Selasa, 6 Ogos 2013

03 di gua musang - Google Blog Search

03 di gua musang - Google Blog Search


Ladang gaharu bernilai RM3j dibuka <b>di Gua Musang</b> – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 10 Jun 2013 05:12 PM PDT

Posted on June 11, 2013, Tuesday

GUA MUSANG: Ladang gaharu bernilai RM3 juta bakal dibuka tidak lama lagi untuk memberi peluang pekerjaan dengan pendapatan lumayan kepada masyarakat Orang Asli yang setia menyokong Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum lepas, kata anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah.

Beliau berkata permintaan bagi produk gaharu kian meningkat di pasaran luar negara dan harga tertinggi sekarang ialah RM50,000 sekilogram.

"Bagaimanapun, kita masih belum dapat membuka ladang itu kerana terhalang dengan kelulusan tanah oleh kerajaan negeri, tetapi kita yakin perkara yang dalam peringkat penyelesaian dapat dipertimbang.

"Kita cukup menghormati kesetiaan Orang Asli yang setiap kali menyokong BN bagi membolehkan kita meneruskan agenda pembangunan untuk mereka," katanya ketika berucap pada majlis merai kemenangan BN pada Pilihan Raya Umum Ke-13 di Pos Brooke, Lojing semalam.

Tengku Razaleigh juga berkata penduduk Orang Asli juga akan diberi peluang mengusahakan ladang rotan manau di kawasan sama. — Bernama

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

3114 peneroka Felda <b>di Gua Musang</b> terima insentif Raya

Posted: 29 Jul 2013 02:12 AM PDT

Seramai 3,114 peneroka di 11 tanah rancangan Felda Wilayah Gua Musang menerima bayaran insentif Aidilfitri sebanyak RM300 seorang, membabitkan perbelanjaan hampir RM1 juta.
Ahli Dewan Undangan Negeri Paloh, Datuk Nozula Mat Diah berkata, daripada jumlah itu, seramai 1,906 peneroka adalah dari tiga gugusan Felda sekitar Gua Musang manakala selebihnya iaitu 1,208 peneroka, dari gugusan Kemahang, Tanah Merah.
Peneroka yang tidak terbabit dengan tanam semula bersama Felda pula menerima insentif sebanyak RM150 seorang, katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyampaian Insentif Aidilfitri di Masjid Tanah Rancangan Felda Chiku 1 di sini, hari ini.
Turut hadir Timbalan Pengurus Besar Felda Wilayah Gua Musang Hasrin Ismail dan Penolong Pengurus Besar Komuniti Felda Wilayah Gua Musang Kamasri Mamat.
Nozula yang juga Naib Ketua UMNO Bahagian Gua Musang berkata, peneroka di semua tanah rancangan Felda di seluruh negara amat bertuah kerana mereka bukan sahaja mendapat insentif raya setiap tahun, malah banyak lagi insentif lain.
Ini termasuk bayaran dividen pegangan saham Felda Global Ventures Sdn Bhd (FGVH) dan dividen Koperasi Peneroka Felda (KPF), katanya.
"Sebelum ini ,setiap keluarga peneroka Felda turut menerima durian runtuh sebanyak RM15,000 dan dianggap paling besar habuan diberikan agensi kerajaan pusat itu supaya mereka hidup lebih selesa," tambahnya.
Sehubungan itu, beliau berharap peneroka tidak terpedaya dengan dakyah pelbagai pihak tertentu yang cuba mencemarkan imej Felda.

Projek Ladang Depu Dibuka <b>Di Gua Musang</b> - Kota Bharu News

Posted: 14 Jun 2013 07:27 AM PDT

GUA MUSANG – Kesetiaan kaum Orang Asli menyokong Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13) 5 Mei lalu akan terus dibela dengan pelbagai kemajuan termasuk menyediakan peluang pekerjaan kepada mereka.

Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah berkata, peluang pekerjaan yang paling besar akan disediakan kepada mereka ladang gaharu bernilai RM3 juta yang bakal dibuka tidak lama lagi sebagaimana yang dijanjikan sebelum ini.

Beliau berkata, walaupun pelbagai isu ditimbulkan pembangkang untuk mempengaruhi mereka, tetapi kaum itu menolaknya kerana menganggap BN sahaja yang boleh membantunya.

"Kita cukup menghormati kesetiaan Orang Asli yang setiap kali menyokong BN hingga kita kekal menang kerusi Parlimen Gua Musang bersama tiga kerusi Dun pada PRU13 itu membolehkan kita meneruskan agenda pembangunan untuk mereka.

"Walaupun kita juga mengharapkan sokongan kepada kaum lain, tetapi Orang Asli lah yang tetap setiap hingga 80 peratus menyokong kita," katanya ketika berucap pada Majlis Kemenangan BN di Pos Brooke, Lojing, dekat sini, petang kelmarin.

Hadir sama Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Galas, Ab Aziz Yusof, Ketua Pergerakan Wanita Umno bahagian, Datuk Wan Hazani Mohd Noor dan Naib Ketua Pergerakan Pemuda Umno bahagian, Zamzani Harun.

Tengku Razaleigh berkata, usahanya untuk membuka ladang gaharu itu kerana ia mempunyai potensi yang cukup besar dan mampu untuk memberi pendapatan lumayan kepada mereka sepanjang tempoh ladang itu dibuka.

Malah, kata beliau, pasaran gaharu membabitkan permintaan beberapa negara luar juga meningkat dan harga yang paling tinggi sekarang RM50,000 sekilogram.

"Bagaimanapun, kita masih belum dapat membuka ladang itu kerana terhalang dengan kelulusan tanah oleh kerajaan negeri, tetapi kita yakin perkara yang dalam peringkat penyelesaian dapat dipertimbangkan," katanya.

Beliau menyerah kepada dua wakil rakyat termasuk Adun Galas, Ab Aziz dan Adun Nenggiri, Mat Yusoff Abdul Ghani untuk berbincang mengenai tanah untuk ladang itu dengan kerajaan negeri Kelantan yang baru.

Katanya, sementara ladang gaharu mendapat hasil nanti, penduduk Orang Asli terbabit juga akan diberi peluang mengusahakan ladang rotan manau di kawasan sama untuk menampung perbelanjaan berikutan pasaran rotan itu semakin mendapat permintaan.

"Tengoklah nanti Orang Asli yang ditawarkan pemilikan saham dalam dua perladangan itu akan mampu memperoleh pendapatan lumayan dan sekali gus memberi perubahan besar dalam kehidupan mereka," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads