Rabu, 10 Oktober 2012

03 di chiku - Google Blog Search

03 di chiku - Google Blog Search


Generasi Kedua Felda Usaha Sarang Burung Walit | Detik Perubahan

Posted: 10 Oct 2012 12:51 AM PDT

GUA MUSANG – Seorang generasi kedua Felda di sini, membina bangunan di Felda Chiku 7, dekat sini, sejak enam bulan lalu, untuk menarik burung walit bersarang selepas menyedari sarang burung walit mendapat permintaan tinggi.

Walaupun memerlukan kos tinggi sebagai modal permulaan khususnya perbelanjaan bagi membina bangunan sarang burung, namun ia tidak memberi beban berikutan pulangan hasil yang berlipat ganda mampu menerima balik dalam masa singkat.

Bakal usahawan, Wan Harif Wan Mohamad, 40, bertekad mahu memajukan lagi dalam bidang berkenaan termasuk merancang untuk membuka kilang memproses sarang burung walit.

Bagaimanapun, dia masih mengharapkan kepada bantuan Felda bagi menyediakan pinjaman untuk membina sebuah bangunan menempatkan pelbagai mesin memproses yang dianggarkan sekitar RM20,000 bersama tapaknya.

"Kini saya sudah membina bangunan untuk sarang burung walit dengan perbelanjaan wang pinjaman bank RM100,000, tetapi masih mengharapkan bantuan tambahan daripada mana-mana agensi kerajaan termasuk Felda sendiri untuk berbuat demikian," katanya.

Wan Harif berkata, walaupun baru menceburi dalam bidang itu, namun hasil pengeluaran sarang burung walit semakin bertambah dan dijangka tahun depan melebihi daripada pendapatan sekarang yang masih sekitar RM8,000.

Wan Harif berkata, sekarang ini sarang burung walit boleh dipungut sekitar dua hingga tiga kilogram sebulan dengan harga jualan bagi gred A RM4,300 dan gret biasa RM1,900 hingga tidak mencukupi di pasaran.

"Apa pun, saya juga berterima kasih kepada Felda kerana membenarkan tanah kosong berhampiran penempatan peneroka di Felda Chiku 7, untuk saya membina bangunan sarang burung walit dan tidak mengganggu peneroka," katanya.

"Pasaran sarang burung walit amat luas,  penduduk tempatan juga  membeli kerana banyak khasiat termasuk boleh mengubati pelbagai penyakit antaranya darah tinggi, kencing manis, asma dan awek muda," katanya. – Sinar Harian

03 di bachok - Google Blog Search

03 di bachok - Google Blog Search


POLITIK HARIAN: Tuntutan Bina Loji Petrokimia <b>Di Bachok</b>, Ancam <b>...</b>

Posted: 08 Oct 2012 12:01 AM PDT


Minggu lalu ada dua perhimpunan dianjurkan oleh pakatan pembangkang, kedua-duanya kebetulan bersangkut paut dengan perkara yang sama yakni membabitkan isu petrokimia. Perhimpunan pertama berlaku di Pengerang, Johor dan satu lagi himpunan berlangsung di Shah Alam, Selangor.

Ironinya, dalam isu petrokimia di Pengerang, para pemimpin parti pembangkang dan NGO proksi mereka membantah pembangunan Hab Penapisan Minyak dan Petrokimia (RAPID) manakala di Shah Alam pakatan pembangkang dan NGO proksinya beria-ia menuntut pembinaan kemudahan loji petrokimia yang sama di Bachok Kelantan.

Dalam perhimpunan di Shah Alam itu, kira-kira 2000 orang penyokong pakatan pembangkang termasuk dua tiga ratus orang peserta konvoi dari Kelantan telah berkumpul di Dataran Kemerdekaan Shah Alam sempena penganjuran program Ceramah Mega Royalti Kelantan.

Program tersebut adalah anjuran Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Hak Pendaratan Minyak dan Gas Ke Kelantan ataupun dikenali dengan singkatan nama ROYALTI, sebuah NGO proksi kepada PAS Kelantan.

Selain daripada menuntut pembinaan kompleks dan loji petrokimia, mereka juga mahukan pembayaran royalti daripada Petronas atas alasan wujudnya carigali gas dan minyak dalam kawasan perairan Kelantan serta menuntut supaya semua hasil gas dan petroleum di daratkan di Pantai Senok Bachok, Kelantan.

Mengikut janji kerajaan PAS Kelantan pada 2003, sebuah kompleks yang mengandungi kemudahan simpanan gas dan minyak atau dikenali juga sebaga loji petrokimia akan dibina di tanah seluas 2000 hektar yang turut membabitkan pengambilan tanah penduduk setempat di Pantai Senok, Bachok.

