Jumaat, 25 Mei 2012

03 di kota bharu - Google Blog Search

03 di kota bharu - Google Blog Search


Uthaya Sankar SB: Meraikan Kepelbagaian <b>di Kota Bharu</b>

Posted: 10 May 2012 04:00 PM PDT

Kunjungan saya ke Kota Bharu, Kelantan pada 11-14 Mac 2012 memberi peluang untuk mendapatkan maklumat, gambaran dan fakta sebenar berhubung pelbagai perkara.
Hal ini amat penting kerana orang ramai selalu disuapkan dengan maklumat yang tidak benar dan berniat jahat mengenai apa-apa perkara yang berlaku di Kelantan.
Atas dasar itulah juga sebenarnya saya ke sana; iaitu untuk melihat sendiri keadaan di Kota Bharu dan menulis beberapa artikel berdasarkan apa yang saya lihat, baca, dengar dan alami sendiri.
Sebaik bas ekspres yang saya naiki masuk ke sempadan Kelantan menerusi Gua Musang, saya asyik memandang keluar tingkap bas untuk melihat apakah benar negeri itu "mundur" dan "miskin" sebagaimana dilaung-laungkan pihak tertentu.
Anehnya, sepanjang perjalanan dari Gua Musang ke Kota Bharu, kehijauan, kemajuan, pembangunan serta persekitaran yang saya perhatikan sama sahaja seperti yang biasa saya lihat di Ipoh, Taiping, Shah Alam, Klang, Seremban, Johor Bahru dan mana-mana tempat lain.
Gambaran yang selalu dimomokkan adalah bahawa Kelantan bukan sebuah negeri yang sesuai bagi penduduk pelbagai kaum, adat, budaya dan agama. Kononnya pentadbiran berteraskan Islam yang menjadi amalan Kerajaan Negeri "menindas" penduduk kaum dan agama lain.
Saya pernah ke Kota Bharu pada 1995 dan kini kali kedua saya ke sana. Saya pernah bertemu Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada 1995 bersama-sama sekumpulan penulis dan kini kali kedua saya berpeluang bertemu tokoh itu.
Ada pelbagai perkara menarik yang saya perhatikan dan alami di Kota Bharu. Misalnya, saya tidak sendirian dalam perjalanan mengelilingi bandar ini. Rohani Deraman dari Johor Bahru, Zainab Ngah dari Terengganu, Roshidayu Che Mat dan suaminya dari Shah Alam, serta Nur Hidayah dan Abdul Mutalib Awang dari Kota Bharu sentiasa bersama-sama saya dalam mengunjungi pelbagai tempat.
Begitu juga, apabila sekumpulan penulis di Kelantan mendapat tahu – menerusi Facebook – mengenai kedatangan kami, mereka turut mengatur pertemuan-pertemuan kecil untuk berkongsi pengalaman dan cerita.
Saya akan menceritakan secara lebih khusus mengenai pelbagai perkara di Kelantan dalam artikel akan datang. Bahagian pertama ini pula semacam pengenalan umum berdasarkan pengalaman saya di Kota Bharu selama empat hari.
Kalau ada sesiapa mengatakan bahawa penduduk Bukan Melayu dan Bukan Islam di Kelantan tidak diberi layanan baik, kata-kata itu adalah dusta. Hasil pengalaman saya di sini – serta pertemuan dengan orang ramai – kepelbagaian kaum, adat, budaya dan agama sebenarnya "diraikan" di Kelantan.
Selepas Sarawak dan Sabah, konsep sebenar perpaduan, persefahaman dan hormat-menghormati antara kaum/agama jelas kelihatan di Kelantan. Hakikat ini pasti sahaja jauh berbeza dengan gambaran buruk yang selalu diberikan pihak tertentu mengenai suasana di Kelantan.
Nasihat saya amat mudah: jangan percaya kata orang, sebaliknya pergi sendiri ke Kelantan untuk mengetahui perkara sebenar. Malah, itulah juga nasihat yang diberikan rakan-rakan di Facebook apabila saya melahirkan keinginan untuk mengunjungi Kota Bharu pada akhir Februari lalu.
Walaupun saya pergi tanpa sebarang perancangan dan jadual aktiviti, ternyata jadual saya menjadi amat padat sebaik tiba di Kota Bharu. Pertemuan bersama golongan penulis yang dikenali serta baru dikenali, peluang berbual bersama pihak berkuasa tempatan dan ahli politik, perkongsian maklumat bersama pegawai kerajaan negeri, berkongsi cerita bersama pemandu pelancong ...
Agak menarik juga bahawa beberapa penulis di Kelantan secara khusus meminta saya menjelaskan isu sebenar berhubung kontroversi novel Interlok Edisi Murid. Saya sangka isu itu selesai berikutan keputusan Kementerian Pelajaran Malaysia menggantikan novel itu dengan novel Konserto Terakhir.
Namun, siapa sangka bahawa ada pihak yang cuba memutar-belit kisah sebenar dengan memberi gambaran bahawa saya dan Kumpulan Sasterawan Kavyan (Kavyan) mahu novel Interlok (edisi asal) diharamkan.
Pada masa sama, saya tidak terkejut kerana memang ada puak tertentu yang sedang bergerak secara "underground" di Lembah Klang dengan menyebarkan fitnah bahawa saya dan Kavyan adalah golongan "pelampau" dan "anti-Melayu" serta kami dan karya kami perlu dipulaukan.
Maka, kunjungan saya ke Kota Bharu juga membuka ruang dan peluang secara tidak dirancang untuk memberikan maklumat tepat mengenai keseluruhan isu berkaitan novel Interlok Edisi Murid serta fitnah yang disebarkan puak tertentu.
(Tentu sahaja Tokoh Lidah Bercabang, Encik Limau, Raja Serigala Bahasa, Penerima Anugerah Laut, Timah Wangi dan rakan-rakan mereka tidak menyangka saya akan ke Kelantan serta berpeluang mendedahkan perkara sebenar berhubung perkara tersebut.)
Dari segi makanan, saya tidak menghadapi sebarang masalah. Malah, nampaknya penduduk Kelantan lebih sensitif mengenai apa yang tidak boleh dimakan oleh orang lain.
Kalau di Kuala Lumpur, sering kali ada pihak yang menghidangkan daging lembu dan memberi alasan bahawa mereka tidak tahu kaum India beragama Hindu tidak makan daging itu. Sebaliknya, selama empat hari saya di Kota Bharu, saya tidak berhadapan dengan sikap seperti itu.
Kunjungan ke Kota Bharu juga membuka ruang pertemuan bersama Rohani Deraman dan Amy Suzani Mohd Ainuddin yang menjadi mangsa royalti teks Komsas. Kami sempat juga berkongsi maklumat dan pandangan bersama-sama peguambela dan peguamcara, Mohammad Faizal Che Yusof.
Agak menarik juga untuk diperhatikan bahawa perancangan kunjungan ini serta perjalanan saya selama empat hari di Kota Bharu membuktikan semangat perpaduan sebenar dalam kalangan semua individu yang terlibat. Sesungguhnya, kami meraikan kepelbagaian yang wujud.
Ternyata saya amat beruntung kerana berpeluang berkunjung ke Kota Bharu untuk merasai sendiri suasana sebenar di sana. Banyak pengalaman yang ditimba dan banyak juga sesi perkongsian maklumat.
Semuanya akan saya gunakan untuk menulis beberapa artikel agar orang ramai mampu mendapatkan gambaran sebenar mengenai Kelantan amnya dan Kota Bharu khasnya. Sekurang-kurangnya kita tidak akan terus "tertipu" dengan dakyah palsu yang disebarkan pihak tertentu.

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di pengkalan chepa</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di pengkalan chepa</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 12:00 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]"Di Pengkalan Chepa kerajaan pusat bina kompleks Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia untuk beri kemudahan kepada nelayan kita mendaratkan ikan tetapi gagal…. kerana apa…kompleks ini gagal kerana muara airnya ...

di negeri kelantan - Google Blog Search

di negeri kelantan - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: <b>di negeri kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 11 May 2012 01:28 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: <b>di negeri kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2012 01:21 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: <b>di negeri kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Apr 2012 01:31 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Perit Jerih <b>Di</b> Awal Pentadbiran Kerajaan <b>Negeri Kelantan</b> – Tuan <b>...</b>

Posted: 12 Apr 2012 01:11 AM PDT

Surat terbuka kepada pejuang Melayu April 17, 2012

Ramai kalangan individu dan kumpulan yang mengisytiharkan menjadi pejuang Melayu, secara laungan lisan yang bersuara dan tulisan yang dicatit di dada akhabar, majalah dan sepanduk yang direntang, semuanya penuh bersemangat yang berkobar-kobar, sehingga sanggup melakukan apa sahaja. Bagi penganut Islam, yang menjadi kebanggaan bangsa Melayu juga, wajiblah ben […]

webmaster@pas.org.my (Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang)

03 di demit kelantan - Google Blog Search

03 di demit kelantan - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di demit kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di demit kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 12:00 AM PDT

[unable to retrieve full-text content][unable to retrieve full-text content]Salam perjuangan… Memandangkan Kelantan telah di perintah oleh PAS selama 22 tahun bermula 1990 hingga 2012 dan pernah memerintah 18 tahun sebelum ini iaitu bermula 1960 ...

03 di jeli kelantan - Google Blog Search

03 di jeli kelantan - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di jeli kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di jeli kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Apr 2012 11:38 AM PDT

URL Sumber Asal :-

MAJLIS PERJUMPAAN KSU BERSAMA ANGGOTA RELA NEGERI <b>...</b>

Posted: 15 Apr 2012 07:22 AM PDT

Jeli, 14 April 2012 – Satu majlis Perjumpaan Ikatan Relawan Rakyat Malaysia bersama Y.Bhg Tan Sri Mahmood Bin Adam, Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri telah diatur bersempena dengan lawatan kerja Tan Sri KSU ke Kelantan.

Dalam ucapannya, beliau berharap agar anggota RELA yang ada bersama-sama KDN membantu menjaga keselamatan dan kesejahteraan Negara. Dalam majlis yang sama Tan Sri KSU turut berkesempatan untuk memakaikan Pangkat Kehormat RELA kepada Y.Bhg Dato' Makhtar Bin Mustapha, Pengarah Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) Negeri Kelantan.

Hadir sama Dato' Mustafa Bin Haji Ibrahim, Ketua Pengarah RELA Malaysia dan juga rombongan-rombongan dari setiap jabatan yang terlibat.

,

BLOG KELANTAN: 03 <b>di jeli kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Mar 2012 02:52 PM PST

URL Sumber Asal :-

GAMBAR BANNER KEPERLIAN MENYAMBUT PM NAJIB KE <b>JELI</b> <b>...</b>

Posted: 02 Mar 2012 02:53 PM PST

Najib Kena Perli Dengan Rakyat Kelantan

Gambar banner di ambil di kawasan jeli, kelantan 2 Mac 2012 tempat di mana Najib akan mengadakan pertemuan dengan rakyat kelantan 2/3/2012. Dan banner di atas disediakan untuk menyambut kehadiran Najib ke jeli, kelantan 2 Mac 2012.

KREDIT GAMBAR AMENOWORLD.BLOGSPOT.COM

Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

03 di perupok - Google Blog Search

03 di perupok - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di perupok</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di perupok</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di perupok</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Apr 2012 09:45 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Adun PAS <b>Perupok</b>???Errr macam mana pulak <b>...</b> - ISLAM FOR ALL....

Posted: 28 Feb 2012 07:43 PM PST

Adun PAS Perupok??? Errr macam mana pulak kita nak tentukan ini adalah Gambar Adun PAS Perupok? Rileks…..segala galanya akan di bongkarkan!!! Gambar yang pastinya Hangat Pecah Panggung lah beb gua cakap lu, emmm jangan kita lupa setiap yang di lakukan Adun perupok di lihat oleh masyarakat dan Takdir Allah yang maha Besar telah memberikan kami peluang untuk memperolehi Bukti bahawasanya Adun PAS Perupok memang Kaki Tino!!! Gambar SEBENAR Milik Adun PAS Perupok Akan kita Sebarkan walaupun mendapat tentangan dari pelbagai pihak yang cuba membayar Kami team Nadi Rakyat agar isu Adun PAS Perupok ini di diamkan dan di Halalkan. Kami Team Nadi Rakyat juga sudah bersiap sedia di atas segala kemungkinan yang berlaku sebagaimana isu Adun PAS Selising yang telah cuba melakukan tindakan luar batasan dengan melanggar dan Menetak Ustaz Saidi Saksi yang menangkap nya Berkhalwat di atas kereta Api. Sampai ke hari ini juga tidak ada tindakan yang di ambil oleh Adun PAS Selising dalam mengheretUstaz Saidi dan Kami team Nadi Rakyat ke Mahkamah…awat jadi lagu tu? Takut Pendedahan akan terus di bongkarkan? Kita ada Undang Undang. So jika nak Lawan maka Kita Lawan di Mahkamah!!! Siap Sedia Wahai Pejuang Pejuang Cyber Pro Kerajaan, Kita Akan BONGKAR Satu Lagi Siri MAKSIAT Yang DI Lakukan Pemimpin PAS. Buat Pejuang Cyber Pakatan Haram Terutama PAS, Sila Balas Pendedahan Kami Ini Jika Kami FITNAH. Namun Sebelum Menyerang Seeloknya Bertanyakan Kepada Adun PAS Perupok Akan Kebenarannya. Psssttt..Dasyat gambar nye….hebat juga Puak PAS ni…Rakus dan Gila Seks!!! Advertisement Share this: Facebook Twitter LinkedIn Email Print Like this: Like Be the first to like this post. Posted by Terompah Besi ™ on February 19, 2011 in Isu Politik. Leave a Comment About Terompah Besi ™ Socialize themselves to the local community, approachable and were brought to talk. Like to help those who need help and assistance and indirectly involved in the body of volunteers. Follow on Facebook. https://www.facebook.com/terompahbesi and Twitter: @terompahbesi or TB BlackBerry Messenger PIN No: 2268089C - Always Be Connected OnLine. View all posts by Terompah Besi ™ »

