Jumaat, 5 April 2013

03 di gaal kelantan - Google Blog Search

03 di gaal kelantan - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Sep 2012 03:19 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

"He he he, BN menang?, mana boleh tengok ni dulu" – Nik Aziz <b>...</b>

Posted: 28 Sep 2012 09:22 AM PDT

Keputusan rasmi Pilihanraya Negeri Kelantan 2008 menunjukkan prestasi PAS masih baik setelah mendapat kemenangan di 38 kerusi undangan negeri dan dibantu dengan 1 kerusi dari bebas.  UMNO memenangi 6 kerusi di Kok Lanas, Pengkalan Kubor, Bukit Bunga, Kuala Balah, Nenggiri dan Paloh.

Majoriti undi terbesar dari UMNO adalah sebanyak 2, 833 (Paloh), 2,090 (Nenggiri), dan 1,381 (Kuala Balah). Sementara PAS mendahului kebanyakan 38 kerusi dengan majoriti besar dari serendah 323 ( Gaal) sehingga 6000 (Tanjong Mas).

Isu yang boleh memecah undi di Kelantan dilihat adalah kesan peranan UMNO selama ini di kawasan yang telah dimenangi dan sejauh mana kah UMNO telah memberi menafaat kepada penduduk di kawasan kawasan tersebut tanpa melihat kepada kepentingan kepartian.

Isu DAP dan gabungan PAS dengan Annuar Ibrahim tidak begitu diambil berat oleh para pengundi, ini adalah kerana isu itu terlalu kecil bagi mereka kerana penduduk Cina merupakan sebahagian kecil di dalam negeri itu. Pandangan mereka UMNO lah yang akan membawa para pedagang Cina tinggal di Kelantan dan ini merupakan satu masaalah besar dalam sosial politik di negeri Kelantan, walaupun kita tahu PAS juga telah membawa sebahagian besar para pelabur Cina ke negeri itu.

Dengan hanya mengharapkan dari pengaruh pengundi luar seramai 150,000 orang, UMNO belum tentu dapat mengimbangi kemenangan di kebanyakan 38 kerusi yang telah di menangi oleh PAS.

UMNO memerlukan sekurang kurang 23 kerusi bagi membolehkan mereka membentuk sebuah kerajaan baru, bermakna mereka harus memenangi sebanyak 17 kerusi dewan undangan negeri dalam PRU 13 dan masih memenangi kawasan kawasan sekarang. UMNO mungkin boleh berusaha memenangi Gual Periok, Wakaf Baru, Selising, Gaal, Kemuning, Air Lanas, Guchil, Dabong dan Manek Urai, dimana peratus majoriti PAS dilihat rendah semasa PRU lepas. Dimana kah 8 kerusi lagi yang mesti dimenangi UMNO?.

Pengubahan structure sosial dan demographi di Kelantan telah dimainkan peranan oleh PAS secara am nya dan perkara ini tidak ada perubahan besar. Ini telah sedikit sebanyak merendah kos sara hidup di negeri itu.

UMNO dilihat telah bertungkus lumus di kawasan Hulu Kelantan membaik pulih secara sistematik keadaan social pengundi di kawasan mereka dengan kos infrastructure yang besar dan sudah tentu kos sara hidup dikawasan ini lebih meninggi. Sekiranya peningkatan kos sara hidup meninggi dalam peratus yang kecil, tetapi pendapatan penduduk dikawasan itu tidak mengikut arus kenaikan kos tersebut, penghijrahan penduduk yang merupakan pengundi ke kawasan yang dimenangi oleh UMNO tentu lah tidak memadai dengan kenaikan bilangan nya dengan jumlah kos infrastructure yang telah dibelanjakan.

Walaubagaimana pun, penghijrahan rakyat Kelantan ke kawasan kawasan yang dimenangi oleh UMNO semakin bertambah, dengan itu diharapkan bilangan dan peratusan jumlah undi kepada UMNO akan bertambah dalam PRU 13 didalam kawasan sekitar dan berdekatan.

Pilihan calun juga amat penting, dan para pelobi UMNO harus meneliti kebolehan para calun membangunkan negeri Kelantan tanpa bantuan orang luar, terutama dari parti parti komponen yang diasaskan dengan jenis kaum. Ini lah dia kerumitan yang dialami oleh UMNO semenjak dahulu lagi, iaitu mencari calun yang berkelayakan seperti itu, kerana sebagai sebahagian komponen parti BN, MCA dan MIC juga mempunyai minat untuk mengambil peranan membangunkan Kelantan.

Disyorkan UMNO membangunkan usahawan Melayu tulin Kelantan yang berkaliber, dan dipilih dari semua ahli termasuk ahli PAS. Dengan itu semangat jati diri anak anak negeri Kelantan terbela dan sekiranya ini menjadi kenyataan, PAS akan kecundang besar. Ini kerana PAS tidak berkemampuan membina rangkaian bijak pandai dan keinginan merapatkan sesuatu kumpulan yang berlainan pendapat, hanya bijak pandai dalam UMNO sahaja yang boleh menguruskan sentimen sebegitu.

Semoga dengan ini kancah politik yang tidak menentu arah di peringkat nasional yang telah disebabkan peranan PAS didalam pakatan rakyat boleh diredakan bagi menyelamat kaum Melayu di seluruh negara.

Berusahalah, dan mungkin Nik Aziz tidak akan ketawa lagi.

Salam. Itu adalah pendapat saya yang merupakan seorang bukan ahli politik.

JOKIDEN: Lagi Dan Lagi Petanda Pas Akan Kalah <b>Di Kelantan</b>.

Posted: 24 Mar 2013 07:45 PM PDT

Minta maaflah, tajuk di atas memang saya suka sangat. 
Jokiden pernah menulis di sini, kali inilah sekiranya jentera BN Kelantan memasuki gerbang PRU13 dengan penuh tenaga dan ceria, rasanya sohihlah Kelantan akan dapat ditawan. Dulu-dulu tidak ramai yang berani nak 'mengucapkan' selamat tinggal' kepada PAS dan perjuangannya ini terutamanya di Kelantan.
Sejak mutakhir ini gelombang merah seolah-olah tidak dapat disekat lagi dan PAS kelihatan semakin terdesak untuk mempertahankan diri daripada asakan UMNO/BN. Yang bakal penentu mungkin hanyalah pengundi luar yang berjumlah beratus ribu tersebut kerana selalunya apabila kembali ke Kelantan mereka akan teruja untuk mengundi PAS.
Dulu jika adapun yang keluar atau menunjukkan tentangan terhadap PAS hanya segelintir dan PAS mudah sahaja mengatakan itu sebenarnya orang-orang UMNO yang diupah untuk berlakon.Namun sekarang daripada penduduk di desa pendalaman sanggup berdemo di dalam hutan dan kebun sehinggalah kepada tok-tok lebai yang berserban di bandar-bandar semuanya beranai mengucapkan 'selamat tinggal' kepada PAS.
Ombak perubahan dan semangat 'tukar' kini rasanya adalah lebih kuat daripada apa yang pernah dialami pada tahun 2004 dahulu. Rakyat sudah semakin jelas dengan penipuan PAS dalam soal pembangunan dan juga dalam soal mempertabatkan Islam.
Rakyat Kelantan sudah semakin menerima perjuangan UMNO untuk menaikkan syiar Islam di negara ini walaupun tanpa slogan yang molek-molek. Mereka sudah mula menyedari bahawa segala-galanya tentang Islam adalah hasil perjuangan UMNO.
Namun masih ada yang tegar dan percaya dengan kata-kata Tok Guru bahawa UMNO tolak Isle, UMNO Assobbiyah dal pelbagai tuduhan lagi. Namun mereka juga melihat PAS telah terlalu condong ke arah sekularisma apabila bersetuju menjalin kerjasama dengan DAP dan PKR.
Banyak perkara yang suatu masa dahulu menjadi kepantangan PAS kini semuanya sudah boleh diterima dan dipraktikan oleh kepimpinan PAS semata-mata untuk meraih sokongan daripada ahli DAP. Ini sebenarnya telah membuka lebih banyak mata dan minda rakyat Kelantan sendiri. Akhirnya mereka berpendapat UMNO jauh lebih baik dari PAS.
Sekurang-kurangnya UMNO cakap serupa bikin, sebaliknya PAS cakap tidak serupa bikin dan bikin tidak serupa PAS. 
SEBAHAGIAN penduduk melaungkan kata-kata 'Selamat Tinggal Pas' pada Program Himpunan Selamat Tinggal Pas di Kampung Kandis dalam kawasan DUN Gaal, Pasir Puteh, Kelantan malam tadi. - UTUSAN/IRWAN MAJID
SEBAHAGIAN orang ramai yang hadir pada pada Program Himpunan Selamat Tinggal Pas di Kampung Kandis dalam kawasan DUN Gaal, Pasir Puteh, Kelantan malam tadi. - UTUSAN/IRWAN MAJID
MOHD. Zawawi Awang berucap pada Program Himpunan Selamat Tinggal Pas di Kampung Kandis dalam kawasan DUN Gaal, Pasir Puteh, Kelantan malam tadi. - UTUSAN/IRWAN MAJID
PASIR PUTEH 25 Mac - Perjuangan Pas yang semakin menyimpang daripada landasan sebenar menyaksikan lebih 6,000 ahli dan penyokong parti itu telah berpaling tadah dan menyatakan komitmen mereka untuk membantu UMNO dan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 akan datang.
Ketua UMNO Bahagian Pasir Puteh, Zawawi Othman berkata, sokongan kumpulan berkenaan diyakini akan membantu UMNO dan BN merampas semula kerusi Parlimen Pasir Puteh dan empat kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Gaal, Semerak, Selising dan Limbongan.
Beliau berkata, penyertaan bekas ahli dan penyokong Pas dalam UMNO itu dibuat secara berkelompok sama ada menerusi perisytiharan rasmi atau secara senyap yang dilakukan di setiap cawangan dan kampung sejak 2010 lagi.
"Ia turut digerakkan oleh bekas ahli Pas tegar dan penyokong kuat parti itu yang menubuhkan Majlis Selamat Tinggal Pas (MSTP) bagi mengukuhkan jentera mereka sendiri untuk menarik lebih ramai ahli Pas menyertai UMNO," katanya berucap pada Program Himpunan Selamat Tinggal Pas di Kampung Kandis di sini malam tadi.
Turut berceramah ialah aktivis dan bekas penyokong tegar Pas yang juga penulis buku Kafirkah Aku?, C. N. Al-Afghani; bekas Timbalan Ketua Keselamatan Pas negeri, Shaidi Husin dan aktivis Ustaz Muda Membela Agama dan Tanah Air (Ummati), Mohd. Syamsul Mohd. Yusoff al-Hafiz.
Menurut Zawawi, penyertaan kumpulan itu turut memberi kekuatan kepada UMNO apabila mereka secara sukarela tampil sebagai penceramah bebas bagi memberi penjelasan terperinci kepada rakyat mengenai pelbagai isu dan kepincangan kepimpinan Pas.
"Pengalaman mereka berjuang bersama Pas sejak sekian lama banyak membantu mendedahkan pelbagai kepincangan kepimpinan, isu dalaman dan perjuangan parti itu untuk pengetahuan umum," katanya. - UTUSAN ONLINE
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA PAKATAN.
 

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads