Selasa, 2 Julai 2013

03 di pulau melaka - Google Blog Search

03 di pulau melaka - Google Blog Search


Kit Siang Celik <b>Di Melaka</b>, Tapi Buta <b>Di Pulau</b> Pinang? | <? bloginfo <b>...</b>

Posted: 29 Jun 2013 12:11 PM PDT

June 30, 2013   ·   25 Comments

kit siang blind

Saya tidak pasti sama ada Ketua Menteri Melaka, Datuk Idris Harun, akan tunduk pada permainan DAP yang mahu beliau menutup semula jalanraya di Jonker Walk pada setiap hujung minggu, Sabtu dan Ahad.

Lim Kit Siang dan Tony Pua baru-baru ini tidak habis-habis lagi berpolitik dan mempolitikkan pembukaan jalan di Bandar Hilir itu.

Tony Pua dalam kenyataan terbarunya mendakwa bahawa kononnya, membuka semula jalanraya di Jonker Walk itu mengancam keselamatan orang ramai. Dia kata, takut nanti ada yang cedera di jalan tersebut.

Kit Siang pula sekali lagi mengulangi hujah bahawa tindakan Kerajaan BN Negeri Melaka membuka jalan di Jonker Walk itu adalah bermotifkan politik. Kononnya, BN marah pada kaum Cina di Melaka kerana tidak memberi undi pada BN pada PRU ke-13 yang lalu. "Dendam" katanya…

Pada saya, kenyataan Tony Pua itu sama sekali tidak masuk akal dan berasaskan putar alam kelas terbawah. Saya kurang pasti sama ada dia punya akal atau tidak. Kalau ada pun, mungkin tahapnya lebih kurang Mahfuz Omar saja.

Saya ingin bertanya, apa fungsi jalanraya? Apakah jalanraya dibina untuk para peniaga membuka gerai jualan mereka di atas jalanraya tersebut? Apakah ia dibina untuk menjual barangan cenderamata dari China yang tidak bermutu dan tidak tulen?

Setahu saya, jalanraya dibina untuk dijadikan laluan kenderaan. Tidak pernah pula saya dengar jalanraya dibina untuk berniaga diatasnya. Jadi, apa masalahnya jika Kerajaan Negeri Melaka mahu membuka semula jalan itu untuk laluan kenderaan?

Apakah tindakan itu salah dari sudut undang-undang? Jika salah, para peniaga di situ boleh saman Kerajaan Negeri Melaka di mahkamah.

Lagipun, bukan seorang dua saja yang membuat laporan pada pihak berkuasa betapa kesan peniaga gerai di Jonker Walk itu telah mengundang kesesakan jalanraya, malah ramai yang mengadu tentang kesan buruk dari operasi perniagaan di Jonker Walk itu.

Paling memalukan, DAP perlu buka balik fail sejarah pembukaan Jonker Walk di mana merekalah yang paling lantang mengkritik pembukaan Jonker Walk dulu. Dulu, DAP kutuk mengatakan Jonker Walk penyebab kesesakan lalulintas di Bandar Hilir. Sekarang sudah tukarkah?

Saya menasihatkan Tony Pua supaya mengarahkan seluruh Cina DAP di Jonker Walk itu supaya berniaga saja di premis dan kedai mereka di sepanjang jalan tersebut.

Maksud saya, kalau tak mahu digilis lori tayar 18, berniagalah di dalam kedai seperti dulu. Tak payahlah nak buka gerai di atas jalanraya lagi. Saya nak tanya, kalau peniaga buka gerai tengah jalan di depan rumah Tony Pua dan Kit Siang, boleh tak? Tak mengganggu lalulintas, kah?

Kit Siang patut ke Pulau Pinang dan pulas telinga anaknya, Guan Eng, yang begitu aktif menyita, meroboh dan merampas gerai-gerai orang Melayu, Mamu, Mamak dan kaum India di pulau mutiara itu selama dia bergelar Ketua Menteri di negeri itu.

Kezaliman dan keganasan pemerintahan Guan Eng begitu terkenal di Pulau Pinang. Dan saya yakin, rakyat yang tertindas di Pulau Pinang tahu tentang perkara ini. Kit Siang tak malukah bersuara lantang di Melaka, tapi buat-buat "buta" di Pulau Pinang?

Jelas sekali DAP sengaja bermain "api" perkauman dalam isu Jonker Walk. Kalau sudah "chauvinis ultra kiasu" dan tebal sifat rasisnya, duduk dalam gelap pun kita dapat lihat kebobrokan mereka itu. Kalaulah saya ditakdirkan jadi Ketua Menteri Melaka, dah lama saya tutup Jonker Walk…

By


BLOG KELANTAN: 03 <b>di pulau melaka</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2013 01:08 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di pulau melaka</b> - Google Blog Search

Posted: 14 May 2013 01:20 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di pulau melaka</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2013 01:04 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di pulau melaka</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2013 01:06 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

cerita maya persada: MASJID SELAT <b>DI PULAU MELAKA</b>

Posted: 11 Feb 2013 12:45 AM PST

Sempena cuti Tahun Baru Cina, bandar Melaka jammed....jammed....jammed....
Sana sini ramai pelancong datang ke Melaka, terutamanya laluan di Banda hilir, Mahkota Parade, Dataran Pahlawan, Masjid Selat dan banyak tempat lagi yang dipenuhi orang ramai......
Berhampiran dengan Masjid Selat ada "Island Stay' apartment yang baru dirasmikan oleh Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Ali Rustam yang lalu....
Cuci mata kali ini sempat aku ronda-ronda jap di Pulau Melaka sambil menikmati suasana damai di Masjid Selat.  Cuaca yang begitu baik tidak berapa panas dan mendung jer  amat sesuai dan selesa sekali untuk aku klik gambar-gambar........
Ramainya pengunjung yang datang di Masjid Selat tadi, sehinggakan parking pun penuh......
p/s : Untuk pengetahuan pemandangan di Masjid Selat sangat cantik tika sunset & sunrise...sesuai untuk photographer....Jom singgah di Melaka...

BLOG KELANTAN: 03 <b>di pulau melaka</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2013 01:42 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

cerita maya persada: MASJID SELAT <b>DI PULAU MELAKA</b>

Posted: 11 Feb 2013 12:45 AM PST

Sempena cuti Tahun Baru Cina, bandar Melaka jammed....jammed....jammed....
Sana sini ramai pelancong datang ke Melaka, terutamanya laluan di Banda hilir, Mahkota Parade, Dataran Pahlawan, Masjid Selat dan banyak tempat lagi yang dipenuhi orang ramai......
Berhampiran dengan Masjid Selat ada "Island Stay' apartment yang baru dirasmikan oleh Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Ali Rustam yang lalu....
Cuci mata kali ini sempat aku ronda-ronda jap di Pulau Melaka sambil menikmati suasana damai di Masjid Selat.  Cuaca yang begitu baik tidak berapa panas dan mendung jer  amat sesuai dan selesa sekali untuk aku klik gambar-gambar........
Ramainya pengunjung yang datang di Masjid Selat tadi, sehinggakan parking pun penuh......
p/s : Untuk pengetahuan pemandangan di Masjid Selat sangat cantik tika sunset & sunrise...sesuai untuk photographer....Jom singgah di Melaka...

Sepagi <b>di Pulau Melaka</b> | Secebis pemikiran...

Posted: 24 Feb 2013 10:27 PM PST



Kadang2 tu aku sedih tgk org dok kutuk TGNA, katakan beliau hanya ceritakan agama utk politik dan seumpamanya. Aku bukan org kelantan mahupun org taasub tgna. Tp sgt mudah aku mengenali dan menyeganinya, hanya apabila aku sempat solat subuh di masjid tokguru di pulau melaka, kota bharu kelantan pd suatu pagi pada tahun 2012. Apabila aku tau abg sahabat aku akan diakad nikahkan oleh TGNA sbg wali hakim, aku xnk lepaskan peluang utk bertemu tgna. Alangkah terkejutnya aku betapa mudah nk bertemunya. Cukup dgn dtg sendiri ke pulau melaka ketika beliau di sana. X perlu buat appointment apa macam. Tetapi nk tok guru akad nikahkan sudah tentu perlu apoinment kan.

