ads

Isnin, 4 Jun 2012

03 di bunut payong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di bunut payong - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di bunut payong</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di bunut payong</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di bunut payong</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Haji Abdullah Tahir Bunut Payong (20 Jun 1897 - 15 Ogos 1961), merupakan salah seorang 'ulama' besar negeri Kelantan yang masyhur alim dalam ilmu fiqh dan pengasas Pondok Bunut Payong yang terkenal di seluruh ...

BLOG KELANTAN: 03 <b>di bunut payong</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 09:13 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di bunut payong</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Apr 2012 09:58 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Tuan Guru Haji Abdullah Tahir <b>Bunut Payong</b> - Dari Minda Mohd <b>...</b>

Posted: 23 Apr 2012 08:33 PM PDT

بِسْــــمِ اﷲِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SALAH seorang ulama' besar negeri Kelantan yang masyhur alim dalam ilmu fiqh. Pendiri Pondok Bunut Payong yang terkenal di seluruh semenanjung itu. Seangkatan dengan Hj. Ali Pulau Pisang, Hj. Yaakub Lorong Gajah Mati, Hj. Saad Kangkong, Hj. Ahmad Batu Tiga Repek, Hj. Salleh Pedada dan lain-lain.

Dilahirkan di Kg. Sireh, Kota Bharu pada 20 Muharram 1315 bersamaan 20 Jun 1897. Bapanya, Hj. Ahmad bin Mohd Zain yang berasal dari Kg. Chepa, Kedai Lalat pernah berkhidmat sebagai imam tua di Masjid Langgar, Kota Bharu (berkhidmat sehingga 1920)

Sesudah berguru selama 15 tahun dengan Tok Kenali, beliau belayar ke tanah suci Makkah untuk mendalami pengajiannya. Antara lain mengikuti kuliah Tuan Mokhtar Bogor, Sheikh Said al-Yamani, Sheikh Mohd Ali al-Maliki dan beberapa tokoh yang lain lagi.

Sekembali ke Kelantan, beliau diminta menyertai kumpulan tenaga pengajar Halaqat Kitab di Masjid Muhammadi, Kota Bharu. Bagaimanapun, khidmatnya tidak lama kerana pada 1931, beliau memulakan kegiatan keguruannya sendiri di Bunut Payong yang di beri nama Madrasah Ahmadiah. Madrasah ini kemudian terkenal ke seluruh pelosok semenanjung Melayu sebagai pusat pengajian pondok yang berprestasi tinggi di Kelantan.

Di Pondok Bunut Payong inilah Tuan Guru Hj. Abdul Tahir mengajar kitab hingga ke akhir hayatnya. Beliau terkenal sebagai seorang tok guru yang tekun mengajar serta mengamalkan disiplin diri yang tegas.

Kerana kegigihannya yang sedemikian, maka tidak peliklah jika Pondok Bunut Payong berjaya melahirkan ramai murid berilmu tinggi seperti Hj. Hussain Rahimi, Hj. Nik Man Sg. Budor, Hj. Abdul Aziz Pasir Tumbuh, Hj. Ismail Padang Lepai, Hj. Abdullah Kok Lanas, Hj. Omar Kubang Bemban, Hj. Abdul Rahman Slow Machang, Hj. Wook Lubok Chekok, Hj. Noor Teliar, Hj. Sulaiman Siram, Hj. Daud Bukit Bunga, Hj. Yaakub Kelong, Hj. Ghazali Pulau Chondong, Hj. Zakaria Selising, Hj. Osman Perlis, Hj. Ahmad Kodiang, Hj. Yahya joned Gurun, Hj. Ibrahim Bongek, Hj. Abdul Wahid Sungai Udang, Hj. Hussain Umbai, Hj. Ahmad Relai, Hj. Hasanuddin Berhala Gantang, Hj. Ismail Phuket, Hj. Ghazali Mundok.

Kerana ketokohannya juga beliau dilantik menganggotai Jemaah Ulama' Majlis Agama Islam Kelantan beberapa penggal (seawal 1932). Kematian fuqaha' ini pada pukul 7.20 pagi Selasa 4 Rabiulawal 1381 bersamaan 15 Ogos 1961 menyebabkan negeri Kelantan kehilangan seorang tokoh ilmuan yang menerangi budaya ilmu dan dakwah Islamiahnya

BLOG KELANTAN: 03 <b>di bunut payong</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Apr 2012 09:23 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Sekitar Majlis Haflah Ilmu <b>Di</b> Pondok <b>Bunut Payong</b>

Posted: 22 Apr 2012 09:45 AM PDT

بِسْــــمِ اﷲِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

KHAMIS baru-baru ini, iaitu pada 19 April 2012, sebuah badan bukan kerajaan (NGO) dikenali sebagai Haflah Ilmu telah menganjurkan majlis ilmu di Madrasah Ahmadiah, Pondok Bunut Payong, Kota Bharu, Kelantan sempena Hari Hol Almarhum Tuan Guru Haji Abdullah Tahir yang juga merupakan pengasas Pondok Bunut Payong. Pada majlis tersebut, Haflah Ilmu telah menganjurkan sessi Kuliah Zohor yang disampaikan oleh Menteri Besar Kelantan, YAB Datuk Bentara Setia, Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Penulis telah berpeluang untuk menghadiri majlis tersebut yang bermula pada jam 12.30 tengahari. Namun begitu Penulis hanya tiba di majlis tersebut pada lebih kurang jam 1.15 tengahari. Namun begitu, Penulis masih bernasib baik kerana, Tuan Guru masih belum tiba semasa Penulis sampai. Tuan Guru Nik Abdul Aziz hanya tiba di majlis tersebut lebih kurang 5 minit selepas Penulis.
Selepas mengimamkan solat Zohor, Tuan Guru Nik Abdul Aziz telah menyampaikan kuliah Zohor yang mana intipati kuliah tersebut adalah berkisar tentang usaha dakwah oleh ulama'-ulama' terdahulu termasuklah Almarhum Tuan Guru Haji Abdullah Tahir sendiri dalam usaha untuk mengembangkan Islam dan ilmu terutamanya di Negeri Kelantan yang dikenali 'Negeri Serambi Mekah' dan juga 'Negeri Tadahan Wahyu'.
Hasil pemerhatian Penulis, walaupun telah berusia 82 tahun, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat masih mempunyai daya ingatan yang kuat kerana beliau masih lagi mampu untuk mengingati kisah-kisah lampau tentang perkembangan Islam di Kelantan termasuklah ketika masih di alam kanak-kanak dan semasa penjajahan tentera Jepun. Tuan Guru juga masih lagi kuat mengingati ayat-ayat suci Al-Qur'an dan al-Hadis dan ini secara tidak langsung menolak kata-kata jahat golongan sakit hati yang menuduh Tuan Guru sebagai sudah nyanyuk.

Pada sebelah malamnya pula iaitu selepas solat Isya', majlis diteruskan pula dengan program bual bicara oleh penceramah bebas yang tersohor iaitu Ustaz Azhar Idrus yang turut dikenali dengan jolokan 'Ustaz Youtube'.
Satu kejutan berlaku pada malam tersebut, bilamana Ustaz Azhar Idrus tiba di majlis tersebut dengan dibawa menaiki motosikal berkuasa tinggi secara berkonvoi. Ketibaan Ustaz 'glamour' tersebut di majlis tersebut disambut meriah oleh kira-kira lebih dari 15 ribu peminat dengan laungan takbir dan tembakan berdas-das bunga api ke udara.
Kehadiran begitu ramai, para hadirin termasuk muslimah yang ditempatkan di dalam madrasah dan muslimin di tempat terbuka menyebabkan berlakunya sedikit kesesakan jalan raya bilamana ruang di kawasan Pondok Bunut Payong tidak mampu untuk menempatkan semua hadirin sehingga ada hadirin terpaksa duduk di atas pembahagi jalan . Namun begitu keadaan sesak tersebut sedikit sebanyak berjaya dikawal oleh Unit Amal PAS yang bertugas.
Seperti kebiasaan kuliah Ustaz Azhar, beliau diberikan peluang selama lebih kurang sejam untuk menyampaikan tazkirah beliau yang disampaikan secara santai dan bersahaja serta penuh dengan kelucuan. Kuliah beliau yang bermula lebih kurang pada jam 9.15 malam berakhir pada lebih kurang jam 10.15 malam.
Setelah selesai sessi pertama (kuliah/tazkirah) maka tibalah pula sessi kedua iaitu sessi menjawab soalan dari para hadirin. Seperti biasa, hadirin mengutarakan pelbagai bentuk soalan yang kadangkala menimbulkan kelucuan pada hadirin yang lain namun semua soalan yang diajukan tersebut berjaya dijawab secara bersahaja dan penuh kecerian oleh Ustaz Azhar dan sekali sekala Ustaz Azhar turut mengusik pengerusi majlis.
Namun begitu, konsentrasi sebahagian hadirin semasa sessi soal jawab tersebut sedang berlangsung agak terganggu bilamana ada tindakan tidak bijak dari pihak yang tidak bertanggungjawab yang mengganggu tumpuan hadirin. Pihak yang tidak bertanggungjawab ini didapati berkali-kali melakukan tindakan berbentuk provokasi dengan memancarkan sinaran laser ke arah salah satu skrin besar yang dipasang pihak penganjur ditempat terbuka. Tindakan tersebut sikit sebanyak menimbulkan ketidakpuasan hati sebahagian hadirin. Namun begitu, kematangan para hadirin berjaya mengelakkan dari berlakunya perkara yang tidak diingini sehingga program bual bicara tersebut berakhir lebih kurang pada jam 11.45 malam.
Sebelum mengakhiri majlis bual bicara tersebut, Ustaz Azhar sempat menyampaikan hajatnya agar pihak MAIK dapat mempertimbangkan agar beliau diberi kebenaran untuk menyampaikan kuliah-kuliah beliau di masjid-masjid di Kelantan. Ini adalah supaya syiar Islam dapat dikembangkan lagi ke tengah-tengah masyarakat.
Pada pandangan Penulis, program yang dianjurkan oleh pihak Haflah Ilmu ini boleh dikatakan berjaya dan boleh diteruskan lagi pada masa-masa akan datang. Sepanjang mengikuti program tersebut, Penulis rasa amat berpuas hati dan InsyaAllah, Penulis akan sentiasa berusaha untuk menghadiri lagi program-program berbentuk ilmu seperti ini. InsyaAllah..

BLOG KELANTAN: 03 <b>di bunut payong</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di bunut payong</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Apr 2012 09:24 PM PDT

URL Sumber Asal :-

KP warga asing: PAS bimbang kecoh <b>di</b> hari mengundi

Posted: 14 Apr 2012 07:37 AM PDT

KOTA BHARU, 14 April: PAS melahirkan kebimbangannya terhadap langkah memberikan taraf kewarganegaraan kepada warganegara asing secara berleluasa tanpa dibendung akan mengundang huru-hara terutama semasa pilihan raya berlangsung.

Justeru Penolong Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyudin Hassan yang juga pengamal undang-undang menegaskan Kerajaan Pusat perlu bertanggungjawab dengan apa yang bakal berlaku.

(Takiyudin menyampaikan hadiah dalam Pertandingan Kerajinan Tangan Wanita Dun Bunut Payong)

"PAS Pusat telah membuat satu keputusan untuk mendesak pihak Kerajaan Malaysia khususnya Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang bertanggungjawab dalam hal ehwal kad pengenalan supaya memberikan respon kepada dakwaan kita," katanya.

Beliau mendakwa PAS mempunyai bukti kukuh bahawa pegawai-pegawal tinggi kerajaan di beberapa agensi bukan saja di Jabatan Pendaftaran Negara tetapi juga Majlis Keselamatan Negara serta Jabatan Perdana Menteri itu sendiri terbabit.

"Mereka (dengan pegawai-pegawainya sendiri) diarah untuk membuat sebanyak mungkin pemberian I.C warganegara kepada warganegara asing itu khususnya bagi 'menampung kekurangan' yang mereka rasa wujud di beberapa Parlimen termasuk di Parlimen Pekan, Pahang sendiri.

"Kita mempunyai bukti bahawa di Parlimen Pekan sendiri, warganegara daripada beberapa negara, antaranya Burma dan juga Bangladesh sedang diberikan taraf kewarganegaraan yang membolehkan mereka itu mengundi.

"Dan yang lebih berat lagi apabila diberikan kewarganegaraan, kad pengenalan, mereka itu didaftarkan terus  dalam kawasan parlimen-parlimen tertentu.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Bunut Payong bercakap kepada pemberita pada Majlis Perasmian Penutup Pertandingan Kerajinan Tangan Wanita Dun Bunut Payong di Astaka JKR 10 Kediaman Rasmi Menteri Besar di sini tengahari tadi.

Beliau mengulas perkembangan menjelang PRU-13 membabitkan pemberian kad pengenalan kepada warganegara asing yang berada di negara ini oleh golongan tertentu.

Beliau mendakwa perkara itu juga berlaku di Kelantan di mana warganegara jiran yang diberikan kad pengenalan diletakkan terus di Dun tertentu dan dijadikan pengundi di situ.

"Dan kita memberi peringatan kepada Kerajaan Malaysia, kalau sekiranya mereka teruskan juga keadaan itu, (dipercayai) akan berlaku suasana huru-hara terutamanya samasa pilihanraya, bahkan akan adanya bantahan.

"Orang yang tidak tinggal dalam kawasan-kawasan pilihanraya tertentu itu, bahkan bukan berasal di situ dan tidak ada niat untuk tinggal di situ menjadi pengundi dalam kawasan itu, maka saya nampak akan jadi satu keadaan huru-hara dan Kerajaan Pusat perlu bertanggjungjawablah," katanya.

Mengulas lanjut, beliau mendakwa apabila disebut  kempimpinan tertinggi negara (terbabit dalam perkara itu), mereka itu secara automatiknya adalah 'pemimpin tertinggi parti' terutamanya Umno-Barisan Nasional (BN).

03 di manek urai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di manek urai - Google Blog Search


Lebuhraya Kota Bharu-Kuala Krai Talian Hayat Terakhir PAS <b>...</b>

Posted: 31 May 2012 05:17 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Perkiraan PAS Kelantan cukup mudah, peristiwa menang nyawa-nyawa ikan di PRK Manek Urai (Julai 2009) dengan kelebihan hanya 65 undi serta kekalahan PAS di kerusi DUN Galas (Okt 2010) dengan majoriti lebih 1000 ...

03 di rantau panjang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di rantau panjang - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di rantau panjang</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]3) Selamat Datang Ke Zon Bebas Cukai Rantau Panjang. Happy shopping. 4) Cross border Illegally? Umm, no komen..Sendiri buat, sendiri tanggung. Eden tak berani. Sempadan Thailand di hadapan Sungai Golok ...

03 di wakaf bharu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di wakaf bharu - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di wakaf bharu</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di wakaf bharu</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di wakaf bharu</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di wakaf bharu</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2012 07:21 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Mencari Tanah Idaman Anda: 4 Lot Banglo <b>Di</b> Kg. Bukit <b>Wakaf Bharu</b>

Posted: 03 Mar 2012 12:03 PM PST

[unable to retrieve full-text content]4 Lot Banglo Di Kg. Bukit Wakaf Bharu. Posted by zalsuria4u at 12:03 PM · Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook. 0 comments: Post a Comment. Newer Post Older Post Home. Subscribe to: Post Comments ...

BLOG KELANTAN: 03 <b>di wakaf bharu</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Apr 2012 07:35 PM PDT

URL Sumber Asal :-

rumah <b>di</b> kelantan: teres setingkat <b>di</b> MORAK <b>WAKAF BHARU</b> <b>...</b>

Posted: 19 Mar 2012 07:28 AM PDT

14 unit terse setingkat di masih dlm pembinaan

lokasi
*berhampiran sek agama morak
*700mete dari jalan utama
*berhampiran taman perumahan LPT

spesifikasi bangunan
*fully tiles
*syiling kapur
*mengunakan air aksb & jalan berturap

tidak termasuk kos guaman
deposit rm1000 tanda jadi

maklumat lanjut boleh hubungi sya zaibudin mustafa 013-9395009

terima kasih

03 di dabong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di dabong - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di dabong</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di dabong</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di dabong</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 03:18 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di dabong</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Apr 2012 03:13 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Kedudukan ADUN &#39;Kontroversi&#39; Masih Samar | Detik Perubahan

Posted: 18 Apr 2012 12:39 AM PDT

KOTA BHARU – Nasib beberapa wakil rakyat Pas yang mempunyai isu kontorversi untuk dicalonkan semula pada Pilihan Raya Umum Ke-13 masih samar.

Di antara wakil rakyat tersebut ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selising, Saiful Bahrin Mohamad; ADUN Semerak, Wan Hassan Wan Ibrahim; ADUN Melor, Wan Ismail Wan Jusoh dan ADUN Dabong, Arifabillah Ibrahim.

Kesemua mereka dikatakan mempunyai isu kontroversi yang hampir sama iaitu membabitkan 'wanita' dan rumah tangga.

Hal peribadi wakil rakyat terbabit sebelum ini hangat diperkatakan media kecuali isu Arifabillah yang hanya menjadi perbualan di kedai kopi tetapi impaknya agak besar di Dabong.

Perusuhjaya Pas Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga Mursyidul Am Pas enggan mengulas mengenai kedudukan keempat-empat ADUN ini tetapi menegaskan senarai pendek calon Pas sudah siap.

Ketika diajukan soalan mengenai wakil rakyat bermasalah itu selepas Ijtimak Al-Mala' di Dewan Teraratai, Kota Darulnaim semalam, Nik Abdul Aziz hanya berkata: "Pandailah kita buat."

Untuk rekod, Saiful Bahrin dikaitkan dengan isu tangkap khalwat di sebuah bilik dalam gerabak keretapi, ia hangat diperkatakan di media baru dan arus perdana seketika dahulu.

Masalah melanda Wan Hassan apabila isteri keduanya, menfailkan tuntutan cerai di Mahkamah Syariah Pasir Puteh selepas mendakwa ADUN itu tidak menjalankan tanggungjawabnya. Wan Hassan mempunyai rekod yang amat cemerlang di Semerak sebelum ini malah amat popular dikalangan orang kampung.

Wan Ismail pula mendapat perhatian media arus dalam isu perceraiannya dengan wanita 'cantik' dari Kemboja, Siti Aishah. Wajah Siti Aishah beberapa kali terpampang di muka depan Utusan Malaysia. Ia ditambah apabila Siti Aishah membuat tuntutan harta sepencarian sebanyak RM1 juta.

Arifabillah pula menjadi perbualan banyak pihak terutama di Dabong mengenai 'cerita' disebalik perkahwinan dengan isteri mudanya.

Bagaimanapun sejarah sebelum ini telah membuktikan isu peribadi bukan faktor utama untuk memilih calon dalam Pas. Sebagai contoh, Ahli Parlimen Kota Bharu, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah tetap dipilih semula sebagai calon dan menang pada pilihan raya biarpun cerita mengenai perkahwinannya dengan seorang gadis bawah umur dari Kemboja hangat diperkatakan.

BLOG KELANTAN: 03 <b>di dabong</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Apr 2012 03:27 PM PDT

URL Sumber Asal :-

the nature.......jom follow - Remyhazza

Posted: 20 Apr 2012 01:40 AM PDT

salam ptg jumaat........moga kecerian bertambah2 utk semua.......
motif entry kali nie lain sikit.......
remy akan back to the nature..........
remy akan menghilang di alam blogging nie dlm beberapa hari........
motif???? kat pic kat atas tu ler......
mlm nie remy akan bertolak ke kelantan dgn kenkawan utk sesi our xtvt group this year event..... explorer club......!
kali nie remy ngan kenkawan akan mendaki ke gunung stong di Dabong , Kelantan.....
remy ngan kenkawan nak tgk air terjun yg tertinggi di asia tenggara tu.......
kite org namakan... exspedisi gunong stong dan gunung ayam KLIA - Dabong 2012.
huh!!!! larat ke remy nak mendaki nie???? dh lama tak berextreme nie....
kalau semput nanti..... matilah remy....last rasanya tahun 2010. we all pi buat water raffling ngan explorasi gua tempurung kat kampar perak.......lama tu....
time tu pun remy masih slim lagi......
apa apa pun , doakan remy selamat pergi dan selamat kembali ye kenkawan.......
nanti remy on9 balik pada 24 atau 25 april.......
remy akan bertolak dgn keretapi yg dah lama remy tak naik........takat komuter , erl ngan seumpamanya tu selalu ler.....
feel naik keretapi KTM nie lain sikit.......
so selamat berhujung minggu semua.........
nanti remy update apa yg best kat sana..........
 p/s:- cantik tak baju t-shirt kita org kat atas tu.....? he3

BLOG KELANTAN: 03 <b>di dabong</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Apr 2012 03:46 PM PDT

URL Sumber Asal :-

the nature.......jom follow - Remyhazza

Posted: 20 Apr 2012 01:40 AM PDT

salam ptg jumaat........moga kecerian bertambah2 utk semua.......
motif entry kali nie lain sikit.......
remy akan back to the nature..........
remy akan menghilang di alam blogging nie dlm beberapa hari........
motif???? kat pic kat atas tu ler......
mlm nie remy akan bertolak ke kelantan dgn kenkawan utk sesi our xtvt group this year event..... explorer club......!
kali nie remy ngan kenkawan akan mendaki ke gunung stong di Dabong , Kelantan.....
remy ngan kenkawan nak tgk air terjun yg tertinggi di asia tenggara tu.......
kite org namakan... exspedisi gunong stong dan gunung ayam KLIA - Dabong 2012.
huh!!!! larat ke remy nak mendaki nie???? dh lama tak berextreme nie....
kalau semput nanti..... matilah remy....last rasanya tahun 2010. we all pi buat water raffling ngan explorasi gua tempurung kat kampar perak.......lama tu....
time tu pun remy masih slim lagi......
apa apa pun , doakan remy selamat pergi dan selamat kembali ye kenkawan.......
nanti remy on9 balik pada 24 atau 25 april.......
remy akan bertolak dgn keretapi yg dah lama remy tak naik........takat komuter , erl ngan seumpamanya tu selalu ler.....
feel naik keretapi KTM nie lain sikit.......
so selamat berhujung minggu semua.........
nanti remy update apa yg best kat sana..........
 p/s:- cantik tak baju t-shirt kita org kat atas tu.....? he3

BLOG KELANTAN: 03 <b>di dabong</b> - Google Blog Search

Posted: 02 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di dabong</b> - Google Blog Search

Posted: 02 May 2012 03:21 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di dabong</b> - Google Blog Search

Posted: 01 May 2012 03:26 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Sukosensei Catatan Perjalanan: Sampai <b>di</b> Stesen Keretapi <b>Dabong</b>

Posted: 07 Mar 2012 02:35 AM PST

Pengalaman bermalam di dalam keretapi yang mengambil masa perjalanan selama 12 jam sesuatu yang menarik walaupun agak mengerikan tetapi itulah pengalaman yang tidak mungkin kita perolehi jika tidak berhasrat menakluki Gunung Stong. Saya setuju dengan sahabat saya kamarul, 'tak terasa tiba-tiba je sampai"

abang ingat kampung ye bang

Keretapi sinaran Wau dari Kuala Lumpur sampai tepat di Stesen Dabong pada 8.45 pagi. Landasan keretapi melintasi kawasan Dabong dan berhenti di Stesen Keretapi Dabong. Dabong ialah sebuah pekan kecil yang terletak di Gua Musang, Kelantan. Pekan ini terletak sejauh kira-kira 155 km dari Kota Bharu, ibu negeri Kelantan. Tempat lain yang berhampiran ialah Kemubu, Kuala Geris, Bukit Abu dan Kampung Durian Badak.

Kawasan ini dikelilingi oleh bukit-bukau di utara, selatan, barat dan timur. Di barat daya terletaknya Gunung Stong ( 1422m ). Sungai yang mengalir di Dabong ialah Sungai Galas. Dari Dabong anda boleh pergi ke Gua Musang, Poring dan Cameron Highland melalui jalan raya yang agak sempit dan bahaya. Dabong terkenal di kalangan pelawat sebagai pintu masuk ke destinasi-destinasi ekopelancongan di Kelantan.


Sampai di Stesen Keretapi Pekan Dabong
Sekolah Menengah Kebangsaan Dabong

Kereta sapu atau Van sedia menunggu untuk membawa para pendaki ke Stong resort kira-kira 7 km dari Pekan Dabong. Tiket setiap seorang untuk perjalanan sehala ialah sebanyak RM3.00

video

Pekan Dabong walaupun merupakan pekan utama dan pusat pentadbiran bagi Majlis Daerah Dabong, namun dari segi kemudahan infrastruktur ianya agak ketinggalan berbanding dengan tempat-tempat lain. Pekan ini yang terletak kira-kira 85 kilometer dari bandar Kuala Krai dan 155 kilometer dari bandar Kota Bharu boleh dihubungi melalui jalan raya, keretapi dan sungai.
Jalan utama yang terdapat di sini ialah:
Jalan Dabong – Sungai Sam
Jalan Dabong – Kemubu (masih belum tar)
Jalan Jelawang – Gua Musang>
Jalan Jelawang – Jeli
Hasil penilaian audit, didapati bahawa Taman Hutan Negeri Stong dikategorikan pada Peringkat Nasional (58.4%)

BLOG KELANTAN: 03 <b>di</b> gaal kelantan - Google Blog Search

Posted: 01 May 2012 03:32 PM PDT

URL Sumber Asal :-

21 tahun <b>Kelantan di</b> bawah Pas, apa faedahnya? | fbiinside.com

Posted: 07 Jan 2012 02:42 AM PST

Mungkin ini yang dikejar pemimpin Pas Kelantan…kekayaan semata-mata…

Bermacam ragam orang kita bila laporan Ketua Audit Negara menegur kepimpinan Kerajaan Pas Kelantan – ada yang menyanggah, ada yang memberontak dan tidak kurang pula yang menganggukkan kepala menyatakan kebenaran kegagalan barisan kepimpinan dikepalai Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Kekecewaan saya terhadap kemajua negeri kelahiran saya ini sudah lama terpendam di dalam jiwa dan batin saya. Saya tidak tahu mengapa selepas 20 tahun memerintah Kelantan, barisan kepimpinan Pas masih lagi di takuk lama dan tidak menunjukkan sebarang kemajuan, pendek kata tiada faedah yang boleh dikecapi melainkan retorik semata-mata.

Laungan Allahuakbar sering didengari dan ia memang mengusik jiwa. Namun di sebalik laungan itu, pemimpin Pas masih lagi berpeluk tubuh melihat kegagalan mereka melunaskan janji menjadikan rakyat Kelantan semakin maju.

Bila saja mendengar berita bahawa Ketua Audit Negara menegur Kerajaan Kelantan yang banyak kegagalan daripada kejayaan, terutama soal fardhu kifayah dengan membina rumah mampu milik serta keperluan air yang hanya mencukupi untuk golongan tinggi, saya kira sudah sampai masanya rakyat buat pilihan terbaik untuk menuju masa depan lebih cemerlang.

Untuk mendengar alasan pemimpin Pas jauh sekali – kerana ia adalah satu bentuk teguran yang sememangnya adil (saya kira) dan Nik Abdul Aziz perlu terimanya secara rasional di sebalik kegagalan beliau dalam menyusun strategi kejayaan dan kemajuan buat negeri tercinta.

Di mana wang peruntukan sebanyak RM19 juta di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan untuk bina rumah mampu milik dan apa yang saya baca dalam alporan ia sepatutnya membabitkan 838 unit rumah.

Dalam tempoh RMK-9 tiada langsung projek RAKR dibina sebagaimana yang dirancang malah pembinaan projek sambungan RMK-8 secara usaha sama melibatkan dua blok pangsapuri yang mempunyai 160 RAKR di Wakaf Mek Zainab tidak dapat disiapkan dalam tempoh yang ditetapkan.

Sebanyak 56 daripada 100 unit rumah yang dibina di RAKR Gaal, Pasir Puteh belum dapat dijual walaupun projek tersebut siap tahun 2007.

Sehingga akhir tahun 2010, tunggakan ansuran sewa beli dan sewa rumah berjumlah RM9.40 juta. Seramai 56 pembeli belum menjelaskan bayaran pembelian rumah secara terus berjumlah RM2.45 juta walaupun rumah tersebut diduduki/diserah kunci melebihi setahun.

Audit turut memberi pandangan bahawa kelemahan perancangan menyebabkan pelaksanaan projek RAKR di Kelantan tidak dapat dilaksanakan.

Kegagalan Kerajaan Negeri membina rumah sebagaimana yang dirancang menyebabkan rakyat memerlukan rumah kos rendah, tidak dapat memilikinya terutama bagi 1,913 pemohon yang berdaftar sehingga akhir tahun 2010.

Laporan itu turut menyatakan sepanjang tempoh perlaksanaan RAKR Kelantan (1976-2010) sebanyak 4,768 unit rumah dibina oleh kerajaan Negeri.

Daripada jumlah itu sebanyak 3,746 unit dibina untuk jualan secara sewa beli, 778 unit untuk jualan terus manakala 244 unit lagi untuk disewa.

Kajian juga mendapati kira-kira 400,000 rakyat negeri ini masih belum memiliki rumah. Kerajaan Pas Kelantan dalam tempoh 21 tahun memegang Kelantan tidak pernah membina rumah murah untuk rakyat malahan rumah yang dibangunkan di Kelantan kebanyakkannya bernilai RM150,000 ke atas, yang tidak mampu dibeli golongan berpendapatan rendah.

Bila kita lihat segala laporan ini – saya teringat kisah bahawa bagaimana Zoo Kuala Krai yang kecilpun tidak mampu dijaga rapi oleh Kerajaan Pas sedangkan itulah satu-satunya zoo yang wujud di Kelantan.

Jika kita renung perkara itu, memang benarlah mengapa Pas tidak mampu bina rumah untuk kesenangan rakyat kerana untuk memberi perlindungan kepada haiwan yang semakin pupus pun mereka (pemimpin Pas) tidak mampu.

Jadi, saya fikir perkataan Pas – Tiada Faedahnya sudah cukup untuk semua pemimpin parti itu berundur supaya dapat lihat rakyat Kelantan maju pada masa depan. Insyaallah….

Duis et ipsum ut elit varius viverra non a metus. Morbi quis nisi risus. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Vestibulum ut lacus luctus nunc fringilla mattis. Quisque tempus gravida dolor, a dictum nibh egestas aliquam. Mauris hendrerit magna ac neque ornare quis mattis turpis blandit. Nulla facilisi. Sed aliquet sollicitudin velit, eget cursus justo venenatis et. Praesent sit amet velit lorem, ut tincidunt ipsum. Nullam aliquam enim nec nibh consectetur et venenatis arcu rutrum.

Proin pharetra turpis eu lacus feugiat iaculis. In id nisi vitae sapien dictum semper. Mauris consequat sapien non nisl tincidunt tristique. Nullam felis odio, luctus nec consequat id, ornare sit amet orci. Donec purus lectus, imperdiet sit amet scelerisque rhoncus, luctus vitae libero. Maecenas molestie gravida lorem at fringilla. Integer porttitor magna vel nibh suscipit scelerisque. Quisque fermentum pulvinar ipsum, id sagittis dolor pellentesque vitae. Nullam eget elit nisi, ut dignissim felis.

BLOG <b>KELANTAN</b>: 03 <b>di</b> dabong - Google Blog Search

Posted: 01 May 2012 03:26 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Sukosensei Catatan Perjalanan: Sampai <b>di</b> Stesen Keretapi <b>Dabong</b>

Posted: 07 Mar 2012 02:35 AM PST

Pengalaman bermalam di dalam keretapi yang mengambil masa perjalanan selama 12 jam sesuatu yang menarik walaupun agak mengerikan tetapi itulah pengalaman yang tidak mungkin kita perolehi jika tidak berhasrat menakluki Gunung Stong. Saya setuju dengan sahabat saya kamarul, 'tak terasa tiba-tiba je sampai"

abang ingat kampung ye bang

Keretapi sinaran Wau dari Kuala Lumpur sampai tepat di Stesen Dabong pada 8.45 pagi. Landasan keretapi melintasi kawasan Dabong dan berhenti di Stesen Keretapi Dabong. Dabong ialah sebuah pekan kecil yang terletak di Gua Musang, Kelantan. Pekan ini terletak sejauh kira-kira 155 km dari Kota Bharu, ibu negeri Kelantan. Tempat lain yang berhampiran ialah Kemubu, Kuala Geris, Bukit Abu dan Kampung Durian Badak.

