Rabu, 8 Februari 2012

03 di tumpat - Google Blog Search

03 di tumpat - Google Blog Search


BIRO R n D DARUSSYIFA: tokong siam <b>di tumpat</b>

Posted: 21 Jan 2012 08:09 AM PST

kes hari ni agak menarik, antaranya jin sekeluarga empat ekor mengaku dah ada dlm badan seorang makcik sejak lebih 20 tahun lepas, diupah dan berasal dari sebuah tokong di sempadan siam,hanya beberapa tahun lepas baru kehadirannya dirasai oleh keluarga makcik tersebut. dah puas pergi bomoh sehingga  sampai putus asa, akhirnya tergerak nak pergi DS, kali pertama mereka dtg. Mereka (jin2 ini) beragama buddha....ok sambung esok dah ngantuk ni...bukan apa sebab ada pengajaran dari cerita ni yg boleh dikongsi.

Patung buddha <b>di Tumpat</b> - blog*spot

Posted: 21 Jan 2012 03:24 PM PST

di kelantan terdapat sesuatu yang kita jarang dapat lhat di mana-mana negeri di malaysia iaitu patung buddha. salah satu patung buddha tersebut merupakan patung beddha terbesar di asia tenggara iaitu patung ""the sitting buddha'".

salah faham konsep agama di kelantan?
banyak patung buddha di kelantan tidak semestinya menunjukkan pihak kerajaan lemah atau salah konsep agama . ia menunjukkan di kelantan mempunyai nilai hak kebebasan beragama yang kuat dan bersih yang perlu ada di setiap hati masyarakat di malaysia.
 kita perlu menghormati agama lain di mana jua. ia mudah ditonjolkan oleh nabi muhammad S.A.W sendiri menerima apa jua agama di bawah tempat pemerintahan beliau termasuk sektor perniagaan dan lain-lain.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads