Jumaat, 9 Mac 2012

03 di chiku - Google Blog Search

03 di chiku - Google Blog Search


SAINS: Bahang PRU Dah Mula Terasa

Posted: 05 Mar 2012 08:10 PM PST


Pagi ini ada sahabat guru semasa bersarapan pagi di kedai makan pagi segera yang popular berdepan Toyota Motor Kota Bharu, Jalan Kuala Krai, memaklumkan bahawa beliau akan menghadiri taklimat pilihanraya selama dua hari.. sebagai PO (Polling Officer). Selesai saja terus ke pejabat dan di depan pintu utama Pusat Pentadbiran Kota Darulnaim terbentang satu kain rentang mengenai Kursus Untuk Petugas Pilihanraya bagi Parlimen Kubang Kerian.

Ehh.. rupanya SPR dah mengambil langkah persediaan untuk menjalankan pilihanraya yang akan dimaklumkan pada bila-bila masa dari sekarang. Klu mudah kini , Perdana Menteri kita kini sibuk melawat negeri-negeri berjumpa rakyat menerangkan dasar-dasar yang telah dan akan dibuat nanti.

Nampaknya suasana semakin hangat, poster kecil ceramah pilihanraya banyak ditampalkan di sana sini pelusuk negeri malah pelusuk tanah air dari semua organisasi politik.Perlu membuat pesediaan yang rapi lengkap bagi menarik majoriti untuk menyokong mereka. Kemenangan majoriti akan menentukan siapakah yang akan menjadi pilihan orang ramai.

Cuma yang terpenting bagi semua kita yang terdidik ini hendaklah bertindak dengan akal waras supaya kita sentiasa harmoni ditanah tumpah darah ini. Bilakah tarikh pembubaran , itu berada pada Perdana Menteri dan bila tarikh mengundi, yang layak mengundi keluarlah mengundi dengan membuat pilihan yang sebijak-bijaknya.

Kata orang, 1 orang 1 Undi, tidak akan ada 10 orang 1 undi..MUSTAHIL dan jika ada 1 orang untuk 10 undi.. tak mustahil tetapi BERDOSA. Apabila berdosa tak akan ada barakahnya. Lambat laun akan melemahkan organisasi kerana orang yang berakah akan bahagia hidupnya didunia dan diakhirat.

Teringat semasa menjadi PO dalam piliharaya awal 90' an dulu bagi Parlimen Kubang Kerian.

Lembaran Sebuah Kehidupan: Rahmat dan kebetulan

Posted: 08 Mar 2012 12:28 AM PST


Few days back, menjadi sangat rindu kepada ibu bapa yang jauh di mata sekarang. Dek kerana PC saya adalah PC zaman dah tak berapa nak maju dah, maka banyak kekurangan yang ada pada dia. Cadangnya nak gantikan dengan iMac 21" atau McBook aje. wahhh...banyak duit kau Lijah? tu pasal la saya bercadang aje. Kalau duit saya banyak, sudah tentu cadangan itu tidak tinggal cadangan tetapi adalah kenyataan.
PC tiada webcam. Tidak dapat Sykpe ibu bapa. ibu bapa sekarang pun sudah moden. Sykpe sudaaaa..  halaju PC juga macam sedikit haram. lembap macam silambam. maka saya jarang berinternet di rumah. biasanya update blog dan facebook secara haram di kantor sahaja. Streamyx kaya sebab orang macam sayalah. Bayar tanpa guna. Bila tak banyak guna, tak banyak complain. Maka customer service pun suka. 
Terasa sangat rindu pada mereka. Besides that (nak guna di samping itu, tapi nampak macam formal sangat), ada benda nak tanya, nak mintak pendapat diorang. And once upon an evening, all of a sudden, tetiba number yang tak dikenali terpapar pada skrin telepon Sony Ericson Walkman yang maju giler itu. WAAAHHHHH.... mommy daddy telepon!!!! i was so excited! Rasa sangat lega dapat mendengar suara mereka!!! sangat rindu merekalah i tell you!
tak boleh cakap lama. Bil mahal nanti. maka pasrah. Tetapi hajat hati mendapat kelulusan. maka excited lagi. keijinan telah diberikan. Maka 2 beradik bertuah ini kini telah menjadi teman saya di rumah. Happy? walaupun mengalami poket yang rabak, tetapi of course im happy!
kebetulan rindu ibu bapa, kebetulan ibu bapa telepon. itu rahmat bukan?

2 beradik yang amat kucintai 
kini jadi teman setia di rumah 
mmg la teman setia, dia bukan leh jalan p mana pun~~
Petang kelmarin, semasa sedang mengaji, terjumpa hukum saktah(correct me if im wrong), yang ada huruf sin kat atas tu kan. and then ter-remember yang dalam surah yasin pun ada huruf sin itu. selama ini hanya tau yang harus berhenti senafas di situ. tetapi tak sure apa hukumnya. Dalam hati terdetik nak tanya kat fb wall Ustaz Don Daniyal. dia kan ada episod Tajwid. 
Tup tup bukak TV Al-Hijrah, 9.30pm malam tadi, Ustaz Don sentuh tentang kesalahan-kesalahan dalam bacaan yassin. Maka hukum saktah itu pun termasuk sekali dalam topik itu. saya pun sembang sorang-sorang dalam hati.. 'e eh... ni baru tadi je terdetik nak tanya Ustaz Don. sekali tak sempat tanya terus dia jawab daaa....' sambil membajet saya dan Ustaz Don ada connection. hahahahaahaha...boley blah.
kebetulan nak tanya Ustaz Don, kebetulan Ustaz Don jawab sebelum tanya. itu memang rahmat la... hihihihi [gelak gatal]
Kebetulan dan rahmat... itu mungkin datang dari Allah. syukur Alhamdulillah....

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads