Rabu, 26 Disember 2012

03 di bachok - Google Blog Search

03 di bachok - Google Blog Search


pr desak pembinaan petrokimia <b>di bachok</b> dan <b>...</b> - Badut Rakyat

Posted: 08 Oct 2012 10:00 PM PDT

Minggu lalu ada dua perhimpunan dianjurkan oleh Pembangkang,kedua-duanya kebetulan bersangkut paut dengan perkara yang sama yakni membabitkan isu petrokimia.Perhimpunan pertama berlaku di Pengerang,Johor dan satu lagi himpunan berlangsung di Shah Alam,Selangor.Ironinya,dalam isu petrokimia di Pengerang,para pemimpin parti pembangkang dan NGO proksi mereka membantah pembangunan Hab Penapisan Minyak dan Petrokimia (RAPID) manakala di Shah Alam pakatan pembangkang dan NGO proksinya beria-ia menuntut pembinaan kemudahan loji petrokimia yang sama di Bachok Kelantan.Dalam perhimpunan di Shah Alam itu,kira-kira 2000 orang penyokong pakatan pembangkang termasuk dua tiga ratus orang peserta konvoi dari Kelantan telah berkumpul di Dataran Kemerdekaan Shah Alam sempena penganjuran program Ceramah Mega Royalti Kelantan.Program tersebut adalah anjuran Gabungan Profesional Menuntut Royalti,Hak Pendaratan Minyak dan Gas Ke Kelantan ataupun dikenali dengan singkatan nama ROYALTI, sebuah NGO proksi kepada PAS Kelantan. 
Selain daripada menuntut pembinaan kompleks dan loji petrokimia,mereka juga mahukan pembayaran royalti daripada Petronas atas alasan wujudnya carigali gas dan minyak dalam kawasan perairan Kelantan serta menuntut supaya semua hasil gas dan petroleum di daratkan di Pantai Senok Bachok,Kelantan.Mengikut janji kerajaan PAS Kelantan pada 2003,sebuah kompleks yang mengandungi kemudahan simpanan gas dan minyak atau dikenali juga sebaga loji petrokimia akan dibina di tanah seluas 2000 hektar yang turut membabitkan pengambilan tanah penduduk setempat di Pantai Senok,Bachok.Jika asas bantahan rakan mereka di Pengerang di ambil kira,terutama dalam soal projek petrokimia RAPID kononnya membahayakan nyawa dan memberi kesan buruk pada alam sekitar serta merugikan penduduk setempat dari segi pendapatan dan hartanah,timbul persoalan menarik apakah pembangunan projek loji petrokimia di Bachok Kelantan memberi impak berlainan ??? 
Alang-alang PR dan NGO mereka membantah projek petrokimia RAPID maka sepatutnya di masa yang sama PAS Kelantan dan NGO proksinya,ROYALTI juga sewajarnya menolak idea mendaratkan hasil gas atau minyak ke Pantai Senok Kelantan.Tapi ia tidak berlaku sedemikian kerana parti pembangkang sama ada PAS,PKR mahupun DAP serta semua NGO proksi mereka tahu hakikat sebenar,tidak wujud pun bahaya atau kesan buruk pada manusia mahupun alam sekitar.Bantahan di Pengerang tapi dimasa yang sama menuntut pembinaan kompleks dan petrokimia serta meminta pendaratan hasil gas di Bachok Kelantan cukup untuk membuktikan wayang pembangkang berkaitan bahaya RAPID Pengerang hanyalah propaganda politik untuk mengabui mata rakyat sahaja.Logiknya,jika kompleks dan loji petrokimia RAPID di Pengerang benar-benar mengancan nyawa penduduk dan alam sekitar, bermakna tuntutan kerajaan PAS Kelantan dan NGO ROYALTI seumpama sengaja mahu membahayakan nyawa penduduknya.Bukankah begitu wahai pembaca Badut Rakyat ???

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search


Tupperware Online Malaysia: 4 Orang New Director Nov <b>...</b>

Posted: 21 Dec 2012 06:12 PM PST

Salam semua
telah 2 tahun saya berkecimpung dalam dunia Tupperware iaiatu jatuh bulan 12 tahun 2010.. kini saya kagum dengan 2 orang director yang muncul bulan ini dengan jayanya.. dan bulan ini sangat istimewa.. kerana sekaligus 3 orang director muncul dan bulan november seorang muncul.. maka director saya setakat ini sudah berjumlah 19 orang.. alhamdulillah.. dengan usaha gigih.. kita sama - sama akan berjaya.. chaiyokk...

