ads

Jumaat, 14 Disember 2012

03 di bachok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di bachok - Google Blog Search


Pemuda lemas terjatuh ke dalam sungai <b>di Bachok</b> – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 09 Dec 2012 02:30 PM PST

Posted on December 10, 2012, Monday

BACHOK: Seorang pemuda ditemui lemas selepas terjatuh ke dalam Sungai Tawang berhampiran rumahnya di sini, semalam.

Mayat Khairul Azmi Zulkifli, 26, ditemui kira-kira 200 meter daripada tempat dia terjatuh pada jam 12.10 tengah hari.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Bachok Ahmad Zakaruddin Berahim berkata pihaknya menerima panggilan pada jam 10.30 pagi dan bergegas ke tempat kejadian bersama lima anggota.

"Kita turut menghubungi Unit Skuba Balai Bomba dan Penyelamat Kelantan yang menghantar 11 anggotanya untuk membantu usaha menyelamat," katanya di sini semalam.

Katanya, mayat mangsa dihantar ke Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian untuk bedah siasat.

Sementara itu, seorang saksi, Mohd Zawawi Che Min, 44 berkata beliau hanya mampu melihat mangsa yang tenggelam timbul di permukaan air dan tidak sempat untuk memberikan bantuan.

"Saya menghubungi petugas Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia untuk menutup pintu air yang terletak kira-kira 500 meter dari tempat kejadian bagi mengelak mangsa hanyut lebih jauh," katanya ketika ditemui di tempat kejadian. — Bernama

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

03 di chiku - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di chiku - Google Blog Search


Lembaran Sebuah Kehidupan: Tudung Aidijuma - cetusan IDea <b>...</b>

Posted: 07 Dec 2012 01:52 AM PST


Saya rasa saya tak perlu kenalkan lagi tentang produk ini. It is famous and fabulousity y'all... Di kala zaman shawl belit sana, belit sini sedang meningkat naik, Datin Norjuma bangkit menaikkan semarak semangat bawallers tegar- macam saya. hahaha... Kerana bermuka besar dan masih tak allert dengan pembaharuan dan perubahan fesyen, maka saya masih stick dengan pemakaian tudung bawal saya. Ehem... ada jugak time yang gatal-gatal try pakai shawl juger~~

Kalau tengok website and facebook Tudung Aidijuma, memang boleh  meroyan. Selama ni dok usha-usha je. tengok-tengok, pandang-pandang dari jauh. Tetiba dari kejauhan itu, saya terlihat ini!!!

Macam takde pedoman hidup, saya terus terjah website dia. Nak shopping pun senang. tak payah nak register dulu, terus boleh sumbat semua yang nak di tamak-halobakan dalam shopping cart. click-click aje. tak perlu bakul dan beratur di kaunter. Tengok Norjuma pakai kan semua kan nampak cantik kan? Memang cantik la y'all... 
Dalam tiada pedoman itu, saya berjaya mengawal nafsu serakah saya. Hanya 4 sahaja yang berjaya dirembat. Teringin jugak nak merasa beli polkadot itu, tetapi sewaktu pembelian, tak ada dalam website. jadi saya terjah tudung 2 tone 3 helai, tudung bawal 1 tone biasa 1 helai. SAHAJA. 
Di Subuh hari, berusaha bangun dengan wajah tanpa secalit mekap dan tanpa mandian, terus menggedik feeling-feeling model tudung aidijuma. Hahahaha... Gigih edit picture sebab bilik seorang tailor ini bersepah sangat dan malu la untuk tontonan umum. hihihhihi..




saya ambil 1 putih plain, kerana saya sangat suka warna putih. 
err.. dan juga untuk dieksperimen di kemudian hari. 
boleh la try-try tambah benda-benda lain kat tudung tu kemudian kalau rajin. 
If y'all tengok, model tak bertauliah itu adalah tudungnya berkedut-kedut tidak di iron. Dia memang pemalas sikit. Ampunilah dia. Tetapi lihatlah, tanpa di-iron pun tudung itu mampu bisa berdiri tegak, apatah lagi sekiranya dia di-iron. I love my purchase~~
Customer service dia sangat pantas. Saya email mereka pasal payment and i ada salah tulis alamat. tempat tinggal sendiri pun lupa unit berapa. Choih.. Sekejap petang itu juga dia reply. Bukan sekali, tapi 2 kali. iyelah, tukar address tu i bagi email lain. Email tu pun dia reply. Tunggu punya tunggu, parcel tak sampai jugak. So i check their facebook, dia ada listing parcel number kat situ. So, saya email diorang mintak confirmkan tracking number untuk order i, cakap parcel tak sampai lagi coz surat pun tak sampai ke rumah. Email dia reply, siap bagi print screen information kat Pos Laju lagi. 
Then tak lama lepas tu dia call, suara risau benar sebab parcel tak sampai. Macam risau anak kucing belaan belum pulang-pulang lepas keluar bermain. Dia suruh i call semula kalau parcel tak ada juga. Cari saya ye, sambil mengulang namanya berulang kali. I saspek i cakap dengan Datin Norjuma sebenarnya tapi dia bagi nama lain. Hahahaha... Ini nama dia perasan aje. K bye.
Jadi, lepas check dengan website Pos Laju, maka parcel tersebut ada di pos office dan harus collect di kaunter. Selepas selamat amek parcel, saya email mereka lagi, just to inform parcel dah selamat di tangan. Email itu pun mereka reply. WAH!!! memang terasa dihargai sebagai seorang customer. Padahal beli 4 helai aje. 
Maka itulah yang membuatkan saya teruja untuk up entry ini. Tiada didalangi sebarang sponsored post kerana saya masih bukan blogger siapa-siapa. Kihkihkih... See... make your customer happy, and im happy! Tudung cantek sangat dan sekarang dah confuse baju mana yang sesuai nak pakai ni... Hmmmmm.....
Actually harga biasa mereka tanpa Sale pun, takdelah mahal sangat. Untuk tudung 2/3 tone dalam RM15, i consider murah lagi la. Cuma bila time Sale ni jadi RM10, so i tot, WOW! WOW! WOW!!!!
Sila pergi shopping dengan mereka. Customer service mereka excellent! dan mereka melanjutkan usia SALE mereka sehingga 15 December ini... Happy shopping y'all...

Blog Felda: felda <b>chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Dec 2012 09:23 AM PST

Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Sep 2012 09:45 AM PDT

Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Sep 2012 09:06 AM PDT

Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jul 2012 12:00 AM PDT

    Leave a Reply

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 13 Jul 2012 09:05 AM PDT

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 18 Jun 2012 09:13 AM PDT

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 08 Apr 2012 12:00 AM PDT

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 08 Apr 2012 12:00 AM PDT


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 08 Apr 2012 09:24 AM PDT


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 07 Apr 2012 09:39 AM PDT


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

    [unable to retrieve full-text content]Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) atau nama ringkasnya SK Sri Chiku (2), merupakan sebuah Sekolah kebangsaan yang terletak di Felda Chiku 2. Pada 2009, Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) memiliki 108 pelajar lelaki ...

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST

    [unable to retrieve full-text content]Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search. Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST. Xpdc ke Felda Chiku Gua Musang bahagian 1. Kali ini penceritaan agak panjang dan saya terpaksa bahagikan kepada 2 bahagian. Part 1 and part 2.

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


    KOLEKSI LENCANA SEKOLAH ABAH: Lencana Sekolah / School <b>...</b>

    Posted: 26 Feb 2012 05:29 AM PST

    Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) atau nama ringkasnya SK Sri Chiku (2), merupakan sebuah Sekolah kebangsaan yang terletak di Felda Chiku 2.
    Pada 2009, Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) memiliki 108 pelajar lelaki dan 131 pelajar perempuan, menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 239 orang. Ia mempunyai seramai 24 orang guru.2009

    Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2)
    Felda Chiku 2
    18300, Gua Musang
    Kelantan, Malaysia


    Telefon = 6099284230
    Fax = 6099284231

    # Lencana ini merupakan sumbangan daripada pihak admin fb dari Sekolah Kebangsaan Sri Chiku 2, Gua Musang , Kelantan.

    # Diterima oleh KOLEKSI LENCANA SEKOLAH ABAH pada 20 Feb 2012.

    # Jutaan terima kasih  diatas sumbangan ini. 

    # Sumbangan lencana ini adalah hasil daripada maklumbalas pihak sekolah di Facebook Koleksi Lencana Sekolah..

    03 di manek urai - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    03 di manek urai - Google Blog Search


    Saudaraku...: PAS Malu Pada Calun Mereka <b>Di Manek Urai</b>

    Posted: 30 Jun 2009 10:47 PM PDT

    Apakah kena mengena status pelajaran dan pangkat adik beradik dengan kemampuan sebenar calon Pas di PK Manek Urai, Mohd Fauzi Abdullah menjadi ADUN?

    - Kenapakah Harakah.daily tidak menyentuh latarbelakang pendidikan calon mereka? Siapakah yang bertanding, Mohd Fauzi Abdullah atau adik-beradik beliau?

    - Apakah pengundi tidak perlu tahu latarbelakang pendidikan calon pemimpin mereka kerana pendidikan sangat penting untuk memastikan pemimpin tersebut boleh berfikir secara matang, berilmiah dan bervisi jauh?

    - Apakah tujuan di atas untuk mengaburi rakyat daripada tidak menilai taraf pendidikan calon Pas tersebut yang dikatakan rendah iaitu hanya sekadar SRP sahaja?

    2. Dan apakah jentera Pas malu dengan status 'pemborong ikan' calon mereka sendiri sehinggakan mereka tidak sanggup meletakkan 'pemborong ikan' di dalam berita mereka?

    - Apakah 'pemborong ikan' terlalu rendah di mata jentera Pas?

    Persoalan-persoalan di atas timbul apabila kita membaca pengenalan calon Pas di dalam web Harakah.daily.

    Walau pun penulis bukan ahli Pas tetapi tindakan Harakah.daily yang tidak konfiden dengan taraf pendidikan dan pekerjaan calon mereka sendiri adalah amat memalukan!

    Di antara kenyataan di dalam Harakah.daily:-

    KUALA KRAI 27 Jun (Harakah) - Seorang peniaga Haji Mohd Fauzi Abdullah, 50 diumumkan sebagai calon PAS bagi mempertahankan Dun Manek Urai malam tadi.

    .......Beliau merupakan anak keenam daripada lapan adik-beradik. Empat daripadanya mendapat pendidikan tinggi sehingga ke luar negara.

    Seorang lagi kakaknya, Prof Dr Aminah pensyarah kanan di UKM; ketiga, Ibrahim seorang peniaga buah-buahan; keempat, Sabariah ketua jururawat di Hospital Temerloh.

    Kelima, Mohd Yazid, pengarah jabatan kerajaan di Putrajaya. Manakala dua adiknya iaitu Razali memiliki syarikat perunding di Pulau Pinang dan adik bongsu, Zaidi lepasan bidang IT di universiti, Australia - Harakahdaily.

    Dan jika kita merujuk kepada adik-beradik calon Pas, empat di antara mereka berkemungkinan besar telah mendapat bantuan dari segi biasiswa atau pun pinjaman daripada kerajaan Barisan Nasional.

    Kakak calon Pas, Prof Dr Aminah pula bekerja di universiti yang dibiayai oleh kerajaan Barisan Nasional manakala yang keempat, Sabariah bekerja di hospital tajaan kerajaan Barisan Nasional.

    Dan Mohd Yazid pula mendapat gaji sebagai pengarah jabatan kerajaan yang ditadbir oleh parti Barisan Nasional di Putrajaya. Di manakah jabatan itu ya?

    Maksud mudah, majoriti daripada keluarga calon Pas terhutang budi kepada kerajaan pusat BN. Dan jika mereka benar-benar faham, 5 daripada adik-beradik Mohd Fauzi akan memangkah calon Barisan Nasional.

    Dan jika jentera Pas sendiri tidak konfiden dengan kemampuan intelek Mohd Fauzi, apakah penduduk di Manek Urai masih mahu memperjudikan masa depan kawasan mereka dengan mengundi calon Pas tersebut?

