ads

Rabu, 5 Disember 2012

03 di chiku - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di chiku - Google Blog Search


bijih <b>di chiku</b> gua musang - wisma maju resources berhad

Posted: 20 Nov 2012 10:45 PM PST

[unable to retrieve full-text content]BIJIH DI CHIKU GUA MUSANG. Posted in Labels: PERLOMBONGAN BIJIH | 10:45 PM. NO LESEN : PL 18/2012. TARIKH DIKELUARKAN : 11 SEP 2012. TARIKH HABIS TEMPOH : 10 SEP 2014. OWNER NAK JV DAN TERM AKAN ...

Lembaran Sebuah Kehidupan: December...

Posted: 05 Dec 2012 08:53 PM PST

Ola December!!!

Fiuh... feel like the time is running. Sudah penghujung tahun.

I wanted to update my very short trip to Singapore on last weekend. Tapi macam banyak nak tulis, and byk picture nak edit tambah watermark and i dont want to leave my blog alone and empty in this sweet December. 

So i decided to update a bit, but more to my sewing activity. Boleh la kan...
This is just the baju kurung biasa. 
So, saya tak amek gambar keseluruhan baju.
Just to highlight the bunga-bunga yang saya jahitkan di sekeliling leher + lengan tuan punya baju.
She like it! Alhamdulillah...
and the baju kurung fits her well..

Ini adalah contoh pola untuk baju kurung moden.
Macam lukis pelan apa je kan...
Masa ni nak study balik konon.
Banyaknya formula tak sure boleh ingat balik ke tak.
Pola ini iaitu pola asal yang belajar dalam kelas dah selamat kena potong-potong dah.
ini lah pola untuk baju kurung moden yang telah disiapkan INI
Ok.. that's all for now. Wait for my short trip update? Haha... insya-Allah.. Till later~~~

03 di bunut payong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di bunut payong - Google Blog Search


Lawatan Benchmarking dari JPN Sarawak ke SK <b>Bunut Payong</b>..

Posted: 04 Nov 2012 10:16 AM PST

KITAB ILMU Shahih Bukhari -Imam Bukhari- Kitab Ilmu Bab 1: Keutamaan Ilmu. Firman Allah, "Allah akan meninggikan orang-orang yang beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa derajat. Dan Allah mengetahui apa yang kamu kerjakan" (al-Mujaadilah: 11), dan, "Tuhanku, tambahkanlah kepadaku ilmu pengetahuan."('Thaahaa: 114)".

03 di machang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di machang - Google Blog Search


Serama <b>Machang</b>: Rinting Murai <b>di</b> Reban S.<b>Machang</b>

Posted: 30 Nov 2012 01:25 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Rinting Murai di Reban S.Machang. Posted by Muhammad Takiyudin Sukeri (019-4200746) On 6:01 AM. Salam rakan-rakan serama.. lama sungguh x update blog, sbb xdok aym yg elok.. penyeri reban.. ni sekor rinting murai ...

03 di tumpat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di tumpat - Google Blog Search


buatbest: Gempar!!! Penemuan Terowong Rahsia 100km <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 29 Nov 2012 02:10 PM PST


Gempar..!! Hangat diperkatakan mengenai lubang rahsia yang dikatakan sebagai terowong purba yang pernah digunakan olen Jepun sepanjang hampir 100km bawah tanah di Palekbang, Kelantan ketika ini..Penemuan terowong purba bawah tanah di Palekbang, Tumpat, Kelantan ini mengejutkan kerana ia mungkin merungkai landskap sejarah baru yang tidak diketahui diketahui sebelum ini..Apa sebenarnya rahsia disebalik penemuan terowong Palekbang, Tumpat, Kelantan ini ?

 berdasarkan kenyataan yang diambil dari Facebook


Melalui perkhabaran yang diterima, terowong ini pada mulanya dijumpai oleh beberapa pekerja kontraktor ketika kerja-kerja pembinaan dijalankan disana..Dikatakan terowong Palekbang Tumpat yang dijumpai ini mungkin mengubah landskap sejarah yang tidak pernah terungkai selama ini dan masih menjadi misteri..

Masyarakat sekitar kawasan Palekbang Tumpat dan Kelantan khususnya yang mengetahui tentang terowong bawah tanah ini dikatakan mula menjenguk tempat penemuan terowong yang mungkin dibina telah lama dahulu tapi tidak diketahui sebelum ini..

Pihak berkuasa tempatan, polis, tentera mula mengawal rapi tempat penemuan terowong purba misteri yang ditemui di sana buat masa ini..