BLOG KELANTAN: 03 <b>di perupok</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Apr 2012 09:52 AM PDT

URL Sumber Asal :-

CINTA ITU MENGASYIKKAN 1: BILA AGAMA KURANG DIDADA <b>...</b>

Posted: 11 Feb 2012 11:40 PM PST

Janda tiga anak Thailand ke tali gantung


SHAH ALAM - Seorang wanita warga Thailand dijatuhi hukuman gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi di sini semalam selepas didapati bersalah mengedar dadah jenis kokain seberat 765.9 gram dengan cara menelannya dua tahun lepas.
Hakim Noor Azian Shaari menjatuhkan hukuman itu selepas berpuas hati bahawa pembelaan Raveeploy Sangkam, (gambar) 28, dari Bangkok gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan.
Dia didakwa melakukan kesalahan itu di tandas bilik Wad 6B, Hospital Serdang, di antara pukul 6.35 petang 5 November dan pukul 11.05 malam pada 8 November 2010.

Resort bertukar karaoke diserbuINILAH resort yang diubah suai menjadi pusat karoake di Pantai Perupok, Bachok kelmarin.BACHOK - Tidak serik. Tidak sampai sebulan selepas kali pertama diserbu, sebuah resort yang diubah suai menjadi pusat karaoke di Pantai Perupok dekat sini diserbu sekali lagi kerana didapati terus menjalankan kegiatan tersebut malam kelmarin.
Ketua Polis Daerah Bachok, Deputi Superintendan Ab. Rahim Che Ghani berkata, bertindak atas maklumat awam dan hasil risikan selama seminggu, sepasukan lapan anggota yang diketuai oleh Inspektor Mohd. Kamal Bawa menyerbu premis berkenaan pada pukul 12.10 malam.
Menurut beliau, dalam serbuan tersebut polis menahan enam orang pelanggan terdiri daripada empat lelaki dan dua perempuan berusia antara 19 hingga 51 tahun.
"Mereka yang ditahan termasuklah seorang guru dan dua pelajar termasuk salah seorang penuntut di sebuah kolej manakala yang lain merupakan nelayan dan peniaga.
"Ketika serbuan, terdapat tiga pelanggan termasuk seorang perempuan berada dalam sebuah bilik dan sedang menyanyi manakala tiga lagi juga termasuk seorang remaja perempuan berada di depan premis berkenaan dipercayai menunggu giliran untuk berkaraoke," kata beliau ketika dihubungi semalam.

Dua bayi maut akibat wabak AGE di Hilir PerakHANG SOON melawat seorang daripada enam pesakit AGE yang sedang dirawat di Hospital Tapah semalam.TAPAH – Sebanyak dua kematian akibat wabak Acute Gastroenteritis (AGE) atau penyakit berjangkit bawaan air dan makanan direkodkan di daerah Hilir Perak di sini.
Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Alam Sekitar dan Sumber Manusia Perak, Datuk Dr. Mah Hang Soon berkata, dua kes tersebut membabitkan kanak-kanak masing-masing berusia 10 dan dua bulan pada minggu lalu.
Katanya, walaupun Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) masih menyiasat punca sebenar kematian, pihaknya percaya ia disebabkan daripada renjatan akibat kekurangan air dalam badan.
"Kita tidak dapat buat spekulasi punca sebenar sama ada sebab bakteria atau virus kerana kedua-dua bayi berkenaan tidak pernah mendapatkan rawatan di klinik kesihatan kerajaan sebelum kematian," katanya selepas melawat pesakit-pesakit kes berkenaan di Hospital Tapah di sini semalam.

47 rumah rosak dilanda ributSEBUAH kereta rosak dihempap pokok durian akibat ribut di Kampung Padang Lalang, Nibong Tebal kelmarin.NIBONG TEBAL - Sebanyak 47 rumah di beberapa kampung di sekitar kawasan Tasek di sini mengalami kerosakan teruk akibat dilanda ribut malam kelmarin.
Kawasan yang terlibat dalam kejadian selama 20 minit bermula pukul 8 malam itu ialah Kampung Tasek, Kampung Sekolah, Kampung Seberang Tasek, Kampung Padang Lalang, Kampung Kepala Gajah, Taman Puteri Gunung, Kampung Balik Bukit dan Kampung Sepulau.
Kejadian itu juga menyebabkan beberapa kereta dan motosikal rosak akibat dihempap bumbung dan pokok.
Bagaimanapun, tiada kehilangan jiwa dilaporkan.

Keluarga miskin terpaksa berlaparRAHMATUNISA (dua dari kiri) memberi susu kepada anak bongsunya sambil diperhatikan Muhammad Nor (dua dari kanan) dan dua anak mereka di George Town semalam.GEORGE TOWN - Kesempitan hidup menyebabkan sebuah keluarga yang tinggal di flat Sungai Pinang dekat sini kerap berlapar kerana kehabisan bekalan makanan.
Berikutan itu, Muhammad Nor Abdullah, 33, dan isterinya, Rahmatunisa Jeelani, 33, serta empat anak mereka yang berusia di antara dua hingga 15 tahun terpaksa mengharapkan sumbangan daripada jiran-jiran.
Malah, keluarga itu hanya menunggu masa untuk diusir keluar akibat tidak mampu membayar sewa rumah yang tertunggak sejak enam bulan lalu.
Rahmatunisa yang bekerja sebagai tukang cuci di sebuah bank di sini juga sedih apabila anak sulungnya, Muhammad Saiful Rahman, 15, terpaksa berhenti sekolah baru-baru ini disebabkan kekangan kewangan.
"Dengan pendapatan hanya RM500 sebulan, saya terpaksa menanggung semua perbelanjaan rumah kerana suami hanya mengambil upah menjaga gerai buah dengan gaji RM10 sehari," katanya di sini semalam.

Hamza hina Rasulullah ditangkap


KUALA LUMPUR - Seorang penulis Arab yang dikehendaki pihak berkuasa Arab Saudi kerana didakwa menghina Islam dan Nabi Muhammad SAW akan dihantar pulang ke negara itu selepas proses dokumentasi terhadapnya selesai.
Mohammad Najeeb A. Kashgari atau lebih dikenali sebagai Hamza Kashgari, 23, ditahan pada pukul 9.40 pagi di balai berlepas Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang kelmarin ketika dia mahu meninggalkan Malaysia.
Sebelum ditahan, dia yang merupakan kolumnis akhbar Al-Bilad di Arab Saudi dipercayai telah berada di negara ini sejak dua hingga tiga hari lalu selepas melarikan diri dari negaranya.
"Hamza ditahan polis negara ini atas permintaan pihak berkuasa Arab Saudi kerana didakwa menghina Islam dan Nabi Muhammad SAW pada sambutan Hari Maulidur Rasul baru-baru ini," kata satu sumber di sini semalam.

Artis tunai umrah


LEGA dan syukur Diva mendengar bila selebriti kita ramai yang mahu menunaikan umrah tahun ini. Tidak kira usia dan status, masing-masing punya masa tersendiri untuk mengerjakan ibadah dengan cara dan kudrat masing-masing.
Diva dengar antara artis yang akan mengerjakan umrah ialah Aizat, Noh, Altimet dan Youk Bunkface. Diva tumpang bangga kerana mereka ini muda-muda lagi dan sememangnya rajin bekerja.
Diva dengar, aktres cantik dan manis bertudung Irma Hasmie turut mengerjakan umrah buat kali ketiga. Begitu juga dengan Alyah yang akan menjejakkan kaki ke Tanah Suci. Diva tumpang gembira dan senyum. Semoga nanti sampai juga masa Diva untuk ke sana.

BLOG KELANTAN: 03 <b>di perupok</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 09:06 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di perupok</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Tinta Seorang Serikandi: Jalan-jalan...

Posted: 29 Apr 2012 09:46 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Latar Belakang Pendidikan, bermula dari Pra di Pasti Perupok,and then at Sek Rendah Perupok, and sambung di Maahad Amir Indera Petra and now study at UKM, Bangi dlm courses "The FaCulty of Educatione( Islamic of ...

03 di ketereh - Google Blog Search

03 di ketereh - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>Di</b> Majlis Daerah <b>Ketereh</b> ~ info kerjaya | jawatan <b>...</b>

Posted: 10 May 2012 11:18 PM PDT

Permohonan adalah dipelawa daripada Rakyat Negeri Kelantan Darul Naim yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan untuk mengisi kekosongan jawatan berikut di MAJLIS DAERAH KETEREH PERBANDARAN ISLAM, 16450 KOTA BHARU, KELANTAN.

1. PENOLONG PEGAWAI TADBIR
2. PENOLONG AKAUNTAN
3. PEMBANTU AKAUNTAN
4. PEMBANTU TADBIR (P/O)
5. PEKERJA AWAM

Permohonan hendaklah menggunakan Borang Permohonan Jawatan Di dalam Perkhidmatan Majlis Daerah Ketereh Perbandaran Islam yang boleh diperolehi dengan bayaran RM2.00 di Pejabat Majlis Daerah Ketereh Perbandaran Islam Bahagian Pentadbiran , 16450 Kota Bharu, Kelantan. Borang juga boleh didapati dengan menghantar sampul surat 20cm x 23cm bersetem, wang pos RM2.00 dan beralamat sendiri. Sila nyatakan nama jawatan yang dipohon di kiri sebelah atas sampul berkenaan semasa mengembalikan borong permohonan.

