Sabtu, 14 Disember 2013

03 di manek urai - Google Blog Search

03 di manek urai - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di manek urai</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Nov 2013 09:22 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di manek urai</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Nov 2013 09:53 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

prksungailimau !!! pas bakal hilang <b>di</b> malaysia dan juga <b>di</b> dunia

Posted: 08 Nov 2013 04:00 AM PST


PRK Sungai Limau sudah pun berlalu,apa pun saya menerima kemenangan PAS di Sungai Limau dengan hati yang terbuka dan tenang.Tiada rungutan dan bantahan di pihak UMNO walaupun berlaku beberapa insiden yang tidak memuaskan hati.Tiada juga kedengaran rungutan dan bantahan di pihak PAS seperti dakwaan pengundi hantu,dakwat tidak kekal atau SPR tidak telus,yang sering anda dengar setiap kali pilihanraya.Mungkin PRK Sungai Limau merupakan PRK paling bersih bagi PR dan juga bagi Ambiga,kerana PAS telah menang.Pun begitu,jika PAS punya sedikit kecerdikan mereka akan tahu bahawa parti itu sebenarnya tidak menang.Malah,tiada siapa yang menang di Sungai Limau melainkan kalah semuanya.Yang kalah paling teruk adalah penduduk di kawasan itu kerana tidak dapat berhijrah ke arah yang lebih baik.saya menyatakan yang PAS telah kalah kerana majoriti yang diperolehi oleh parti itu semakin hari semakin merosot,iaitu satu trend yang dilihat berterusan sejak PRU ke-12 lagi.Di ambil contoh Manek Urai,dengan jumlah 99.3% pengundi Melayu,PAS menang dalam PRU-12 dengan majoriti 1,352 tetapi dalam PRK pada 2009 kemudiannya,PAS hanya mampu menang dengan majoriti 65.Begitu juga di Permatang Pasir dengan lebih 73% pengundi Melayu,PAS menang dalam PRU-12 dengan majoriti 5,433 tetapi dalam PRK 2009,majoriti PAS merosot sehingga 4,551. 
Trend ini menepati keputusan PRU-13 di mana PAS kehilangan 2 kerusi menjadikan parti itu memiliki 21 kerusi sahaja daripada 23 kerusi yang diperolehi dalam PRU-12.Seterusnya,dalam tempoh ini iaitu 2009 – 2013,dalam PRK Bagan Pinang,Galas,Tenang,Merlimau,Kerdau dan Kuala Besut,masing-masing menyaksikan PAS kalah kepada UMNO dengan majoriti yang meningkat sebelum menang dengan majoriti yang merosot dalam PRK Sg. Limau.Apa yang berlaku memperlihatkan parti PAS semakin hari semakin mengecil.Dengan 'pengecutan' PAS,DAP pula semakin berkembang dan semakin kuat di dalam PR.Kerusi DAP bertambah dan suara mereka juga semakin lantang mencabar agama Islam.Semakin hebat DAP mencabar Islam,semakin merosotlah sokongan terhadap PAS.Jika trend ini berterusan,tidak mustahil PAS hanya akan tinggal nama sahaja pada PRU-14 nanti dan kerusi yang dimenangi pula hanyalah di kawasan majoriti bukan Melayu.Pengundi Cina dilihat pasti akan memberi undi kepada PAS di kawasan di mana DAP tidak bertanding kerana mereka tahu bahawa hanya melalui PAS maka Ketuanan Cina dapat direalisasikan. 
Justeru,pada satu ketika nanti dan tidak lama lagi,PAS akan menjadi sebuah parti yang berdiri atas kepura-puraan seratus peratus.Ia tidak lagi layak bergelar parti Islam,tetapi lebih tepat dirujuk sebagai parti Kristian Evangelist yang berselindung di sebalik pendirian pluralis namun berpenampilan Islam. PAS yang asal akan pasti hilang.Dengan saranan Karpal agar nama agama dan bangsa pada parti dihapuskan,maka tidak mustahil,akhirnya PAS juga akan membuang nama 'Islam' bagi menepati perubahan ini.

Jawab periksa <b>di</b> hospital – Sinar Harian | Himpunan Berita

Posted: 06 Nov 2013 10:18 PM PST


Jawab periksa di hospital

KUALA KRAI – Kesakitan yang dialami akibat dipatuk ular senduk pada Isnin lalu tidak menghalang seorang pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Manek Urai, dekat sini menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Mohd Awub Mohd Rozi, 17 yang dipatuk ular kali ketiga tetap tabah menjawab soalan bagi Bahasa Melayu Kertas 1 dan 2 dengan penuh kesabaran pada sebelah pagi dan petang di atas katil dalam wad Hospital Kuala Krai, semalam.

Pelajar itu telah dikejarkan ke hospital kelmarin kerana pengsan di sekolah selepas sehari dipatuk ular dan tidak mendapat rawatan serta tidak memaklumkan kejadian kepada sesiapa.

Dia dikatakan telah dipatuk ular di kaki ketika mahu mengambil buah nam-nam atau lebih dikenali sebagai buah katak puru dalam kalangan masyarakat setempat di halaman rumahnya.

Selepas kejadian, Mohd Ayub ke sekolah seperti biasa sehingga dia pengsan dan dikejarkan ke Klinik Kesihatan Manek Urai sebelum dirujuk ke Hospital Kuala Krai untuk rawatan lanjut.

Ketika ditemui, Mohd Ayub mengaku masih berasa pening dan terpaksa menjawab soalan peperiksaan bergantung kepada keadaannya.

"Saya jawab soalan ikut keselesaan. Adakala saya duduk dan bila rasa pening, saya baring," katanya kepada Sinar Harian.

Memperoleh keputusan 2A pada peperiksaan percubaan SPM, Mohd Ayub bakal bakal menjawab kertas peperiksaan bagi mata pelajaran Biologi sebagai kertas terakhir pada 28 November ini.

Sementara itu ibunya, Umi Kalsom Mohd Zain, 39 berkata, anak sulung daripada enam beradik itu tidak memaklumkan keluarga berkenaan kejadian dan dia hanya mengetahuinya seelpas Mohd Ayub pengsan di sekolah.

Katanya, anaknya itu tidak sedar dipatuk ular senduk yang berada tidak jauh dari pokok nam-nam ketika cuba mengambil buahnya.

"Sebelum kejadian, dia memaklumkan bermimpi dipatuk ular tiga kali berturut-turut dan saya nasihatkan dia supaya buat solat hajat untuk menghindarkan perkara tidak diingini.

"Mohd Ayub pernah dipatuk ular ketika berusia 11 tahun dan juga tahun lalu. Saya doakan dia cepat sembuh serta dapat jawab soalan peperiksaan dengan tenang di dewan peperiksaan bersama rakan-rakannya," katanya.

Umi Kalsom berasa gembira kerana Hospital Kuala Krai menyediakan bilik yang selesa untuk anaknya menjawab soalan peperiksaan dan berterima kasih kepada Pejabat Pelajaran Daerah Kuala Krai atas kerjasama mereka.

Pegawai Perhubungan Awam Hospital Kuala Krai, Wan Seman Wan Bedollah turut melawat mangsa di wad hospital berkenaan, semalam.

BLOG KELANTAN: 03 <b>di manek urai</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Nov 2013 09:53 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

X&#39;Klusif ; PAS Bakal Hilang <b>di</b> Dunia | AZMY KELANA JAYA

Posted: 07 Nov 2013 11:00 PM PST

Kita menerima kemenangan PAS di Sungai Limau dengan hati yang terbuka dan tenang. Tiada rungutan dan bantahan di pihak UMNO walaupun berlaku beberapa insiden yang tidak memuaskan hati. Tiada juga kedengaran rungutan dan bantahan di pihak PAS seperti dakwaan pengundi hantu, dakwat tidak kekal atau SPR tidak telus, yang sering kita dengar setiap kali pilihanraya.

Mungkin PRK Sungai Limau merupakan PRK paling bersih bagi PR dan juga bagi Ambiga, kerana PAS telah menang. Pun begitu, jika PAS punya sedikit kecerdikan mereka akan tahu bahawa parti itu sebenarnya tidak menang. Malah, tiada siapa yang menang di Sungai Limau melainkan kalah semuanya. Yang kalah paling teruk adalah penduduk di kawasan itu kerana tidak dapat berhijrah ke arah yang lebih baik. 

Kita menyatakan yang PAS telah kalah kerana majoriti yang diperolehi oleh parti itu semakin hari semakin merosot, iaitu satu trend yang dilihat berterusan sejak PRU ke-12 lagi.

Di ambil contoh Manek Urai, dengan jumlah 99.3% pengundi Melayu, PAS menang dalam PRU-12 dengan majoriti 1,352 tetapi dalam PRK pada 2009 kemudiannya, PAS hanya mampu menang dengan majoriti 65.

Begitu juga di Permatang Pasir dengan lebih 73% pengundi Melayu, PAS menang dalam PRU-12 dengan majoriti 5,433 tetapi dalam PRK 2009, majoriti PAS merosot sehingga 4,551.

