Selasa, 13 Mei 2014

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search


Bandar Melayu <b>di Pengkalan Chepa</b> | GMB Malaysia

Posted: 01 Feb 2014 12:00 AM PST

KOTA BHARU 1 Feb. – Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menyarankan agar satu kawasan pembangunan Melayu diwujudkan di Pengkalan Chepa dekat sini seperti cadangan memajukan komuniti usahawan Melayu di Subang, Selangor.

Pengerusi Negeri Kelantan, Pertubuhan Gabungan Usahawan Muda Berjaya Malaysia (GMB), Ahmad Helmie Hassan berkata, Pengkalan Chepa adalah pilihan tepat untuk dibangunkan sebagai perbandaran bumiputera di Kelantan.

Jelas beliau, faktor itu disokong dengan statusnya yang selama ini menjadi pusat utama aktiviti seperti perindustrian, perkilangan dan perniagaan di negari Cik Siti Wan Kembang.

Namun tegas beliau, iltizam dan hasrat itu harus didokong bersama antara kerajaan negeri dan agensi Majlis Amanah Rakyat (Mara) kerana Pengkalan Chepa sudah lama sinonim dengan daerah perindustrian.

"Tetapi perancangan pembangunan kompleks atau kawasan industri yang khusus untuk usahawan bumiputera harus dirancang dan dilaksana segera di kawasan itu, katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini," katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Ahmad Helmie memberitahu, untuk rekod kawasan perindustrian Pengkalan Chepa dimonopoli hampir 85 peratus usahawan bukan bumiputera dan kawasan ini satu-satunya kawasan yang digazet sebagai kawasan perindustrian di Kelantan.

Beliau berkata demikian sebagai menyokong cadangan Persatuan Orang Kota Bharu (POKB) supaya diwujudkan sebuah perbandaran baharu di Kelantan dan bersedia menjadi jambatan antara Mara dan kerajaan negeri bagi memastikan bandar Melayu ini dapat direalisasikan dengan segera.

Sementara itu, Setiausaha Persatuan Darul Naim Putrajaya, Alias Mamat berkata, pihaknya turut berharap pembangunan sebuah bandar Melayu di negeri ini dapat direalisasikan.

Katanya, melalui pembangunan seperti itu ia akan mencetus dan menjadi wadah kepada orang Melayu di negeri ini menjual kepakaran mereka dalam membangunkan bandar ini.

"Orang Kelantan mempunyai banyak kepakaran cuma tidak mempunyai ruang. Dengan pembangunan seperti ini, mereka (orang Melayu) akan dapat menterjemahkan kepakaran mereka," katanya.

Timbalan Presiden Konsortium Usahawan Makanan dan Industri Asan Tani Malaysia (Komita), Halim Mohamad pula menjelaskan, sudah tiba masanya sebuah bandar Melayu diwujudkan di Kelantan, sekali gus mampu membantu golongan usahawan Melayu meningkatkan taraf ekonomi mereka.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Timur/20140202/wt_01/Bandar–Melayu-di–Pengkalan-Chepa#ixzz2tt9Vq8hE
© Utusan Melayu (M) Bhd

Situasi Cemas Sewaktu Pesawat Ringan Terhempas <b>Di Pengkalan</b> <b>...</b>

Posted: 28 Apr 2014 11:30 AM PDT

Seorang juruterbang pelatih cedera di muka dan badan setelah pesawat ringan dipandu terhempas di satu kawasan tanah lapang di Taman Kurnia, Jaya, Pengkalan Chepa Kelantan. Kejadian berlaku jam 12.30 tengah hari tadi. Mangsa dikenali sebagai Shankar Muthu, 20 tahun. - SELANJUTNYA

VIDEO

Kami menghubungi APFT, yang beribu pejabat di Damansara, Selangor. Menurut pengurus kualiti syarikat latihan penerbangan itu, Kapten Hazri Satriawan Haron, satu siasatan menyeluruh akan dijalankan. Beliau yang dalam perjalanan ke Kelantan ketika dihubungi berkata, satu kenyataan penuh akan dikeluarkan esok. Dalam insiden tengah hari ini, juruterbang pelatih, Shankar Muthu, cedera di kepala dan badan. Dia kini dirawat di Hospital Raja Perempuan Zainab II untuk menerima rawatan lanjut. - SELANJUTNYA

VIDEO

[Gambar] Pesawat Ringan Terhempas <b>Di Pengkalan Chepa</b> | Lulu <b>...</b>

Posted: 28 Apr 2014 04:28 AM PDT


[Gambar] Pesawat Ringan Terhempas Di Pengkalan Chepa | Sebuah pesawat ringan jenis Piper Warrior II milik syarikat latihan penerbangan Asia Pasific Flight Training (APFT) terhempas di Taman Kurnia Jaya, Pengkalan Chepa dekat Kota Bharu pada tengah hari Isnin. Seorang juruterbang pelatih yang menerbangkan pesawat itu secara solo bagaimanapun terselamat. Mangsa, Shangkar a/l Muthoo, 20, mengalami kecederaan di bahagian kepala, muka dan patah kaki kanan. Kejadian berlaku pada kira-kira pukul 12.30 tengah hari itu apabila mangsa dipercayai cuba melakukan pendarat cemas berikutan pesawat mengalami masalah mekanikal. Juruterbang tersebut kini mendapat rawatan di Hospital Raja Perempuan Zainab II. -MStar

.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads