Sabtu, 25 Jun 2011

03 di kok lanas - Google Blog Search

03 di kok lanas - Google Blog Search


Mega Guest House <b>di Kok Lanas</b> Kelantan | Holiday Rentals <b>...</b>

Posted: 11 Mar 2011 07:00 AM PST

Lokasi di Taman Puspa Jaya B,Kok Lanas.
Berhampiran jalan utama Kota Bharu-Machang-Kuala Krai-Gua Musang.

** 15-20 minit Pusat Bandar Kota Bharu

Kemudahan yang berdekatan:
Pasar Kok Lanas,Politeknik Kota Bharu,Kolej Komuniti,Maahad Tahfiz Sains Nurul Aman,Pasaraya,7 Eleven,Bank BSN,Bank Muamalat,Kedai Makanan,dll.

Tingkat atas : 5 bilik dan 4 bilik air
Tingkat bawah : 4 bilik dan 4 bilik air

**Selesa untuk ahli keluarga yang ramai**

Kemudahan yang disediakan:
-Mesin Basuh
-Peti sejuk
-Meja Makan
-Tv
-Bilik Berhawa Dingin dan Berkipas
-Set Sofa
-Papan gosok & seterika
-Kemudahan memasak
-Kemudahan tilam dan bantal tambahan
-Persekitaran rumah yang luas
-Kemudahan parking kereta yang selesa

Sewa Harian : RM 150.00 untuk 1 tingkat.
***Harga istimewa untuk penginapan melebihi 2 malam @ penginapan untuk 2 tingkat.

**Hubungi dengan segera jika berminat.

Nota : Tempahan awal adalah digalakkan kerana penginapan adalah sangat terhad terutama di musim perayaan dan juga cuti sekolah.

Hubungi:
Cikgu / Kak Yam :09-7889419 @ 019-9109535

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di pasir puteh - Google Blog Search

03 di pasir puteh - Google Blog Search


UMNO Online - Kira-kira 20000 Ahli UMNO Sambut PM <b>Di Pasir Puteh</b> 2 <b>...</b>

Posted: 21 Jun 2011 10:52 PM PDT

Kategori Berita Lain

Kira-kira 20,000 Ahli UMNO Sambut PM Di Pasir Puteh 2 Julai Ini

PASIR PUTEH, 22 Jun – Kira-kira 20,000 ahli  UMNO  Bahagian Pasir Puteh dijangka menyertai program lawatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ke jajahan ini dalam rangka lawatan kerja beliau di Kelantan sehari pada 2 Julai ini.

Ketua UMNO  Bahagian Pasir Puteh, Zawawi Othman berkata selain itu badan-badan bukan kerajaan (NGO) terutama golongan belia, peniaga, petani dan nelayan akan turut serta pada majlis berkenaan.

"Lawatan ini julung kali diadakan selepas Datuk Seri Najib Tun Razak menyandang jawatan Perdana Menteri," katanya di sini, hari ini.

Beliau berkata Perdana Menteri akan menemui peniaga di Pasar Pasir Puteh dan pemandu kereta sewa yang dilantik sebagai "duta kecil" untuk membantu kerajaan dalam usaha menyampaikan konsep 1Malaysia kepada masyarakat umum.

Katanya selepas majlis berkenaan, Najib akan ke Sekolah Kebangsaan Seri Aman untuk menemui anggota parti termasuk pegawai-pegawai kerajaan persekutuan terutama kaum pendidik dan akan menyampaikan amanat penting kepada mereka.

Zawawi berkata pada kesempatan itu beliau akan menyampaikan hasrat penduduk Pasir Puteh yang mahukan kerajaan pusat menyegerakan pembinaan sebuah institusi pengajian yang berasas kejuruteraan laut yang dicadangkan dibina di Tok Bali.

Perdana Menteri kemudiannya akan menemui Veteran UMNO  di Masjid Pulai Lima dan menunaikan solat yang kemudiannya ke Machang dan sebelah malamnya pula di Kota Baharu sebelum berlepas pulang ke Kuala Lumpur.


Berita Bertarikh 22 June 2011 Pada 1:52 PM

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di gaal kelantan - Google Blog Search

03 di gaal kelantan - Google Blog Search


AWAS PAS..Kamu Akan Tercicir <b>Kelantan</b> Dalam PRU 13

Posted: 08 May 2011 12:18 PM PDT

Kickdefella (7 Mei 2011)

Muktamar PAS pertengahan tahun ini akan menyaksikan ke arah manakah para perwakilan PAS ingin membawa komitmen Parti Islam Se Malaysia bagi berhadapan dengan Pilihanraya Umum Ke 13 akan datang.

Tiga keputusan yang bakal menyusur. Pertama, mengekalkan tekad PAS memperjuangkan Islam sepenuhnya dan mempertahankan kedudukannya di kubu-kubu tradisinya di Negeri-Negeri Melayu. Kedua, melebarkan arus tsunami 2008 dengan meneruskan usaha meraih sokongan pemilih-pemilih bukan Melayu dan bertapak di kerusi-kerusi campuran di bandar. Atau ketiga, mengekalkan momentum 2008 disamping mempertahankan kedudukannya di kubu-kubu tradisinya di Negeri-Negeri Melayu.

Pilihan yang pertama dan ke tiga boleh mencalari komitmennya terhadap Pakatan Rakyat. Pilihan yang kedua pula boleh mengakibatkan keciciran sokongan terhadap PAS di kubu-kubu tradisinya di Negeri-Negeri Melayu.

Perwakilan PAS harus sedar, walaupun hari ini mereka menikmati jentera Pakatan Rakyat tetapi di dalam berhadapan dengan PRU13 kelak, mereka tidak lagi menikmati kekuatan maya seperti PRU12.

Hari ini kekuatan media dan media maya PAS kembali kendur seperti asalnya sewaktu PRU1999 dan PRU2004. Kekuatan media dan media maya PAS hanya tertumpu kepada pejuang-pejuang dan aktivis-aktivis parti yang dalam kata ringkas hanya mampu berhujah dengan cara totok, penuh kekerasan dan caci-maki menjurus kepada meraih sokongan dari pembaca yang sudah menyokong mereka.

Di Kelantan arus perubahan sudah mula menjadi gelombang. Penduduk di kawasan bandar dan pesisir bandar sudah mula jemu dengan kemelut yang mereka hadapi akibat kegagalan Kerajaan Negeri Pimpinan PAS menyelesaikan isu-isu asas seperti kemudahan air bersih dan sistem saliran yang baik dan kebersihan persekitaran. UMNO pula kembali menikmati sokongan yang meningkat di kerusi-kerusi tradisi mereka termasuk di kawasan-kawasan tanah rancangan yang terlepas dalam 2008.

Keputusan kajian peti-peti undi oleh PAS Kelantan sendiri menyaksikan satu pattern yang membimbangkan. PAS Kelantan sedar mereka berhadapan dengan kekalahan di Kelantan.

Nik Aziz yang putih bersih sudah tercemar dan menjadi orang biasa. Pengganti pilihan Nik Aziz, YB. Dato' Husam Musa pula tidak mungkin dapat diletakkan bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri kerana tidak digemari oleh pihak Istana Kelantan yang baru.

Calon popular untuk mengganti MB Kelantan itu pula, seperti YB. Dato' Ahmad Yacob dan YB. Dato' Mohammad Amar dirasai oleh Nik Aziz sebagai tidak memiliki kemampuan yang sewajarnya. Maka, di dalam keadaan begini, Nik Aziz tiada pilihan tetapi memilih untuk terus kekal sebagai tunggak PAS di Kelantan.

UMNO Kelantan mahu dua dari tiga pilihan yang ada pada PAS iaitu, sama ada Nik Aziz kekal sebagai tunggak PAS di Kelantan atau, sama ada Ahmad Yakob atau Nik Amar dipilih sebagai penyambung tradisi kepimpinan ulama' di Kelantan. Salah satu daripada 2 pilihan ini, UMNO akan senyum lega.

Tetapi, jika Husam Musa yang dipilih sebagai pengganti Nik Aziz, UMNO akan merasa kelatnya. Apa tidaknya, kebanyakan pimpinan UMNO Kelantan sendiri mengakui kelebihan Husam. Penyokong-penyokong UMNO sendiri akan menyokong Husam.

Husam sendiri berusaha keras untuk memperbaiki hubungannya dengan Istana Kelantan bagaimanapun, pihaknya mendakwa penasihat kepada Al-Sultan Kelantan sebagai penghalangnya.

Kedudukan semasa di Kelantan menyaksikan UMNO berada di dalam kedudukan selesa untuk memenangi 16 buah kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan. Ia di tambah dengan 5 kerusi yang dimenanginya pada 2004 tetapi tewas pada 2008 serta 3 kerusi yang mereka tewas kurang daripada 5% undi dalam tsunami 2008. Keseluruhannya, UMNO dilihat berpotensi memenangi minimum 24 daripada 45 kerusi DUN Kelantan. Kerusi-kerusi tersebut adalah seperti berikut:

A) Kumpulan pertama
1. N01 Pengkalan Kubor
2. N04 Wakaf Bharu
3. N15 Gual Periok
4. N16 Bukit Tuku
5. N22 Jelawat
6. N25 Kok Lanas
7. N29 Selising
8. N31 Semerak
9. N36 Bukit Bunga
10. N37 Air Lanas
11. N38 Kuala Balah
12. N40 Guchil
13. N42 Dabong
14. N43 Nenggiri
15. N44 Paloh
16. N 45 Galas

B) Kumpunan kedua
1. N11 Tendong
2. N23 Melor
3. N27 Gual Ipoh
4. N39 Mengkebang
5. N41 Manek Urai

C) Kumpulan ketiga
1. N21 Perupok
2. N34 Temangan
3. N35 Kemuning

Sementara itu, jika arus pemilih Melayu yang dilihat mula kembali kepada UMNO di dalam beberapa siri pilihanraya kecil semenjak YAB Dato' Seri Najib Razak menyandang jawatan Perdana Menteri Malaysia, PAS turut berkemungkinan besar akan tercicir kerusi-kerusi berikut.

D) Kumpulan keempat
1. N11 Chetok
2. N12 Pengkalan Pasir
3. N20 Tawang
4. N24 Kadok
5. N30 Limbongan
6. N32 Gaal
7. N33 Pulai Chondong

Kewibaan UMNO Kelantan di bawah pimpinan Dato' Sri Mustapa Mohamed juga dapat diukur dengan kemampuan ia mengembeling jenteranya menyakinkan pemilih bahawa Kelantan dibawahnya akan mampu memperbaiki kualiti hidup masyarakat. Jika pemilih yakin dengannya, kerusi-kerusi berikut juga boleh terus tercicir dari genggaman rapi PAS di Kelantan.

E) Kumpulan kelima
1. N02 Kelaboran
2. N05 Kijang
3. N08 Tanjong Mas
4. N09 Kota Lama
5. N10 Bunut Payong
6. N17 Salor
7. N19 Demit

Ada eloknya, perwakilan ke Muktamar PAS sempat bertenang seketika dan menghayati kedudukan semasa dari perspektif yang lebih terbuka sebelum mereka membuang undi untuk menentukan arah tuju parti. Namun begitu, saya suka memetik kata-kata seorang sahabat baik dan bekas ADUN PAS Kelantan, kepada saya di dalam pertemuan baru-baru ini.

"Alo Pok Sheih, tak dok nak rusingnya kalau PAS kalah di Kelantan. Bukan kita tak biasa kalah. Bahkan ana masih yakin, PAS dan pimpinan kita lebih kuat dan lebih banyak benda yang kita buat semasa zaman kita kalah banding dengan zaman kita ada kuasa. PAS ni parti Islam, matlamat kita untuk perjuangkan Islam. Biar kalah asal kita jangan ubah matlamat kita…."

Saya hanya mampu tersenyum kagum dengan semangat tersebut.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di galas kelantan - Google Blog Search

03 di galas kelantan - Google Blog Search


LAMAN KL-TODAY.COM » Blog Archive » Nik Aziz dimaki hamun <b>di Galas</b>

Posted: 30 Oct 2010 09:03 PM PDT

Posted by admin on October 31st, 2010

Seorang bekas calon BN telah memaki hamun Datuk Nik Aziz Nik Mat ketika menteri besar Kelantan berkempen melawat  rumah bekas Adun Galas dari Parti Semangat 46,  Omar Mohamad semalam.

Mohd Nor Idris yang pernah bertanding di Pengkalan Chepa turut enggan bersalam dengan mursyidul am PAS itu ketika berada di dalam rumah Omar.

Turut serta dalam rombongan adalah Exco kerajaan negeri, Datuk Mohd Amar Abdullah, calon PAS, Dr Zulkefli Mohamed dan pegawai-pegawai kanan Yayasan Islam Kelantan (Yik).

Mohd Nor sebaliknya berkata dengan nyaring "Ana tidak mahu bersalam dengan anta selagi PAS berkawan dengan DAP".

Tindakannya itu menyebabkan semua para tetamu terkejut. Malah, beliau turut mengajak mursyidul am PAS itu berdebat.

Mohd Amar cuba menenangkan beliau namun beliau kelihatan tidak mengendahkan kata-kata itu.

Nik Aziz membalas "Kita sebagai tetamu perlu hormat tuan rumah. Saya datang bukan untuk berbahas dengan sesiapa, cuma hendak menziarah tuan rumah"

Kata-kata menteri besar Kelantan sebaliknya disambut dengan sindiran "semuanya hendak berpolitik".

Sebaik air minuman dihidangkan, Nik Aziz meminta Mohd Nor (gambar kiri)   untuk meminum air tersebut bagi menyejukkan emosinya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search


Halaman Gambar Menarik, Pelik, Artis Panas & Macam-Macam Lagi <b>...</b>

Posted: 08 Jun 2011 06:59 PM PDT

 keadaan Alor A   dipenuhi sampah  yang dibuang  penduduk   Tanjong Chat menyebabkan  tersumbat dan berbau.

keadaan Alor A dipenuhi sampah yang dibuang penduduk Tanjong Chat menyebabkan tersumbat dan berbau.

Sikap penduduk punca sisa toksik, bahan buangan di Pengkalan Chepa

KOTA BHARU: Tindakan penduduk membuang sampah ke sungai menyebabkan Alor A berhampiran Pasar Besar Siti Khadijah, di sini, berbau dan dipenuhi sampah sehingga menyebabkan Sungai Pengkalan Chepa dikategorikan sebagai sungai paling kotor di Kelantan.

Selain Alor A yang airnya mengalir ke Alor B, C dan D berdekatan Sungai Keladi di Kampung Tanjung Chat dan Sungai Budor di Kampung Cina, di sini, turut dikategorikan antara alor paling berbau sekali gus menyebabkan Sungai Pengkalan Chepa sepanjang kira-kira 15 kilometer berada dalam kategori tiga, iaitu paling kotor.

Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Kelantan, Abu Bakar Mohd Yusof, berkata kategori tiga dilabelkan bagi Alor A, B, C dan D sebelum mengalir ke Sungai Pengkalan Chepa, berikutan ia dipenuhi sisa toksik dan sampah sarap tidak mudah lupus.Katanya, siasatan pihaknya mendapati keadaan itu disebabkan tindakan penduduk termasuk peniaga yang sering membuang sampah ke dalam sungai di alor berkenaan sehingga menyebabkan tahap kualiti air berbau busuk.

"Walaupun sejak beberapa tahun lalu, JPS memasang beberapa alat perangkap sampah di Alor A, B, C dan D, namun ia tidak mampu memerangkap sampah yang sukar lupus seperti tin kosong, plastik, lampin pakai buang dan sisa pepejal lain.

"Berikutan itu, JPS negeri ini kini sedang melaksanakan pemasangan alat penapis berharga kira-kira RM200,000 yang dimulakan di Alor A yang letaknya di belakang sebuah pasar raya di bandar ini.

"Alat itu boleh merangkap sampah dan meningkatkan tahap kualiti air supaya air sungai tidak berbau dan warnanya menjadi lebih jernih. Jika alat itu berjaya digunakan di Alor A, kami akan teruskan di beberapa alor lain sekali gus boleh membaik pulih kualiti air di Sungai Pengkalan Chepa," katanya di sini, kelmarin.
Abu Bakar berkata, selain itu, JPS akan melaksanakan alat sistem rawatan air menggunakan 'mud ball' iaitu sejenis bebola tanah yang mengandungi bahan mikro organisma dan mampu meningkatkan tahap kualiti air.

"JPS menerima peruntukan kira-kira RM1 juta daripada Kerajaan Persekutuan bagi meningkatkan tahap kualiti air di Sungai Pengkalan Chepa yang dikenal pasti paling kotor di antara sungai yang ada di jajahan ini, termasuk Sungai Tiong dan Sungai Lubok Mulong di sini," katanya.

Penduduk Kampung Tanjung Chat, Che Aman Saudi Mohd Nor, 30 berkata beliau sering melihat sikap tidak bertanggungjawab penduduk yang membuang sampah di dalam sungai berkenaan.

Johari Jahar, 35, yang tinggal berhampiran Sungai Budor di sini, berkata sebelum ini JPS pernah memasang tiga kali alat perangkap sampah, namun jika musim banjir, alat itu dibawa arus.

"Kami yang tinggal berhampiran alor ini kesal kerana sering kali dipersalahkan walaupun ramai pengguna kenderaan suka membuang sampah sehingga akhirnya mengalir ke dalam sungai," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di tumpat - Google Blog Search

03 di tumpat - Google Blog Search


BN cuba daftar rakyat Thailand <b>di Tumpat</b>, dakwa PAS | peraktoday.com

Posted: 24 May 2011 12:18 AM PDT

Ahli Parlimen Tumpat Datuk Kamaruddin Jaafar mengesyaki Barisan Nasional (BN) cuba mendaftarkan warga asing dipercayai dari Thailand sebagai rakyat negara ini melalui operasi "MyDaftar".
Kamaruddin mendakwa operasi itu akan diadakan 28 Mei ini dan beliau bimbang ia mungkin salah satu cara bagi BN untuk mendaftarkan warga asing sebagai pengundi.

Suruhanjaya Pilihan Raya semalam menafikan pihaknya mendaftar warga asing sebagai pengundi.

Kata beliau, selepas warga asing itu didaftarkan sebagai warganegara ia secara automatik akan membolehkan mereka mendaftar sebagai pengundi di kawasan Tumpat.

"Saya dimaklumkan mereka yang mendaftarkan sebagai warganegara akan terus mendapat kad pengenalan pada hari yang sama dan kita syaki operasi ini sedang berjalan bukan sahaja di Selangor tetapi negeri-negeri lain termasuk Kelantan.

"Proses daftar sebagai warganegara satu hari siap dan ini pertama kali operasi seperti ini dijalankan di sana (Tumpat), jadi kita desak supaya operasi ini dihentikan kerana ia jelas untuk wujudkan pengundi-pengundi hantu," katanya pada sidang media di sini.

Kamaruddin yang juga ahli jawatankuasa kerja PAS pusat percaya warga asing yang akan didaftarkan sebagai rakyat Malaysia dipercayai dari Thailand kerana kedudukan dekat dengan Kelantan.

"Kita bersempadanan dengan negara Thailand, ramai rakyat Thailand boleh berbahasa Melayu dan beragama Islam, saya yakin urusan ini seolah-olah rasmi dan mengikut undang-undang memberikan kewarganegaraan kepada warga asing ini.

"Saya yakin operasi ini akan berjalan, masih berjalan dan terus berjalan kerana operasi ini baru pertama kali berlaku dan operasi mendaftarkan kewarganegaraan siap dalam satu hari pertama kali berlaku," katanya.

Sebelum ini, PKR Selangor mendakwa Umno Hulu Selangor menghantar permohonan kepada Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein, meminta kelulusan menukar taraf pemastautin tetap sekitar 2,000 rakyat asing bagi membantu kemenangan BN di Hulu Selangor pada pilihan raya umum ke-13.

Malah kedua-dua PKR dan Umno telah membuat laporan polis mengenai isu itu.

Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Kelantan akan mengadakan satu program pelaksanaan operasi "MyDaftar" pada 28 Mei ini di Dewan Sekolah Kebangsaan Pengkalan Kubur, Tumpat.

Difahamkan program itu bagi mendapatkan dokumen pengenalan diri rakyat Kelantan yang masih belum mempunyai sebarang dokumen pengenalan diri serta bagi yang layak memohon perkhidmatan yang disediakan termasuk pendaftaran, kelahiran, kematian dan anak angkat, pendaftaran urusan kad pengenalan, pendaftaran urusan kewarganegraan, khidmat nasihat semua urusan JPN dan khidmat naihat oleh Jabatan Imegresen Malaysia.

Kata Kamaruddin, pihaknya akan memantau program itu bagi mengelakkan pendaftaran kewarganegaraan warga asing.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

03 di tanah merah - Google Blog Search

03 di tanah merah - Google Blog Search


Dunia Baru: Warga <b>Tanah Merah</b> dpt Tiket Free - Piala FA

Posted: 05 Jun 2011 07:08 PM PDT

p/s: sungguh tok adill.....warga pasir puteh lagu mana?

3,000 tiket percuma Piala FA untuk warga Tanah Merah

KUALA LUMPUR - UMNO bahagian Tanah Merah akan mengedarkan tiket percuma perlawanan akhir bola sepak Piala FA antara Kelantan dengan Terengganu mulai hari ini.

Ketua UMNO bahagian itu, Datuk Ikmal Hisham Abd. Aziz berkata, sebanyak 3,000 tiket akan diberikan kepada warga Tanah Merah di luar Kelantan khususnya di Lembah Klang yang telah mendaftar sebagai pengundi di kawasan Parlimen Tanah Merah.

''Pemberian tiket percuma ini membuktikan komitmen berterusan UMNO Bahagian Tanah Merah dalam memberikan sokongan padu kepada pasukan Red Warriors.

''Pada tahun lalu UMNO Bahagian Tanah Merah juga memberikan tiket percuma bagi warga Tanah Merah menyaksikan perlawanan akhir Piala Malaysia antara Kelantan dan Negeri Sembilan yang menyaksikan pasukan Red Warriors muncul juara,'' katanya dalam satu kenyataan semalam.

Beliau berkata, langkah UMNO Bahagian Tanah Merah memberikan tiket percuma perlawanan akhir Piala FA adalah satu keistimewaan dan pengiktirafan kepada warga Tanah Merah, yang terpaksa mencari rezeki di rantau orang.

''Selain itu ia juga sebagai menghargai sokongan anak-anak Kelantan khususnya dari Tanah Merah kepada pasukan Red Warriors.

''Melalui pemberian tiket percuma ini, ia diharapkan bukan sahaja akan memeriahkan lagi perlawanan akhir itu tetapi juga akan memberikan semangat kepada pasukan Kelantan untuk berjuang habis-habisan bagi memastikan Piala FA berada dalam genggaman,'' katanya.

Sehubungan itu beliau menggesa semua warga Tanah Merah untuk merebut peluang keemasan ini, memandangkan pemberian tiket tersebut adalah terhad dan berasaskan kepada konsep 'siapa cepat, dia dapat'.

Beliau berkata, tiket-tiket boleh diambil mulai pukul 12 tengah hari di Perodua Noble Twin (M) Sdn.Bhd, Lot 1039, Jalan Enggang, Taman Keramat, Kuala Lumpur.

''Warga Tanah Merah yang layak juga dibenarkan membeli satu tiket tambahan dengan harga RM30,'' katanya.

Keterangan lanjut boleh diperolehi dengan menghubungi talian 03-42510955 atau hubungi Encik Zulkifli di talian 0192599909.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

ads