Isnin, 6 Mei 2013

03 di bachok - Google Blog Search

03 di bachok - Google Blog Search


Kem Tentera Bakal Dibina <b>Di Bachok</b> - Gempak.Org

Posted: 12 Apr 2013 06:52 PM PDT

BACHOK - Sebuah kem tentera bakal dibina di Bachok sekiranya Barisan Nasional (BN) memerintah Kelantan selepas Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 nanti.

Pengumuman khas itu dinyatakan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi ketika majlis penyerahan borang keahlian baru Umno Dun Tawang dekat sini kelmarin.

Beliau berkata, ia adalah tambahan kepada tujuh janji khas yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak ketika melawat Kelantan sebelum ini.

"Kita akan bina kem tentera untuk tambahan kawalan keselamatan rakyat Bachok jika BN menang. Kita tidak buat janji kosong dan kita akan laksanakan jika rakyat menyokong usaha BN ini.

"Selepas ini banyak lagi kemudahan dan perubahan akan dibawa ke Kelantan jika BN menang. Umno gunakan politik untuk perkukuhkan agama berbeza dengan parti lain yang gunakan agama untuk kepentingan politik," katanya.

Zahid berkata, tiga faktor mengapa rakyat perlu menyokong Datuk Awang ialah kerana beliau seorang pakar ekonomi negara yang dipercayai Perdana Menteri.

Beliau memberikan pelbagai sumbangan untuk ekonomi negara termasuk dasar transformasi ekonomi negara.

"Keduanya ialah disebabkan beliau banyak membawa perubahan untuk Bachok dan tidak mustahil selepas ini Bachok akan maju menjadi bandar pendidikan dan pelancongan yang bertaraf antarabangsa jika BN diberi mandat mentadbir negeri.

"Ketiganya adalah tidak mustahil untuk Datuk Awang menjadi seorang menteri penuh jika BN menang kelak dan pastinya sumbangan seorang menteri penuh akan lebih banyak untuk rakyat di bawah jagaannya," katanya.

03 di bunut payong - Google Blog Search

03 di bunut payong - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di bunut payong</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Apr 2013 09:19 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di bunut payong</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Mar 2013 09:37 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Sekolah Kebangsaan <b>Bunut Payong</b>, Kota Bharu,Kelantan: Jamuan <b>...</b>

Posted: 09 Jan 2013 09:29 PM PST

 Ucapan terakhir dari Puan Yusnee Yusoff..
 Sumbangan dari pihak sekolah ke Pn. Yusnee Yusoff
 Mantan PK Ko memberi ucapan ringkas..
 Majlis Perpisahan buat Pn. Yusnee Yusoff kerana telah dinaikkan pangkat
sebagai Pensyarah Akademik di IPG Kampus Kota Bharu mulai 16.12.2012 setelah 11 tahun berkhidmat di SK Bunut Payong..
 Cenderahati untuk mantan PK KO..

Pengundi Hantu Gimik Politik Pakatan | Detik Perubahan

Posted: 23 Mar 2013 08:34 PM PDT

imagesKOTA BHARU – Istilah pengundi hantu adalah satu gimik politik pihak pembangkang memandangkan apa yang disuarakan oleh Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli, hanya dihebahkan melalui media menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Ketua Umno Bahagian Kota Bharu, Datuk Mohamad Fatmi Che Salleh berkata, hakikat sebenarnya, apa yang terjadi terhadap pengendali blog pro-Umno Papagomo yang dikategorikan sebagai pengundi hantu dan mempunyai dua nombor kad pengenalan itu ia merupakan satu kesilapan.

"Sudah tentu dalam apa juga sistem sekalipun mesti ada silap, namun kesilapan itu hanyalah satu hal yang kecil, malah pemilik nama Wan Muhammad Azri Wan Deris juga mengaku dirinya, tidak mempunyai kaitan dengan Papagomo dan bukan penulis blog terbabit.

"Jadi saya saya rasa istilah pengundi hantu tidak wujud seperti yang didakwa pembangkang," katanya kepada Sinar Harian selepas menghadiri majlis menyambut menantu pasangan adik beradik, Suhaizan Abdullah dan Raimi Abdullah yang melangsungkan majlis perkahwinan serentak dengan pasangan masing-masing di rumah keluarga mereka di Bunut Payong semalam.

Fatmi berkata, tahun demi tahun pengundi-pengundi berhijrah ke kawasan luar menyebabkan ramai pengundi baru datang dan pergi, maka ada di antara pimpinan kawasan tidak mengenali pengundi-pengundi di kawasan mereka, maka wujudlah istilah pengundi hantu.

"Ia hanya dijadikan sebagai satu usaha pihak pembangkang untuk meyakinkan rakyat bahawa terdapat ketirisan yang berlaku dalam SPR yang sepatutnya tidak dipersoalkan memandangkan badan terbabit mempunyai kewibawaan sendiri sebagai pengendali urusan pilihan raya.

"SPR ini satu badan yang cekap serta efisien dan merupakan pihak yang boleh diharap, jadi dengan hanya satu dua kesilapan kecil kita tidak boleh menuding jari terhadap mereka memandangkan segala yang dijalankan mengikut peruntukan undang-undang yang ditetapkan dalam kerajaan," katanya.

Sementara itu ditanya mengenai persiapan Barisan Nasional (BN) dalam PRU13, beliau berkata BN kini giat membuat persiapan PRU termasuk di kawasan Pusat Daerah Mengundi (PDM) hingga ke cawangan dengan begitu rapi.

"Semua jentera sudah bersiap sedia dan keadaan ini merupakan satu persiapan di seluruh negara dan kita tidak mempunyai sebarang masalah memandangkan sambutan terhadap BN di Kelantan amat menggalakkan.

"Ia dapat dibuktikan melalui ceramah-ceramah BN dan Umno yang mendapat sambutan menggalakkan berbanding ceramah Pas yang kurang mendapat sambutan.

"Keputusan PRU membayangkan apa yang berlaku sebelum pilihan raya itu, jadi pada tahun ini, saya yakin BN akan menang dan mengambil alih tampuk pimpinan di Kelantan yang sudah lama memerintah namun masih banyak kekurangan yang perlu diperbaiki sejak 23 tahun diperintah Pas. – Sinar Harian

Perjalanan Hidup Ulamak Kelantan - Pusat Rawatan Islam Darul Naim

Posted: 05 Jan 2013 12:04 AM PST               HAJI ABDULLAH TAHIR BUNUT PAYONG (1897-1961)
Salah seorang ulama' besar negeri Kelantan yang masyhur  alim dalam ilmu fiqh. Pendiri Pondok Bunut Payong yang terkenal di seluruh semenanjung itu. Seangkatan dengan Hj. Ali Pulau Pisang, Hj. Yaakub Lorong Gajah Mati, Hj. Saad Kangkong, Hj. Ahmad Batu Tiga Repek,  Hj. Salleh Pedada dll.
Dilahirkan di Kg. Sireh, Kota Bharu pada 20 Muharram 1315 bersamaan 20 Jun 1897. Bapanya, Hj. Ahmad bin Mohd Zain yang berasal dari Kg.Chepa,Kedai Lalat pernah berkhidmat sebagai imam tua di Masjid Langgar, Kota Bharu (berkhidmat sehingga 1920)
Sesudah berguru selama 15 tahun dengan Tok Kenali, beliau belayar ke tanah suci Makkah untuk mendalami pengajiannya. Antara lain mengikuti kuliah Tuan Mokhtar Bogor, Sheikh Said al-Yamani, Sheikh Mohd Ali al-Maliki dan beberapa tokoh yang lain lagi.
Sekembali ke Kelantan, beliau diminta menyertai kumpulan tenaga pengajar Halaqat Kitab di Masjid  Muhammadi, Kota Bharu. Bagaimanapun, khidmatnya tidak lama kerana pada 1931, beliau memulakan kegiatan keguruannya sendiri di Bunut Payong yang di beri nama Madrasah Ahmadiah. Madrasah ini kemudian terkenal ke seluruh pelosok semenanjung Melayu sebagai  pusat pengajian pondok yang berprestasi tinggi di Kelantan.
Di pondok Bunut Payong inilah Tuan Guru Hj. Abdul Tahir mengajar kitab hingga ke akhir hayatnya. Beliau terkenal sebagai seorang tok guru yang tekun mengajar serta mengamalkan disiplin diri yang tegas.
Kerana  kegigihannya yang sedemikian, maka tidak  peliklah jika Pondok Bunut Payong berjaya melahirkan ramai murid  berilmu tinggi seperti Hj. Hussain Rahimi, Hj. Nik Man Sg. Budor, Hj. Abdul Aziz Pasir Tumbuh, hj. ISMAIL Padang Lepai,  Hj. Abdullah Kok  Lanas,  Hj. Omar Kubang Bemban, Hj. Abdul Rahman  Slow Machang, Hj. Wook Lubok Chekok, Hj. Noor  Teliar, Hj. Sulaiman Siram, Hj. Daud Bukit Bunga, Hj. Yaakub Kelong, Hj. Ghazali Pulau Chondong,Hj.  Zakaria Selising, Hj. Osman Perlis, Hj. Ahmad Kodiang,  Hj. Yahya joned Gurun,  Hj. Ibrahim Bongek, Hj. Abdul Wahid Sungai Udang, Hj. Hussain Umbai, Hj.  Ahmad Relai, Hj. Hasanuddin Berhala Gantang, Hj.  Ismail Phuket, Hj. Ghazali Mundok.
Kerana ketokohannya juga beliau dilantik menganggotai Jemaah Ulama' Majlis Agama Islam Kelantan beberapa penggal (seawal 1932).Kematian fuqaha' ini pada pukul 7.20 pagi Selasa 4 Rabiulawal 1381 bersamaan  15 Ogos 1961 menyebabkan negeri Kelantan kehilangan seorang  tokoh ilmuan yang menerangi budaya ilmu dan dakwah Islamiahnya.
                Kawasan Tanah Perkuburan Bunut Payong, Sebelah Belakang Masjid Mukim Bunut Payong                                          Kubur Allahyarham Tuan Guru Hj Abdullah Tahir Bunut Payong Barisan Ahli Jemaah Ulama' Majlis pada tahun 1964 (Juga antara anak murid Tuan Guru Hj Abdullah Tahir    Bunut Payong seperti Tuan Guru Hj Husein Rahimi, Tuan Guru Hj Abdul Aziz, Pondok Pasir Tumboh,
                                           Tuan Guru Hj Ghazali Pulau Chondong dll)
          Kubur Tuan Guru Hj Husein Rahimi, Anak Menantu  & Anak Murid
                           Tuan Guru Hj Abdullah Tahir Bunut Payong
   Kubur Hjh Che Som, iaitu Anak Perempuan Tuan Guru Hj Abdullah Tahir     Bunut Payong & juga Isteri Kepada Tuan Guru Hj Husein Rahimi

03 di manek urai - Google Blog Search

03 di manek urai - Google Blog Search


bumiyang: BN Lunaskan Janji 2009 Rasmi Jambatan <b>di Manek Urai</b> <b>...</b>

Posted: 01 May 2013 05:30 PM PDT

KUALA KRAI 1 Mei - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin tiba di Manek Urai pagi ini untuk merasmikan pembukaan Jambatan Manek Urai yang dijanjikan beliau kepada penduduk di sini pada tahun 2009.
Jambatan yang menghubungkan antara Manek Urai Baru dan Manek Urai Lama merupakan janji beliau pada pilihan raya kecil Manek Urai 2009 sekiranya Barisan Nasional (BN) menang.
Pilihan raya kecil itu menyaksikan BN tewas sebanyak 65 undi kepada Pas namun Kerajaan Pusat tetap meneruskan pembinaannya bermula tahun 2010 menggantikan jambatan lama yang hanya berkeluasana satu lorong.
Jambatan yang merentasi Sungai Lebir itu sepanjang 200 meter dan menelan belanja RM17 juta keseluruhan .
Selain jambatan, dua lagi janji yang telah ditunaikan adalah pembinaan Masjid Temalir bernilai RM600,000 dan kemudahan sukan Manjor juga sebanyak RM600,000. - UTUSAN ONLINE


Komen Isac:

Mungkin sebab itulah Jambatan Palekbang yang dipecah tanah pada 1995 tidak dibina sampai lah sekarang...

03 di kota bharu - Google Blog Search

03 di kota bharu - Google Blog Search


USTAZ AZHAR DAN USTAZ BOLLYWOOD <b>DI KOTA</b> <b>...</b> - UstazCyber

Posted: 21 Mar 2013 02:15 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]USTAZ AZHAR DAN USTAZ BOLLYWOOD DI KOTA BHARU · Kenapa Natang ni Haram Dimakan · Pandangan Raja Dr. Nazrin terhadap PAS dan UMNO · Bo Wang Warga Cina Yang Turut Berjihad Melawan Syi... Kerajaan ...

03 di rantau panjang - Google Blog Search

03 di rantau panjang - Google Blog Search


.: Esok Ada sedikit Kejutan Kecil <b>di</b> Kampungku, <b>Rantau Panjang</b>

Posted: 02 May 2013 04:37 AM PDT

KHABAR SENJA                                                                                                               

Awas orang PAS Rantau Panjang esok dikhabarkan ada sedikit kejutan. Sedikit sahaja tetapi walaupun begitu berita itu akan diperbesarkan. Media penjilat buntut pasti sudah bersiapa sedia untuk membuat tokoh tambah agar orang PAS akan ketar lutut dan lemah semangat apabila mendengar atau membacanya.

Jangan risau siapkan mental dan fizikal sekuatnya. Jangan mudah kenalin. Apa yang dimaksudkan besok ada orang akan mengistyharkan diri keluar dari parti dan mengatakan sokongan kepada calon BN untuk kerusi parlimen Ghazali Ismail.

Kejadian itu lebih kurang sama apa yang berlaku ke atas seorang bekas ahli PAS yang kemudian menyertai Umno kemudian kembali kepada PAS dan kemudian mengistyharkan diri di Kuala Lumpur menarik balik sokongan kepada PAS dan memberi sokongan semula kepada Umno.


Berita esok juga lebih kurang sama standard dan kelasnya dengan apa dilakukan oleh bapa si pembacuh kopi, yang telah menarik balik kenyataan yang dibuat sebelum itu mengakui anaknya diperalatkan menerusi satu konspirasi mengakui diri diliwat oleh Anwar Ibrahim. Dan semalam alih-alih si bapa pembacuh kopi itu menarik balik kenyataan dan permohonan maafnya kepada Anwar dan memberi sokongan semula kepada anaknya sambil juga meminta maaf. Berapa kali maaf dahhh...

Nah.. apa yang berlaku besok lebih kurang sahaja dengan peristiwa lompat dan ubah pendirian dan sokongan saat menjelang hari pengundi. Kejadian besok jauh lebih busuk dengan tindakan Inchek Ibrahim yang khaianat keada orang yang membantu dan menolongnya. Cuma besok kenyataan isythar keluar parti dibuat itu kerana Ghazali adalah ada pertalian darah dengan mereka. Jadi mereka tidak dapat mengelak selain mengatakan sokongan kepada Ghazali.

Sebenarnya kalau tidak keluar parti pun undi mereka tetap masih valid untuk Ghazali. Kalau mereka akal kekal bersama psrti, undi masih boleh diberikan kepada Ghazali. Tetapi mungkin kerana dengan pengistyharan itu menampakkan ia boleh mengugatkan undi calon PAS maka ia dibuat. Sejauh manakah gemanya nanti. Bimbang takut kata orang kerana mengharapkan hujan di langit air di tempayan dicurahkan. Nanti malu dan menyesal.

Dari maklumat adalah dipercayai angka yang keluar parti besok akan diperbesarkan lebih dari 200 orang dan ia akan digembar-gemburkan parti itu sudah lumpuh di Rantau Panjang. Wahal kalaupun tidak diityharkan keluar parti, parti itu sudah pun lama lumpuh dan dihidapi kencing manis serta penyakit-penyakit kronik lain seperti lelah, gaout dan juga bisu dipunggung. Cuma bak kata orang kalau hendak menjual payung agar dibeli orang juallah waktu hujan.

Tindakan sekumpulan ahli parti itu bagi saya tidak ubah seperti cuba menjual payung di musim hujan bagi membeli sekati dua ikan kering.

Hari ini musim pilihan raya ia umpama hujan akan turun. Jadi banyaklah para penjual payung mengambil kesempatan untuk menjual payung hatta payung yang sudah robek dan cari marik pun akan cuba dijual mana tahu kalau badan beruntung akan dibeli orang.

Esok Ghazali hanya akan mendapat sekaki payung yang sudah carik dan telah pun lama tersangkut di joker dapurnya. InsyaAllah 'payung' itu tidak pun akan dapat meneduhinya dan mengurangkan pengaruh PAS di Rantau Panjang. Sebab apa, sebab saya kenal siapa dia Ghazali Ismail yang dimesrai dengan panggilan cikgu Li itu.

Abdullah Mat Yassin boleh hubungi saya kalau beliau ingin mengenali lebih dekat calon parlimen Rantau Panjang. Saya juga boleh memberi jawaban konkrit kenapa Abdullah tersengeh-sengeh ke hulu ke hilir membawa diri dari Tok Deh sampai Kuabang Kual atau dari Tok Pelanduk ke Banggul Kemeyan kerana tidak dapat bertanding. Adakah patut kita sebagai ketua bahagian, orang nombor satu dan nombor wahid yang baik dengan Najib laki bini tetapi hanya melilau macam budak penampal poster sahaja. Al malulah. [wm.7:22 pm 02/05/13]

Sabahdaily: <b>Rantau Panjang</b> : Inilah Kejutan Yang Dikatakan?

Posted: 04 May 2013 09:09 AM PDT

Hanya bekas ketua Cabang PKR Rantau Panjang, Datuk Dr Muhammad Agus Mat Nor yang menyertai BN, manakala organisasi parti itu tetap utuh sehingga sekarang.

Pemangku Ketua Cabang PKR Rantau Panjang, Datuk Seri Mustapa Kamal Maulut berkata, bekas Ketua Cabang bersendirian, tanpa diikuti ahli dan penyokong PKR lain.

"Kita kenal pasti ada kaitan isu peribadinya sehingga beliau menyatakan sokongan kepada calon Parlimen BN, Ghazali Ismail," katanya di sini.

Mohd Agos dalam laporan akhbar hari ini mengumumkan pembubaran Cabang Rantau Panjang kerana kecewa dan tidak puas hati terhadap beberapa isu dalam Pakatan Rakyat.

Mustapa berkata, kes ketua cabang PKR hanya terpencil kerana ia hanya melibatkan dirinya sahaja dan tidak ahli lain di Rantau Panjang.

Hadir sama pada penjelasan itu Timbalan Ketua Cabang Rantau Panjang, Noraini Husin, Naib-Naib Ketua, Kamarudin Mustapha, Othman Daud dan Mohamad Mat Zain, Ketua AMK, Zulkifli Jaafar, Timbalan Ketua Wanita Kazmah Husin, setiausaha Maawiah Mohamad dan Ketua Penerangan, Khabariah Awang.

Mustapa juga menolak sama sekali dakwaan konoonnya jentera PKR Rantau Panjang lumpuh.

Menurutnya juga PKR Rantau Panjang berusaha keras membantu calon Parlimen dan Dun yang ditandingi PAS.

"Pimpinan PKR Rantau Panjang berikrar terus mempertahankan parti bagi mencapai misi menuju ke Putrajaya," katanya.

Beliau juga berharap seluruh ahli dan penyokong PKR memberi sokongan sepenuhnya kepada calon PAS yang bertanding di Rantau Panjang dan seluruh negara.

Calon PAS Bukit Tuku, Abdul Rasul Mohamed berkata, sokongan padu jentera PKR tidak mampu dinafikan biar pun ada bekas pemimpinnya cuba dipengaruhi Umno.

Sementara itu Ketua Cabang PKR Gua Musang, Mohd Zuki Ibrahim menafikan 400 ahli di parlimen tersebut yang diketuai bekas Ketua Angkatan Muda, Mohd Fauzi Mohd Nor mahu menyokong BN.

Katanya, Mohd Fauzi menyertai Umno sejak 2008 dan sejak tempoh itu beliau tidak kaitan lagi dengan PKR Gua Musang. -MK

03 di machang - Google Blog Search

03 di machang - Google Blog Search


Najib Terima Sambutan Luar Biasa <b>Di Machang</b> - MyNewsHub

Posted: 01 May 2013 11:32 PM PDT


MACHANG – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menerima sambutan luar biasa daripada lebih 20,000 masyarakat pelbagai lapisan di Machang, Kelantan.

Ketibaan Najib disambut dengan lagu semangat 'Inilah Barisan Kita' serta kibaran bendera dan rentangan 'I Love PM'.

Laungan 1Malaysia dan 'Kelantan Tukar' bergema di sini tanda sokongan padu rakyat terhadap Najib dan Barisan Nasional (BN).

Najib diiringi Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin serta calon-calon Barisan Nasional Datuk Ahmad Jazlan Yaakub (Parlimen Machang), Datuk Mohamad Fatmi Che Salleh (Parlimen Kota Bharu), Halim@Ab Halim Ismail (DUN Pulai Chondong), Azemi Mat Zin (DUN Temangan) dan Eriandi Ismail (DUN Kemuning).

Cuaca panas terik di Machang tidak menghalang orang ramai membanjiri padang SK Tok Bok untuk melihat lebih dekat dan beramah mesra dengan pemimpin nombor satu negara itu serta memberi penuh perhatian kepada amanat yang disampaikan Najib.

