ads

Selasa, 21 Februari 2012

03 di bachok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di bachok - Google Blog Search


Gambar Sultan Kelantan Melawat Mangsa Lemas <b>Di Bachok</b>

Posted: 07 Feb 2012 06:05 AM PST






03 di chiku - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di chiku - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2012 04:56 PM PST

Wassup bro!! Ni gua nak citer sikit pasal kampung gua… Felda Chiku 01, terletak di daerah terbesar di Kelantan iaitu Gua Musang. Ni la rumah gua…

Gua ni org biasa2 jew.. bukan org kaya pon, walaupun org nampak gua ni stylo sakan cam org kaya kan,,, tp gua org biasa jew… well, fashion never know who we are…                                                
 Haa…Nampak kereta merah tu…?? Jom kita kasi zoom sikit….!

Ni la dia turbo klasik datuk gua… Toyota apa ntah! Laju giler kowt walaupon barang antik hehehe… wat lumba mesti menang nih!

Dan kalo lu orang perasan, rumah gua ni unik sikit… Nampak tak rumah warna merah kat blakang tuee?? Jom kita zoom sikit lagi…!

 Mesti lu orang tertanya-tanya napa bumbungnya begitu pelik?? Sebenarnya, rumah ni belum 100% siap… tu pasal la bumbung dia macam tu… Best kat dalam ni, tak yah pakai air cond pon bilik ni rasa  sejuk… Datuk gua (panggil Tok Ayah), buat ruang baru ni tinggi sikit untuk pengaliran udara yang baik… lubang2 kat atas jendela tu la yang support oxygen time pintu ditutup… bijak Tok Ayah gua ni hehehe…

Di satu sudut kawasan rumah (front yard) yang sangat luas tu, ada laa sebuah perigi yang dah berpuluh tahun berkhidmat utk support bekalan air kat family kitorg… bukan kampung ni takde bekalan air, tapi Tok Ayah gua amik inisiatif beli mesin penyedut air supaya bil air tak perlu la dibayar lagi setiap bulan… menjimatkan.

Ni la perigi tersebut… dulu2, masa kampung ni takde bekalan air, org2 kampung selalu datang guna perigi ni… muafakat la katakan… gua tak tau sangat la bro, masa tu gua tak beranak agi…

Jernih kan air dia? Lagi jernih dari Kelantan water…hahaha, tu sebab atuk gua suka guna air perigi dari air paip yg dirawat… rumah kitorang ada sistem air yang lagi baik dari rumah org lain yang melanggan dengan syarikat air… bekalan air sentiasa ada dan tak pernah putus, kecuali kalau elektrik tibe2 black out… tu pon tak risau, perigi kat kawasan rumah je…Selagi mata air kat dasar perigi tu berfungsi, air akan sentiasa ada dan sentiasa jernih! Tapi satu je kelemahan dia, air dia sejuk giler kowt waktu pagi, bukak jerr paip, wahh bagai mandi di kutub utara!

Depan rumah gua, ada dua batang pokok manggis… kat pokok2 ni la gua slalu panjat masa kecik2 dulu…

Ni la pokok manggis favorite gua masa kecik dulu, time musim manggis memang tak naik atas rumah, sehari suntuk dok lepak atas pokok ni.. umpama rumah kedua..hehehe… jom kita zoom suasana dalam pokok ni….

Amat mudah dipanjat walaupon budak kecik… Hehehe masa buat sesi fotografi ni, teringin plak gua nak rasa balik hobi time kecik2 dulu.. panjat pokok manggis!! Gua suka benar panjat pokok, maklum la gua kan dilahirkan pada tahun monyet, ikut calendar cina…

Hehehe.. seronok panjat pokok ni.. tapi akhir2 ni, batang2 dia banyak dah tumbuh pokok duit2, sebab lama tak panjat kowt.. maklumlah dah besar… Sepupu2 gua yang masih kecik2 ni tak main dah panjat pokok segala nih… Angry Bird, Counter Strike, Dota, GTA dan yang sekutu dengannya… fuhh, zaman dah berubah…

Bawah pokok manggis yang satu lagi tu, ada sebuah meja simen dan kerusi2 yang comel. Direka seperti meja kerusi yang dibuat dari kayu balak, tapi hanya simen sahaja… Kat sini la gua selalu lepak2 sambil buat homework dan boraque2…hehehe…Masa gua kecik lagi meja ni dah ada…

Sebelah rumah gua ada laa sebuah lapangan….

Pada setiap hari Selasa, kat sini la dipasang khemah2 peniaga.. coz' hari selasa, adalah giliran kampung gua utk pekan sehari a.k.a pasar malam…huhu…

Depan rumah gua ada jalan utama kampung… boleh dikatakan, kawasan sederet dengan jalan utama ni adalah prime area kat kampung ni…banyak kemudahan spt kedai2, cyber cafĂ©, masjid,public library dan sebagainya… bnyk la..dah macam pekan!

Jom tinjau plak kebun nenek gua kat belakang rumah…

Pokok-pokok pisang ni nenek gua tanam sendiri. Memang rajin la kan orang2 tua kat kampung…?

Rumah gua ni memang dibuat di atas sebidang tanah yang cukup luas… cukup luas utk membina sebuah villa. Memang impian gua pon utk tukar rumah ni jadik sebuah villa suatu hari nanti… Kawasan depan rumah memang cukup luas utk bina sebuah swimming pool dan mini garden… at least ada la konsep villa tu kan?? Tak mewah tak apa, janji villa dan cukup besar utk keluarga gua yang besar ni… Maklumlah, bila tiba hari raya atau apa2 keramaian kat rumah ni, mesti kecoh sebab tak cukup bilik tidur. Rumah ni ada 4 bilik tidur je…Lastly, kat bawah ni shoot paling cantik pernah gua amik kat kawasan rumah ni…

03 di galas kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di galas kelantan - Google Blog Search


PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

Posted: 20 Feb 2012 08:29 PM PST


Oleh MUHAMMAD RAFIQ ABDUL RAHMAN
Malam 4 November yang lalu begitu meresahkan Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR). Setelah lebih daripada seminggu berhempas-pulas berkempen di dua lokasi "panas", iaitu di Dewan Undangan Negeri Galas (Kelantan) dan Parlimen Batu Sapi (Sabah), akhirnya siapa yang berhak mengecap kejayaan bakal terjawab.
Tepat pukul 8.30 malam, semua perhatian tertumpu kepada keputusan rasmi yang diumumkan oleh Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Kecil di kedua-dua kawasan. Amat mengejutkan apabila calon BN diumumkan menang di kedua-dua kawasan. Yang paling mengejutkan, BN memperoleh majoriti undi dua kali ganda berbanding dengan keputusan pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12 yang lalu.
Di Galas, calon BN-UMNO, Abdul Aziz Yusoff, berjaya merampas kembali kerusi yang dimenangi PR semasa PRU ke-12. Beliau menewaskan calon PR-PAS, Dr. Zulkefli Mohamed dengan majoriti 1190 undi.
Di Parlimen Batu Sapi pula, calon BN-PBS, Datin Linda Tsen Thau Lin mengekalkan kerusi yang dimenangi suaminya itu dengan mendapat undian sebanyak 9124 undi mengalahkan dua lagi orang calon, masing-masing daripada Parti Maju Sabah, Datuk Yong Teck Lee (1750 undi) dan calon PKR, Ansari Abdullah (2919 undi). Majoriti undi yang diperoleh BN ialah 6359 undi.
Adakah kemenangan BN di kedua-dua kawasan ini merupakan isyarat awal bahawa BN sudah kembali mendapat keyakinan rakyat ekoran ikrar Pengerusi BN yang juga Perdana Menteri Malaysia, Dato' Sri Mohd. Najib Tun Abdul Razak yang akan membuat transformasi besar-besaran sejak menerajui BN amnya dan UMNO khususnya?
Pendekatan kempen yang digerakkan oleh jentera BN pada pilihan raya kecil di kedua-dua kawasan ini sememangnya berbeza daripada kempen BN dalam sebarang pilihan raya sebelum ini. Pembaharuan pendekatan kempen ini sejajar dengan Najib yang mahu "budaya politik baharu" diamalkan oleh BN. Pendekatan "sentuhan terus" kepada pengundi melalui kaedah "turun padang" dan tidak bercakap mengenai sensitiviti parti dan personaliti calon lawan, nyata memberikan hasil yang berbaloi kepada BN.
Selain itu, dalam menarik keyakinan pengundi kepada BN, pendekatan baharu kempen BN begitu "memikat" hati pengundi muda yang merupakan undi "penentu" kemenangan calon di kedua-dua buah kawasan. Hal ini terbukti berdasarkan pola pengundian di saluran empat yang kebanyakannya memihak kepada BN. Adakah "budaya politik baharu" merupakan formula yang dicari-cari oleh BN untuk menjamin bahawa pengundi khususnya pengundi muda tidak "berpaling tadah" pada PRU ke-13

03 di gaal kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di gaal kelantan - Google Blog Search


passage of time: Uji ingatan ...

Posted: 20 Feb 2012 04:57 PM PST

Bila semakin berusia, Allah s.n.w. akan tarik balik nikmat yg diberikan sedikit demi sedikit ...
Melepasi angka 50 ... banyak dah yg DIA tarik. Fizikal dan mental. Yg paling ketara ...deria rasa, pendengaran dan penglihatan.
Otak pun semakin menurun fungsi memorinya. Kadang2 baru dok 'plan' apa nak tulis dlm blog. Cukup dgn sedikit 'distraction' atau buat benda lain dulu, opps! dah lupa apa yg dirancang tu. Puas memikirnya ... 90% hari yg sama, tak dapat 'recall'. Dan yg lucunya, kadang2 2 -3 hari lepas tu tiba2 ingat pula!! Cam memori komputer pula ... 'reboot' semula. Haha ...
Tapi ... yg herannya 'most of the time' saya boleh 'recalls' kisah2/cerita2/kenangan2 lama.
Sekarang nak 'testing' memori tentang sekolah2 lama saya ....
Hmmm ... let see
Darjah 1 : SK Perempuan P.Puteh, Kelantan (sempat 2 - bulan),  SK Nibong Tebal, Seb. Perai, P.Pinang  (sebab ayah kena kursus Maktab Perguruan Lembah Pantai 6 bulan, jd mak pilih tinggal di rumah ayahnya ~ mak orang P.Pinang) & SK Gaal, P.Puteh, Kelantan (setelah ayah habis kursus).
Darjah 2 : SK Gaal, P.Puteh, Kelantan ( ada sorang budak yg selalu menyakat saya!! Benci sangat dulu ... tapi sekarang dah jadi suami kita!! (^_^) ~ tak sangka!!)
Darjah 3 - 4 : SK Machang, Kelantan (kawan baik Maznah Hussein & W.Shahiran W.Mahyiddin ~ entah di mana mereka sekarang)
Darjah 5 -6 : SK Sungai Bagan, Labok, Kelantan (sekolah dlm estet getah. Kawan2 sekelas yg saya ingat ~ Siti Aklima, Azizah (sbb budak2 lelaki selalu usik nyanyi lagu P.Ramlee, Oh Azizah), Khalid Zakaria, Zulkifli - ketua darjah, Choo Siew Yan, Chu Geok Swan ~ itu antaranya)
Ting. Peralihan : SM Hamzah Machang (sekejap, kemudian dapat tawaran Kelas Peralihan Khas. Yg saya ingat cuma Zairon Mustaffa & sorang budak lelaki Cina, tak ingat nama. Sebabnya, saya anggap mereka seteru belajar saya, yg saya harus lawan & cuba atasi mereka setiap masa** tapi kami kawan baik.)
Peralihan Khas - Ting. 5 : SM Zainab, Kota Bharu, Kelantan (ramai yg dapat jumpa/hubungi semula melalui FB).
Kemudian saya ke Maktab Sultan Ismail, Kota Bharu sekejap (Ting. 6 Sains) sebelum ditawarkan ke ITM, Dungun (sekarang UiTM) hinggalah tamat pengajian di sana juga.
Wah!! Masih OK lagi memori lama saya ... nampaknya memori semasa aje yg selalu 'trouble'nye ...
Tanda2 tipikal ... saya sudah tua!!!

** p.s. teknik saya motivasikan diri sendiri untuk dapat yg terbaik. Dlm hati saya saya akan 'target' mereka2 yg cemerlang. Dan saya buat azam mereka2 inilah lyg saya akan cuba atasi. Itulah cara saya belajar ... ia berkesan. Contohnya, setiap semester saya azam untuk 'beat' R.H.I.M. Mereka 4 orang  ini yg ada subjek pakar masing2 yg saya nak 'beat'. Alhamdulillah ... akhirnya, pada semester 6 saya berjaya 'beat' mereka semua dan hehe .. hingga hari ini mereka tidak tahu mengenai strategi saya tu!! SSHHH ....

SharpShooter: Adakah taktik paling kotor akan digunakan umporno <b>...</b>

Posted: 04 Feb 2012 06:47 PM PST

Umporno dan Barisan Nasional (BN) dianggap begitu terdesak bagi mempertahankan Putrajaya pada pilihan raya umum ke-13, apabila dilihat cuba membayangkan menggunakan strategi kotor.

Ini dapat dibuktikan berdasar ucapan Perdana Menteri apabila cuba menggambarkan Umno akan mempertahankan Putrajaya sehingga ke titis darah terakhir. Dan terbaru pula Datuk Seri Najib Razak mengeluarkan kenyataan kira-kira 20,000 anggota Rela sedia mempertahankan pusat pentadbiran kerajaan persekutuan itu.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, kenyataan seperti itu yang dilafazkan seorang ketua negara cukup membimbangkan, seolah-olah membayangkan kerajaan BN terpaksa menggunakan kaedah luar normal bagi mempertahankan Putrajaya.

Malah katanya, kebelakangan isu-isu perkauman cuba dicetuskan dengan didalangi pihak tertentu bagi menakut-nakutkan rakyat termasuk meletak kepala babi di masjid.

"Rumah pemimpin PAS dan Pakatan Rakyat pula disimbah cat merah dan ada unsur khianat sehingga sanggup membakar rumah," katanya pada program taklimat khas Ketua Penerangan PAS Pusat di Markas Dewan Ulamak PAS Kelantan (Madu) di Labok, petang semalam.

Hadir sama anggota-anggota Jawatankuasa Lajnah Penerangan PAS Pusat, Setiausaha PAS Kelantan, Zulkefli Mamat, Ketua Penerangan, Dr Muhammad Fadzli Hassan, Bendahari, Hanifa Ahmad dan veteran PAS, Datuk Omar Mohamad.

Sebelum itu rombongan jelajah Lajnah Penerangan PAS Pusat tiba di Gua Musang pada awal pagi dan mengadakan kuliah Subuh di Masjid Ladang Sungai Terah serta minum pagi bersama rakyat.

Pada malam tadi pula diadakan ceramah di Dataran Hijau, Batu 30, Machang dan di Gaal, Pasir Puteh. Dan pagi ini pula mengadakan kuliah Subuh di Besut dan program penerangan di Kuala Terengganu.

Manakala esok pula Jelajah Lajnah Penerangan berada di Pahang. Kelantan merupakan destinasi ketiga program berkenaan selepas Sabah dan Sarawak. Program terbabit diadakan setiap hujung minggu dijangka berakhir hujung bulan ini.

Tahun lepas seorang aktivis Gerakan Kembali Royalti Minyak Rakyat Kelantan, Hishamuddin Ghazali ditampar dipercayai samseng Umno ketika memasang sepanduk menuntut royalti di Kampung Sireh.

Tuan Ibrahim juga berkata, dakwaan pihak lawan kononnya PAS menjadi alat DAP tidak berasas sama sekali memandangkan dasar perjuangan PAS tidak pernah berubah sejak diwujudkan sehingga sekarang.

"Malah kalau kita tengok dari segi jumlah kerusi parlimen yang diitandingi PAS lebih banyak berbanding DAP pada pilihan raya umum lalu. PAS bertanding di 67 kerusi, berbanding DAP tanding di 46 kerusi. KeADILan pula bertanding di 94 kerusi.

"Macam mana DAP boleh gantikan PAS memandangkan jumlah kerusi yang ditandingi PAS lebih banyak. Hubungan akrab di antara DAP dan PAS juga dapat dilihat pada setiap pilihan raya kecil yang diadakan selepas pilihan raya umum 2008.

"DAP sanggup membuka bilik gerakan bagi membantu PAS menghadapi pilihan raya kecil di Tenang. Begitu juga di tempat-tempat lain," ujarnya.

Pada majlis itu beliau berharap jentera PAS bekerja bersungguh-sungguh bagi mempertahankan kerajaan negeri kerana Kelantan menjadi model sehingga membolehkan Pakatan Rakyat bertapak di empat lagi negeri pada pilihan raya umum ke-12 lalu.

Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...
Amizudin Ahmat (Din Binjai)
http://sharpshooterblogger.blogspot.com/

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di pengkalan chepa - Google Blog Search


Rumah Sewa <b>di Pengkalan Chepa</b>, Kota Bharu | Rumah Sewa

Posted: 24 Nov 2011 06:22 AM PST

Publish date: November 24, 2011 2:22 pm
Contact Name: Hadi
Price: RM600
Region: Kelantan
Location: Pengkalan Chepa, Kota Bharu
Phone: 012-6293522
Tags: ,

Baru diubahsuai dan berkeadaan baik

2 Bilik Tidur
1 Bilik Air
4 Katil Bujang beserta Tilam Spring
Set Sofa
Set Meja Makan
Mesin Basuh
Peti Sejuk

100 m dari Institut Perguruan Kota Bharu

1 km dari Universiti Malaysia Kelantan di Taman Bendahara, Pantai Timur Hypermarket, Pizza Hut, Maybank, BSN, Stesyen Petrol dll

7 km dari Pusat Bandar Kota Bharu

Share: Twitter | Facebook | Email

Report bad use or Spam

1

di negeri kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri kelantan - Google Blog Search


Aku Budak Geografi: [Gambar] Papan-papan Iklan <b>Di Negeri Kelantan</b>

Posted: 21 Feb 2012 04:43 AM PST

model perempuan di papan iklan di negeri Kelantan di wajibkan menutup aurat..papan iklan sebegini hanya di negeri Kelantan sahaja je kot...sape2 yang nak tgk papan iklan sebegini datang la Kelantan dan papan iklan yang ada tulisan jawi...

RAKYAT MARHAEN: <b>Negeri</b> Termiskin <b>di</b> Malaysia. <b>Kelantan</b> VS <b>...</b>

Posted: 20 Feb 2012 07:31 AM PST

Kalau sebelum ini berdasarkan laporan Bank Dunia meletakkan negeri Sabah sebagai sebagai negeri termiskin di Malaysia. Itu data sekitar tahun 2010. Sekarang? 
Walaubagaimanapun, maklumat dan data yang diterima oleh Datuk Najib dan memaklumkan kepada penduduk di Sabah tempoh hari, yang mana negeri termiskin di Malaysia adalah Kelantan bukannya Sabah. 

Sedutan Ucapan Datuk Najib : Negeri Termiskin di Malaysia Adalah Kelantan

 

Sempat juga Datuk Seri Najib Razak bermain teka-teki dengan penduduk Kampung Nala, Lahad Datu Sabah…..
Dan Datuk Najib turut bersama-sama menjawab soalan tersebut dan mengatakan Kelantan, negeri paling termiskin di Malaysia.
Kepada Datuk Najib, boleh kami rakyat Malaysia melihat data tahun 2012 yang terkini itu? Ini kerana kami cuba membuat semakan di Unit Perancang Ekonomi (EPU). Malangnya data dan statistik yang disediakan hanyalah berakhir pada tahun 2009 sahaja. Mengapa masih tidak mengemaskinikan data tersebut?
Hasil rujukan kami di laman web Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah dan juga laman web Unit Perancang Ekonomi (EPU) menunjukkan data seperti di bawah ini :
Statistik tahun 2007
Statistik tahun 2009
Bagi kami tidak kira di mana-mana negara sekalipun, pasti akan ada data kawasan yang kurang maju, kawasan yang maju, negeri terkaya dan negeri yang termiskin. Itu sudah pasti. Tetapi yang paling pentingnya, tidak kira mana-mana negeri sekalipun yang dikategorikan sebagai negeri termiskin di Malaysia Perdana Menteri mesti ada tanggungjawab terus bersama-sama memajukannya.
  • Kalau negeri itu meningkat daripada kurang memberangsangkan kepada yang lebih baik, kerajaan persekutuan juga yang untung
  • Kalau negeri tersebut bertambah maju, kerajaan persekutuan juga yang untung
Bukankah negeri Sabah, negeri Kelantan, negeri Terengganu, negeri Selangor, negeri Johor dan semua negeri yang lain merupakan gabungan negeri yang membentuk Persekutuan Tanah Melayu dan juga Malaysia? Dan sebagai seorang Perdana Menteri dan barisan kepimpinannya memang tugas dan peranannya memajukan setiap pelusuk kawasan dan mana-mana negeri di Malaysia. Apatah lagi memperlekehkan mana-mana negeri di Malaysia tidak boleh sama sekali.

03 di tumpat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di tumpat - Google Blog Search


Nor Azizah Hussin berada <b>di</b> Ppd <b>tumpat</b>: ":: alhamdulillah , akhirny <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2012 05:23 PM PST

CLiCk to LIKE and SHARE »»»Google +
 

BLOG KELANTAN

Copyright 2010 All Rights Reserved