Khamis, 13 Februari 2014

03 di mengkebang - Google Blog Search

03 di mengkebang - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di mengkebang</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jan 2014 11:32 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Adiza saidi: PAGI RAYA <b>DI MENGKEBANG</b>

Posted: 26 Oct 2012 12:30 PM PDT

selepas solat subuh aku segera bersiap ape ape yang patut. adik dan anak buah ku 
juga bersiap dengan urusan masing masing,adik ku bersiap dengan kerja jahitannya
yang belum siap tempahan jahitannya semalam. dia wajib siapkan kerana hari ni  orang
yang tempah datang ambik. sebentar lagi aku nak ke masjid untuk solat sunat  aidul  adha.
7.00 pagi aku mula bergerak ke masjid.
masjid  mengkebang selepas solat raya
                                                   possing  dalam masjid selepas solat
                                             bersama cucu saudara ,mohd naufal
                                 singgah bergambar depan rumah seorang sahabat lama.
                                                           cabang tiga pak da gusi
                                                               rumah ku berubah wajah
                                                        sungai pahi sebelah rumah ku
                                          kenangan di atas jambatan depan rumah

pukul 10.30 bersiap untuk beraya kerumah pak sedara di lembah sentosa 
singgah beraya di rumah pok wil bukit marak
rumah encik zul rakan fb yang paling aktif.

victory: Ya Allah Panjangkan Usia Ayah Dalam Iman

Posted: 10 Feb 2014 08:44 AM PST

Ayahanda Hj.Che Soh Majid  bersama cucunya.
Di rumah Kg. Batu Mengkebang, K.Krai
Mohd Ilham seorang lagi cucu yang pintar
Penduduk awal Batu Mengkebang sejak tahun 1963  ayahanda Hj. Che Soh telah berhijrah ke sini dari kampung asal Batu Hitam Pasir Puteh untuk mencari penghidupan baharu.ImamTua Masjid Besar Batu Mengkebang ini masih lagi berkhidmat sebagai Jurunikah di daerah ini. Sebagai peneroka asal Rancangan Tanah Batu Mengkebang (RKT) berbagai pahit maung di hadapi ayah bersama rakan-rakan lain dari seluruh Daerah/Jajahan di negeri Kelantan semasa mula tiba di sini meneroka tanah hutan.Kini Mengkebang menjadi sebuah daerah yang maju lengkap dengan kemudahan awam iaitu komplek Sekolah Rendah dan  Menengah Batu Mengkebang Berasrama, Masjid , Klinik Kesihatan, Pejabat KESEDAR, Balai Polis (tapak sudah siap) menjadi sebuah Pekan  seperti Gucil dan bandar Kuala Krai. (lihat artikel saya Sejarah Awal Mengkebang).

Pada hari Rabu-Jumaat 12-14 Februari, ayah berada di Kuala Lumpur menghadiri mesyuarat bersama Lembaga Pertubuhan Peladang seluruh negara. Semalam saya menjemput beliau di hotel KLIH bawa ke rumah melihat cicitnya Ammar Rauf Mohd Zulkifli.Ayah sungguh teruja melihat cicitnya yang comel baharu berumur 48 hari. Selepas makan malam, Siti Amnah adik saya datang ke rumah menemui ayah dan kemudiannya menghantar semula ke hotel. Semoga ayah sihat sejahtera selalu . Amin.

03 di kuala krai - Google Blog Search

03 di kuala krai - Google Blog Search


::My §wÉèT LFê::: Suhu Sejuk <b>di Kuala Krai</b>?? | tunggu review aku

Posted: 29 Jan 2014 03:17 PM PST

Hari ni aku EL
sbb hari ni kami akan ikut rombongan meminang adik ipar ke Kuala Krai

betui ke dlm surat khabar pasal suhu sejuk di Kuala Krai???

baju sejuk laku di kuala krai??

nk jugak rasa betui ke sejuk sampai masuk berita tu....


betui ke sejuk mcm CH diorg ckp..


melampau la klu salji trn....takut aku...tanda2 kiamat la gitu....
kadang tu manusia ni suka spekulasi dan membesarkan cerita...cam kes ikan di tawau dulu..

ok...kita tgu review dari pengalaman aku ke kuala krai esok...
eceh mcm x penah pi ngan nk pi obersi je..kah kah kah

posted from Bloggeroid

03 di chiku - Google Blog Search

03 di chiku - Google Blog Search


felda <b>chiku</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 03 Apr 2013 12:00 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]GUA MUSANG – Pas Cawangan Chiku 7 berkubur selepas 20 ahlinya yang menggerakkan parti itu secara aktif di Gugusan Felda Chiku sejak tahun 1990 mengisytiharkan keluar parti untuk menjadi ahli UMNO dan ...

bijih <b>di chiku</b> gua musang - wisma maju resources berhad

Posted: 20 Nov 2012 10:45 PM PST

[unable to retrieve full-text content]BIJIH DI CHIKU GUA MUSANG. Posted in Labels: PERLOMBONGAN BIJIH | 10:45 PM. NO LESEN : PL 18/2012. TARIKH DIKELUARKAN : 11 SEP 2012. TARIKH HABIS TEMPOH : 10 SEP 2014. OWNER NAK JV DAN TERM AKAN ...

03 di bunut payong - Google Blog Search

03 di bunut payong - Google Blog Search


PAPISMA Cawangan Kelantan: Home Visit <b>di Bunut Payong</b>

Posted: 07 Feb 2012 12:31 AM PST

3 Feb 2012 - PAPISMA Kelantan dijemput bersama-sama Skuad Kito Cakna menjalankan aktiviti Home Visit di sekitar kawasan Bunut Payong.
Program bermula seawal jam 9.30pagi dibahagikan kepada tiga kumpulan kecil. Sebanyak 10 buah rumah berjaya dilawati. Rata-rata penghuni rumah telah berumur dan penghidapi penyakit seperti stroke, kencing manis, jantung dan kesan akibat kemalangan. 

BLOG KELANTAN: 03 <b>di bunut payong</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2013 09:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di bunut payong</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Mar 2013 09:42 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Perjalanan Hidup Ulamak Kelantan - Pusat Rawatan Islam Darul Naim

Posted: 05 Jan 2013 12:04 AM PST               HAJI ABDULLAH TAHIR BUNUT PAYONG (1897-1961)
Salah seorang ulama' besar negeri Kelantan yang masyhur  alim dalam ilmu fiqh. Pendiri Pondok Bunut Payong yang terkenal di seluruh semenanjung itu. Seangkatan dengan Hj. Ali Pulau Pisang, Hj. Yaakub Lorong Gajah Mati, Hj. Saad Kangkong, Hj. Ahmad Batu Tiga Repek,  Hj. Salleh Pedada dll.
Dilahirkan di Kg. Sireh, Kota Bharu pada 20 Muharram 1315 bersamaan 20 Jun 1897. Bapanya, Hj. Ahmad bin Mohd Zain yang berasal dari Kg.Chepa,Kedai Lalat pernah berkhidmat sebagai imam tua di Masjid Langgar, Kota Bharu (berkhidmat sehingga 1920)
Sesudah berguru selama 15 tahun dengan Tok Kenali, beliau belayar ke tanah suci Makkah untuk mendalami pengajiannya. Antara lain mengikuti kuliah Tuan Mokhtar Bogor, Sheikh Said al-Yamani, Sheikh Mohd Ali al-Maliki dan beberapa tokoh yang lain lagi.
Sekembali ke Kelantan, beliau diminta menyertai kumpulan tenaga pengajar Halaqat Kitab di Masjid  Muhammadi, Kota Bharu. Bagaimanapun, khidmatnya tidak lama kerana pada 1931, beliau memulakan kegiatan keguruannya sendiri di Bunut Payong yang di beri nama Madrasah Ahmadiah. Madrasah ini kemudian terkenal ke seluruh pelosok semenanjung Melayu sebagai  pusat pengajian pondok yang berprestasi tinggi di Kelantan.
Di pondok Bunut Payong inilah Tuan Guru Hj. Abdul Tahir mengajar kitab hingga ke akhir hayatnya. Beliau terkenal sebagai seorang tok guru yang tekun mengajar serta mengamalkan disiplin diri yang tegas.
Kerana  kegigihannya yang sedemikian, maka tidak  peliklah jika Pondok Bunut Payong berjaya melahirkan ramai murid  berilmu tinggi seperti Hj. Hussain Rahimi, Hj. Nik Man Sg. Budor, Hj. Abdul Aziz Pasir Tumbuh, hj. ISMAIL Padang Lepai,  Hj. Abdullah Kok  Lanas,  Hj. Omar Kubang Bemban, Hj. Abdul Rahman  Slow Machang, Hj. Wook Lubok Chekok, Hj. Noor  Teliar, Hj. Sulaiman Siram, Hj. Daud Bukit Bunga, Hj. Yaakub Kelong, Hj. Ghazali Pulau Chondong,Hj.  Zakaria Selising, Hj. Osman Perlis, Hj. Ahmad Kodiang,  Hj. Yahya joned Gurun,  Hj. Ibrahim Bongek, Hj. Abdul Wahid Sungai Udang, Hj. Hussain Umbai, Hj.  Ahmad Relai, Hj. Hasanuddin Berhala Gantang, Hj.  Ismail Phuket, Hj. Ghazali Mundok.
Kerana ketokohannya juga beliau dilantik menganggotai Jemaah Ulama' Majlis Agama Islam Kelantan beberapa penggal (seawal 1932).Kematian fuqaha' ini pada pukul 7.20 pagi Selasa 4 Rabiulawal 1381 bersamaan  15 Ogos 1961 menyebabkan negeri Kelantan kehilangan seorang  tokoh ilmuan yang menerangi budaya ilmu dan dakwah Islamiahnya.
                Kawasan Tanah Perkuburan Bunut Payong, Sebelah Belakang Masjid Mukim Bunut Payong                                          Kubur Allahyarham Tuan Guru Hj Abdullah Tahir Bunut Payong Barisan Ahli Jemaah Ulama' Majlis pada tahun 1964 (Juga antara anak murid Tuan Guru Hj Abdullah Tahir    Bunut Payong seperti Tuan Guru Hj Husein Rahimi, Tuan Guru Hj Abdul Aziz, Pondok Pasir Tumboh,
                                           Tuan Guru Hj Ghazali Pulau Chondong dll)
          Kubur Tuan Guru Hj Husein Rahimi, Anak Menantu  & Anak Murid
                           Tuan Guru Hj Abdullah Tahir Bunut Payong
   Kubur Hjh Che Som, iaitu Anak Perempuan Tuan Guru Hj Abdullah Tahir     Bunut Payong & juga Isteri Kepada Tuan Guru Hj Husein Rahimi

Jalan Ini: Persoalan Kenajisan Air Kencing Bayi Lelaki yang Minum <b>...</b>

Posted: 16 Mar 2013 05:44 AM PDT

Saya ditanya oleh seorang sahabat dari Jengka, Pahang berkenaan air kencing bayi lelaki yang hanya meminum susu tepung, adakah dikira najis ringan atau pertengahan. Saya tidak mampu menjawabnya kerana sepanjang kefahaman saya mengenai permasalahan ini, air kencing bayi lelaki yang berusia kurang daripada dua tahun dan tidak makan atau minum apa-apa selain susu adalah najis ringan. 
Saya tidak tahu apakah susu yang dimaksudkan itu. Adakah susu tersebut adalah susu ibu kandung, wanita, manusia, atau semua jenis susu termasuklah susu binatang? Adakah juga susu tersebut adalah susu cair yang diminum atau semua bentuk susu termasuklah susu tepung yang dimakan? Sekiranya yang dimaksudkan hanyalah susu ibu kandung, ertinya bayi yang minum susu wanita lain, air kencingnya dikira najis pertengahan. Begitulah selanjutnya.
Setelah membuka beberapa kitab fikah mazhab al-Syafi'i, jawapan tidak diketemui. Para pengarang tidak menyentuh perkara ini. Mereka hanya menyebut 'susu' tanpa menjelaskan susu siapa dan bentuk susu tersebut. Akhirnya, setelah membelek kitab al-Iqna' oleh al-Khathib al-Syirbini bersama hasyiyah oleh para ulama, tahulah bahawa semua jenis susu termasuk dalam takrifan susu dalam masalah tersesebut.
... بأن اقتصر على أكل اللبن بسائر أنواعه ومنه الجبن الخالي عن الأنفحة والقشطة والزبد على المعتمد في ذلك أكان لبن أمه أم غيرها ولو من مغلظ
Terjemahan: ... iaitu dengan hanya makan susu daripada semua jenisnya. Antaranya, keju tanpa rennet, krim, mentega mengikut pendapat muktamad dalam perkara tersebut tidak kira sama ada diperbuat daripada susu ibunya atau orang lain walaupun daripada haiwan yang najis berat. [Hal. 90]
Walau bagaimanapun, ini adalah pendapat mazhab. Saya belum mampu memberikan pendapat sendiri kerana belum melakukan kajian dalil dan tarjih. Wallahua'lam.

BLOG KELANTAN: 03 <b>di bunut payong</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Mar 2013 09:27 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

QUDWAH HASANAH: SKBTK & SK <b>BUNUT PAYONG</b>

Posted: 09 Oct 2012 08:50 AM PDT


Selepas ke SK Zainab (2), kami menyusul pula ke SK Bunut Payong. Nak melawat Pra Sekolah bertaraf 5 bintang.
Alaaa...siannya rombongan kami terpaksa berjalan kaki masuk ke SK Bunut Payong. Macam rombongan ke rumah pengantin. Tema pakaiannya hitam merah. Tapi tak nampak la pulak dulang-dulang hantaran. Ketua rombongan kami (bapa pengantin) yang depan sekali tu, En Mustaffa Kamal bin Haji Jamlus. Hik-hik-hik...

Tuan rumah pula pakaiannya bertema hitam putih. Yang berbaju batik hitam putih tu la tuan rumah yang sedia menyambut kedatangan rombongan kami.  Kami disambut dengan penuh mesra. Ramah tamah gitu. Tersenyum senang En Mustaffa Kamal selaku ketua bila rombongannya disambut baik. Ramah mesra orang Kelantan ni. Terima kasih warga SK Bunut Payong kerana sudi menerima dan menyambut baik kedatangan kami.
Selepas jauh berjalan, kami dipelawa masuk ke bilik jQAF. Alhamdulillah...tersenyum lebar cikgu-cikgi SKBTK bila ternampak gelas-gelas yang siap berisi air oren. Masuk-masuk je semua menuju ke meja air. Semua menarik nafas lega selepas dapat minum air. Mana taknya, kami didera pemandu bas berjalan di bawah terik panas matahari. Berapa kilometer agaknya ya? Habis juga air sebalang tu. Tuan rumah pun macam tau-tau kami kering tekak. Dihidangnya air kat situ. Terima kasih sekali lagi...
Guru Besar SK Bunut Payong, Puan Sharifah Rahayah bt Syed Ahmad memberi ucapan aluan dan taklimat tentang Pra Sekolah yang mencapai 5 bintang. Keramahan dann kemesraan yang ditunjukkan oleh kak Pah menjadi bualan dan disebut-sebut oleh warga SKBTK. 
Ucapan balas dari Guru Besar kami En Mustaffa Kamal. Tidak kurang hebatnya. Balik Kajang lepas ni mesti banyak perubahan yang bakal dibuat. Ya la, nak mencapai taraf 5 bintang bukan senang. Selepas ucapan taklimat tuan rumah dan ucapan balas ketua rombongan (tak ubah majlis meminang), kami dibawa melawat kedua-dua kelas Pra dan kelas pemulihan. Memang hebat kelasnya. Ceria, padat dengan bahan. Tak ada langsung ruang kosong. 
Ni la dia taiko-taiko pra. Yang sebelah kanan tu cikgu Azizah salah seorang guru Pra di Sk Bunut Payong. Yang sebelah kiri berbaju merah tu pula taiko Pra SK Bandar Teknologi Kajang cikgu Zainab. Selamat berkenalan la ya. Dan selamat bertukar-tukar idea. Jangan lupa ambil nombor telefon sekali ya!...


Selepas selesai sesi lawatan, kami dihidangkan dengan hidangan makan tengah hari yang cukup istimewa. Nasi yang tersohor di Negeri Cik Siti Wan Kembang. Nasi kerabu dengan lauk pauknya sekali. Lengkap. Terima kasih sekali lagi warga SK Bunut Payong.

Memang sedap nasi kerabunya. Tengok tu...semua cikgu dan cikgi Bandar Teknologi Kajang tunduk khusyuk menikmati keenakan dan kelazatan nasi kerabu kuning. Kata orang mak mertua lalu ikut belakang pun tak nampak. Memang la dah namanya pun lalu ikut belakang. Kalau nak suruh nampak lalu sebelah depan la.  
Selesai menikmati hidangan makan tengah hari, kini tibalah acara kemuncak. Acara menyerahkan cenderamata (buah tangan) sebagai tanda perkenalan. GB menyampaikan cenderamata yang kami bawa jauh khas untuk SK Bunut Payong. Istimewa dari kami sebagai tanda ucapan terima kasih kerana sudi menerima lamaran kami beberapa bulan yang lepas. Dan kini tiba masanya menerima kunjungan kami. Takder apa sebenarnya, cuma frame gambar cikgu-cikgi SKBTK. Kalau rindu kami renung-renunglah gambar tu ya!...


Ni pula sesi penyampaian cenderamata dari pihak SKBTK kepada En Alim dan En Rostan wakil JPN Kelantan yang sudi mengiringi rombongan kami selama dua hari ke Kelantan. Terima kasih daun keladi kepada encik berdua.

BLOG KELANTAN: 03 <b>di bunut payong</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Mar 2013 09:38 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Dato&#39; Haji Takiyuddin Hassan: Pejabat ADUN <b>Bunut Payong</b> <b>...</b>

Posted: 24 Jul 2007 07:44 PM PDT

SUHAIZA ABU BAKAR
KOTA BHARU - Pejabat Wakil Rakyat Ahli Dewan ,Undangan Negeri (ADUN) Bunut - Payung, Datuk Takiyuddin Hassan diceroboh lagi semalam, dan kali ini membabit­kan kerugian kira-kira RMlO,OOO apabila empat komputer di pejabat itu hilang,
Kejadian itu disedari Takiyuddin selepas di­maklumkan kakitangan di pejabatnya kira-kira·· jam 9.45 pagi yang me­maklumkan mengenai kejadian berkenaan dan kehilangan komputer ber­sama alat perisian (CPU).
Takiyuddin berkata, beliau percaya kejadian itu berlaku antara malam sebelumnya sehingga awal pagi semalam.
"lni merupakan ke­jadian kali kedua pejabat saya di Bunut Payung di­ceroboh dan pertama kali berlaku beberapa tahun lalu.
"Pencuri dipercayai mencuri komputer dan CPU berkenaan untuk cnendapatkan maklumat yang disimpan di dalam­nya tetapi alhamdulillah semua dokumen dalam komputer itu disimpan dalam disket," katanya kepada pemberita semalam.
Menurutnya, pencuri disyaki menceroboh bangunan pejabat itu me­lalui bahagian belakang berikutan terdapat kesan umpil pada pintu.
Berikutan . kejadian itu, pihaknya bercadang memasang sistem kame­ra litar tertutup (CCTV) di pejabat berkenaan bagi mengelakkan kejadian sama berulang.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Zahruddin Abdullah ke­tika dihubungi Sinar Harian mengesahkan me­nerima,laporan berhubung
kejadian itu.
"Siasatan masih dijalan­kan mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan kerana menceroboh rumah malam hari," katanya. - Sinar Harian 23 Julai

03 di manek urai - Google Blog Search

03 di manek urai - Google Blog Search


Program DSAI <b>Di Manek Urai</b> « Demi Rakyat - Anwar Ibrahim

Posted: 05 Jul 2009 10:08 PM PDT

PROGRAM DSAI DI MANEK URAI

SELASA 7 JULAI 2009

CERAMAH PERDANA :

TEMPAT : KAMPONG CHUCHUH PUTERI

MASA : 9.00 â€" 12.00 MALAM

PENCERAMAH : 1. YAB TUAN GURU NIK AZIZ NIK MAT

2. YB DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM

3. YB DATO’ HUSAM MUSA

4. YB DATO’ SERI NIZAR JAMALUDDIN

03 di wakaf bharu - Google Blog Search

03 di wakaf bharu - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Holiday Villa Hotel & Suites Kota <b>Bharu</b>

Posted: 10 Feb 2014 06:05 AM PST

Majikan              :       Holiday Villa Hotel & Suites Kota Bharu
Alamat                :       PT 968, Jalan Kuala Krai, Wakaf Che Yeh, Kota Bharu
Tel                      :       09-7474004

Jawatan              :        Admin Assistant
Kekosongan       :        L = 0, P = 1, L/P = 0
Kelayakan          :        Diploma Kesetiausahaan/ Diploma Perniagaan

Keterangan
- Mempunyai pengalaman dalam bidang berkaitan
- Mahir penggunaan Microsoft Word, Excel
- Boleh berbahasa Inggeris

Jawatan              :        Housekeeping Supervisor
Kekosongan       :        L = 0, P = 0, L/P = 1
Kelayakan          :        SPM

Keterangan
- Mempunyai pengalaman dalam bidang berkaitan
- Lepasan SPM dan ke atas
- Komunikasi yang baik
- Rajin dan boleh mendengar arahan
- Mampu bekerja dalam pasukan

Jawatan              :        FNB Supervisor
Kekosongan       :        L = 0, P = 0, L/P = 1
Kelayakan          :        SPM

Keterangan

- Mempunyai pengalaman dalam bidang berkaitan
- Lepasan SPM dan ke atas
- Komunikasi yang baik
- Mampu bekerja dalam pasukan

Jawatan              :        FNB Captain
Kekosongan       :        L = 0, P = 0, L/P = 1
Kelayakan          :        SPM

Keterangan

- Mempunyai pengalaman dalam bidang berkaitan
- Lepasan SPM dan ke atas
- Komunikasi yang baik
- Mampu bekerja dalam pasukan

* Calon-calon yang berminat, sila hantar Resume anda kepada :

        Bahagian Pengurusan Sumber Manusia

        Holiday Villa Hotel & Suites Kota Bharu

        PT 968, Jln. Kuala Krai, Wakaf Che Yeh

        Kota Bharu

        Kelantan

03 di galas kelantan - Google Blog Search

di galas kelantan - Google Blog Search

03 di galas kelantan - Google Blog Search


Selain Kajang, Satu Lagi Pilihan Raya Kecil <b>Di</b> <b>...</b> - MyNewsHub.My

Posted: 09 Feb 2014 09:56 PM PST


PETALING JAYA – Perubahan landskap politik di Sarawak yang bakal berlaku dalam tempoh terdekat berkemungkinan menyaksikan dua Pilihan Raya Kecil (PRK) diadakan serentak pada Mac depan.

Kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Balingan yang bakal berlaku selepas penyandangnya, Tan Sri Abdul Taib Mahmud mengumumkan perletakan jawatan perlu diisi dalam tempoh 60 hari dari tarikh kekosongan.

Ketua Menteri Sarawak itu dijadual membuat pengumuman penting itu pada Isnin.

Suruhanyajaya Pilihan Raya (SPR) sebelum ini menetapkan 23 Mac depan sebagai hari pembuangan undi bagi PRK DUN Kajang manakala proses penamaan calon ditetapkan pada 11 Mac.

Ini bermakna SPR mempunyai tempoh selama sebulan untuk membuat pesediaan bagi PRK DUN Kajang.

Justeru jika Abdul Taib mengisytiharkan untuk mengosongkan kerusi DUN Balingan yang disandangnya sejak 2001 hari ini (Isnin), SPR mempunyai masa yang cukup untuk mengadakan persediaan bagi melaksanakan kedua-dua PRK itu serentak.

Berdasarkan undang-undang tubuh negeri Sarawak, sebarang kekosongan kerusi DUN sebelum 20 Jun tahun ini perlu diisi menerusi PRK.

Untuk rekod SPR sebelum ini pernah mengadakan beberapa PRK serentak pada penggal Parlimen ke-12 iaitu PRK Parlimen Bukit Gantang (Perak), DUN Bukit Selambau (Kedah) dan DUN Batang Ai (Sarawak) pada 7 April 2009.

Pada 4 Novemver 2010 turut menyaksikan dua PRK diadakan secara bersama iaitu di DUN Galas (Kelantan) dan Parlimen Batu Sapi di Sabah.

Selain itu satu lagi PRK serentak berlaku pada 6 Mac 2011 membabitkan DUN Merlimau di Melaka dan DUN Kerdau di Pahang. – Mstar.com.my

Anda mungkin juga meminati:

Selain Kajang, Satu Lagi Pilihan Raya Kecil Di Sarawak?http://mynewshub.my/wp-content/uploads/taib_wisma.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/taib_wisma-150x150.jpgMyNewsHub Pilihan Raya Umum Ke 13,

PETALING JAYA - Perubahan landskap politik di Sarawak yang bakal berlaku dalam tempoh terdekat berkemungkinan menyaksikan dua Pilihan Raya Kecil (PRK) diadakan serentak pada Mac depan. Kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Balingan yang bakal berlaku selepas penyandangnya, Tan Sri Abdul Taib Mahmud mengumumkan perletakan jawatan perlu diisi dalam tempoh...

PETALING JAYA - Perubahan landskap politik di Sarawak yang bakal berlaku dalam tempoh terdekat berkemungkinan menyaksikan dua Pilihan Raya Kecil (PRK) diadakan serentak pada Mac depan. Kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Balingan yang bakal berlaku selepas penyandangnya, Tan Sri Abdul Taib Mahmud mengumumkan perletakan jawatan perlu diisi dalam tempoh 60 hari dari tarikh kekosongan. Ketua Menteri Sarawak itu dijadual membuat pengumuman penting itu pada Isnin. Suruhanyajaya Pilihan Raya (SPR) sebelum ini menetapkan 23 Mac depan sebagai hari pembuangan undi bagi PRK DUN Kajang manakala proses penamaan calon ditetapkan pada 11 Mac. Ini bermakna SPR mempunyai tempoh selama sebulan untuk membuat pesediaan bagi PRK DUN Kajang. <strong>Justeru jika Abdul Taib mengisytiharkan untuk mengosongkan kerusi DUN Balingan yang disandangnya sejak 2001 hari ini (Isnin), SPR mempunyai masa yang cukup untuk mengadakan persediaan bagi melaksanakan kedua-dua PRK itu serentak.</strong> Berdasarkan undang-undang tubuh negeri Sarawak, sebarang kekosongan kerusi DUN sebelum 20 Jun tahun ini perlu diisi menerusi PRK. Untuk rekod SPR sebelum ini pernah mengadakan beberapa PRK serentak pada penggal Parlimen ke-12 iaitu PRK Parlimen Bukit Gantang (Perak), DUN Bukit Selambau (Kedah) dan DUN Batang Ai (Sarawak) pada 7 April 2009. Pada 4 Novemver 2010 turut menyaksikan dua PRK diadakan secara bersama iaitu di DUN Galas (Kelantan) dan Parlimen Batu Sapi di Sabah. Selain itu satu lagi PRK serentak berlaku pada 6 Mac 2011 membabitkan DUN Merlimau di Melaka dan DUN Kerdau di Pahang. - Mstar.com.my

Oleh NURUL AKMAR AIDA SUHAIMI
utusankelantan@utusan.com.my

Jalaluddin Abdul Rahman (lapan dari kiri) bersama para pegawainya sewaktu majlis Penyerahan Kenderaan Rondaan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan di Kota Bharu, semalam.

KOTA BHARU 12 Feb. - Jumlah rampasan senjata api tiruan di Kelantan meningkat pada tahun lalu apabila mencatatkan 26 unit berbanding 15 unit pada tahun sebelumnya.

Ketua Polis negeri, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata, pihaknya memandang serius peningkatan itu kerana senjata tersebut mempunyai saiz dan kualiti yang menyamai senjata api sebenar dan dikhuatiri disalahgunakan untuk melakukan jenayah.

Sehubungan itu, beliau meminta mana-mana pihak yang memiliki senjata api tiruan agar segera menyerahkannya kepada pihak berkuasa sebelum tindakan tegas diambil terhadap mereka sekiranya ditangkap.

"Mungkin ada pihak menganggap senjata api tiruan sebagai barang mainan atau aksesori dan menyimpannya sedangkan perbuatan itu menyalahi undang-undang.

"Mereka yang memilikinya boleh dikenakan hukuman penjara tidak melebihi setahun atau denda tidak melebihi RM5,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan Kenderaan Peronda di Ibu Pejabat Polis Kontinjen negeri di sini hari ini.

Yang turut hadir, Timbalan Ketua Polis negeri, Datuk Mazlan Lazim.

Sementara itu, Jalaluddin memberitahu, lapan kenderaan peronda tersebut akan diserahkan kepada empat Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) iaitu Gua Musang, Jeli, Tanah Merah dan Pasir Mas dengan masing-masing menerima sebanyak dua kenderaan.

"Kita berharap pertambahan kenderaan peronda itu mampu membantu mengurangkan kadar jenayah di seluruh kawasan di negeri ini," ujarnya.

Pensyarah, doktor gigi juara hafazan peringkat Kelantan

Posted: 12 Feb 2014 11:52 AM PST

KOTA BHARU 12 Feb. - Pensyarah dan doktor gigi mewakili Kelantan ke Majlis Menghafaz al-Quran Peringkat Kebangsaan yang bakal berlangsung di Shah Alam, Selangor pada Mac ini.

Pemilihan Muhammad Syafee Salihin Hasan, 25, Pensyarah Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) dan Nur Munirah Mohd. Nor, 25, bertugas di sebuah hospital di Tawau, Sabah setelah mereka muncul johan pertandingan peringkat negeri bagi tahap 1 hingga 30 juzuk al-Quran dengan membawa pulang wang tunai RM6,000 serta sijil dan hadiah iringan.

Muhammad Syafee Salihin dan Nur Munirah masing-masing mendapat markah sebanyak 99.42 peratus dan 90.73 peratus.

Naib johan kategori lelaki yang memenangi wang tunai RM4,000 pula disandang Mohamad Ihsan Mohd. Din, 24, (90.73 peratus) manakala tempat ketiga, Nu'man Zaki Mohd. Zaki, 20, (88.12 peratus), menerima RM2,000.

Bagaimanapun tiada pemenang yang layak untuk kedua-dua kedudukan itu bagi kategori wanita.

Muhammad Syafee yang berasal dari Kampung Kedai Pauh Lima di sini berkata, persiapan intensif selama sebulan sebelum menyertai majlis hafazan itu termasuk mengulang bacaan sehingga enam juzuk al-Quran setiap hari membuahkan hasil.

"Saya berharap dapat meneruskan kecemerlangan para hafiz negeri ini di majlis hafazan peringkat kebangsaan memandangkan Kelantan sudah tersohor melahirkan barisan hafiz dan hafizah muda yang baik.

"Sebelum ini saya pada 2011, saya pernah muncul naib johan tahap 1-20 juzuk di peringkat kebangsaan dan kali ini strategi saya adalah menumpukan perhatian kepada ayat-ayat kerap 'tersangkut' dengan menyediakan sebuah buku catatan khusus bagi mengatasinya,'' katanya ketika ditemui pada majlis itu di sini semalam.

Hadiah-hadiah kepada para pemenang telah disampaikan oleh Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob.

Yang turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Dakwah, Penerangan dan Hubungan Serantau negeri, Datuk Mohd. Nassuruddin Daud dan Mufti Kelantan, Datuk Mohammad Shukri Mohammad.

Sementara itu, ibu kepada Nur Munirah iaitu Wan Khatijah Wan Adam, 60, yang mewakili anaknya disebabkan Nur Munirah perlu bergegas pulang ke Tawau, bersyukur kerana perjuangan anaknya memartabatkan al-Quran dipermudahkan biarpun sibuk dengan kerjaya yang memerlukan komitmen tinggi.

Selain Nur Munirah yang merupakan anak kelima daripada lapan beradik, Wan Khatijah yang merupakan pesara guru dari Tumpat berkata, tiga lagi anaknya iaitu dua lelaki dan seorang perempuan turut menghafal 30 juzuk al-Quran.

"Saya mendidik anak-anak mencintai dan menghafaz al-Quran sejak mereka kecil dan memupuk minat dengan cara memasang kaset alunan bacaan qari-qari ternama," katanya.

Seramai 100 peserta lelaki dan wanita menyertai majlis hafazan bermula Selasa lalu yang dibahagikan kepada tiga tahap iaitu tahap 1-10 juzuk dan tarannum; tahap 1-20 juzuk dan tahap 1-30 juzuk dan tafsir.

Pemenang tahap 1-10 juzuk bagi kategori lelaki dimenangi oleh Muhammad Zulhilmi Ab. Rahman, 15, dengan markah 99.07 peratus, kedua Muhammad Dehya Emir Mohammad Arif Emir, 22 (98.83 peratus) dan ketiga Muhammad Amirul Wafiq Mazlan, 18 (98.41 peratus).

Johan kategori wanita pula, tempat pertama dimenangi Putri Aminah Mohd. Hanif, 12 (98.37 peratus); kedua, Wan Nurul Husna Wan Shukri, 15 (96.76 peratus) dan tempat ketiga, Sakinah Shahnom, 15 (83.51 peratus).

Dalam pada itu, bagi tahap 1-20 juzuk pula johan kategori lelaki disandang Abdullah Ulwan Ismail, 17, (99.16 peratus); kedua, Muhammad Waqiyuddin Azmi, 17, (95 peratus) dan ketiga, Muhammad Sobri Mohd. Shahidilfitar, 21, (94.38 peratus).

Sementara bagi kategori wanita, hanya johan dan pemenang tempat ketiga diumumkan iaitu Wardah Syamimah Silmi, 16, (93 peratus) dan Farhana Fauzi, 18, (70.78 peratus).

Setiap johan bagi tahap 1-10 juzuk memenangi wang tunai RM2,500, tempat kedua, RM2,000 dan ketiga RM1,000 manakala bagi tahap 1-20 juzuk pula, johan menerima wang tunai RM3,000; kedua, RM2,500 dan ketiga, RM1,500 selain hadiah iringan serta sijil penyertaan.

KADA peruntuk RM300,000 atasi masalah air

Posted: 12 Feb 2014 11:52 AM PST

Mohd. Rais Mohd. Arifin (tiga dari kiri) melihat keadaan sawah padi yang dilanda kemarau sewaktu tinjauan mengenai masalah air di Kampung Padang Tambak, Demit, Kota Bharu, semalam.

KOTA BHARU 12 Feb. - Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) memperuntukkan lebih RM300,000 bagi menyediakan kemudahan pam bergerak kepada seluruh petani di kawasan seliaannya yang menghadapi masalah air.

Pengerusi Jawatankuasa Menangani Krisis Bekalan Air KADA, Mohd. Rais Mohd. Arifin berkata, peruntukkan tersebut disediakan bagi menambah sebanyak 250 buah pam bergerak untuk diagihkan di kawasan terlibat.

Beliau berkata, masalah air ini perlu ditangani segera bagi mengelak lebih 8,000 petani di kawasan KADA mengalami kerugian yang dianggarkan boleh mencecah RM90 juta untuk musim ini.

"Masalah air ini berlaku berikutan penurunan paras air Sungai Kelantan yang menyebabkan pam utama KADA di Kemubu dan Lemal mengalami kegagalan untuk mengepam air.

"Ekoran daripada masalah ini, keputusan segera telah dibuat oleh Pengerusi KADA, Datuk Md. Alwi Che Ahmad selepas mesyuarat khas pada Ahad lalu untuk menambah pam bergerak di kawasan terlibat," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas membuat tinjauan masalah air di Kampung Padang Tambak, Demit di sini hari ini.

Akhbar hari ini melaporkan lebih 100 petani dari enam buah kampung di kawasan Demit dekat sini bakal berdepan dengan kerugian hampir RM1 juta apabila tanaman padi seluas kira-kira 200 hektar yang diusahakan mereka mengalami masalah kekurangan air.

Antara kampung yang terlibat ialah Kampung Padang Tambak, Kampung Padang Mentera, Kampung Padang Durian, Kampung Kubang Palas, Kampung Marak dan Kampung Jabi.

Tambah Mohd. Rais, selain menyediakan kemudahan pam bergerak, KADA juga akan memperuntukkan minyak diesel kepada petani untuk operasi pam bergerak.

"Kita akan menyediakan minyak diesel untuk operasi pam bergerak yang mana akan diberi mengikut keperluan.

"Selain itu, pihak KADA juga akan membuat sistem giliran di kawasan-kawasan tanaman padi yang mempunyai bekalan air supaya pengagihan air dapat dilakukan dengan lebih teratur," katanya.

Tambahnya, petani-petani yang menghadapi masalah air diminta dapat membuat laporan di Pejabat KADA Jajahan (PKJ) masing-masing bagi mendapat bantuan pam bergerak ini.

"Setiap unit peladang yang menghadapi masalah bekalan air boleh segera membuat laporan kepada PKJ supaya agihan pam bergerak dapat dilakukan segera," katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, jumlah keseluruhan kawasan tanaman padi musim ini ialah 18,218 hektar dengan anggaran hasil sebanyak 72,872 tan metrik hasil pengeluaran.

Che Syaedah: Utusan Online - Timur

Posted: 12 Feb 2014 01:16 AM PST

URL Sumber Asal :-

100 pesawah rugi RM1 juta

Posted: 11 Feb 2014 10:50 AM PST

Oleh ROSMIZAN RESDI
utusankelantan@utusan.com.my

Sebahagian daripada petani di enam buah Kampung di kawasan Mukim Marak, Demit melihat keadaan padi serta tanah yang mula merekah ekoran masalah kekurangan air di Kampung Padang Tambak, Kota Bharu, Kelantan, semalam. - UTUSAN/Rosmizan Resdi

KOTA BHARU 11 Feb. - Lebih 100 petani dari enam buah Kampung di kawasan Demit di sini, bakal berdepan dengan kerugian hampir RM1 juta apabila tanaman padi seluas kira-kira 200 hektar yang diusahakan mereka mengalami masalah kekurangan air.

Antara kampung yang mengalami masalah tersebut adalah Kampung Padang Tambak, Padang Mentera, Padang Durian, Kubang Palas, Marak dan Jabi.

Penghulu Mukim Marak, Mohd. Yunan Abas berkata, petani-petani di kawasan terbabit akan berdepan dengan kerugian yang cukup besar sekiranya masalah kekurangan air tidak dapat diatasi dalam tempoh terdekat.

"Masalah kekurangan air ini berlaku kerana sumber air yang disalurkan tidak sampai ke kawasan padi menyebabkan tanaman menjadi semakin layu serta hampir rosak.

"Keadaan ini bertambah teruk dan membimbangkan apabila tanah padi juga mula merekah memandangkan sekarang adalah musim kemarau," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Tambah Mohd. Yunan, masalah tersebut cukup memberi kesan kerana rata-rata petani di kawasan berkenaan mengusahakan tanaman padi seluas 40 hektar dengan nilai modal keseluruhannya RM200,000.

"Saya amat berharap perkara ini dapat diatasi segera oleh pihak yang berkaitan bagi mengelak petani-petani di sini berdepan dengan kerugian.

"Selain itu, sistem perparitan sedia ada juga perlu dikaji semula memandangkan penduduk kampung di sini hanya bergantung kepada hasil jualan padi sejak dahulu lagi," katanya.

Sementara itu, seorang petani dari Kampung Marak, Abdullah Abdul Rahman, 63, berkata, masalah ini akan menjejaskan pendapatan mereka sekeluarga sekiranya ia tidak ditangani dengan segera.

"Sumber pendapatan saya hanya bergantung kepada hasil tanaman ini kerana saya telah mula mengusahakannya sejak daripada dahulu lagi.

"Saya sangat berharap pihak berkaitan dapat turun meninjau keadaan kami di sini dan berusaha menyelesaikannya," katanya.

Abdullah berkata, untuk musim ini, dia telah mengeluarkan modal kira-kira RM2,000 bagi membeli benih serta kos upah membajak.

YPU turun padang pantau kemajuan usahawan kecil

Posted: 11 Feb 2014 10:50 AM PST

Sabri Mohd. Nor (dua dari kanan) menyerahkan kertas pembungkusan kepada Zalida Othman sambil diperhatikan oleh Che Razali Adis (kanan) di Kampung Chalok Kedai, Setiu, Terengganu, semalam.

SETIU 11 Feb. - Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) Negeri Terengganu melalui Majlis Sekretariat Pembangunan Usahawan Negeri akan turun padang ke setiap daerah untuk meninjau perkembangan usahawan kecil secara berperingkat.

Majlis yang baru ditubuhkan awal tahun ini dengan dianggotai 18 agensi kerajaan yang berkaitan dalam usaha membantu para usahawan agar lebih berdaya saing dan menyelaras program dan aktiviti pelbagai agensi keusahawan.

Pengerusinya, Datuk Sabri Mohd. Nor berkata, pihaknya akan turut meneliti permasalahan dan maklumat yang diperoleh boleh dimanfaatkan untuk menentukan hala tuju mereka.

Beliau berkata, pelbagai strategi bakal disusun dan diperkukuh bagi meningkatkan pendapatan serta mengembangkan pemasaran produk para usahawan kecil yang berdepan dengan masalah.

''Kita juga akan memberi khidmat nasihat yang lebih baik selain mengeluarkan pelbagai bantuan seperti kertas pelabelan dan pembungkusan terhadap golongan itu," katanya.

Beliau menyatakan demikian selepas menyerahkan 5,000 kertas pembungkusan kepada seorang pengusaha makanan tradisional, Zalida Othman, 42, dari Kampung Chalok Kedai, dekat sini, semalam.

Zalida, ibu kepada enam orang anak menjalankan perniagaan kuih Benderam itu lebih lima tahun lalu di bawah bimbingan Pergerakan Wanita Pekebun Kecil Risda dan YPU negeri.

Yang turut hadir pada majlis YPU Turun Padang itu ialah Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Che Razali Adis.

Sabri yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Langkap berkata, pihaknya akan mencari jalan yang terbaik agar perusahaan makanan tradisional serta perusahaan lain supaya dapat menembusi pasaran lebih luas termasuk melalui khidmat nasihat dari segi kualiti dan pembungkusan.

''Kita percaya melalui kaedah seumpama itu perniagaan usahawan terbabit akan berdaya saing serta setanding dengan perniagaan lain yang mendapat tempat di kalangan pengguna yang semakin meningkat dari masa ke semasa," katanya.

RM440,000 diperuntuk baik pulih 793 Tabika Kemas

Posted: 11 Feb 2014 10:50 AM PST

Zarina Jazlan (kiri) bersama kanak-kanak ketika melawat Taska Permata Teratak Batu di Gaal, Pasir Puteh, Kelantan, semalam.

PASIR PUTEH 11 Feb. - Kerajaan memperuntukkan sebanyak RM440,000 bagi membaik pulih 793 Taman Bimbingan Kanak-Kanak (Tabika) milik Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) yang rosak akibat bencana banjir yang melanda negeri itu baru-baru ini.

Penolong Pengarah Operasi Kemas Kelantan, Zarina Jazlan memberitahu, antara Tabika yang yang akan dibaik pulih itu adalah di Pasir Mas, Pasir Puteh dan Rantau Panjang.

"Terdapat banyak Tabika yang dijadikan kelas pembelajaran mengalami kerosakan teruk akibat banjir baru-baru ini terutama pada bahagian bumbung yang mengalami kebocoran.

"Walau pun peruntukan itu tidak mencukupi keperluan sebenar, ia sekurang-kurangnya dapat mengatasi masalah kebocoran yang boleh menganggu keselesaan kira-kira 19,113 kanak-kanak yang sedang mengikuti proses pembelajaran, terutama ketika musim hujan," katanya.

Beliau berkata demikian pada pemberita selepas majlis mempromosi Taman Asuhan Kanak-Kanak (Taska) Permata di Teratak Batu, Gaal, di sini hari ini.

Sementara itu, dalam perkembangan berkaitan, Zarina memberitahu, sehingga kini, Kemas Kelantan telah mewujudkan 23 buah Tabika baharu di seluruh daerah di negeri ini.

"Pertambahan Tabika baharu itu adalah bagi memenuhi kehendak ibu bapa yang menghantar anak mereka bagi mendapat pendidikan awal," katanya.

Dalam pada itu, katanya, setakat ini sebanyak 40 peratus daripada 793 tenaga pengajar Tabika Kemas di negeri ini sudah pun diberi peluang menyambung pembelajaran di Institut Pendidikan Guru (IPG) ke tahap diploma sebelum meneruskan tugas di Tabika masing-masing.

.: Setiausaha Pakatan Tanding <b>Di Demit</b>? - MsO - Blogger

Posted: 23 Sep 2012 08:22 PM PDT

BAKAL CALON                                                                                                             

Setiausaha Pakatan Darulnaim, pertubuhan yang menghimpunkan anak-anak Kelantan di perantauan pro Umno, Roslan Mohamad disebut-sebut bakal diturunkan Umno untuk bertanding di salah satu Dun di Kelantan. Roslan kelahiran Kubang Kerian katanya akan diperuntukan Dun Demit yang terletak dalam Parlimen Kubang Kerian.

Sebelum ini Dun Demit ditanding oleh Mohamad Abdul Ghani yang tewas kepada Muhammad Mustafa dengan kekurangan undi sebanyak, 4,799.

Roslan yang juga merupakan pegawai eksekutif di Proton. Beliau seorang aktif dan mempunyai personaliti yang menarik serta seorang aktivis Ngo yang rajin.

Semasa bertemu dengan beliau dua hari kepas, Roslan tidak menolak desas desus itu dan berkata; "kalau parti berkehendakkan saya sedia untuk mengambil risiko."

Bagaimana pun katanya perbincangan lanjut dengan Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan Mustapa Mohamed difahamkan masih belum diadakan lagi.

Sebelum ini Najib Razak mengatakan Umno akan meletak calon yang boleh menang tidak kira ianya merupakan pimpinan bahagian atau pun tidak. Kemungkinan Umno meletakkan Roslan juga dikira tepat dengan profesyen dan juga personaliti Roslan yang sedarhana dan seorang berhemat.

Sementara itu seorang lagi winneable candidate Dr Junaidi Abdu Bakar yang disebut-sebut kononnya akan diletak bertanding di Kuala Krai dikatakan sahamnya kini mulai merudum ekoran pemasangan posternya di sepanjang jalan sempena hari raya lalu. Pemasangan poster yang mengalu-alukan kepulangan anak perantau sekali gus untuk mempromosinya itu tidak disenang oleh orang ramai dan ada setengah menganggapnya yang tidak wajar dan satu perbuatan yang ganjil.

Orang ramai menganggap pemasangan papan tanda itu sebagai melampau dan tidak kena pada tempatnya sekaligus menyerlahkan akan keghairahan timbalan naib cencelor (hal ehawal pelajar dan alumni) UPSI. Dalam papan tanda itu beliau turut menyebut jawatan dan kedudukannya serta jawatan dalam pasukan awam. Lantaran itu ada yang mempersenda-sendakan bila pula UPSI membuka cawangan di Kuala Krai.

Sehubungan itu kerusi parlimen Kuala Krai besar kemungkinan Umno akan serahkan kepada Ketua Bahagian Ramzi Abdul Rahman untuk berhadapan dengan dengan calon Pas Dr Mohd Hatta Ramli. Selain Junaidi, Razmi juga berhajat untuk menjadi calon di parlimen Kuala Krai.

Sikap Ramzi yang dikatakan merendah dan tidak menonjolkan diri seperti mana Dr Junaidi mendapat perhatian pucuk pimpinan. Begitu juga dengan jasa dan bakti Ramzi lebih dirasai oleh rakyat Kuala Krai berbanding dengan Junaidi.

Selain itu pengalaman yang dilalui Umno dengan meletakkan Prof Che Musa Che Omar dalam pilihan raya menjadi Umno takut dan phobia untuk meletakkan seorang lagi tokoh akademik di Kuala Krai.[wm.kl.11:02 am 24/09/12]

ads