ads

Rabu, 11 Julai 2012

03 di chiku - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di chiku - Google Blog Search


GedebeLureCaster: Darul Naim Anglers Gathering & Trip <b>Chiku</b>

Posted: 11 Jul 2012 07:10 AM PDT

Perjumpaan bertujuan untuk beramah mesra antara ahli-ahli Darul Naim Anglers (DNA) telah diadakan di Kolam 8 Pari yang terletak di Pengkalan Chepa. Ahli DNA yang menghadiri perjumpaan ini telah dihidangkan dengan BBQ ikan siakap yang di sumbangkan oleh jawatankuasa kelab. Acara mengilat siakap kolam juga diadakan bagi memeriahkan lagi majlis. 
Selepas berakhirnya majlis, beberapa pengilat tegar DNA bersiap sedia untuk bertolak ke Kuala Krai bagi melaksanakan misi memburu badong Sungai Chiku. Walaupun trip tersebut gagal mendaratkan badong, namun ukuwahfillah yang terjalin di antara ahli kelab lebih bermakna. 


Blog Felda: felda <b>chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Jun 2012 12:00 AM PDT

Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Jun 2012 12:00 AM PDT

Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Jun 2012 09:51 AM PDT

Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jun 2012 09:13 AM PDT

Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2012 12:00 AM PDT

Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2012 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2012 09:24 AM PDT


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2012 09:39 AM PDT


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) atau nama ringkasnya SK Sri Chiku (2), merupakan sebuah Sekolah kebangsaan yang terletak di Felda Chiku 2. Pada 2009, Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) memiliki 108 pelajar lelaki ...

Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search. Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST. Xpdc ke Felda Chiku Gua Musang bahagian 1. Kali ini penceritaan agak panjang dan saya terpaksa bahagikan kepada 2 bahagian. Part 1 and part 2.

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di jelawat kelantan - Google Blog Search


TANDAS-HOMESTAY SERI <b>JELAWAT</b>, BACHOK <b>KELANTAN</b>

Posted: 13 Oct 2011 05:30 PM PDT

Homestay Bachok milik bumiputera Islam siap untuk disewa harian atau bulanan. Lokasi di Daerah Bachok berhampiran dengan pekan Jelawat, Universiti Malaysia Kelantan(UMK), Kolej Islam Sains Dan Teknologi(KIST).Berminat untuk menyewa sila hubungi : Ust.Haji Sabri 012-9631521/017-9797400 Sewa Harian RM250/night.BERHAWA DINGIN... MEME SELESO SUNGGUH...

HOMESTAY SERI <b>JELAWAT</b>, BACHOK <b>KELANTAN</b> | HOMESTAY <b>...</b>

Posted: 13 Oct 2011 04:57 PM PDT

Homestay Bachok milik bumiputera Islam siap untuk disewa harian atau bulanan. Lokasi di Daerah Bachok berhampiran dengan pekan Jelawat, Universiti Malaysia Kelantan(UMK), Kolej Islam Sains Dan Teknologi(KIST).Berminat untuk menyewa sila hubungi : Ust.Haji Sabri 012-9631521/017-9797400 Sewa Harian RM250/night.BERHAWA DINGIN... MEME SELESO SUNGGUH...

03 di manek urai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di manek urai - Google Blog Search


APBN ONLINE: NAMPAKNYA,, PENDUDUK <b>MANEK URAI</b> TIDAK <b>...</b>

Posted: 31 Dec 2011 11:52 AM PST

Assalamualaikum.

Pada petang semalam ambo mendapat satu berita yang sudah ambo jangka dari surat khabar Sinar Harian.  Lihat bawah :


Di mana Abe Uji menafikan segala-gala yang ambo rakamkan kajian tahap kepimpinan Abe Uji di Kampung Manek Urai setelah 2 tahun 5 bulan menjadi tok wakil. Bagi ambo, apa yang berlaku ini  ianya sudah menjadi kebiasaan bagi ahli politik. Bila seseorang rakyat kecil seperti ambo ini menegur seorang pemimpin dengan kebenaran maka kebenaran itu akan di sepak ke tepi tanpa merujuk apakah yang di sangkalnya itu adalah masalah yang sewajibnya di selesaikan oleh Abe Uji sendiri sebagai payung kebajikan rakyat . Apakah sikap sebegini layak untuk seorang yang bergelar pemimpin tambah-tambah lagi pemimpin yang kononnya memperjuangkan kebajikan.  Nilaikan sendiri dengan mata batin dan zahir. Rasionalnya pun jawapan telah terpampang di hati dan di minda pembaca sekalian. iapa yang inginkan kepastian mutlak.... maka ringan-ringankan kaki untuk berjalan ke kawasan yang ambo paparkan sebelum ini.
Sinambungan terhadap penafian Abe Uji ini terhadap ambo, maka sekali lagi ambo dengan lebih berani lagi untuk menonjolkan kegagalan kepimpinan Abe Uji terhadap menjaga kebajikan anak mukim Manek Urai hinggakan penduduk manek Urai sendiri telah merasa bosan dan dan jelik terhadap Abe Uji hinggakan 2 gotong royong penting di Manek Urai dalam minggu ini, rakyat merasakan tak perlu lagi memadah tok wakil, sedangkan tok wakil tak boleh menjaga kebajikan mereka seperti yang di harapkan. Menjanjikan segalanya adalah mudah dengan percuma bermodalkan air liur tapi melaksanakan tugas kepimpinan adalah sangat sukar. Ini adalah hakikat.
Video di bawah ini ambo rakamkan sendiri bersama penduduk Manek Urai Lama pada hari Jumaat minggu lepas tanpa kehadiran tok wakil Abe Uji sendiri.
Begitu juga dengan keadaan kelmarin di mana sekumpulan NGO yakni KRT, RELA, GDW dan pemimpin JKKKP mukim Che Din Noh dan Pentadbir Mukim Wan Nejemuding bertungkus lumus walaupun hujan dalam menyelenggara dan membersihkan  Madrasah KTMB Manek Urai lama tapi di mana tok wakil Abe Ujinya?.  Jelaslah dia sendiri di pinggirkan oleh anak mukimnya sendiri.  (sumber Sinar Harian semalam)

Maaflah jika ambo menulis ini membuatkan sesetengah pihak merasa tersinggung   dan marah. Tapi ambo juga berhak kerana ambo juga adalah salah seorang anak mukim di sini, ambo mengundi di sini anak jati di sini. Ambo dari kecil sampai  ke besar , inilah kampung laman ambo. Abe Uji asal orang mana ? Berkenaan dengan kenyataan Setiausaha Majlis Tindakan Dun yakni Mohammad Safardi Yusof yang mengatakan konon nya saya berniat jahat dengan melarikan diri bila mendekati saya. Terus terang ambo katakan kenapa ambo mesti takut walhal sebenarnya ambo begitu tergesa-gesa untuk pulang ke Kota Bharu bermotosikal dalam keadaan sambil lalu atau hanya berkesempatan merakam gambar sahaja,  ' JIKA BENAR INGIN BERJUMPA AMBO , AMBO CABAR , SILA SEDIAKAN KESEMUA WARTAWAN SINAR HARIAN, HARAKAH DAN UTUSAN DAN TOP BLOGGER KEDUA-DUA BELAH PIHAK PAKATAN  DAN BN   UNTUK KITA MENGUNJUNGI TEMPAT-TEMPAT YANG AMBO PERNAH RAKAMKAN SEBELUM INI SAMADA IANYA SATU PEMBOHONGAN ATAU KEBENARAN. INSYAALLAH' 
Dan ingatlah , Demi Allah Taala, ambo juga adalah salah seorang di antara yang Abe Uji peluk di kediaman  rumah arwah Poksu Wel , setelah perkhabaran bahawa beliau adalah calon PAS yang akan bertanding pada PRK Manek urai yang lalu sambil membisikkan ke telinga ambo ' Tulong lah ambo'.

Wassalam

RENUNGLAH DAN SENYUMLAH DENGAN KEBENARAN


03 di dabong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di dabong - Google Blog Search


Kembara <b>Dabong</b> 1 - Kem Baha - Dari Papan Kekunci Liza

Posted: 02 Jul 2012 09:53 PM PDT


Mari bercerita walaupun ngantuk. sementara tunggu orang buat kerja renovation umah yang dah tunggang langgang ni..dgn kaki yang sengal mengal..jom baca coretan Hiking Ke Setong aku dan rerakan. 
Tak di plan..dgn buat muka tak malu walaupun tak di ajak oleh sesiapa..aku minta kawan aku Mat Tau masukkan nama aku dlm Trip ke Dabong pada 29hb Jun 2012. Tak tahu lah kenapa tak di ajak..tapi since aku dah lama sangat nak rasa pengalaman hiking dan bermalam dlm khemah..aku nekad jek dan hampir gak aku putus asa bila ada beberapa situasi yang buat aku rasa 'kenapa mcm ni?'..'Apa yang tak kena lgi?'. Apapun..niat aku satu..nak cari pengalaman..aku pergi juga. 
6.45 pm aku dah keluar dari rumah dengan bag yang tak tahu lah berapa KG. Aku bawak khemah, maka bertambah2 lah berat bag. Solat Jamak Maghrib-Isyak di Stesen minyak Petronas sebab katanya kena ada paling lewat kul 8pm kat stesen..but ? emm..biasa lah..dekat kul 9 pun ada yang baru nak sampai. Keretapi pun sampai kul 8.55 pm. Berkumpul dan berposing dulu. Kul 9 pm KOT..ketapi pun cus cus cus...bergerak menuju ke Dabong. Kami ambil gerabak berkatil. Agak riuh suasana di dalam gerabak W3 sampai la semua terpejam walaupun tak lena. AJe gila nak lena dgn badan teroleng-oleng.Sebelum tidur, sempat lah berdinner di kantin ketapi..aku order roti bakar dengan nescafe O panas..tapi aku makan separuh je..lagi separuh setengah aku minta Saidi yang habiskan sebab aku dah kenyang. Makan minum aku di bayar oleh Saidi..heee..terima kasih. 
Sampai Dabong dlm kul 7am (asal ingatan aku lost ni?). Sarapan dgn nasi berlauk (OMG..manisnya kari mereka) dan nescafe O panas (again). Cuba mempack semula bag yang rasanya lg besar dari aku..but still..the bag was so heavy for me. Tak apa lah..bawak jek. Pendakian 20 minit pertama was not so tough lah..kalau takde bag..mungkin lagi OK. Apapun, kepenatan berbaloi bila di hidangkan dengan air terjun yang cunz. Air terjun ke berapa tah tertinggi di Asia Tenggara. Berbatu-batu..apa lagi..posing dulu. Aku leka gak dgn kecantikkan scenery terutama bila kabus mula menghilang..uissh..tinggi. Sampai lah aku terpijak batu 
basah ..tergelincir and tergelonsor ke bawa dan sempat di tarik oleh Kenet..terus lutut aku mengeletar. Huaaaaaaaa...terkejut! Aku bukan takut jatuh..tapi aku takut..jatuh dan masuk dlm air ..dah la air terjun laju dan sejuk..Ohoiii! Air dan sejuk..2 benda yang buat akut hidup dalam ketakutan. Dah la pendakian 
seterusnya kena daki lereng2 batu di air terjun..Ya Allah..makin mengigil aku..tapi..tak kan nak suh orang dukung lak kan? Lagi sekali..ketika mendaki  bag dah tarik aku ke belakang and tgn aku tak kuat nak push badan naik wpun ada tali. Dua kali aku terjatuh and dada terhentak ke batu..sakit okek! Masa ni Pok Chu a.k.a Guide aku turun balik amik suh aku bukak bag..huhuu..terima kasih byk2. Pok Chu bawak bag aku sampai masuk hutan. Ada gak kawan aku perasan aku dah menggigil jek..tapi I got no choice..perjalanan harus di teruskan..dia org boleh bagi semangat je lah..kan? Masuk je hutan..Ya Allah..alhamdulillah..tapi nampak je batu liicin..aku jadi trauma. Gilos! Mungkin tengok aku yang semakin tak keruan..Kenet minta tukar bag. DIa bawa bag aku..aku bawak bag dia. Terima kasih wpun bag kita takde banyak beza pun beratnya. 2 jam lebih hiking..sampai lah ke Kem Baha. Cantik! Pasang khemah..dan lepak jap.Masa dlm khemah..aku baring jap untuk tenangkan fikiran ..serius,aku tak boleh bayangkan kalau jatuh terus dlm air td..si natte ckp 'Come on kak zai..mana kak zai yg saya kena dulu?'..cess..hahahaha..ni jawapan aku 'Kazai dulu and skrang..memang dah tak sama'.. ahaks!

Kat Kem Baha..aktiviti memasak pun bermula. Ina and Natte main peranan utama. Sedap okek Chef Kenet masak. Kira cukup la makan minum semua. Jam 3.45 pm..guide bawak kita org ke Telaga 7. Kena meniti batu2 la aku jadi 'Ngong' kejap. Takut tak habis. Nak sampai ke Telaga 7, kena redah gak lah hutan and 1st experience..meredah hutan tak pakai kasut. Hahaha..syiok! Mahai okek pengalaman ni. Lepas tu Ayie a.k.a guide nombor 2 tunjuk telaga no 5 dan 6 and sesiapa nak cuba terjun dlm telaga tu..di persilakan. Aku pun cuba gak..tapi skill of menyelam adalah tidak pandai..tak habis pun kepala aku masuk dlm air..omang ngaiii.sejok!!! terus keluar dari air..lepak jap bawah air terjun..pun tak sampai 5 minit sebab tersangat sejuk..aku dah melepak atas batu..gigil and gigil and gigil..hahaha..ini lah akibatnya sbb tak cukup lemak kot. Lepas tu balik ke Air Terjun Kem Baha and ada aktiviti sliding dr air terjun..ohoii..best nya..Slide dr ketinggan 50 M..and kegedebush masuk air. Hati nak sangat buat TAPI sbb aku tak pandai berenang air and takut air..ku pendamkan saja perasaaan nak mencuba. Geram pun ada..rasa rugi pun ada sbb tak buat..lps tu aktiviti mandi manda..PUN aku tak lama dlm air.S.E.J.U.K! kesian kan tak tahan sejuk..ngeeee.
.



Malam..lps solat and dinner..kami lepak di atas batu puncak Kem Baha..just lepaking..menikmati angin malam (sejuk lagi..brrrrr) and dlm 9.45pm, aku dan Masyu balik ke Khemah..tak larat lah nk lepak lama2 dlm sejuk..Aku tidur dengan Natte. Mula2 tidur hanyalah dgn t-shirt..sekali tah pukul berapa..Ya Allah..sejuknyaaaa..terus buka sleeping bag..pakai baju sejuk..selubung lg dgn kain..baru dpt tidur. Alhamdulillah, tidur agak lena wpun sakit bdn.

okek..nnt sambung Dabong - Gunung setong pulop yea.. ;)

*gambar tak byk di dalam enpon..nnt tunggu kenkawan upload..

BaCk PacKEr <b>Di</b> KeLAntan, ThaILaND, dan <b>DaBOng</b>...

Posted: 23 Dec 2008 06:22 AM PST

'Malaysia is our biggest biology class.Nothing is better then experiencing it live our of the classroom.With 1 world Heritage sites and score of "the big Nature Parks, just follow your desives and Don`t forget to bring you teacher, family and all friend."

mintak maaf kepada kwn2 pengembara psl up lmbt sgt story ni, a lot work to do..erm.story start bl s`org hamba allh ni suggest before 2day the realisasi kn program ni..so smu setuju tnp byk soal plak tu..hu2..on je..
discus2 bl tiket time nk grk, so hr khamis aku dan zapot berlari-lari dlm putra kt k.l sentarl 2 nk beli tiket g wakaf baru nsb baik ade..fuh lega..pas2 abg din plak xsempat nk dtg dr bndr tsk sltn, lg la mslh cuak gak time 2 japg aku n zapot je g..erm hampeh..nsb takdir yg menentukan abg.din tlh ready di kajang..lega..tahniah abg.din..he2..
kt org nek Keretapi Ekspres Wau
koc 42
sit 17d,c.18d
mula la pengembaraan kt org, tido 5 minit bgn,tido bgn mcm 2 la smpi wakaf baru..hu2..tp sblm 2 merat tempat kt org singgah.erm.sp2 yg nek krtpi g kltn jgn lp SINGGAH GEMAS psl nc lmk kt c2 sedap n ssh nk cr jual kt stesen gemas jek, so all backpacker gemas kn singgah br ckp syarat..dr c2 krtpi akn bertukar lndsn mhl k`arh timur plak..krtpi pn bergerak la menuju klntn,, singgah di mentakap,kuala krau,jerantot,merapoh,gua musang,byk ag la aku pn dh x igt psl lm sgt simpan..hu2..bkn ktorg je kaki rekreasi dlm train 2 rmi ag..smpi je gua musang fuh rmi je dk2 trn ktc2 psl nk jelawang.erm.bl dh bosan duduk mula la aku n abg.din wak keje..ha2. dr dpn kepala keretapi smpi lah gerabak blkg skali kt org jalan best mcm2 org dpt tgk, ade yg tido ggt jari la, yg mcm cacing, kepala kt bwh kaki kt ats la,tido dlm selimut sm2 lah..he2..cm la..aku senyum jek time tuh..tp are a personal pny gerabak dhla wangi eksktif plak tu..masyuk tu..RnR kt org kt kafe..he2 ktc2 la masing2 jd peramah ade sj je yg berbual dgn kt org, nmpk plik kot..ha2 whatever..jln pny jln, sembang pny sembang, pejam celik akhirnya tepat kul 1.00 pm smpilah kt org kt wakaf baru..wakaf baru hari jumaat pagi da pasar ktc2 peminat bundle leh p tgk mmg terbaik brg, psl kt k.l or mn2 xde cm kt kltn..psl aku dpt brg mhl tp murah kt klntn..hu2..jgn lp singgah k..
kt org pn jln lah dr stesen krtpi smpi ympt tgu bus..nek bus City Liner KB.naiklah smpi kb trn..kt org pn jln2 la kt klntn tmpt yg kt org g ;-
pasar besar siti khadijah : kt sni msyrkt tmpt2 berdagang hasil bumi sayur,
herba, bhn mentah, cm2 ag la.penjual pn comey2
nk cr jodoh ok kot..he2..
Tambatan Di Raja : ni dl gnrsi tua klntn ckp tmpt pelabuhan kapal
sultan klntn klu nk g mn2..
Muzium Perang ; byk ag muzium yg kt org p, muziam ni ade
peralatan lm, kipas flight, meriam
bank pitis ; tempat org kltn dl simpa wang, thn 1886 xslp la
msyrkt klntn dh da wang sndri..erm..
istana istiadat, pusat kraftangan, padang merdeka..byk ag ha lp plak smbil jln kt org mkn sotong kering yg di bakar dan da sos utk di cicah best tuh..
pas2 perut msng2 dh lapar singgah la kt kdi mamat ni, mkn la pe yg ade, berknlan plak cok cek deal..deal pe tguuuuuuuu...hik2.abs mkn kt org pn merayau la mncr tmpt nk beradu psl mlm ni nk g jln2 ag nih.isi ms jgn x isi..then dptlah kb back packer rmi gile kwn2 kt dr luar ade dr canada, england, australia, ireland, new zealnd so kt org lpk2 la dpn tv, da meja dpn 2 kt org sembang la, tkr2 pendapt. sgt menarik.try la nnt..

tepat jam 6.30pm ktorg pn kuarla g "pcb" pantai cahaya bulan.ktsne klu ptg best gile, anginnye xpnh nk slow,,hu2 pas2 pe ag pekena ketam,hotdog,kopok, udang, fish ball yg disalut tepung.sedap sos die..
then kt org g Wakaf che yeh plak...
abs melancong wakf che yeh cr2 brg...kt org g mkn burger yg dorg kt plg sedap kt area kota bharu..dpt cr n rs..erm..no bad...

sok nye pg2 ag dh kuar dr blk, g cr guide yg nk bwk msk thai golok, tgu2 pny tgu kt 5 jam gak la..igt klu tgu ayam jantan berterlur kuar skit la kot..ha2..whatever..jmp je guide 2 trs je g golok...msk je kn tggl i.c, pas2 cuak beb die pny askar ade je pgg senapang, dlm kpla otak aku, pakdin n pot ni klu kn tembak masak ni..huh2..xtenteram gile..sampai lah dpt kuar..fuh lega.rzki dpt gak la blaja bhs thai skit cthnye...Rok Keng,KOp Kun,Sawadicap,Peh Nain,PAi Kon,Ngen MAipo byk ag lp dh....
lpk2 jap kt rantau then blk g amik train kt pasir mas nk g dabung..tiket abis plak..erm..mcm2 hal..terpaksa la melompat, lompat sni, lompat sne..ha2..smpi la kantoi dgn inspektor train 2..double byr tau...nsb bdn la...
then dlm kul 11pm cm2 smpi lah d dabung dh da guide yg tgu deal dgn penyimpan brg2 klasik dan warisan lama pasir mas ( org ni wk2 pameran keris d muzium negara hr 2 die terlibat )..kwn die pn amik kt org bwk g minum2 n ajk g cr bahan kt gua ikan dlm kul 1 pg cm 2 la ditemankn oleh seorg aji yg muka die pn agak bersih dan bercahaya taw..org tua ni guide sultan naik stong ayam dl..senior pd arwah uncle baha ag...knowledge xcy cite la berkepok dlm poket die, dr dunia luar smpi lah dunia yg dlm2 ni...

ok lah ps2 pak aji ni bwk msk gua pg2 buta, die pn stat la cite sej gua 2..cite pny cite smpi kuar then die ckp nk blk umah..igt nk ajk kt org sm, dn2 plak die suh kt org tido kt c2..pe ag laju gak l ajantung time 2..ha2..abis lenjan jela kn..

sok pg dorg ni dtg blk, bwk kt org g stong ayam..tp kt org malas dan melpak jela kt puncak air terjun kem baha smpi ptg..mmg bestn la kn kt peak of waterfall 2...dh xigt pape dh..ale2 lp plak yg train kt org mlm 2 blk k.l..hu2..
tp sebelum blk Halim dabong ni bwk kt org p bird watching jap nk tau brg pe kt org dt tgk jap ek...
antarnya yela pet ling,serindit,duris lener,merbah tanduk hitam,chandek pipi merah,pipit bukit,murai,murai batu,murai ngri china,mata hitam,putih,merbah haji, tupah puteri dan ade ag aku pn dh xigt lm sgt smpn cite ni..huk2.pas2 kamera leh abis bateri plak...sory...
abs aktiviti 2 halim pn antr kt org g train..

then pulang lah kami ke k.l...

untuk yg berminat nk wat trip cmni kn, gua da wat skit costing la...
k.l-wakaf = rm28 (train)
wakaf-kb = rm1.40
makan = rm50 > 3 pax/3 day
`pcb' = rm30
pengkalan chepa-wakaf = rm20
Kb Backpacker = rm12.00 1pax
teksi rantau - rm32.oo
sampan = rm 2.oo
teksi pasr mas = rm20
pasr mas- dabong =rm7.00 + denda rm10
jelawang = rm2
dabong - k.l - rm25...

da ag tp sudah lp la kwn2...hu2..

ni lah cite aku dan rakan yg sk wat keje2 cmni...
xbyk tp blh la kongsi pengalaman...

yg mn tgk photo ni leh la tggl kn pesana xkire komen,support,cdgn atau pe je..thanks...

03 di galas kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di galas kelantan - Google Blog Search


DIALOG RAKYAT: Pelupusan sampah <b>di Kelantan</b> guna teknologi <b>...</b>

Posted: 09 Jul 2012 04:03 PM PDT

SINAR HARIAN KOTA BHARU - Masalah pelupusan sampah dan sisa pepejal di negeri ini akan diselesaikan tidak lama lagi menggunakan teknologi moden dari Taiwan.

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata Majlis Perbandaran Kota Baharu (MPKB) memeterai perjanjian usaha sama dengan Syarikat SS Microbial Sdn Bhd bagi mewujudkan pusat pelupusan sampah dan sisa pepejal itu.

"Saya harap impian saya selama 20 tahun untuk menyelesaikan masalah sampah di negeri ini akan selesai apabila terlaksananya projek ini," katanya kepada pemberita selepas menyaksikan majlis menandatangani perjanjian itu hari ini.

Yang Dipertua MPKB Fauzi Mat menandatangani perjanjian itu bagi pihak MPKB manakala syarikat tersebut diwakili Pengarah Urusannya, Lim Kok Eng.

Nik Abdul Aziz berkata satu kawasan seluas 4 hektar di Kampung Telong, Bachok akan dijadikan tapak pusat pelupusan tersebut.

Terdahulu, ketika berucap pada majlis itu, Fauzi berkata pusat kitar semula dan kompos itu adalah yang pertama seumpamanya di Malaysia dibina berasaskan biologi dan alam sekitar untuk mereputkan sisa pepejal organik menggunakan mikrob untuk dijadikan baja organik.

Beliau berkata MPKB akan menyewakan tapak kilang sisa pepejal itu kepada syarikat berkenaan selama 20 tahun, melibatkan empat fasa.

"Melalui kaedah teknologi baru ini, MPKB akan mendapat pulangan hasil RM335,000 dalam tempoh 20 tahun, di samping dapat mengurangkan kos memproses dan melupus sebanyak 70 peratus," katanya.

Fauzi juga berkata melalui teknologi itu, sampah jenis organik akan direputkan menggunakan mikrob bagi menghasilkan baja organik yang boleh digunakan dalam sektor pertanian.

Beliau berkata setakat ini, MPKB memungut sampah berjumlah 300 tan sehari serta 110,000 tan metrik setahun, dan daripada jumlah itu, sekurang-kurangnya 70 peratus adalah sampah jenis organik seperti sisa makanan, sayur-sayuran, buah-buahan serta haiwan. - Bernama

03 di jeli kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di jeli kelantan - Google Blog Search


THE FLYING KICK: NASIB MALANG GADIS 15 TAHUN: CULIK <b>DI</b> <b>...</b>

Posted: 26 Jun 2012 02:53 AM PDT


IPOH: Seorang remaja perempuan berusia 15 tahun mengalami pengalaman menakutkan apabila diculik di Jeli, Kelantan dan kemudian dibawa ke Grik, Perak, lalu diperkosa.

Mangsa kemudian dibawa ke Thailand untuk dinikahkan secara paksa oleh perogol terbabit tetapi 36 jam kemudian, gadis berkenaan ditinggalkan di tepi jalan di sini, Sabtu lalu.

Difahamkan, ketika kejadian kira-kira jam 8 malam Khamis lalu, pelajar tingkatan tiga itu sedang membantu ibu saudaranya berniaga di kedai makan di Sungai Mekong, Jeli, Kelantan, apabila seorang lelaki tidak dikenali tiba-tiba muncul dan menarik remaja itu ke dalam Proton Wira.

Bapa mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Azizul, 43, berkata mangsa dibawa ke Jeli oleh ibu saudaranya yang datang ke rumah keluarganya di Grik. (

SUMBER)

"Saya difahamkan anak saya dibawa ke Kampung Belum Baru, Grik dan dirogol dalam kereta oleh lelaki berusia 30-an itu," katanya sedih ketika ditemui di sini, semalam.

03 di perupok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di perupok - Google Blog Search


Penduduk Teruja Terima Penapis Air Percuma | Detik Perubahan

Posted: 11 Jul 2012 01:20 AM PDT

Penerima menunjukkan penapis air mudah alih mereka.

Oleh IZZ MIQAEL

BACHOK – Seramai 400 penduduk Bachok menerima sumbangan penapis air daripada Yayasan Kasih Sayang Malaysia (YKSM) itu khusus untuk 400 penduduk di tiga buah Dun iaitu Jelawat, Perupok dan Tawang.
Seorang penduduk, Liza Awang,46, berkata, apabila dimaklumkan mengenai sumbangan penapis air tersebut, dia amat teruja untuk memilikinya walaupun kini telah menggunakan air paip biasa.
"Apabila dimaklumkan mengenai pemberian penapis air ini, saya amat teruja untuk memilikinya sekurang- kurangnya untuk menapis air minuman.
"Hal ini kerana adakalanya air paip di rumah saya sering berwarna kekuningan seperti karat," katanya yang tinggal di Jelawat.
Seorang lagi penduduk, berkata, dia sekeluarga tidak pernah menggunakan air paip dan hanya bergantung kepada air 'boring' atau pancang.
"Saya amat berterima kasih di atas inisiatif YKSM yang ingin melihat penduduk di sini menikmati air bersih sedang di beberapa kawasan mengalami krisis bekalan air akibat pelbagai faktor.
"Saya harap inisistif ini dapat diperluas di kawasan lain untuk membantu rakyat menikmati air bersih," katanya.
YKSM membuka ruang ini untuk memberikan penapis air mudah alih keluaran sebuah syarikat penapisan air.
Sumbangan badan bukan kerajaan (NGO) itu seharusnya dijadikan contoh untuk membantu penduduk yang mengalami krisis bekalan air sepanjang tahun.
Difahamkan, penapis air mudah alih ini mampu menapis 2000 liter air bagi setiap unit yang dibekalkan.

03 di tumpat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di tumpat - Google Blog Search


Shafie Nor: Pekerja kilang mati ditikam <b>di Tumpat</b>

Posted: 12 Jun 2012 02:35 AM PDT

TUMPAT, SELASA, 12 Jun, 2012: Seorang pekerja kilang yang pulang bercuti di kampungnya sejak dua minggu lalu, mati ditikam di Kampung Belian, Palekbang, di sini, malam tadi. 
Mohd Al-Serenadi Mat Rahim, 26, mati ketika dalam perjalanan ke Hospital Tumpat.
Terdapat satu kesan tikaman senjata tajam pada dada kiri mangsa, kata Ketua Polis Kelantan, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman kepada pemberita di sini, hari ini.
Beliau berkata, dalam kejadian pada jam 9.15 malam itu, mangsa dikatakan ke tempat kejadian bersama lima rakan, termasuk seorang adiknya dengan menaiki tiga motosikal untuk mendapatkan penjelasan mengenai satu pergaduhan. 
"Mangsa dikatakan cuba menemui suspek yang berada di rumahnya (rumah suspek) untuk mendapat penjelasan mengapa suspek menampar adiknya yang didakwa menunggang motosikal dalam keadaan laju," katanya. 
Sementara itu, bapa mangsa, Mat Rahim Junoh, 58, ketika ditemui di rumahnya berkata, Mohd Al-Serenadi yang juga anak ketiga dari lapan beradik itu pulang ke kampung itu bercuti sejak dua minggu lalu. 
"Dia akan pulang ke tempat kerjanya semula di Kuala Lumpur dua hari lagi," katanya. - BERNAMA
 

BLOG KELANTAN

Copyright 2010 All Rights Reserved