Permohonan yang telah lengkap hendaklah dihantar ke alamat berikut :-

YANG DIPERTUA
MAJLIS DAERAH KETEREH PERBANDARAN ISLAM
16450 KOTA BHARU
KELANTAN

TARIKH TUTUP IKLAN : 27 MEI 2012

maklumat lanjut jawatan kosong sila klik sini

03 di pulau melaka - Google Blog Search

03 di pulau melaka - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di pulau melaka</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di pulau melaka</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di pulau melaka</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di pulau melaka</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

alanbaik : anak baik, menantu molek: Masjid Selat <b>Melaka di Pulau</b> <b>...</b>

Posted: 09 Feb 2012 06:16 AM PST

Sampai Pulau Melaka dah pukul 4 lebih. Nak pergi tengok show Wildlife Theatre Melaka yang session pukul 3 petang pun dah tak sempat. Pusing-pusing sampai hujung jalan. Dari jauh dah nampak kubah masjid. Masjid Selat Melaka terletak di penghujung jalan dan strukturnya dibina atas laut mengadap Selat Melaka.
Ini kali pertama aku sampai ke Pulau Melaka dengan bantuan GPS. Pulau Melaka bukanlah pulau semulajadi, sebaliknya ia dibina secara reclaimation works. Aku rasa Pulau Melaka ni dibina sebagai daya tarikan pelancong, tetapi bila sampai ke sini, aku tengok ada bangunan lot kedai yang siap tetapi belum dihuni, ada yang dalam pembinaan dan ada jugak projek terbengkalai, tak taulah apa sebabnya. Macam mana nak tarik pelancong? Nasib baiklah ada Wildlife Theatre Melaka dan Masjid Pulau Melaka.
Selat Melaka, dikenali sebagai selat terpanjang dan tersibuk di dunia.
Tersangatlah cantiknya dekor kat cermin pintu masuk masjid ni.
Berlatarbelakang Selat Melaka. Cantiknya pemandangan kat sini. Kalau ada kesempatan bolehlah singgah sembahyang di sini dan nikmati panorama yang sungguh mengasyikkan.

BLOG KELANTAN: 03 <b>di pulau melaka</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2012 01:14 AM PDT

URL Sumber Asal :-

rancangan projek <b>di pulau melaka</b>..........

Posted: 06 Mar 2012 02:03 AM PST

Tahukah Anda? Pulau Melaka....
Pulau Melaka merupakan sebuah pulau buatan manusia yang terletak di negeri Melaka, Malaysia. Di sini terdapat sebuah masjid yang dinamakan Masjid Selat. Namun, kebanyakan kedai-kedai di sini kelihatan terbengkalai dan tidak berpenghuni. Terdapat sebuah jambatan yang dihubungkan dengan daratan dari Melaka Raya.
Terbaru, kerajaan negeri telah mengambil inisiatif untuk menjadikan Pulau Melaka sebagai kawasan tumpuan pelancong dengan membina Taman Ikan Lumba-lumba dan Pertunjukan Singa Laut. Selain itu, pembinaan Kota Arab (Arab City) di Pulau Melaka juga dapat menarik pelancong-pelancong Arab ke Melaka.

pelan rancangan projek di pulau melaka........
3. SEA FRONT APARTMENTS MELAKA
( tidak ada maklumat lagi )
( tidak ada maklumat lagi )
( tidak ada maklumat lagi )
6. WILDLIFE THEATRE MELAKA

( tidak ada maklumat lagi )
( tidak ada maklumat lagi )
9. MALAYSIA EYE DAN THEME PARK

BLOG KELANTAN: 03 <b>di pulau melaka</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Apr 2012 01:19 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Kenangan <b>Di</b> Selat <b>Melaka</b> 2 « Duacongkak&#39;s Spot

Posted: 04 Apr 2012 10:37 PM PDT

Kenangan Di Selat Melaka 2

Dikirim dalam Uncategorized tagged pada 1:37 pm oleh duacongkak

Pelayaran ke Pulau Pisang.

Semakin hampir ke Pulau yang dituju dan penglihatan semakin jelas. Hati membara melihat bentuk pulau yang bakal di jejaki tidak lama lagi. Selama ini hanya memandang dari daratan dan kini berpeluang lihat didepan mata.

 Air laut Selat Melaka agak tenang dan sesekali dialun dengan gelombang kecil dan terasa bagaikan dibuai lembut, menggamit kehadiran kami ke Pulau Pisang. Deruan angin dari pergerakan bot menghilangkan sedikit rasa kepanasan bahang mentari dan juga pantulan dari air laut. Semua itu tidak dihiraukan apabila pandangan Pulau berada didepan mata, semangat untuk jejakkan kaki di Pulau semakin membara.

