Khamis, 7 Mac 2013

03 di pasir puteh - Google Blog Search

03 di pasir puteh - Google Blog Search


DIALOG RAKYAT: 20 penduduk <b>Pasir Puteh</b> dipindahkan akibat banjir

Posted: 25 Feb 2013 10:05 PM PST

Bernama
Sebanyak 20 penduduk Kampung Daram Buaya, Gaal di Pasir Puteh, terpaksa dipindahkan malam tadi selepas kediaman mereka ditenggelami banjir.

Jurucakap Balai Bomba dan Penyelamat Pasir Puteh berkata mangsa meliputi enam keluarga itu ditempatkan di pusat pemindahan di Sekolah Kebangsaan Changgai di Pasir Puteh.

"Pihak kami menjangka lebih ramai lagi akan dipindah berikutan hujan lebat sejak semalam masih berterusan sehingga pagi ini," katanya ketika dihubungi di Pasir Puteh, hari ini.

Tinjauan Bernama di beberapa kawasan rendah di Pasir Puteh mendapati penduduk yang tinggal berhampiran Sungai Semerak sedang bersedia untuk berpindah berikutan paras air di sungai itu semakin meningkat.

Sementara itu di Kota Bharu, penduduk terutama yang tinggal di tebing sungai utama di Kelantan diingatkan bersiap sedia menghadapi kemungkinan banjir berikutan paras air di Sungai Golok di Rantau Panjang telah melepasi paras bahaya berikutan hujan lebat sejak tiga hari lalu.

Menurut portal rasmi kerajaan negeri, bacaan paras air sungai itu pada 9 pagi ini ialah 9.02 meter iaitu melepasi paras bahaya 9 meter.

Bacaan di sungai yang sama di Jenob, Tanah Merah kini pada paras 21.6 meter (paras berjaga-jaga 21.50 meter).

Bacaan paras air Sungai Kelantan di Tangga Krai dan Sungai Lebir di Tualang juga dilaporkan meningkat yang kini berada di paras berjaga-jaga.

Keadaan cuaca di seluruh Kelantan pagi ini dilaporkan mendung dengan sesekali hujan lebat terutama di pedalaman.- Bernama

03 di mengkebang - Google Blog Search

03 di mengkebang - Google Blog Search


Kerjasama jayakan sambutan Aidilfitri - PAS <b>Mengkebang</b>

Posted: 12 Oct 2009 08:42 PM PDT

KUALA KRAI - Kerjasama penghulu mukim dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Meng-kebang terserlah apabila masing-masing menyediakan satu hidangan untuk juadah sambutan Aidilfitri Majlis Tin-dakan DUN (MTD) itu, dekat sini, semalam.

Pengarah MTD yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Mengkebang, Abdul Latiff Abdul Rahman berkata, antara hidangan disediakan 12 penghulu mukim terbabit ialah gulai kawah, sate, lemang, ketupat, roti jalan, kuih raya dan minuman.

Menurutnya, majlis sambutan itu turut mendapat kerjasama peserta Ladang Rakyat DUN Mengkebang yang membuat persiapan tempat dan membantu urusetia penganjur melayan kira-kira 3,000 tetamu yang hadir.

"Majlis sambutan yang men-jadi acara tahunan MTD ini adalah antara peluang terbaik bagi rakyat di daerah ini terutama di Mengkebang untuk hadir, bertemu mata dan mengeratkan lagi hubungan.

"Majlis seumpama ini juga dapat memberi gambaran jelas kerjasama erat dan semangat tinggi yang diberikan semua penghulu mukim dan petugas bagi menjayakan pelbagai aktiviti MTD Mengkebang," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui Sinar Harian pada majlis sambutan Aidifltri anjuran MTD Mengkebang di Dataran Sungai Durian, dekat sini, semalam, yang bermula dari jam 12 tengah hari hingga 3 petang.

Hadir sama Pegawai Agama Jajahan Kuala Krai, Alias Abdul Rahman; Ketua Dewan Pemuda Pas Kawasan, Mahadi Mat Zin; Naib Ketua Dewan Muslimah Pas kawasan, Hazimah Khalipah dan Setiausaha MTD Manek Urai, Mohamad Harun.

Abdul Latiff berkata, pihaknya tidak menganjurkan majlis sambutan itu lebih awal kerana bimbang tidak ramai yang dapat hadir kerana masing-masing masih 'sibuk' berhari raya dan memenuhi jemputan banyak rumah terbuka lain.

Katanya, majlis sambutan yang turut dihadiri pelbagai lapisan masyarakat tanpa mengira kaum itu dimeriahkan juga dengan pengagihan kira-kira 100 sampul duit raya kepada kanak-kanak yang hadir.-sinar harian

03 di bunut payong - Google Blog Search

03 di bunut payong - Google Blog Search


Dato&#39; Haji Takiyuddin Hassan: Markaz <b>Bunut Payong</b> gempur lawan <b>...</b>

Posted: 29 Feb 2008 01:14 AM PST

Intan Abdullah
Thu | Feb 28, 08 | 3:07:19 pm MYT

KOTA BHARU, 28 Feb (Hrkh) – Bersiap hadapi musuh, senjata sudah terhunus. Meriam sedia ditembak, pertahanan musuh perlu dirobek.

Inilah situasi yang dapat digambarkan di Markaz Bunut Payong, Jalan Kuala Krai dekat sini.

Markaz itu dikendalikan Skuad Pemuda Belia Bersatu hasil inisiatif Pemuda PAS Bunut Payong.

Pengerusi Skuad Pemuda Bela Bersatu, Shukri Ibrahim berkata, markaz tersebut diwujudkan sebaik pembubaran parlimen diumumkan sebagai membangkitkan semangat pemuda bekerja dengan lebih gigih bagi mempertahankan kemenangan kerajaan PAS di Kelantan.

"Idea mewujudkan markaz berkonsepkan kubu tentera perang ini sudah bermula sejak 1990 iaitu ketika pilihan raya umum ke-9. Kita memilih konsep tersebut dengan anggapan pilihan raya seumpama medan perang.

"Dekorasi yang dibuat untuk mengingatkan semua pihak agar bersiap sedia dengan situasi tersebut," katanya ketika ditemui di markaz tersebut malam tadi.

Replika tersebut menggambarkan meriam, kubu perang dan tentera yang menembak menggunakan senapang perang dalam kubu. Selain itu ada juga tentera yang menggunakan busur dan anak panah.

Ada ketika kedengaran kesan bunyi seperti suasana peperangan sehingga menarik perhatian orang ramai yang melalui kawasan tersebut.

Bahagian hadapan markaz dihiasi dengan sebuah meriam beserta peluru-pelurunya serta pelbagai kain rentang dihiasi lampu warna warni.

Kenderaan yang melalui jalan tersebut bergerak perlahan untuk mencuri pandang keunikan reka bentuk markaz 'ala kem tentera' itu.

Di situ juga terdapat kain rentang kempen undilah PAS berlatar belakang gambar pimpinan PAS. Terdapat juga tulisan 'kami pemuda mahukan kepimpinan ulama pada bahagian depan markaz tersebut'.

Di bahagian dalam 'kem' tersebut juga dihiasi dengan pameran gambar beberapa aktiviti yang dijalankan skuad yang dilengkapi dengan kemudahan komputer, sistem audio canggih, penata bunyi dan kawasan lapang bagi memudahkan petugas berehat.

Jadual tugasan disediakan di mana tiga petugas bertugas daripada jam 9 malam sehingga Subuh. Manakala petugas lain melaksanakan akviti memasang bendera, kain rentang dan menghadiri taklimat polling agent.

Lebih menarik lagi markaz itu turut menyediakan makanan, risalah bagi pengunjung yang singgah bagi mendengar ceramah yang dipasang melalui pemain VCD.

Antara aktiviti yang dijalankan di pos tersebut termasuk solat hajat pada hari penamaan calon dan pembukaan pos serta taklimat urusan petugas-petugas pilihan raya.

Shukri berkata, skuad tersebut dianggotai 250 pemuda termasuk di kalangan bukan Muslim turut bersama bekerja bagi mempertahankan kerajaan PAS Kelantan. Empat orang dilantik sebagai penasihat.

"Kesemua replika yang dibina dibiayai sendiri anggota skuad. Dan setiap anggota yang bertugas berpakaian seragam. Tugas kami seperti Unit Amal," ujarnya.

03 di wakaf che yeh - Google Blog Search

03 di wakaf che yeh - Google Blog Search


POLYLAND HOTEL, <b>WAKAF CHE YEH</b> ~ Hotel <b>Di</b> Malaysia

Posted: 05 Jan 2013 09:14 AM PST

[unable to retrieve full-text content]kat Kelantan nie ada 2 hotel yang saya suka duduk, hotel 1 di Pasir Puteh & hotel 2 di Wakaf Che Yeh...memandangkan Pasir Puteh agak jauh dari Wakaf Che Yeh yang mana orang kata tempat shopping yg paling menarik ...

ads