Kami sampai pada hari sabtu pukul 4pagi, dan berehat dlm kereta. Sempat tahajjud di sana. Dalam pukul 5.30pg tok guru keluar drpd rumahnya dan terus ke masjid itu, yg berada disebelah rumahnya. Azan berkumandang dan selepas solat sunat, tok guru mengimamkan solat subuh, yg makmumnya x kurang 10saff dibelakangnya. Beliau membaca hampir keseluruhan surah alwaqi'ah dalam kedua-dua rakaat solat subuh. Selesai solat, selepas wirid, beliau tidak membuang masa. Beliau meneruskan memberi peringatan tentang mati dan hari qiyamat dalam kuliah subuhnya. Ulasan yg sangat terperinci tentang hari pembalasan itu, berdasarkan surah al waqi'ah. meremang bulu romaku mendengarkan kuliah tersebut. Selesai kuliah, ramai org sudah beratur dan berkumpul di sekeliling beliau. Beliau akad nikahkan 2 pasangan pengantin dan memberikan khutbah nikah kepada kedua-dua suami baru tadi dgn pesanan2 penting dalam mengecapi kebahagian rumah tangga yg diredhai Allah.

Selesai khutbah nikah, 5-6 bapa kepada bayi baru pula membawa bayi mereka utk ditahnikkan oleh tok guru. Setiap bayi tersebut didoakan beliau dgn kebaikan, dibelainya penuh kelembutan. Selesai majlis tahnik, beliau bangkit dan melaksanakan solat sunat isyraq dan solat dhuha. Selesai solat, terus beliau keluar masjid dan menuju ke rumah utk bersiap dan melaksanakan tugas sbg menteri besar. Kami sempat memohon dgn beliau utk bergambar bersamanya, dan beliau menyambut baik hajat kami. Semasa bergambar, sahabat kami ridhwan dapat dengar mulutnya x lekang melafazkan zikir2 ma'thurat. Belum sempat beliau sampai rumahnya, (hanya 5meter drpd masjid), telahpun ada rakyat kelantan bertemunya memohon pandangan dan sumbangan drpdnya, lengkap dgn dokumen2. Beliau menyambut mesra org tersebut yg dtg dr jauh, dan menyelesaikan urusan itu disitu juga. Setelah selesai, barulah beliau masuk kerumahnya, disambut isteri beliau di muka pintu.

Aku tergamam. Xda langsung hal politik PAS dan seumpamanya. Semua masanya dalam pagi tersebut beliau gunakan mengabdikan dirinya kepada Allah, dan melaksanakan amanah dan tugas dgn sebaiknya, dgn akhlak yg sungguh terpuji. Aku dimaklumkan, setiap hari rutinya begini, ketika beliau berada di pulau melaka, kota bharu, kelantan.

P/s: gambar menunjukkan TGNA menyampaikan khutbah nikah kepada abg Ridhwan Nashir. Bersama ILmi IliAs dan Fawwaz Fuat.

BLOG KELANTAN: 03 <b>di pulau melaka</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Mar 2013 01:17 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

SUMPAHAN TOK KADOK: SEKILAS <b>DI PULAU</b> BESAR <b>MELAKA</b>.

Posted: 11 Mar 2013 07:58 AM PDT


Sebenarnya tiada apa-apa rancangan kami kesini cuma ingin berkunjung ke pulau yang penuh misteri dan bersejarah di Melaka.Rasanya tiada apa-apa kaitan dengan sejarah Tok Kadok diatas pulau ni dan hanya Allah saja yang tahu..Wallahu. Jika pergi seorang berdua saja agak merugikan tambang bot sahaja kerana tambang pergi dan balik sekitar RM120.00 dan untuk meronda sekitar pulau menaiki Van dengan kos sekitar RM70.00 ke RM100.00, kos ini jika bukan hari cuti umum dan laluan kesekitar pulau juga tidak disekat, mungkin pada hari biasa kos perjalanannya agak kurang sedikit.Jika laluan disekat kenalah berjalan kaki sahaja dan bagi saya tak sanggup untuk berjalan kaki kerana dari suatu tempat ke suatu tempat adakalanya jarak diantaranya begitu jauh. Untuk menikmati keindahan pulau besar kena lah berjalan kaki.
Bot penambang ke Pulau Besar.

Parking kereta juga tersedia disini.

Rombongan kami siap dengan jaket keselamatan.

Rombongan lelaki juga turut serta.

Feri sedang berlabuh di jeti Pulau Besar.
Kalau tak silap saya jika ingin menaiki feri kita kena ke jeti Tanjung Batu dan disana ferinya mengikut jadual dan masa yang ditentukan pengusahanya.
Selamat Datang Ke Pulau Besar.
Pantai di Pulau Besar yang mengunjur 
didepan Makam Sultan Ariffin.
Ramai pengunjung berkhemah disekitar pulau ini, mungkin mereka menginap semalam dua bersama keluarga dengan tujuan tertentu. Tempat penginapan juga tersedia tak jauh dari pantai, deretan kedai juga wujud disini. Anehnya disini Resort yang begitu besar tinggal sepi tanpa penghuni, saya tak ambil foto resort berkenaan kerana dah ditinggalkan. 

Sepagi <b>di Pulau Melaka</b> | Secebis pemikiran...

Posted: 24 Feb 2013 10:27 PM PST



Kadang2 tu aku sedih tgk org dok kutuk TGNA, katakan beliau hanya ceritakan agama utk politik dan seumpamanya. Aku bukan org kelantan mahupun org taasub tgna. Tp sgt mudah aku mengenali dan menyeganinya, hanya apabila aku sempat solat subuh di masjid tokguru di pulau melaka, kota bharu kelantan pd suatu pagi pada tahun 2012. Apabila aku tau abg sahabat aku akan diakad nikahkan oleh TGNA sbg wali hakim, aku xnk lepaskan peluang utk bertemu tgna. Alangkah terkejutnya aku betapa mudah nk bertemunya. Cukup dgn dtg sendiri ke pulau melaka ketika beliau di sana. X perlu buat appointment apa macam. Tetapi nk tok guru akad nikahkan sudah tentu perlu apoinment kan.

Kami sampai pada hari sabtu pukul 4pagi, dan berehat dlm kereta. Sempat tahajjud di sana. Dalam pukul 5.30pg tok guru keluar drpd rumahnya dan terus ke masjid itu, yg berada disebelah rumahnya. Azan berkumandang dan selepas solat sunat, tok guru mengimamkan solat subuh, yg makmumnya x kurang 10saff dibelakangnya. Beliau membaca hampir keseluruhan surah alwaqi'ah dalam kedua-dua rakaat solat subuh. Selesai solat, selepas wirid, beliau tidak membuang masa. Beliau meneruskan memberi peringatan tentang mati dan hari qiyamat dalam kuliah subuhnya. Ulasan yg sangat terperinci tentang hari pembalasan itu, berdasarkan surah al waqi'ah. meremang bulu romaku mendengarkan kuliah tersebut. Selesai kuliah, ramai org sudah beratur dan berkumpul di sekeliling beliau. Beliau akad nikahkan 2 pasangan pengantin dan memberikan khutbah nikah kepada kedua-dua suami baru tadi dgn pesanan2 penting dalam mengecapi kebahagian rumah tangga yg diredhai Allah.

Selesai khutbah nikah, 5-6 bapa kepada bayi baru pula membawa bayi mereka utk ditahnikkan oleh tok guru. Setiap bayi tersebut didoakan beliau dgn kebaikan, dibelainya penuh kelembutan. Selesai majlis tahnik, beliau bangkit dan melaksanakan solat sunat isyraq dan solat dhuha. Selesai solat, terus beliau keluar masjid dan menuju ke rumah utk bersiap dan melaksanakan tugas sbg menteri besar. Kami sempat memohon dgn beliau utk bergambar bersamanya, dan beliau menyambut baik hajat kami. Semasa bergambar, sahabat kami ridhwan dapat dengar mulutnya x lekang melafazkan zikir2 ma'thurat. Belum sempat beliau sampai rumahnya, (hanya 5meter drpd masjid), telahpun ada rakyat kelantan bertemunya memohon pandangan dan sumbangan drpdnya, lengkap dgn dokumen2. Beliau menyambut mesra org tersebut yg dtg dr jauh, dan menyelesaikan urusan itu disitu juga. Setelah selesai, barulah beliau masuk kerumahnya, disambut isteri beliau di muka pintu.

Aku tergamam. Xda langsung hal politik PAS dan seumpamanya. Semua masanya dalam pagi tersebut beliau gunakan mengabdikan dirinya kepada Allah, dan melaksanakan amanah dan tugas dgn sebaiknya, dgn akhlak yg sungguh terpuji. Aku dimaklumkan, setiap hari rutinya begini, ketika beliau berada di pulau melaka, kota bharu, kelantan.

P/s: gambar menunjukkan TGNA menyampaikan khutbah nikah kepada abg Ridhwan Nashir. Bersama ILmi IliAs dan Fawwaz Fuat.

Siemens MelayuMaju: Kit Siang Celik <b>Di Melaka</b>, Tapi Buta <b>Di Pulau</b> <b>...</b>

Posted: 30 Jun 2013 03:00 AM PDT

Tidak pasti sama ada Ketua Menteri Melaka, Datuk Idris Harun, akan tunduk pada permainan DAP yang mahu beliau menutup semula jalanraya di Jonker Walk pada setiap hujung minggu, Sabtu dan Ahad.

Lim Kit Siang dan Tony Pua baru-baru ini tidak habis-habis lagi berpolitik dan mempolitikkan pembukaan jalan di Bandar Hilir itu.

Tony Pua dalam kenyataan terbarunya mendakwa bahawa kononnya, membuka semula jalanraya di Jonker Walk itu mengancam keselamatan orang ramai. Dia kata, takut nanti ada yang cedera di jalan tersebut.

Kit Siang pula sekali lagi mengulangi hujah bahawa tindakan Kerajaan BN Negeri Melaka membuka jalan di Jonker Walk itu adalah bermotifkan politik. Kononnya, BN marah pada kaum Cina di Melaka kerana tidak memberi undi pada BN pada PRU ke-13 yang lalu. "Dendam" katanya…

Pada saya, kenyataan Tony Pua itu sama sekali tidak masuk akal dan berasaskan putar alam kelas terbawah. Saya kurang pasti sama ada dia punya akal atau tidak. Kalau ada pun, mungkin tahapnya lebih kurang Mahfuz Omar saja.

Saya ingin bertanya, apa fungsi jalanraya? Apakah jalanraya dibina untuk para peniaga membuka gerai jualan mereka di atas jalanraya tersebut? Apakah ia dibina untuk menjual barangan cenderamata dari China yang tidak bermutu dan tidak tulen?

Setahu saya, jalanraya dibina untuk dijadikan laluan kenderaan. Tidak pernah pula saya dengar jalanraya dibina untuk berniaga diatasnya. Jadi, apa masalahnya jika Kerajaan Negeri Melaka mahu membuka semula jalan itu untuk laluan kenderaan?

Apakah tindakan itu salah dari sudut undang-undang? Jika salah, para peniaga di situ boleh saman Kerajaan Negeri Melaka di mahkamah.

Lagipun, bukan seorang dua saja yang membuat laporan pada pihak berkuasa betapa kesan peniaga gerai di Jonker Walk itu telah mengundang kesesakan jalanraya, malah ramai yang mengadu tentang kesan buruk dari operasi perniagaan di Jonker Walk itu.

Paling memalukan, DAP perlu buka balik fail sejarah pembukaan Jonker Walk di mana merekalah yang paling lantang mengkritik pembukaan Jonker Walk dulu. Dulu, DAP kutuk mengatakan Jonker Walk penyebab kesesakan lalulintas di Bandar Hilir. Sekarang sudah tukarkah?

Saya menasihatkan Tony Pua supaya mengarahkan seluruh Cina DAP di Jonker Walk itu supaya berniaga saja di premis dan kedai mereka di sepanjang jalan tersebut.

Maksud saya, kalau tak mahu digilis lori tayar 18, berniagalah di dalam kedai seperti dulu. Tak payahlah nak buka gerai di atas jalanraya lagi. Saya nak tanya, kalau peniaga buka gerai tengah jalan di depan rumah Tony Pua dan Kit Siang, boleh tak? Tak mengganggu lalulintas, kah?

Kit Siang patut ke Pulau Pinang dan pulas telinga anaknya, Guan Eng, yang begitu aktif menyita, meroboh dan merampas gerai-gerai orang Melayu, Mamu, Mamak dan kaum India di pulau mutiara itu selama dia bergelar Ketua Menteri di negeri itu.

Kezaliman dan keganasan pemerintahan Guan Eng begitu terkenal di Pulau Pinang. Dan saya yakin, rakyat yang tertindas di Pulau Pinang tahu tentang perkara ini. Kit Siang tak malukah bersuara lantang di Melaka, tapi buat-buat "buta" di Pulau Pinang?

Jelas sekali DAP sengaja bermain "api" perkauman dalam isu Jonker Walk. Kalau sudah "chauvinis ultra kiasu" dan tebal sifat rasisnya, duduk dalam gelap pun kita dapat lihat kebobrokan mereka itu. Kalaulah saya ditakdirkan jadi Ketua Menteri Melaka, dah lama saya tutup Jonker Walk…

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads