ads

Sabtu, 17 Ogos 2013

03 di bachok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di bachok - Google Blog Search


M@M@myja: Majlis Bertandang <b>di Bachok</b>, Kelantan

Posted: 14 Aug 2013 11:50 PM PDT

Yehuuu... mamamyja dah start kejer today, Arrgghhhh xd mood langsung. Masuk je keje, bukan wat apa2 pun. Duduk, menung, bukak PC terus Facebook then tengok blog, mana tahu ada yang komen. Tapi xder.. uuuwwwaaa sedey. ala itu pon nak sedih, peee rah.. Macam biasa buka PhotoScape, edit gambar lah kan.
Seperti biasa mamamyja nak share gambar lagi. Kalau nak story memang kurang idea, hehe. Oklah strait to the point. Kan mamamyja nak update cerita pasal Kelantan, ha nih la entry nyer. Raya keempat Majlis Bertandang ke rumah belah lelaki di Bachok, Kelantan. Adik ipar mamamyja kawin. Entry pasal wedding dia dekat Masjid Manjalara pon mamamyja x update, tetiba terus majlis bertandang. Entah bila nak story pon x tahu lah. Ikut kepada tahap kesebukkan mamamyja la yer. Hahaha
 ini lah pengantinnyer.. comei x?? x nampak eh. hihik, saja jer. tengok pengantin lelaki tu posing dekat pokok kelapa.
 ini lah Hotel yang mamamyja dan keluarga check in. Grand Riverview Hotel Kota Bharu. So kalu nak tengok rate or bla.. bla leh open website eh, click kat nama tu yer
 mamamyja pegang bunga.. yea [poyo giler] cam lah x pernah pegang.
 nurul auni.. so sweet dengan peplum raya nyer
 Aisar!!!! kenapa suka rosakkan gambar? argh...
 semestinya kena bergambar dengan pengantin.. nih ler adik ipar aku. Promote plak, bukan nak kenalkan jew
 Ahli keluarga sebelah mak mertua.. nih xramai, sebenarnya ramai lagi dari ini.. susah nak gambarkan
 Selamat Pengantin Baru... eh baru ke lama yer.. anywhere Congrat lah yer..
 tengok kami lagi bergambar bersama pengantin. anak2 mana? mereka ini suka melarikan diri.. 
nurul auni... so sweet lagik
 tengok anak2 ibu suka biarkan ibu bergambar berdua dengan ayah. eeheheh terasa cam kami pon baru jer kawin. padahal dah 6 tahun.. hahahah
haha... pose terakhir, banyak gambar sebenarnya. Tapi malas nak upload kat Blog dan Facebook. Why?? entahler. hihik. Oklah review pasal baju mamamyja.. mana beli eh?? kat sini Wardrobe2u.com. Tudung pon kat wardrobe juga, tapi terasa cam mamamyja pula pengantin, so i tukar pakai tudung laen. hihik 
To wardrobe, i suka baju nih.. why, selesa giler. After kenduri terus pergi Pasar Siti Khadijah.. hahah, terkedek2 jalan dengan kain mengembang. phew..

03 di chiku - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di chiku - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Jul 2013 11:29 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Jul 2013 11:14 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jun 2013 11:23 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Jun 2013 11:27 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jun 2013 11:06 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2013 11:42 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Mar 2013 11:49 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Lembaran Sebuah Kehidupan: Kuku <b>di</b> jemariku II

Posted: 28 Feb 2013 11:19 PM PST

<Kuku di jemariku>
Oleh kerana banyak bahagian kuku yang telah mati dan kering lalu tercunggit keluar hingga nampak annoying di mataku dan juga dihatiku, maka kuku itu telah ku semadikan dia...
Daku cuba kikis-kikis bahagian yang masih bersambung dengan isi itu untuk menyingkirkan semua bahagian kuku di atas. tetapi alangkah malangnya kerana usahaku sia-sia belaka. Kuku yang masih bersambung dengan isi itu tidak dapat daku singkirkan dia. Maka kekallah ia buat sementara disitu, menunggu kuku baru menolaknya hingga terAFUNDI keluar.
Kuku yang telah mati itu, ku korek-korek, kemudian ku potong-potong ia.. sehingga terjadilah begini....

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Feb 2013 11:28 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Restoran Yang Menggunakan Robot Sebagai Pelayan <b>Di</b> China (9 <b>...</b>

Posted: 24 Feb 2013 05:05 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Sebuah restoran di Harbin, China telah menggunakan 20 robot sebagai tukang masak, pelayan dan untuk menghiburkan pelawat. Restoran ini dibuka pada bulan Jun 2012 dan menjadi tarikan di ... Posted 1 minute ago by Aku Budak Chiku ...

03 di bunut payong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di bunut payong - Google Blog Search


gugusan homestay: HOMESTAY <b>BUNUT PAYONG</b> KOTA BHARU

Posted: 30 Jun 2013 09:36 PM PDT

SENARAI HOMESTAY DI BUNUT PAYONG 
SILA KLIK PADA ALAMAT WEB/BLOG UNTUK KETERANGAN LANJUT

03 di rantau panjang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di rantau panjang - Google Blog Search


A W NASIP DOT COM: Kunjungan Pertama ke <b>Rantau Panjang</b> <b>...</b>

Posted: 10 Jun 2013 12:43 PM PDT

Seringkali apabila membaca entri-entri blog mengenai negeri Kelantan akan disyorkan untuk berkunjung ke Rantau Panjang malahan ada yang mengatakan ianya destinasi wajib di negeri yang bersempadan dengan Thailand itu. Jadi saya mengambil ruangan masa yang ada setelah usainya final exam untuk bermusafir ke sana sebelum berlepas pulang ke Sarawak. Tidak rugi an berbelanja sikit untuk melihat negeri orang.

       5 hari sebelum bertolak saya sudah membeli tiket bas takut-takut kehabisan tiket memandangkan siswa-siswi sudah mula bercuti. Kawan-kawan saya yang berasal dari Pantai Timur mengesyorkan perkhidmatan bas Ekspress Perdana memandangkan basnya yang lebih selesa. Kata mereka. Sekarang sudah senang untuk membuat tempahan tiket bas. Semuanya boleh dilakukan secara online. Anda hanya perlu mendaftar di laman sesawang mana-mana syarikat bas tersebut dan membuat bayaran melalui e-banking. Tiket bas Perdana dari Greenwood, KL ke Rantau Panjang berharga RM43 manakala untuk tiket kembali berharga RM45 untuk bas Transnasional. Perjalanan biasanya mengambil masa 9 jam dan di pertengahan perjalanan, bas-bas Ekspress Perdana akan singgah di kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Gua Musang. Tiba di Rantau Panjang jam 6 pagi. Namun sebelum keluar dari bas, saya sempat bertanya kepada seorang wanita.

Saya: Ni dah sampai Rantau Panjang eh? 
Wanita: Aha, dah sampai lah ni.
 Saya: Tempat beli-beli barang tu an? (inginkan kepastian) 
Wanita: (sekadar menganggukkan kepala sambil tersenyum)

        Selesai solat subuh di surau yang berhampiran Hub Bas dan Teksi tersebut, saya sempat meninjau-ninjau dahulu di kawasan berhampiran dan duduk di bangku yang disediakan memandangkan hari pun masih awal. Berdasarkan pembacaan saya di blog-blog, kedai-kedai di sana hanya akan buka bermula pukul 8 pagi. Namun tidak hairan gerai-gerai makan sudah dibuka. Jam 07:30 pagi, seorang lelaki perumuran 30-an yang sedang duduk di atas motosikal datang menyapa saya. Mungkin dia sudah tahu yang saya masih tercari-cari arah untuk mengorak langkah di awal pagi Ahad itu. Rupa-rupanya, memang ramai lagi lelaki sepertinya yang juga menunggang motosikal menawarkan perkhidmatan teksi bonceng untuk ke Pekan Rantau Panjang. Saya tanpa ragu-ragu menerima tawarannya kerana ia sudah menjadi kebiasaan penduduk-penduduk di situ. Jarak dari hub bas tadi dengan pekan hanyalah kira-kira 500 meter sahaja.

       Abang tu sempat bersesi ice breaker dan memberi penerangan ringkas mengenai Pekan Rantau Panjang dan bagaimana untuk ke seberang, Pekan Golok. Katanya kebanyakan kedai akan buka jam 10 pagi. Memandangkan ada 2 jam lagi, saya memutuskan untuk bersarapan dahulu dan abang yang memperkenalkan dirinya sebagai Kamal tu memberhentikan motosikal di hadapan sebuah gerai. Seorang pak cik dan mak cik sedang sibuk melayan beberapa pelanggan yang sudah menjamu selera di gerai itu. Suami isteri agaknya. Abang Kamal memesan segelas Nescafe dan roti telur, begitu juga saya. Saya yang membayarnya sebagai bayaran tambang menaiki motosikal tadi. Selesai bersarapan, Abang Kamal sempat memberikan nombor telefonnya jika saya mungkin memerlukan pertolongannya nanti. Dia kembali menyambung kerjanya mencari penumpang lain. Saya berehat di sebuah masjid kerana pekedai-pekedai masih sibuk menyusun atur gerai masing-masing. Sudah maklum apa yang menjadi tarikan pelancong-pelancong tempatan dari seluruh pelusuk semenanjung khususnya untuk datang ke pekan kecil di daerah Pasir Mas itu adalah zon bebas cukainya. Dan sudah tentu Pasar Besar Rantau Panjang menjadi pilihan mereka untuk membeli-belah beraneka macam barangan dari kain-kain, t-shirt, tudung, toto, anak patung, jersi, seluar jeans, perkakas dapur, beg dan lain-lain. Kebanyakan barangan yang dijual adalah buatan Thailand namun produk-produk dari Indonesia, China dan Taiwan turut dijual. Selain itu, terdapat juga deretan bangunan kedai dan Plaza D'Mara Rantau Panjang sebagai alternatif lain untuk memuaskan hati anda membeli belah.

       Rantau Panjang juga tidak asing lagi bagi penggemar-penggemar jersi bola. Walaupun sekadar replika tiruan, jersi yang dijual di sini terdiri daripada gred-gred tersendiri dari gred biasa hinggalah ke gred yang nampak seolah-olah jersi original yang sebenar. Kalau jersi gred AAA yang biasanya dijual secara online pada harga RM 40 sehelai termasuk kos penghantaran, anda boleh mebelinya pada harga yang jauh lebih rendah contohnya RM28 jika pandai memilih penjual. Namun jika anda tidak berpeluang berkunjung ke Rantau Panjang, anda boleh membeli jersi di Nascyp e-Shop pada harga yang berpatutan.

       Setelah puas meronda gerai-gerai di Pasar Besar Rantau Panjang, saya mengorak langkah ke jeti di tebing Sungai Golok yang menjadi sempadan daerah Pasir Mas dengan wilayah Narathiwat, Thailand. Sebenarnya, pengunjung-pengunjung hendaklah melalui kompleks imigresen Rantau Panjang jika ingin berkunjung ke Thailand. Namun, sudah menjadi kebiasaan penduduk-penduduk berhampiran untuk menggunakan perkhidmatan bot persendirian untuk menyeberangi Sungai Golok walaupun tidak memiliki pasport yang sah. Tambang RM1 untuk sehala. Saya mengambil kesempatan itu untuk berkunjung ke negara jiran tersebut buat kali pertama. Bak kata pepatah melayu, alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan. Dah datang jauh-jauh, biar rasa semua pengalaman an.

       Walaupun berasa sedikit risau mengenai keselamatan diri, saya cuba untuk tidak berasa takut memandangkan askar-askar Malaysia yang bersenjata ada mebuat rondaan. Di seberang sungai tu juga terdapat askar-askar Thailand yang turut bertugas menjaga keselamatan. Sebuah pondok di tebing sungai menempatkan dua anggota askar Thailand yang bertugas memberi pas masuk sementara ke negara tersebut. Dengan syarat, kad pengenalan hendaklah diserahkan kepada mereka. Pas tersebut berbentuk sehelai kertas nipis bersaiz kecil tertulis nama pengunjung, no. kad pengenalan dan cop jari. Ianya hanyalah untuk kebenaran untuk kunjungan di sekitar Pekan Golok. Dan sekali lagi, saya menaiki teksi bonceng. Kali ini, setiap penunggang memakai jaket uniform berwarna biru atau pink menandakan mereka mendapat kebenaran daripada pihak bertanggungjawab untuk membawa penumpang.

       Anda tidak perlu risau untuk berkomunikasi dengan mereka kerana rata-rata penduduk di sana fasih berbahasa melayu Klate. Tapi rasa kekok masih ada kerana saya sendiri pun tidak fasih bercakap Klate. Penunggang tadi membawa saya meronda satu Pekan Golok. Abang yang ini juga sempat bersuai kenal sambil memberi penerangan mengenai kedai-kedai di Pekan Golok. Dia sempat menerangkan yang ada pengunjung dari Malaysia yang datang ke Pekan Golok untuk mencari perempuan. Dia juga mengajak saya untuk rehat-rehat dahulu di kedai urut namun saya menolaknya dengan alasan ingin mencari kedai jersi. Akhir sekali, dia menurunkan saya di kedai menjual jersi. Abang tersebut mengenakan bayaran RM10. Lagi mahal daripada jangkaan. Disebabkan jersi yang dijual kedai tersebut bukanlah bergred AAA, saya berjalan kaki menyusuri deretan kedai yang lain mencari kedai jersi yang lain. Alhamdulillah, anda tidak perlu berasa takut kerana penduduk-penduduk di sana langsung tidak mempedulikan anda namun adakalanya beberapa pasang mata memerhatikan anda kerana ternyata fesyen pakaian pelancong-pelancong Malaysia berbeza dengan mereka.

      Setelah 2 jam berada di Pekan Golok, saya mula kepenatan dan memilih untuk pulang ke seberang. Sekali lagi saya menggunakan khidmat teksi bonceng. Kad pengenalan anda dipulangkan semula setelah pas tadi diserah kembali. Terus terang, pengalaman berkunjung ke Siam buat pertama adalah sesuatu yang sangat mengujakan. Lebih-lebih lagi apabila masuk secara haram, konon. Saya menyewa sebuah bilik di rumah tumpangan di Pekan Rantau Panjang untuk berehat kerana malam itu saya akan pulang semula ke KL. Saya sempat membeli ole-ole untuk keluarga di Sarawak. Keropok ikan tambang dan ikan parang sudah memadai. Pekan itu mulai lengang jam 5 petang dan pada pukul 8:30 malam, bas bertolak ke Kuala Lumpur. Untuk makluman, saya menulis entri ini sehari setelah tiba semula di KL, sedang menunggu waktu berlepas ke Miri dan seterusnya Limbang, Sarawak. :)

03 di gaal kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di gaal kelantan - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Aug 2013 03:22 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Jul 2013 03:16 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jul 2013 03:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Mahkamah P&#39;raya tolak 5 petisyen <b>di Kelantan</b> - Malaysia Today

Posted: 22 Jul 2013 06:35 PM PDT

(Harakah) - Hakim Mahkamah Pilihan Raya, Datuk John Louis O'hara hari ini mengekalkan Dun Air Lanas, Dun Kok Lanas, Dun Manek Urai, Dun Mengkebang dan parlimen Ketereh sebagaimana keputusan pilihan raya umujm ke-13 pada 5 Mei lalu.

Dun Air Lanas, Kok Lanas dan parlimen Ketereh dimenangi BN, manakala Dun Mengkebang dan Manek Urai pula kekal di tangan PAS.

Sebelum itu pada prosiding Dun Air Lanas yang dimenangi Datuk Seri Mustapa Mohamed dengan 47 undi, hakim tidak menyifatkan rasuah dilakukan agen calon BN memandangkan agen tidak dilantik secara bertulis.

Pada perbicaraan minggu lepas, peguam pempetisyen Dun Air Lanas, Hisham Fauzi menjelaskan segala butiran lengkap mengenai kejadian rasuah disediakan.

Katanya, butiran itu mengandungi tarikh, tempat, masa dan jawatan agen berkenaan dalam politik, yang mana ia sudah dianggap relevan ketika mengemukakan petisyen tersebut.

Kata beliau perlakuan agen berkenaan secara jelas termasuk dalam senarai kesalahan-kesalahan di bawah Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Hakim menolak setiap petisyen peringkat dengan kos RM30,000 perlu dibayar pempetisyen kepada responden pertama. Manakala parlimen Ketereh pula ditolak dengan kos RM40,000.

Pada pilihan raya umum lalu Dun Dun Kok Lanas dimenangi Datuk Mohd Alwi Che Ahmad BN dengan majoriti 169 undi dan parlimen Ketereh dimenangi Tan Sri Annuar Musa (BN) - 974 undi.

Manakala Dun Mengkebang dimenangi Ustaz Abdul Latiff Abdul Rahman (PAS) dengan majoriti 1,072 undi) dan Manek Urai – Mohd Fauzi Abdullah (PAS) – 1,633 undi).

Pada petisyen tersebut Hisham turut dibantu peguam Abdul Rashid Yah dan empat lagi peguam. Manakala responden pertama diketuai Dato' Mohd Hafarizam Harun disertai Ilias Mohd Noor dan Nor Azli Ahmed.

Pegawai pengurus pilihan raya dan Suruhanjaya Pilihan Raya diwakili peguam kanan persekutuan, Azizan Md Arshad dan dibantu Najib Zakaria.

Berikutan perkembangan itu petisyen di Kelantan hanya tinggal membabitkan parlimen Bachok, Dun Gaal dan Dun Jelawat. Pada 5 Mei lalu kesemua kerusi tersebut dimenangi PAS.

Pembicaraan petisyen parlimen Bachok dan Dun Jelawat sebelum ini ditetapkan pada 12 hingga 15 dan 18 hingga 22 Ogos hadapan. Manakala bagi Dun Gaal pula pada 1 hingga 5 September.

Petisyen parlimen Machang ditolak pada prosiding sebelum ini.


03 di galas kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di galas kelantan - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di galas kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2013 03:04 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di galas kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 23 May 2013 03:04 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di galas kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 09 May 2013 03:52 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di galas kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Nov 2012 03:51 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Omegay: Persemadian terakhir fuckatan dan PAS <b>di</b> selatan - Dimensi

Posted: 28 Nov 2012 08:30 PM PST


Lebih tiga tahun lalu yakni pada 14 Julai 2009 seluruh negara tertumpu pada satu pertarungan sengit membabitkan pertembungan satu lawan satu diantara BN dan PAS dalam Pilihanraya Kecil (PRK) DUN Manek Urai, Kuala Krai Kelantan.
Persaingan sengit yang berpusat di Selatan Kelantan itu walaupun berpihak kepada PAS namun kemenangan yang diperolehinya terlampau tipis hanya dengan kelebihan 65 undi sahaja berbanding 1,352 undi majoriti yang PAS perolehi pada PRU 12 2008.
Bermula dari situ gema kebangkitan Gelombang Merah semakin dirasai sementara di masa yang sama riak resah kerisauan semakin mencengkam kepimpinan PAS di Kelantan.
Kira-kira empat bulan kemudiannya atau lebih tepat lagi pada 4 November 2009, sekali lagi Selatan Kelantan menjadi pentas tumpuan ramai apabila berlaku pertembungan kali kedua membabitkan BN dan PAS, kali ini berlangsung di DUN Galas, Gua Musang.
Kebetulannya baik di PRK Manek Urai mahupun Galas yang lokasinya terletak di Selatan Kelantan ini, kedua-duanya menyaksikan undi sokongan untuk PAS semakin merosot sekalipun jentera pilihanrayanya didokong kuat oleh jentera PR dari PKR dan DAP.
Manakala di pihak BN pula jelas menunjukkan peningkatan undi sokongan yang amat ketara berikutan kembalinya sebahagian penyokong UMNO yang sebelumnya berpaling tadah pada PRU 2008 disamping meningkatnya kesedaran rakyat terhadap kelemahan urus tadbir Menteri Besar Kelantan, Nik Aziz Nik Mat.
Satu perkara yang agak menarik, kejatuhan PAS di Kelantan pada akhir dekad 70-an dulu juga bermula dari Selatan Kelantan berikutan kebangkitan rakyat negeri ini membantah pelbagai penyelewengan konsesi kayu balak yang telah dilakukan oleh pemimpin PAS dan kroni mereka.
Antaranya termasuklah melibatkan tanah seluas 350,000 ekar tanah di yang digadaikan kepada syarikat Timber & Mine dari Singapura untuk tujuan pembalakan.
Jika dilihat pada senario di atas, kelihatan coraknya hampir sama. Tidak mustahil kejatuhan PAS di Kelantan akan bermula dari Selatan dengan mengambil semangat kebangkitan rakyat sebagaimana diterjemahkan dalam PRK Manek Urai dan Galas.
Sementelah lagi, sebahagian besar rakyat Kelantan semakin sedar kewujudan utama Ladang Rakyat di Gua Musang dan Kuala Krai yang membabitkan keluasan tanah lebih 80,000 ekar sebenarnya berkait rapat dengan konsesi pembalakan yang hanya menguntungkan syarikat Cina DAP dan Cina Singapura yang mempunya hubungan rapat dengan kepimpinan PAS Kelantan.
Sementara itu, dalam konteks politik nasional pula, tika ini PR kelihatan begitu memfokuskan tumpuan mereka ke arah selatan tanahair yakni Johor dengan andaian mereka berpeluang memperalatkan masyarakat Cina untuk menyokong PR dalam PRU 13.
Namun melihatkan kesepaduan sokongan yang diterjemahkan oleh rakyat Johor semasa PRK DUN Tenang di mana menyaksikan undi sokongan untuk BN dari majoriti orang Melayu Islam, Cina dan India semakin meningkat naik, jelas sekali PR bakal menghadapi kesukaran untuk mengekalkan 7 kerusi yang mereka miliki apatah lagi menawan kerusi lain.
Di antara Kelantan dan Johor pula, kedua-dua negeri ini menampilkan satu percanggahan pendirian PR yang ketara di mana, mereka sepakat menyokong pembinaan kilang Petrokimia yang disarankan dibina di Bachok Kelantan, sedangkan di Johor pula pakatan pembangkang begitu lantang menentang pembinaan kilang Petrokimia di Pengerang atas nama penjagaan alam sekitar dan tanah rakyat
Kontradiks sebegini menampakkan agenda perjuangan PR lebih banyak menambah keraguan besar dalam fikiran rakyat apatah apabila ia dilakukan oleh kepimpinan PR dan NGO proksinya hasil dari pembiayaan dan hasutan kiasu Singapura.
Johor adalah nadi kekuatan UMNO dan jantung hati BN malah budaya rakyatnya agak berbeza walau berlainan agama dan bangsa, lagi kuat ia diasak lagi rapat kesepaduan rakyat menentang anasir adu domba pembangkang, sebagaimana dibuktikan melalui PRK DUN Tenang. 
Baik senario Selatan Kelantan mahupun Selatan tanahair yang membabitkan negeri Johor, kedua-duanya juga berkongsi satu rumusan, kejatuhan PAS di Kelantan dan kemusnahan PR pada PRU 13 tidak syak lagi akan bermula dari Selatan. - Beruang Biru

BLOG KELANTAN: 03 <b>di galas kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Dec 2012 03:17 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Ngeh Wajar Dapat Tanah <b>Di Kelantan</b>

Posted: 23 Dec 2012 10:47 PM PST

MEMANG sekilas pandang artikel ini agak bercanggah dengan artikel yang pertama, tapi skop penulisan kali ini berbeza. Ini ada kena mengena dengan bantahan pelbagai pihak berhubung pendedahan sebuah laman blog pro UMNO baru-baru ini berkaitan dengan pemilikan sejumlah besar tanah oleh pemimpin DAP Perak dari kerajaan Kelantan.

Yang dimaksudkan sudah tentulah Datuk Ngeh Koo Ham yang tadi penulis minta dipecat dari DAP kerana menerima penganugerahan darjah kebesaran Datuk dari raja-raja Melayu.

Tapi itu adalah isu yang sama sekali berbeza dengan yang ini.

Sebetul, kelayakan Ngeh untuk mendapat tanah dari kerajaan negeri Kelantan, tidak perlu dipersoalkan atas beberapa sebab.  Pertama, Ngeh adalah rakyat Malaysia dan layak mendapat tanah dimana-mana bahagian di negara ini secara merit.  Kedua, perolehan tanah itu adalah atas kapasiti syarikat, bukan individu seperti mana tanggapan banyak pihak.

Ketiga, dakwaan yang mengatakan orang luar Kelantan tidak boleh memiliki tanak di Kelantan adalah tidak benar kerana tidak semua tanah di Kelantan berada dalam kawasan Tanah Rizab Melayu dimana orang bukan Melayu tidak boleh memilikinya.

Mengikut maklumat yang disampaikan kepada penulis, hanya 75% tanah di Kelantan berada didalam Tanah Rizab Melayu, baki 25% lagi tidak berada dalam kawasan Rizab Melayu.

Mengikut Enakmen Tanah Rizab Melayu Kelantan Tahun 1930, Tanah Rizab Melayu di Kelantan adalah semua tanah di Kelantan, kecuali Daerah Batu Mengkebang, Kuala Krai (Daerah Penggawa), Daerah Galas, Gua Musang, Daerah Temangan, Machang (kecuali Lot No. 183 sehingga Lot No. 193 dan juga 126 sehingga Lot No 223 Pekan Temangan).

Termasuk hahagian-bahagian di dalam Seksyen 6, Seksyen 7, Seksyen 9, Seksyen 10 dan Seksyen 11 Bandar Kota Bharu.

Selain itu, kawasan-kawasan yang terletak di bahagian selatan (termasuk Gua Musang),  terutama yang telah diberi konsesi kepada Syarikat Pembangunan Duff tidak diisytiharkan sebagai rizab Melayu kerana berpegang kepada peruntukan perjanjian pada 10 Oktober 1900 – iaitu sebelum Enakmen Tanah Rizab Melayu 1930 dikuatkuasakan.

Sementara hampir sebahagian besar tanah di Kelantan tidak boleh dipindah milik kepada bukan Melayu, tanah-tanah yang telah diperolehi sebelum kawasan itu diisytiharkan sebagai rizab Melayu, adalah dikecualikan dari larangan dijual kepada bangsa asing (rujuk Seksyen 13A Enakmen Tanah Rizab Melayu Kelantan).

Perkara itu dikaitkan pula dengan pemilikan lebih 4,000 hektar tanah oleh syarikat yang didakwa dimiliki sepenuhnya (hampir 99%) oleh Ngeh,  Upayapadu Plantation Sdn. Bhd adalah di mukim Relai dalam jajahan Gua Musang!!  Penulis ulang, Gua Musang (sila rujuk Enakmen Tanah Rizab Melayu di atas).

Jadi dimana salahnya Ngeh memiliki tanah di Kelantan kerana kawasan itu memang bukan kawasan Rizab Tanah Melayu yang boleh dimiliki oleh sesiapa sahaja asalkan mendapat kelulusan dari kerajaan negeri Kelantan, terutama Menteri Besarnya, Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Soal ada orang Kelantan sendiri tidak memiliki tanah, itu soal lain dan tidak langsung ada kena mengena dengan isu yang dibincangkan. Kenapa Ngeh perlu dipersalahkan jika ada orang Kelantan tidak mendapat tanah?  Itu salah sendirilah, siapa suruh tak memohon?

Lagipun tanah ini adalah untuk dibangunkan projek pertanian (selain pembalakan) yang mampu menyumbang semula ke dalam  ekonomi negeri.

Selama ini UMNO juga yang menuduh kerajaan negeri gagal membangunkan ekonomi Kelantan, tapi bila kerajaan negeri membuat usahasama dengan syarikat yang kebetulan dimiliki Ngeh untuk meningkatkan ekonomi Kelantan, UMNO nak bising pula.

Jadi apa yang betul?

Maka itu penulis percaya isu sebenarnya bukan sangat sebab Ngeh memiliki tanah di Kelantan, tapi dakwaan bahawa tanah itu diserahkan kerajaan negeri sebagai balasan untuk melantik Datuk Seri Nizar Jamaludin sebagai Menteri Besar Perak (rasuah).

Walaupun penulis percaya dakwaan tersebut mengarut tapi penulis mendengar DAP mengambil serius mengenainya dan akan mengambil tindakan susulan.  Jadi penulis meminta semua pihak menanti sehingga DAP mengadakan sesi pendengaran sebelum memberikan apa-apa komen.

Artikel Berkaitan:

  1. Anugerah Datuk: DAP Wajar Pecat Ngeh & Teng
  2. Serah Tanah : PAS Anggap Maklumat Palsu
  3. Umno Jual 74 Ekar Tanah Rizab Melayu Di Gombak
  4. MB Selangor: Rizab Melayu Tidak Diusik
  5. Janji Pas Setiap Rakyat Dapat Tanah Jika Menang PRU

03 di wakaf che yeh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di wakaf che yeh - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di wakaf che yeh</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jul 2013 03:02 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di wakaf che yeh</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Jul 2013 03:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di wakaf che yeh</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Jun 2013 03:24 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di wakaf che yeh</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jun 2013 03:04 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di wakaf che yeh</b> - Google Blog Search

Posted: 29 May 2013 03:16 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di wakaf che yeh</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Apr 2013 03:14 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di wakaf che yeh</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2013 03:50 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di wakaf che yeh</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Mar 2013 03:37 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Hotel <b>di</b> sekitar <b>Wakaf Che Yeh</b> | Hotel <b>di</b> Kelantan

Posted: 11 Sep 2011 11:45 PM PDT

Hotel di Wakaf Che Yeh Kelantan

Hotel-hotel di sekitar Wakaf Che Yeh merupakan hotel yang masih lagi baru dan sangat dicadangkan. Sesuai jika anda mempunyai jadual percutian yang padat dan ingin menikmati penginapan yang masih baru dan selesa.

Kelebihan menginap di sini kawasannya merupakan pasar Wakaf Che Yeh yang popular serta lokasinya yang strategik. Jika menginap di sini, boleh bersiar-siar di pasar malam Wakaf Che Yeh selepas keluar dari pintu hotel, hanya berjalan kaki sahaja.

Jarak Wakaf Che Yeh dengan pusat bandar Kota Bharu adalah lebih kurang 3 km. Untuk ke Kubang Kerian,  Pasir Mas dan Rantau Panjang juga mudah. Terdapat banyak pilihan hotel di sini. Antara hotel yang terdapat betul-betul di kawasan membeli-belah Wakaf Che Yeh adalah seperti di bawah.

Anda sangat digalakkan untuk membuat tempahan hotel secara online di laman web seperti Agoda.com, Booking.com atau LateRooms.com kerana kadar online adalah lebih murah dari walk-in dan tempah online adalah lebih mudah lagi menjimatkan.

Hotel Polyland

Hotel Polyland Wakaf Che Yeh

Polyland Hotel & Apartment

Hotel Ridel Cawangan Wakaf Che Yeh

Hotel Ridel Wakaf Che Yeh

Ridel Boutique Hotel

Seroja Inn (Hubungi 09-741 6767)

Sri Seroa Inn Wakaf Che Yeh

Sri Seroja Inn

Ombak Inn

Ombak Inn Wakaf Che Yeh

Ombak Inn

Khalifa Inn

Khalifa Inn Wakaf Che Yeh

Khalifa Inn

Dynasty Inn

Dynasty Inn Wakaf Che Yeh

Dynasty Inn

Penuh Inn (09-7412490 / 7412491)

Penuh Inn Wakaf Che Yeh

Penuh Inn

Holiday Villa Hotel and Suites (09-7474004)

Holiday Villa Hotel & Suites Wakaf Che Yeh Kota Bharu

Holiday Villa Hotel & Suites. Hotel 4 bintang yang baru dibuka

 

BLOG KELANTAN

Copyright 2010 All Rights Reserved