya mula dijilat api.

Orangramai berjaya mengeluarkan pemandu sebelum api terus marak memusnahkan kereta tersebut

Orangramai menggunakan pemadam api yang terdapat di stesyen minyak berhampiran untuk memadam api yang membakar pakaian mangsa sebelum pasukan Bomba tiba memadamkan kebakaran kereta Iswara tersebut.

Pemandu cedera melecur dibahagian kaki akibat kemalangan tersebut dan dihantar ke Hospital Umum Sarawak untuk mendapatkan rawatan.

Nasib berbeza dua pemandu Proton Iswara - The Borneo Post Online

Posted: 16 Nov 2012 05:25 PM PST

Posted on November 17, 2012, Saturday

TRAGIS: Keadaan kereta Proton Iswara milik mangsa yang belum diketahui identitinya.

KUCHING: Seorang juru-teknik rentung manakala seorang lagi melecur separuh badan selepas kedua-dua kereta yang dipandu mereka terbakar dalam dua kemalangan jalan raya yang berasingan semalam.

Kemalangan yang me-ngorbankan Francis Linco Rinden, 29, dilaporkan berlaku di Tondong, Bau apabila kereta Proton Iswara yang dipandunya terbakar selepas terlibat dalam kemalangan melibatkan sebuah lori sekitar jam 2 petang semalam.

Pemandu lori tersebut, Kend Kandong semasa di-temui pemberita memberitahu dia semasa kemalangan tersebut dalam perjalanan menuju ke Batu Kitang, Bau sebelum kereta yang dipandu mangsa tiba-tiba memasuki laluannya.

"Saya terus memberikan isyarat lampu kepadanya, tetapi dia tidak berganjak membuatkan saya terpaksa memandu ke tepi jalan untuk mengelak daripada merempuh keretanya," katanya.

Bagaimanapun, menurutnya, kereta mangsa telah merempuh bahagian tepi lori yang dipandunya sebelum api mula marak dari bahagian hadapan kereta mangsa.

"Saya bersama beberapa lagi orang awam kemudian berusaha menyelamatkannya namun api merebak dengan cepat dan belum sampai se-minit rasanya kereta tersebut habis dijilat api," kata Kend lagi.

Sepasukan anggota bomba dan penyelamat dari Balai Bomba, Bau bergegas ke tempat kejadian sejurus menerima laporan berhubung kejadian.

Mayat mangsa telah dihantar ke Hospital Daerah Bau untuk tujuan bedah siasat.

Ketua Polis Daerah Bau DSP Mohd Sabri Zainol semasa dihubungi mengesahkan kejadian tersebut.

Sementara itu, dalam satu lagi kemalangan, seorang lelaki berjaya diselamatkan daripada rentung selepas kereta Proton Iswara yang dipandunya terbakar dalam kemalangan di Jalan Batu 6 di sini, awal pagi semalam.

Mangsa, 36, berasal dari Perupok, Gita semasa kemalangan tersebut dpercayai dalam perjalanan pulang sebelum keretanya terbabas lalu terbalik di hadapan sebuah stesen minyak.

Orang awam yang me-nyaksikan kejadian segera membantu mangsa selepas api mula marak dari hadapan kereta tersebut.

"Kami menggunakan kira-kira enam pemadam api dari stesen minyak berdekatan untuk meredakan api sebelum berusaha mengeluarkan mangsa dari keretanya," kata seorang daripada orang awam yang membantu mengeluarkan mangsa.

Mangsa yang dilaporkan melecur separuh badan, kemudian dikejarkan ke Hospital Umum Sarawak (HUS) untuk rawatan.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

ads