Khamis, 29 Mac 2012

03 di chiku - Google Blog Search

03 di chiku - Google Blog Search


SAINS: Mesyuarat & Post Mortem STPM /SPM 2011

Posted: 29 Mar 2012 04:07 AM PDT

Hari ini bermula jam 9 berlangsung mesyuarat yang membedahsiasat pencapaian STPM dan SPM tahun 2011 yang baru diumumkan keputusannya dalam bulan ini. Mesyuarat telah dipegerusikan oleh YABr. Tuan Pengarah dengan dihadiri oleh semua Ketua Sektor @ wakilnya diserta Pegawai PPD bersama Pegawai Meja STM dan SPM semua daerah.

Pembentangan bagi post mortem STPM mengisi agenda selepas selesai saja ucapan aluan pengarah di mana selaku Pegawai Meja STPM Negeri telah memberi fokus kepada perkara berikut:

1. Pencapaian Negeri dengan Nasional berdasarkan PNGK, Peratus Lulus dan Peratus A

2. Pencapaian Daerah dengan Negeri berdasarkan PNGK, Peratus Lulus dan Peratus A

3. Pencapaian Mata Pelajaran Negeri dan Nasional

4. Pencapaian Mata Pelajaran Daerah dan Negeri

5. Pencapaian dari Tahun 2006 hingga 2011 berdasarkan kelayakan dari A ke C.

6. Pencapaian 59 buah Sekolah Tingkatan Enam ( 53 Sekolah Harian,3 SMKA, 1 SMJKC(Aliran Sains dan Kemanusiaan))- di mana 9 menyediakan aliran sains dan 51 aliran kemanusiaan termasuk aliran ugama )

7. Transformasi Tingkatan Enam tahun 2012 melibatkan 2 sistem iaitu Sistem Terminal yang akan berakhir tahun 2012 dan Sistem Pentaksiran Baharu STPM yang bermula 7 Mei 2012.

Sebelum meninggalkan majlis, YABrs Pengarah mohon agar strategi yang utuh berlandaskan program intervensi yang berkesan perlu dilaksanakan agar STPM dan SPM 2012 lebih cermerlang dalam mempersadakan JPN Kelantan antara negeri TOP di negara ini.

Selepas rehat, sesi diteruskan dengan dipengerusikkan oleh Tuan KSPA dalam pembentangan Post Mortem SPM 2011 oleh KPP Matematik. Fokus yang diberi adalah hampir sama.

Majlis berakhir jam 12.30 tengah hari.

Begitu bahagianya selepas selesai bentang kerana urusan menyediakan bahan dah mengambil masa hampir 2 hari.. petang Selasa dan sehari suntuk hari Rabu... Alhamdullilah.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads