ads

Sabtu, 14 April 2012

03 di chiku - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di chiku - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2012 09:24 AM PDT


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2012 09:39 AM PDT


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) atau nama ringkasnya SK Sri Chiku (2), merupakan sebuah Sekolah kebangsaan yang terletak di Felda Chiku 2. Pada 2009, Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) memiliki 108 pelajar lelaki ...

Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search. Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST. Xpdc ke Felda Chiku Gua Musang bahagian 1. Kali ini penceritaan agak panjang dan saya terpaksa bahagikan kepada 2 bahagian. Part 1 and part 2.

coret-coret cinta si nadhiya&#39;s hafiez: <b>chiku chiku</b> chak arr!! hahaa

Posted: 08 Apr 2012 12:18 AM PDT

salam semua :) wat pe ni korang tgah2 petang cam nie? klu dapat mkn goweng pisang dgn air kopi ke tea panas kea OMG sgt sedap kan kan ... aku time pepetang cam ni still kat skolah lagi lah, tgh duk ushar2 students fardu ain hahaha padahal bukan ngajar pun sesaje jek lepak sampai petang siapkan kerja yang banyak dan banyak dan banyak ini...

last week aku ade ke sk demit 2 untuk pertandingan bola baling, terjumpa my old teacher kat smk panji CG ABD HADI y best nya cg hadi y tegur aku dulu seyes rasa terkejut sebab dia masih ingat aku, yea ar dia last ajar aku time aku tingkatan 3.. tq cikgu masih ingat saya. touching seketika

so skolah aku dapat no 3 utk kategori lelaki dalam pertandingan tu, y x tahanya student y main tapi aku y terjerit2 kat luar garisan hahaha over seketika.. nasib aku waras kalau x silap2 aku y masuk main haha

okes berbalik pada isu sebenar, actualy aku xde pape pun nak share just nak tanya khabar korang je n nak inform y aku sehat haha, spoil!! haha ( ala2 denan sempit ) lawak giler citer tue ... i like :)

ok lah tue je lah kot buat masa ni hahaha, klu kena tulis dgn pen bazirkan dakwat jek naseb xpayah guna dakwat jadi ok lah klu merapu pun hahha.. salam :)

03 di mengkebang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di mengkebang - Google Blog Search


Rojak Pasembor: Tanah rizab Melayu <b>di</b> Kelantan kekal sejak 1930

Posted: 04 Apr 2012 05:24 AM PDT

Pada 1960 negeri-negeri di Semenanjung mewujudkan Enakmen Tanah Rizab Melayu bertujuan menyekat orang Melayu menjual tanah mereka sewenang-wenangnya kepada bangsa lain. Sedangkan di Kelantan Enakmen Tanah Rizab Melayu diwujud pada 4 November 1930 semasa di bawah pentadbiran Inggeris. Sejak tempoh itu tanah rizab Melayu di Kelantan kekal seperti mula diwujudkan iaitu seluas 1,309,153.38 hektar atau 85 peratus, manakala bukan rizab Melayu seluas 195,197 hektar (15 peratus).
Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan, Datuk Husam Musa berkata, di Kota Bharu ada kawasan digazet sebagai tanah rizab Melayu dan bukan rizab Melayu sejak 1930."Tanah di kawasan tebing Sungai Kelantan di bandar ini termasuk dibangunkan hotel adalah bukan tanah rizab Melayu," katanya ketika membentang kertas kerja pada Seminar Masa Depan Tanah Rezab Melayu di Kota Bharu, kelmarin.

Program tersebut dianjurkan Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri Kelantan diadakan di Kelantan Trade Centre. Mantan Ketua Setiausaha Kementerian Tanah, Datuk Prof Dr Nik Mohd Zain Nik Yusof turut membentang kertas kerja.
Baru-baru ini akhbar milik Umno mendakwa Kelantan menggadai tanah rizab Melayu kepada bukan Bumiputera sehingga melibatkan ribuan hektar asalnya berstatus tanah pertanian. Malah Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamad dilaporkan mendakwa kerajaan Kelantan menggadai tanah rizab Melayu kepada sebuah syarikat bukan Melayu di Mengkebang. Bagaimanapun Husam menjelaskan tanah di daerah Mengkebang yang dimaksudkan pemimpin terbabit bukan tanah rizab Melayu yang digazet sejak 1930.
Sedangkan kata beliau tanah-tanah rizab Melayu di negeri-negeri lain semakin berkurangan kerana kerajaan BN tidak berminat menjaga kepentingan orang Melayu. "Walhal menurut Enakmen Tanah Rizah Melayu secara jelas menyebut mana-mana tanah yang diambil hendaklah diganti di tempat lain menurut nilai harga tanah yang diambil," katanya. 
Sementara itu Dr Nik Mohd Zain berkata, beberapa negeri di bawah BN tidak berminat mengganti kawasan tanah rizab Melayu yang diambil untuk projek awam.

03 di bunut payong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di bunut payong - Google Blog Search


KP warga asing: PAS bimbang kecoh <b>di</b> hari mengundi

Posted: 14 Apr 2012 07:37 AM PDT

KOTA BHARU, 14 April: PAS melahirkan kebimbangannya terhadap langkah memberikan taraf kewarganegaraan kepada warganegara asing secara berleluasa tanpa dibendung akan mengundang huru-hara terutama semasa pilihan raya berlangsung.

Justeru Penolong Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyudin Hassan yang juga pengamal undang-undang menegaskan Kerajaan Pusat perlu bertanggungjawab dengan apa yang bakal berlaku.

(Takiyudin menyampaikan hadiah dalam Pertandingan Kerajinan Tangan Wanita Dun Bunut Payong)

"PAS Pusat telah membuat satu keputusan untuk mendesak pihak Kerajaan Malaysia khususnya Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang bertanggungjawab dalam hal ehwal kad pengenalan supaya memberikan respon kepada dakwaan kita," katanya.

Beliau mendakwa PAS mempunyai bukti kukuh bahawa pegawai-pegawal tinggi kerajaan di beberapa agensi bukan saja di Jabatan Pendaftaran Negara tetapi juga Majlis Keselamatan Negara serta Jabatan Perdana Menteri itu sendiri terbabit.

"Mereka (dengan pegawai-pegawainya sendiri) diarah untuk membuat sebanyak mungkin pemberian I.C warganegara kepada warganegara asing itu khususnya bagi 'menampung kekurangan' yang mereka rasa wujud di beberapa Parlimen termasuk di Parlimen Pekan, Pahang sendiri.

"Kita mempunyai bukti bahawa di Parlimen Pekan sendiri, warganegara daripada beberapa negara, antaranya Burma dan juga Bangladesh sedang diberikan taraf kewarganegaraan yang membolehkan mereka itu mengundi.

"Dan yang lebih berat lagi apabila diberikan kewarganegaraan, kad pengenalan, mereka itu didaftarkan terus  dalam kawasan parlimen-parlimen tertentu.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Bunut Payong bercakap kepada pemberita pada Majlis Perasmian Penutup Pertandingan Kerajinan Tangan Wanita Dun Bunut Payong di Astaka JKR 10 Kediaman Rasmi Menteri Besar di sini tengahari tadi.

Beliau mengulas perkembangan menjelang PRU-13 membabitkan pemberian kad pengenalan kepada warganegara asing yang berada di negara ini oleh golongan tertentu.

Beliau mendakwa perkara itu juga berlaku di Kelantan di mana warganegara jiran yang diberikan kad pengenalan diletakkan terus di Dun tertentu dan dijadikan pengundi di situ.

"Dan kita memberi peringatan kepada Kerajaan Malaysia, kalau sekiranya mereka teruskan juga keadaan itu, (dipercayai) akan berlaku suasana huru-hara terutamanya samasa pilihanraya, bahkan akan adanya bantahan.

"Orang yang tidak tinggal dalam kawasan-kawasan pilihanraya tertentu itu, bahkan bukan berasal di situ dan tidak ada niat untuk tinggal di situ menjadi pengundi dalam kawasan itu, maka saya nampak akan jadi satu keadaan huru-hara dan Kerajaan Pusat perlu bertanggjungjawablah," katanya.

Mengulas lanjut, beliau mendakwa apabila disebut  kempimpinan tertinggi negara (terbabit dalam perkara itu), mereka itu secara automatiknya adalah 'pemimpin tertinggi parti' terutamanya Umno-Barisan Nasional (BN).

03 di wakaf bharu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di wakaf bharu - Google Blog Search


26 pelajar tahfiz khatam al-Quran atas kereta - Utusan Malaysia <b>...</b>

Posted: 30 Mar 2012 05:21 PM PDT

26 pelajar tahfiz khatam al-Quran atas kereta api

26 pelajar tahfiz khatam al-Quran atas kereta api


Pelajar Pusat Pengajian Tahfiz Al-Quran Peka Yatim Kelantan menaiki kereta api di Wakaf Baru, Tumpat, semalam.


TUMPAT 29 Mac - Seramai 26 pelajar Pusat Pengajian Tahfiz Al-Quran Pertubuhan Kebajikan Anak-Anak Yatim Kelantan (Peka Yatim) mengikuti program 'Perjalanan Menggunakan Kereta Api, al-Quran Penuh Rahmat' bermula hari ini.

Pengetuanya, Ahmad Hilmi Ahmad berkata, kesemua pelajar berkenaan berlepas dengan menaiki kereta api dari stesen Wakaf Bharu ke Johor Bahru kira-kira pukul 6.30 petang.

Menurutnya, sepanjang perjalanan tersebut, mereka akan membaca dan seterusnya mengkhatam al-Quran di atas kereta api berkenaan.

Tambahnya, program selama dua hari itu turut diisi dengan lawatan sambil belajar ke beberapa tempat menarik di sekitar Johor Bahru.

"Tujuan kita mengadakan program ini adalah untuk memberikan pengalaman baharu kepada para pelajar mengenai tatatertib dalam bermusafir.

03 di galas kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di galas kelantan - Google Blog Search


Taiping Mali: PAS Prmtg Pauh takut Gelombang Biru BN

Posted: 11 Apr 2012 10:02 AM PDT

Kesian tengok ahli Pas yang berdiri atas lori. dah la gemok macam kerbau pendek, otak pula sempit, lepas ceramah menjerit menyanyi lagi pkr yang ala yahudi..bawa lah lagu nasyib kan bagus.

Pas marah kerana Umno buat program di Politeknik Permatang Pauh dan menuduh kerajaan memperbodohkan penjawat awam. Nak tanya sikit semasa PRK di Galas Gua Musang, kerajaan negeri Selangor , Kelantan , Pulau Pinang dan Kedah hantar pegawai kerajaan dan kenderaan kerajaan negeri untuk berkempen tu macam mana pulak. Tidak kah kerajaan pakatan haramjadah telah memperbodohkan kakitangannya?

Satu lagi hujah Si Kerbau Pendek tu kata, IPT tidak boleh digunakan untuk tujuan politik. Nak tanya sikit, Anwar pergunakan UNISEL untuk tujuan politik macam mana? Nizar Jamaludin semasa 11 bulan memerintah Perak menggunakan KISDAR untuk program Pas, JIM dan sebagainya macam mana?

Pas Kedah cuba menguasai KUIN dan Terengganu semasa Pas memerintah telah menggunakan KUZZA macam mana pula? Sila jawab wahai kerbau pendek Pas.

03 di dabong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di dabong - Google Blog Search


Gunung Stong &#39;syurga&#39; pencinta alam « Persada

Posted: 21 Feb 2012 07:15 PM PST

[unable to retrieve full-text content]KUALA KRAI – Panorama aman dan indah Taman Negeri Gunung Stong di Dabong, Kelantan menawarkan terapi minda bagi warga kota yang sudah lumrah dengan kehidupan penuh tekanan dan hiruk pikuk kota besar.

di negeri kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri kelantan - Google Blog Search


Puisi <b>Kelantan Negeri</b> Miskin | Hafiz Rahman

Posted: 14 Apr 2012 03:21 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Kelantan Miskin Di negeri miskin itulah, Jual beli dihentikan bila azan berkumandang, Di negeri miskin itulah, Selebriti wanita popular tanah air bertudung ayu, Di negeri miskin itulah, Berebut ibu ayah mendaftar anak di ...

03 di tumpat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di tumpat - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Daerah <b>Tumpat</b> (MDT) - April 2012

Posted: 05 Apr 2012 02:57 AM PDT

JAWATAN:
1. Penolong Jurutera Gred J29
2. Juruteknik Komputer Gred FT17
3. Juruteknik Perancang Bandar dan Desa Gred J17
4. Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N17

IKLAN JAWATAN
http://www.mdtumpat.gov.my/jobvacancies
atau
http://www.mdtumpat.gov.my/c/document_library/get_file?uuid=76556b74-6410-418f-8e2b-461d7bafbc26&groupId=20499

Tarikh Tutup : 30 April 2012

03 di kelaboran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di kelaboran - Google Blog Search


Dewan Pemuda Pas Kawasan Machang: Guna kedudukan Exco <b>...</b>

Posted: 09 Apr 2012 04:55 PM PDT

TUMPAT, 9 April: Pada tahun 1950-an seramai 45 penduduk mendirikan rumah sebagai tempat berteduh di atas tanah milik kerajaan di pekan ini.

Malangnya selepas Umno dan Barisan Nasional (BN) mentadbir Kelantan pada 1980-an tiba-tiba tanah tersebut dipindah milik kepada seorang pemimpin BN, Datuk Foo Chow Yong.

Sedangkan tanah berkenaan terletak berhampiran Pasar Tumpat dan Masjid Ismailiah menjadi kediaman penduduk Melayu sejak sebelum merdeka lagi.

Semasa pilihanraya 1980-an, Foo Chow Yong calon tunggal daripada MCA menang di kerusi Dun Sungai Keladi, Kota Bharu kemudian dilantik sebagai anggota Exco kerajaan negeri.

Difahamkan dengan kedudukan sebagai anggota Exco membolehkan pemimpin terbabit mengambil kesempatan memiliki tanah diduduki penduduk kampung.

Mengulas isu berkenaan Adun Kelaboran, Mohd Zaki Ibrahim (gambar) berkata, kemungkinan pemimpin terbabit menggunakan kedudukannya sebagai anggota Exco mendapatkan tanah bagi kepentingan peribadi dan keluarga.

Katanya, berdasar maklumat banyak tanah dimiliki keluarga pemimpin berkenaan di jajahan Tumpat.

"Ketika itu pemimpin Umno dan BN boleh melakukan apa sahaja termasuk mengambil tanah-tanah diduduki rakyat bagi kepentingan peribadi.

"Mereka tidak kira tanah tersebut diduduki penduduk kampung atau tidak. Mungkin ini yang berlaku di Tumpat sekarang apabila 45 keluarga terpaksa berpindah biar pun sebelum merdeka sudah menduduki tanah berkenaan," katanya di sini.

Kes berkenaan dibawa ke mahkamah oleh keluarga pemilik tanah. Pengurusan kes berkenaan ditetapkan pada 26 Mac lalu. Bagaimanapun penduduk berharap mendapat perintah membolehkan tempoh perpindahan dilanjut dan dibayar pampasan.

Prosiding kes berkenaan dijangka berlangsung di Mahkamah Tinggi Kota Bharu, esok. Adun Kelaboran menyediakan khidmat peguam bagi mewakili penduduk.

Dfahamkan sebahagian besar penduduk Melayu yang tinggal ditanah milik keluarga Foo Chow Yong merupakan penyokong Umno.

"Mereka datang menemui saya menceritakan isu berkenaan apabila keluarga mendiang Foo mengarahkan mereka supaya berpindah di atas tanah yang mereka diami sebelum merdeka.

"Penduduk akur tanah tersebut bukan lagi menjadi milik mereka biar pun lebih awal meneroka di situ, namun mereka menuntut keadilan dibayar pampasan setimpal dan tempoh masa berpindah lebih sesuai," kata Mohd Zaki.

Difahamkan perkampungan Melayu itu akan hanya tinggal nama sahaja sedikit masa lagi apabila rumah-rumah diroboh bagi membolehkan bangunan perniagaan dibina.

03 di pulau melaka - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di pulau melaka - Google Blog Search


Pilihan Anda!: Remaja asyik beromen <b>di Pulau</b> Konek...eh! <b>Pulau</b> <b>...</b>

Posted: 12 Apr 2012 10:33 AM PDT

|

ALOR GAJAH: Memalukan apabila ada pasangan muda mudi yang mabuk cinta tanpa segan silu memadu asmara di kawasan tersorok di Pulau Konet, Kuala Sungai Baru, dekat sini.Pulau terletak di Kampung Telok Gong itu kini dikatakan menjadi tumpuan pasangan bercinta melakukan perbuatan itu tanpa mengira waktu dengan menjadikan celah batu dan tebing bukit sebagai port melakukan aksi terlarang.

Perbuatan terbabit meresahkan penduduk berhampiran pulau berkenaan khususnya penduduk Kampung Telok Gong yang tidak tahan dengan perlakuan sumbang terbabit.

Penduduk, Hasni Yang Ghazali, 50-an, berkata, keadaan pulau yang kecil memudahkan pasangan menyorok di celah pokok ketapang yang merimbun selain di sebalik tebing bukit di pinggir pantai untuk melakukan aksi itu.

"Mereka ini tidak hiraukan kehadiran orang ramai yang datang ke pulau ini untuk beriadah dan memancing ikan. Mereka dengan selamba melakukan aksi peluk cium bersama pasangan masing-masing.

Ayam baik punya! 50% off! #50PercentSoGood

"Ada pasangan masuk dalam pulau waktu air surut dan meninggalkan kenderaan di daratan dan pulang semula selepas mereka puas berasmara," katanya.

Beliau berkata, baru-baru ini terdapat satu pasangan kekasih terkandas beberapa jam sebelum diselamatkan anggota penyelamat selepas air laut pasang mendadak ketika mereka leka memadu asmara.

Menurutnya, kejadian itu sepatutnya menjadi teladan dan peringatan kepada pasangan lain, namun tambah mengejutkan apabila semakin ramai pasangan masuk ke pulau yang dianggap 'port' terbaik untuk melakukan maksiat.

"Bukan saja kegiatan maksiat, malah sampah dan botol arak yang dibuang pengunjung juga turut mencacatkan pemandangan di pulau ini.

"Sikap suka membuang sampah di merata-rata tempat boleh mencemarkan keindahan semula jadi pulau ini," katanya.

Seorang lagi penduduk dikenali Wahab, 61, berkata, perbuatan pasangan kekasih melakukan aksi mengghairahkan dengan bercumbuan dan berpelukan di dalam semak di sekeliling pulau amat memalukan.

"Hilang segala segan silu pasangan kekasih ketika berada di pulau ini apabila mereka dengan rakus berpelukan tanpa sedar aksi diperhatikan orang ramai.

Sementara itu, Pengerusi Pegawai Syarak negeri merangkap Imam (1) Masjid Tanjung Bidara, Datuk Abu Khir Jamaluddin berkata, pengunjung pulau berkenaan dinasihatkan supaya tidak melakukan perbuatan berkenaan demi keharmonian bersama.

"Pulau ini adalah destinasi pelancongan dan lokasi tumpuan pemancing melakukan aktiviti itu dan ia seharusnya tercemar dengan perbuatan maksiat.

"Mereka yang ada niat tidak baik ke pulau berkenaan diminta mengubah fikiran dan segera bertaubat," katanya di sini, semalam.

Metro
Share/Bookmark

Posted by Desperado on 8:33 AM. Filed under , .
© 2008 - 2012 Desperado, Hakcipta Terpelihara.

Semua tulisan, pendapat, komen dan foto yang ada di blog ini MILIK ASAL PENULISNYA yang dikutip dari pelbagai sumber di dalam internet melainkan dinyatakan sebaliknya. PENULIS tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang diperolehi daripada blog ini.

 

BLOG KELANTAN

Copyright 2010 All Rights Reserved