    03 di wakaf bharu - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    03 di wakaf bharu - Google Blog Search


    HomeStay/Rumah Tamu <b>di Wakaf</b> Che Yeh, Kelantan | Eyriqazz.com

    Posted: 30 Jan 2012 07:33 AM PST

    Semasa konvoi bercuti di Kelantan, saudara mara eyriqazz lebih kurang 4 keluarga mengambil pilihan untuk memilih Homestay/Rumah Tamu Mas di Wakaf Che Yeh, Kelantan. Faktor utama adalah murah, ada 3 bilik, berhawa dingin dan parking boleh memuatkan lebih kurang 3-4 buah kereta.

     Pandai pakcik eyriqazz cari rumah tamu ini, lokasinya yang lebih kurang 5 minit drive dari Wakaf Che Yeh, Kelantan, antara destinasi shopping pilihan di waktu malam di Kota Bharu, Kelantan. Kalau nak pi Kota Bharu pun hanyalah lebih kurang 30 minit perjalanan.

    Berapa harganya? Umm, jangan terkejut ya. Time pergi ini semasa Cuti Chinese New Year, RM150 semalam untuk sebuah rumah yang memuatkan 3 bilik yang dilengkapi Aircond, peti sejuk biasa, dan katil Queen. Nak ambil gambar di dalam tak sempat la pula. Murahkan, kalau jalan ramai-ramai better menyewa camni, sewa bilik di hotel budgetpun rasanya dah kos lebih kurang rm50-100 semalam.

    Kalau terasa nak bercuti di Kota Bharu, Kelantan dan mencari tempat tinggal untuk bermalam, saya rekomenkan HomeStay @ Rumah Tamu ini. Bolehla hubungi di No. telefon 017-9765838. Oh ya, ini bukan entri berbayar ya. Entri ini sebagai tanda terimakasih buat pemilik HomeStay tersebut yang menyediakan tempat /rumah tamu dengan harga yang berpatutan dan murah buat yang mahu bercuti di Kelantan.

    P/s : Any recommendation Homestay menarik di Malaysia ini? Terasa nak pergi bercuti Ala-Ala Homestay laa…. Pengalaman di Haji Dorani Homestay memang best dan menawan dan teringin mengalami suasana sebegitu lagi.

    03 di dabong - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    03 di dabong - Google Blog Search


    Jalan-Jalan <b>Di</b> Malaysia: Kampung Biak, <b>Dabong</b>, Kelantan

    Posted: 14 Dec 2012 05:52 AM PST




    Gambar ini diambil semasa berkhidmat di Ladang Fokus Bonanza. Untuk sampai ke kampung ini anda perlu menaiki perahu dari Kampung Kandek.

    03 di demit kelantan - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    03 di demit kelantan - Google Blog Search


    BUNDLE <b>KELANTAN</b>(Kedai <b>di DEMIT</b>,Kubang Kerian): Kedai <b>...</b>

    Posted: 27 Oct 2008 05:22 AM PDT


    Kepada semua selamat membeli belah... Dari Kinetic Group kelantan. ..Garenti Puas Hati.

    03 di tanah merah - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    03 di tanah merah - Google Blog Search


    Penginapan Budget @ Ekonomi <b>di Tanah Merah</b>, Kelantan <b>...</b>

    Posted: 09 Dec 2012 07:51 AM PST

    Penginapan Mad Inn Lodge terletak di tingkat atas kedai kami di Bandar Tanah Merah, Kelantan. Jika anda berminat boleh la hubungi kami dengan kadar segera di talian 09-9550434 / 01129452357

    MP PKR <b>Tanah Merah</b>: Percubaan AES <b>di</b> 14 Lokasi (10 kamera <b>...</b>

    Posted: 05 Nov 2012 05:21 AM PST

    Posted on by Pelapor

    PEMBERITAHUAN PERTANYAAN DEWAN RAKYAT
    PERTANYAAN : LISAN JAWAB BERTULIS
    DARIPADA : TUAN AMRAN AB GHANI [TANAH MERAH]
    TARIKH : 27.09.2012 (KHAMIS)
    SOALAN : Minta MENTERI PENGANKUTAN menyatakan jumlah saman yang telah dikeluarkan setelah Automated Enforcement system (AES) dilaksanakan di seluruh negara dengan jumlah kompaun yang dikeluarkan berserta kompaun paling maksimum pada musim perayaan yang lepas serta keberkesanan sistem tersebut bagi mengatasi masalah kemalangan setiap kali musim perayaan.

    JAWAPAN :
    Tuan Yang di-Pertua,
    Tiada pengeluaran saman yang di buat melalui Automated Enforcement System (AES) pada musim perayaan yang lepas memandangkan pada tempoh tersebut pelaksanaannya masih dalam peringkat Pilot Stage di man melibatkan pengujian sistem. Untuk makluman, sistem AES baru sahaja mula beroperasi secara live untuk fasa pertama Roll-out pada 23 september 2012. Pelaksanannya bagi peringkat ini melibatkan 14 lokasi serta pengoperasian 10 kamera tetap dan 4 kamera mudah alih.

    Selama dua hari beroperasi iaitu 23 dan 24 september yang lepas, sebanyak 3,344 imej kesalahan telah Dirakam dan sedang dalam proses pengesahan oleh pihak jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sebelum saman dikeluarkan kepada pesalah lalu lintas.

    Tuan Yang Dipertua,
    Instituit Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS) menjalankan kajian terhadap keberkesanan pelaksanaan AES. Kajian tersebut meliputi perkara-perkara berikut:
    (i) mengenalpasti tahap kesedaran orang ramai terhadap pelaksanaan AES.
    (ii) menilai keberkesanaan kempen advokasi AES.
    (iii) mengenalpasti keberkesanan AES sebagai intervensi keselamatan jalan raya.
    (iv) mengenalpasti tahap perubahan sikap pemandu hasil daripada pelaksanaan AES.

    Hasil penilaian akan dapat digunakan untuk proses penambahbaikan dalam program advokasi keselamatan jalan raya dan pelaksanaan AES.

    03 di pasir mas - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    03 di pasir mas - Google Blog Search


    Hijrah <b>Di Pasir Mas</b>, Kelantan 1/2 | Tinta Insyirah

    Posted: 02 Nov 2012 11:01 AM PDT

    Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

    Salam kebahagiaan buat sahabat yang sudi membaca blog ini. Alhamdulillah pada 28 Oktober 2012 hingga 1 November 2012 saya berkesempatan ke Pasir Mas, Kelantan bercuti di rumah keluarga sahabat berniqab di samping menghantar sahabat berniqab menyambung pelajaran di sekolah pondok di sana.

    Kami berempat bertolak dengan kereta daripada Gombak pada pukul 5.30 petang oleh sebab mereka menunggu saya pulang daripada program pada hari itu. Allahu akbar, rasa bersalah hanya kerana saya, mereka melambatkan perjalanan. Semoga Allah merahmati mereka aamiin.

    Sedekah Menjemput Perlindungan Allah

    Sepanjang perjalanan kami, kelihatan jalan ke arah Kuala Lumpur sarat dengan pelbagai jenis kenderaan sehingga menyebabkan kesesakan lalulintas. Saya teringat perkongsian oleh Tuan Latif Hilmi di group Magnet Duit (Psikilogi Duit);

    Bagi saya SEDEKAH adalah insurans perlindungan terbaik di dunia. Ada beberapa peristiwa yg saya alami yg saya yakini bahawa ini adalah balasan yg Allah janjikan jika kita bersedekah.

    Dalam perjalanan kami, pelbagai kejadian yang saya temui. Antaranya kemalangan, dan kereta rosak di tepi jalan. Impaknya, kesesakan lalulintas yang teruk di belakang tempat kejadian kemalangan dan kereta rosak itu.

    Walaupun ikut logik, sememangnya arah ke Kuala Lumpur akan mengalami kesesakan lalulintas sebab ramai orang pulang ke rumah sendiri untuk mulakan kerja, tetapi saya pasti, tidak mustahil jalan yang saya lalui mengalami perkara yang sama. Saya yakin sedekah juga menjadi insurans terbaik yang menjemput jaminan perlindungan daripada Allah meskipun Allah Maha Pelindung.

    Kerana insurans kereta adalah jaminan daripada manusia tetapi sedekah adalah jaminan daripada Yang Maha Berkuasa. Alhamdulillah perjalanan kami lancar sepanjang perjalanan cuma ada sementara sahaja Allah letakkan kami dalam kesesakan lalulintas. Antara yang saya amalkan adalah berkomunikasi dengan Allah. Berdialog secara ringkas dengan Allah. Saya niat dalam hati,

    "ya Allah aku mohon, laluan VIP, perjalanan kami lancar dan selamat ke destinasi"

    Sekitar pukul 10 malam, alhamdulillah kami sampai di R&R Gua Musang, ramai orang sedang berehat di situ. Kami berehat sebentar untuk makan malam di samping memberi ruang untuk pemandu utama berehat.

    Saya mencari tempat duduk di bahagian tepi bagi menjaga privacy sahabat berniqab saya untuk makan. Sememangnya apabila saya mula bersahabat dengan muslimah berniqab, saya mula belajar untuk memahami keperluan mereka dalam rutin seharian di samping saya ingin belajar cara makan apabila sudah berniqab suatu hari nanti insyaAllah.

    Alhamdulillah sekitar pukul 1.30 pagi, kami sudah berada di Pasir Mas dan mula mencari lorong tempat tinggal sahabat. Oleh sebab gelap, kami sukar mencari lorong tempat tinggalnya. Puas kami keliling bandar dan melihat petanda yang dapat membantu kami namun begitu, masih tidak jumpa.

    Alhamdulillah masih ada orang berjaga di kala awal pagi itu. Kami dapat bertanya orang tempatan di situ di sebuah kedai makan, setelah puas bertanya beberapa orang alhamdulillah kami jumpa lorong tempat tinggal sahabat. Hati rasa sangat gembira apabila nampak wajah salah seorang daripada sahabat berniqab saya.

    Saya mengenali mereka bertiga sekaligus yang merupakan adik beradik. Mereka terkejut dengan kehadiran saya dan turut gembira saya ada bersama yang sebelumnya saya dianggarkan tidak dapat menyertai lawatan itu.

    Rasa bagaikan mereka lebih cantik daripada perjumpaan sebelum ini, subhanallah. Terlerai rindu pada mereka yang dipendam selama berminggu-minggu. Alhamdulillah. Terima kasih Allah.

    Hari Pertama, 29 Oktober 2012

    Pada 29 Oktober 2012, di awal pagi, saya mengambil masa untuk mengenali ahli keluarga muslimat sahabat saya. Dapat berkenalan dengan Mak (mak sahabat saya), terus panggil Mak dan rasa lebih mesra dengan panggilan itu. Saya juga mula mengenali adik beradik perempuan yang lain. Yang saya belum kenal ketika itu, hanya 3 orang.

    Terharu mereka buatkan kek coklat untuk kami, makanan yang sangat saya gemari tambahan lagi sangat sedap rasanya. Topping coklat yang melimpah di sekeliling kek. Subhanallah sedapnya.

    Hari itu kami luangkan masa dengan melawat pondok di sekitar Pasir Mas. Kami sempat berkunjung ke dua buah pondok iaitu Pondok Lubok Tupah dan Pondok Gelang Emas. Melalui pertolongan kenalan Mak, kami dapat melawat pondok itu walaupun ketika itu pondok sedang cuti Hari Raya Aidiladha. Mak juga turut bersama kami melawat pondok itu.

    Semasa melawat pondok itu, saya mengambil peluang untuk mengenali sahabat berniqab saya dengan lebih rapat, sangat senang hati saya dapat meluangkan masa dengan mereka. Masih segar di ingatan saya, bergelak ketawa dengan mereka ketika melawat pondok itu. Suatu kenangan yang sangat menggembirakan dan mula rindu pada kenangan itu.

    Hari Kedua 30 Oktober 2012

    Pagi itu Mak buat laksa. Subhanallah, makanan kegemaran saya! Ada kuah Pulau Pinang dan Kelantan. Kedua-duanya sedap, tiada beza tambahan lagi sesuatu yang disukai saya. Makan sahaja, asalkan halal dan kenyang alhamdulillah.

    Alhamdulillah ketika itu saya sudah mula mengenali adik beradik perempuan sahabat saya. Yang saya kagum, semua ahli keluarga muslimat memakai niqab. Keluarga mereka sangat mementingkan syariat. Semua anak-anak, belajar sekolah pondok, anak perempuan mula pakai niqab setelah berumur 10 tahun.

    Hari itu saya ambil masa tengok kambing di belakang rumah bersama sahabat yang datang bersama daripada Kuala Lumpur. Keluarga yang mengamalkan sunnah Rasulullah yang mengembala kambing. Ada hampir 10 ekor kambing. Teringat kata-kata sahabat;

    "Orang yang bela kambing, tahap kesabarannya lebih tinggi. Oleh sebab orang yang bela kambing telah mahir mendidik kambing yang tiada akal. Pastinya lebih sabar dalam mendidik anak, manusia yang berakal."

    Selain itu, ruang tamu muslimat dan muslimin juga turut diasingkan. Ada tempat khas seperti surau kecil untuk solat jemaah bagi seisi keluarga. Keluarganya mempunyai 12 orang jumlah ksemuanya dengan 10 adik beradik. Rumahnya tiada tv yang merupakan perkara yang saya kagum oleh sebab tv adalah perkara asas dalam sebuah keluarga.

    Di situlah tersirat rahsia refleksi hafiz dan hafizah dalam keluarga itu. Mereka sangat menjaga input (perkara yang diterima) kerana ia akan memberi impak pada output (perkara yang diluahkan). Tidak hairan mereka mampu menjadi penghafal Al Quran oleh sebab kurangnya hiburan dalam kelaurga mereka.

    Hanya ada 2 orang lelaki yang tinggal dalam rumah itu iaitu Ayah (ayah sahabat saya), dan salah seorang adik beradik lelaki, bang Min yang jarang ada di rumah. Mereka banyak menghabiskan masa di luar. Ayah sibuk di kebun dan bang Min di pondok.

    Keluarga mereka sangat menjaga pergaulan. Kami tidak pernah berkongsi meja makan untuk makan bersama Ayah dan bang Min. Kami akan berganti masa untuk makan di meja makan. Hanya ada ayah dan abang Min serta Mak atau hanya kami dan Mak.

    Bilik anak perempuan terletak sebelum dapur dan ada langsir yang menjadi rujukan sama ada lelaki ada di rumah atau tiada. Jika langsir itu dijatuhkan bermaksud, ada lelaki di bahagian luar langsir, dan jika langsir diikat tepi bermaksud ada kemungkin lelaki ada dan tiada, sebaiknya muslimat yang bukan ahli keluarga perlu menutup aurat dengan sempurna.

    Hari itu kami luangkan masa ke KB Mall di samping turut melawat Muzium Diraja Kelantan di Kota Bharu. Sekadar meluangkan masa untuk melihat suasana di sana di samping ingin membeli tiket saya pulang ke Seremban. Puas kami mencari tiket bas untuk saya pulang pada 31 Oktober 2012 di Pasir Mas dan Kota Bharu namun begitu, rancangan Allah menentukan saya pulang pada 1 November 2012.

    Sebelum itu kami meluangkan masa melawat ke suatu tempat di Kota Bharu yang mempunyai restoran feri terapung di tepi sungai yang besar (kurang pasti apa nama tempat itu). Kami sempat mengambil brochure tentang pakej mengadakan program makan-makan di situ.

    InsyaAllah ada rezeki tempah satu tempat itu untuk sambut majlis bersama-sama. Tambahan lagi, tempat itu diuruskan oleh orang Melayu walau pemiliknya orang Cina.

    InsyaAllah bersambung di bahagian Hijrah Di Pasir Mas, Kelantan 2/2

    Related posts:

    1. Ceritera 18 Jam Di Gua Musang, Kelantan Part 1/2
    2. Ceritera 18 Jam Di Gua Musang, Kelantan Part 2/2
     

    BLOG KELANTAN

    Copyright 2010 All Rights Reserved