ads

Rabu, 24 Oktober 2012

03 di chiku - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di chiku - Google Blog Search


Ayuh sihatkan badan! | Pusat Anak PERMATA Negara (PAPN) <b>Chiku</b>

Posted: 20 Oct 2012 02:18 AM PDT

Hai kawan-kawan! Apa khabar? Haaa...ni nak kongsi sikit dengan kawan-kawan..
Kejadiannya baru sahaja pagi tadi dimana berlangsungnya Karnival Sukan PAPN Chiku 2012.
Program bermula seawal jam 9.00 pagi ini dimulakan dengan nyanyian lagu Negaraku, diikuti dengan lagu Negeri Kelantan, PERMATA, 1 Malaysia dan 1 Malaysia (koir pelajar-pelajar Universiti Lim Kok Wing).
Yang terkejutnya, golongan ibu-ibu ni minta untuk pasang lagu Chicken Dance! WOOOW!!! Boleh saja! Selesai buat Chicken Dance, kami mulakan sesi pemanasan badan.
 Pandang ke atas ye kawan-kawan...


Hari ini juga, kami menerima kehadiran seseorang yang tidak di sangka-sangka. Hmmm...nak tahu siapa?? Tentulah Teacher Muss!! Terima kasih, Teacher Muss kerana sudi meluangkan masa untuk hadir pada majlis kami ni. Kami mengalu-alukan kedatangan Teacher Muss di sini.


Terima kasih diucapkan kepada semua pihak yang telah sama-sama membantu bagi melancarkan Karnival Sukan PAPN Chiku 2012.
Segala kerjasama dan tenaga yang telah dicurahkan, kami dahulukan dengan ucapan ribuan terima kasih.
Kita jumpa lagi tahun hadapan dengan acara yang lebih hebat dan suasana yang lebih menghiburkan!
Sama-sama kita lihat antara gambar-gambar yang sempat kami rakamkan.










03 di kok lanas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di kok lanas - Google Blog Search


Homestay Damai Rest House, <b>Kok Lanas</b>, Kelantan

Posted: 14 Sep 2012 08:16 PM PDT

Anda orang Kelantan? Kalau bukan orang Kelantan, jom jalan-jalan ke Kelantan! Tapi kali ni bukan nak bercerita pasal jalan-jalan di Kelantan. Ini cerita pasal raya hari tu. Tahun ni kami sekeluarga beraya di Kelantan dulu. Biasenya beraya di Kuala Kangsar dulu baru ke Kelantan. Tapi, tahun ni special sikit sebab rumah nenek di Kelantan tengah renovate, jadinya tak cukuplah anak-beranak semua nak duduk dengan selesanya sebab ini adalah major renovation. Tengah-tengah rumah je yang ada. Bilik-bilik tidur semua tengah renovate. Dengan itu, ayahanda mengajak sekali duduk di homestay, so kenalah raya kat Kelantan dulu. Kalau kitaorang balik kemudian, kenalah cari tempat sendiri, rugilah pulak kan...hehe... lagipun dah lama tak beraya di Kelantan dulu, so apa salahnya tukar selera. Asyik beraya di Kuala Kangsar je dulu kan...macam ke Cameron hari tu, kami sekeluarga dengan ayah, umi, adik lelaki suami isteri dan 2 lagi adik yang masih bujang tu duduk sekali satu rumah di Homestay Damai Rest House ni. Sape-sape yang berminat, bolehla hubungi nombor di atas.
Rumah teres 2 tingkat ni terletak di salah satu kawasan perumahan di Kok Lanas, Kota Bharu, Kelantan. Senang je nak cari, landmarknya berhampiran dengan Pasaraya Econsave.

Jom explore di sekitar kawasan rumah...

Ini adalah pemandangan di pintu masuk rumah. Ada set kerusi kayu untuk rehat-rehat seisi keluarga
Kita tengok dulu di bahagian tingkat bawah rumah ni - ruang tamu dan dapur. Seperti yang anda dapat lihat dalam gambar, tuan rumah ada menyediakan peti sejuk, pinggan mangkuk dan sedikit teh dan gula untuk minum-minum. Sesetengah rumah ada disediakan mesih basuh jugak, tapi rumah ni takde ye. Kalau nak membasuh, kena sendirian berhadlah...hehe...tapi, kalau nak membasuh pun, tempat penyidai kain pun takde. Tapi, kalau nak membasuh jugak, gantunglah dekat grill luar rumah ataupun di pintu pagar. Itu jelah option yang ada. Kalau nak gosok baju, takde masalah, iron dan iron board ada disediakan juga.

Ini pula bilik tidur di tingkat bawah - bilik kami sekeluarga. Ada air-cond tapi takde kipas. So, takde option lain, kalau panas, kena pasang air-cond jugak. Bilik air di luar bilik. Bilik ni terletak berhampiran dengan dapur. Kiranya, keluar je bilik tu terus ke dapur.
Kita ke tingkat atas - master bedroom. Dilengkapi bilik air, air-cond dan kipas sekali.
Ini pulak bilik kedua dan ketiga di tingkat atas. 2 bilik ni berkongsi 1 bilik air. Kedua-dua bilik ada kipas sahaja dan katil double-decker. Ada ruang tamu kecil juga di atas, bolehla untuk letak-letak barang, kalau barang banyak. Kalau nak lepak tak sesuai sebab takde kipas.
Komen - secara keseluruhan memang selesa duduk kat umah ni. Sesuai untuk seisi keluarga yang ramai. Keadaan rumah dan bilik air yang bersih dan dijaga dengan baik. Tiada sebarang kerosakan alat elektrik ataupun ketiadaan air. Semua kemudahan yang disediakan memang berbaloi dengan harga RM400.00 untuk 3 malam.  

03 di wakaf bharu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di wakaf bharu - Google Blog Search


Kerabu Bersuara: Adun <b>Wakaf Bharu</b>, Kelantan Anjur Futsal. Jom <b>...</b>

Posted: 11 Oct 2012 01:10 AM PDT


Satu Kejohanan Karnival Futsal Peringkat Dun Wakaf Bharu bagi tahun 2012 akan diadakan pada !3.10.2012(SABTU) bertempat di WPA Futsal Kg Delima Wakaf Bharu.
Sebarang pertanyaan dan penyertaan(EDI-013-9528018/017-9802430). 
Penyertaan adalah percuma dan dibuka kepada semua rakyat Wakaf Bharu.
Ayuh sama-sama kita memeriahkannya.

03 di gaal kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di gaal kelantan - Google Blog Search


Pemimpin PAS mahu Nik Aziz segera berundur - RasyidZamri

Posted: 16 Oct 2012 09:57 PM PDT

Wakil rakyat PAS bagi kawasan DUN Gaal, Dr Nik Mazian Mohamed dalam satu ucapannya di Dewan Undangan Negeri Kelantan semasa membahaskan membahaskan bajet negeri secara 'lembut' telah menasihatkan pemimpin negeri yang sudah lanjut usianya untuk segera berundur bagi memberi laluan pula kepada orang muda untuk meneruskan perjuangan.

Menurut Dr Nik Mazian, amat tidak wajar bagi pemimpin yang sudah tua melepaskan 'baton' ketika lenguh di tengah jalan. Kenyataan tersebut lembut tapi sinis, jelas sekali merujuk pada masalah kesihatan yang sedang dialami oleh Menteri Besar Kelantan, Nik Aziz Nik Mat.

Katanya lagi, "Yang kita bimbang ialah Tok Guru sudah tua, ada sakit pula. Macam kita inilah sudah tua, ada penyakit pula. Kita akan mati, siapa yang akan mengganti, siapa yang akan meneruskan perjuangan kepimpinan kita ini, siapa ?

"Kita mesti timbulkan kepimpinan baru, muda-muda, hebat-hebat, sihat-sihat."

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Nik Aziz sememangnya agak kerap berulang alik keluar masuk hospital, disebabkan masalah kesihatan yang dialaminya.

Nampak gayanya kemuncak kerjaya politik Mursyidul Am PAS itu sudah hampir sampai ke penghujungnya.

Masakan tidak, apabila wakil rakyat PAS sendiri sudah bersuara mengungkit usianya yang makin tua lanjut usia, bermakna itu satu signal penting yang sepatutnya mudah untuk ditafsirkan sendiri oleh Nik Aziz.

Lagipun semenjak Kelantan diterajuinya, tidak banyak perubahan besar yang tampak kelihatan hasil jasa bakti pemimpin PAS itu, ada memang ada sekelumit dua misalnya pecah tanah sana sini sambil menanam batu asas itu begini tapi setakat jadi tanda sajalah.

Mujurlah dek kerana kemurahan hati para pemimpin Kerajaan Pusat meneruskan usaha-usaha pembangunan dan menggandakan langkah membasmi kemiskinan di Kelantan, setidak-tidaknya adalah juga sedikit sebanyak perubahan.

Harapnya teguran terbuka dan saranan penuh sinis oleh pemimpin PAS dari Gaal, Pasir Puteh ini tidaklah disalah anggap oleh para penyokong PAS sebagai mainan propaganda UMNO pula.

Bukan kita tak tahu dikalangan sesetengah penyokong dan ahli PAS, cukup pantang bila ada saranan supaya Nik Aziz mengundur diri, tak semena-mena terus mereka melatah menyalahkan UMNO. Sayang betul mereka dengan orang tua yang gemar menongkat langit tu.

di negeri kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri kelantan - Google Blog Search


TUNTUTAN HASIL PETROLEUM <b>NEGERI KELANTAN</b> - DKM SABAH

Posted: 23 Oct 2012 09:03 AM PDT



1. Bagaimana isu tuntutan hasil petroleum Kerajaan Negeri Kelantan ini timbul?
Pada 9 Mei 1975, menteri Besar Kelantan ketika itu, Datuk Mohamad Nasir dan Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah telah menandatangani satu Surat cara Peletakhakkan (Vesting Deed/Instrument) yang dibuat menurut peruntukkan subseksyen 2(2) Akta Kemajuan Petroleum 1974 (Akta 144).
Menerusi surat cara berkenaan, Kerajaan Negeri Kelantan telah meletak hak, kuasa, kebebasan dan keistimewaan yang tidak boleh batal (irrevocable) kepada Petronas berhubung eksplorasi (pencarian), eksploitasi, mendapatkan dan memperoleh petroleum sama ada di pantai (onshore) atau di luar pantai (offshore) Malaysia.
Sebagai balasan kepada peletakhakkan, kuasa, kebebasan dan keistimewaan yang tidak boleh batal (irrevocable) kepada Petronas itu, pada tarikh yang sama, kedua-dua pihak telah menandatangani satu perjanjian (Perjanjian 1975) mengenai pembayaran sebagaimana yang disyaratkan di bawah Seksyen 4 Akta 144.
Perjanjian ini menyatakan Petronas hendaklah membuat bayaran tahunan kepada Kerajaan Negeri Kelantan dalam bentuk tunai yang setara dengan 5% dari nilai petroleum yang didapati dan diperolehi di Negeri Kelantan.
Tuntutan Kerajaan Negeri Kelantan
Walaupun hasil petroleum didapati dan diperoleh di luar pantai (offshore) Kelantan, Kerajaan Negeri Kelantan berpendapat bahawa ia layak menuntut dan mendapat pembayaran 5 % sebagaimana yang diperuntukkan di bawah Perjanjian 1975.
Tuntutan yang dibuat adalah seperti yang berikut:
  • RM2 billion bagi keluaran di kawasan tuntutan bertindih Malaysia-Thailand.
  • RM9.7 billion bagi kawasan di sempadan perairan Negeri Kelantan dan Negeri Terengganu.
2. Apakah kelayakan Negeri Kelantan untuk mendapatkan bayaran tunai 5% seperti yang disebut dalam Perjanjian 1975?
Terlebih dahulu perlu difahami kuasa Kerajaan Negeri Kelantan dan Kerajaan Persekutuan berhubung sempadan negeri dan negara dalam konteks negara persekutuan seperti Malaysia dan hak mencari gali petroleum menerusi undang- undang tempatan dan antarabangsa.
Undang-undang tempatan dan antarabangsa yang terlibat adalah :
  • Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu No.7/1967).
  • Akta Pelantar Benua 1966 [1966].
  • Akta Perlombongan Petroleum 1966 [Akta 95].
  • Akta Kemajuan Petroleum 1974[Akta 144].
  • Akta Zon Eksklusif Ekonomi 1984 [Akta   311].
  • Perlembagaan Persekutuan.
  • United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) 1982.
  • Convention on the Territorial Sea and Contiguous Zone 1958.
  • Convention on the Continental Shelf 1958.
Sungguhpun Seksyen 5 Kanun Tanah Negara 1965 (KTN) mendefinisikan "tanah negeri" sebagai semua tanah di dalam negeri sama ada daratan atau dasar laut berada di bawah kuasa Kerajaan Negeri tetapi terbatas setakat sempadan daratan dan perairan wilayahnya sendiri sahaja. KTN mengguna pakai definisi "perairan wilayah" (territorial waters) yang sama sebagaimana didefinisikan oleh Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu No.7/1967).
Definisi "Tanah" : "Land" includes-
(a)    That surface of the earth and all substances forming that surface;
(b)   The earth below the surface and all substances therein;
(c)    All vegetation and other natural products, whether or not requiring the periodical application of labour to their production, and whether on or below the surface;
(d)   All things attched to the earth or permanently fastened to anyhthing attached to the earth, wheater on or below the surface; and
(e)   Land covered by water
Definisi "Tanah Negeri":
"state land" means all land in the State
(including so much of the bed of any river, and of the foreshore and the bed of the sea, as is witihin the territories of the State or the limits of territorial waters) other than –
(d)any land which, under the provisions of any law relating to forest (whether passed before or after the commencement of this Act) is for the time being reserved forests.
Definisi "Perairan Wilayah" (territorial waters) :
"territorial waters" has the meaning assigned to it in subsection 4(2) of the Emergency (Essential Powers) Ordinance, No. 7/1969[P.U.(A) 307A/69].
Dalam konteks perairan wilayah, Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu No.7/1967) dengan jelas menyatakan ukuran sempadan untuk negeri iaitu tidak lebih daripada 3 batu nautika yang diukur daripada "tikas air surut (low water marks)" [di bawah kuasa Kerajaan Negeri] dan ukuran sempadan untuk negara adalah 12 batu nautika yang diukur daripada "garis pangkal (baselines)" [di bawah kuasa Kerajaan Persekutuan].
Definisi "Perairan Wilayah" (territorial waters) di bawah Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu no.7/1967)
Kelebaran perairan wilayah Malaysia hendaklah dua belas batu nautika dan kelebaran hendaklah kecuali di Selat Melaka, Laut Sulu dan Laut Celebes diukur menurut Artikel-artikel 3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 dan 13 Geneva Convention the Territorial Sea dan Contiguous Zon e (1958), yang Artikel-Artikel tersebut sepertimana yang dinyatakan dalam jadual. [P.U(A) 468/1969]
Bagi maksud Akta Pelantar Benua 1966 [Akta 83], Akta Perlombongan Petroleum 1966 [Akta 95], Kanun Tanah Negara 1965 dan mana-mana undang-undang bertulis mengenai tanah yang berkuatkuasa di Sabah dan Sarawak, apa-apa sebutan mengenai perairan wilayah yang terdapatnya di dalamnya hendaklah ditafsirkan sebagai suatu sebutan mengenai bahagian laut bersempadan dengan pantai negeri tersebut tidak lebih daripada tiga batu nautika yang diukur daripada tikas air surut. [P.U.[A] 468/1969]
Ukuran-ukuran bagi sempadan perairan wilayah ini diterima pakai oleh negara menerusi "Convention On The Territorial Sea and Contiguous Zone 1958" dan "Convention On The Continental Shelf 1958" yang kemudiannya di atasi oleh "United Nations Convention on the Law of the Sea (UNLOS) 1982"
Breadth of the territorial sea
Every State has the right to establish the breath of its territorial sea up to a limit not exceeding 12 nautical miles, measured from baselines determined in accordance with this Convention.
Sebagaimana yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan, UNCLOS 1982 dan Akta Pelantar Benua 1966 [Akta 83], semua hak eksplorasi dan eksploitasi sumber asli (termasuk petroleum) di pelantar benua (continental shelf) adalah terletak hak kepada Kerajaan Persekutuan dan bukannya Kerajaan Negeri. Tiada apa-apa keterangan yang menunjukkan Kerajaan Persekutuan ada menyerah hak eksplorasi dan eksploitasi sumber asli di pelantar benua kepada mana-mana Kerajaan Negeri sama ada menerusi mana- mana undang-undang atau perjanjian. Hak tersebut sentiasa berada di tangan Kerajaan Persekutuan dari dahulu sampai sekarang.
Kerajaan persekutuan hanya mnyerah hak eksplorasi dan eksploitasi sumber asli di pelantar benua kepada petronas menerusi akta kemajuan petroleum 1974 (akta 144) di mana petronas telah diberi kuasa sepenuhnya untuk menjalankan kerja-kerja berkenaan eksplorasi dan eksploitasi petroleum di pelantar benua yang berada di dalam kedaulatan wilayah Malaysia.
Begitu juga dengan kerajaan negeri Kelantan telah menyerahkan sepenuhnya haknya (tanpa boleh batal (irrevocable) kepada petronas untuk menjalankan kerja- kerja berkenaan eksplorasi dan eksploitasi petroleum sama ada di daratan atau laut dalam kawasan perairan wilayahnya menerusi suratcara peletakhakkan yang dibuat menurut peruntukan subseksyen 2(2) akta kemajuan petroleum 1974 (akta 144) pada 9 mei 1975.
Dalam isu tuntutan kerajaan negeri Kelantan ini, keterangan menunjukkan bahawa kedudukan medan/telaga minyak yang terlibat iaitu pm 301 dan pm 302 berada di kawasan yang melebihi dari 100 batu nautika dari tikas air surut negeri Kelantan.
Oleh itu adalah jelas negeri Kelantan tidak layak mendapatkan bayaran tunai di bawah perjanjian 1975 bagi mana-mana medan atau telaga minyak yang di jumpai oleh petronas yang tidak berada dalam sempadan tanah negeri atau perairan wilayahnya sendiri iaitu tidak melebihi 3 batu nautika yang diukur dari tikas (paras) air surut.
3. Apakah istilah yang disebut dalam Akta kemajuan petroleum 1974 mengenai pembayaran hasil minyak dan gas?
Istilah yang diguna pakai bagi maksud pembayaran tersebut adalah "bayaran tunai" dan tiada di mana bahagian sama ada di dalam Akta 144 atau Perjanjian 1975 mendefinisikan atau merujuk perkataan 'bayaran tunai' sebagai 'royalti'.
4. Adakah Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa perlu) 1969 akan terhapus apabila Akta Kemajuan Petroleum 1974 dikuatkuasakan?
Tidak. Akta kemajuan petroleum 1974 adalah berkenaan pemberian seluruh hak pemunyaan eksklusif di atas petroleum dan hak, kuasa dan pemunyaan eksklusif untuk mencarigali, mengeksploit dan memperoleh petroleum sama ada di dalam (onshore) atau di luar pantai (offshore) Malaysia kepada PETRONAS.
Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa perlu) 1969 terutama sekali ordinan No.7 dan No.11, 1969 masih terpakai kerana ia memperuntukkan kedudukan had perairan wilayah negeri. Peruntukan ini amat penting dalam konteks mengenai hak negeri-negeri di perairan Malaysia.
5. Kenapa kedudukan Sabah dan Sarawak berbeza dengan negeri-negeri Semenanjung dalam isu pembayaran royalti?
Kerajaan negeri Sabah dan Sarawak telah sedia mempunyai kedudukan tersendiri terhadap hak royalti melalui kuatkuasa perjanjian serta perundangan-perundangan yang memberi hak ke atas kawasan pelantar benua.
Hak kedua-dua negeri ke atas kawasan pelantar benua termaktub di dalam "North Borneo (Alteration of Boundaries) Order in Council 1954" dan "Sarawak (Alteration of Boundaries) order in council 1954]".
Ia merupakan sejarah dan hak istimewa yang di iktiraf semasa menyertai Malaysia pada tahun 1963. Sebagaimana yang telah termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan, perkiraan bayaran kepada Sabah dan Sarawak mengambil kira duti import,duti eksport petroleum kepada Sabah dan Sarawak serta hasil perlombongan galian semulajadi.
Ini adalah jaminan kelayakan yang di terima oleh negeri Sabah dan Sarawak, yang tidak ada di negeri-negeri semananjung.
6. Mengapakah Kerajaan Persekutuan menawarkan Wang Ehsan kepada negeri Kelantan hanya berjumlah kira-kira RM20 juta dan bagaimanakah ia disalurkan?
Kerajaan persekutuan menawarkan jumlah tersebut atas dasar ihsan dan budi bicara bagi tujuan membantu rakyat negeri Kelantan walaupun petroleum yang dihasilkan dari telaga gas pm 301 itu berada di luar perairan wilayah Negeri Kelantan.
Wang ihsan berkenaan akan disalurkan menerusi jabatan pembangunan persekutuan Negeri Kelantan (JPP) dalam bentuk projek pembangunan dan program pembasmian kemiskinan yang akan di laksanakan secara telus oleh Kerajaan Persekutuan.
7. Apakah kenyataan YB Tengku Razaleigh Hamzah (bekas Pengerusi Petronas) bahawa royalti patut dibayar kepada negeri Kelantan dari hasil petroleum yang diperoleh dari luar perairan negeri tersebur serta mempertikaikan pemberian Wang Ehsan adalah berasas?
Kenyataan ini tidak berasas sama sekali dan menyimpang dari lunas fakta dan undang-undang serta mengelirukan. Sepatutnya, YB menerangkan fakta sebenar bahawa Kerajaan Persekutuan mempunyai hak mutlak ke atas hasil petroleum yang diperoleh dari luar kawasan perairan wilayah Negeri Kelantan dan dengan budi bicara Kerajaan Persekutuan, sebahagian daripada hasil tersebut turut dapat dinikmati oleh rakyat walaupun di sisi perundangan dan kontrak negeri Kelantan tidak layak dan/atau berhak kepadanya.
8. Apakah cadangan pindaan yang diusulkan oleh Ketua Pembangkang dalam Akta Kemajuan Petroleum 1974 (Akta 144)?
Ketua pembangkang (dato' seri anwar Ibrahim) pada 30 November 2009 telah mengemukakan cadangan agar peruntukan seksyen 10 Akta Kemajuan Petroleum 1974 dipinda dengan memotong tanda noktah pada penghujung seksyen tersebut dan memasukkan perkataan-perkataan yang berikut:
"..dan kawasan "di luar pantai"
bermaksud sebahagian kawasan di tengah laut terbuka di luar pesisir pantai yang berada di dalam had zon ekonomi eksklusif bagi persekutuan dan di ukur menurut undang-undang yang diterima pakai oleh persekutuan pada masa berkaitan".
Berdasarkan cadangan pindaannya, nyatalah ketua pembangkang menyedari bahawa kerajaan negeri Kelantan dan negeri-negeri lain tidak mempunyai hak ke atas hasil petroleum yang dijumpai dan diperolehi di luar 3 batu nautika perairan wilayah negeri-negeri.
9. Apakah jalan penyelesaian untuk merungkai kemelut ini?
Pihak-pihak terbabit boleh rujuk ke mahkamah sebagaimana yang pernah dibuat menerusi kes tuntutan kerajaan Negeri Terengganu pada tahun 2001.

03 di kelaboran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di kelaboran - Google Blog Search


Adun Pas <b>Kelaboran</b> Dan Abby Abadi Nafi Bernikah

Posted: 02 Aug 2012 09:34 PM PDT

. .

ABBY ABADI

Berita Abby abadi..berita ke 5 minggu ni pasal Abby Abadi..hehehe.Kali ni gosip kahwin pulok. Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kelaboran, Mohd Zaki Ibrahim menafikan beliau telah bernikah dengan artis Abby Abadi.

Mohd Zaki Ibrahim yang merupakan wakil rakyat Pas itu menegaskan, segala apa yang diperkatakan menerusi blog dan twitter sejak awal minggu ini adalah satu fitnah dan tohmahan yang tidak benar sama sekali.

Katanya, itu semua adalah permainan politik yang mahu menjatuhkan karier beliau.

"Cerita itu tidak betul, saya pun tidak tahu macam mana isu ini boleh timbul. Mungkin cerita ini sengaja diada-adakan oleh musuh-musuh politik bertujuan menjatuhkan karier politik saya," katanya ketika.

Ditanya pernahkah beliau berjumpa Abby atau nama sebenarnya Arbaiyah Abd Manan sebelum ini, Mohd Zaki menjelaskan, beliau hanya baru sekali berjumpa dengan Abby ketika artis itu diundang menjadi penceramah pada sebuah program dianjurkan di kawasan beliau, 3 Julai lalu.

"Saya berharap hentikan segala penyebaran cerita yang tidak benar ini terutama pada bulan Ramadan ini kerana sesungguhnya fitnah itu adalah satu perbuatan buruk dan tolong hormati bulan Ramadan yang penuh barakah ini dengan tidak menyebarkan sebarang fitnah.

