ads

Ahad, 8 Disember 2013

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search


Sungai Tangok, <b>Jelawat Kelantan</b> - Blogger

Posted: 07 Oct 2013 01:03 AM PDT

Sungai Tangok adalah nama popular bagi penduduk Bachok, Bakelan dan Jelawat. Bagi penghuni luar sungai ini dipanggil dengan berbagai nama . Hasil tinjauan minggu lepas pada  29 Sept - 4 Okt 2013. Sungai Tangok memang dalam dan banyak lubuk - lubuk yang boleh diduga oleh otai-otai pancing. Sungai ini didiami oleh berbagai spesis ikan terutama ikan Patin, ikan Toman dan Ikan Haruan. Boleh dikatakan sepanjang sungai Tangok adalah lubuk ikan.

Hasil daripada pemerhatian sepanjang meninjaun lubuk sungai ini. Ikan Patin di sungai ini akan meragut umpan pada musin air surut / kering / kemarau. Saya jangkakan pada bulan Jan- April, iaitu selepas air banjir di Pantai Timur mula surut dan musim kemarau mula tiba. Ikan Patin disini boleh mencecah 8 - 18kg/ seekor kalau berjaya didaratkan. Jangkaan dari libasan dan olakan air semasa ikan-ikan patin timbul di permukaan.  
Begitu juga bagi ikan-ikan Toman dan Haruan disini. Kalau berjaya didaratkan boleh mencecah 4 - 5kg/seekor. Besar tuuuu. Buat masa kini, ikan-ikan Toman /Haruan sesuai ditangkap secara casting atau menggunakan umpan hidup seperti anak ikan keli, anak udang galah dan anak ikan kap. Ikan-ikan disini akan mudah di daratkan pada musin kemarau. Pada masa sekarang Pantai Timur mula menerima hujan disebelah petang dan ribut petir. Air sungai sejuk dan tidak sesuai untuk menduga Ikan Patin dan Toman / Haruan. Kalau nak casting juga, hanya mencari toman/haruan yang aktif bertelur dan menjaga anak yang sudah menetas.

Bagi otai-otai yang tak terbiasa di lokasi lubuk-lubuk sungai Tangok, harus berhati-hati. Sebab, sungai ini didiami oleh Sang Bedal.



    
Kawan akan cuba daratkan Ikan Patin di sungai Tangok pada awal Januar1 - April 2014. Siapa rasa berani cuba laaaa yeaaaa.

wasallam.

03 di kuala krai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di kuala krai - Google Blog Search


Layanan buruk jururawat <b>di</b> Hospital <b>Kuala Krai</b> | Aduan Rakyat Online

Posted: 17 Nov 2013 06:10 PM PST

Saya ingin membuat aduan mengenai sikap tidak bertanggungjawab staff nurse di wad rajawali, Tingkat 2, Hospital Kuala Krai. Ayah saya telah dimasukkan ke wad pada hari Khamis,7 November 2013. Ayah saya merupakan pesakit strok sejak 3 bulan yang lalu. ayah saya dimasukkan ke wad kerana masalah jangkitan kuman pada saluran pernafasan yang menyebabkn bengkak pada kerongkong, jangkitan kuman pada saluran urinari, masalah kurang haemoglobin dan luka di bahagian punggung (bedsore/ kudis tekanan).

Apa yang membuatkan saya tidak puas hati adalah layanan yang diberikan oleh kebanyakan staff nurse di wad tersebut yang tidak ikhlas bekerja, bersikap nkuarng sopan dan kasar pada pesakit. Mereka bekerja seperti terpaksa.

Pada keesokan hari, doktor yang bertugas untuk telah membuka balutan pada bedsore ayah saya dan hanya melapik dengan kain sahaja. Doktor berkenaan telah mengarahkan nurse melakukan dressing(mencuci luka). Namun begitu, tiada tindakan yang diambil walaupun beberapa kali diberitahu oleh saya dari tengahi sehingga waktu malam.Hal ini boleh menjadi punca infeksi pada luka ayah saya. Apabila staff nurse bertukar shif pada waktu malam, saya memberitahu staff nurse supaya dressing, dengan muka masam dan nada suara yang agak keras dia memberitahu saya mereka tidak melakukannya pada waktu malam dan menyatakan hanya staff nurse shif pagi sahaja ditugaskan melakukan prosedur tersebut. Staff nurse memberitahu saya jika dia tiada kerja baru akan datang. Saya menunggu sehingga pukul 11 malam tapi tiada seorang pun staff nurse yang datang.

oleh itu, saya meminta abang saya datang ke wad bersama barang2 untuk dressing dari rumah dan melakukan prosedur tersebut sendiri. Sehingga keesokan pagi masih tiada staff nurse yang datang bertanya pada saya tentang ayah saya. Ini menunjukkan betapa tipisnya sikap tanggungjawab dalam diri staff nurse di sana walhal sebelum mereka diambil bekerja mereka telah mengangkat sumpah akan berkhidmat kepada masyarakat yang memerlukan kepakaran mereka.

By: nor asiahadayu

PERINGATAN:  AduanRakyat.com.my tidak bertanggungjawab terhadap aduan (di atas) dan komen (di bawah) yang diutarakan melalui laman web ini. Ia adalah aduan peribadi pengadu dan tidak semestinya menggambarkan pendirian AduanRakyat.com.my.

03 di chiku - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di chiku - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jul 2013 11:12 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Jul 2013 11:21 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jun 2013 11:27 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jun 2013 11:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 21 May 2013 11:10 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Apr 2013 11:31 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Mar 2013 11:13 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Lembaran Sebuah Kehidupan: Kesabaran itu ada batasnya...

Posted: 12 Mar 2013 08:36 PM PDT


Kita sebagai manusia biasa, tak lari dari dugaan. Tak lari dari diuji. Samada kita dihina, dicaci, dipandang rendah, tidak dipedulikan, dipermainkan dan tidak mendapat izin kahwin (aik??). Ujian akan datang melanda samada kita bersedia atau tidak. Kebiasaannya, sahabat-sahabat prihatin di sekeliling, mahupun kaum keluarga hanya mampu memberikan kata-kata ~ sabar. sabar. sabar...
Manusia. Lama mana sekalipun dia cuba bersabar, pasti akan sampai di satu tahap batasnya, di mana sebagai manusia biasa yang tidak maksum, ditambah dengan hasutan syaitan kiri dan kanan telinga, yang bergayut di hujung-hujung hati, sabar itu pasti sampai jua di penghujungnya. Meletup, meletus dan mencetuskan api yang marak membara. 
Aku juga hanya manusia biasa. Yang diuji di kiri kanan jalan penghidupan. Yang telah lelah dengan ujian, yang masih cuba bersabar walau dugaan demi dugaan menyapa ruang jiwa. Namun adakalanya aku tewas.
Gambar dah pandai edit guna PhotoGrid ok...
Sejak kemunculan Note, hati ini dipagut rasa cinta pandang pertama. Tak tau kenapa tapi segala SII, SII, S beam, iphone segala tak berjaya mencurik hatiku ini. Entah mengapa perasaan cinta itu mendalam sekali. Sangat cinta. 
Tapi aku hanya pandang. Rasa macam tak perlu and tak mampu pun nak beli. Kemudian teman-teman mula membakar api dalam sekam. eyh?? Diorang beli dulu! Cis sungguh! Tiba-tiba Note II keluar. Kemudian seorang teman lagi rembat. Apalagi, makin rancak la kata-kata hinaan daku terima. Sehingga 1 hari yang dingin, daku tak mampu lagi menahan kesabaran ini. Alhamdulillah, kini dalam genggaman. Hasil titik peluh sendiri. 
The black one is mommy punya. Sibuk nak Note II jugak. hahahhaa... I took the white one. The pink cover, gua pow mak gua. Tq mommy.
Sony Ericsson Walkman W660i
the reason mengapa mereka menghina i
Masih guna. masih in good condition.

Lembaran Sebuah Kehidupan: Susu Anlene

Posted: 13 Mar 2013 09:34 PM PDT


Menghairankan bagaimana makanan pertama yang masuk ke dalam badan kita adalah susu tetapi apabila sudah dewasa kelak, sudah lupa macam mana nak minum susu. Macam geli dan loya pula tekaknya untuk meminum sebuah gelas yang mengandungi susu. 
Ya... aku adalah antara manusia itu. Entah mengapakah terjadinya fenomena itu. Siapa boleh terangkan, angkat tangan...
Seperti yang diwar-warkan dalam tv dan iklan yang kompem akan menyatakan produk mereka adalah terbagus dan terlaris dalam pasaran, Anlene adalah satu-satunya iklan yang menekankan tentang pengambilan susu untuk kalsium yang perlu dibekalkan kepada badan kita. Aidid Marcelo dan famili pun minum Anlene katanya.
Kerana telah berada dalam usia awal 30-an, maka dengan ini aku harus disiplinkan diri mengambil pemakanan sihat. Pemakanan sihat la sangat~~ susu je pun... Hahahaha... Sebenarnya sebelum ni pun dah ada war-warkan konon nak ambik Anlene dan jadi disiplin. Cita-cita terkulai layu di tasik madu. Anlene tersebut telah tamat tarikh dan bungkusannya tidak dibuka pun. Kahkahkah... 
Maka dengan ini, saya try beli Anlene bungkusan kecik dahulu. Beli di pasaraya bawah area rumah je. RM6.70. Trial pack ah ni. Pagi tadi, instead of minum nescafe macam biasa, aku minum Anlene pule. Istikamah ka? We wait and see la...
haruslah perasa coklat...

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 26 May 2013 11:10 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 09 May 2013 11:20 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2013 11:31 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2013 11:10 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Mar 2013 11:48 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Lembaran Sebuah Kehidupan: Susu Anlene

Posted: 13 Mar 2013 09:34 PM PDT


Menghairankan bagaimana makanan pertama yang masuk ke dalam badan kita adalah susu tetapi apabila sudah dewasa kelak, sudah lupa macam mana nak minum susu. Macam geli dan loya pula tekaknya untuk meminum sebuah gelas yang mengandungi susu. 
Ya... aku adalah antara manusia itu. Entah mengapakah terjadinya fenomena itu. Siapa boleh terangkan, angkat tangan...
Seperti yang diwar-warkan dalam tv dan iklan yang kompem akan menyatakan produk mereka adalah terbagus dan terlaris dalam pasaran, Anlene adalah satu-satunya iklan yang menekankan tentang pengambilan susu untuk kalsium yang perlu dibekalkan kepada badan kita. Aidid Marcelo dan famili pun minum Anlene katanya.
Kerana telah berada dalam usia awal 30-an, maka dengan ini aku harus disiplinkan diri mengambil pemakanan sihat. Pemakanan sihat la sangat~~ susu je pun... Hahahaha... Sebenarnya sebelum ni pun dah ada war-warkan konon nak ambik Anlene dan jadi disiplin. Cita-cita terkulai layu di tasik madu. Anlene tersebut telah tamat tarikh dan bungkusannya tidak dibuka pun. Kahkahkah... 
Maka dengan ini, saya try beli Anlene bungkusan kecik dahulu. Beli di pasaraya bawah area rumah je. RM6.70. Trial pack ah ni. Pagi tadi, instead of minum nescafe macam biasa, aku minum Anlene pule. Istikamah ka? We wait and see la...
haruslah perasa coklat...

Pelajar Tingkatan Empat Dijumpai Mati Tergantung - Anak Jati Malaya

Posted: 19 Mar 2013 08:05 AM PDT


"Saya dakap seerat-eratnya sebaik melihat dia (arwah) tergantung, dengan harapan dia masih selamat, tetapi meninggal dunia beberapa minit selepas itu." kata Che Mat Daud, 65, bapa kepada pelajar tingkatan empat Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Chiku 2, yang mati tergantung, petang kelmarin.
Kejadian berlaku kira-kira jam 6 petang di rumahnya di Tanah Rancangan Felda Chiku 2, ketika pelajar tersebut berada dalam bilik tidur seorang diri.
Che Mat berkata, dia menyedari kejadian berkenaan ketika terdengar jeritan kuat daripada abang mangsa, Mohamad, 22, yang terkejut melihat adiknya tergantung dalam bilik tidur.
Katanya, ketika itu dia baru pulang dari bekerja sebagai tukang rumah dan mangsa bersama abangnya sahaja yang berada di rumah.
"Saya pulang dari kerja, terus menunaikan solat Asar dan keluar semula dari rumah untuk membersihkan kereta sambil memeriksa bateri kerana ingin ke luar lagi.
"Ketika sedang melakukan kerja, saya terdengar suara kuat abang mangsa yang menjerit, lalu saya bergegas naik ke rumah menuju ke bilik," katanya.
Menurut Che Mat yang juga peneroka Felda, hanya beberapa minit selepas dia memotong tali yang menjerut leher anaknya, terus meninggal dunia dan gagal diselamatkan.
"Setahu saya, dia (arwah) tidak bercinta dengan mana-mana budak perempuan hingga sanggup bertindak demikian, tetapi yang saya tahu dia berkeadaan muram selepas kemalangan jalan raya sejak lima bulan lalu," katanya.
Che Ma berkata, arwah pernah terbabit dengan kemalangan jalan raya apabila motosikal ditunggangi dirempuh sebuah kereta dan kepalanya terhantuk di permukaan jalan.
"Bermula dari situ, dia anak bongsu daripada 13 beradik, tidak lagi ceria dan kerap berkurung dalam bilik, tetapi dia memang bersedia untuk bersekolah semula di tingkatan lima apabila persekolahan dibuka Januari ini," katanya.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Superintendan Saiful Bahri Abdullah ketika dihubungi, mengesahkan menerima laporan mengenai kejadian dan motifnya dalam siasatan.
Mayat mangsa dihantar ke Hospital Gua Musang (HGM) untuk bedah siasat sebelum dituntut keluarganya untuk dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Tanah Rancangan Felda Chiku 2, pagi semalam. – SINAR HARIAN

03 di kota bharu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di kota bharu - Google Blog Search


Bina Puri Properties, Sentosa Jaya bekerjasama laksana projek <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 19 Nov 2013 10:08 AM PST

Dr. JAMES Foong Cheng Yuen (dua dari kiri) bertukar perjanjian persefahaman dengan Razali Daud sambil disaksikan Tee Hock Seng (kiri) dan Razif Razali (kanan) selepas majlis menandatangani perjanjian pelaksanaan projek Sentosa Residence di Wisma Bina Puri Bukit Idaman, Selayang, Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR 19 Nov. - Bina Puri Properties Sdn. Bhd. (BPPSB), anak syarikat milik penuh Bina Puri Holdings Bhd. (BPHB) bekerjasama dengan Sentosa Jaya Development Sdn. Bhd. (SJDSB) untuk melaksanakan pembangunan pangsapuri servis usaha sama dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM148.7 juta.

Projek Sentosa Residence, di Kota Bharu, Kelantan merupakan empat blok 28 tingkat yang terdiri daripada 393 unit kediaman, 10 unit kedai dan 11 unit pejabat.

Pengerusi BPPSB, Tan Sri James Foong Cheng Yuen berkata, Sentosa Residence merupakan pembangunan oleh Bina Puri di Kelantan selepas berjaya menyiapkan bangunan kampus Bachok di Universiti Malaysia Kelantan.

"Bina Puri mempunyai pengalaman lebih 38 tahun dalam bidang pembinaan dan pembangunan hartanah di dalam mahupun luar negara justeru usaha sama ini memperlihatkan komitmen kami menyediakan projek pembangunan berkualiti kepada masyarakat.

"Projek Sentosa Residence justeru telah meningkatkan GDV projek hartanah kumpulan kepada RM3,074.5 ribu, yang meliputi projek di seluruh Malaysia," katanya kepada pemberita selepas majlis menandatangani perjanjian usaha sama di sini hari ini.

Turut hadir Pengarah Urusan BPHB, Tan Sri Tee Hock Seng, Pengarah Urusan SJDSB, Datuk Razali Daud dan Pengarah SJDSB, Razif Razali.

Pembinaan Sentosa Residence dijangka bermula suku kedua tahun 2014 dan dijangka siap dalam tempoh 36 bulan.

03 di wakaf bharu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di wakaf bharu - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di wakaf bharu</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Sep 2013 07:26 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pondok Rahmat: <b>WAKAF</b> CHE YEH DALAM CEBISAN-CEBISAN <b>...</b>

Posted: 19 Aug 2013 06:26 PM PDT

WAKAF CHE YEH DALAM CEBISAN-CEBISAN MEMORI


Wakaf Che Yeh dari sebuah kampung telah bertukar wajahnya menjadi sebuah daerah perdagangan yang kian pesat membangun yang menjadi sebutan setiap rakyat Kelantan dan juga menjadi tumpuan pelacung-pelancung yang datang dari luar Kelantan untuk mencari berbagai-bagai keperluan yang mereka hajati.

Wakaf Che Yeh letaknya kira-kira 4 km dari bandar Kota Bharu, kini sedang berkembang pesat menjadi sebuah pusat perniagaan yang sedang berkembang. Letakya di tepian jalan raya Kota Bharu-Kuala Krai, dan KB- Pasir Mas. Bila  sampai ke simpang tiga trafik light Wakaf Che Yeh, kalau dari KB, dan mengambil simpang kanan, melalui Jalan Salor lama kita akan sampai ke Kampng Kota dan boleh balik semula ke KB melalui Kg. Sireh ataupun terus ke Pasir Mas atau ke Rantau Panjang, atau ke Tanah Merah, atau keTumpat menerusi Jalan Salor lama.















Dulunya semasa saya belajar di Sultan Ismail College di sekitar penghjung tahun 1960an dan awalan tahun 1970an setiap hari ketika mengayuh basikal untuk ke sekolah sejauh kira-kira 8 batu, saya melalui Kg. Wakaf Che Yeh. Pada masa itu ia hanya berupa sebuah kampung di tepi jalan yang sepi, hanya ada beberapa buah kedai, rumah kediaman dan kalau tidak silap saya sebuah pasar kecil tempat menjual berbagai-bagai jenis barangan keperluan harian. Sepajang belajar itu saya pernah beberapa kali berbasikal melalui Wakaf Che Yeh untuk balik ke rumah saya di Kg. Salor, seorang diri lewat malam dengan menunggang sebuah basikal tua yang tidak berlampu, di mana saya terpaksa menggunakan sebuah lampu picit yang diikat pada handel basikal untuk menerangi jalan.

Saya teringat juga, menurut seorang kawan saya, nama Wakaf Che Yeh itu adalah nama kepada salah seorang keluarganya yang terkenal pada suatu ketika dahulu. Untuk mengetahui lebih lanjut, nama Wakaf Che Yeh terpakasalah membuat penyelidikan yang khusus.














Salah seorang keluarga saya juga pernah menetap di Wakaf Che Yeh di seberang jalan di hadapan stesen Radio Malaysia  sebelum berpindah ke tempat baru, dan menjadikan rumah kediamanya itu sebagai rumah sewa sampai ke hari ini.

Sejak itu stesen Radio Malaysia Kota Bharu telah mengalami beberapa kali pertukaran namanya, seperti Radio 3 Kota Bharu [1993], Radio Malaysia Kelantan [1996], dan Kelantan FM [1 April 2005]. Nama yang akhir ini terus berkekalan hingga sekarang.

 
Pada suatu ketika dahulu hampir setiap minggu saya pergi ke Stesen Radio Malaysia Kota Bharu, kerana menemani isteri, Allahyarahmah Asiah Yaacob [semoga Allah cucuri rahmat ke atasnya] yang ada urusan di sana, terutama jika urusan itu pada waktu malam. Justeru itu pada peringkat awalannya itu, kami mempunyai ramai sahabat handai yang bertugas di situ, antaranya Ahammad Latif, Azhar Hj. Ahmad, Hussein Ibrahim, Rahim Hj. Ahmaed, Mahadi, Hasnah Muhammad, Rashid, Abdul Hadi dan ramai lagi. Di samping itu ramai para artis yang terdiri dari para pelakon radio  luar pula yang kami temui dan menjadi sahabat kami. Antara mereka ialah Zakaria [Pak Ya], Cik Gu Mustaffa, Cik Gu Latif, Cik Muda, Ismail Awang, Hamidah, Ustazah Zaleha, Habsah dan ramai lagi.

Malah kami juga pernah menyumbangkan skrip-skrip drama untuk siaran Radio Malaysia Kota Bharu. Pada masa itu selain daripada siaran drama yang biasa, terdapat sebuah drama daerah setiap minggu yang populer di kalangan penduduk di Kelantan, yang namanya telah saya lupa buat waktu ini.

Dengan adanya stesen Radio Malaysia ini, Kg. Wakaf Che Yeh menjadi terkenal bukan sahaja di Kota Bharu, tapi di seluruh Kelantan khasnya, dan di seluruh Malaysia amnya. Kemudian dibina pula sebuah klinik kerajaan, iaitu Klinik Kesihatan Wakaf Che Yeh di seberang jalan bangunan stesen Radio Malaysia itu, menambahkan lagi meriahnya kehidupan di Wakaf Che Yeh.

Ajaran Sesat

Saya masih ingat lagi sekitar tahun 1978, di Wakah Che Yeh telah gempar dengan kemunculan suatu ajaran agama yang bercanggah dengan ajaran Islam yang murni. Tegsnya ajaran sesat yang menyeleweng dari ajaran Islam yang sebenarnya.

Menurut dakwaan pengikut-pengikut ajaraan tersebut mereka adalah pengikut ajaran Tarikah Nasqabandiah konon. Antara ciri-ciri ajaran tersebut yang dikatakan bercanggah dengan ajaran Islam yang sebenarnya ialah:

-Segala amal ibadat yang dilakukan hendaklah melalui Maha Guru, tegasnya hendaklah diniatkan segala amal ibadat itu diserahkan kepada Maha guru, bukan kerana Allah.


-Sebelum solat hendaklah berniat kepada Maha Guru dan bersyukur kepadanya, bukan kepada Allah.

-Sembahayang sunat wuduk dan sunat taubat diwajibkan kepada pengikut-pengikutnya sebelum solat lima waktu.

-Qiblat kepada pengikut-pengikut ajaran ini ialah di Medan Indonesia, sementara Qiblat di Mekah kepada mereka tidak penting, dan dinggap hanya sebagai kulitnya sahaja. Justeru itu pengikut-pengikut ajaran ini pergi ke Medan untuk bersuluk, kerana bagi mereka pergi ke Medan lebih utama daripada pergi ke Mekah. Mana-mana daripada pengikut mereka yang telah pergi ke Mekah akan menyesali perbuatan mereka itu. Di mana tempat tumpuan mereka di Medan itu tidak dapat dipastikan.

-Kepada pengikut-pengikut ajaran ini ketika solat tidak perlu membaca mana-mana ayat al-Quran, baik secara nyata ataupun perlahan, hanya memadai dengan membaca dalam hati sahaja.

-Sebelum tidur, pengikut-pengikutnya terlebih dahulu diperlihatkan foto gurunya, dan dikehendaki sentiasa mengingatinya. Kemudian ketika tidur hendaklah tidur seperti orang mati, berselimutkan kain putih dan di hadapan khalifah mereka.

-Ketika seseorang dalam nazak hendak mati, tidak perlu diajar mengucap kalimah Syahadah, malah dibiarkan begitu sahaja.

-Pengikut-pengikutnya minum sejenis air yang dipanggil air tujuh bila hati mereka tidak tenteram. Air tujuh ini didakwa berasal daripada air basuhan pembedahan dada Nabi Muhammad saw. yang didakwa diperolehi secara turun menunrun menerusi Guru di Medan yang ke-35 waktu itu. Pada masa hendak minum air tujuh itu hendaklah diniatkan kepada Maha Guru.

-Pengikutnya-pengikutnya percaya di hari Kiamat Mahaguru mereka  membawa bendera dengan diikuti oleh pengikut-pengikut mereka ke hadapan Nabi Muhammad SAW.

-Pengajaran tarikah ini tidak boleh diberitahu kepada sesiapapun selain daripada ahli-ahlinya sahaja.

Masa mereka beramal ialah pada malam Selasa dan malam Jumaat selepas sembahayang Isyak, yang didakwa  serentak dengan amalan yang dibuat oleh khalifah di Rawang Selangor dan juga Mahaguru di Medan.

Tapi pada masa tersebut, pehak berkuasa tidak dapat mengambil apa-apa tindakan kerana tidak mempunyai cukup bukti dari segi perundangan.

Walau bagaimanapun, kita harap ajaran sesat ini telah lama berkubur dan pengikut-pengikutnya pun telah bertaubat dan kembali ke pangkal jalan sebelum mereka meninggal dunia. Cuma yang perlu diingati ialah jika bertemu dengan ajaran seperti itu ataupun seiras dengannya, maka berhati-hatilah, kerana ajaran-ajaran sesat itu sentiasa ada di sepanjang zaman dalam berbagai-bagai cara, bentuk dan nama.

Berkembang Pesat

Lagipun Wakaf Che Yeh hari ini telah berkembang dengan pesatnya dengan berbagai-bagai pembangunan, sebagai sebuah pusat perniagaan. Sedangkan sebelum itu Wakaf Che Yeh hanya mempunyai beberapa kedai di tepi jalan, sebuah setesen minyak, Sstesen Radio Malaysia  dan sebuah bangunan  Lee Rubber yang sekian lama menimbulkan masalah yang perit kepada penduduk di sekiar kerana mengeluar bau yang busuk. Tapi Lee Rubber sudah tidak ada lagi, sudah berpindah ke Ulu Kelantan  menyebabkan penduduk Wakaf Che Yeh dapat hidup lebih selesa tanpa bau busuk getah yang menganggu sepanjang masa, malam dan siang.







Sejak beberapa tahun yang lalu Wakaf Che Yeh mempunyai sebuah pasar terbuka yang mempunyai keluasan tapak suku ekar. Pagi dinamakan pasar borong, sebelah siang dinamakan pasar basah dan sebelah malam dinamakan pasar malam.

Berbagai-bagai aneka barangan dijual di sini, termasuk aneka makanan, makanan ringan, buah-ketuah, sayur-mayur, makanan laut dan darat, aneka pakaian lelaki dan perempuan, peralatan rumahtangga, aksesori kereta, kasut baru dan kasut bundel, aneka jam dan beg-beg orang lelaki dan perempuan.



Ia juga dilengkapi dengan prasarana hotel, premis perniagaan, kedai-kedai makan, klinik swasta dan sebagainya.

Pasar malamnya pula meriah, setiap malam ramai dikunjungi orang, termasuk orang-orang tempatan dan juga pelancung-pelancung dari luar Kelantan yang tidak mahu ketinggalan mengujungi pasar malam itu. Lebih meriah lagi pada setiap hujung minggu pasar malam itu dibuka hingga pukul 2 atu 3 pagi, malah menjelang Hari Raya setiap tahun pasar malam itu menjadi lebih meriah kerana dibuka sampai waktu subuh.

Waktu yang paling sibuk di pasar malam Wakaf Che Yeh ialah malam hujung minggu, musim cuti sekolah dan malam Hari Raya Puasa di mana manusia akan berjejal-jejal untuk berbelanja, membeli mana yang mereka sukai..

Saya teringat pada suatu malam, ketika saya berdiri di sebuah kaki lima menunggu anak-anak sedang membeli-belah, seorang anak muda mendekatii saya dan berpesan, "Pak Cik, hati-hati dengan kereta pak cik. Semalam sebuah kereta telah lesap di hadapan ini", dia menunjukan tangannya ke arah hadapan di mana kami berdiri. Dia juga menyebut jenama kenderaannya, dan mendakwa kereta yang hilang itu milik keluarganya yang diprkir di situ. Di mana-mmanapun ada orang jahat, yang sentiasa mengambil kesempatan untuk melakukan kejahatan, terutama di tempat-tempat kunjungan ramai seperti itu. Tanggungjawab kita ialah berhati-hati dan berwaspada dan mohon perlindungan kepada Allah.

Kita berharap pehak berkuasa hendaklah sentiasa awas dan waspada supaya segala kemudahan-kemudahan yang disediakan di situ tidak dipersalagunakan untuk tujuan-tujuan yang tidak bermoral dengan mengadakan kegiatan-kegiatan haram dan bercanggah dengan agama. Di tempat-tempat keramaian seperti inilah biasanya amat disukai oleh golongan tidak bermaruah untuk menangguk di air keruh walaupun menerusi cara dan dagangan yang haram.

Semoga kita sentiasa membangun bersama Islam, lahir dan batinnya dalam setiap urusan hidup kita, di sepanjang masa, siang dan malam.

03 di gaal kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di gaal kelantan - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Aug 2013 03:15 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2013 03:06 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jun 2013 03:08 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Ustaz Azhar Idrus antara alasan BN <b>Kelantan</b> fail petisyen pilihanraya

Posted: 12 Jun 2013 02:20 AM PDT

 Antara kata-kata kempen Ustaz Azhar Idrus di poster yang didakwa BN mempengaruhi daripada segi kerohanian dan agama.
KOTA BHARU - Kempen yang memaparkan kata-kata pendakwah bebas, Ustaz Azhar Idrus, antara alasan yang dikemukakan BN dalam lima petisyen yang difailkan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini, semalam.
Petisyen difailkan membabitkan keputusan PRU13 di Parlimen Bachok, Dun Jelawat, Gaal, Mengkebang dan Manik Urai.

Peguam BN, Nor Azli Ahamed mendakwa, Pas menggunakan banyak pengaruh tidak wajar, antaranya Azhar dan Ustaz Zahazan Muhammad, bagi menarik sokongan pengundi di Kelantan.

"Antara penggunaan bahan kempen salah itu boleh dilihat di seluruh Kelantan seperti papan tanda memaparkan gambar Ustaz Azhar Idrus dengan kata-kata yang mempengaruhi dari segi

KOTA BHARU - Kempen yang memaparkan kata-kata pendakwah bebas, Ustaz Azhar Idrus, antara alasan yang dikemukakan BN dalam lima petisyen yang difailkan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini, semalam.
Petisyen difailkan membabitkan keputusan PRU13 di Parlimen Bachok, Dun Jelawat, Gaal, Mengkebang dan Manik Urai.

Peguam BN, Nor Azli Ahamed mendakwa, Pas menggunakan banyak pengaruh tidak wajar, antaranya Azhar dan Ustaz Zahazan Muhammad, bagi menarik sokongan pengundi di Kelantan.


"Antara penggunaan bahan kempen salah itu boleh dilihat di seluruh Kelantan seperti papan tanda memaparkan gambar Ustaz Azhar Idrus dengan kata-kata yang mempengaruhi dari segi kerohanian dan agama.

"Sebenarnya ini ialah satu kesalahan mengikut Akta Pilihan Raya 1954 di bawah Seksyen 9, iaitu pengaruh tidak wajar," katanya kepada pemberita ketika ditemui di luar pejabat itu, semalam.

Petisyen itu difailkan calon kerusi masing-masing melalui Tetuan Mohd Ilyas and Co di hadapan Pendaftar, Noor Haslinda Che Seman, pada jam 2.30 petang.

BN turut memfokuskan dakwaan sogokan berbentuk wang ringgit dan 2,000 rumah yang dijanjikan calon Pas atau ejen yang berkhidmat di bawah calon terbabit sebagai alasan utama supaya mahkamah mengeluarkan perintah membatalkan kemenangannya.

Sebelum itu, calon PKR bagi kawasan Parlimen Machang, Dr Wan Zawawi Wan Ismail dan calon PKR Parlimen Ketereh, Ab Aziz Ab Kadir serta wakil calon Dun Selising, Timbalan Pengarahnya, Semsudin Muhmmad, juga memfailkan petisyen di hadapan pendaftar sama pada jam 2.25 petang.

Kelmarin, Pas memfailkan dua petisyen membabitkan Dun Ayer Lanas dan Dun Kok Lanas di mahkamah sama, menjadikan jumlah petisyen difailkan Pas, lima.

Pada PRU13 lalu, calon BN Parlimen Bachok, Datuk Awang Adek Hussin tewas kepada Ahli Parlimen Pas, Ahmad Marzuk Shaary dengan majoriti 201 undi, sementara Adun Ayer Lanas, Datuk Sri Mustapa Mohamed menang

dengan majoriti 47 undi, menewaskan calon Pas, Abdullah Ya'kub.SH

Fatwa Azhar Idrus ini alasan utama BN failkan petisyen <b>di Kelantan</b> <b>...</b>

Posted: 11 Jun 2013 05:43 PM PDT

- Kempen yang memaparkan kata-kata pendakwah bebas, Ustaz Azhar Idrus, antara alasan yang dikemukakan BN dalam lima petisyen yang difailkan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini, semalam.

Petisyen difailkan membabitkan keputusan PRU13 di Parlimen Bachok, Dun Jelawat, Gaal, Mengkebang dan Manik Urai.

Peguam BN, Nor Azli Ahamed mendakwa, Pas menggunakan banyak pengaruh tidak wajar, antaranya Azhar dan Ustaz Zahazan Muhammad, bagi menarik sokongan pengundi di Kelantan.

"Antara penggunaan bahan kempen salah itu boleh dilihat di seluruh Kelantan seperti papan tanda memaparkan gambar Ustaz Azhar Idrus dengan kata-kata yang mempengaruhi dari segi kerohanian dan agama.

"Sebenarnya ini ialah satu kesalahan mengikut Akta Pilihan Raya 1954 di bawah Seksyen 9, iaitu pengaruh tidak wajar," katanya kepada pemberita ketika ditemui di luar pejabat itu, semalam.

Petisyen itu difailkan calon kerusi masing-masing melalui Tetuan Mohd Ilyas and Co di hadapan Pendaftar, Noor Haslinda Che Seman, pada jam 2.30 petang.

BN turut memfokuskan dakwaan sogokan berbentuk wang ringgit dan 2,000 rumah yang dijanjikan calon Pas atau ejen yang berkhidmat di bawah calon terbabit sebagai alasan utama supaya mahkamah mengeluarkan perintah membatalkan kemenangannya.

Sebelum itu, calon PKR bagi kawasan Parlimen Machang, Dr Wan Zawawi Wan Ismail dan calon PKR Parlimen Ketereh, Ab Aziz Ab Kadir serta wakil calon Dun Selising, Timbalan Pengarahnya, Semsudin Muhmmad, juga memfailkan petisyen di hadapan pendaftar sama pada jam 2.25 petang.

Kelmarin, Pas memfailkan dua petisyen membabitkan Dun Ayer Lanas dan Dun Kok Lanas di mahkamah sama, menjadikan jumlah petisyen difailkan Pas, lima.

Pada PRU13 lalu, calon BN Parlimen Bachok, Datuk Awang Adek Hussin tewas kepada Ahli Parlimen Pas, Ahmad Marzuk Shaary dengan majoriti 201 undi, sementara Adun Ayer Lanas, Datuk Sri Mustapa Mohamed menang
dengan majoriti 47 undi, menewaskan calon Pas, Abdullah Ya'kub.

 

BLOG KELANTAN

Copyright 2010 All Rights Reserved