ads

Khamis, 31 Januari 2013

03 di mengkebang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di mengkebang - Google Blog Search


Adiza saidi: BERAYA <b>DI</b> KAMPONG KUBANG TELAGA

Posted: 27 Oct 2012 08:00 PM PDT

selamat tinggal mengkebang,berakhir beraya di mengkebang,pah ni beraya pula di
kampong kubang telaga,kampong asal tanah kelahiran ku.olih kerana bonda ku yang tercinta 
tiada di mengkebang,jadi aku terpaksa singkatkan perayaan ku di mengkebang dan 
akan bertemu dan beraya dengannya walau dimana dia berada. selepas beraya
bersama kakak ku di sungai pas dan adik ku di mengkebang serta pak sedaraku
juga di mengkebang , aku segera bertolak ke kampong kubang telaga.
lebuh raya ipoh - kuala terengganu
gambar kenangan hari raya tahun lepas di rumah kakakku di kampong kubang telaga.
melawat kandang kambing di hari raya.
penternak,pengedar, penjual,pembeli.........anak buah aku.so
kalau ada sesiapa yang berminat bulih lah hubungi nomber talipon
di atas.....segala urusan berkaitan bisa di setel.........

03 di bachok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di bachok - Google Blog Search


1 MALAYSIA: BN sedia hadapi pengganti Nasharudin <b>di Bachok</b>

Posted: 28 Jan 2013 11:51 PM PST


BACHOK 29 Jan. - Barisan Nasional (BN) Kelantan sentiasa bersedia menghadapi calon baharu Pas termasuk tokoh tempatan bagi kawasan Parlimen Bachok dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) berikutan keputusan parti itu tidak mencalonkan semula Nasharudin Mat Isa.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Dr. Awang Adek Hussin berkata, semua gerak kerja politik sudah dilaksanakan di peringkat kepimpinan dan akar umbi bagi menghadapinya dan yakin kemenangan akan berpihak kepada BN dalam mencapai misi pelaksanaan Bachok Baru Bachok Maju.Beliau berkata, sama ada calon tempatan atau sebaliknya yang dicadangkan oleh Pas bagi kerusi Parlimen Bachok, ia tidak menjadi persoalan penting kepada strategi dan gerak kerja UMNO bahagian ini kerana keutamaan yang menjadi teras perjuangan ialah memberi perkhidmatan dan membela kebajikan rakyat.

"Selama ini pun, dalam kekalahan UMNO dan BN di Kelantan, pemimpin UMNO setempat tidak pernah mengabaikan tanggungjawab membela nasib rakyat secara telus, tanpa diskriminasi dan tidak mempersoalkan fahaman politik rakyat," katanya.

03 di pasir puteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di pasir puteh - Google Blog Search


Penduduk Jeli Dan <b>Pasir Puteh</b> Hadapi Gangguan Bekalan Air <b>...</b>

Posted: 07 Nov 2012 07:51 AM PST


KOTA BHARU – Penduduk di beberapa kawasan di sekitar Pasir Puteh dan Jeli dijangka mengalami gangguan bekalan air mulai esok.

Eksekutif Pelanggan Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB), Hazwan Hassan berkata gangguan bekalan di Pasir Puteh dijangka berlaku dari pukul 10 pagi hingga pukul 6 pagi keesokan hari (Jumaat) berikutan kerja pengalihan paip ke tangki Bukit Gedombak.

Kawasan yang terlibat ialah Bandar Pasir Puteh, Kampung Nara, Kampung Jelor, Kampung Kulim, Gaal Hilir, Gaal Tengah, Gaal Hulu, Gong Datok, Gong Datok Hulu, Bunut Rendang, Gong Pasir, Gong Sepuleh, Sungai Petai, Gong Depu, Gong Guchil, Kampung Haji Wan Omar, Pak Mayong dan Tok Bali.

Sementara gangguan bekalan di Jeli dijangka berlaku di beberapa kawasan di sekitar Ayer Lanas berikutan kerja-kerja teknikal oleh Tenaga Nasional Berhad di Loji Air Gemang-Air Lanas.

Gangguan dijangka berlaku antara pukul 10 pagi hingga 6 petang esok yang melibatkan Kampung Gemang, Wakaf Zing, Kampung Rahmat, Kampung Chedok, Bukit Nangka, Lubok Dulang, Renob, Kampung Jakar, Bandar Baharu Bukit Bunga dan Kampung Nibong.

Sebarang pertanyaan boleh dibuat ke AKSB melalui talian PINTAS 1300-88-2572.

03 di rantau panjang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di rantau panjang - Google Blog Search


My Rainbow...: Makan <b>di Rantau Panjang</b>, Kelantan : Cafe Maraschino

Posted: 09 Dec 2012 04:30 PM PST

Assalamualaikum.....

Cafe nie kepunyaan ibu mertua officemate kita. Baru di buka beberapa bulan yang lalu. Kebetulan, lepas tidur di Rantau Abang, hubby ajak juga ke sini. Hubby kan suka explore. Walaupun baru pergi, tapi Adam tak pernah merasa ke Mundok lagi. Itulah hubby nak bawa dia juga ke sana. At least once in his lifetime.

Dah bajet nak makan di sini sebab officemate kita, Shazna dah pernah beritahu. Lagipun, tak tahu nak makan kat mana yang selesa dan sedap waktu lunch kat sana.

Kafenya betul2 bersebelahan dengan bank BSN di pekan Rantau Panjang tu.




Green Tea Latte and Ice Chocolate Drinks

Phad Ka Pao (Rice with minced beef)

Chicken Parmesan - Signature Dish

Dalam cuaca panas terik dan keadaan yang sesak di Rantau Panjang tu, melangkah jer masuk dalam cafe nie terus rasa sangat2 lega. Relief sangat sebab cafenya dalam aircond condition. Badan yang panas terus rasa nyaman sangat. Susun atur kedainya pun sangat mendamaikan. 
Ok, kita jujur dalam review, remember? But of course, mengikut standard citarasa kita sendiri. So, jangan kata review ini adalah sebab kita bantu kawan kita bodek mak mertua dia. Nope..never..never. Kalau tak sedap, kita bentangkan sebab tak nak tipu pembaca blog nie.
Anyway, kita order air green tea latte. Adam order choc. Hubby belum masuk sebab susah sangat cari parking. Tapi hubby suruh kami masuk dulu. Air kita sangat sedap. First time minum green tea yang tak didominasikan oleh rasa daun dan rumpai. Balance rasa green tea dan lemaknya dan manisnya. Bear in mind,  air nie tak manis. Just nice. Manisnya sangat mild. So, a very good choice as the thirst quench. Ice Chocolate drink Adam pula sangat sedap. Same, manisnya mild, tapi rasa chocolatenya sangat outstanding. Padahal nampak macam tak pekat sangat. 
Tekak Melayu kita mesti nak cari nasi untuk lunch. So try Phad Ka Pao. Something new for me. Nasi putih dengan daging cincang yang dimasak dengan daun selasih and other condiments. Alamak ai...sedapnyaaa. Kalau nak pedas, gigitlah cili padi tu. Tapi memang sangat sedap. Nasinya lembut dan wangi. Guna beras wangi siam rasanya. Hubby masuk, sementara tunggu order dia sampai, dia jamah kita punya. After one bite, dia terus suap dan suap dan suap. Meaning? Ha, of course sedap (ke lapar?).
Adam pula order dia punya signature dish, Chicken Parmesan. Hubby ordered the same dish and drinks dengan Adam. Surprisingly, accompanied with Spaghetti. Rasanya olio, but with personal touch. Ada a lot of mushrooms. Yummy sangat. Chicken parmesan tu ialah kepingan fillet ayam yang dimandikan dengan sos bolognese yang sedap dan tak extreme masam macam selalu tu. On top, the dish is fully covered dengan cheese secara extravaganza. Takder kedekut2 punya cheese tu. Aish, children kalau dapat food macam nie, tak payah nak paksa2 makan. Pelawa mamanya pun tak, dia terus tundukk jer enjoy the dish sampai ke sudah. 
Cafe nie ada western food and Thai food. Dengar khabar, cooknya pun memang orang sana sebab mak mertua Shazna nie, familynya ramai di sana. So, boleh rasa original taste of Thai food kat sini. 
Sesiapa yang ke sana, jangan bimbang, Harga foodnya taklah mahal sangat. Compatible. Nasi lemak ayam dalam RM5.00 sepinggan. Sama macam harga di warung kan? And nasi kita tu, harganya RM7.00 in which kita rasa sangat berbaloi. Chicken Parmesan tu mahal sikit, tapi still berbaloi2. Dalam belas2 ringgit rasanya. Tak ingat dah. 
So, anyone heading to Kelantan?

di negeri kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri kelantan - Google Blog Search


Jln-Jln Masuk Kg <b>di Negeri Kelantan</b> - Monier Mat Din

Posted: 15 Nov 2012 09:20 PM PST


Alhamdulillah, 11 hb Nov baru-baru ini, mengambil sempena cuti Hari Keputeraan Sultan Kelantan, NGO Wargakilang telah diberi masa dan kelapangan untuk mengadakan projek amal masuk kampung bagi membantu keluarga miskin dan susah di Negeri Kelantan.

Sebut nama negeri Kelantan, sebenarnya saya sendiri rasa phobia nak pi join kawan-kawan buat kerja amal bantu org2 miskin di sana. Bukannya apa, dua tiga minggu lepas bila kami war-warkan aktiviti kami itu di beberapa buah website, blog dan mailing list, kami ada menerima email-email sinis yang mengambil kesempatan untuk mempolitikkan niat murni kami itu; dikatakan bahawa itu semua adalah salah rakyat Kelantan sendiri yang silap memilih pemimpin mereka.

Saya pun tak tau nak kata apa sebab kalau sungguh nak sembang bab politik, dua minggu lepas saya dan kwn-kwn ada masuk ke beberapa buah kg pedalaman di negeri Perak yang diperintah oleh parti politik yang berlawanan dgn parti yang memerintah Kelantan, saya tengok miskin di situ lebih kurang sama teruknya dgn kemiskinan di tempat lain di seluruh negara.Ini antara gambar yg sempat saya rakamkan waktu masuk kg di negeri Perak ini.


Bukan tujuan nak memburukkan sesiapa tetapi untuk menyatakan bahawa dlm isu kemiskinan ini kita semua seharusnya lebih terbuka, PAS ka dia UMNO ka dia, mereka semua adalah sanak saudara kita – yang WAJIB kita bantu tak kira siapa. Ok, stop kat sini bab politik.

Ini saya nak kongsi pengalaman kami Jln-Jln Masuk Kg bagi bantuan di negeri Kelantan baru-baru ini. Sekali lagi, bukan niat nak memburukkan sesiapa tapi sebab nak kongsi cerita agar boleh dijadikan iktibar bersama.

Sempena Maal Hijrah hari ini (1 Muharam 1434) saya nak petik kata-kata orang alim yg memetik hadith Nabi SAW yg antara lain menyatakan bahawa Tiada Lagi Hijrah selepas pembukaan kota Mekah, yang ada ialah Jihad dan Niat. Kami menyimpan harap mudah-mudahan usaha rakan-rakan kami di NGO Wargakilang membantu org2 miskin setakat kemampuan yg kami ada ini akan dpt dikategorikan sebagai Jihad untuk membantu mereka yang punya satu shahadah seperti kita (tak kira apa parti), dan mudah-mudahan NIAT ikhlas kami ini tidak disalah-erti dan dipolitikkan oleh mana-mana pihak selepas ini.

Saya yang pertama kali berpeluang masuk ke kg-kg di pedalaman Kelantan ini rasa amat teruja kerana kg-kg di sana agak jauh berbeza berbanding dgn kebanyakan kg di negeri Kedah, negeri kelahiran saya ini.

(Deretan hampir 20 buah kereta membelah keheningan kg di pedalaman Kelantan) (Antara rumah terpencil di pinggir desa) (Melawat 2 buah rumah keluarga miskin di sebuah kg pedalaman yang dikaitkan dengan Lagenda Putri Saadong) (Bagi menjimatkan masa, barang-barang dipunggah keluar dan diagih-agihkan kepada beberapa keluarga secara serentak di pusat agihan yang telah ditetapkan) (Kanak-kanak antara yang paling gembira dgn sumbangan ini, dapat biskut/goodies berbagai rasa)
(Antara penerima sumbangan ialah seorang insan OKU yang tidak mampu bekerja menyara keluarga, terpaksa bertongkat ke sana sini) (Dua orang adik beradik, Che Nab dan Che Jah, dua org insan OKU yang cacat penglihatan turut menerima sumbangan) (3 keluarga penerima sumbangan sedang bergambar dengan Activist Wargakilang berbaju oren.)

Di tengah berbaju hijau ialah En Ismail OKU Bisu dan ibunya Tok Esah yang tinggal berdua bersama Ismail dan seorang lagi anak beliau, Zakaria 28 tahun yang bekerja mengambil upah memanjat pokok kelapa – suatu profesyen pekerjaan yang hanya terdapat nun jauh di kg-kg pedalaman.

Antara insan istimewa yang saya temui dalam perjalanan kami masuk kg di negeri Kelantan ini ialah Tok Nab, seorang wargamas sebatang kara yang tinggal sendirian di sebuah bangsal kayu usang di belakang kilang serunding.

Saya katakan istimewa, kerana betul-betul sebelum kami singgah di rumah beliau, saya menerima SMS secara tiba-tiba dari adik bongsu saya dari Kedah. Beliau menulis:

" Slm, klau jumpa org tua2 yg miskin mintk sat tolong doakan adik dpt istri yg solehah dan cpt dpt jodoh"

Ha ha ha, ini dah personal dah ini. Bukannya apa, adik saya yg berusia 27 tahun kerja Technician kilang ni selalu bersama kami di WK cuma kali ini tidak dpt turut serta. Sudah jadi benda biasa bagi kami mendengar cerita-cerita mistik daripada rkn2 yg selalu ikut kami masuk kg ini, antaranya ialah kisah benar dua pasangan suami isteri yang dikurniakan cahaya mata setelah sekian lama berkahwin, melalui doa org-org miskin yg mereka temui dlm perjalanan mereka bersama WK ini.

(Tok Nab ghoyat dia nak solat dulu. Kami masuk jumpa beliau ini selepas Tok Nab dah habis solat)

Hebat org tua ini, walaupun hidup miskin sebatang kara dan dirinya sendiri uzur dimamah usia, namun dalam apa-apa hal Tuhan didahului dan Solat diutamakan. Moga doa Tok Nab utk adik saya itu akan menjadi.

Turut menerima sumbangan ialah seorang insan Fakir Miskin Kedana yg dipanggil orang sebagai Mat Jali.

(Mat Jali dan Ibunya sewaktu team Wargakilang membuat riki sebelum ini) (Mat Jali sedang menikmati jamuan di tempat agihan sumbangan – t.kasih semua)

Kami juga turut menyampaikan sumbangan Kerusi Roda kepada seorang OKU lumpuh di sana.

(Adik Nurul bersama kerusi Roda sumbangan rakan kami di Wargakilang)

Semua sekali ada 35 keluarga yang menerima sumbanga kami itu. Dalam ramai-ramai penerima tersebut, hati saya paling tersentuh dengan keluarga Pn Rahana dalam gambar di bawah ini.

(Pn Rahana bersama 6 daripada 7 orang anak-anaknya dan ayah mereka, bekas pak guard yg jatuh nyanyuk dan tak mampu bekerja mencari nafkah untuk mereka sekeluarga)

Anaknya yang sulung (tiada dlm foto) adalah seorang pelajar pintar; dapat 9A dlm PMR yang lalu, namun dek kerana kemiskinan keluarga memilih untuk bersekolah di sekolah biasa. Tiap-tiap hari kayuh basikal sejauh 6 km ikut jln short cut ke sekolah.

Di kampung ini, saya ditakdirkan berpeluang bersembang panjang dengan Poksu Aziz, salah seorang jiran mereka yang agak prihatin. Menurut Poksu Aziz, sudah 2 kali beliau melihat dan mendengar sendiri Pn Rahana minta nak beli beras 2 kilogram (lebih kurang RM5) di kedai runcit berdekatan. Berapa banyaklah sangat beras 2kg untuk 7 orang anak. Poksu Aziz tak sampai hati, terus minta tauke kedai itu bagi beras hat satu kampit 10kg kpd Pn Rahana, dan beliau sendiri yang membayarnya.

Bagi meringankan perbelanjaan rumah agaknya, maka kami lihat di rumah beliau ada timbunan kayu api dan juga dapur kayu yang diguna untuk masak berselang-seli dengan dapur gas.


Menurut Poksu Aziz, anak-anak Pn Rahana semuanya ini hari-hari pergi sekolah tak bawa duit. Ada sekali itu Pn Rahana ada duit lebih sikit, dihulurkannya RM1 kpd si kakak sulung yg dpt PMR 9A itu. Kakak ini cakap:

"Mak, simpanlah duit ini, bagi kat adik-adik. Saya tak apa, jgn risau pasal saya, mak bagilah kat adik-adik buat belanja sekolah mereka!!"

Sedih, tak tau nak kata apa bila saya dengar Poksu Aziz cerita macam tu.

Bila saya renung semula gambar beras 4 lima kampit dalam gambar Pn Rahana dan keluarganya ini, saya dapat rasakan betapa LEGA nya hati beliau sebab selepas ini, sekurang-kurangnya untuk 2 tiga bulan mendatang, insyaallah beliau tak perlu lagi menebal muka nak gi beli beras timbang kilo. Terima kasih banyak-banyak di atas sumbangan kalian semua. Walaupun nampak sikit, tapi banyak sebenarnya buat Pn Rahana dan anak-anaknya ini.

Kepada anda yang membaca, khususnya anak-anak Kelantan, jika ada kelapangan bantulah keluarga yg ada potensi ini. Anak sulungnya pintar dan insyaallah adik-adiknya yang lain pun pintar juga. Sayang benar sekiranya BENIH yang baik yang sedang tenggelam timbul di pinggir sungai ini, yang masih mampu kita gapai dengan tangan, dibiarkan hanyut begitu saja dibawa deras arus kemiskinan. Bantulah mereka.

Moga Allah SWT akan permudahkan urusan tuan/puan yang tak putus-putus memberi sokongan dan kerjasama dalam agenda kita semua membantu anak-anak bangsa, setakat yang kita sama-sama terdaya ini.

(Group foto sebahagian drpd peserta expedisi JJMK Wargakilang Kelantan 2012)

Terima kasih semua.
moniermatdin@yahoo.com
16.11.12
http://www.moniermatdin.blogspot.com
http://www.facebook.com/wargakilang

03 di jeli kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di jeli kelantan - Google Blog Search


PROBASIS 2.0 <b>di Jeli</b>, <b>Kelantan</b>. - Kelab UMNO Luar Negara

Posted: 09 Aug 2012 09:23 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Pada hari jumaat, 13 dan 14 Julai 2012, Kelab UMNO Moscow dengan bantuan daripada Kelab Umno Luar Negara yang lain ( Jordan, Mesir, Indonesia dan Amerika) telah menjayakan program bakti siswa 2012 ( PROBASIS ...

03 di tanah merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di tanah merah - Google Blog Search


Penginapan Budget @ Ekonomi <b>di Tanah Merah</b>, Kelantan <b>...</b>

Posted: 09 Dec 2012 07:51 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Penginapan Mad Inn Lodge terletak di tingkat atas kedai kami di Bandar Tanah Merah, Kelantan. Jika anda berminat boleh la hubungi kami dengan kadar segera di talian 09-9550434 / 01129452357 ...

03 di perupok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di perupok - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

03 di tumpat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di tumpat - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

03 di gua musang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di gua musang - Google Blog Search


Lagi GRO Ditahan <b>Di Gua Musang</b> | Detik Perubahan

Posted: 06 Dec 2012 09:27 AM PST

20121207-012400.jpg

KOTA BHARU – Apakah Gua Musang sudah menjadi 'Golok' untuk negeri ini. Mana tidaknya dalam tempoh tidak sampai dua minggu dua serbuan dilakukan oleh Jabatan Imigresen Kelantan untuk menahan gadis pelayan pelanggan (GRO) warga Thailand.

Dalam serbuan terbaru malam kelmarin, jabatan itu menahan GRO Thai ketika sedang asyik melayan pelanggan di sebuah restoran di bandar tersebut di antara jam 12 tengah malam sehingga 1.30 pagi ini.

Difahamkan Gua Musang menjadi sasaran baru GRO ini kerana lokasinya yang terpencil malah mereka juga menawarkan perkhidmatan seks.

Ketua Bahagian Penguat Kuasa Imigresen negeri, Abdul Basek Abu Bakar berkata, GRO terbabit telah menjadikan sebuah kedai makan milik bukan Islam di bandar berkenaan sebagai pusat mereka menjalankan kegiatan tersebut.

"Kemua GRO tersebut berumur antara 22 sehingga 30 tahun dan difahamkan masuk ke negara ini menggunakan pas lawatan sosial namun, menyalahgunakannya untuk bekerja.

"Kita telah lama membuat risikan dan pemantauan ke atas kedai makan berkenaan dan mempunyai bukti bahawa kesemua wanita berkenaan masuk ke negara ini untuk bekerja walaupun pemilik serta pasangan ketika mereka ditahan mengaku kononnya mereka adalah isteri atau teman wanita masing-masing," katanya.

Abdul Basek berkata, hasil pemeriksaan mendapati, kesemua GRO terbabit tidak sampai sebulan berada di negara ini dan siasatan lanjut akan dilakukan ke atas mereka di bawah Peraturan 39 B Peraturan-Peraturan Imigresen 1963.

Sementara itu katanya, dalam operasi berasingan di sebuah rumah kongsi berhampiran kedai makan tersebut, seramai lapan lelaki warganegara Myanmar berusia antara 22 hingga 28 tahun, ditahan kerana tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah.

"Kesemua pendatang asing tanpa izin (PATI) itu ditahan mengikut Seksyen 6(3) dan 15(4) Akta Imigresen 1959/63. Mereka akan dihantar ke Depot Tahanan Imigresen di Tanah Merah sementara menunggu siasatan lanjut dijalankan," ujarnya.

Rabu, 30 Januari 2013

03 di mengkebang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di mengkebang - Google Blog Search


Beranikah Kerajaan PAS Kelantan Mencontohi Penyelaras DUN <b>...</b>

Posted: 14 Nov 2012 02:01 AM PST


CTS ingin bertanya kepada kepada Menteri Besar, Timbalan Menteri Besar, EXCO dan ADUN-ADUN PAS Kelantan, beranikah mencontohi cara kerja yang dilakukan oleh Penyelaras DUN Mengkebang? Haji Azizzuddin Hj Hussein, bekas ADUN di DUN berkenaan sebelum tewas kepada calon PAS di dalam PRU12 bukan sahaja meletakkan alamat Facebooknya di kain rentang, malah beliau juga meletakkan nombor telefon peribadi sekiranya Rakyat ingin bertanyakan mengenai pembinaan madrasah baru di Kampung Mial. 
Ini bukan perletakan batu asas yang sering dilakukan oleh Kerajaan PAS Kelantan yang hanya akan tinggal batu asas selepas itu. Ini adalah pembinaan betul-betul madrasah! Kata Kerajaan Kelantan hendak berkhdimat kepada rakyat hendak membuat negara berkebajikan? Kalau nombor telefon pun takut nak bagi kepada Rakyat nampak sangat tidak berani berdepan dengan Rakyat. Ke guano?

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search


Tasya Amir: Last week Kenduri <b>di Jelawat</b>, Esok kat Taman Ria.

Posted: 18 Mar 2011 06:45 PM PDT

Malam ni, kami baru je balik dari majlis Marhaban.
Esok kenduri lah. Majlis ni kat Taman Ria.
Photo pengantin kat bawah ni, selepas majlis
akad nikah last week, yang berlansung di Masjid
Taman Ria. Tiga kali makan kenduri lah. Kenduri
makan masa hari akad nikah, lepas tu makan-makan
di Majlis Doa selamat dan Marhaban, esok pulak
Kenduri Kahwin. Ahad nanti berarak ke Majlis
Kenduri belah Pengantin Lelaki pulak.
 
Lokasi: Taman Ria, Sungai Petani
Rumah: Pak Ndak Shid
Pengantin: Nurul Amira
Kakak Kak Laila dan Kak Nadia

Minggu lepas punya kenduri di Jelawat Kelantan,
tak sempat nak ambik photo banyak-banyak.

Jadual berarak dari Pasir Tumbuh ke Jelawat
sepatutnya pukul 12 tgh hari. Tapi tertangguh tiga
jam pasal hujan lebat. Tiba di Pekan Jelawat pukul
3.30 petang. Rombongan Ayah Nik dari Tanah
Merah tersangkut kat jam dua jam. Banyak
kemalangan di Ketereh katanya.

Kat bawah ni la... photo kami semasa makan
kenduri di Jelawat. Cuaca hujan tak berenti,
jadi photo nye tak berapa elok. Tak sempat
nak ambik banyak-banyak kerana Abang
Amir asyik sakit perut. Cirit dari pagi sampai
malam. Cari tandas merata tempat. Kat Jeli, Tanah
Merah, Kota Bharu dan Jelawat.

Lokasi: Pekan Jelawat, Bachuk
Rumah: Pengantin Lelaki
Besan kepada Ngah Usop, Banggul Besi

Lepas ni pun ada lagi Pesta Kenduri Kahwin.
Meriah sungguh, maklum lah musim cuti. Masing
masing berebut nak buat majlis kenduri.
Tasya tumpang gembira dan seronok. Lagi pun
dapat ramai kawan baru.
See you....

03 di dabong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di dabong - Google Blog Search


Tanah kebun 15 ekar <b>di Dabong</b>, Kelantan – Land for sale Kelantan <b>...</b>

Posted: 04 Nov 2012 08:40 PM PST

Area:Dabong Property Type:Agricultural Size:15Acres Title type:Freehold Other info:Bumi Lot
Assalamualaikum tuan/puan..,
Saya ada tanah kosong seluas 15 ekar untuk dijual
di area Dabong, Kelantan.
*3 minit ke stesen KTM Dabong
*15 minit ke kawasan rekreasi Gua Ikan
*10 minit ke kawasan rekreasi Jelawang Stong Hill
Resort
*Tanah sesuai untuk pertanian getah atau kelapa
sawit
*Sebarang kenderaan boleh masuk rapat dengan
kawasan tanah
* Geran dalam proses
*Harga tawaran RM13K/ ekar (negotiable)
Berminat hubungi segera..=)

admin

di negeri kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :- di negeri kelantan - Google Blog Search

di negeri kelantan - Google Blog Search


Gambar-gambar menyedihkan kesengsaraan rakyat <b>negeri Kelantan</b>.

Posted: 11 Jan 2013 12:43 AM PST

Setiap kali lawatan Najib atau kuncu-kuncunya dari kerajaan pusat ke negeri Kelantan, laungan-laungan yang selalu kedengaran,,

 "Berikan peluang BN tadbir semula negeri Kelantan, segala masaalah air di negeri Kelantan akan dapat kami selesaikan"

Betuika.... Jom kita lihat...



Bandar Kuala Lumpur, yang mana ibu negara Malaysia, sistem urus tadbir yang moden, 10 kali lebih baik dari negeri Kelantan yang dikatakan mundur, tiada pembangunan, namun hari ini apa yang terjadi...

Semua kita ketahui syarikat kroni Umno Syabas, yang mana CEOnya gaji berjuta setiap tahun, ditugaskan mentadbir menjaga keperluan air bersih buat rakyat secara berbayar bukannya percuma....

Namun bila difikirkan kejadian yang berlaku sekarang ini, rakyat menjadi mangsa...menerima kesengsaraan diatas kecuaian syarikat kroni tersebut..
  

KUALA LUMPUR, 10 Jan -- SIMPAN… Siar kaki rumah pangsapuri menjadi ruang simpanan bekas air penghuni berkenaan.
kelihatan penduduk rumah pangsapuri, Aisyah Mohd Som, 24, menyimpan air di siar kaki di hadapan kediamannya di tingkat dua Flat Sri Melaka Blok 34, Cheras di sini hari ini.
Gangguan air di kawasan perumahan tersebut sejak seminggu lalu.
-- fotoBERNAMA (2013) HAKCIPTA TERPELIHARA
KUALA LUMPUR, 10 Jan -- MASALAH AIR... Penduduk Pangsapuri PPR Perkasa, terpaksa beratur menunggu giliran untuk mendapatkan bekalan air dari lori tangki Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) di kawasan letak kereta pangsapuri berkenaan ketika tinjauan fotoBERNAMA di Jalan Nakhoda Yusuf di sini, hari ini.
Perumahan rakyat di sekitar Cheras, Ampang dan Pandan Jaya dilaporkan menghadapi masalah bekalan air sejak seminggu lalu. Bekalan air dihantar oleh pihak berkuasa tempatan serta Syabas dengan menggunakan lori tangki ke kawasan yang terjejas.
-- fotoBERNAMA (2013) HAKCIPTA TERPELIHARA



KUALA LUMPUR, 10 Jan -- MASALAH AIR... Kanak-kanak sekolah turut membantu keluarga mengangkut air selepas pulang dari sekolah ketika tinjauan fotoBERNAMA di Pangsapuri PPR Perkasa, di sini hari ini.
Perumahan rakyat di sekitar Cheras, Ampang dan Pandan Jaya dilaporkan menghadapi masalah bekalan air sejak seminggu lalu. Bekalan air dihantar oleh pihak berkuasa tempatan serta Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dengan menggunakan lori tangki ke kawasan yang terjejas.
Krisis air menjejaskan 90 kawasan di Lembah Klang membabitkan hampir setengah juta pengguna.
-- fotoBERNAMA (2013) HAKCIPTA TERPELIHARA
KUALA LUMPUR, 10 Jan --TELAGA MODEN… Warga emas Latifah Mohamad, 72, terpaksa menimba air dari tingkat satu rumahnya di perkarangan kawasan letak kereta Flat Sri Melaka Blok 34, Cheras di sini hari ini.
Beliau menumpangkan tong di siar kaki jiran bawah dan menunggu giliran tongnya diisi lori air sebelum ditimba naik keatas. Aktiviti ini bermula sejak seminggu lalu.
 KUALA LUMPUR, 10 Jan --TELAGA MODEN… Warga emas Latifah Mohamad, 72, terpaksa menimba air dari tingkat satu rumahnya di perkarangan kawasan letak kereta Flat Sri Melaka Blok 34, Cheras di sini hari ini.
Beliau menumpangkan tong di siar kaki jiran bawah dan menunggu giliran tongnya diisi lori air sebelum ditimba naik keatas. Aktiviti ini bermula sejak seminggu lalu.
-- fotoBERNAMA (2013) HAKCIPTA TERPELIHARA
Keseluruhan rakyat yang menjadi mangsa, wanita, wanita tua, kanak-kanak... inilah hasil kerajaan yang sebelum ini engaku bijak mentadbir negara ?

Paling menyedihkan, masaalah ini apa yang aku dengar,, berlarutan sehingga selepas Tahun baru China,, amboi lamanya,, macam dirancang sesuatu... Sila baca
Di Sini



Apakah ini semua yang mana rakyat tak berdosa jadi mangsa ada kaitan dengan Kerajaan Negeri Selangor yang menghalang projek Langat 2.



Media Kedah: Pedas !!! Pentadbir Kerajaan <b>Negeri Kelantan</b> Kena <b>...</b>

Posted: 10 Jan 2013 02:20 AM PST


Rata-rata Mufti di setiap negeri di Malaysia tidak mempersetujui dengan keputusan yang di ambil PAS di dalam isu tuntutan DAP terhadap penggunaan kalimah Allah di dalam Biblie Versi Bahasa Melayu untuk di edarkan ke seluruh negara.

Penggunaan kalimah Allah di dalam Bible Versi Bahasa Melayu, tentunya mempunyai agenda tertentu di dalam gerakan kristianisasi yang giat di jalankan di Malaysia yang mensasarkan golongan Bangsa Melayu.

Bagi Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad, Negeri Kelantan tidak akan mengguna pakai keputusan yang di lakukan PAS kerana ianya bercanggah dengan Enakmen Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam 1981 yang di luluskan pada 01 Disember 1981.

Sekiranya pentadbiran Kerajaan Negeri Kelantan  hendak mengguna pakai keputusan yang di buat Hadi Awang, Pentadbir Kerajaan Negeri perlu pinda atau mansuhkan Enekman yang di peruntukan untuk menjaga kesucian penggunaan kalimah Allah sekiranya ianya di anggap lapok dan tidak relevan lagi

KOTA BHARU 9 Jan. - Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad (gambar) mengingatkan semua pihak di negeri ini tentang kalimah Allah yang eksklusif untuk orang Islam dan tidak boleh digunakan oleh penganut agama lain.

Menurutnya, sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan pada 1 Disember 1981 telah meluluskan Enakmen Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam 1981 iaitu satu enakmen untuk menjaga kesucian kalimah itu.

Katanya, enakmen itu yang diwujudkan bagi mengawal dan menyekat penyebaran iktikad dan kepercayaan agama bukan Islam dalam kalangan orang Islam, secara jelas telah menyenaraikan 24 perkataan termasuk kalimah Allah di bawah Jadual (Seksyen 9) Bahagian 1 enakmen sebagai hak eksklusif agama Islam.

Sehubungan itu, beliau secara sinis 'meminta' enakmen tersebut dipinda atau dimansuhkan sekiranya sudah lapuk dan tidak relevan lagi.- Utusan

03 di demit kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di demit kelantan - Google Blog Search


PAS <b>Kelantan</b> Perlu Gugurkan 20 Wakil Rakyat Sebagai Calon

Posted: 29 Jan 2013 04:32 PM PST

MSO

Demi mengemukakan satu barisan calon yang berkualiti dan mantap ke arah mewujudkan sebuah kerajaan berwibawa selepas pilihan raya umum akan datang (insyaAllah) PAS Kelantan perlu menggugurkan 20 hingga 23 orang wakil rakyatnya dari terus menjadi calon.

Adalah dibimbangi kalau PAS tidak bersedia menggugurkan wakil-wakil rakyat ini ia bakal mempengaruhi pengundi untuk tidak memilih PAS dalam pilihan raya akan datang. Mereka ini perlu digugurkan kerana beberapa sebab dan faktor.

Antaranya, kerana menghadapi masalah kesihatan kronik, mengalami kes-kes peribadi, (mini skandal) kurang berprestasi sebagai wakil rakyat parti memerintah dan sudah lebih dari dua penggal menjadi Adun atau tidak kurang tiga kali bertanding dalam pilihan raya.

Sekiranya PAS ataupun Pesuruhjaya PAS negeri Nik Abdul Aziz Nik Mat merasa berat hati untuk membuat pertukaran kerana pertimbangan-pertimbangan tertentu, setidak-tidaknya 15 wakil rakyat yang ada sekarang perlu digugurkan tanpa berkompromi. Mereka ini diklasifikasikan berhadapan degan masalah boleh menjejaskan peluang PAS untuk memenangi 2/3 kerusi di DUN Kelantan.

Dalam pilihan raya umum ke-12 lalu PAS mendapat 38 kerusi DUN dan tujuh kerusi Parlimen. Kerusi-kerusi parlimen ialah; Kota Bharu, Kuala Krai, Rantau Panjang, Tumpat, Pasir Puteh, Pengkalan Chepa dan Bahcok. Pasir Mas PAS serahkan kepada Inchek Ibrahim Ali. Tiga lagi kerusi parlimen milik PKR, Ketereh, Machang dan Tanah Merah manakala dua dimenangi UBN, Gua Musang dan Jeli.