Jika asas bantahan rakan mereka di Pengerang di ambil kira, terutama dalam soal projek petrokimia RAPID konon membahayakan nyawa dan memberi kesan buruk pada alam sekitar serta merugikan penduduk setempat dari segi pendapatan dan hartanah, timbul persoalan menarik apakah pembangunan projek loji petrokimia di Bachok Kelantan memberi impak berlainan?

Alang-alang PR dan NGO mereka membantah projek petrokimia RAPID maka sepatutnya di masa yang sama PAS Kelantan dan NGO proksinya, ROYALTI juga sewajarnya menolak idea mendaratkan hasil gas atau minyak ke Pantai Senok Kelantan.

Tapi ia tidak berlaku sedemikian kerana parti pembangkang sama ada PAS, PKR mahupun DAP serta semua NGO proksi mereka tahu hakikat sebenar, tidak wujud pun bahaya atau kesan buruk pada manusia mahupun alam sekitar.

Bantahan di Pengerang tapi dimasa yang sama menuntut pembinaan kompleks dan petrokimia serta meminta pendaratan hasil gas di Bachok Kelantan cukup untuk membuktikan wayang pembangkang berkaitan bahaya RAPID Pengerang hanyalah propaganda politik untuk mengabui mata rakyat sahaja.

Logiknya, jika kompleks dan loji petrokimia RAPID di Pengerang benar-benar mengancan nyawa penduduk dan alam sekitar, bermakna tuntutan kerajaan PAS Kelantan dan NGO ROYALTI seumpama sengaja mahu membahayakan nyawa penduduknya. Bukankah begitu?

03 di kota bharu - Google Blog Search

03 di kota bharu - Google Blog Search


SEMALAM <b>DI KOTA BHARU</b>, YB NASHA SAMPAIKAN SALAM DR <b>...</b>

Posted: 09 Oct 2012 09:01 PM PDT

Saya kini berada di Kota Bharu, perjalanan dari Kuala Lumpur melalui pekan Raub - Kuala Lipis - Gua Musang semalam amat meletihkan. Bertemu kepimpinan grassroote, kepimpinan mahasiswa UMK dan UITM, juga para pemikir rakyat Kelantan di peringkat bawah, memberikan petunjuk akan kesungguhan mereka untuk selari dengan keazaman untuk menang.
Kenyataan-kenyataan Dato' Harun Din dan Prof. Emeritus Dato' Dr Shahnon Ahmad bahawa perjuangan PAS sudah tersasar dan lari dari landasan masih tidak dapat dijawab oleh Presiden Pas dan Mursyidul Am. Kedua-duanya masih belum memberi respon.
Semalam di PWTC, YB Ahli Parlimen PAS, Dato Nasharudin Mat Isa berkata dengan maksud, jika PAS hendak menyingkirkannya, silakan, keahlian PAS tidak penting katanya, yang lebih penting ialah Islam. Presiden dan Mursyidul Am juga masih berdiam diri dengan kenyataan YB Nasharudin Ahli Parlimen PAS Bachok ini.
Semalam juga,  tokoh ulama terkemuka, Prof. Dr. Yusuf Al-Qaradawi mengutus surat kepada kerajaan Malaysia bagi menghargai sumbangan negara ini dalam membantu rakyat Palestin.

Menurut Pengerusi Lembaga Pengarah Yayasan Al-Quds Malaysia, Nasharudin Mat Isa, surat daripada ulama tersohor berkenaan diserahkan oleh Timbalan Pengarah Al-Quds Beirut, Dr. Aiman Zaidan kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, semalam, selepas Majlis Perasmian Seminar Dakwah Nasional di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

"Al-Qaradawi yang merupakan Pengerusi Majlis Pemegang Amanah Yayasan Al-Quds International yang beribupejabat di Beirut mengucapkan terima kasih kepada kerajaan dan rakyat Malaysia di atas sumbangan berterusan terhadap isu Palestin.
Menurut YB Nasharudin dari PAS, selain menghargai keprihatinan Malaysia dalam isu Palestin, Al-Qaradawi juga mendoakan kesejahteraan Najib, Muhyiddin, kerajaan dan rakyat Malaysia.
"Al-Qaradawi yakin bahawa Malaysia akan terus memberi sumbangan dan sokongan terhadap isu-isu Islam serta umat Islam seluruh dunia khususnya di Palestin," katanya.

Sehingga ke saat ini, saya masih belum sempat ke Pasar Siti Khadijah.


03 di bunut payong - Google Blog Search

03 di bunut payong - Google Blog Search


Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Cawangan Kelantan <b>...</b>

Posted: 15 Sep 2012 07:10 PM PDT

Pada 12 September 2012 telah diadakan Majlis Ramah Mesra Aidilfitri sempena Promosi Kraf Syawal bertempat di Pusat Jualan Kraf, Bunut Payong. Dianggarkan seramai 600 orang telah hadir memeriahkan majlis kali ini.

03 di wakaf bharu - Google Blog Search

03 di wakaf bharu - Google Blog Search


Banglo <b>di Wakaf</b> Stan | Azmiral.com

Posted: 26 Sep 2012 11:35 PM PDT

1 unit banglo di Wakaf Stan utk dijual

Harga RM500000
Luas rumah : 2500kp
Luas Tanah : 10538kp

lokasi

-Lokasi tapak ialah di Taman Pemuda di mukim Wakaf Stan.
-300m dari jalan besar Kubang Kerian ke Binjai
-300m ke masjid
-2.3km dari Sekolah Keb.Kubang Kerian 1
-1.7km ke Sekolah Men. Kubang Kerian 2.
-1.3km ke Binjai dan 3km ke HUSM.

Design dan plan rumah mengikut citarasa dan pilihan pembeli. KLIK DI SINI untuk melihat contoh pelan dan rekabentuk.

03 di dabong - Google Blog Search

03 di dabong - Google Blog Search


Muslimeen United: Janji Bandar Baru <b>Dabong</b> jadi kenyataan

Posted: 09 Oct 2012 06:56 AM PDTKUALA KRAI: Bukan sekadar mengingatkan rakyat terhadap tuntutan agama, sebaliknya ulama juga berjaya membawa Kelantan ke era baru dengan kemunculan bandar-bandar baru yang semakin bertambah.

Hampir semua jajahan di Kelantan memiliki kawasan pertumbuhan baru dengan pembangunan yang lebih terancangan dan tersusun.

Bermula dari Tumpat sehingga ke Gua Musang bandar-bandar baru boleh dilihat di merata tempat.

Tidak ketinggalan juga Dabong yang suatu ketika dahulu tempat buangan bagi guru-guru yang menyokong pembangkang, sekarang sudah jauh berubah.

Tidak lama lagi lanskap Dabong juga bakal berubah dengan pembangunan bandar baru yang terletak di Kampung Stong.

Kawasan seluas 45.6 hektar bakal dibangunkan taman perumahan yang lengkap dengan bangunan pejabat, rumah kedai, masjid, tadika, dewan orang ramai, taman permainan, pasar raya dan stesen minyak.

Kedudukannya di hadapan kilang papan Kompleks Perkayuan Kelantan (KPK), di tengah-tengah perjalanan Jeli-Gua Musang. Berlatarbelakangkan banjaran Gunung Stong yang menempatkan air terjun yang tertinggi di Asia Tenggara.

Suasana persekitarannya begitu nyaman, awam yang kedudukan agak rendah seumpama berada di Tanah Tinggi Lojing.

Bandar Baru Dabong bakal menjadi kenyataan apabila majlis perletakan batu asas disempurnakan Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat semalam.

Bandar baru itu akan menempatkan 48 unit rumah teres kos sederhana rendah, 196 unit rumah teres kos sederhana, 56 unit rumah berkembar, 106 (banglow) dan 20 unit (rumah kedai).

Fasa pertama melibatkan pembinaan 12 unit rumah teres kos sederhana rendah, 29 unit (kos sederhana) dan seunit rumah banglow akan dibangunkan tidak lama lagi.

Projek tersebut dilaksanakan KPK dengan kerjasama DPS Group of Companies dibangunkan tiga fasa. Projek berkenaan membabitkan pelaburan lebih RM40 juta.

DPS sebuah syarikat yang berpangkalan di Melaka juga akan membina sebuah kilang perabot dengan pelaburan sebanyak RM15 juta, bakal menyediakan 100 peluang pekerjaan.

Pengerusi KPK, Zulkifli Mamat berkata, Bandar Baru Dabong dibangunkan mengambil masa kira-kira lima tahun.

"Bandar Baru Dabong di Stong akan menjadi bandar berkembar dengan pekan Dabong yang sedia ada. Dabong lama yang menempat stesen kereta api tidak lagi dapat menampung pembangunan baru memandangkan kawasannya agak terhad.

"Pekan lama mempunyai keistimewaan tersendiri dengan stesen kereta api yang menjadi tumpuan pelancong untuk mengunjungi Taman Negeri Stong," katanya selepas majlis perletakan batu asas dan perasmian pejabat baru KPK.

Adun Dabong, Arifabillah Ibrahim berkata, janji kerajaan negeri untuk membangunkan sebuah Bandar baru di Dabong akhirnya menjadi kenyataan.

Kata beliau perkara itu terkandung dalam manifesto pilihan raya PAS Kelantan 2008.

"Saya antara orang yang paling gembira kerana janji-janji kita kepada rakyat pada pilihan raya umum lalu kini semakin menjadi kenyataan.

"Inilah yang dinamakan sebagai janji yang ditetapi. Kita juga mampu menepati janji-janji yang dibuat bagi manfaat rakyat," katanya. -Hrkh

03 di galas kelantan - Google Blog Search

03 di galas kelantan - Google Blog Search


&#39;ladang rakyat&#39; antara isu <b>di Galas</b> - Perak Today

Posted: 11 Oct 2010 07:30 PM PDT

GUA MUSANG: Pembukaan 'Ladang Rakyat' di Hulu Kelantan dijangka menjadi isu besar untuk ditangani oleh kerajaan PAS negeri Kelantan menjelang pilihan raya kecil Galas 4 November ini kerana tanah yang terbabit didakwa diambil daripada penerokanya oleh kerajaan negeri untuk diusahakan oleh swasta.

Malahan isu berkenaan sudah pun menjadi topik utama perbualan di kedai-kedai kopi di sini walaupun penamaan bagi pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan itu adalah pada 26 Oktober ini.

Seorang peneroka, Harun Che Anal, 61, berkata tindakan kerajaan negeri mengambil tanah itu dan diberi kepada syarikat swasta luar Kelantan bagi membangunkannya sebagai "Ladang Rakyat" telah menjejaskan masa depan penduduk setempat yang telah mengusahakan pelbagai tanaman di situ lebih dari dua dekad.

Beliau berkata tanah yang telah ditanam dengan getah dan kelapa sawit itu sudah lama mengeluarkan hasil, tetapi tanah itu diambil oleh kerajaan negeri, walaupun ada peneroka yang telah membayar deposit bagi mendapatkan hak milik tanah itu.

"Ada pihak cuba melengah-lengahkan pemberian hak milik itu, mungkin sebagai muslihat untuk merampas tanah ini. Kami akan cuba halang daripada tanah kami dirampas," katanya kepada Bernama.

Timbalan Ketua Umno Bahagian Gua Musang Mat Yusof Abdul Ghani berkata beliau yakin PAS akan dihukum oleh pengundi pada pilihan raya kecil itu kerana tidak berlaku adil kepada rakyat.

Mat Yusof, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Nenggiri, berkata kerajaan negeri telah mengabaikan nasib penduduk yang kehilangan tempat untuk mencari rezeki.

"Terdapat ketidakadilan dalam pembahagian semula keuntungan tanah ini, sebahagian diberi (tanah) dan sebahagian tidak, walaupun rakyat telah duduk dan bercucuk tanam di situ untuk mencari rezeki sejak bertahun-tahun.

"Sudahlah hilang pendapatan, hilang pula tanah. Orang Gua Musang suka membuka tanah dan menanam getah, kelapa sawit dan buah-buahan, sepatutnya mereka diberikan geran," katanya.

Mat Yusuf berkata kerajaan negeri telah mengambil tanah tersebut dengan alasan untuk membangunkan Ladang Rakyat dan memulangkan semula kepada rakyat dalam bentuk dividen serta pembangunan untuk menghapuskan kemiskinan sedangkan apa yang berlaku adalah sebaliknya.

Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah pernah berkata bahawa tindakan kerajaan negeri meluluskan tanah untuk projek perladangan swasta boleh menjejaskan penduduk Orang Asli di Gua Musang. – BERNAMA

Semalam Perak Today ada mendedahkan isu ini, klik sini

di negeri kelantan - Google Blog Search

di negeri kelantan - Google Blog Search


PASUKAN BOLING <b>NEGERI KELANTAN</b> CIPTA SEJARAH <b>...</b>

Posted: 08 Oct 2012 01:22 AM PDT

Tarikh:           30 September 2012 ( AHAD )

Tempat:        Negeri Sembilan

            KELANTAN: 30 September 2012. Pasukan Boling Jabatan Bomba dan  Penyelamat Malaysia Negeri Kelantan telah mencipta sejarah setelah dinobatkan sebagai Johan berpasukan Kejohanan Boling MASKAB siri ke-8 di Negeri Sembilan. Johan terbuka juga di juarai pasukan Negeri Kelantan diwakali oleh PB Mohd Rosdi  manakala tempat ketiga wanita dijuarai oleh PB Che Norhayati. PKPgB Azani bin Aziz mengetuai pasukan boling Negeri Kelantan berkata, hasil dorongan dan berkat doa warga jabatan, kita mencipta kejayaan dalam boling kali ini, katanya kepada Pegawai Perhubungan Awam.

03 di pulau melaka - Google Blog Search

03 di pulau melaka - Google Blog Search


Pagi Aidilfitri <b>di</b> Masjid <b>Pulau Melaka</b> - shalehudin

Posted: 18 Aug 2012 09:00 PM PDT

Para jemaah sedang mendengar khutbah hari raya yang disampaikan oleh YAB Tuan Guru di Masjid Pulau Melaka.- FB

ads