Jumaat, 8 Julai 2011

03 di dabong - Google Blog Search

03 di dabong - Google Blog Search


Hartanah Trade: Tanah kosong <b>di Dabong</b> , Kelantan

Posted: 08 Jul 2011 01:46 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Berminat untuk mengiklankan sebarang bentuk hartanah atau ingin menjual atau membeli hartanah hubungi saya sham 0192272127. Friday, July 8, 2011. Tanah kosong di Dabong , Kelantan. Dabong, Kelantan : Tanah kosong .harga 17k perekar. ...

03 di gaal kelantan - Google Blog Search

03 di gaal kelantan - Google Blog Search


Solah bercita-cita jadi askar | MY ADHA™ | Sumber Maklumat Terkini <b>...</b>

Posted: 08 Jul 2011 12:15 PM PDT


Sebagai pegawai nombor 1 Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Solah Mat Hassan amat sibuk dengan tugasan.

Ketika Mingguan MStar berkunjung ke pejabatnya di Putrajaya, beliau sibuk melayan stafnya dan orang luar.

Beliau sesekali dicelah dengan deringan telefon bimbit serta siri khidmat pesanan ringkas (SMS). Lumrah bagi seorang pemimpin.

Dalam keadaan sibuk itu, Solah meminta wartawan ini tunggu sebentar agar dapat membereskan kerja-kerja satu persatu.

Walaupun sibuk, Ketua Pengarah JPJ itu tidak pernah menghampakan wartawan serta sesiapa sahaja yang ingin menemuinya.

Sifat-sifat mesra beliau begitu mendekatkan diri dengan orang ramai termasuk wartawan ini.

Apabila peluang tiba untuk menemuramah Solah, soalan pertama terpacul dari mulut: "Adakah ini merupakan cita-cita Datuk sejak kecil lagi?

Solah menidakkannya. "Saya ingin menjadi askar kerana saya suka berlawan, semangat mahu berlawan dan suka berjuang," katanya secara spontan sehingga wartawan ini tergamam mendengar jawapan itu.

Lantas ditanya kenapa beliau tidak merealisasikan cita-citanya itu. Solah terdiam seketika.

Jawapan awalnya amat ringkas iaitu "Amat menyentuh perasaan". Agaknya beliau tengah menyusun butiran penjelasannya.

Bila penjelasan lanjut diberikan, segala misteri di sebalik cita-citanya yang tidak tertunai itu beransur-ansur terungkai satu persatu.

Titik peralihan, jelas Solah, ialah apabila beliau lulus dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan gred satu. Malah beliau merupakan pelajar terbaik di daerah Pasir Puteh ketika itu.

"Saya cuba masuk ke Universiti Pertanian Malaysia kerana ingin menjadi petani moden. Namun, saya kena sahkan sijil-sijil (peperiksaan) dulu dan hanya Pegawai Daerah (DO) yang boleh lakukan," katanya.

Solah dibesarkan dalam sebuah keluarga petani yang miskin di Kampung Gaal, Pasir Puteh, Kelantan. Beliau ialah anak kampung sejati yang menanam tembakau, menanam padi serta menjala, menjual ikan dan menjual buah-buahan tempatan.

Beliau bijak orangnya dan menunjukkan pencapaian cemerlang dalam bidang akademik sejak sekolah rendah lagi.

Untuk mendapatkan pengesahan sijil-sijil tersebut, Solah berkata, dia menyediakan telur ayam, kelapa yang dibersihkan dengan daun mempelas, beras pulut yang dituai dari bendang sebagai buah tangan kepada pegawai terbabit nanti.

"Selepas solat Maghrib, saya bersama ibu bapa saya menaiki beca roda tiga dari Kampung Gaal ke pusat bandar di Pasir Puteh.

"Perjalanan sehala adalah kira-kira dua batu dan memakan masa sejam. Saya berdiri sepanjang perjalanan sementara ibu bapa duduk kerana ruang terhad," katanya sambil menambah bapa saudaranya yang bekerja sebagai tukang kebun di rumah Pegawai Daerah itu membuat temu janji tersebut.

Pertemuan itu bagaimanapun meninggalkan kesan yang amat mendalam terhadap jiwanya.

Memori lampau itu amat mengusik hati Solah sehingga beliau yang tabah serta bengis bagi mereka yang tidak mengenalinya "tewas" apabila mengimbaunya.

Air mata yang berlinangan turun membasahi pipinya. Tangannya menyeluk poket untuk mendapatkan sapu tangan cepat-cepat bagi menyeka air mata yang berguguran.

"Terdapat dua perkara yang mengganggu emosi saya. Pertama, Pegawai Daerah terbabit tidak menghargai kejayaan saya memperolehi Gred 1 kerana dia langsung tidak mengucapkan tahniah.

"Keduanya, dia tidak usik pun buah tangan tersebut sebaliknya menyuruh saya meletakkannya di anak tangga," ujarnya dengan suara yang terketar-ketar kerana kesedihan yang teramat sangat.

Apa tidak sedihnya, Solah membuat persiapan buah tangan itu sejak seminggu. Perjalanan sejam pergi, dan sejam balik.

Tetapi perjumpaan hanya kurang daripada lima minit. Lebih mengaibkan, Pegawai Daerah itu tidak menjemput mereka masuk ke rumah.

Semasa dalam perjalanan pulang, Solah masih ingat ibu bapa dan dirinya diam membatu sepanjang perjalanan kerana terpukul dengan layanan tersebut.

"Dalam benak saya, okey, anda tidak menghormati ibu dan bapa saya kerana saya orang kampung."

Bermula dari detik itu, beliau berjanji tidak akan jadi askar.

"Pertamanya, saya berikrar akan melanjutkan pelajaran ke universiti. Keduanya, bila saya bekerja, saya akan berada di kerusi pegawai daerah itu atau lebih tinggi dan akan buka pintu kepada sesiapa sahaja," tegas Solah.

Justeru, mulai hari pertama bekerja, Solah mengakui beliau tidak pernah menolak sesiapa yang ingin berjumpa dengannya.

Patutlah pintu pejabatnya di Putrajaya sentiasa terbuka luas kepada pengunjung!

Jika diselak zaman persekolahan menengah lagi, semangat berkobar-kobar untuk melawan situasi sudah terbit.

Solah berkata, beliau tidak dapat memohon biasiswa persekutuan kerana borang permohonan hanya diberikan kepada anak-anak cikgu, polis dan kerani.

Katanya, dia mengetahui perkara itu selepas kawan-kawan serta kenalannya yang berjaya mendapat biasiswa itu merupakan anak-anak inspektor polis, kerani dan guru.

Ini menguatkan lagi azamnya untuk 'menewaskan' mereka dalam bidang pendidikan. Biasiswa tersebut bernilai RM15 sebulan yang dimasukkan dalam buku akaun.

"Kawan yang mendapat biasiswa pernah belanja tengok wayang 25 sen untuk filem kelas ketiga ketika itu," katanya.

Akhirnya, Solah mendapat gred pertama manakala kawan-kawannya mendapat gred dua.

- MSTAR

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di demit kelantan - Google Blog Search

03 di demit kelantan - Google Blog Search


PAPISMA <b>Kelantan</b>: Selamat Datang Musafir Baru

Posted: 18 Jun 2011 12:00 AM PDT

Selamat datang, ahlan wasahlan buat sahabat yang dira'ikan, pelajar-pelajar ijazah lanjutan terutamanya yang baru mendaftar di USM. Kami ikhwan di Kelantan amat mengalu-alukan kedatangan sahabat sekalian ke qaryah ini. Didoakan semoga semuanya selamat sudah mendaftarkan diri dan berjaya     menyesuaikan diri di tempat baru. Jika ada sebarang masalah, usah segan silu menghubungi kami.


Alhamdulillah, baru-baru ini, Unit Kampus PAPISMA Kelantan berjaya mengadakan satu pertemuan dengan sahabat-sahabat yang baru mendaftar di USM. Pertemuan santai menjanjikan detik tersebut amat bermakna bertemu sahabat-sahabat baru, yang akan bersama-sama memerah tenaga keringat memberi khidmat kepada rakyat di negeri Kelantan khusunya.Pertemuan tersebut dimulakan dengan ucapan alu-aluan oleh exco Unit Kampus USM, Dr. Najib Mat Pa dan kemudian diteruskan dengan sesi taaruf ringkas oleh sahabat-sahabat PAPISMA yang hadir. Majlis turut diselitkan dengan perkongsian ilmu oleh senior PAPISMA Kelantan, Prof. Abe Jak dan Dr. Kak Nik Ros.
Antara sahabat baru yang hadir pada pertemuan itu ialah Dr. Asrof Firdaus Ahmad, Dr. Mohd Nor Azri Abd Wahab (Temerloh) , Dr. Zul Fahmi Bahari (Dentist-Sabah), Dr. Ahmad Syakiran Fauzi  (Sabah) dan Dr. Mohd Faizul Suhaimi (Sabah). Ribuan terima kasih juga buat pimpinan PAPISMA Kel serta ahlinya yang sudi hadir bagi meraikan para 'musafir baru'...
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di wakaf che yeh - Google Blog Search

03 di wakaf che yeh - Google Blog Search


WH Solution: JIKA BERKUNJUNG KE <b>WAKAF CHE YEH</b>

Posted: 15 Jun 2011 09:52 AM PDT

Wakaf Che Yeh adalah sebuah pasar malam terbuka yang terletak kira-kira 4km di luar bandar Kota Bharu. Mempunyai keluasan suku ekar, ia adalah tempat untuk membeli makanan ringan tempatan, buah-buahan dan sayur-sayuran segar serta makanan laut. Terdapat juga deretan warung peniaga yang menjual aneka pakaian lelaki dan juga pakaian wanita.

Wakaf Che Yeh beroperasi sepanjang masa dengan fungsi yang berbeza-beza ia merupakan pasar borong di waktu pagi, pasarbasah diwaktu siang dan berubah menjadi pasar malam pula setelah matahari terbenam. Saksikanlah situasi tawar-menawar dan teriakan peniaga-peniaga mempromosikan barangan jualan mereka sembil berbual mesra sesame sendiri.

Anda tidak perlu risau jika anda berkunjung kesini, bagi mereka yang datang jauh luar dari negeri Kelantan anda boleh menikmati tidur yang lena disalah sebuah Hotel yang berada Berhampiran kawasan tersebut, demi membantu anda dan pelanggan kami, anda boleh mendapatkan butiran Hotel seperti dibawah:

15 Avenue Inn

Merupakan salah sebuah hotel yang menawarkan perkhidmatan kelas terbaik walau dianggap sebagai hotel budget.

Tawaran Harga Yang Menarik

Tawaran harga yang berpatutan berbanding hotel budget yang lain, Astro, Free Wi-Fi, Mini Bar, Hot Shower dan pelbagai jenis tawaran menarik yang lain. Selain itu juga bilik-bilik di 15 Avenue Inn sangat menarik dan selesa.

Ruangan Bilik Yang Selesa
Tempahan bilik secara berkumpulan juga disediakan, untuk sebarang pertanyaan dan tempahan anda juga boleh layari Ruangan Facebook Avenue Inn 

Anda juga boleh menghubungi kami di WH Solution bagi membantu anda untuk membuat tempahan "Pilihan Yang Tepat" bagi percutian budget anda.

 Pilihan Terbaik Anda

Keselesaan Anda Kami utamakan,Tentulah pilihan terbaik di 15 Avenue Inn Wakaf Che Yeh.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

ads