Isnin, 25 Februari 2013

03 di tumpat - Google Blog Search

03 di tumpat - Google Blog Search


UMNO Online - Kelantan Banjir, 9 Sekolah Rantau Panjang, <b>Tumpat</b> <b>...</b>

Posted: 02 Nov 2010 01:51 AM PDT

Kategori Sana Sini

Kelantan Banjir, 9 Sekolah Rantau Panjang, Tumpat Tutup

RANTAU PANJANG, 2 Nov – Hujan selama dua hari berturut-turut di Kelantan khususnya di daerah Kota Baharu, Rantau Panjang dan Tumpat menyebabkan negeri ini mulai dilanda banjir.

Air yang naik mendadak ekoran limpahan Sungai Golok di Rantau Panjang menyebabkan sembilan buah sekolah di dua daerah di negeri ini iaitu Rantau Panjang dan Tumpat diarah tutup dengan segera pagi ini.

Pengarah Jabatan Pelajaran Kelantan Hussein Awang berkata kesemua sembilan sekolah itu ditutup pada pukul 9.30 pagi atas faktor keselamatan.

"Sekolah yang ditutup itu melibatkan enam sekolah rendah di Rantau Panjang, sebuah sekolah rendah di Tumpat, sebuah sekolah menengah di Rantau Panjang dan sebuah sekolah rendah jenis kebangsaan juga di Rantau Panjang," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Hussein berkata sekolah rendah yang ditutup di Rantau Panjang ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Sri Rantau Panjang 1, SK Sri Rantau Panjang 2, SK Rantau Panjang, SK Lubok Stol, SK Rahmat, SK Gual Tok Deh manakala sekolah rendah di Tumpat ialah SK Chenderong Batu.

"Sebuah sekolah menengah yang ditutup itu pula ialah Sekolah Menengah Kebangsaan Rantau Panjang dan sebuah sekolah cina iaitu SJKC Khay Boon," katanya.

Beliau berkata tempoh penutupan sekolah bergantung kepada keadaan banjir di daerah itu.

Selain itu beliau turut menasihati pelajar agar tidak menjadikan penutupan sekolah sebagai peluang kepada mereka bermain air banjir.

Katanya meskipun sekolah ditutup, ibu bapa, pengetua dan guru sekolah diingatkan menjadi mata dan telinga untuk memantau dan menasihati pelajar agar berhati-hati sepanjang musim itu.

"Kita juga minta pengetua dan guru besar mengambil langkah awal dengan menyelamatkan atau menjaga harta benda sekolah ke tempat yang selamat sebagai persediaan sekiranya berlaku banjir yang lebih besar," katanya.

Berita Bertarikh Pada 2 November 2010 4:51 PM

Ajaib...Kulat Gergasi Ditemui <b>Di Tumpat</b> Kelantan

Posted: 23 Dec 2012 03:02 PM PST


Apa yang anda lihat ini bukanlah spesis bunga terbesar dunia seperti Raflesia, tetapi sejenis kulat Gano yang ditemui dalam fizikal yang besar. Kami menerima maklumat bahawa spesis kulat gergasi ini merupakan satu penemuan yang dianggap pelik.

Ia sangat besar lebih daripada biasa. Kulat Gano ini telah ditemui di Tumpat Kelantan dan dipercayai mampu menyembuhkan penyakit. Walaubagaimanapun, sebagai umat Islam kita tidak boleh bergantung kepadanya bimbang jatuh kepada syirik, kerana hanya Allah SWT sahaja yang berkuasa di alam ini. Boleh lihat gambar di bawah ini.

Azizah menunjukkan kulat aneh menyerupai spesies kulat gano yang ditemui di dalam kolam di tepi rumahnya di Kampung Kok Pasir

Kemunculan kulat gergasi yang menyerupai spesies kulat gano di Kampung Kok Pasir di sini, menjadi tumpuan orang ramai. Kulat berwarna hitam seberat 8.6 kilogram itu ditemui Azizah Hamid, 56, di sebuah kolam di tepi rumahnya pada 15 November lalu.

Sejak tersebar penemuan kulat tersebut, rumah Azizah tidak putus dikunjungi orang ramai yang datang untuk melihat secara dekat kulat gergasi itu.Malah,kedatangan mereka juga adalah untuk untuk mendapatkan air dari kulat tersebut yang dikatakan mengeluarkan air jernih dan berkilau selepas direndam dalam air semalaman serta mampu mengubat penyakit.

Azizah berkata, dia menemui kulat gergasi itu pada 1 Muharam (15 November), tumbuh subur di batang pokok sagu yang dibuang ke dalam kolam selepas ditebang tiga tahun lalu.

 
"Sebelum kulat ini muncul, ada buih dalam kolam tersebut dan saya sangkakan ada kura-kura.

"Saya ambil kayu lalu menjoloknya ke dalam kolam, tetapi tiada apa-apa," katanya.

Menurutnya, dia berusaha mencabut kulat yang melekat di batang pokok sagu itu, tetapi tidak berhasil.

Azizah berkata, disebabkan kulat itu besar dan berat, dia terpaksa meminta bantuan suami, Nawi Mahmod, 63, untuk mencabutnya dan membawanya ke rumah.

"Saya terpaksa gunakan kereta sorong mengangkutnya untuk dibawa masuk ke dalam rumah," katanya yang mempunyai sembilan anak.

Menurutnya, sejak kulat itu muncul, ia membawa rezeki kepadanya kerana orang ramai sentiasa datang untuk melihat dan mengambil air penawar.

"Selepas beberapa minggu, saya dapati kulat ini hidup kerana ada kelopak baru tumbuh dan saya percaya, ia adalah spesies kulat gano yang mampu merawat pelbagai penyakit," katanya.

Azizah berkata, ibunya, Rokiah Idris, 80, yang tidak dapat berjalan akibat serangan strok minggu lalu, dipercayai pulih selepas beberapa kali meminum air rendaman kulat tersebut.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads