ads

Isnin, 14 Mei 2012

03 di chiku - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di chiku - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 01 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Apr 2012 11:35 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Blog Felda: felda <b>chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2012 09:39 AM PDT


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) atau nama ringkasnya SK Sri Chiku (2), merupakan sebuah Sekolah kebangsaan yang terletak di Felda Chiku 2. Pada 2009, Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) memiliki 108 pelajar lelaki ...

Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST


Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search. Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST. Xpdc ke Felda Chiku Gua Musang bahagian 1. Kali ini penceritaan agak panjang dan saya terpaksa bahagikan kepada 2 bahagian. Part 1 and part 2.

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Apr 2012 11:13 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Blog Felda: felda <b>chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST

Xpdc ke Felda Chiku Gua Musang bahagian 1

Kali ini penceritaan agak panjang dan saya terpaksa bahagikan kepada 2 bahagian. Part 1 and part 2. Ini memandangkan banyak hari yang kami lalui dan pelbagai pengalaman yang telah ditempuhi.

Kami bergerak ke Gua Musang bermula dari Kajang, Semenyih dan seterusnya ke Ampang dan Keramat. Namun begitu dalam perjalanan ke Ampang kenderaan kami perlu singggah di Sungai Congkak Hulu Langat untuk mengambil salah seorang ahli kumpulan kami.

Sampai di Sungai Congkak untuk ambil Sani@black

Malam-malam begini takde lagi orang berkelah mandi air sungai di Sungai Congkak.

Kami selesai mengumpulkan ahli di Keramat. Tanpa membuang masa dan pada ketika itu jam menunjukkan pukul 1 pagi, kami meneruskan perjalanan menuju ke Gua Musang dengan bertukar ganti pemandu secara bergilir-gilir.

Perjalanan kami agak tidak berapa selesa kerana terlalu banyak barang dan alatan yang dibawa dan dimuatkan di dalam kenderaan. Kesemua barang dan alatan adalah penting setelah berpandukan kepada check list yang telah disediakan bagi mengelak kekurangan alatan dan membawa alatan yang salah dan tidak berguna.

Dalam xpdc ini kami telah diberikan setiap seorang ahli mempunyai tugas masing-masing. Oleh itu setiap ahli perlu bertanggungjawab kepada tugasan yang diberikan. Bro jimi adalah ketua xpdc, Shahril bertindak sebagai pemandu arah, penyelenggara alatan dan sebagai pegawai perhubungan, Sani @ black sebagai AJK kebajikan ahli dan medic, Shahrul pula urusan pengangkutan dan saya mengurus kewangan perbelanjaan sepanjang xpdc.

Berhenti berehat: Bro Jimi sedang mengeluarkan alat laser beliau untuk dipancarkan ke hutan di hadapannya. Akibatnya sesuatu yang mengerikan berlaku. Kedengaran bunyi yang menakutkan dari hutan tersebut. Bro Jimi dan saya lari bertempiaran menyelamatkan diri. (bunyi ngeri tersebut berjaya dirakam)

Sampai di Gua Musang pada subuh hari...

Sampai di Gua Musang tepat pada waktu Subuh. Kami berehat seketika sebelum memulakan aktiviti selanjutnya pada hari pertama ini. Memang mendebarkan dan menanti-nanti saat-saat apakah aktiviti yang kami akan lakukan nanti. Sementara itu Shahril sibuk berurusan dengan orang tempatan dan beberapa orang yang sudah dibuat temujanji sebelum kami berangkat ke lokasi.

Tengok la muatan barang yang kami bawa ini. Padat dan sesak. Kenderaan ini memang terbaik dan lasak. 

Menanti orang yang dijanjikan untuk berjumpa. Baru lepas sarapan pagi. Perut Kalau kosong nak buat kerja pun semua tak boleh.

Sani dan Jimi sedang berbincang mengenai strategi yang akan digunakan untuk aktitviti hari itu. Kepuasan jelas kelihatan setelah baru makan daging kambing.

Sudah sampai orang yang ditunggu-tunggu. Cuaca agak mendung dan suram. 

Hampir nak ke tengah hari barulah kami dapat pergi ke lokasi. Perjalanan agak mencabar dan berliku-liku. Hanya kenderaan yang lasak dan berani sahaja boleh melalui kawasan tersebut. Alhamdulillah kami selamat sampai di lokasi. Sampai di lokasi, keadaan air sungai agak deras sebab hujan. Tapi kami tetap harungi juga sebab sudah alang-alang sampai.

Ikuti gambar seterusnya ini. Kalau nak cerita panjang rasanya ramai yang malas nak baca. Jadi tengok gambar sambil penerangan sikit-sikit. Itu sudah memadai dan seronok.

Suasana di kawasan Felda Chiku. Ikut perancangan nak pergi ke lokasi gua. Tapi tak jadi disebabkan masa dan kos yang tidak dijangka. Insyaallah akan datang boleh pergi lagi.

Sampai di lokasi. Laluan agak becak. Keadaan selepas hujan turun.

Sani memulakan langkahnya dengan penuh bersemangat.

Keadaan air sungai yang naik dan agak deras. Tapi kami redah juga. Lepas ambil gambar ni saya terus 'gedebuk!' jatuh. Licin. Lepas tu berendam aje dalam sungai tu.

Jimi dan Shahril@Steven sedang memikirkan ape yang perlu dilakukan dengan keadaan sungai yang berarus deras.

Semua alatan penting dibawa turun dan diuji fungsinya. Maaf sebab tiada gambar dirakam semasa aktiviti dijalankan disebabkan keadaan yang tidak mengizinkan dan alatan elektronik seperti kamera tidak kalis air. Dikuatiri rosak sebab terkena air. Perancangan akan datang saya akan usahakan untuk menggunakan kamera tahan lasak dan boleh masuk air.

Kami memperolehi hasil. Walaupun sedikit tapi kami menjumpainya. Kami banyak mengumpulkan pasir dan tanah untuk dibawa balik bagi kerja proses seterusnya menggunakan mesin ayak automatik atau mangkuk biru.

Selepas aktiviti, kami berehat dan makan tengah hari (dah masuk petang) sebelum check in lokasi terusnya. Di sini kami bertukar-tukar cerita dan pengalaman masing-masing.

Lama juga kami bersembang di sini sebab banyak cerita menarik. kami juga membincangkan aktiviti pada keesokan harinya nanti.

Felda Chiku: Perjalanan kami check in di kediaman Brader yang pakai kopiah gambar di atas tadi. Lupe pulak nama dia.

Kuda milik brader tu. Kuda ini pernah mengejar Sani. Mungkin tertarik dengan kemachoan Sani agaknya.

Petang itu kami menggunakan alat ini untuk mengasing emas dengan pasir. Lokasi anak sungai ini tak jauh dari kediaman kami. Hanya 50 meter.

Mengunakan kuasa bateri sahaja. Alat ini beroperasi dangan jayanya sambil diperhatikan secara beramai-ramai. Nampak tak?

Guna bateri kereta. Boleh guna bateri motor juga. Asalkan 12 volt. Jadi ianya selamat dan tiada risiko renjatan elektrik.

Brader tu sedang mandikan kudanya. Kami pun belum mandi lagi. 

Pada sebelah malam kami berpecah tidur di dua kediaman. Shahril, Sani dan Shahrul bermalam di kediaman Brader tu manakala Jimi dan saya bermalam di kediaman ayah Brader tu. Ayah Brader tu dikenali dengan nama Tok Ayah (ingat pulak name).

Berada di kediaman Tok Ayah banyak ilmu yang saya perolehi. Tok Ayah banyak bercerita dan memberikan banyak tips dan ilmu yang berguna yang boleh diamalkan.

Pada keesokan harinya, sebelum bergerak ke kolasi, Jimi dan saya mendengar sedikit taklimat daripada Tok Ayah. Dia banyak memberi petua yang boleh diamalkan dan menunjukkan banyak benda yang kami tidak ketahui.

Tok Ayah bercerita dan menunjukkan sesuatu kepada kami.

Inilah daun pokok limau hantu yang banyak khasiatnya. Tok Ayah berikat sedkit kepada kami untuk dibawa pulang. 

Sudah sarapan pagi tapi masih lagi berhenti minum-minum. Nampak tak air tuak tu? Sani melihat dengan penuh berminat. Tak minum pun. Minum air dalam botol je. Kami menunggu orang yang akan membawa kami ke lokasi lain pula.

Pada hari pertama kami banyak menggunakan alat seperti pam tangan dan mangkuk biru sahaja selain dari dulang plastik. Alat metal detector masih belum digunakan lagi. Pada hari kedua ini alat seperti metal detector dan pin pointer akan digunakan pada lokasi lain yang akan kami redah. 

Sila ikuti sambungan pengalaman kami ini pada post akan datang dengan banyak pengalaman yang lebih menarik lagi....

Full content generated by Get Full RSS.

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 01 May 2012 11:33 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 01 May 2012 11:39 PM PDT

URL Sumber Asal :-

SAINS: Task Force <b>di</b> SK Kuala Betis

Posted: 30 Apr 2012 08:28 AM PDT

Bertolak dari kuartes guru di Gua Musang (jalan ke SMK TIP2) jam 8.00 pagi untuk mengambil breakfast roti canai dan air di kedai jalan ke PPD. jam 9.00 ke SK Kuala Betis

Pokok Pisang Pelik | Berbuah <b>Di</b> Tengah Batang | Suara Bawah <b>...</b>

Posted: 26 Apr 2012 11:44 PM PDT

Pelik tetapi benar, itulah yang berlaku ke atas sepohon pisang ditanam seorang peneroka di Rancangan Tanah Felda Chiku, 6, dekat sini, yang mengeluarkan setandan buah di tengah batang.

Husin Yaacob, 52, berkata, pisang jenis kebatu yang ditanam dicelah pokok salak berhampiran rumahnya sejak tiga tahun lalu tidak sangka mengeluarkan buah di tengah batang yang belum pernah dilihat sebelum ini.

Katanya, beliau menyedari keanehan pohon pisang itu akhir bulan lalu ketika sedang mencuci kawasan tanaman salah dan pisang tersebut bersama isteri dan anak-anak.

"Apabila saya ternampak sepohon pisang kebatu itu berbuah di tengah batang, lalu memberitahu jiran-jiran mengenai keanehan kejadian Tuhan hingga ramai yang datang melihatnya," katanya.

Menurut Husin, walaupun buah pisang yang keluar itu masih kecil, tetapi dianggap ganjil yang perlu dibiarkan begitu sahaja untuk tontonan orang ramai.

Beliau berkata, dia juga tidak berniat untuk menebang pisang tersebut walaupun buahnya tua kerana tidak tergamak untuk makan berikutan kejadian aneh itu yang tidak pernah dilihat selama ini.

No related posts.

03 di pasir puteh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di pasir puteh - Google Blog Search


headbomb: <b>di pasir puteh</b>.. hassan ali vs mat sabu...

Posted: 14 May 2012 02:50 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]gambar-gambar edit di atas semasa ceramah datuk hassan ali pada 12 mei 2012 yang lepas..memang ternyata kalau nak di bandingkan gambar sebenar semasa ceramah mat sabu di pasir putih.. memang jauh berbeza tu.. hehe.. mat sabu ...

03 di kok lanas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di kok lanas - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di kok lanas</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di kok lanas</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di kok lanas</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2012 11:21 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]KOTA BHARU – Dua lelaki dan seorang wanita maut selepas kereta yang mereka naiki terperosok di bawah sebuah lori dalam satu kemalangan ngeri di Bukit Cina, Kok Lanas, di sini Rabu malam. Pemangku Ketua Polis ...

BLOG KELANTAN: 03 <b>di kok lanas</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2012 11:04 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Rumah Teres 2 tingkat corner lot <b>di Kok Lanas</b> : Semua Homestay

Posted: 21 Mar 2012 05:40 AM PDT

Salam..
-Rumah Teres 2 tingkat,mempunyai 4 bilik tidur,3bilik air,Corner lot,di Kok Lanas di bawah projekP.M.B.K Negeri Kelantan,ada ruang tanah yangluas,rumah yang cantik,selesa dan tempat yangtersangat strategik untuk disewakan.
-Disini saya iklankan kepada sesiapa yang berminatuntuk menyewa rumah tersebut untuk dijadikanTaska/Pusat Asuhan atau juga boleh disewakan untukstudent-student,dan juga Homestay di kawasantersebut.
-Lokasi rumah tersebut berhampiran denganPoliteknik jarak 1Km,Kolej Komuniti 500meter,Kemdesa Tentera lebih kurang 2Km,dan terdapat banyakkemudahan dikawasan tersebut dan selamatseperti,Balai Polis kok Lanas,Klinik,Bank,Pasaraya,KFC,Pizza Hut,dan pelbagai lagi.

Deposit:2 bulan,elektrik,air Rm500

-Untuk sebarang pertanyaan lanjut bolehlahmenghubungi:
Afendy:017-9449482
Aziem:012-9297772

Contact kok lanas

03 di manek urai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di manek urai - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di manek urai</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di manek urai</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Janji BN <b>Di Manek Urai</b> Telah Ditunai, Janji Pas? «

Posted: 12 Mar 2012 06:00 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Beliau berkata jambatan baru di Manek Urai baru pun turut ditunaikan tetapi Pas hendak transformasikan pekan Laloh pun tidak mampu dengan membina sebuah stesen bas untuk penduduk. "Pada pilihan raya kecil itu, ...

03 di kelaboran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di kelaboran - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di kelaboran</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di kelaboran</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Apr 2012 03:48 AM PDT

URL Sumber Asal :-

KEPUTUSAN BOLA BALING PERINGKAT ZON <b>KELABORAN</b>

Posted: 09 Apr 2012 10:42 PM PDT

Pada 4 dan 5 April telah diadakan pertandingan Bola Baling bagi Zon kelaboran bertempat di padang SKST2 bermula jam 2.30 petang hingga 6.oo petang. Pada 4hb April telah diadakan bagi kategori lelaki manakala pada 5 April pula bagi kategori perempuan..
 Pasukan lelaki SKST 2 gagal menyerlah untuk tempat 1-3, manakala pasukan perempuan telah berjaya mencapai naib johan peringkat zon kelaboran
Guru Besar sedang memberi kata-kata semangat  kepada pasukan 
sekolah sebelum perlawanan akhir.

Pemain sekolah sedang mempertahankan diri dari serangan

Pasukan Bola Baling (p) SKST2 2012

03 di ketereh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di ketereh - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di ketereh</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di ketereh</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Apr 2012 03:16 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Sarapan pagi nasi kerabu <b>Ketereh di</b> Warung Su dan Warung Cik Siti

Posted: 28 Mar 2012 07:31 AM PDT

Nasi Kerabu Ketereh, memang menjadi pilihan penduduk di sekitar Ketereh Kelantan. Malah ada juga dari Machang dan Kota Bharu sanggup menikmati nasi kerabu yang mashur di Kelantan ini. Nasi kerabu ketereh memang sudah lama wujud dan menjadi hidangan wajib bagi mereka yang tinggal berdekatan.

Terdapat dua warung yang popular iaitu Nasi Kerabu Su dan Cik Siti. Kedua-dua warung ini dibuka seawal jam 6:30 pagi hingga 12 tengahari.

Warung Nasi Kerabu Su

Warung Su Nasi Kerabu

Warung Nasi Kerabu Su Ketereh

Warung Nasi Kerabu Su ini terletak di Ketereh iaitu di tepi jalan besar antara Machang dan Kota Bharu.

Setiap pagi warung ini akan dipenuhi oleh penduduk setempat mahupun mereka yang singgah untuk membeli nasi kerabu untuk di bawa ke pejabat.

Kepulan asap pada pagi hari boleh dilihat dengan jelas dari warung ini kerana mereka membakar ayam dalam kuantiti yang banyak menggunakan arang kayu.

Bakar Ayam Nasi Kerabu

Ayam dan daging dibakar secara tradisional di atas arang kayu

Warung Su Nasi Kerabu

Pada jam 10 pagi diwaktu cuti sekolah, orang telah ramai singgah menikmati kelazatan nasi kerabu Su

Beratur menunggu giliran

Pelanggan beratur menunggu giliran

Rasa sambal nasi kerabu dan kehangatan daging/ayam yang dibakar beserta rempahnya sangat mencabar selera sesiapa sahaja yang makan di sini.

Harga sepinggang nasi kerabu daging/ayam bakar ialah RM3-RM4 sepinggan.

nasi kerabu su

Lokasi kedai di tepi jalan besar sahaja

Warung Nabi Kerabu Cik Siti

Terdapat satu lagi warung nasi kerabu yang tidak kurang hebatnya selain dari warung Su ini iaitu Warung Cik Siti yang terletak sangat dekat sahaja dengan Warung Su. Hanya perlu berjalan kaki sahaja.

Warung Cik Siti

Warung Cik Siti

Cumanya, harga nasi kerabu di warung Cik Siti mahal sedikit dari Warung Su.

Warung Su selalu ramai orang disebabkan rasa rempah nasi kerabu dan ayam/daging yang lebih lazat dan harga berpatutan. Tetapi, jika terlalu ramai orang anda bolehlah ke warung Cik Siti. Rasanya lebih kurang sama sahaja.

Hidangan nasi kerabu ketereh

Hidangan nasi kerabu daging bakar antara yang paling sedap. Anda pasti terliur

Kepulan asap bakar ayam di warung cik siti

Kepulan asap ayam dan daging yang di bakar di Warung Cik Siti. Boleh menikmati daging yang baru masak

Kedua-dua warung ini memang sangat tersohor di Ketereh. Sekali rasa, pasti ingat sampai bila-bila.

Menu popular : Nasi kerabu daging/ayam bakar

Tip:

  • Jika anda dari Kuala Lumpur, dan sampai di Kelantan pada waktu pagi, sangat disyorkan singgah dahulu untuk bersarapan di kedai ini sebelum menyambung perjalanan ke KB. Begitu juga jika dalam perjalanan balik ke Kuala Lumpur, anda boleh singgah menikmati nasi kerabu disini.
  • Singgah sarapan pagi jika hendak pulang ke Kuala Lumpur melalui jalan Kota Bharu – Machang.
 

BLOG KELANTAN

Copyright 2010 All Rights Reserved