4 orang director ini 2 orang lelaki dan 2 orang perempuan..

 1. Nama kamarul di Jelawat, Kelantan .. memang tidak asing lagi dengan ramah dan petah bercakapnya. itulah yang membuatkan pelanggan yang ingin memberi 1 unit tupperware berubah membeli 10 unit. dengan bimbingan M'clong sebagai upline. kamarul berjaya mengumpul 23 ribu sales bulan lepas dan seterusnya layak menjadi director bulan Novemver 2012. pada bulan disember 2012- kamarul telah pun mengumpul 10 ribu dan mahu ke Bangkok bersama - sama dengan team power.. dasyat kan..
ayuh kita sama sama ke bangkok..

2. Abdul salam ahmad atau nama pena atau fb nyer iaitu Thabrani - memang seorang yang gigih berusaha.. teknik yang digunakan iaitu mengumpul order dengan rakan niaga dan teman - teman yang dekat.. dan selepas itu, perniagaan dan jualannyer semakin meluas hingga boleh mendapat 18 ribu dalam 2 bulan cabaran DIQ. memang hebatkan.. seorang lelaki yang menguasi bidang wanita.. saya pernah jumpa salam sekali sahaja semasa celebration advance sales di flaminggo hotel. salam sekarang menginap di Terengganu. semoga salam dan aidil (upline) akan terus success..

3. Hainie Zackrie.. yang berasal dari Sarawak.. meskipun hanya berbual beberapa kali sahaja di talifon dan berhubung di fb. hainie ternyata mudah faham dan mempunyai strategi yang tersendiri. dia menggunakan teknik sistem KUTU yang dibuat di kawasan perumahannya. alhamdulillah.. hainie semakin hebat dan mampu menghasilkan 17 ribu dengan teamnya. semoga hainie terus berkembang dengan downline yang hebat - hebat..


4. Kak Lah atau Rosilah Wok - memang seorang yang rajin melayari Facebook. memang sikap ramah di facebook dan sering bertanya tentang cara dan tips meniaga memang sangat gigih.. maka kegigihan kak lah membuah kan hasil bila mana berjaya menjadi director bulan ini dan seterusnya bakal melayakkan kak lah menjadi anatara director yang boleh ke bangkok dengan percuma.. tahniah kak lah dan juga Jun @ M'clong..

03 di manek urai - Google Blog Search

03 di manek urai - Google Blog Search


Pusat Daerah Mengundi <b>Manek Urai</b> Baru diaktifkan.

Posted: 05 Dec 2012 12:03 AM PST

Manek Urai November 2012-Satu taklimat pentadbiran bagi Pusat Daerah Mengundi [PDM] Manek Urai Baru telah diadakan di bilik Gerakan DUN Manek Urai,baru-baru ini.Ketua PDM,En.Mohamad Bin Awang Mat memberitahu,taklimat tersebut diadakan sebagai menyahut saranan UMNO pusat untuk mengaktifkan setiap Pusat Daerah Mengundi dengan aktiviti dan program Setiap Hari Ada Program' (SHAP).
Menurut beliau,peruntukan kewangan juga telah diberikan oleh UMNO Negeri dan Bahagian sebagai kos perbelanjaan mengatur aktiviti yang boleh dirancangkan di peringkat PDM bila-bila masa.Sehubungan itu,menurutnya lagi,PDM Manek Urai Baru yang turut membuat pelantikan semula Portfolio bersetuju membuat penyusunan semula sebagai langkah penambahbaikan untuk menggerakan program dan aktiviti PDM Manek Urai Baru secara lebih berkesan.
'Kita akan mempastikan setiap Ketua Portfolio baru mempunyai j/kuasa dan memahami fungsi tugas sebenar,'Ujarnya yang bercadang mengatur jadual khusus untuk merancakkan aktiviti di PDM Manek Urai Baru.Beliau juga memberitahu,pengubahsuaian telah dilakukan di bilik PDM yang mempunyai dua bilik untuk mesyuarat dan pentadbiran sementara alatan memasak turut disediakan untuk penyediaan makan minum.

03 di rantau panjang - Google Blog Search

03 di rantau panjang - Google Blog Search


Cinta Travel: KAWASAN BEBAS CUKAI <b>RANTAU PANJANG</b>

Posted: 27 Nov 2012 11:09 PM PST


RANTAU PANJANG, KELANTAN

Mengenai Rantau Panjang

Bandar Rantau Panjang adalah terletak bersempadan dengan Sungai Golok, Thailand merupakan pintu keluar – masuk dan pusat membeli belah yang utama di Jajahan Pasir Mas khususnya dan Negeri Kelantan amnya. Jaraknya hanya 25 km dari bandar Pasir Mas dan 40 km dari bandar Kota Bharu.
Rantau Panjang merupakan tempat kawasan bebas cukai yang kedua di Kelantan selepas Pengkalan Kubor Tumpat Kelantan. Bagi mereka yang gemar membeli belah barang-barang seperti pakaian, periuk, pinggang mangkuk, set tilam, dan sebagainya disini lah syurga membeli belah terbesar di Pantai Timur.
 
 Kemudahan Di Rantau Panjang
Bagi mereka yang baru saja menjejak kaki ke Rantau Panjang, tidak perlu risau mengenai kemudahan awam yang terdapat disini. Dari segi tempat letak kereta Majlis Daerah Pasir Mas menyediakan tempat yang lapang untuk meletakkan kereta dan bas persiaran/pelancongan. Kemudahan seperti surau dan tandas juga di sediakan di kawasan sekitar Pekan Rantau Panjang ini. Kemudahan seperti bank juga terdapat seperti ATM (Mybank). Jadi musim sekolah ini merupakan peluang bagi mereka yang gemar bercuti untuk membeli belah sambil makan angin di negeri Cik Siti Wan Kembang.
 
Masjid Yang Unik berlatar belakangkan pembinaan masjid di cina juga dibina di Pekan Rantau Panjang ini.

03 di dabong - Google Blog Search

03 di dabong - Google Blog Search


Eksklusif : Bandar Baru <b>Dabong</b> | :: cina islam | 2012 ::

Posted: 17 Feb 2006 07:22 AM PST

29 Syawal 1431 H
Oleh: Mr. President

Apa jadi dengan Projek ini??

Pernah disiarkan di dalam HARAKAH suatu tahun dahulu. Kenapa sekarang ini senyap sepi??? Mentang-mentang ianya di Dabong, semuanya jadi tak kena...

KUALA KRAI, 13 Feb - Dabong yang terkenal dengan keindahan Gunung Stong bakal menjadi pusat pertumbuhan utama di pedalaman Kelantan apabila sebuah bandar baru dibina di kawasan tersebut.

Menteri Besar, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, bandar baru itu dirancang di kawasan seluas 65 ekar yang terletak tidak jauh daripada jambatan baru Dabong - Jelawang.

Katanya, pelbagai infrastruktur bakal dibina di kawasan tersebut antaranya, masjid, pejabat-pejabat kerajaan negeri dan Persekutuan, taman perumahan, balai polis, kompleks sukan, hentian bas dan stesen minyak.

"Saya berharap cadangan untuk membina masjid dan balai polis hendak dibuat di kawasan berdekatan bagi membolehkan mereka yang ditahan di lokap boleh mendengar azan dari masjid.

"Selain itu, perlu dipastikan lokasi masjid juga tidak jauh dari stesen minyak bagi memudahkan pelancong yang singgah dapat meninjau kawasan masjid. Kita perlu fikir cara bagi membolehkan orang bukan Islam juga berminat untuk berkunjung ke masjid," katanya pada program taklimat sempena lawatan kerja ke Majlis Daerah Dabong (MDD) semalam.

Selain itu, beliau berharap pihak berkuasa tempatan mencari kaedah sesuai untuk menarik kedatangan pelancong asing yang gemarkan keindahan alam semulajadi di Dabong. Terdapat tiga lokasi pelancongan utama di Dabong iaitu Gua Ikan, Gunung Stong dan Lata Kertas.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz juga kesal kerana kawasan rekreasi terbabit dicemari dengan unsur-unsur vandalisme.

Hadir sama, anggota Exco kerajaan negeri, Takiyuddin Hassan,

Pengarah Perancang Bandar dan Desa, Haji Mohamad Ibrahim, Yang Dipertua MDD, Haji Mat Jusoh Hussin, Penyelia DUN Dabong, Arifabillah @ Mohd Asri Ibrahim dan ahli-ahli majlis daerah.