Trend ini menepati keputusan PRU-13 di mana PAS kehilangan 2 kerusi menjadikan parti itu memiliki 21 kerusi sahaja daripada 23 kerusi yang diperolehi dalam PRU-12.

Seterusnya, dalam tempoh ini iaitu 2009 – 2013, dalam PRK Bagan Pinang, Galas, Tenang, Merlimau, Kerdau dan Kuala Besut, masing-masing menyaksikan PAS kalah kepada UMNO dengan majoriti yang meningkat sebelum menang dengan majoriti yang merosot dalam PRK Sg. Limau.

Apa yang berlaku memperlihatkan parti PAS semakin hari semakin mengecil. Dengan 'pengecutan' PAS, DAP pula semakin berkembang dan semakin kuat di dalam Pakatan Rakyat. Kerusi DAP bertambah dan suara mereka juga semakin lantang mencabar agama Islam. Semakin hebat DAP mencabar Islam, semakin merosotlah sokongan terhadap PAS.

Jika trend ini berterusan, tidak mustahil PAS hanya akan tinggal nama sahaja pada PRU-14 nanti dan kerusi yang dimenangi pula hanyalah di kawasan majoriti bukan Melayu. Pengundi Cina dilihat pasti akan memberi undi kepada PAS di kawasan di mana DAP tidak bertanding kerana mereka tahu bahawa hanya melalui PAS maka Ketuanan Cina dapat direalisasikan.

Justeru, pada satu ketika nanti dan tidak lama lagi, PAS akan menjadi sebuah parti yang berdiri atas kepura-puraan seratus peratus. Ia tidak lagi layak bergelar parti Islam, tetapi lebih tepat dirujuk sebagai parti Kristian Evangelist yang berselindung di sebalik pendirian pluralis namun berpenampilan Islam. PAS yang asal akan pasti hilang. Dengan saranan Karpal agar nama agama dan bangsa pada parti dihapuskan, maka tidak mustahil, akhirnya PAS juga akan membuang nama 'Islam' bagi menepati perubahan ini.

BLOG KELANTAN: 03 <b>di manek urai</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Sep 2013 09:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

DATUK NIK SAPEIA: PRU 13 PPP mendapat DUN <b>Manek Urai</b>

Posted: 28 Mar 2013 09:44 PM PDT

PPP diberi kepercayaan kepimpinan Barisan Nasional untuk meletak calon di DUN Manek Urai untuk mewakili Barisan Nasional dalam PRU 13. Penghargaan ini diberi berdasar segala usaha yang telah dilakukan oleh peminpin dan ahli PPP khususnya di Parlimen Kuala Krai untuk menambat sokongan rakyat tempatan. Berkat kerja dan program2 yang dilaksanakan oleh PPP Kelantan mendapat sambutan yang hangat oleh rakyat Kuala Krai terutama di DUN Manek Krai. Oleh itu PPP Kelantan diberi kepercayaan untuk mengetengahkan calon untuk DUN Manek Urai dan PPP telah menyerah tugas itu kepada Ketua Wanita PPP Kelantan , Datin Dr Suriani Yahya.

Datin Dr Suriani binti Yahya atau dikenali dikalangan penduduk Manek Urai sebagai Datin Su atau Dr Su, tidak asing bagi penduduk Manek Urai. beliau sentiasa bersama sama mengendali program 2 PPP yang di adakan di Kuala Krai khususnya di Manek Urai bersama Datuk Nik Sapeia Nik Yusof , Naib Presiden PPP Malaysia merangkap Ketua perhubungan PPP Kelantan.

Buat julung kali PPP kelantan mendapat sebuah kerusi untuk bertanding di Negri Kelantan. Memadangkan Dr Su merupakan calon boleh menang atau winnable candidate maka dengan semangat juang yang tinggi dan doa kehadrat Illahi agar mendapat restu PPP Kelantan melancar kempen pilihan raya dengan merasmi Pusat Bantuan PPP/BN DUN Manek Urai di Kg Laloh  pada 3/3/13 dibanjiri oleh sekitar 4000 penduduk DUN Manek Urai.

Beberapa program susulan telah diadakan di beberapa kampung termasuk Kg Peria Baru Kg Manek Urai Lama, Kg Peria. Kehadiran disetiap majlis perjumpaan amat memuaskan dengan kehadiran melebihi 500orang , dan mereka memberi sokongan padu pada Datuk Nik Sapeia dan Datin Su. Insya Allah PPP kelantan akan berusaha hingga berjaya menawan DUN Manek Urai sebagai usaha untuk Barisan Nasional memerintah Negri Kelantan Negri Tuanku Cik Siti Wan Kembang.

Siemens MelayuMaju: Gambar Jambatan <b>Manek Urai</b> tetap <b>di</b> bina <b>...</b>

Posted: 06 Apr 2013 07:30 AM PDT

Penduduk <b>Manek Urai</b> ingat jasa Tuan Aziz | The Malaysian Times

Posted: 24 Apr 2013 01:05 AM PDT

KUALA KRAI, 24 April: Ketika pilihan raya kecil Manek Urai pada 2009, nama Tuan Aziz Tuan Hamat@Tuan Mat tidak asing lagi kepada pengundi di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) itu.

Walaupun tewas kepada calon PAS Mohd Fauzi Abdullah dengan majority hanya 65 undi, ia tidak menyekat Tuan Aziz daripada berusaha menunaikan janji untuk membawa pembangunan ke DUN berkenaan.

Ini antara lain dizahirkan melalui projek yang keseluruhannya bernilai jutaan ringgit seperti pembinaan jambatan baharu di Kampung Manek Urai Lama berharga kira-kira RM15 juta, pembesaran Masjid Temalir (RM600,000) dan pusat sukan dan rekreasi di Kampung Manjor (RM300,000).

Ketiga-tiga projek yang dilihat besar ertinya kepada penduduk itu kini hampir siap.

Dalam pilihan raya umum ke-13 pada 5 Mei ini, Tuan Aziz merupakan calon BN bagi kerusi Parlimen Kuala Krai yang akan menentang penyandang daripada PAS, Dr Mohd Hatta Mohd Ramli.

Merangkumi empat DUN iaitu Mengkebang, Guchil, Manek Urai dan Dabong, Parlimen Kuala Krai mempunyai 63,101 pengundi dengan Melayu 93.9 peratus, diikuti Cina (4.4 peratus), India (1.33 peratus) dan lain-lain (0.22 peratus).

Penduduk Kampung Manek Urai Lama, Mohd Zamzuri Alias, 45, melahirkan rasa syukur kerana Tuan Aziz terpilih sebagai calon BN untuk Parlimen itu.

"Kami masih ingat jasanya yang telah mengubah keadaan di Manek Urai. Kami tidak mahu lagi tersilap pilih kerana kami mahukan pemimpin yang boleh membawa perubahan," katanya.

Warga emas dari Kampung Temalir, Yusof Abu, 70, berkata pemilihan Tuan Aziz untuk bertanding di Manek Urai dulu dianggapnya sebagai 'rahmat' yang telah membawa kepada pembesaran Masjid Temalir.

"Kalau dulu hanya berapa puluh jemaah sahaja boleh bersembahyang, kini beratus orang boleh sembahyang sekali. Kami akan pilih Tuan Aziz dan percaya melaluinya banyak lagi perubahan akan dibawa," katanya.

Bernama melaporkan, Tuan Aziz, 43, ketika ditemui berkata beliau percaya lebih 63,000 pengundi di Parlimen itu akan membuat pilihan bijak dengan memilih parti yang benar-benar mampu membawa pembangunan buat mereka.

"Ini amanah besar buat rakyat di sini. Saya berjanji akan berkhidmat dengan cemerlang untuk membawa perubahan lebih besar jika BN dipilih mewakili Parlimen ini," katanya.

Tuan Aziz berkata yang lebih penting ialah memastikan peluang pekerjaan bagi golongan muda dan menjadikan Kuala Krai yang terkenal dengan industry perladangan lebih berdaya saing.

Beliau membayangkan lebih banyak kilang akan diwujudkan bagi memastikan golongan muda mendapat pekerjaan tanpa perlu lagi berhijrah ke kawasan atau negeri lain.

Dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK9), kerajaan Persekutuan yang diterajui BN telah membawa pelbagai projek pembangunan bernilai lebih RM620 juta ke Parlimen ini termasuk pembinaan jambatan Sungai Galas berharga RM45 juta, kuarters polis di Sungai Durian (RM25 juta) dan Klinik Kesihatan (RM16 juta), di samping pembinaan beberapa sekolah baharu bernilai RM73 juta.

Di bawah RMK10 pula, lebih RM400 juta diperuntukkan sehingga kini bagi melaksanakan pelbagai projek pembangunan termasuk hospital baharu berharga RM300 juta yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum ini.

Projek itu kini dalam proses penyediaan tapak di bandar Kuala Krai. Pelaksanaan projek pembangunan di kawasan Parlimen itu juga dibuat Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar).

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads