ads

Selasa, 12 Februari 2013

03 di kok lanas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di kok lanas - Google Blog Search


Homestay Damai Rest House, <b>Kok Lanas</b>, Kelantan - The Best <b>...</b>

Posted: 14 Sep 2012 08:16 PM PDT

Anda orang Kelantan? Kalau bukan orang Kelantan, jom jalan-jalan ke Kelantan! Tapi kali ni bukan nak bercerita pasal jalan-jalan di Kelantan. Ini cerita pasal raya hari tu. Tahun ni kami sekeluarga beraya di Kelantan dulu. Biasenya beraya di Kuala Kangsar dulu baru ke Kelantan. Tapi, tahun ni special sikit sebab rumah nenek di Kelantan tengah renovate, jadinya tak cukuplah anak-beranak semua nak duduk dengan selesanya sebab ini adalah major renovation. Tengah-tengah rumah je yang ada. Bilik-bilik tidur semua tengah renovate. Dengan itu, ayahanda mengajak sekali duduk di homestay, so kenalah raya kat Kelantan dulu. Kalau kitaorang balik kemudian, kenalah cari tempat sendiri, rugilah pulak kan...hehe... lagipun dah lama tak beraya di Kelantan dulu, so apa salahnya tukar selera. Asyik beraya di Kuala Kangsar je dulu kan...macam ke Cameron hari tu, kami sekeluarga dengan ayah, umi, adik lelaki suami isteri dan 2 lagi adik yang masih bujang tu duduk sekali satu rumah di Homestay Damai Rest House ni. Sape-sape yang berminat, bolehla hubungi nombor di atas.
Rumah teres 2 tingkat ni terletak di salah satu kawasan perumahan di Kok Lanas, Kota Bharu, Kelantan. Senang je nak cari, landmarknya berhampiran dengan Pasaraya Econsave.

Jom explore di sekitar kawasan rumah...

Ini adalah pemandangan di pintu masuk rumah. Ada set kerusi kayu untuk rehat-rehat seisi keluarga
Kita tengok dulu di bahagian tingkat bawah rumah ni - ruang tamu dan dapur. Seperti yang anda dapat lihat dalam gambar, tuan rumah ada menyediakan peti sejuk, pinggan mangkuk dan sedikit teh dan gula untuk minum-minum. Sesetengah rumah ada disediakan mesih basuh jugak, tapi rumah ni takde ye. Kalau nak membasuh, kena sendirian berhadlah...hehe...tapi, kalau nak membasuh pun, tempat penyidai kain pun takde. Tapi, kalau nak membasuh jugak, gantunglah dekat grill luar rumah ataupun di pintu pagar. Itu jelah option yang ada. Kalau nak gosok baju, takde masalah, iron dan iron board ada disediakan juga.

Ini pula bilik tidur di tingkat bawah - bilik kami sekeluarga. Ada air-cond tapi takde kipas. So, takde option lain, kalau panas, kena pasang air-cond jugak. Bilik air di luar bilik. Bilik ni terletak berhampiran dengan dapur. Kiranya, keluar je bilik tu terus ke dapur.
Kita ke tingkat atas - master bedroom. Dilengkapi bilik air, air-cond dan kipas sekali.
Ini pulak bilik kedua dan ketiga di tingkat atas. 2 bilik ni berkongsi 1 bilik air. Kedua-dua bilik ada kipas sahaja dan katil double-decker. Ada ruang tamu kecil juga di atas, bolehla untuk letak-letak barang, kalau barang banyak. Kalau nak lepak tak sesuai sebab takde kipas.
Komen - secara keseluruhan memang selesa duduk kat umah ni. Sesuai untuk seisi keluarga yang ramai. Keadaan rumah dan bilik air yang bersih dan dijaga dengan baik. Tiada sebarang kerosakan alat elektrik ataupun ketiadaan air. Semua kemudahan yang disediakan memang berbaloi dengan harga RM400.00 untuk 3 malam.  

03 di chiku - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di chiku - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Dec 2012 09:44 AM PST

Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Sep 2012 09:06 AM PDT

Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jul 2012 12:00 AM PDT

    Leave a Reply

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 13 Jul 2012 09:05 AM PDT

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 18 Jun 2012 09:13 AM PDT

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 08 Apr 2012 12:00 AM PDT

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 08 Apr 2012 12:00 AM PDT


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 08 Apr 2012 09:24 AM PDT


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 07 Apr 2012 09:39 AM PDT


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

    [unable to retrieve full-text content]Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) atau nama ringkasnya SK Sri Chiku (2), merupakan sebuah Sekolah kebangsaan yang terletak di Felda Chiku 2. Pada 2009, Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) memiliki 108 pelajar lelaki ...

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST

    [unable to retrieve full-text content]Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search. Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST. Xpdc ke Felda Chiku Gua Musang bahagian 1. Kali ini penceritaan agak panjang dan saya terpaksa bahagikan kepada 2 bahagian. Part 1 and part 2.

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


    KOLEKSI LENCANA SEKOLAH ABAH: Lencana Sekolah / School <b>...</b>

    Posted: 26 Feb 2012 05:29 AM PST

    Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) atau nama ringkasnya SK Sri Chiku (2), merupakan sebuah Sekolah kebangsaan yang terletak di Felda Chiku 2.
    Pada 2009, Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) memiliki 108 pelajar lelaki dan 131 pelajar perempuan, menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 239 orang. Ia mempunyai seramai 24 orang guru.2009

    Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2)
    Felda Chiku 2
    18300, Gua Musang
    Kelantan, Malaysia


    Telefon = 6099284230
    Fax = 6099284231

    # Lencana ini merupakan sumbangan daripada pihak admin fb dari Sekolah Kebangsaan Sri Chiku 2, Gua Musang , Kelantan.

    # Diterima oleh KOLEKSI LENCANA SEKOLAH ABAH pada 20 Feb 2012.

    # Jutaan terima kasih  diatas sumbangan ini. 

    # Sumbangan lencana ini adalah hasil daripada maklumbalas pihak sekolah di Facebook Koleksi Lencana Sekolah..

    03 di mengkebang - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    03 di mengkebang - Google Blog Search


    <b>Di</b> Celahan Ruang Waktu: Raya <b>di</b> umah mak batu <b>mengkebang</b>

    Posted: 29 Sep 2009 08:01 AM PDT

    kami konvoi 4 kete menyerbu umah mak di batu mengkebang kuala krai....tak de lah jauh sangat...tapi masa kecik2 dulu aku cepat mabuk dan merasakan perjalanan ke umah mak begitu jauh sangat...kami sampai dah tengah hari jadi terus ke dapur untuk acara masak-masak. cuaca sangat terik..panas gila.. Ain dan bebudak serta bapak2 semua duk melepak bawah pokok...tak kuasa duk dalam umah yang membahang panas... kaum pompuan memenuhi ruang dapur. tugas aku goreng ayam dua ekor, mak sedara aku duk kari ayam hutan dan kari kepala kijang(sedara dari lebir yang bawakan)..tapikan sedap ayam hutan...kecik je saiznya. daging kijang aku suka yang bakar dan goreng..masak kari biasa aje. landakpun aku pernah makan masa kecik2 dulu...(apa lagi ya aku pernah makan dulu yang loni susah nak dapat...ya..kari burung punai dengan buah setul muda)..sedappppppnya................aku dah lama nak makan tapi manalah ada org tangkap burung punai sekarang ni....
    macam orang penuh dengan uban rambut

    03 di kota bharu - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    03 di kota bharu - Google Blog Search


    WALK 4 ROYALTI #2 <b>di KOTA BHARU</b>, KELANTAN | WebTV (R <b>...</b>

    Posted: 05 Jan 2013 12:40 AM PST

    WALK 4 ROYALTI #2 di KOTA BHARU, KELANTAN

    03 di dabong - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    03 di dabong - Google Blog Search


    DEPARTURES BY UDEYISMAIL: Sambungan Gemas gie <b>Dabong</b>

    Posted: 30 Nov 2010 12:00 AM PST

    UDE_6689 Selepas 1 jam kami terkandas di stesen Gemas, keretapi mula bergerak menuju kearah laluan ke pantai timur, melalui Bahau, Negeri sembilan. Disebabkan tersalah membeli tiket, kami terpaksa bersengkang mata sambil layan adik kecik didepan seat kami yang seronok menyanyikan lagu Maher zain, pandai betul budak-budak sekarang nie, menghafal lagu-lagu maher zain dalam english. Bagi yang berniat untuk bawa family, aku cadangan korang memilih gerabak yang ade tempat tido dan jangan ambik tempat duduk macam kitorang, nak pulak bagi yang bawak barang banyak-banyak, laluan memang agak sempit sikit. Disebabkan mata susah untuk lelap, so ke hulu hilir la aku dengan kamera ditangan, kalau perut terasa lapar, berjalan la kami ke cafe yang ade dalam train tu. Waktu perjalanan kami tak semeriah pada musim cuti-cuti, kalau musim cuti rasenya ramai yang sanggup berdiri. Bagi yang berminat dalam photography rasanya memang sesuai untuk korang semua rekodkan apa yang berlaku sepanjang perjalanan, walaupun malam, ini tidak menghalang kita untuk mengambil gambar didalam train. Pukul 3.00 pagi, keretapi yang kami naiki berhenti untuk turunkan penumpang dan mengambil penumpang di mentakab, walaupun waktu 3.00 pagi, masih ramai penumpang di mentakab  yang menaiki keretapi ke kelantan. Masa untuk keretapi berhenti bagi setiap stesen yang dijadualkan pada time table adalah lebih kurang didalam 10-20 minit. Mata mula mengantuk, so kalau dah mengantuk ubatnya adalah tido, walaupun kurang selesa, bagi menyimpan tenaga untuk hari esok, aku terpaksa berehat untuk seketika waktu. Selepas stesen mentakab, keretapi akan berhenti di jerantut, kuala lipis, merapuh. Pukul 7.00 pagi celik mata daripada tido, kami telah pon sampai di Jajahan gua musang,kelantan dan selepas itu, keretapi akan berhenti di Dabong. Untuk pengetahuan am pada semua, Dabong terletak di jajahan kuala krai dan pekan dabong terletak 155 km daripada kota bharu,Dabong terkenal di kalangan pelawat sebagai pintu masuk ke destinasi-destinasi ekopelancongan di Kelantan. Disebabkan kami leka mengambil gambar dalam keretapi, kami terlepas station, sepatutnya kami akan turun di dabong. Ikut pada pelan seterusnya kami terpaksa turun di Kuala Krai dan alhamdulillah kami tak terlepas stesen lagi. UDE_6257 Kenapa kami kena turun di dabong dan Kuala krai ?, Daripada dabong atau kuala krai, kami akan mengambil "shuttle train" ataupun keretapi lompat yang mana keretapi tu akan berhenti di kesemua stesen-stesen kecik, kalau kita lihatkan stesen yang terdapat disepanjang perjalanan, stesen kecik itu merupai tempat menunggu teksi atau bas. Untuk membeli tiket "shuttle train" kami boleh membeli melalui kaunter yang terdapat distesen atau diatas keretapi. Mengikut info "shuttle train ni baru dirasmikan pada 3 mei 2010, mengantikan keretapi lama sebelum nie, rasenya kalau dapat naik keretapi lama sebelum shuttle train yang berair cond, aku rase perjalanan lebih menarik lagi. Apa yang best sangat shuttle train ?, kami memilih untuk menaik shuttle train nie, bagi merasai kehidupan sebenar rakyat kelantan yang menggunakan shuttle train nie sebagai pengangkutan utama. Didalam shuttle train nie, kita boleh tengok macam-macam karenah orang, boleh tengok mak cik-mak cik yang nak berniaga, diorang terpaksa usung semua barang-barang masuk ke dalam keretapi. Bagi pelajar-pelajar sekolah, ade sesetengah daripadanya, diorang ke sekolah terpaksa menggunakan keretapi, ada daripadanya terpaksa tinggal di asrama, bila ditanya adik-adik kita yang belajar dikawasan tu, diorang terpaksa bangun awal pagi untuk mendapatkan pengangkutan keretapi shuttle train, pukul 4.00 pagi lagi dah kena tunggu keretapi datang. Suasana memang meriah didalam train, meriah dengan suara orang-orang tua dan kanak-kanak dan orang kelantan jugak agak peramah. UDE_6476 Shuttle train beroperasi 2 kali sehari, dari arah tumpat ke dabong dan dari Kuala lipis ke Tumpat. Kami tidak dapat meneruskan perjalanan ke tumpat atas sebab perlukan rehat secukupnya dan terpaksa turun di Stesen wakaf baru yang berdekatan dengan kota bharu. Ketibaan kami disambut oleh 2 orang rakan daripada kelantan, iaitu Pok cik dan Ayie. Diikutkan plan sebenar kami akan berehat di bag packer hostel yang berdekatan, tapi atas pelawaan rakan, kami menetap di gegey studio milik pok cik. Terima kasih kerana sudi tumpangkan kami di gegey studio. UDE_6647 Plan perancangan kami belum berakhir, kami menyambungkan perjalanan kami dengan berpatah balik ke Dabong daripada wakaf baru, seawal pukul 3.30 pagi, kami bersiap sedia untuk menyambungkan perjalanan kami ke dabong dengan menaiki keretapi yang paling awal, keretapi yang bertolak daripada tumpang. Seawal pagi distesen keretapi wakaf baru, kami boleh lihat orang ramai mula sibuk dengan mengangkut barang-barang dan ada daripadanya adalah peniaga.Pukul 4.00 pagi keretapi betul-betul datang tepat pada waktu yang ditetapkan. Sepanjang keretapi berhenti di setiap perhentian kami boleh tengok adik-adik yang nak ke sekolah dan untuk makluman, keretapi akan berhenti pada setiap perhentian, walaupun perhentian tersebut tidak ada orang. UDE_6814 UDE_6759 UDE_6770 UDE_6822 UDE_6414 Didalam train macam-macam gambar yang dapat kami ambik, ade diantaranya terpaksa menuaikan solat subuh di atas keretapi, ade yang sempat lelapkan mata sebelum sampai ke destinasi. Pengalaman ini, boleh dikatakan pengalaman yang berharga, yang kami susah untuk dilihat dimana-mana tempat, walaupun tidak sehebat di india atau di pakistan, kami patut berbangga dengan setiap apa yang ada di tanah air kita sendiri, rasa syukur dengan setiap kemudahan yang kita anda, kalau dibandingkan dengan di india, orang terpaksa berebut-rebut untuk menaiki keretapi, ade sesetengahnya terpaksa duduk di kelas paling hujung, iaitu seat atas bumbung keretapi. Aku menyimpan niat, satu hari nanti aku akan ke moscow untuk menaiki pengalaman perjalanan dengan trans siberian atau trans mongolia yang akan menuju ke beijing dan aku banyak membaca buku-buku yang berkaitan dengan travelogue penulis-penulis yang merasai pengalaman penjelajahan daripada moscow ke beijing yang memakan masa yang agak lama untuk sampai. UDE_6405 UDE_6379 UDE_6330 Bagi yang berminat untuk merasai pengalaman sebegini, aku sarankan korang buat la persediaan yang rapi, walaupun kita berada di negara sendiri. Kami menamatkan perjalanan kami sampai ke Dabong dan berpatah balik ke Wakaf baru semula. Perjalanan kami adalah singkat, kami pulang semula ke wakaf baru untuk bersiap sedia untuk pulang semula ke kuala lumpur dengan menggunakan keretapi express. Walaupun tidak sehebat mana cerita ni, sekurang-kurangnya aku dapat berkongsi dengan semua pembaca dan insyallah, nantikan travelogue yang akan datang, mungkin dengan cerita-cerita yang lepas yang akan aku kongsikan semula tentang kisah perjalanan aku selama berada di tanah air sendiri mahupun negara orang, apapun ucapan setinggi-tinggi terima kasih kepada semua rakan-rakan di kelantan, terutama sekali pada Pok cik, ayie & muin, kerana sudi membantu kami selama kami berada dikelantan, jumpa lagi jika ada masa yang diizinkan, terima kasih juga kepada KTMB malaysia

    03 di jeli kelantan - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    03 di jeli kelantan - Google Blog Search


    Konvokesyen Siswazah Perlimen <b>Jeli</b> Bersama Dato&#39; Pa

    Posted: 09 Feb 2013 11:48 PM PST

    As salamualaikum dan Salam Sejahtera..

    Seharian semalam(9 feb 2013,sabtu)
    ecah and Achik a.k.a Azila Shaimi mengikuti program konvensyen Himpunan Siswazah Kelantan(HIMSAK) perlimen Jeli...Sambil dapat beramah mesra dengan Tok Pa(Dato' Mustapa Mohamed), dapat jugalah ecah jumpa kawan-kawan lama & junior yang masih dikenali..Walaupon kitew yang paling tua semalam namun "kekecikan" kitew telah mengaburkan usia kitew...huihui..sangatttt
    Paling tak sangka,junior Ecah iaitu Nik Fuad a.k.a dik ad(panggilan yang digunapakai oleh ecah & kenalan terdekat) telah memegang jawatan penting dalam HIMSAK Parlimen Jeli. Sejujurnya ecah memang tak sangka penglibatannya dalam "perjuangan" yang dibawanya sudah sampai ke tahap ini.. Tahniah Dik Ad..teruskan "perjuangan" anda..

    hampir 400 orang mahasiswa/i yang hadir

    Setiap Universiti ada wakil..like me,UPSI..(^^,)


    Cabutan bertuah smart phone

    Sumbangan kepada mahasiswa/i

    HIMSAK(Himpunan Siswazah Kelantan)

    OBJEKTIF PENUBUHAN HIMSAK 
    Membantu mengatasi masalah pengangguran dan kemiskinan di kalangan siswazah.
    Menjadikan persatuan sebagai satu platform atau saluran untuk siswazah Kelantan menyuarakan pendapat atau sebarang masalah kepada pihak tertentu. (Kerajaan, Sektor Swasta dan NGO)
    Membuka ruang kepada siswazah supaya sentiasa terdedah kepada keadaan semasa.
    Membina imej generasi muda/belia yang dinamis dan rasional dalam menghadapi cabaran alaf baru.
    Membentuk jatidiri dan berdaya saing serta berdikari di kalangan siswazah.
    Mempertingkatkan disiplin diri di kalangan siswazah.
    Mendedahkan kepada siswazah tentang kerja amal atau sosial kepada masyarakat.
    Membantu kerajaan dalam membenteras penyalahgunaan najis dadah dan masalah sosial dikalangan pelajar.
    Menjadikan siswazah Kelantan yang berketrampilan dan bermotivasi tinggi.
    Mewujudkan rasa kesedaran, berkeyakinan dan berkemampuan untuk mencapai kejayaan dari segi pengurusan dan perlaksanaan projek, fizikal dan mental serta berkemahiran seiring dengan kecermerlangan akademik.
    Memberi pendedahan dan latihan yang sistematik selaras dengan keperluan tenaga manusia dalam pelbagai sektor ekonomi.

    MATLAMAT

    Memperlihatkan usaha dan peranan kerajaan dengan kerjasama NGO dalam usaha memajukan Agama , Bangsa dan Negara.
    Membentuk pemikiran kritis dan matang dalam menentukan matlamat dalam diri siswazah .
    Menjadi sebuah NGO yang dapat membantu dalam perubahan kelantan di Masa Hadapan

    VISI

    "Kearah merealisasikan siswazah yang berkualiti dan berdaya saing merangkumi aspek ekonomi, politik dan sosial.

    MOTTO

    "PENERAJU PERUBAHAN KELANTAN DI MASA HADAPAN"

    MOTIF SANGATT LETAK PIC ECAH & KENGKAWAN..HEHE!

    pic ni ecah mintak my adik,Azila shaimi a.k.a achik untuk captured..tak sangka dapat jumpa kawan-kawan yang lama tak jumpa..

    kependekan yang memang tak boleh disembunyikan lagi bila berada di sisi Ayaa

    walaupun dah pakai high heels 4 inci bagai..hehe

    ~kami HIMSAK Parlimen Jeli~

    Sekian Wassalam..

    p/s:11 feb 2013 ni ecah dapat jemputan lagi untuk menyertai program "Himpunan Mahasiswa/i & pemuda/i Jeli di Dewan Majlis  Daerah Jeli..Anjuran Ikatan Mahasiswa Jeli 

    tapi yang ni ecah tak dapat nak join dah..kitew de majlis kawin2..so,ecah utamakan yang kawin2 la..

    03 di wakaf che yeh - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    03 di wakaf che yeh - Google Blog Search


    Stor simpan ubat perangsang seks <b>di Wakaf Che Yeh</b> diserbu ABN <b>...</b>

    Posted: 08 Feb 2013 01:59 AM PST

    KOTA BAHARU – Cawangan Penguatkuasa Farmasi Jabatan Kesihatan Kelantan menahan seorang lelaki berumur 62 tahun ketika sedang memunggah keluar ubat-ubatan perangsang seks dipercayai tiruan dan tidak berdaftar, dari sebuah stor di Wakaf Che Yeh di sini semalam.

    Pengarah Jabatan Kesihatan Kelantan Datuk Dr Ahmad Razin Ahmad Mahir berkata stor itu dipercayai menjadi tempat penyimpanan utama dan terbesar ubat-ubatan perangsang seks tiruan dan tidak berdaftar serta peralatan seks, bagi pasaran negeri ini.

    Hasil pemeriksaan, pasukan serbuan berjaya merampas 63 item pelbagai jenama ubat perangsang seks tiruan dan tidak berdaftar serta beberapa peralatan seks bernilai kira-kira RM15,706, katanya kepada pemberita di sini hari ini.

    Dr Ahmad Razin berkata lelaki terbabit dipercayai sedang memunggah ubat-ubatan itu untuk dipasarkan di sekitar kawasan Wakaf Che Yeh yang menjadi pusat tumpuan orang ramai membeli-belah khususnya di waktu malam.

    Beliau berkata serbuan yang dilakukan pukul 7.28 malam itu melibatkan 12 pegawai penguatkuasa farmasi dengan kerjasama anggota polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan.

    Katanya peniaga yang menjual ubat-ubatan tidak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan melakukan kesalahan mengikut Peraturan 7(1)(a) Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 dan boleh dihukum menurut Seksyen 12(1) Akta Jualan Dadah 1952 yang sabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

    Mereka juga boleh didakwa atas kesalahan memiliki untuk tujuan jualan racun berjadual mengandungi 'Sildenafil dan analognya' tanpa memiliki lesen yang sah mengikut Akta Racun 1952 (Disemak 1986).

    Perbuatan itu menyalahi Seksyen 13(a) Akta Racun 1952 (Disemak 1989) yang boleh dihukum mengikut Seksyen 32(2) akta sama, yang memperuntukkan hukuman didenda sehingga RM5,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali, katanya.

    Dr Ahmad Razin berkata ubat-ubatan dan peralatan seks bernilai RM41,858 dirampas hasil lima serbuan yang dilakukan di beberapa lokasi di negeri ini sepanjang tahun lepas.

    "Pada tahun lepas juga, empat kes didakwa di mahkamah dengan jumlah denda sebanyak RM4,500. Dalam satu daripada kes itu, pesalah turut dipenjara dua hari oleh Mahkamah Majistret Kota Baharu," katanya.

    Beliau berkata pihaknya memandang serius kegiatan penjualan ubat-ubatan perangsang seks tiruan dan tidak berdaftar serta peralatan seksual, yang memberi imej buruk kepada bandar Kota Baharu dan masyarakat.

    Katanya penggunaan ubat-ubatan peransang seks yang mengandungi "sildenafil" tanpa kawalan doktor atau ahli farmasi boleh mengakibatkan kesan sampingan amat berbahaya seperti tekanan darah rendah, sakit otot, gangguan pada perut, gangguan penglihatan, radang pundi kencing dan sesak nafas yang boleh membawa kematian. – BERNAMA

    <b>Wakaf Che Yeh</b> « The Royal Orchard

    Posted: 03 Feb 2013 03:12 AM PST

    26012013919

    Salam.

    Minggu lepas sempat pulang ke kota bharu untuk ziarah ibu. Pada malam tu siap offer sesape nak ke sana. Drop then jalan-jalan lah, tak kuasa nak ikut geng pompuan membeli-belah..

    Mula-mula nak tidur je dalam kereta, then terasa nak jalan-jalan untuk survey..alang-alang tu snap picture untuk buat entri…just to share..

    Masa saya kecik-kecik dulu seingat saya bila sebut je wakaf che yeh, ada stesen RTM. Bila ada program artis ke atau mini program ala-ala jom heboh TV3, baru berderet orang datang. Arwah ayah saya selalu dijemput untuk rancangan 2.30 petang bersama jabatan pertanian ke udara di RMKB.

    Sejak dua menjak, seingat saya bila pusat penjaja di jalan hamzah berpindah ke sini, kebanyakan orang bila balik KB je mesti nak pergi ke wakaf che yeh. Malah orang luar pun, even geng-geng opis bila ke kelantan mesti nak ke sini.

    Ada satu kisah, perkahwinan adik kawan saya di pekan pahang. Rombongan siap booking homestay di wakaf che yeh. Lepas majlis, rombongan bergegas ke KB kira-kira jarak perjalanan 300KM. Masa tu pulak time raya haji. Depa stay 2 hari untuk shopping. Masa nak balik ke KL, jem teruk sampai kuala krai, ada yang suggest untuk call owner kalau homestay masih kosong, bila owner kata rumah tak de penginap, depa decide untuk patah balik untuk sambung shopping…

    Itulah betapa kuatnya pengaruh wakaf che yeh bagi pembeli belah tegar…

    26012013918

    Ramai yang datang untuk jalan-jalan je sebab yang membeli belah tak lah ramai sangat.  Kereta dan bas banyak jugak sebab parking sepanjang jalan penuh dan private parking berdekatan pun penuh. Sebelah kanan jalan ada kedai-kedai makan. Anda boleh try tapi saya pun tak pernah cuba…

    26012013907

    Ini kat kawasan depan, tak ramai orang. Barang-barang standard je macam kat mana-mana uptown kat KL. Den tak rasa terliur pun nak membeli sebab dah tua-tua ni apalah lagi nak dibeli..

    26012013917

    Kalau kat kawasan jual pakaian, berderet-deret orang jual baju, jersey, seluar, baju longgok.

    26012013916

    Ini pula kawasan jual beg kulit, jam, spek mata, selipar serta barangan getah..

    26012013909

    Bab nak kena dukung anak yang den tak berapa gemar nak datang sini. Sebab tu den offer kat geng perempuan je, budak-budak dok rumah. Bila masuk kawasan tengah, dah start pack dengan orang. Malam tu ada orang pitam sebab sesak dan panas. Ada satu area tu ada warung jual makanan. Bila depa masak makanan, asap terkumpul bawah kanvas, Bila asap tak dapat keluar, ramai yang terasa sesak nafas. Bila kat area ni saya cepat-cepat blah, bau asap orang mengoreng dan pedih mata pun ada.

    26012013908

    Di kiri kanan tapak jualan di wakaf che yeh adalah deretan rumah kedai. Gambar kat atas tu adalah rumah tumpangan. So senang, malam nak turun shopping.

    26012013911

    Pelbagai jenis pengunjung yang datang sini. Kat depan saya ni, senyap-senyap saya snap pengunjung berkerusi roda sedang ditolak oleh seorang perempuan. Tak sempat tanya datang dari mana ? Silap-silap dia jawap, "dok sini jah, sajo male-male jale tengok ore"

    26012013912

    Ini permulaan kesesakan pejalan kaki. Saya cepat-cepat cari jalan short cut untuk keluar. Sesak nafas pulak. Kawasan ni depa jual buah-buahan…

    26012013914

    Kaki pun dah rasa penat berjalan. Masa masuk tadi ada berderet kedai makan. Saya pun survey..

    26012013913

    Sebelum keluar ke main road, saya lalu dekat lot jual tudung. Tadi depa kata nak cari tudung…

    26012013915

    Macam-macam design tudung yang digantung. Warna pun ranggi dan menarik. Tudung ni ada nama ikut design, tapi yang saya ingat tudung bawal…bawal ada manik, tudung mawi, tudung siti nurhaliza…kalau kat Kl orang dok sebuk bila ariani buat sale…kawan sekolah saya  mat cheng (nick name kat sekolah) adalah pemilik bersama familynya,  syarikat al-munawarrah di taman tun dr ismail. Sape tak kenal tudung al-munawarrah kan ?

    26012013923

    Di seberang jalan besar wakaf che yeh berdiri teguh sebuah hotel baru holiday villa di wakaf che yeh. Tujuan hotel ini dibina di sini tidak lain dan tidak bukan untuk golongan elit datang shopping. Selain kedai kain salim aziz dan kedai buku muda osman, ada jugak office airasia, butik-butik dan juga restoren mc donalds paling laris di kb dan seluruh kelantan. Student praktikal beritahu saya ia dimiliki oleh seorang wanita yang juga pensyarah uitm kelantan.

    26012013925

    Kereta yang banyak selalu jadi jem kat sini terutama dari arah KB coz depa nak U-turn kat trafik light dekat shell dan orang suka buat double parking atau sebab nak masuk private parking.

    Gambar kat bawah ni adalah kawasan utama wakaf che yeh. Kotak merah tu kawasan lot peniaga pasar malam wakaf che yeh. Datang siang hari tak de mende lah. Nampak cam dekat je tapi bila menapak agak-agak berapa km ? kalau tawaf 2-3 kali boleh lah tahan jauhnya..

    WCY

    Itu saja entri saya, pasal harga barang, no commentlah sebab hari cuti dan bahasa urusniaga ketika membeli-belah ada perbezaannya dan kesan terhadap harga barang….selamat datang ke wakaf che yeh…

    03 di gua musang - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    03 di gua musang - Google Blog Search


    PASPB: ANTARA PAJAK & HAKMILIK!!! Tanah <b>di Gua Musang</b> <b>...</b>

    Posted: 26 Dec 2012 06:27 PM PST

                                                       'Tanah masih milik Kelantan'

    Kerajaan Kelantan akui sudah dimaklumkan terdapat pimpinan Dap yang memegang saham syarikat yang menjalankan projek usaha sama di Hutan Simpan Relai, Gua Musang diluluskan kepada Yayasan Islam Kelantan (YIK).

    Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan  Dakwah, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah bagaimanapun berkata, keputusan persetujuan dibuat tanpa dipengaruhi kedudukan dalam politik sebaliknya berdasarkan perjanjian perniagaan.

    "Kita tidak ambil soal politik, sebaliknya urusan perniagaan sahaja, sebab itu kita tidak mengambil kira sama ada dia DAP ke, dia MCA, dia Umno pun tak jadi masalah, sebab sebelum ini pun banyak yang kita tahu latar belakang dan kita luluskan, sebab ia perniagaan.

    "Kalau ia (syarikat) ada kemampuan, mengikut prosedur, tak ada masalah walau siapa pun, kita juga, malah kita juga bagi kepada (usahawan) Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary, kenapa tidak persoalkan?," katanya kepada media selepas Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri di Kota Darul Naim di sini, semalam.

    Beliau berkata demikian ketika mengulas dakwaan sebuah akhbar yang memetik sebuah blog yang menyatakan terdapat tanah di Gua Musang asalnya diserahkan oleh Kerajaan Negeri kepada YIK pada 13 September 2000 dan telah dipajak oleh syarikat Upayapadu Plantation.

    Dakwanya, tanah itu diberikan kepada dua Adun DAP itu sebagai balasan pelantikan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak selepas Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU12) lalu.

    Mohd Amar juga Timbalan Pesuruhjaya Pas negeri berkata, tanah itu diluluskan kepada sebuah syarikat untuk menjalankan projek pembangunan tetapi gagal dan ia diambil semula oleh YIK.

    Menurutnya, selepas itu syarikat Upayapadu Plantation pula menandatangani perjanjian dengan YIK untuk memajukan tanah itu namun mengalami nasib sama apabila gagal melaksanakan projek pembangunan di situ.

    "Bila Upayapadu ambil alih, dia mulakan separuh jalan, lepas itu syarikat ada masalah, jadi projek itu macam tertangguh. Bila tertangguh nak pergi tak boleh dia mencari rakan kongsi baru, atau jual saham itu," katanya.

    Sinar
     

    BLOG KELANTAN

    Copyright 2010 All Rights Reserved