Khamis, 15 Mei 2014

03 di kok lanas - Google Blog Search

03 di kok lanas - Google Blog Search


Rumah Untuk <b>Di</b> Sewa - <b>Kok Lanas</b>, Kelantan - dan kamu bisa <b>...</b>

Posted: 10 May 2014 08:33 PM PDT

nota: gambar ni diambil sebelum grill dipasang. rumah ni ada grill. ada lampu dan kipas juga.
rm450 sebulan. oraite.

03 di tumpat - Google Blog Search

03 di tumpat - Google Blog Search


MITOS TENTANG KAMPUNG BEROK <b>DI TUMPAT</b> - Dunia Tanpa <b>...</b>

Posted: 03 May 2014 07:09 PM PDT

TERDAPAT sebuah perkampungan Siam di sini  yang agak terpencil di daerah Tumpat dikenali sebagai Kampung Berok.

Kampung yang memiliki nama unik itu terkenal dengan patung Sleeping Buddha di mana ia patung terbesar di Asia tenggara  telah berdiri gah di Wat Phothivihan.

Perkampungan Siam itu didiami kira-kira 300 masyarakat Siam dan ia bersempadan dengan daerah Pasir Mas.

Disebalik nama kampung itu, pelbagai versi asal-usul kampung berkenaan.

Ada yang mengaitkan dengan mitos hantu beruk besar yang sering menganggu penduduk di sini iaitu di sempadan Kampung Berok dengan Pasir Mas.

Ada juga yang mengaitkannya dengan cerita seorang ketua sami yang memelihara beruk besar di dalam kuil Buddha di kampung terbabit dan kemudiannya haiwan itu dicuri.

Didiami hanya 10 keluarga

Penduduk Kampung Berok, Mek Kecur Chaw Din, 79, berkata, suatu ketika dahulu kampung itu merupakan sebuah perkampungan yang sunyi dan hanya didiami 10 keluarga.

Menurutnya, walaupun agak sunyi, kawasan kampung itu juga dipenuhi hutan yang tebal. Walaubagaimanapun, ia menjadi laluan penduduk dari kampung sekitar terutamanya dari Pasir Mas yang berjalan kaki ke bandar Kota Bharu.

"Dulu kawasan kampung ini dipenuhi dengan pokok sagu, mana ada jalan seperti sekarang ini, yang ada hanya jalan laluan kerbau, ia berselut tetapi itulah jalan kami guna berulang alik ke ke kampung sebelah mahu pun ke bandar Kota Bharu," katanya.

Bagaimanapun katanya, tiba-tiba kisah hantu beruk besar tersebar merata tempat apabila ada dakwaan  yang mengatakan penduduk kampung diusik hantu itu ketika melalui kawasan alur di hujung kampung.

"Entah macam mana muncul cerita hantu yang menyerupai beruk besar di hujung kampung ini. Dengar cerita, sesiapa yang melalui kawasan alur yang sunyi itu, pasti akan diganggu hantu beruk," katanya.

Menurutnya lagi, beruk itu akan menggoyangkan pokok sagu dan cuba menakutkan sesiapa saja yang melintasi kawasan itu.

Nama kampung sudah diubah

Kisah seram itu yang berlaku di zaman kanak-kanaknya mempopularkan kampung itu sehinggalah ia dikenali sebagai Kampung Berok sehingga sekarang.

"Bagi generasi baru, mungkin sudah tidak mengenali Kampung Berok ini kerana ia sekarang sudah ditukar dengan nama baru iaitu Kampung Jambu.

"Walaupun sudah ditukar nama, masih ramai lagi yang memanggil kampung ini sebagai Kampung Berok terutamanya dalam kalangan masyarakat Melayu," katanya.

Mek Kecur berkata, kampung itu juga sudah tidak sunyi lagi kerana sudah didiami ramai penduduk, dilengkapi kemudahan asas seperti jalan raya yang menghubungkan Pasir Mas dengan daerah Tumpat dan Kota Bharu.

Lokasi yang dikatakan diganggu hantu beruk besar pun sudah diterokai dan didiami penduduk apabila terdapat empat buah rumah dibina di situ.

'Beruk ketua sami kena curi'

Bagi Pegawai Pengerak Masyarakat Wilayah Timur, Eh Deng Eh Chek yang dilahirkan di Kampung Berok berkata, yang peliknya kampung ini tersohor sebagai Kampung Berok dalam kalangan masyarakat Melayu sahaja tetapi bukan dalam kalangan masyarakat Siam dari luar kampung berkenaan.

Baginya, asal usul Kampung Berok bukan dikaitkan cerita hantu beruk tetapi kisah ketua sami di sebuah kuil Siam yang kini dikenali Wat Phothivihan yang memelihara beruk besar sekitar tahun 1920-an.

"Nak dijadikan cerita, kuil yang didiami ketua sami dimasuki pencuri, tetapi tiada apa yang dapat diambil pencuri itu selain seekor beruk besar kepunyaan sami tersebut.

"Apabila tersebar cerita kuil Siam di Kampung Jambu ini dimasuki pencuri tiba-tiba kampung ini dipanggil Kampung Berok sempena beruk ketua sami kena curi," katanya.

Katanya, sekitar tahun 1975, Kampung Berok ini  ditukar kepada Kampung Jambu kerana nama berok itu dikatakan nama yang kurang baik.

Apatah lagi untuk dinamakan kepada sebuah kampung yang menjadi tumpuan pelancong  yang mahu melihat Sleeping Budha tersebut.

"Sekitar tahun 90-an, saya mengarahkan penduduk  menukarkan alamat Mykad masing-masing kepada Kampung Jambu, begitu juga generasi baru," katanya.

Bagaimanapun, bagi penduduk yang berumur 50 tahun ke atas, masih tercatat Kampung Berok di sijil kelahiran mereka termasuk di sijil lahirnya sendiri.

03 di pasir mas - Google Blog Search

03 di pasir mas - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Daerah <b>Pasir Mas</b> (MDPMas) - 29 Mac 2014

Posted: 27 Mar 2014 12:00 AM PDT

Sila kongsi jawatan kosong ini :

Jawatan kosong kerajaan terkini di Majlis Daerah Pasir Mas (MDPMas) Mac 2014. Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia (keutamaan diberikan kepada rakyar Negeri Kelantan) dipelawa memohon jawatan kosong terkini di Majlis Daerah Pasir Mas (MDPMas) sebagai:

1. Penolong Pegawai Tadbir N27
2. Penolong Akauntan W27
3. Penolong Pegawai Penguatkuasa N27


Tarikh tutup permohonan pada 29 Mac 2014
Lokasi : Kelantan
Sektor : Kerajaan

Muat turun iklan jawatan dan cara memohon disini (pdf)

Share this :

03 di gua musang - Google Blog Search

03 di gua musang - Google Blog Search


Gambar Kereta Lamborghini Kemalangan <b>Di Gua Musang</b> | Sensasi <b>...</b>

Posted: 23 Mar 2014 10:15 AM PDT

Gambar Kereta Lamborghini Kemalangan Di Gua Musang | Satu kemalangan membabitkan sebuah kereta mewah Lamborghini Gallardo mengalami kemalangan tengahari tadi membabitkan Lamborghini dengan sebuah lori. Kejadian berlaku di Jalan Gua Musang ke Kuala Krai, Kelantan menuju ke Kuala Lumpur.

Lambogini xciden 5 Gambar Kereta Lamborghini Kemalangan Di Gua Musang
Kejadian itu dipercayai berpunca daripada cubaan kereta berkenaan memotong sebuah kereta di hadapannya ketika berlumba dengan seorang lagi rakan namun gagal sebelum merempuh sebuah teksi dari arah bertentangan.

Akibat dari kemalangan tersebut berlaku kesesakan lalulintas sejauh hampir 5 kilometer. Kereta mewah Lamborghini tersebut remuk teruk dan nasib pemandunya tidak dapat di pastikan.
Lambogini xciden 4 Gambar Kereta Lamborghini Kemalangan Di Gua Musang
Berikut adalah cebisan 6 keping gambar yang melibatkan kereta Lamborghini Gallardo

lambogini xciden1 Gambar Kereta Lamborghini Kemalangan Di Gua Musang

Lambogini xciden 5 Gambar Kereta Lamborghini Kemalangan Di Gua Musang

lambogini xciden 3 Gambar Kereta Lamborghini Kemalangan Di Gua Musang

lambogini xciden2 Gambar Kereta Lamborghini Kemalangan Di Gua Musang

ads