Kawasan ini dikelilingi oleh bukit-bukau di utara, selatan, barat dan timur. Di barat daya terletaknya Gunung Stong ( 1422m ). Sungai yang mengalir di Dabong ialah Sungai Galas. Dari Dabong anda boleh pergi ke Gua Musang, Poring dan Cameron Highland melalui jalan raya yang agak sempit dan bahaya. Dabong terkenal di kalangan pelawat sebagai pintu masuk ke destinasi-destinasi ekopelancongan di Kelantan.


Sampai di Stesen Keretapi Pekan Dabong
Sekolah Menengah Kebangsaan Dabong

Kereta sapu atau Van sedia menunggu untuk membawa para pendaki ke Stong resort kira-kira 7 km dari Pekan Dabong. Tiket setiap seorang untuk perjalanan sehala ialah sebanyak RM3.00

video

Pekan Dabong walaupun merupakan pekan utama dan pusat pentadbiran bagi Majlis Daerah Dabong, namun dari segi kemudahan infrastruktur ianya agak ketinggalan berbanding dengan tempat-tempat lain. Pekan ini yang terletak kira-kira 85 kilometer dari bandar Kuala Krai dan 155 kilometer dari bandar Kota Bharu boleh dihubungi melalui jalan raya, keretapi dan sungai.
Jalan utama yang terdapat di sini ialah:
Jalan Dabong – Sungai Sam
Jalan Dabong – Kemubu (masih belum tar)
Jalan Jelawang – Gua Musang>
Jalan Jelawang – Jeli
Hasil penilaian audit, didapati bahawa Taman Hutan Negeri Stong dikategorikan pada Peringkat Nasional (58.4%)

BLOG KELANTAN: 03 <b>di dabong</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Apr 2012 03:46 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Mengembara <b>di</b> Landasan ini.: XPDC mEnDaKI GunUnG StONg <b>...</b>

Posted: 18 Feb 2012 01:09 PM PST

Assalamualaikum..

Alhamdulillah selesai sudah cabaran mendaki Gunung Stong & Ayam, Dabong, Kelantan. Maaf atas kelewatan meng"update" yakni mengemaskini trip kami. Diri sering dibatasi dengan kepenatan bekerja dan menuntut ilmu yang kadangkala jatuh ke lembah kelalaian hingga hilang fokus pada penggunaan masa yang berfaedah sebaik mungkin..huhu.Maaf sebab saya juga manusia biasa.

Meskipun sudah sebulan berlalu, namun kesan atau ibrah disebalik perjalanan menjaga hubungan dengan alam ini tetap di ingatan. Tapi tak mampu nak ingat pada semua perkara. Tahniah & terima kasih buat KLKM UUM yang bertungkus lumus merancang dan melaksanakan projek ini. Juga buat teman2, fossil & Legend di atas komitmen dan tunjuk ajar yang diberikan. Juga buat Onkle Adam & Angah selaku guide merangkap penyampai maklumat alam di Dabong & Stong Ayam ini.

Dan juga sebagai rujukan saya dan sesiapa saja di masa akan datang terutama pendaki lain yang ingin menjadikan Stong Ayam sebagai lokasi pendakian seterusnya.InsyaAllah saya kongsikan di sini.

Salam kelana…..

Sebelum program :

• Book tiket bas ke Kuala Kerai(perjalanan pergi) & KTM Dabong-KL(perjalanan balik).
• Internet: Search Google map-cari destinasi Dabong, peta dan anggaran tempoh perjalanan.
Juga buat panggilan telefon untuk mendapatkan maklumat lengkap perjalanan. Zura(ex housemate), Yahya & Zurina kelas Ekonomi dulu yang masing2 berasal dari Kelantan. Dapatkan maklumat sebab pertama kali pergi Dabong.

20 januari 2012
Jumaat; Hujan pagi dan petang. Jalan di sekitar KL jem teruk berbanding jem biasa. Petang dah siap traing, berjalan kaki dari Jalan Raja laut ke Pasar Seni dalam hujan lebat dan air nak naik lebih dari buku lali. Air longkang yang busuk disapu terus ke kain baju kurung kerja. Terpaksa redah. Tunggu bas pun dengan kesedihan bas 74 tak berhenti,Tak tau bas berhenti di mana sekarang ni selepas proses pengubahsuaian bus stand Klang bermula. Last2 bas 46D juga yang bermanfaat. Tapi jem teruk. Nak patah pinggang berdiri & galas beg kerja sejam dalam bas. Tambahan training 4 transit dari rumah nak ke Hentian Putra ditambah berlari nak kejar bas pukul 10 malam.

Perjalanan jauh dan ditambah dengan perjalanan bas yang lambat gara-gara banyak kenderaan yang menggunakan laluan ke Kelantan ini semperna cuti tahun baru cina. Agus yang juga dari KL naik bas yang lain tapi sayangnya tersesat dan alami pelbagai kisah dukanya. Sedangkan saya "gamble" turun di Kuala Kerai, naik prebet pergi ke KTM dengan bayaran RM3(biasa katanya RM10). KTM ekspress Kuala Kerai- Dabong jam 8.45 pagi dengan kadar tiket RM11. Sejam perjalanan dengan melihat sungai-sungai, hutan dan dusun. 9.50 tiba di Dabong dengan kelibat peserta KLKM UUM sedia menunggu.


Kembara Gua
Kami terus menuju ke Gua Ikan dan Gua gelap. Onkle Adam dan anaknya yang kami panggil Angah selaku guide perjalanan kami. Mendengar taklimat dari Onkle Adam berkaitan gua sebelum kembara gua bermula. Sambil berjalan, Onkle Adam memberikan penerangan berkaitan pembentukan pada bahagian-bahagian gua  terutama proses pembentukan stalagtit dan stalagmit. Refresh semula maklumat yang hampir terkubur dalam ingatan selepas berhenti belajar geografi selesai PMR dahulu.huhu..itulah kesan belajar untuk exam..

Laluan sempit yang menguji keyakinan diri boleh lepas atau tak. Yakin dan belajar mengawal diri untuk tidak panik. Bak kata Onkle Adam, biasanya perempuan mudah panik bila berada dalam sesuatu situasi cemas macam nak lemas atau bahaya. Tapi berjaya lepas juga termasuk geng 5B.

Kalau ikut maklumat, tiada bas yang terus ke sini. Kalau nak menjelajah ke gua ini, kenalah naik teksi dari Kuala Kerai ke sini, tambang dalam RM60. Biasanya dah termasuk dalam pakej mendaki gunung Stong & Ayam.


Misi pendakian bermula
Sekitar 3 petang, kami menuju ke rentis Gunung Stong Ayam di kawasan air terjun Jelawang. Kami menaiki 2 van dan 1 kereta. Air terjun Jelawang dicelahan hutan gunung yang kelihatan dari jauh sedia menggamit keterujaan dan membakar diri untuk meneruskan misi ini.

Taklimat ringkas dan perjalanan pun bermula untuk menuju ke Kem Baha. Kami sempat singah sebentar di kawasan air terjun. Ambil gambar sebelum perjalanan diteruskan hingga ke Kem Baha. Alhamdulillah hampir pukul 7 malam, kami tiba di kem Baha dengan kawasan yang dah pun dipenuhi dengan pendaki-pendaki yang lain. Kerjasama setiap ahli penting. Sama-sama memberi sumbangan tenaga memasang khemah, menyediakan makanan. bagi perempuan yang nak pergi ke kawasan air, kenalah berteman.

Kem Baha menyediakan tapak perkhemahan yang luas di kawasan sebelum dan di seberang sungai. Ada juga gerai kecil menjual perlatan mendaki gunung dan khemah ala-ala restoran hutan. Surau papan yang kadangkala menjadi tempat tidur pendaki jua.

Selesai makan malam, sesi suaikenal pun dilaksanakan. Masing-masing memperkenalkan diri. Tidak kurang senior-senior berkongsi pengalaman aktiviti-aktiviti lepas. Saya juga sempat berkongsi. Antara jalan untuk meningkatkan iman adalah jaga hubungan dengan Allah, jaga hubungan dengan manusia dan seterusnya jaga hubungan dengan alam. Pentingnya proram naik gunung ini adalah memberi peluang kepada diri untuk mendekati alam. Kenal Allah swt melalui alam ciptaanNya. Tanda kekuasaanNya dan kasih sayangNya pada manusia dan makhluk lain.

Hari kedua

8.30 pagi siap2 siap dan mula bergerak menuju ke puncak. Perjalanan dijangka mengambil masa 12 jam. Daun-daun dan pohon-pohon menemani perjalanan kami. Hutan ini agak bersih. Tiada cebisan sampah yang jelas mahupun plastik penanda arah. Kami hanya melalui jalan yang sedia ada. Berehat untuk menikmati makanan tengah hari serta solat jamak asar & zohor di tepian batu sambil ditemani deruan air terjun. Sejuk air mendamaikan jiwa yang kepenatan.


Ahli-ahli senior yang menggelarkan diri mereka sbg 5B berada di belakang sementara adik-adik junior ramai yang berada di hadapan. Saya berjalan ditengah. Kami dapat lihat najis gajah di sepanjang laluan menghampiri puncak. Gajah-gajah menggunakan laluan ini dari hutan Belum untuk melalui banjaran titiwangsa menuju ke Kawasan Taman Negara Tahan.

7 malam kami tiba di Gunung Baha dan seterusnya Gunung Ayam. Cuaca dah sedia gelap, kami terus menuju ke kawasan camp site. Kadar air terhad. Masing-masing menyerahkan air yang diambil untuk kegunaan masakan. Simpan sedikit buat wudhuk subuh nanti. Selesai makan malam, kami terus melelapkan mata.

Hari ketiga

Alhamdulillah selesai cabaran Gunung Ayam. Kami bergambar di kawasan puncak. Banner rasmi KLKM dibentang untuk sesi bergambar. Kami meneruskan perjalanan menuju ke Gunung Stong. Kata Amer, anak jati Kelantan yang turut serta: Gunung Stong ini dinamakan hasil dari nama batu. Stone yang di"kelantan"kan menjadi Stong. Wallahualam. Saya pun tak pasti.


Bak kata En Reimy, kem Baha ini dibuka oleh arwah En baharuddin dahulu. Banyak sumbangan dia berikan untuk kawasan gunung ini sehingga pihak kerajaan negeri memberi kebenaran kepadanya menguruskan kawasan gunung Stong Ayam ini. Maka, wujudlah Kem Baha dan juga Gunung Baha.

5 petang kami tiba di kawasan air sungai yang ditutupi dengan batu besar umpama berada dalam gua. Kami berehat melepaskan lelah dan mengambil wudhuk. Selesai solat kami teruskan perjalanan hingga tiba di Kem Baha dalam kegelapan malam. Kami melalui sungai dalam kegelapan malam. Sempat juga menyuluh air untuk melihat ikan-ikan kecil yang melihat gelagat kami meredah sungai di malam hari.Pentingnya nilai kerjasama dalam program sebegini.


Makanan malam kami agak meriah dengan sayur suhun campur, ikan masin, sambal tumis sardin, telur dadar. Semuanya gara-gara untuk menghabiskan ration dan meringankan beg.

Hari keempat
Seawal 6 pagi, kami sedia bangun. Selasai solat subuh, kami beramai-ramai merentasi air sungai untuk duduk di tebing batu sekitar air terjun untuk melihat matahari terbit, Pemandangan gunung-gunung dan bukit-bukau yang diliputi awan. Awan perlahan-lahan hilang disinar mentari. Kesan pencemaran, pemanasan global pun cukup jelas dibezakan oleh orang yang pernah datang kesini dahulu. Bak kata En Reimy, kabusnya sangat berbeza berbanding dia datang suatu ketika dahulu. Beberapa tahun yang lalu, kabus masih tebal berbanding sekarang yang semakin menipis.Moralnya, lindungi alam ini. Elakkan perkara yang boleh meningkatkan pencemaran alam.

Jarak perjalanan kem Baha dengan kaki gunung tidaklah terlalu jauh. Aktivii kami hari terakhir adalah "main air". Sebahagian yang lain yang tak main air memilih untuk memasak dan mandi di berdekatan khemah.

Kami dibawa ke kawasan air terjun yang dikatakan mempunyai 7 telaga. Telaga yang berbentuk lubang-lubang batu disekitar air terjun. Cantik sangat. Saya juga sempat merasa melawan deras untuk berada dibawah aliran air terjun. Bukan semua orang dapat merasa pengalaman begini. Anda berada di dalam /dibelakang batu dengan melihat air terjun mengalir deras turun dihadapan.


Kami juga temui spesies ketam sungai yang begitu kuat mencubit jari dengan kepitannya bila dipegang. Juga ikan kecil yang saya pun tak tahu namanya, Puas main air, kami dibawa ke kawasan air terjun yang lain. Setiap orang perlu merasa pengalaman mengelungsur batu masuk ke air. Sokongan semangat dari ahli dan peserta USM cukup menguatkan keyakinan untuk mengelungsur.

Setipa orang ada ketakutan. Takut dengan air. Takut lemas. Takut tak pandai berenang,…dan saya berusaha melawan takut dan panik itu. Saya berusaha agar mampu membina keyakinan diri bagi menghadapi cabaran dunia dengan pelbagai dugaan sifat makhluk yang pelbagai. Alhamdulillah saya dan Ida dapat mengelungsur 2 kali. Kira baiklah tu. Bukan selalunya merasa. Pengalaman mengelungur di batuan original. Bukan papan gelungsur plastik buatan seperti di Sunway Lagoon. Apa-apa pun, faktor keselamatan tetap dititik beratkan. Kami dipantau dan diajar cara mengelungsur dengan betul agar tak tercedera.

Kaedahnya, duduk lubang kecil batu. Luruskan kaki. Pastikan badan tegak dan membongkok kehadapan, bukan kebelakang. Ini bagi mengelakkan kecederaan. Kalau kita tengok, mat rempit suka membongkok badan kehadapan bila bawa motor. Tujuannya agar lagi mudah dan laju ke hadapan. samalah macam ni. Sedar-sedar badan dah masuk ke air. Makin kurang air yang percik, maka semakin betullah kaedah yang kita gunakan.

Siap-siap packing, runtuh khemah dan bersihkan kawasan camp site.Ambil gambar kenang-kenangan. Taklimat dan meneruskan perjalanan pulang. Alhamdulillah sekitar 3 petang kami sampai di kawasan air terjun di kaki gunung. Orang-orang yang berkelah di situ memandang pelik je pada kami. Pekena air 100 plus. Kami menuju ke Stesyen Keretapi Dabong. Di sini kami berpecah mengikut haluan pulang masing-masing.

Disini saya kongsikan ilmu-ilmu yang saya dapat dan sangat berguna buat kali ini. Setiap XPDC mempunyai pengalaman dan ilmu yang baru dan berbeza. Tiada istilah gunung ini susah, gunung sana senang, gunung yang ini baik berbanding dengan gunung lain..Pemandangan/view memang tak sama. Tapi, hakikatnya semua gunung ada kelebihannya tersendiri. Tak semestinya gunung yang tinggi itu mencabar berbanding gunung yang rendah..Sedikit panduan ilmu:


1. Kalau menyeberang sungai, pastikan tali beg di buka.
Tak kira tali longgar atau tak, buka sahaja ikatan beg antara kiri dan kanan. Tak kira laluan sungai cetek mahupun deras. Kemalangan tak mengira keadaan. Kalau katakan kita terjatuh dalam air, kita mudah buka beg dan terus ke tepi tebing atau batu untuk selamatkan diri. Tapi kalau tak dibuka ikatan beg di badan, kita dah boleh hanyut dan lemas dalam proses nak buka tali beg sahaja.
2. Nak mengelungsur
Badan tegak dan kaki lurus walaupun automatik kita nak baring. Pakai baju lengan panjang untuk elakkan siku atau lengan kita luka bergeser.

Bukan selalu kami dapat berkumpul dan mengenal ahli-ahli yang lebih senior. Nasihat dan jagaan mereka yang senior ni pada kami umpama jagaan seorang ayah kepada anaknya. Kami hantar Didi dan En Reimy di hentian Tanah Merah. Saya, Agus dan Abg Husin menaiki kereta menuju ke Kuala Lumpur dengan menggunakan jalan Grik. Risau lagi sesak di lebuhraya karak nanti gara-gara serentak dengan waktu orang balik KL sempena cuti. Kesian pada Abg Husin yang terlalu penat ditambah kena drive sorang-sorang. Terpaksa tidur sekejap-sekejap. Pukul 7 kami masih berada di higway.
Hampir 9 pagi sampai di KL. Siap-siap dan terus bergegas pergi kerja. Bedal la naik teksi, mahal pun tak mengapalah. Asalkan dapat sampai ofis.huhu.

Dan sedikit peristiwa sedih. Kami menerima berita kematian seorang pendaki OKU yang menuruni Gunung Stong Ayam. Dia hilang semasa perjalanan turun (hari pertama kami naik). Mayatnya ditemui dekat air. Tiada cedera di badan, Cuma sedikit calar di kaki. Berkemungkinan dia tergelincir dan lemas. Kita sama-sama sedekahkan Al-fatihah buatnya...


Apa2 pun, jangan berhenti untuk mendekati alam jika anda memang cintakannya.Kalau tak mapu nak naik gunung pun, bila rindu2 hutan tu, boleh lah naik kereta pergi naik Gunung Brinchang atau Gunung Jerai. Assalamualaikum dan terima kasih kerana sudi baca.

BLOG KELANTAN: 03 <b>di dabong</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Apr 2012 03:27 PM PDT

URL Sumber Asal :-

the nature.......jom follow - Remyhazza

Posted: 20 Apr 2012 01:40 AM PDT

salam ptg jumaat........moga kecerian bertambah2 utk semua.......
motif entry kali nie lain sikit.......
remy akan back to the nature..........
remy akan menghilang di alam blogging nie dlm beberapa hari........
motif???? kat pic kat atas tu ler......
mlm nie remy akan bertolak ke kelantan dgn kenkawan utk sesi our xtvt group this year event..... explorer club......!
kali nie remy ngan kenkawan akan mendaki ke gunung stong di Dabong , Kelantan.....
remy ngan kenkawan nak tgk air terjun yg tertinggi di asia tenggara tu.......
kite org namakan... exspedisi gunong stong dan gunung ayam KLIA - Dabong 2012.
huh!!!! larat ke remy nak mendaki nie???? dh lama tak berextreme nie....
kalau semput nanti..... matilah remy....last rasanya tahun 2010. we all pi buat water raffling ngan explorasi gua tempurung kat kampar perak.......lama tu....
time tu pun remy masih slim lagi......
apa apa pun , doakan remy selamat pergi dan selamat kembali ye kenkawan.......
nanti remy on9 balik pada 24 atau 25 april.......
remy akan bertolak dgn keretapi yg dah lama remy tak naik........takat komuter , erl ngan seumpamanya tu selalu ler.....
feel naik keretapi KTM nie lain sikit.......
so selamat berhujung minggu semua.........
nanti remy update apa yg best kat sana..........
 p/s:- cantik tak baju t-shirt kita org kat atas tu.....? he3
 

BLOG KELANTAN

Copyright 2010 All Rights Reserved