Pekan Dabong terletak kira-kira 150 kilometer dari Kota Bharu dan 80 kilometer dari Bandar Kuala Krai. Ia boleh dihubungi melalui jalan raya simpang tiga Kuala Krai – Gua Musang di Sungai Syam ke Dabong dan Jeli – Jelawang - Dabong.

Mohamad berkata, bandar baru dicadangkan di Dabong memandangkan kedudukan pekan lama begitu sendat dan tidak sesuai lagi dibangunkan kerana terhalang dengan Sungai Galas dan landasan kereta api.

"Kita menjangka sekiranya penduduk Dabong mencecah 25,000 orang, pekan lama yang ada sekarang tidak sesuai lagi untuk menampung

jumlah tersebut," ujarnya. Bilangan penduduknya sekarang sekitar 13,000 orang. Pada sebelah malamnya, Menteri Besar mengisytiharkan MDD secara rasmi bagi menggantikan nama lamanya Majlis Daerah Kuala Krai Selatan.


03 di perupok - Google Blog Search

03 di perupok - Google Blog Search


Sapa PAS kasi riba N.Ajis kasi tanah .... untung isteri | The Unspinners

Posted: 25 Dec 2012 11:00 PM PST


Bukan Ngeh Nga saja sebat tanah di Gua Musang, isteri Nik Aziz, Datin Sabariah sendiri pun sama dok sebat tanah rakyat teroka hutan di Gua Musang untuk diri mereka. Alim ulamak? Lancau ... wali selipar!

Untung DatiN Sabariah kasi riba untuk Tok Guru tidor.


Entah dia tidur telentang atau tiarap ke dalam kelengkang isterinya?

Ahli-ahli dan penyokong PAS memang dapat bahagian dalam program Ladang Rakyat yang rembat tanah peneroka hutan Gua Musang untuk dikasi tauke Cina luaq usahakan tanah dan depa kaut bulan-bulan masuk akaun saja.

Bagi kroni-kroni Nik Aziz, depa dapat tanah-tanah lot seorang satu. Rupanya ramai depa dan laum keluarga yang dapat.


Rupanya bekas Timbalan Nik Aziz, Ustaz Halim ... diri, isterinya dan anaknya pun dapat. ADUN-ADUN dan penceramah PAS pun dapat tanah.

Entahlah mereka ini rajin kasi riba untuk Nik Aziz tidor ka?

Lihat senarai dari siaran The Unspinners tempoh hari di SINI

Dato' Nik Aziz Nik Mat 
- Lot 51 di kawasan Relai, Gua Musang bernilai RM40,000 pada 20 Disember 2000
- Lot No.31 dari kawasan Lojing yang bernilai RM35,000 pada 15 Disember 1997


Datin Tuan Sabariah (isteri Nik Aziz)
- Lojing 1, Lot 29, Gua Musang pada 21 Disember 1997
Dato' Abdul Halim Abdul Rahman
- Lot 99 di kawasan Relai, Gua Musang bernilai RM45,000 pada 18 Disember 2000
Datin Aminah Abdullah (isteri Abdul Halim) 
- Lot 100 di kawasan Relai, Gua Musang bernilai RM45,000
Adlina Abdul (anak Abdul Halim) 
- Lot 102 di kawasan Relai, Gua Musang bernilai RM45,000
YB Zulkifli Yaakob (ADUN Guchil)
- Lot 105 di kawasan Relai, Gua Musang bernilai RM44,000
YB Abdullah Yaakub (ADUN Air Lanas)
- Lot B08 di kawasan Jeli bernilai RM25,000
YB Omar Muhammad (ADUN Perupok)
- Lot B35 di kawasan Jeli bernilai RM36,000
YB Nasharuddin Daud (ADUN Meranti)
- Lot A120 di kawasan Jeli bernilai RM20,000
Penceramah Pas, Razak Abas
- Lot 37 di kawasan Jeli bernilai RM35,000

Nik Aziz ... Nik Aziz ... pandai tuduh orang rasuah dan seleweng tapi diri sendiri itu dua kali lima. Dia tunjuk alim dan baik tapi curi tanah rakyat.

Luar saje nampak alim dan konon ngajaq kat Mesejid tapi sebenarnya ....


ads