"Saya masih memberi masa kepada pihak yang bertanggungjawab menyebarkan cerita ini agar tarik balik kenyataan fitnah itu sempena Ramadan ini dan jika dia enggan berbuat demikian, baru saya akan fikir untuk mengambil langkah seterusnya, yang dirasakan wajar demi membersihkan nama saya," kata bapa kepada lima cahaya mata ini.

Abby melalui laman sosial twitter menafikan mempunyai sebarang hubungan dengan Mohd Zaki tetapi tetap meminta peminatnya agar mendoakan semoga jodohnya cepat sampai.

Seorang pengikut twitternya @wariechemanan bertanya kepada Abby, "hai abby… betulkah cerita saya dengar you dah kahwin dengan YB Kelaboran" dan Abby menjawab pertanyaan itu sambil menegaskan, itu semua fitnah semata-mata.

Abby turut menambah, ini bukan kali pertama dia mendapat 'jodoh' hasil cakap-cakap orang ramai dan menerima gosip sebegini sebagai asam garam dan lumrah kehidupan apabila dirinya terbabit dalam dunia politik.

dipetik dari SinarHarian

VN:F [1.9.20_1166]

Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

VN:F [1.9.20_1166]

Adun Pas Kelaboran Mohd Zaki Dan Abby Abadi Nafi Sudah Bernikah, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

ENTRY BERKAITAN:

  1. Kontrak Abby Abadi Sebagai Duta Tudung Dibatalkan
  2. AC Mizal Cabar Abby Abadi Berdebat Isu PDRM
  3. Gambar Abby Abadi Berbuka Bersama Norman Dan Memey
  4. Abby Abadi Sahut Cabaran Debat AC Mizal
  5. Norman Sebak Lihat Abby Abadi Dan Memey Berbaik Dan Berpelukan
  6. Penjelasan Al-Humaira Berkenaan Isu Kontrak Tudung Abby Abadi
  7. Ahmad Idham Nafi Bengang KJ Kritik Hantu Bonceng
  8. Ibu Nur Amalina Nafi Anak Gagal Dan Amal Gaya Hidup Bebas
  9. Jom Vote Gol Mohd Aidil Zafuan-Top 10 Goal Of The Week
  10. Mohd Ashraf Hafiz Tukar Jadi Aleesha – Tukar Jantina
 

gossip-aktif-berpolitik-abby-abadi-sudah-nikah-adun-<b>kelaboran</b>-pas

Posted: 01 Aug 2012 12:16 AM PDT

Gossip: Aktif Berpolitik, Abby Abadi Sudah Nikah ADUN Kelaboran PAS?

Sekali lagi selamat datang ke buletin khas Abby Abadi di'mana kami akan sentiasa memaparkan perkembangan kerjaya politik aktress bergelar 'pendakwah bebas' ini.

Kami perhati juga tulisan Abby Abadi di Twitter dua tiga hari ini bukan sekadar meneruskan dakwah juga kempen politik beliau, namun ada satu gossip politik yang beliau hadapi.

Beberapa laman blog politik ada memetik ura ura mengatakan penglibatan Abby Abadi dalam politik kini lebih serius selepas menikahi salah seorang ahli politik PAS.

Ahli politik yang menjadi mangsa gossip politik ini adalah ADUN Kelaboran Mohd Zaki Hj Ibrahim yang khabarnya kerap di'lihat bersama Abby Abadi di beberapa majlis ceramah anjuran PAS sejak kebelakangan ini.

Namun Abby Abadi pantas menjadikan medium Twitter untuk menafikan sebarang hubungan dengan ahli politik tersebut tetapi tetap meminta peminat untuk mendoakan jodoh'nya cepat sampai.

Menurut Abby Abadi, ini bukan pertama kali beliau mendapat 'jodoh' hasil cakap cakap orang ramai dan mula menerima gossip nakal sebegini sebagai lumrah apabila terlibat dalam dunia politik.

Sekian buletin khas Abby Abadi. Berjumpa lagi di edisi seterusnya jika kami belum bosan. Heh.

Related Posts
Categories
Tag

03 di wakaf che yeh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-
 

BLOG KELANTAN

Copyright 2010 All Rights Reserved