Sabtu, 11 Jun 2011

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search


Perkhidmatan helikopter swasta <b>di</b> Kertih dan <b>Pengkalan Chepa</b> <b>...</b>

Posted: 21 Mar 2011 08:19 PM PDT

Pakar pengangkutan luar pantai, Weststar Aviation Services Sdn Bhd, telah menerima penyerahan tiga buah helikopter terakhir daripada sembilan buah helikopter Augusta Weststar (AW139) yang ditempahnya untuk digunakan bagi pelaksanaan misi pengangkutan luar pantai untuk menyokong operasi minyak dan gas luar pantai di negara ini.

Pengarah Urusan Kumpulan Weststar, Syed Azman Syed Ibrahim, berkata syarikat itu menyewa khas satu daripada kapal terbang terbesar di dunia, pesawat Antonov, untuk mengangkut helikopter itu.

Helikopter itu akan beroperasi secara rasminya awal bulan depan dengan enam helikopter ditempatkan di Kertih, Trengganu dan dan tiga lagi di Pengkalan Chepa, Kelantan, kata Syed Azman kepada Bernama selepas ketibaan tiga unit helikopter Augusta 139 itu di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah.

Weststar, pengusaha penerbangan luar pantai AW139 keempat terbesar di dunia itu menyediakan perkhidmatan helikopter kepada syarikat minyak dan gas seperti Esso Production Malaysia Inc. dan Petronas Carigali Sdn Bhd.

"Kami pasti AW139, dengan prestasi cemerlang, serta ciri-ciri keselesaan dan keselamatannya akan terbukti amat berjaya dalam pasaran luar pantai keseluruhannya di rantau ini," tegas Syed Azman.

Bagi masa depan, kata Syed Azman, syarikat itu akan berusaha untuk memperluas perniagaannya dalam operasi minyak dan gas luar pantai serantau.

Beliau juga berkata syarikat itu sedang mempertimbang untuk membeli beberapa unit helikopter tahun ini untuk memperluas lagi perniagaannya ke pasaran serantau.

Kumpulan itu juga pakar dalam kerja-kerja mengangkut pekerja ke pelantar pengeluaran dan pelantar penggerudian luar pantai serta satu daripada pembekal pesawat sewa awam, perkhidmatan mencari dan menyelamat, perubatan kecemasan serta perkhidmatan latihan, kejuruteraan dan teknikal.

–Bernama

Related article

KomunitiKini

The leading Malaysian website for news and information on community events, food, entertainment and community resources on education and development.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads