Rabu, 20 Jun 2012

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search


Kedah La: Perhijrahan artis kepada kebenaran semakin terbuka <b>...</b>

Posted: 20 Jun 2012 07:02 AM PDT


KOTA BHARU: Dayangku Intan (gambar) menyeru rakan artis terutama yang semakin meminati perjuangan Islam, membuat penghijrahan terbuka dengan tidak perlu bersembunyi di belakang lagi.

Katanya, zaman kini bukan lagi teguran atau kritikan yang perlu dibuat, sebaliknya 'penghijrahan' secara terbuka rakan artis demi untuk masa depan negara.

Beliau berkata demikian kepada Harakahdaily ketika ditemui sebentar tadi di sebuah restoran sempena program ceramah anjuran Majlis Tindakan Dun Jelawat, malam ini.

Beliau yang hadir bersama suami Rosman Tahil dan anggota keluarganya berkata sesuatu perubahan akan berlaku apabila berada di dalam perjuangan ini.

Katanya, perjuangan ini bukan hanya untuk dunia sahaja, sebaliknya akhirat sehinggakan akan merasai ketenangannya.

"Kalau sebagai artis kita hanya memperjuangkan diri kita, keluarga kita, namun dalam pentas politik kita memperjuangkan hak semua orang dan yang pasti ianya bukan hanya akan dihitung di dunia sahaja, sebaliknya akhirat juga.

"Apa lagi sebelum ini saya begitu mengagumi Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, terutama sekali anak Intan yang keempat, minat sangat dengan tok guru sebab dia idola kami," ujarnya.

Beliau yang pertama kali menyampaikan ceramahnya di Kelantan turut melahirkan berhasrat untuk berceramah dengan artis Wan Aishah Wan Ariffin, yang telah lama berhijrah dalam PAS.

Katanya, beliau begitu rindu untuk bersama Aishah untuk bersama-sama menggegarkan pentas politik demi untuk keadilan dan kesejahteraan rakyat.

Dayang turut menambah, beliau semakin sibuk dengan jemputan ceramah sehingga hampir bulan Ramadan.

Selepas ini, beliau akan ke Terengganu, Perak, Johor, Melaka dan kemudiannya ke Negeri Sembilan.

Malam ini Dayangku Intan yang membahasakan dirinya Intan akan menyampaikan ceramah bersama Adun Perupok, Datuk Omar Mohamed, Adun Jelawat, Abdul Aziz Kader, Anggota Jawatankuasa Dewan Pemuda PAS negeri, Ustaz Nor Azariza Mohd Alawi.

- Posted using BlogPress from my iPad

Berhijrah demi masa depan negara - Dayangku Intan

Posted: 20 Jun 2012 12:57 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Beliau berkata demikian kepada Harakahdaily ketika ditemui sebentar tadi di sebuah restoran sempena program ceramah anjuran Majlis Tindakan Dun Jelawat, malam ini. Beliau yang hadir bersama suami Rosman Tahil dan ... Beliau yang pertama kali menyampaikan ceramahnya di Kelantan turut melahirkan berhasrat untuk berceramah dengan artis Wan Aishah Wan Ariffin, yang telah lama berhijrah dalam PAS. Katanya, beliau begitu rindu untuk bersama Aishah ...

03 di pasir puteh - Google Blog Search

03 di pasir puteh - Google Blog Search


Calon-Calon Umno <b>Di Pasir Puteh</b> Percaturan Yang Tepat..!!

Posted: 20 Jun 2012 02:08 AM PDT

Umno Pasir Puteh menjadi bahagian pertama di Kelantan yang sudah selesai muktamadkan calon-calon untuk ke empat kerusi di kawasan parlimen itu iaitu, kerusi Parlimen Pasir Puteh, dan empat Dun, Gaal, Limbongan, Semerak dan Selising.

Senarai nama-nama yang bertanding di kerusi-kerusi berkenaan sudah pun berada dalam fail "beres" atas meja presiden parti di Ibu Pejabat Umno Kuala Lumpur. Pengerusi Umno Kelantan Mustapa Mohamed juga dikatakan merestui calon-calon berkenaan.

Kerusi parlimen yang sebelum ini menjadi rebutan beberapa nama sudah muktamad dengan bekas ketua bahagian Kamaruddin Mohd Noor akan diberikan tanggungjawab untuk merampas kerusi berkenaan. Walaupun pencalonan Kamaruddin mendapat tentangan khasnya dari ketua bahagian Zawawi Othman, namun atas kehendak Kuala Lumpur, Zawawi dikatakan terpaksa akur.

Pemilihan Kamaruddin katanya atas naluri Udin anak Yassin. Ha Najib Razak juga bersetuju kalau Kamaruddin dicalonkan. Pemilihan Kamaruddin salah satu sebab berdasarkan kepada latar belakang pendidikan dan syaksiah beliau yang dikatakan jauh lebih baik dari Zawawi yang sebelum ini hanya guru sekolah rendah sahaja.


Zawawi menentang pencalonan ini kerana beliau dikatakan lebih melihat pencalonan itu bakal memberi cabarannya di masa datang dalam hirerki kepimpinan Umno Pasir Puteh. Rata-rata berpendapat sekiranya Kamaruddin terpilih menjadi calon menyebabkan dia akan kembali memimpin Umno Bahagain Pasir Puteh dan ini paling diktakuti Zawawi berbanding kalah dalam pilihan raya. Zawawi pula lebih selesa menjadi ketua bahagian kerana dengan kedudukan itu beliau dapat mengendalikan peruntukan yang disalurkan menerusi Umno Pasir Puteh.

Sebagai gantiannya Zawawi dicadangkan bertanding di Dun Semerak untuk bertemua dengan Wan Hassan Wan Ibrahim. Walaupun Zawawi memilih Gaal sekiranya tidak dapat Parlimen Pasir Puteh tetapi ada usaha termasuk dari Kuala Lumpur mencaturkan supaya Zawawi bertanding di Semerak. Perletakkan Zawawi di itu adalah untuk 'membunuh' kerjayaanya dalam politik.  Cara paling baik bagi membunuh Zawawi di Pasir Puteh ialah dengan meletakkan bertanding di kerusi yang sukar dimenangi.

Bila-bila masa dan di lihat dari celah mana sekali pun Zawawi tidak akan mampu untuk mengalahkan Wan Hassan yang dilihat sebagai wakil rakyat Pas yang ampuh di Pasir Puteh. Isu perceraian Wan Hassan dengan isteri keduanya yang cuba dijaja tidak berbekas langsung. Wan Hassan pula dilihat calon Pas yang sesuai untuk mengekangkan kemaraan Zawawi. Gedebe lawan gedebe.

Gaal yang menjadi kerusi pilihan kedua untuk Zawawi akan diserahkan kepada muka baru seornag doktor giri, Dr Sumardi Hassan. Sumardi dikatakan anak tempatan yang mempunyai kualiti untuk menjadi calon. Selain dari mempunyai keluarga besar doktor gigi ini juga dikatakan mempunyai latar belakang pendidikan Islam. Beliau pernah menuntut di Pakistan. dan berperwatakan sedarhana dan mesra rakyat.

Kemungkinan kalau Pas tidak memindahkan Nik Mazian Nik Mohamad di Gaal, kemungkinan kerusi ini akan dimenangi mudah oleh Sumardi. Justeru Pas perlu mencari jalan terbaik untuk menyelamatkan Dun Gaal. Setakat ini timbalan Yang Dipertua Pas Pasir Puteh, Yuganu Yunus dikatakan telah disebut-sebut untuk mengganti tempat Nik Mazian di Gaal.

Manakala di Limbongan pula Umno akan mempertaruhkan timbalan ketua bahagiannya Rujahan Salleh. Berlaku perebutan tiga calon untuk Dun Limbongan ini dari Umno, bekas wakil rakyat Che Min Che Mat yang juga dikenali dengan "wakil rakyat 30 sen",  Wan Mohd Najib dan Rujahan Salleh.

Rujahan juga pernah bertanding namun tewas. Bagaimana peluang Rujihan untuk nertanding di Limbongan cerah mmancar  apabila beliau jauh lebih muda berbanding Che Min dan Wan Najib yang sudah hampir lupus tempoh dan ditutupi senja limun.

Di Selising pula Umno telah hampir pasti meletakkan pegawai startegi Umno Sukri Salleh yang juga Naib Ketua Umno Pasir Puteh. Zukri yang bermasalah dengan ketua bahagian selama ini mendiamkan diri dan banyak memonitorkan jarum politiknya di Pasir Puteh dari Kuala Lumpur. Walaupun Ybekas wartawan Utusan Yazid Othman dikatakan berminat, tetapi Zukri dilihat lebih berpeluang memandangkan hubungan baik beliau dengan salah seorang orang kanan Najib Razak.

Kedudukan ini menjadikan Zukri lebih berpeluang. Bagi Umno Selising bukan kawasan yang diimpikan tetapi tidak mustahil kalau Zukri diturunkan dan Pas pula gagal mencari pengganti Saiful Bahari kemungkinan kerusi itu boleh berpindah tangan. Kekuatan yang ada kepada Zukri ialah beliau memiliki keluarga besar di Selising.

Nama-nama disebut itu sudah pun dimuktamadkan. Ia boleh berubah sekiranya ada perkembangan-perkembangan terkini yang mungkin akan dilakukan oleh Zawawi. Umno Pasir Puteh dan masyarakatnya juga sudah faham dengan cara Umno bahagian itu berpolitik. Peristiwa penghantaran mesej kepada Fuad Zarkasi sewaktu timbalan menteri pelajaran itu turun ke Pasir Puteh menjelaskan akan kesamsengan politik di bahagian itu.

MSO.

03 di kuala krai - Google Blog Search

03 di kuala krai - Google Blog Search


Bermula Ceritaku: Kedai Makan <b>di Kuala Krai</b>,Kelantan

Posted: 19 May 2012 12:00 AM PDT

03 di rantau panjang - Google Blog Search

03 di rantau panjang - Google Blog Search


256#Ai no Kotoba ~ Sepetang <b>Di Rantau Panjang</b> Dengan Cikgu <b>...</b>

Posted: 21 Apr 2012 06:19 AM PDT

*ini merupakan entri cerita + bergambar*
Tajuk bukan main lagi panjang. He he. Masa tengah tengok movie Barbie As Island Princess tadi, tetiba dapat call from Cikgu Naeimah. Nasib baik perasan sebab masa tu Neesa tengah syok main Colouring Princess ke apa kat handset Hana. Cikgu ajak ke Rantau Panjang! Yeehaaa! Excited betul rasa. 
Sebab dah lama cikgu janji nak bawa Hana jalan-jalan ke Rantau Panjang. Tapi sebab cikgu asyik sibuk aje, Hana tak kisah sangat lah. Dapat gak jalan-jalan dengan cikgu petang ni. Syok betul shopping kat sana. Murah-murah sebab kawasan bebas cukai. Kalau korang datang Kelantan, singgah + shopping lah kat Rantau Panjang ya? :)
Kat gerai Lok Chi, makanan yg dipanggang macam sate. Macam-macam ada :)

Yang ni Hana beli Lok Chi sate ikan :) Best! 


BoboiBoy pon ada~ dah lah lembut.. sedap nak peluk :)
Saya tau saya pendek. Kstop :-|
Beg Angry Bird untuk Neesa. RM 20 aje :) Dah la kain dia lembut, macam baldu gitu :)

Sempat lagi snap kat Masjid Cina, masjid yang reka bentuknya macam bangunan lama di China. Kat Rantau Panjang gak ni :)
Penat tol jalan-jalan. Lepas shopping, cikgu bawa ke rumah tok saudara dia lak. He he. Suka betul suasana kampung macam tu. Bila dah Maghrib baru sampai rumah. Thanks cikgu for the T-shirt :)

May Allah SWT Bless Us. Thanks For Visiting

03 di gaal kelantan - Google Blog Search

03 di gaal kelantan - Google Blog Search


.: Rencana Khas

Posted: 20 Jun 2012 12:00 AM PDT

Calon-Calon Umno Di Pasir Puteh

Umno Pasir Puteh menjadi bahagian pertama di Kelantan yang sudah selesai uktamadkan calon-calon untuk ke empat kerusi di kawasan parlimen itu iaitu, kerusi Parlimen Pasir Puteh, dan empat Dun, Gaal, Limbongan, Semerak dan Selising.

Senarai nama-nama yang bertanding di kerusi-kerusi berkenaan sudah pun berada dalam fail "beres" atas meja presiden parti di Ibu Pejabat Umno Kuala Lumpur. Pengerusi Umno Kelantan Mustapa Mohamed juga dikatakan merestui calon-calon berkenaan.

Kerusi parlimen yang sebelum ini menjadi rebutan beberapa nama sudah muktamad dengan bekas ketua bahagian Kamaruddin Mohd Noor akan diberikan tanggungjawab untuk merampas kerusi berkenaan. Walaupun pencalonan Kamaruddin mendapat tentangan khasnya dari ketua bahagian Zawawi Othman, namun atas kehendak Kuala Lumpur, Zawawi dikatakan terpaksa akur.

Pemilihan Kamaruddin katanya atas naluri Udin anak Yassin. Ha Najib Razak juga bersetuju kalau Kamaruddin dicalonkan. Pemilihan Kamaruddin salah satu sebab berdasarkan kepada latar belakang pendidikan dan syaksiah beliau yang dikatakan jauh lebih baik dari Zawawi yang sebelum ini hanya guru sekolah rendah sahaja.

Zawawi menentang pencalonan ini kerana beliau dikatakan lebih melihat pencalonan itu bakal memberi cabarannya di masa datang dalam hirerki kepimpinan Umno Pasir Puteh. Rata-rata berpendapat sekiranya Kamaruddin terpilih menjadi calon menyebabkan dia akan kembali memimpin Umno Bahagain Pasir Puteh dan ini paling diktakuti Zawawi berbanding kalah dalam pilihan raya. Zawawi pula lebih selesa menjadi ketua bahagian kerana dengan kedudukan itu beliau dapat mengendalikan peruntukan yang disalurkan menerusi Umno Pasir Puteh.

Sebagai gantiannya Zawawi dicadangkan bertanding di Dun Semerak untuk bertemua dengan Wan Hassan Wan Ibrahim. Walaupun Zawawi memilih Gaal sekiranya tidak dapat Parlimen Pasir Puteh tetapi ada usaha termasuk dari Kuala Lumpur mencaturkan supaya Zawawi bertanding di Semerak. Perletakkan Zawawi di itu adalah untuk 'membunuh' kerjayaanya dalam politik.  Cara paling baik bagi membunuh Zawawi di Pasir Puteh ialah dengan meletakkan bertanding di kerusi yang sukar dimenangi.

Bila-bila masa dan di lihat dari celah mana sekali pun Zawawi tidak akan mampu untuk mengalahkan Wan Hassan yang dilihat sebagai wakil rakyat Pas yang ampuh di Pasir Puteh. Isu perceraian Wan Hassan dengan isteri keduanya yang cuba dijaja tidak berbekas langsung. Wan Hassan pula dilihat calon Pas yang sesuai untuk mengekangkan kemaraan Zawawi. Gedebe lawan gedebe.

Gaal yang menjadi kerusi pilihan kedua untuk Zawawi akan diserahkan kepada muka baru seornag doktor giri, Dr Sumardi Hassan. Sumardi dikatakan anak tempatan yang mempunyai kualiti untuk menjadi calon. Selain dari mempunyai keluarga besar doktor gigi ini juga dikatakan mempunyai latar belakang pendidikan Islam. Beliau pernah menuntut di Pakistan. dan berperwatakan sedarhana dan mesra rakyat.

Kemungkinan kalau Pas tidak memindahkan Nik Mazian Nik Mohamad di Gaal, kemungkinan kerusi ini akan dimenangi mudah oleh Sumardi. Justeru Pas perlu mencari jalan terbaik untuk menyelamatkan Dun Gaal. Setakat ini timbalan Yang Dipertua Pas Pasir Puteh, Yuganu Yunus dikatakan telah disebut-sebut untuk mengganti tempat Nik Mazian di Gaal.

Manakala di Limbongan pula Umno akan mempertaruhkan timbalan ketua bahagiannya Rujahan Salleh. Berlaku perebutan tiga calon untuk Dun Limbongan ini dari Umno, bekas wakil rakyat Che Min Che Mat yang juga dikenali dengan "wakil rakyat 30 sen",  Wan Mohd Najib dan Rujahan Salleh.

Rujahan juga pernah bertanding namun tewas. Bagaimana peluang Rujihan untuk nertanding di Limbongan cerah mmancar  apabila beliau jauh lebih muda berbanding Che Min dan Wan Najib yang sudah hampir lupus tempoh dan ditutupi senja limun.

Di Selising pula Umno telah hampir pasti meletakkan pegawai startegi Umno Sukri Salleh yang juga Naib Ketua Umno Pasir Puteh. Zukri yang bermasalah dengan ketua bahagian selama ini mendiamkan diri dan banyak memonitorkan jarum politiknya di Pasir Puteh dari Kuala Lumpur. Walaupun Ybekas wartawan Utusan Yazid Othman dikatakan berminat, tetapi Zukri dilihat lebih berpeluang memandangkan hubungan baik beliau dengan salah seorang orang kanan Najib Razak.

Kedudukan ini menjadikan Zukri lebih berpeluang. Bagi Umno Selising bukan kawasan yang diimpikan tetapi tidak mustahil kalau Zukri diturunkan dan Pas pula gagal mencari pengganti Saiful Bahari kemungkinan kerusi itu boleh berpindah tangan. Kekuatan yang ada kepada Zukri ialah beliau memiliki keluarga besar di Selising.

Nama-nama disebut itu sudah pun dimuktamadkan. Ia boleh berubah sekiranya ada perkembangan-perkembangan terkini yang mungkin akan dilakukan oleh Zawawi. Umno Pasir Puteh dan masyarakatnya juga sudah faham dengan cara Umno bahagian itu berpolitik. Peristiwa penghantaran mesej kepada Fuad Zarkasi sewaktu timbalan menteri pelajaran itu turun ke Pasir Puteh menjelaskan akan kesamsengan politik di bahagian itu. [wm.kl.2:58 pm 20/06/12]

Calon-Calon Umno <b>Di</b> Pasir Puteh Percaturan Yang Tepat..!!

Posted: 20 Jun 2012 02:08 AM PDT

Umno Pasir Puteh menjadi bahagian pertama di Kelantan yang sudah selesai muktamadkan calon-calon untuk ke empat kerusi di kawasan parlimen itu iaitu, kerusi Parlimen Pasir Puteh, dan empat Dun, Gaal, Limbongan, Semerak dan Selising.

Senarai nama-nama yang bertanding di kerusi-kerusi berkenaan sudah pun berada dalam fail "beres" atas meja presiden parti di Ibu Pejabat Umno Kuala Lumpur. Pengerusi Umno Kelantan Mustapa Mohamed juga dikatakan merestui calon-calon berkenaan.

Kerusi parlimen yang sebelum ini menjadi rebutan beberapa nama sudah muktamad dengan bekas ketua bahagian Kamaruddin Mohd Noor akan diberikan tanggungjawab untuk merampas kerusi berkenaan. Walaupun pencalonan Kamaruddin mendapat tentangan khasnya dari ketua bahagian Zawawi Othman, namun atas kehendak Kuala Lumpur, Zawawi dikatakan terpaksa akur.

Pemilihan Kamaruddin katanya atas naluri Udin anak Yassin. Ha Najib Razak juga bersetuju kalau Kamaruddin dicalonkan. Pemilihan Kamaruddin salah satu sebab berdasarkan kepada latar belakang pendidikan dan syaksiah beliau yang dikatakan jauh lebih baik dari Zawawi yang sebelum ini hanya guru sekolah rendah sahaja.


Zawawi menentang pencalonan ini kerana beliau dikatakan lebih melihat pencalonan itu bakal memberi cabarannya di masa datang dalam hirerki kepimpinan Umno Pasir Puteh. Rata-rata berpendapat sekiranya Kamaruddin terpilih menjadi calon menyebabkan dia akan kembali memimpin Umno Bahagain Pasir Puteh dan ini paling diktakuti Zawawi berbanding kalah dalam pilihan raya. Zawawi pula lebih selesa menjadi ketua bahagian kerana dengan kedudukan itu beliau dapat mengendalikan peruntukan yang disalurkan menerusi Umno Pasir Puteh.

Sebagai gantiannya Zawawi dicadangkan bertanding di Dun Semerak untuk bertemua dengan Wan Hassan Wan Ibrahim. Walaupun Zawawi memilih Gaal sekiranya tidak dapat Parlimen Pasir Puteh tetapi ada usaha termasuk dari Kuala Lumpur mencaturkan supaya Zawawi bertanding di Semerak. Perletakkan Zawawi di itu adalah untuk 'membunuh' kerjayaanya dalam politik.  Cara paling baik bagi membunuh Zawawi di Pasir Puteh ialah dengan meletakkan bertanding di kerusi yang sukar dimenangi.

Bila-bila masa dan di lihat dari celah mana sekali pun Zawawi tidak akan mampu untuk mengalahkan Wan Hassan yang dilihat sebagai wakil rakyat Pas yang ampuh di Pasir Puteh. Isu perceraian Wan Hassan dengan isteri keduanya yang cuba dijaja tidak berbekas langsung. Wan Hassan pula dilihat calon Pas yang sesuai untuk mengekangkan kemaraan Zawawi. Gedebe lawan gedebe.

Gaal yang menjadi kerusi pilihan kedua untuk Zawawi akan diserahkan kepada muka baru seornag doktor giri, Dr Sumardi Hassan. Sumardi dikatakan anak tempatan yang mempunyai kualiti untuk menjadi calon. Selain dari mempunyai keluarga besar doktor gigi ini juga dikatakan mempunyai latar belakang pendidikan Islam. Beliau pernah menuntut di Pakistan. dan berperwatakan sedarhana dan mesra rakyat.

Kemungkinan kalau Pas tidak memindahkan Nik Mazian Nik Mohamad di Gaal, kemungkinan kerusi ini akan dimenangi mudah oleh Sumardi. Justeru Pas perlu mencari jalan terbaik untuk menyelamatkan Dun Gaal. Setakat ini timbalan Yang Dipertua Pas Pasir Puteh, Yuganu Yunus dikatakan telah disebut-sebut untuk mengganti tempat Nik Mazian di Gaal.

Manakala di Limbongan pula Umno akan mempertaruhkan timbalan ketua bahagiannya Rujahan Salleh. Berlaku perebutan tiga calon untuk Dun Limbongan ini dari Umno, bekas wakil rakyat Che Min Che Mat yang juga dikenali dengan "wakil rakyat 30 sen",  Wan Mohd Najib dan Rujahan Salleh.

Rujahan juga pernah bertanding namun tewas. Bagaimana peluang Rujihan untuk nertanding di Limbongan cerah mmancar  apabila beliau jauh lebih muda berbanding Che Min dan Wan Najib yang sudah hampir lupus tempoh dan ditutupi senja limun.

Di Selising pula Umno telah hampir pasti meletakkan pegawai startegi Umno Sukri Salleh yang juga Naib Ketua Umno Pasir Puteh. Zukri yang bermasalah dengan ketua bahagian selama ini mendiamkan diri dan banyak memonitorkan jarum politiknya di Pasir Puteh dari Kuala Lumpur. Walaupun Ybekas wartawan Utusan Yazid Othman dikatakan berminat, tetapi Zukri dilihat lebih berpeluang memandangkan hubungan baik beliau dengan salah seorang orang kanan Najib Razak.

Kedudukan ini menjadikan Zukri lebih berpeluang. Bagi Umno Selising bukan kawasan yang diimpikan tetapi tidak mustahil kalau Zukri diturunkan dan Pas pula gagal mencari pengganti Saiful Bahari kemungkinan kerusi itu boleh berpindah tangan. Kekuatan yang ada kepada Zukri ialah beliau memiliki keluarga besar di Selising.

Nama-nama disebut itu sudah pun dimuktamadkan. Ia boleh berubah sekiranya ada perkembangan-perkembangan terkini yang mungkin akan dilakukan oleh Zawawi. Umno Pasir Puteh dan masyarakatnya juga sudah faham dengan cara Umno bahagian itu berpolitik. Peristiwa penghantaran mesej kepada Fuad Zarkasi sewaktu timbalan menteri pelajaran itu turun ke Pasir Puteh menjelaskan akan kesamsengan politik di bahagian itu.

MSO.

03 di galas kelantan - Google Blog Search

03 di galas kelantan - Google Blog Search


Strategi 6+23 BN <b>di Kelantan</b> - WARTAWAN RASMI LAMAN <b>...</b>

Posted: 16 Jun 2012 04:43 PM PDT

Sekali lagi, Kelantan sebagai negeri di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat, bakal menjadi tumpuan negara menjelang Pilihan Raya Umum 13.  Bagaimanapun, jikalau dibandingkan dengan negeri PR yang lain, kesukaran PAS untuk memerintah Kelantan buat penggal keenam selepas tahun 1990, 1995, 1999, 2004 dan 2008 - adalah lebih rendah.

Negeri Kelantan mempunyai 14 kerusi parlimen dan 45 kerusi DUN.  PAS menawan 38 kerusi DUN dan PKR memenangi 1 kerusi semasa PRU 12.  BN memenangi 6 kerusi DUN (dengan satu kerusi tambahan DUN Galas dalam PRK kemudiannya).  Untuk kerusi parlimen pula, PAS merampas 9 kerusi, dengan PKR menawan 3 kerusi dan BN 2 kerusi.

Kelantan adalah kubu PAS yang kukuh.  Ketika PRU 12 pada Mac 2008, PAS meletakkan pimpinan tinggi partinya di Kelantan untuk memastikan suara mereka dibawa ke parlimen.  Antaranya Timbalan Presiden ketika itu Nasharudin Mat Isa di Bachok, Bendahari Agung Hatta Ramli di Kuala Krai dan Ketua Dewan Pemuda ketika itu, Salahuddin Ayub di Kubang Kerian.

Dalam PRU akan datang, PAS telah mengumumkan bahawa 30% daripada calonnya adalah muka baru.  Sesetengah pimpinan yang menang dalam PRU 12 mungkin tidak lagi menyarung jersi kali ini lantaran tersungkur dalam pemilihan parti.  Pemimpin seperti Salahuddin Ayub misalnya, bakal bertanding di negeri asalnya, Johor, malah dikatakan seandainya PR berjaya menawan Johor, maka beliaulah calon Menteri Besar.

Dalam 30% muka baru yang dikatakan, anak Menteri Besar Kelantan Nik Abdul Aziz Nik Mat, iaitu Nik Abduh Nik Abdul Aziz, antara yang paling menarik perhatian.  Beliau adalah Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS.  Beliau dikhabarkan akan bertanding di Kubang Kerian yang ditinggalkan Salahuddin Ayub, ataupun Pasir Mas yang dimenangi Ibrahim Ali atas tiket PAS.  Ibrahim Ali dijangka gugur dari senarai PAS, lantaran kecenderungannya menjadi ahli parlimen pro-BN selepas menang dan kenyataan berbau rasis yang dikeluarkan sejak beberapa tahun kebelakangan.

Perang tiga penjuru di Kota bahru

UMNO hanya menang dua kerusi parlimen daripada 14 yang ditandinginya melalui Tengku Razaleigh di Gua Musang (dengan rekod 10 kemenangan tanpa kekalahan); dan Mustapa Mohamed (Menteri Pengajian Tinggi ketika itu) di Jeli.  BN menerima tamparan hebat, sehingga hampir dicabut akarnya dari tanah Kelantan.

Tengku Razaleigh Hamzah, atau lebih dikenali dengan nama Kuli, berbeza pandangan dengan kerajaan persekutuan dalam isu royalti minyak di Kelantan.  Ketika menyandang jawatan Menteri Kewangan, Kuli terlibat dengan rundingan Petronas dan negeri yang mempunyai sumber petroluem, malah merangka Akta Kemajuan Petroleum 1974.

Justeru itu, persoalan sama ada Kuli bakal bertanding atas tiket UMNO masih sarat dengan pelbagai kemungkinan.

Daripada 14 kerusi parlimen, Kota Bharu akan menjadi tumpuan.  Ia dijangka bakal mempertembungkan Setiausaha Politik Perdana Menteri Najib Razak, iaitu Mohamad Fatmi Che Salleh dengan Zaid Ibrahim (daripada parti KITA, gambar kanan) dan calon PAS.  PAS dijangka meletakkan EXCO Kelantan, Takiyuddin Hassan, dan ahli parlimen sekarang, Wan Abdul Rahim, dijangka bakal digugurkan.

BN mula menjana jentera kempennya di kawasan ini, malah mengajak Presiden MCA Chua Soi Lek untuk berkempen di situ, dengan semangat yang berkobar-kobar untuk merampas kembali kerusi yang ditawan PAS.  BN menganggap wujudnya petanda-petanda bahawa undi mula kembali ke pangkuannya.  Lebih-lebih lagi sesetengah wakil rakyat PR "hilang begitu sahaja" selepas PRU.  Rakyat mula merungut kerana tiada perkhidmatan di tempatan.  Kebanyakan ini adalah kawasan yang mana akar umbi PAS adalah lemah, atau kawasan PKR.

Mustapa MB yang direstui BN

Dari segi DUN, BN menggunakan strategi 6+23, iaitu mengekalkan 6 kerusi yang dimenangi dalam PRU 12, ditambah dengan 12 kerusi yang mana undi majoriti PAS tidak melebihi 500 undi; dan 11 kerusi yang mana undi majoriti tidak melebihi 1000 undi.  BN melihat kawasan ini sebagai kawasan "kelabu", yang mungkin berpeluang untuk ditembusi, dan menawan kerajaan negeri Kelantan seterusnya.  BN Kelantan bertunjangkan UMNO yang bertanding di 44 kerusi, dan satu lagi kerusi Kota Lama ditandingi calon MCA.

BN Kelantan kini diketuai Mustapha Mohamad, (gambar kiri) Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia.  Seandainya berjaya menawan kerajaan negeri Kelantan, maka beliau adalah calon Menteri Besar yang direstui.  Sebelum ini, Mustapha tidak menafikan bahawa beliau mungkin akan bertanding kedua-dua kerusi parlimen dan DUN, dan strategi ini dilihat untuk mengangkatnya  sebagai MB.

Kali ini, UMNO menunjukkan perpaduan yang utuh, berbanding dengan keadaan berselerak, dengan puak-puak masing-masing pada zaman dahulu.  PAS tidak boleh memperlekehkan musuhnya kali ini, lebih-lebih lagi pengganti untuk Nik Aziz yang umurnya telah lanjut, belum lagi kelihatan.  Oleh itu, PAS perlu mengambil kesempatan untuk menonjolkan calon pengganti Nik Aziz dalam pilihan raya ini.  Ia untuk menstabilkan keadaan, dan mengelakkan pembaziran tenaga ekoran daripada pergelutan kuasa dalaman.

Kelantan adalah negeri yang mana majoritinya pengundi Melayu.  Pengundi biasanya mempertimbangkan parti politik dan bukan calonnya.  Semangat "kepartian" generasi tua amat menebal.  Hasrat undinya telah ditetapkan sejak awal lagi - dengan pendirian yang jelas untuk menyebelahi sama ada hijau atau biru.  Apa yang direbut BN dan PR adalah pengundi baru yang berdaftar selepas 308 - yang biasanya sukar diketahui hasrat yang terpendam dalam hati mereka.

Retorik "pembangunan" oleh BN kurang mujarab di Kelantan, dan gagal memikat hati pengundi.  Walaupun ramai pemuda bekerja di kota raya, tetapi mereka berharap kampung mereka tidak mengalami urbanisasi, sehingga mengundang masalah sosial.  Mereka berharap kejatian sedia ada dikekalkan.  Dari segi ini, PAS bertunjangkan semangat agama, mengutamakan ajaran agama, di samping pembangunan tempatan.

Baru-baru ini, kerajaan negeri Kelantan mengumumkan pembinaan lebuhraya antara Kota Bharu dengan Kuala Krai dengan RM1.8 bilion, malah menyeru derma dari masyarakat.  Jelas, kerajaan negeri cuba meraih simpati dalam isu ini.  Kerajaan negeri membina sendiri lebuh raya ini untuk kepentingan rakyatnya, jikalau kerajaan persekutuan enggan berbuat demikian.  Ini kerana projek ini telah dimasukkan ke dalam Rancangan Malaysia kelima hingga kesembilan, dan dikeluarkan dalam Rancangan Malaysia ke-10.  Kini, tiada apa-apa kelihatan.

Perang bermula.  Namun, kesudahannya hanya akan diketahui pada saat-saat akhir.

03 di perupok - Google Blog Search

03 di perupok - Google Blog Search


AAKJ.COM: PELAJAR DEDAH VIDEO CIKGU BERZINA !! USTAZAH <b>...</b>

Posted: 20 Jun 2012 08:30 AM PDT

A group of students were browsing files on the school's computer server when they found something totally unexpected. It was a video of the school's two strictest teachers -- having sex for 20 minutes.

The teachers were from an international school here. The man was described by students to be like 'Voldermort' (the antagonist from the Harry Potter series) as he is very stern and always wears black; and the woman was said to be one of the strictest teachers there.

Although the teachers, who are dating and could get married soon, have finished their contracts and left the school, some of the students who viewed and in turn, shared the video, know who they are. The video has also gone viral on facebook.

The sex video, taken from what seems to be a mounted camera, shows a naked man and a woman in a camisole, underwear and high-heel shoes. They are having sex in a bedroom.

According to the report in The New Paper, a spokesperson said there was no breach in the school's IT security, but the school has briefed its senior leadership, so they can share the learnings from the incident and promote the responsible use of technology with the senior students in the upcoming academic year.

Wrote STOMPer Jordan:

"OMG! Teachers having sex on video! And I thought those in the education sector who went to jail for sex with an underage prostitute or the teacher who was 'stalking' girls on facebook was bad!

"What will happen next? The kids shouldn't have spread the video...but I guess it's only natural when you're that age and curious.

"I hope the teachers aren't too affected by it...but then again, it was probably one of them who left the video in the server. But why take a sex video and bring it to school in the first place?

"It couldn't have been for a class on sex education, right?

"On the flipside, it's tough being a teacher nowadays, when technology has so many ways to allow you to connect, yet expose you. And there are so many 'detectives' online. Scary!"

CERITA YANG BELUM D BONGKAR BETUL-BETUL NI HUHU....
BACA SINI SEBELUM TENGOK FOTO NI;

03 di pasir mas - Google Blog Search

03 di pasir mas - Google Blog Search


Fara izar: Pak Man Mee udang <b>di Pasir Mas</b>

Posted: 17 Jun 2012 05:00 PM PDT

Masa balik klate cuti hari tu, kitorg g makan mee udang  yg femes gak la kat bandar pasir mas. Memang best sgt.
Ni la mak mertua kesayangan saya. Masa ni tgh menunggu mee udang.
Tengok je gambar ni membuat daku nak makan lg dan mahu sj terbang blk klate:-) Ada 3 ekor udang yg besar2 gitu. Harga RM6.50 sepinggan.
Bagi saya mmg kena la dgn tekak ni. Saya suka rasenya. Puas hati makan:-)

03 di ketereh - Google Blog Search

03 di ketereh - Google Blog Search


potlee photographix: Banglo Setingkat 36&#39; x 44&#39; <b>di Ketereh</b>, Kota <b>...</b>

Posted: 14 Jun 2012 11:41 PM PDT


Haaa...entry edisi kali nih lain sket. Bisnes jual umah pulak. Nih banglo setingkat kat area Ketereh, Kota Bharu, Kelantan. Jarak lokasi banglo ke town Kota Bharu lebih kurang 15 minit. Jika berminat sila la call saya okay. Berehhh!!!!

03 di pulau melaka - Google Blog Search

03 di pulau melaka - Google Blog Search


Uthaya Sankar SB: Ada apa dengan Kelantan?

Posted: 14 Jun 2012 04:00 PM PDT

[Ketokohan Nik Abdul Aziz turut menjadi formula kejayaan di Negeri Serambi Mekah.]
Reaksi yang saya terima berikutan penyiaran beberapa makalah berdasarkan pengalaman saya di Kota Bharu, Kelantan sejak tiga minggu lalu adalah amat memberangsangkan.
Cuma, seorang individu bernama 'Zana Zanzaly' (mungkin nama samaran) yang ternyata terlalu obses dengan kontroversi novel Interlok Edisi Murid, lalu tampil memberikan komen bahawa catatan pengalaman itu "jauh lebih empok dan sangat elok daripada terkinja-kinja menyucuh karak Interlok."
Individu itu – atau pasangannya yang mungkin juga warga India, Bangladesh atau Pakistan – turut berkata "Bohot acha hey mere dhost" yang entah apa makna dalam bahasa ibundanya.
Sementara itu, graduan Universiti Malaya, Mohd Sallehuddin dari Johor melihat sisi positif pada pelbagai perkara mengenai Kelantan yang disajikan menerusi tulisan-tulisan saya.
"Saya lahir di Johor, namun pernah tinggal di Kota Bharu. Saya mengakui kebenaran perkara-perkara yang dinyatakan dalam tulisan (makalah) itu," katanya menerusi komen di Facebook.
Walaupun ramai belia Kelantan yang belajar di luar, hal ini tidak bermakna negeri itu "miskin" dengan pusat pengajian tinggi. Pelbagai kolej dan universiti membuka cawangan di sana. Semuanya nampak jelas di depan mata jika kita pergi untuk melihat sendiri realiti di negeri berkenaan.
Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS) berjaya merealisasikan impian menjadikan Kelantan sebagai "pusat penyebaran, perkembangan dan pembudayaan ilmu dan syiar Islam yang tersohor di peringkat kebangsaan dan antarabangsa".
Terdapat juga Maahad Tahfiz Al-Quran Wal-Qiraat di Pulau Chondong yang mengkhusus dalam bidang pengajian al-Quran Wal-Qiraat, Bahasa Arab dan akademik. Maahad Tahfiz Saind pula berjaya melahirkan para hafiz yang pakar dalam bidang sains dan teknologi.
Tidak ketinggalan penubuhan Kolej Pondok Darul Naim di Pasir Tumbuh bagi lepasan sekolah pondok yang mahu melanjutkan pengajian tinggi di dalam dan luar negara.
Bagi remaja yang meminati bidang pengajian teknologi, khususnya animasi, terdapat Darul Digital di KB Bazar. Namun, pasti sahaja segala maklumat kemajuan pendidikan ini kurang diketahui penduduk di negeri-negeri lain.
Apabila memperkatakan segala kejayaan dalam segala bidang di Kelantan, tidak dapat tidak, ketokohan dan kepimpinan Datuk Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat (Tok Guru) sebagai Menteri Besar tidak dapat dinafikan.
Beliau ternyata "menyumbang" kepada rakyat; bukan sebaliknya. Antara yang paling nyata, Tok Guru masih tinggal di rumah sendiri di Kampung Pulau Melaka sejak menjadi Menteri Besar pada Oktober 1990. Elaun perumahan sebanyak RM3,000 yang diperuntukkan untuknya dikembalikan kepada kerajaan negeri untuk digunakan bagi projek kebajikan rakyat.
(Awas! Menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 yang semakin hampir, pasti akan muncul politikus – "Badut Paul Lathic" – yang tiba-tiba membuat gimik mahu "mendermakan" peruntukan, elaun, dana itu dan dana ini kepada rakyat. Namun, rakyat pasti hanya tertawa dan bertepuk melihat aksi lucu badut-badut berkenaan.)
Berbalik pada sikap Tok Guru, tentu tidak ramai yang tahu bahawa 45 peratus daripada gaji bulanan beliau sebagai MB dipotong atas permintaan beliau sendiri; 40 peratus digunakan bagi parti dan 5 peratus untuk kerajaan negeri.
Cuba bayangkan jika ketua kerajaan di negeri-negeri lain sanggup berbuat demikian. Barulah benar omongan "rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan".
Namun, tentulah terlalu drastik untuk mana-mana Menteri Besar, Ketua Menteri atau Yang Dipertua Negeri membuat pengumuman sedemikian pada masa sekarang. Akan tetapi, tidak salah untuk rakyat mengharapkan ia menjadi janji mana-mana pihak yang memegang tampuk kuasa kerajaan negeri di negeri-negeri lain selepas PRU-13.
Berapa kerapkah anda berpeluang bertemu MB/KM di negeri anda? Di Kelantan, nampaknya Tok Guru meluangkan masa sekitar sejam pada setiap Jumaat – selepas solat subuh – untuk bertemu orang ramai yang datang ke masjid di sebelah rumahnya.
Ramai ibu bapa yang datang dari jauh dan dekat untuk meminta Tok Guru melakukan upacara mencukur rambut dan membelah mulut bayi mereka. Suasana pasti seperti apa yang berlaku apabila Mahatma Gandhi dikerumuni orang ramai di India suatu masa dahulu!
"Saya beragama Hindu tetapi saya tetap mengatakan bahawa Tok Guru adalah contoh terbaik pemimpin yang benar-benar prihatin terhadap rakyat. Memang sukar mendapat seorang pemimpin sejati seperti beliau.
"Saya menyokong sesiapa sahaja yang layak, amanah dan ikhlas dalam berkhidmat kepada rakyat tanpa mengira kaum, agama dan fahaman politik; kerana kita semua adalah rakyat Malaysia," kata Katie Roa yang kini berada di London tetapi setia mengikuti perkembangan di Malaysia.
Tidak hairanlah Nawawee Mohammad sebagai seorang rakyat yang mempunyai hak mengundi pula membandingkan sikap Tok Guru dengan MB di negeri-negeri lain.
"Saya berasa amat bertuah dapat bertemu dan bersalam dengan Tok Guru kerana dalam hidup saya, hanya MB Kelantan yang pernah saya salam; manakala MB lain di negara ini, nak tengok muka mereka pun susah," kata Nawawee yang suka membaca dan menulis sajak.
Seorang lagi individu yang memberi komen secara ikhlas ialah Subramaniam Govindaraju. Katanya, Tok Guru seorang individu dan pemimpin yang hebat serta wajar dicontohi oleh semua pemimpin lain di negara ini tanpa mengira perbezaan fahaman politik.
Aliran tunai paling besar juga dicatatkan di Kelantan dan hal ini adalah kerana penduduk membeli-belah menggunakan wang tunai; bukan kad kredit seperti di kebanyakan tempat lain.
Pasti ada pihak yang mengatakan penduduk Kelantan "miskin" kerana tidak memiliki rumah besar, kereta besar, barang kemas dan alat solek. Akan tetapi, kalaulah perkara itu benar, mengapa begitu banyak pasar raya dan perniagaan besar membuka cawangan di negeri berkenaan?
"Penduduk Kelantan mewah. Cuma tidak pandai bergaya seperti kebanyakan orang di pantai barat," kata Izan Ali, seorang novelis yang turut kagum dengan begitu banyak pusat beli-belah dan perniagaan yang dimiliki orang Melayu di Kelantan.
Saya sendiri perhatikan bagaimana orang Kelantan suka berniaga dan mengusahakan perniagaan – kecil mahu pun besar. Sebutlah apa sahaja perniagaan yang halal dan beretika, saya percaya orang Kelantan – Melayu, Cina, India, Siam, Orang Asli – sudah dan mampu mengusahakannya.
Ravi Chandran, seorang doktor dari Kuala Lumpur turut mengirim reaksi dan menceritakan bahawa dia sudah dua tahun tinggal di Kelantan.
"Tempat ini sudah menjadi rumah kedua saya sekarang. Tidak ada apa-apa masalah seperti yang digembar-gemburkan pihak tertentu," katanya yang kini menetap di Kampung Chicha, Kubang Kerian.
Demikianlah hebatnya realiti dan penduduk sebuah negeri yang selama ini dimomokkan sebagai "miskin" dan "mundur" oleh pihak tertentu yang terbukti hanya meludah ke langit.
Kalau ada sesiapa yang masih tidak percaya, silalah pergi untuk melihat, menikmati dan mengalami sendiri suasana sebenar di sana.
"Pakat maghi rame-rame jenguk Kelate," kata Abdul Mutalib Awang, pemuda yang menjadi pemandu pelancong sepanjang saya di sana pada 11-14 Mac 2012.
Memang sesuai! Tambahan pula, tahun ini adalah Tahun Melawat Kelantan.
(© Uthaya Sankar SB. Catatan ini ditulis pada 10 April 2012 dan disiarkan di Free Malaysia Today pada 23 April 2012. Sila baca juga beberapa tulisan terdahulu berkaitan Kelantan.)

ads