Perdana menteri juga meluangkan masa menikmati jamuan tengah hari bersama-sama rakyat.- BERNAMA

Iklan Teks:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

03 di gaal kelantan - Google Blog Search

03 di gaal kelantan - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Feb 2013 03:41 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Cina Pun Melarat Kalau PAS Memerintah | MYKMU.NET: DEMI <b>...</b>

Posted: 10 Feb 2013 04:45 AM PST

February 10, 2013   ·   7 Comments

3 BERADIK

NASIB 3 beradik berbangsa Cina di Kelantan yang menetap dalam keadaan daif seperti dilapurkan media hari ini membuktikan satu perkara yang sering rakyat Malaysia ini terlepas pandang – PAS memang parti pembawa sial, kekufuran dan kepapaan.

Kelantan adalah negeri yang diperintah PAS selama 22 tahun.

Penulis jarang jumpa orang cina melarat.  Bangsa cina di Malaysia ini biasanya diketahui sebagai bangsa yang senang dan mewah, paling cikai pun sederhana hidupnya.  Kalau ada melarat sekalipun, kehidupan mereka dibantu komuniti cina dan persatuan-persatuan tertentu yang bersepah-sepah.

Malah kaum cina boleh hidup di negara miskin seperti Papua New Guinea pun, membuktikan ketabahan bangsa ini dalam menyesuaikan diri dan bertahan dimana sahaja mereka berada, sehinggakan dalam beberapa keadaan, orang cina dan kekuatan ekonomi mereka seolah-olah imun dari krisis.

Tapi penulis tak sangka, macam mana tabah dan hebat pun orang cina menguruskan ekonomi, ada segelintir dari mereka kalah dan tumpas kepada polisi membangkrapkan negeri yang diamalkan PAS Kelantan, seterusnya menyebabkan mereka hidup dalam belenggu kemiskinan.

Bukan ramai mana pun orang cina di Kelantan sebab negeri itu hampir 100% melayu, tapi yang sedikit itupun merempat juga.

Dahlah peluang ekonomi di negeri tersebut begitu kecil, harap pelancung yang datang bertandang dalam perjalanan ke Thailand sahajalah untuk membantu menaikkan ekonomi negeri tersebut, sedikit yang ada pun, tidak memberi peluang kepada ramai orang untuk berkongsi, hanya kepada kroni-kroni PAS sahaja.

Dalam masa yang sama, Kota Bharu dikompangkan sebagai Bandaraya Islam, bila ada yang melarat, tak pasal-pasal Islam dikaitkan pulak, walhal semuanya salah polisi pentadbiran Nik Aziz dan PAS.

Penulis mendengar, semua ini ada kaitan dengan diskriminasi terhadap bangsa lain yang diamalkan PAS secara meluas di negeri tersebut.

Semangat toleransi antara kaum berlainan hampir tidak wujud di Kelantan sehinggakan bila mengundi pun PAS lebih sanggup mengarahkan ahlinya mengundi calon UMNO dari calon bukan Islam PKR atau DAP (ADUN Gaal dari PAS, Datuk Dr Nik Mazian Nik Mohamad).

Jadi sempena Tahun Baru Cina ini kaum cina harap renungkanlah nasib yang menimpa bangsa anda yang melarat dibawah pemerintahan PAS.  Itu baru di Kelantan, bayangkan sahajalah kalau puak ini diberi peluang di peringkat persekutuan.

Jangan ingat PAS ini bertoleransi hanya kerana ada patung Buddha besar di Tumpat, itu bukan untuk orang cina, tapi orang siam!!

By


03 di dabong - Google Blog Search

03 di dabong - Google Blog Search


TUKAR KELATE!: [VIDEO] N42 DUN <b>Dabong</b> : Dato Ramzi harapan <b>...</b>

Posted: 02 May 2013 06:30 PM PDT


Rakyat Kelantan yang mengundi di N42 DUN Dabong diseru supaya memilih Dato Ramzi Abdul Rahman dari Barisan Nasional sebagai wakil rakyat.

Dato Ramzi yang juga merupakan Ketua UMNO Bahagian Kuala Krai pernah menjadi ADUN Dabong dari tahun 2004 sehingga 2008.

Sepanjang tempoh tersebut, BN telah banyak membawa pembangunan di Dabong. Antara pembangunan yang dibuat BN adalah Jambatan Dabong yang menjadi ikon kepada rakyat di sana.

Dato Ramzi juga sewaktu berkhidmat sebagai ADUN Dabong telah membawa masuk perkhidmatan telefon ke Dabong. Sebelum itu, tiada perkhidmatan telefon di sana.

Masalah bekalan elektrik juga telah berjaya diselesaikan oleh BN ketika itu. Banyak kawasan di Dabong yang tidak mendapat bekalan elektrik sebelum itu.

Jika BN sekali lagi diberi mandat untuk mewakili rakyat Dabong ke sidang DUN Kelantan, Dato Ramzi berjanji akan menyambung pembangunan yang terhenti sejak DUN tersebut diambilalih oleh calon PAS pada PRU12 yang lepas.

Jelas Dato Ramzi, Dabong adalah kawasan pedalaman yang memerlukan pembelaan dari kerajaan Barisan Nasional. Beliau berjanji akan memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat Dabong.

Ditanya mengenai kepimpinan Dato Seri Najib, beliau berkata Dato Seri Najib telah berjaya membawa transformasi kepada negara dalam pelbagai bidang.

Contoh sumbangan kerajaan yang banyak membantu rakyat adalah Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M). Pada tahun 2012, seramai 22,000 ketua isi rumah menerima BR1M di Kuala Krai. Pada tahun 2013, 28,800 termasuk golongan muda menerima BR1M 2.0.

Dato Ramzi berharap rakyat akan terus memberi mandat dan sokongan kepada BN kerana BN terbukti sebuah parti yang menepati janji.

Beliau mengingatkan supaya membuat keputusan dengan tenang dan tidak mengikut emosi.

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search


Asal Bukan Dali muncul <b>di Pengkalan Chepa</b>

Posted: 16 Jan 2013 01:35 AM PST

PENGKALAN CHEPA: Kalau sebelum ini kita sering melihat perkataan ABU (Asal Bukan Umno), namun sekarang muncul pula ABD (Asal Bukan Dali).

Perkataan ABD ada yang dicetak pada baju t-shirt. Selain itu ada juga sepanduk yang ditulis perkataan tersebut.

Segalanya bermula 5 Januari lalu apabila lebih 50 ahli Umno daripada 23 cawangan di bahagian Pengkalan Chepa berhimpun di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra menuntut Ketua Bahagian, Datuk Dali Hussin meletak jawatan.

Turut berhimpun anggota jawatankuasa Umno bahagian berkenaan dan ketua-ketua cawangan.

Ekoran tersebar pergolakan dalaman yang semakin parah itu, Umno Pengkalan Chepa cuba pula "menyerang" PAS dengan mendakwa ada bekas muslimat PAS menyertai Umno kerana kecewa tidak mendapat apa-apa bantuan.

Beberapa nama disiarkan media baru-baru ini kononnya menyertai Umno termasuk Che Semah Che Yah, 57 dan Aminah Mahmood, 57. Mereka dikatakan menyertai Kursus Kepemimpinan dan Pembangunan Insan Wanita Pengkalan Chepa.

Ketua Penerangan PAS Pengkalan Chepa, Mohd Azmi Nor (gambar) berkata, tidak ada penyokong PAS yang hadir pada program berkenaan.

Malah katanya, orang yang mengaku sebagai penyokong PAS seperti disiarkan media baru-baru ini didapati bukan ahli atau penyokong PAS.

"PAS cawangan di sini tidak kenal makcik terbabit yang kononnya mendakwa sebagai bekas penyokong PAS.

"Apa yang kami dapati mereka ialah penyokong Umno yang diarah untuk mengakui pernah menyokong PAS bagi mengalih tumpuan pergolakan dalaman Umno Pengkalan Chepa sekarang," katanya di sini.

Sementara itu Setiausaha PAS Pengkalan Chepa, Hassan Mamat berkata, seorang wanita, Zainun Jaafar dari Kampung Pulau Gajah yang mendakwa tidak pernah dibantu kerajaan negeri dan PAS adalah tidak berasas sama sekali.

Katanya, bantuan kepada anak-anaknya diberi setiap tahun bagi meringankan bebanan keluarganya ekoran kematian suami yang juga bekas aktivis PAS di kampung terbabit.

Beliau berkata, keluarga terbabit juga diberi bantuan membaiki rumahnya yang agak besar masih dalam pembinaan sekarang. Malah Maik juga datang meninjau rumah tersebut baru-baru ini.

"Segala dakwaannya tidak berasas sama sekali. Ini seolah-olah dia tidak berterima kasih terhadap segala bantuan diberi kerajaan negeri selama ini," katanya.

Bagaimanapun beliau percaya ibu tunggal terbabit dipengaruhi pihak tertentu dengan membawa Ketua Wanita bahagian, Zarina Md Eusope datang ke rumahnya kelmarin.

di negeri kelantan - Google Blog Search

di negeri kelantan - Google Blog Search


Makanan Terkenal <b>di negeri KELANTAN</b> | CeCiTeR

Posted: 03 May 2013 01:52 AM PDT

Bila berkunjung ke negeri Kelantan jangan lepaskan peluang untuk merasa makanan kt negeri Kelantan
NASI BERLAUK

NASI KERABU

NASI KUKUS

NASI ULAM

p/s:credit to google for the picture

03 di ketereh - Google Blog Search

03 di ketereh - Google Blog Search


Antara Akujanji Tan Sri Annuar Musa <b>di Ketereh</b> dan Manifesto <b>...</b>

Posted: 03 May 2013 06:00 PM PDT

Aku jadi kawan FB Tan Sri Annuar Musa sebab nak ikuti perkembangan bola sepak Kelantan The Red Warriors. Tak sangka pulak dia akan bertanding semula dalam pilihanraya umum PRU13 Ahad nanti.
Berikut adalah akujanji yang dibuat Tan Sri Annuar Musa yang dipetik dari FB beliau. Tak ada tujuan untuk mempolitikkan apa-apa di entri blog ini, sekadar catatan yang akan aku belek semula lima tahun nanti sekiranya beliau menang kerusi Parlimen P 026 [Parlimen Ketereh pertandingan antara calon Ab Aziz Abdul Kadir (KEADILAN), Annuar Musa (BN)].
Azam saya buat rakyat Ketereh:
Azam 1: Bersuara dengan berani demi rakyat; di dalam DAN di luar parlimen
Azam 2: Berkhidmat untuk semua, tanpa mengira parti melalui pengwujudan KHADAM Ketereh (Khidmat Amal dan Aktiviti Masyarakat Ketereh)
Azam 3: Mewujudkan muhibah semua rakyat Kelantan untuk merealisasikan prinsip "Orang Pas dan UMNO adalah bersaudara".
Azam 4: Membawa kemajuan ke kawasan Ketereh untuk membuka peluang pekerjaan, perniagaan, pelajaran dan lain-lain.
Azam 5: Bekerjasama dengan semua pihak untuk membangunkan DUN Kok Lanas, Kadok dan Melor.
Azam 6: Membantu rakyat menerima pelbagai bantuan tanpa pilih kasih.
Azam 7: Berusaha untuk membina sebuah stadium bola sepak yang baru untuk Kelantan dan sebuah Akademi TRW di Ketereh.
Azam 8: Mewujudkan Pusat Pelajaran Al-Quran yang moden dan PECUMA bagi segenap lapisan masyarakat Ketereh.
Azam 9: Memastikan komuniti minoriti terus mendapat layanan yang adil dan saksama.
Azam 10: Menjaga dan membela Perajurit, Polis, Guru dan Penjawat Awam sejajar dengan besarnya jasa mereka memajukan Ketereh.
Azam 11: Memastikan seluruh rakyat Ketereh dibela sepenuhnya.
Insya Allah jika dberi peluang dan kepercayaan, kita boleh bersama-sama menjadikan Ketereh kawasan yang disegani dari segi kemajuan agama Islam, perniagaan, sosial dan akademik.
Komen aku: Aku malas nak komen apa-apa dalam bab politik ni, sebab kalau aku komen, memang akan ada pihak yang terasa hati. Aku pernah hidup dalam pentadbiran BN, termasuk semasa Tan Sri Annuar Musa menjadi wakil rakyat kami. Aku juga pernah hidup sepanjang 20 tahun negeri Kelantanku terchenta itu berada di bawah pentadbiran PAS.
Silalah jangan auta aku tentang kemajuan, kemiskinan atau apa-apa berkaitan politik BN atau PAS di kawasan Ketereh ni, aku lebih makluminya walaupun sekali sekala sahaja aku balik kampung. Konco-konco ramai kat sana untuk ceritakan semua benda yang berlaku di kawasan sekitar.

Ini pula manifesto Pakatan Rakyat. Hanya ini je yang aku TERjumpa;
Selamat mengundi kepada adik kakok semua di Parlimen Ketereh. Sila buat pilihan yang tepat ya...

ads