Teruja sekali bila melihat bentuk Pulau kecil yang berada dipenghujung Pulau Pisang yang lebih besar. Pulau ini dikenali dengan nama Pulau Sauh. Dari jauh atau jika dilihat dari daratan, kita hanya nampak sebuah pulau saja, tapi bila dihampiri rupanya ada pulau pulau kecil lagi. Salah satu adalah Pulau Sauh ini yang dapat dilihat dengan jelas melalui gambar di bawah.

 Akhirnya Pengkalan Jeti untuk bot berlabuh sudah dapat dicapai tangan. Setelah tali bot diikat, tanpa membuang masa lagi, kaki kanan melangkah dan memijak jeti yang menganjur ketengah laut. Kehijauan air memukau pandangan mata dan nampak segar bersama desiran bayu yang lembut tapi terasa pula bahang panas. Badan berpeluh peluh dan membasahi baju yang dipakai. Rupa rupanya jeket keselamatan yang dipakai sewaktu dalam bot tidak ditanggalkan sehingga kawan menegur. Betapa malunya waktu itu kerana disindir oleh kawan kawan. Nampak sangat kemaruknya diri ini untuk melihat suasana Pulau tanpa disedari jeket keselamatan masih dipakai.

 

Kelihatan pantai pulau yang berbatu…disangkakan pantai pulau ini berpasir, rupanya penuh dengan batu batu yang cantik. Dapat dilihat corak hakisan air yang berlapis.

 

Pondok persinggahan untuk berehat yang dibuat dipersisiran pantai berbatu. Sewaktu kehadiran kami disini rupanya tiada sesiapa dalam pondok tersebut. Mungkin tuannya belum datang atau mungkin ianya dibina hanya untuk berahat atau berteduh sewaktu musim hujan atau ribut. Pondok yang dibina oleh nelayan nelayan.

 

Juga terdapat pondok milik kerajaan yang juga kosong sewaktu kami sampai, bertutup dan berkunci.

 

Tidak jauh dari pantai, kita kena mendaki pula untuk melihat suasana yang ada di pulau. Rupa rupanya dibahagian atas bukit ini terdapat beberapa pondok yang kecil dan comel milik individu yang menjaga kebun dan dusun. Ternyata diatas pulau pisang ini banyak pokok pokok buah buahan seperti mempelam, kuini, pokok kedondong dan pelbagai lagi. Nasib kurang baik sewaktu kehadiran kami, bukannya musim buah buahan. Jika tidak, dapat juga merasai keenakan buahnya. Pondok yang ada ini tanpa penghuni dan mungkin bukan musim buah maka tuannya tidak hadir. Apa pun kelihatan persekitarannya amat bersih dan seperti diselia selalu. 

 

Pokok besar berdiri tegak, sayangnya masih belum berbuah.

 

Betapa tingginya pokok besar ini, dan sekiranya berbuah tentu sekali sukar untuk diambil buahnya.

 

Mengharapkan buah tidak dapat, keadaan pulau pula sunyi rupa rupanya ada seekor labah labah bersarang. Niat dihati ingin mendapatkan gambar unggas atau hidupan lain yang ada, rupa rupanya labah labah saja yang jadi perhatian maka, ambil juga gambarnya untuk kenangan.

 

Labah labah yang menyambut kedatangan kami di Pulau ini…

Hasrat dihati ingin memanjat lebih tinggi lagi untuk melihat bahagian puncaknya, apakan daya dihari ketibaan kami keadaan air laut sudah hampir surut dan tidak mengizinkan kami tinggal lebih lama. Sebelum bot tersadai lebih baik kami beredar dulu…jika ada masa yang terluang lagi akan saya jejakkan kaki hingga kebahagian puncaknya, dimana terdapat rumah api untuk panduan kepada kapal kapal yang menggunakan laluan di Selat Melaka.

Kena tunggu dimasa akan datang untuk dapatkan suasana dipuncak Pulau.

BLOG KELANTAN: 03 <b>di pulau melaka</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Apr 2012 01:09 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Pilihan Anda!: Remaja asyik beromen <b>di Pulau</b> Konek...eh! <b>Pulau</b> <b>...</b>

Posted: 12 Apr 2012 10:33 AM PDT

|

ALOR GAJAH: Memalukan apabila ada pasangan muda mudi yang mabuk cinta tanpa segan silu memadu asmara di kawasan tersorok di Pulau Konet, Kuala Sungai Baru, dekat sini.Pulau terletak di Kampung Telok Gong itu kini dikatakan menjadi tumpuan pasangan bercinta melakukan perbuatan itu tanpa mengira waktu dengan menjadikan celah batu dan tebing bukit sebagai port melakukan aksi terlarang.

Perbuatan terbabit meresahkan penduduk berhampiran pulau berkenaan khususnya penduduk Kampung Telok Gong yang tidak tahan dengan perlakuan sumbang terbabit.

Penduduk, Hasni Yang Ghazali, 50-an, berkata, keadaan pulau yang kecil memudahkan pasangan menyorok di celah pokok ketapang yang merimbun selain di sebalik tebing bukit di pinggir pantai untuk melakukan aksi itu.

"Mereka ini tidak hiraukan kehadiran orang ramai yang datang ke pulau ini untuk beriadah dan memancing ikan. Mereka dengan selamba melakukan aksi peluk cium bersama pasangan masing-masing.

Ayam baik punya! 50% off! #50PercentSoGood

"Ada pasangan masuk dalam pulau waktu air surut dan meninggalkan kenderaan di daratan dan pulang semula selepas mereka puas berasmara," katanya.

Beliau berkata, baru-baru ini terdapat satu pasangan kekasih terkandas beberapa jam sebelum diselamatkan anggota penyelamat selepas air laut pasang mendadak ketika mereka leka memadu asmara.

Menurutnya, kejadian itu sepatutnya menjadi teladan dan peringatan kepada pasangan lain, namun tambah mengejutkan apabila semakin ramai pasangan masuk ke pulau yang dianggap 'port' terbaik untuk melakukan maksiat.

"Bukan saja kegiatan maksiat, malah sampah dan botol arak yang dibuang pengunjung juga turut mencacatkan pemandangan di pulau ini.

"Sikap suka membuang sampah di merata-rata tempat boleh mencemarkan keindahan semula jadi pulau ini," katanya.

Seorang lagi penduduk dikenali Wahab, 61, berkata, perbuatan pasangan kekasih melakukan aksi mengghairahkan dengan bercumbuan dan berpelukan di dalam semak di sekeliling pulau amat memalukan.

"Hilang segala segan silu pasangan kekasih ketika berada di pulau ini apabila mereka dengan rakus berpelukan tanpa sedar aksi diperhatikan orang ramai.

Sementara itu, Pengerusi Pegawai Syarak negeri merangkap Imam (1) Masjid Tanjung Bidara, Datuk Abu Khir Jamaluddin berkata, pengunjung pulau berkenaan dinasihatkan supaya tidak melakukan perbuatan berkenaan demi keharmonian bersama.

"Pulau ini adalah destinasi pelancongan dan lokasi tumpuan pemancing melakukan aktiviti itu dan ia seharusnya tercemar dengan perbuatan maksiat.

"Mereka yang ada niat tidak baik ke pulau berkenaan diminta mengubah fikiran dan segera bertaubat," katanya di sini, semalam.

Metro
Share/Bookmark

Posted by Desperado on 8:33 AM. Filed under , .
© 2008 - 2012 Desperado, Hakcipta Terpelihara.

Semua tulisan, pendapat, komen dan foto yang ada di blog ini MILIK ASAL PENULISNYA yang dikutip dari pelbagai sumber di dalam internet melainkan dinyatakan sebaliknya. PENULIS tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang diperolehi daripada blog ini.

BLOG KELANTAN: 03 <b>di pulau melaka</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 01:12 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di pulau melaka</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

alanbaik : anak baik, menantu molek: Masjid Selat <b>Melaka di Pulau</b> <b>...</b>

Posted: 09 Feb 2012 06:16 AM PST

Sampai Pulau Melaka dah pukul 4 lebih. Nak pergi tengok show Wildlife Theatre Melaka yang session pukul 3 petang pun dah tak sempat. Pusing-pusing sampai hujung jalan. Dari jauh dah nampak kubah masjid. Masjid Selat Melaka terletak di penghujung jalan dan strukturnya dibina atas laut mengadap Selat Melaka.
Ini kali pertama aku sampai ke Pulau Melaka dengan bantuan GPS. Pulau Melaka bukanlah pulau semulajadi, sebaliknya ia dibina secara reclaimation works. Aku rasa Pulau Melaka ni dibina sebagai daya tarikan pelancong, tetapi bila sampai ke sini, aku tengok ada bangunan lot kedai yang siap tetapi belum dihuni, ada yang dalam pembinaan dan ada jugak projek terbengkalai, tak taulah apa sebabnya. Macam mana nak tarik pelancong? Nasib baiklah ada Wildlife Theatre Melaka dan Masjid Pulau Melaka.
Selat Melaka, dikenali sebagai selat terpanjang dan tersibuk di dunia.
Tersangatlah cantiknya dekor kat cermin pintu masuk masjid ni.
Berlatarbelakang Selat Melaka. Cantiknya pemandangan kat sini. Kalau ada kesempatan bolehlah singgah sembahyang di sini dan nikmati panorama yang sungguh mengasyikkan.

ads