Dari 20 orang wakil rakyat tadi ia meliputi dari semua kawasan Parlimen, dengan kedudukannya tiga Pasir Puteh dan Kota Bharu, masing-masing dua Rantau Panjang, Pasir Mas, Tanah Merah dan Bachok dan satu masing-masing di Ketereh, Jeli, Kuala Krai, Machang dan Pengkalan Chepa.

Sekiranya PAS akan melakukan pengguguran, sekurang-kurang 15 wakil rakyat, ini bermakna PAS akan mendapat 17 ADUN baru dalam pilihan raya akan datang. Dua kerusi lagi yang tidak melibatkan pengguguran wakil rakyat dijangka di Bunut Payung dan Tendong. Tendong wakilnya meninggal. Manakala sekiranya benar PAS akan mengambil alih kerusi Pengkalan Kubur ia menjadikan 18 muka baru.

Kerusi Pengkalan Kubur yang diberikan kepada PKR besar kemungkinan ditarik balik kerana kegagalan parti berlambangkan mata itu berkerjasama sesama sendiri di Pengkalan Kubur.

Dalam kelompok 18 muka baru itu PAS bolehlah mengenal pasti calon-calon yang berketrampilan di dalam berbagai bidang; iktisad, hubungan luar, pelancongan, perdagangan, pertanian, politik, sosial dan sebagainya untuk dipilih menjadi anggota Majlis Mesyuarat Negeri (Exco).

Bagaimana pun sangat afdal bagi PAS sekiranya parti itu mampu untuk menukar 20 hingga 23 orang Adun bagi digantikan dengan muka baru. Pertukaran lebih separuh itu akan memberi gambaran PAS Kelantan benar-benar bersedia untuk melakukan perubahan dari segi kepimpinan dan juga persiapan bagi memperbaiki kelemahan pentadbiran sebelum ini khasnya di barisan anggota Exco Kelantan. Pertukara itu juga bakal merombak struktur parti di peringkat kawasan kerana selalunya wakil-wakil rakyat menjadi pemimpin utama dalam parti dan kedudukan mereka terlalu lama.

Perubahan besar itu juga menunjukkan komitmen dan iltizam Nik Aziz begitu serius bagi meletakkan kerajaan Kelantan sebagai kerajaan contoh dalam Pakatan Rakyat. Belum pernah berlaku dalam sejarah PAS membuat rombakan calon-calonnya lebih 50% dan apakah kali ini bakal dicatat Nik Aziz?

Sehingga hari ini saya difahamkan nama wakil-wakil rakyat yang dicadang untuk dilakukan pertukaran sudah pun sampai ke pengetahun Nik Abdul Aziz Nik Mat selaku Pesuruhjaya PAS Kelantan. Dipercayai tokguru sedang menghalusi dan melihat implikasi dari segala aspek jika pertukaran hendak dilaksanakan. Beliau dikatakan tidak menolak cadangan berkenaan dan sedia menerima input nuntuk tujuan itu.

Dalam pada itu sebahagian besar ahli parlimen PAS juga dijangka akan bertukar wajah. Yang sudah hampir pasti ialah untuk kerusi Pengkalan Chepa (Abdul Halim Abdul Rahman), Kubang Kerian (Sallahuddin Ayub), Bachok (dia tu) dan Kota Bharu (Wan Abdul Rahim Abdullah). Sallahuudidn di pindah ke Johor manakala 'dia tu' tiada dalam senarai calon PAS. Wan Abdul Rahim dan Abdul Halim dikatakan sedia untuk berundur. Lainnya kerusi Pasir Puteh (Muhammad Hussein) juga dikatakan akan bersalin wajah.

Di kerusi Parlimen Pasir Mas PAS sudah tentu akan mendapat muka baru. Kerusi yang digadaikan kepada Ibrahim Ali tanpa ditebus itu akan diambil balik dan PAS mengura-urakan akan menurunkan Timbalan Dewan Pemuda PAS Pusat, Nik Mohamad Abdul Nik Aziz untuk bertanding di situ.

Jika ini berlaku seperti mana dirancangkan, hanya Siti Zailah Yusuf (Rantau Panjang), Kamaruddin Jaafar (Tumpat) dan Dr Mohd Hatta Ramli (Kuala Krai) saja ahli parlimen dijangka tidak berubah tempat.

Menyentuh mengenai kemungkinan PAS tidak dapat menukar kesemua 20 orang wakil rakyat yang patut dibersarakan ialah kerana masalah pengganti. Di kawasan-kawasan tertentu tidak ada orang atau pengganti yang setanding dengan wakil rakyat yang ada kini. Ketiadaan tokoh ini menyebabkan PAS tidak ada pilihan lain selain mengekalkan yang sedia ada.

Beberapa kerusi yang tiada tokoh pengganti antara Air Lanas (Jeli), Kota Lama (Kota Bharu) Demit (Kota Bharu), Chetok (Pasir Mas), Perupok (Bachok), Tanjung Mas (Kota Bharu).

03 di tanah merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di tanah merah - Google Blog Search


Seminar Perubatan Islam <b>di TANAH MERAH</b> KELANTAN

Posted: 26 Jan 2013 08:59 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Seminar Perubatan Islam di TANAH MERAH KELANTAN. Posted by Pusat Rawatan Islam Darul Naim (Registered).دار عيادة الاسلام دار النعيم at 20:59 · Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook ...
 

BLOG KELANTAN

Copyright 2010 All Rights Reserved