Melalui info yang diterima terowong Palekbang Tumpat, Kelantan ini dikatakan:

Merentasi Sungai Kelantan (panjangnya dikatakan hampir 100km)
Sebagai kubu bawah tanah yang pernah digunakan oleh tentera Jepun dahulu
Kota purba Raja Siam yang mengandungi harta karun
Tempat simpanan emas yang digunakan oleh kerajaan melayu purba

Dikatakan pihak bomba Malaysia masih lagi menjalankan kerja-kerja menyedut air untuk dikeluarkan dari terowong tersebut bagi memudahkan kerja-kerja dijalankan oleh pihak bertanggungjawab ketika ini..
Pihak dari Jabatan Arkeologi hanya dapat memasuki sebahagian sahaja dalam terowong tersebut kerana laluan terowong ini di penuhi air..
Dijangkakan juga kepanjangan terowong ini boleh mencecah hingga ke Tak Bai, Siam..
FB Kelab Pencinta Sejarah Kelantan


 
Terowong Bawah Tanah yang dipercaya dijumpai oleh kontraktor ini adalah kawasan "pat dahat"..dimana terowong ini digunakan oleh sebilangan tentera jepun untuk menyerang tanah melayu kelantan..melalui bawah terowong ini juga, tentera jepun membawa segala peralatan perang dan radar serta harta untuk ke sesebuah markas. Tetapi tentera jepun bukan keseluruhan melalui kawasan "pat dahat" itu..pada masa
 ini kawasan dan persekitaran terowong seluas "pintu rumah" dan keadaan geografi pada tahun 1930-1945 tidak seperti hari ini. KPSK menggambarkan "pat dahat" daripada sumber yang pernah bekerja di lapangan terbang Lalang Luas, Machang dan Gong Kedak. Jadi apa yang kita lihat hari ini mungkin bukan pintu utama nak masuk ke dalam terowong. Sebab ada yang pernah masuk dalam terowong seperti ini di Gong Kedak pada tahun 1970an akhirnya keluar dalam keadaan mendukacitakan.




sebab ambo pernah kato di KPSK bahawa suatu ketika dahulu Kelantan ni pernah berlaku satu peristiwa di mana "ghaibnya" kerajaan Chermin, "ghaibya" kerajaan Cik Siti Wan Kembang, "ghaibnya" kerajaan Raja Kumar di Pulau Sabar ( sejajar dengan Palekbang hari ini, lokasi sudah jadi Sungai Kelantan separuhnya ) adalah kesinambungan gapo berlaku hari ini..Palekbang hari ini adalah asalnya separuh Kerajaan Kelantan Purba..Kerajaan Raja Kumar di Pulau Sabar dan segala harta jepun di bawa dari markas utama dan sementara Siam ke Tanah Melayu xkan bawok naik kapal laut..mesti melalui darat..ko guana..??? tepuk amai amai belalang kupu kupu..tepuk ramai ramai nanti antara kita dapat tahu.




Jadi xhairanlah kalu Palekbang ni ada kontraktor napok lubang dale air..dan dalam lubang tuh penuh dengan air..dan bomba pun sedup nak suruh kering air, nak masuk dale lubang nak cari "pade bola", logik ko akal dale terowong ada pade bola..semuanya bare mistik belako..lagumana kalu lube ni ada arus sapa ko Kuala Takbai..????xkan nak suruh kering air dale tuh, amik masa belako tuh..kemungkinan kebangkitan kerajaan 2 raja bersaudara akan timbul dale masa terdekat..
Sumber daripada: FB This is Kota Bharu

Kawasan larangan di Palekbang dimana tempat dikatakan terdapat penemuan sesuatu yang misteri di tapak bersejarah bekas pelabuhan Palekbang. Kelihatan kerja-kerja membersih giat dijalankan oleh beberapa orang petugas . Sementara di kawasan lapang berhampiran pam pasir Hj. Manaf kelihatan lebih sepuluh orang berkhemah dan mungkin sedang merancang sesuatu.

terdapat sebuah lubang yang kelihatan agak dalam seperti sebuah telaga lama atau terowong yang sebelum ini mungkin tertimbus .

Apapun tempat tu dapat dilihat dengan mata sendiri petang ni. Yang perlu dikorek bukan sekadar terowong tetapi juga sejarah masa silam Palekbang yang suatu ketika dulu dikhabarkan pernah menjadi sebuah bandar pelabuhan.

Mungkin jawapan tepat boleh diberikan oleh penduduk sekitar kawasan tersebut atau tunggu sehingga penemuan terowong Palekbang Tumpat, Kelantan ini diumumkan secara rasmi oleh pihak bertanggungjawab..Apapun kita tunggu dan lihat..

*segala info tidak dapat dipastikan kesahihannya..diambil daripada forum-forum, blog dan lain2..tq

03 di pasir mas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di pasir mas - Google Blog Search


1 MALAYSIA: Alhamdulilah... Ceramah UMNO <b>Di Pasir Mas</b> <b>...</b>

Posted: 04 Dec 2012 06:30 PM PST

Inilah gambaran yang sebenarnya rakyat kelantan sudah bangkit biarlah nampak kecilan tapi penuh dengan kehadiran penduduk sekitarnya.Alhamdulilah rakyat kelantan nampaknya mahu berubah kepada UMNO...dengar cerita dahulu bila ceramah UMNO berapa kerat sangat orang yang datangnya.Sekarang rakyat kelantan sudah berubah....Alhamdulilah.

03 di pulau melaka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di pulau melaka - Google Blog Search


Malaysia Eye <b>Di Pulau Melaka</b> | Blog Melaka Daily

Posted: 27 Nov 2012 10:07 PM PST

[+] Kongsi Artikel di Facebook Anda

siap dah Malaysia Eye Bakal Jadi Daya Penarik Baru Untuk Ke Pulau Besar Melaka ???

Jika dahulu Malaysia eye yang berada di persisiran pantai berdekatan bandar hilir telah ditarik balik kini Melaka telah menempah baru dan bakal beroperasi pada bulan April tahun hadapan…Ianya juga dilabel sebagai roda gergasi setinggi 101 meter sekaligus menjadi  ke-13 tertinggi di dunia…

Jika dahulu pernah kami mengutarakan mengapa kerajaan Melaka tidak membangunkan Pulau Besar Melaka, kita semuanya sudah terjawab dengan pembinaan ini…Semakin majulah melaka dan pastinya jumlah pelancong yang datang ke Melaka akan lebih ramai…

Misteri Pulau Besar Melaka juga bakal dapat di kikis secara beransur-ansur sekaligus dapat mencegah daripada pihak tidak bertanggungjawab menjadikan pulau itu sebagai tempat menyebarkan ajaran sesat…Benarkah Pulau Besar punyai misteri ???

MELAKA: Projek pembangunan 'Malaysia Eye' di Pulau Melaka di sini yang bakal menjadi roda gergasi ke-13 tertinggi di dunia dijangka beroperasi pada April tahun depan, kata Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Ali Rustam hari ini.

Beliau berkata, pada masa ini projek bernilai RM40 juta itu berjalan mengikut jadual dan mencapai kemajuan 15 peratus membabitkan kerja pemasangan cerucuk.

"Kerja pemasangan struktur roda ini pula akan dimulakan pada Februari tahun depan," katanya ketika melakukan lawatan di tapak projek berkenaan di sini.

Katanya, roda gergasi buatan China yang mempunyai 54 gondola dengan ketinggian 101 meter mampu membangunkan kawasan Pulau Melaka yang turut menempatkan Wildlife Theatre sebagai destinasi pelancongan terkenal di seluruh dunia.

Selain roda gergasi, kawasan seluas 0.05 hektar dibangunkan sepenuhnya oleh syarikat swasta tempatan, The Eye Sdn Bhd itu akan turut menempatkan taman tema berkonsepkan 'air dan cahaya' serta sebuah hotel setinggi 28 tingkat, katanya.

Sementara itu, Mohd Ali mengalu-alukan lebih banyak peserta industri pelancongan melabur di negeri itu khususnya dalam pembangunan taman tema berskala besar.

::Sumber : Berita Harian

Bagi kami, setiap pembangunan yang terancang sudah pasti akan dapat menarik minat para pengunjung untuk terus datang ke Melaka..Tetapi harus diambil berat beberapa aspek bagi memudahkan pelancong dan keselesaan pengunjung…

Harapnya tidaklah menggunakan jeti di bandar hilir untuk ke Pulau Besar Melaka bagi mengelakkan berlakunya kesesakan yang teruk…Gunakanlah jeti yang berada di Umbai contohnya bukan sahaja dapat mempromosikan medan ikan bakar malah dapat meningkatkan lagi ekonomi di kawasan itu di mana dalam perjalanan untuk ke Umbai dari arah bandar Melaka terdapat banyak gerai menjual kraftangan Melaka dan makanan Melaka…

 

BLOG KELANTAN

Copyright 2010 All Rights Reserved