ads

Khamis, 1 September 2011

03 di mengkebang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di mengkebang - Google Blog Search


PAS <b>Mengkebang</b> » Blog Archive » Kerjasama jayakan sambutan Aidilfitri

Posted: 12 Oct 2009 08:42 PM PDT

KUALA KRAI - Kerjasama penghulu mukim dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Meng-kebang terserlah apabila masing-masing menyediakan satu hidangan untuk juadah sambutan Aidilfitri Majlis Tin-dakan DUN (MTD) itu, dekat sini, semalam.

Pengarah MTD yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Mengkebang, Abdul Latiff Abdul Rahman berkata, antara hidangan disediakan 12 penghulu mukim terbabit ialah gulai kawah, sate, lemang, ketupat, roti jalan, kuih raya dan minuman.

Menurutnya, majlis sambutan itu turut mendapat kerjasama peserta Ladang Rakyat DUN Mengkebang yang membuat persiapan tempat dan membantu urusetia penganjur melayan kira-kira 3,000 tetamu yang hadir.

"Majlis sambutan yang men-jadi acara tahunan MTD ini adalah antara peluang terbaik bagi rakyat di daerah ini terutama di Mengkebang untuk hadir, bertemu mata dan mengeratkan lagi hubungan.

"Majlis seumpama ini juga dapat memberi gambaran jelas kerjasama erat dan semangat tinggi yang diberikan semua penghulu mukim dan petugas bagi menjayakan pelbagai aktiviti MTD Mengkebang," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui Sinar Harian pada majlis sambutan Aidifltri anjuran MTD Mengkebang di Dataran Sungai Durian, dekat sini, semalam, yang bermula dari jam 12 tengah hari hingga 3 petang.

Hadir sama Pegawai Agama Jajahan Kuala Krai, Alias Abdul Rahman; Ketua Dewan Pemuda Pas Kawasan, Mahadi Mat Zin; Naib Ketua Dewan Muslimah Pas kawasan, Hazimah Khalipah dan Setiausaha MTD Manek Urai, Mohamad Harun.

Abdul Latiff berkata, pihaknya tidak menganjurkan majlis sambutan itu lebih awal kerana bimbang tidak ramai yang dapat hadir kerana masing-masing masih 'sibuk' berhari raya dan memenuhi jemputan banyak rumah terbuka lain.

Katanya, majlis sambutan yang turut dihadiri pelbagai lapisan masyarakat tanpa mengira kaum itu dimeriahkan juga dengan pengagihan kira-kira 100 sampul duit raya kepada kanak-kanak yang hadir.-sinar harian

03 di bachok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di bachok - Google Blog Search


Kerabu Bersuara: Gambar TG Nik Aziz Merasmikan Sebuah Masjid <b>...</b>

Posted: 20 Aug 2011 09:00 PM PDT

03 di rantau panjang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di rantau panjang - Google Blog Search


OPKIM - Operasi Khidmat Masyarakat <b>di Rantau Panjang</b> | ini cerita <b>...</b>

Posted: 03 Aug 2011 08:13 PM PDT

Salam semua. Since beberapa hari without entries aku sebenarnya berada di Rantau Panjang untuk follow Operasi Khidmat Masyarakat (OPKIM)  anjuran Kelab Fasilitator UiTM Shah Alam. Bermula dari 28 Julai hingga 2 Ogos di Taman Rantau Mas, Rantau Panjang, Kelantan Darul Naim. Sesiapa yang berkawan dengan aku di Facebook dan follow aku di Twitter memang tahu apa aktiviti aku sepanjang disana. So, meh aku cerita serba sikit apa yang aku buat kat sana. 


Perjalanan ke sana menaiki bus UiTM tu memang lah tersangat lama! Nearly 11 jam macam tu! Aku siap cakap yang punggung aku ni dah cramp! Kebas! Sebab lama sangat berjalan. Paling geram kalau stop kat perhentian area Merapoh dan makan mahal menggila! Semangkuk mee sup biasa dan tawar RM 5! Terjegil bijik mata aku ni! Sampai sana dah maghrib, so urusetia terus agih-agihkan kami kepada keluarga angkat! Satu family terima dalam 4-8 orang anak angkat. Bergantung pada kemampuan. So, ini keluarga angkat saya! 


sebelah kiri baju oren, itu abah aku! Dalam family ni, aku yang paling bongsu! :D
Sehari hilang macam tu je. Esok paginya, ada gotong royong. Aku punya group diassign untuk bersihkan kawasan surau dan sekitar. Tapi memandangkan dah bersih. Aku join group lain untuk buat gotong royong! Aku bersihkan area longkang taman tu je.


gambar ni time die orang jumpa belut kat longkang!
Petang tu pulak bergotong royong untuk buat kenduri sekampung! Makan untuk ramai-ramai orang dan malam tu juga ada ceramah dari pihak polis tentang keselamatan. Tapi aku rasa ceramah tu tak ubah macam ceramah politik! Bernanah telinga tunggu lama-lama. Tapi tu diluar kawalan pihak urusetia. So, layan je lah sampai habis. 
Kalau nak cerita perjalanan program seminggu ni dalam satu entri, memang korang semua penat scroll kebawah je lah. Biar aku cerita kasi ringkas, tepat, padat dan mutakhir. Sepanjang kat sana, kita orang buat aktiviti kemasyarakatan. Contohnya sukan rakyat, sembelih lembu, makan durian beramai-ramai, berbuka puasa beramai-ramai, adakan forum perdana hal ehwal islam, ke sekolah memberi kesedaran tentang pentingnya ilmu dan sebagainya.

Kira kita orang ni konon-kononya melakukan amal-jariah dan berkhidmat untuk masyarakat lah. :) Mulia kan? hahahahaha. Paling best kalau dah jalan-jalan kat sekitar pekan Rantau Panjang! Macam-maca aku borong. Ye la, nak beli jersi ORI mana aku mampu, fake pun fake lah! kekekeke. Aku ada shout sesiapa yang nak kirim, tapi aku shout salah timing kot time tu, so x de respond. Atau korang ni memang jenis pakai barang ori je beb? 
Aku ada gak ambik peluang ni untuk berjalan-jalan sekitar kawasan Rantau Panjang ni. Kita orang berjalan ke Empangan Lubok Stol Rantau Panjang. Cantik kawasan sini. Empangan ni untuk tujuanpertanian. Bukan yang besar gajah dok  buat empangan hidroelektrik tuh. :)

time ni tengah lawan siapa baling batu paling jauh. mestilah aku menang, apa guna tangan, lengan besar... :) keh keh keh
Kalau nak cerita pengalaman sebenar apa yang aku lalui disana, aku continue kat entry yang akan datang. Sebab aku just nak bagi gambaran ringkas ape aku buat sepanjang seminggu disana. :)
 yang kiri sekali tu, adik angkat kami! baru form 5. badan besar macam *%#&#%!
p/s : rindu nak usha-usha blog kawan-kawan. Tu yang tak dapat nak tulis banyak-banyak. heh!

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search


LALULINTAS MULA SESAK <b>DI</b> KOTA BHARU « KELANTAN DARUL <b>...</b>

Posted: 24 Aug 2011 04:21 AM PDT

Kesesakan jalan memang nyata

Dua tiga hari yang lalu,  seorang teman menceritakan kepada saya,  kalau boleh tak perlulah ke Kota Bharu untuk membeli belah,  kerana sekarang keadaan lalulintas sudah mula sesak.   Katanya,  pada hari itu dia pulang dari tempat kerjanya di Pengkalan Chepa menuju ke rumahnya di bandar.  Biasanya dia mengambil masa kira-kira 20 minit atau selewat-lewatnya 30 jam untuk sampai ke rumah.   Pada hari berkenaan,  hampir satu jam barulah dia sampai.

Hari ini,  giliran saya pula terperangkap dalam kesesakan lalu lintas.   Saya dari Pengkalan Chepa juga,  menuju ke Wakaf Che Yeh.  Setelah beberapa minit berada di jalan besar yang sudah mula sesak,  saya pilih keluar ke Jalan Long Yunus.  Pada fikiran saya,  tentulah keadaan agak tidak begitu sesak.  Tetapi saya salah teka.  Sepanjang Jalan Long Yunus memang penuh sesak dengan kereta yang menuju ke Jalan Sultan Yahya Petra atau pun Jalan Telepot.  Lama juga terpaksa saya menuggu sebelum dapat keluar dari kesesakan ini.

Beginilah keadaannya.  Lagi hampir tibanya 1 Syawal,  lagi sukar hendak bergerak di Bandar Raya Islam Kota Bharu ini.  Keadaan ini adalah ulangan keadaan pada tiap tahun apabila tiba musim Aidilfitri.   Keadaan ini akan bertambah buruk,  bila hujan turun.

Saya biasa juga tinggal di lain-lain bandar di negara ini.  Saya pernah di Johor Bharu,   Melaka,   Alor Star,   Ipoh dan banyak lagi tempat,  tetapi kesesakan jalan raya tidaklah sampai pada tahap yang terdapat di Kota Bharu di kala perayaan Aidilfitri.   Mungkin keadaan ini tidaklah 'sehebat' di Kuala Lumpur.

Sebab jalan raya di bandar ini penuh sesak,  mudah sahaja jawapannya.  Anak-anak Kelantan yang berada di perantauan …

Di mana juga keadaannya sama

yang berkhidmat dan mencari rezeki di perantauan … pulang menziarah sanak saudara semasa cuti Aidilfitri.

Kalau kita berada di  Jalan Kuala Krai,  menghala ke  selatan … ke Machang … ke Kuala Krai … ke Gua Musang dan seterusnya … pada bila masa juga … tak kira hari perayaan atau tidak … keadaannya lalulintas adalah sama … sesak.

Pembinaan lebuh raya empat laluan yang dicadangkan itu,  memang kena pada waktu dan tempatnya.  Ini mungkin boleh meredakan keadaan hari ini.

Itu pun tidak tahulah kita untuk berapa lama … sebelum kesesakan tiba semula.

di negeri kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri kelantan - Google Blog Search


<b>Kelantan</b> tuntut hak gas <b>di</b> utara &#39;Malay Basin&#39; | Free Malaysia Today

Posted: 26 Aug 2011 12:11 AM PDT

"Jaraknya dengan pantai Kelantan hanya 150 km sahaja dan paling hampir berbanding Terengganu," kata Husam Musa.

PETALING JAYA: Kerajaan negeri Kelantan menegaskan bahawa kerajaan pusat tidak boleh mengenepikan haknya terhadap pembangunan gas yang tersimpan di dasar laut di utara 'Malay Basin' yang dianggarkan bernilai RM15 bilion.

Exco kanan Datuk Husam Musa berkata utara 'Malay Basin' merangkumi blok PM 301, PM 302 serta telaga Bergading sepenuhnya berada dalam perairan Kelantan dan tidak bertindih dengan mana-mana negeri atau negara lain.

"Jaraknya dengan pantai Kelantan hanya 150 km sahaja dan paling hampir berbanding negeri Terengganu," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Naib Presiden PAS itu merujuk kepada laporan media pada 23 Ogos lalu berhubung kenyataan Petronas mengenai pembangunan pengeluaran gas di utara 'Malay Basin' yang akan disalurkan dengan paip didasar laut yang baru sejauh 200 km ke Kerteh, Terengganu.

"Adalah tidak wajar Kelantan tidak dirundingi dalam hal ini. Juga adalah tidak wajar sekali lagi Kelantan dipinggirkan dari mendapat faedah secara langsung daripada pembangunan hasil mahsul yang dianugerahkan Allah SWT yang tersimpan di perut bumiNya.

"Dalam hal ini, lebih elok jika Petronas meneliti semula dokumen cadangan kerajaan negeri Kelantan supaya gas ini didaratkan di Bachok, Kelantan," katanya.

Beliau berkata, kerajaan negeri bersedia memberikan segala kemudahan bagi tujuan itu termasuk teknologi terkini yang mampu memproses gas dengan kandungan karbon yang tinggi dengan kos lebih murah dan dengan itu loji pemprosesan dapat ditempatkan di sini.

Kerajaan negeri menurutnya, akan berbuat apa sahaja supaya hasil mahsul Kelantan ini tidak sekali lagi diangkut keluar tanpa memberikan apa-apa faedah kepada rakyat dan negeri Kelantan.

03 di demit kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di demit kelantan - Google Blog Search


Bungalow house near HUSM <b>di Demit</b> – Houses for sale <b>Kelantan</b> <b>...</b>

Posted: 16 Sep 2010 09:57 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]sila hubungi jika berminat.

03 di tanah merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di tanah merah - Google Blog Search


Mencoba Merangkai ASA - <b>Merah</b> putih <b>di tanah</b> rantau

Posted: 18 Aug 2011 06:04 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Merah putih di tanah rantau, Aug 18, '11 9:04 AM for everyone. Kenangan 17 agustus 2009. Di wisma duta KJRI Pulau Pinang, Malaysia. Terakhir kali mengikuti upacara bendera. Sent using a Sony Ericsson mobile phone. Prev: menutup ...

03 di gua musang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di gua musang - Google Blog Search


Beraya <b>di Gua Musang</b> | Ayu Jamal

Posted: 31 Aug 2011 04:50 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Alhamdulillah, walaupown tahun ni masanya sangat2 terhad, sangat sangat la tak cukup masa..tapi dapat juga beraya dikampung bersama Ma..Abah dan adik berad...

03 di pulau melaka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di pulau melaka - Google Blog Search


Suasana Solat Idulfitri <b>di</b> Masjid Tok Guru <b>Pulau Melaka</b> - anak ulu <b>...</b>

Posted: 29 Aug 2011 07:55 PM PDT

السلام عليكم

Pagi-pagi dah terus pergi ke Masjid Tok Guru berdekatan dengan rumah mak mertua kome hanya 5 minit perjalanan. Penuh sesak dengan para jamaah yang lain hendak solat bersama dengan Tok Guru.

Solat kat luar dalam masjid penuh

Berkerumun hendak bersalam dengan Tok Guru

rumah terbuka Tok Guru lepas solat raya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.
 

BLOG KELANTAN

Copyright 2010 All Rights Reserved